Less is more – zo luidt de gouden regel van interieurstyling tegenwoordig. Hartstikke leuk, totdat je woonkamer net zo nagalmt als de sporthal! Zo'n schelle akoestiek is perfect voor karaokefeestjes, maar niet zo gezellig als je samen wil kletsen boven een kopje koffie. Maar hoe kun je de akoestiek verbeteren?

Mijn eigen woonkamer klonk ook als een gymzaal toen ik net verhuisd was. Met de juiste aanpassingen heb ik de ruimte omgetoverd in een gezellige omgeving, zonder vervelende echo. Dat is helemaal niet moeilijk!

Een vloerkleedje hier, een gordijntje daar en je hebt het akoestiekprobleem zo opgelost. Ik heb alle bruikbare tips voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder! 🕵️‍♀️

Waarom galmt het in huis?

Hoe graag je het ook zou willen, het is nooit stil in huis. Het geluid weerkaatst op harde en gladde oppervlakken. Tegenwoordig gebruiken architecten vooral harde materialen, wat het galmen versterkt. 1Reinten, J. (2014). 'Geluid en akoestiek' Daarom zijn er soms extra maatregelen nodig om de akoestiek in huis te verbeteren.

#1 Gordijnen

Ik vind gordijnen onmisbaar in huis. Ze staan niet alleen mooi, ze dragen ook nog bij aan de akoestiek! Het materiaal van de gordijnen absorbeert geluid, waardoor het minder galmt in je woonkamer.

Of je nou kiest voor klassieke gordijnen, rolgordijnen, vouwgordijnen of jaloezieën, de raambekleding verbetert ongetwijfeld de akoestiek. Stof neemt het meeste geluid op, maar als je stoffen raambekleding niet mooi vindt, kun je ook kiezen voor houten jaloezieën of shutters.

#2 Vloerkleed

Stoffen materialen nemen dus geluid op. Daarom is een vloerkleed ook een goede oplossing om de akoestiek te verbeteren! Het beste zou zijn om vloerbedekking aan te leggen, maar dat is weer moeilijk schoon te houden. Een mooi, groot vloerkleed biedt de perfecte middenweg!

Een vloerkleed is dus niet alleen stijlvol, maar ook voordelig voor de akoestiek. Voor het beste geluidsresultaat kies je voor een hoogpolig vloerkleed. Het ligt voor de hand om deze onder de bank te plaatsen, maar een vloerkleed staat bijvoorbeeld ook heel chique onder de eettafel.

Ben je toch niet zo'n fan van een vloerkleed op de vloer? Kies dan voor een wandkleed! De meeste vloerkleden bevestig je ook makkelijk aan de muur voor een echte blikvanger – en geluidsabsorbeerder! Daarnaast zijn er genoeg wandkleden te koop die net een kunstwerk lijken.

Vloerkleed, bovenaanzicht

#3 Splits de ruimte op

Een grote, open ruimte ziet er mooi uit, maar het klinkt minder prettig. Een makkelijke manier om de akoestiek te verbeteren, is door de ruimte op te splitsen. Creëer gezellige hoekjes in huis, in plaats van een balzaal!

Boekenkasten, banken of roomdividers zijn goede manieren om de ruimte op te splitsen. Zo maak je het gezellig in huis en verbeter je de akoestiek.

#4 Stoffen meubels

Harde materialen weerkaatsen geluid, terwijl zachte materialen het geluid absorberen. Houd hier rekening mee bij het uitzoeken van je meubels! Stoffen meubels zijn je beste optie voor een prettige akoestiek.

Ga eens op zoek naar een mooie, grote stoffen bank. Of wat dacht je van stoffen stoelen voor bij je houten eettafel? Er zijn genoeg manieren om stoffen meubels aan je interieur toe te voegen. Daar worden je ogen en je oren gelukkig van!

#5 Woonaccessoires

Hoe meer er in je woonkamer staat, hoe minder je last hebt van dat vervelende galmende geluid. Daarom werken woonaccessoires ook goed als verbetering van de akoestiek.

Accessoires maken je woonkamer gezellig en persoonlijk. Ben je een echte boekenwurm? Zet dan je kasten vol met boeken! Het papier absorbeert een hoop geluid.

Ook sierkussentjes, planten, schilderijen en opbergdozen helpen de akoestiek te verbeteren - en de sfeer in huis!

Gitaar naast kastje, vooraanzicht

#6 Akoestische panelen

Heb je alles al geprobeerd, en lijkt het maar niet te helpen? Of wil je liever de minimalistische uitstraling van je interieur behouden? Verdiep je dan eens in akoestische panelen.

Akoestische panelen zijn gemaakt om geluid te absorberen. Dan zie je misschien direct van die lelijke platen voor je, maar dat hoeft totaal niet! De panelen zijn beschikbaar in alle soorten en maten, zodat er altijd een perfecte match is voor je interieur.

Je plaatst de panelen aan de wand of aan het plafond. Je kunt het zo gek maken of zo simpel houden als je zelf wil. Zo gaat een goede akoestiek niet ten koste van de inrichting van je woonkamer!

Conclusie

Hopelijk heb je met deze tip antwoord op je vraag: 'Hoe kan ik de akoestiek verbeteren?'. Alle stoffen materialen die je in huis kunt halen, absorberen geluid. Denk aan gordijnen, vloerkleden en sierkussentjes. Zo klinkt het een stuk minder galmend in de woonkamer!

Nu de echo is verdreven, geniet je weer ongestoord van je geluidsinstallatie in de woonkamer, de beste Bluetooth-speaker of een goede subwoofer. Of, als je lekker tot rust wil komen, van een goed gesprek en een kopje koffie. ☕️

Heeft dit artikel je geholpen, of heb je nog vragen of opmerkingen? Laat je feedback dan hieronder achter. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen