Is eten uit de Airfryer wel echt gezond?

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Frietjes uit de airfryer of toch maar niet?

Is eten uit de Airfryer wel echt gezond?

Houd jij van een oer-Hollandse frikandel speciaal met een frietje met? Eet je het vaker dan eigenlijk de bedoeling is? We weten allemaal dat frituren niet de meest gezonde manier is om eten te bereiden.

Daarom is er als alternatief de airfryer. Deze frituurt zonder of veel minder olie, maar hoe gezond is deze manier van frituren nu echt? Ik zocht het voor je uit.

Is frituren in de airfryer gezonder?​

Ja, frituren in de airfryer is gezonder dan frituren in olie of frituurvet. De airfryer gebruikt veel minder of zelfs geen olie, waardoor de gerechten onder andere minder calorieën bevatten. Olie en vet is bovendien in grote hoeveelheden ongezond.

Wat is een airfryer en hoe werkt het?

Een airfryer is een populair keukenapparaat dat gebruikt wordt om mee te frituren. Denk aan frietjes, frikandellen, kip en andere snacks. Hij circuleert hete lucht rond het eten (net als een heteluchtoven dit doet) om een knapperige, krokante buitenkant te produceren.

In plaats van het voedsel volledig onder te dompelen in olie of vet, is voor frituren in de airfryer vaak slechts een eetlepel olie nodig om dezelfde smaak en textuur te krijgen als wanneer je frituurt in een goede frituurpan.

Voorbeelden van airfryer gerechten

Waarom is een airfryer gezonder?

Een goede airfryer wordt gezien als een gezonder alternatief voor de gewone frituurpan - maar zijn ze dat ook? We gaan er hier dieper op in.

In airfryers wordt veel minder olie gebruikt dan in standaard frituurpannen. Een onderzoek uit 2015 toont aan dat voedsel dat met een airfryer is bereid aanzienlijk minder vet bevat. Minder vet betekent over het algemeen minder calorieën.

Vet is niet per definitie slecht

Er zijn goede en slechte vetten. Goede vetten haal je uit vette vis, avocado en verschillende soorten noten. Calorierijk zijn deze dingen wel, maar ze bevatten veel voedingsstoffen die je lichaam goed kan gebruiken. Staar je dus niet blind op calorieën; let ook op wat je lichaam uit bepaalde voedingsmiddelen haalt.

Zo heeft je lichaam meer uit een stuk zalm uit een airfryer dan een bitterbal, hoewel jezelf af en toe trakteren met dit laatste natuurlijk weer goed is voor je gemoedstoestand!

Acrylamide

Er zijn ook aanwijzingen dat het gebruik van een airfryer een stof die acrylamide heet tot 90% vermindert, vergeleken met frituren in een gewone frituurpan.

Acrylamide is een chemische stof die wordt gevormd wanneer zetmeelrijk voedsel, zoals aardappelen, op hoge temperaturen (boven 120 °C) wordt gekookt. Het is een bekend carcinogeen, dus geheel onbelangrijk is dit gegeven niet!

Negatieve effecten

Zelfs de beste airfryer heeft echter nog steeds een aantal negatieve effecten op voedsel en op de gezondheid. Weet je nog wat ik zei over goede en slechte vetten? Een andere studie toonde aan dat het frituren van sardines in een airfryer het gehalte aan goede vetten (meervoudig onverzadigde vetten) verminderde. 📉

Het gehalte aan cholesterol-oxidatieproducten werd iets hoger, wat een negatieve invloed kan hebben op het cholesterolgehalte. De toevoeging van peterselie en bieslook aan de sardines hief een deel van dit negatieve effect op. Peterselie en bieslook dienen als natuurlijke antioxidanten.

Als je van plan bent je sardientjes te frituren (ik heb het nog nooit geprobeerd!), zorg er dan voor dat je bieslook en peterselie toevoegt.🐟

Gefrituurde kip met dipsaus in het midden

Conclusie

Zo zie je maar: frituren met een airfryer is inderdaad gezonder dan frituren met een gewone frituurpan. Zorg natuurlijk wel voor variatie in je dieet, want alleen maar frietjes en snacks uit de airfryer is natuurlijk niet gezond. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram