Je Autobekleding Reinigen: Zo Doe Je Dat!

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Nu kun je met een gerust hart je vrienden een lift geven.

Je Autobekleding Reinigen: Zo Doe Je Dat!

Het interieur van je auto aan een schoonmaakbeurt toe. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om dit uit te besteden aan een professioneel bedrijf. Terwijl jij thuis op je luie stoel zit, reinigt deze jouw autobekleding. Het nadeel: de kosten lopen soms op tot bijna €100 of meer. 💸

Daarom is het een goed idee om deze klus zelf aan te pakken. Je bent er een middagje mee bezig, maar de bekleding in je auto wordt net zo schoon en je bespaart je welverdiende geld uit. Hieronder lees je hoe je dit precies doet.

Dit heb je nodig

  • Auto-interieur reiniger
  • Stoomreiniger of nat/droog zuiger
  • Goede stofzuiger
  • Droge doek
  • Sponsje
  • Voor vlekken: schoonmaakazijn, bakingsoda, water en een tandenborstel
Hond In Auto

Het stappenplan

Stap 1: Rommel weghalen

Neem een vuilniszak mee naar je auto en haal alle rommel weg. Lege verpakkingen, zakjes, doekjes… als je kinderen hebt, dan vind je waarschijnlijk ook etensresten en lege pakjes drinken. Kijk ook even in de opbergplaatsen van je auto zoals het dashboardkastje en de deurvakken.

Stap 2: Stofzuigen

Een goede stofzuiger heeft allerlei handige hulpstukken die erg goed van pas komen bij het schoonmaken van je auto. Gebruik de kleine ronde borstel om de bekleding goed schoon te zuigen. Als het losse vuil weg is, is de reiniging straks eenvoudiger.

Vergeet ook niet onder de stoelen te stofzuigen. Het is daarnaast een goed idee om je matjes even te stofzuigen voordat je ze uit klopt: hierdoor hoef je niet zo hard te kloppen. 

Heeft je stofzuiger geen praktische accessoires die je in de auto kunt gebruiken? Dan is het een goed idee om te investeren in een goede kruimeldief. Deze zijn zelfs verkrijgbaar in speciale uitvoeringen voor in de auto

Je laadt ze op via de 12V-stekker en bewaart ze in de achterbak, waardoor je altijd ‘even snel’ kruimels opzuigt. Je auto schoonhouden helpt bij het voorkomen van vlekken en je auto ruikt frisser.

Stap 3: Vlekken behandelen

Voordat je de bekleding volledig gaat reinigen, behandel je eerst eventuele vlekken. Hiervoor gebruik je een speciaal product om vlekken in bekleding mee te behandelen. Als je de voorkeur geeft aan een milieuvriendelijk product, gebruik je schoonmaakazijn of baking soda.

Gebruik je schoonmaakazijn, doe dan 1/3 schoonmaakazijn en 2/3 water in een sprayfles. Spray dit op de vlek en laat het inwerken. Heb je geen schoonmaakazijn, dan is baking soda een andere optie. 

Maak in dat geval een pasta van baking soda en water en bedek de vlek ermee. Na dit een paar minuten in te laten werken, haal je de overgebleven pasta weg. Gebruik je een speciaal product, volg dat de instructies op de verpakking. 

Stap 4: Bekleding reinigen

Nu reinig je de bekleding. Er zijn verschillende manieren om dit te doen.  De meest eenvoudige manier is om hiervoor een nat/droogzuiger te gebruiken. Dit apparaat zeept als het ware je bekleding in, maar zuigt het daarna ook weer op zodat niet alleen het vuil, maar ook het vocht verdwijnt.

Heb je geen droog/natzuiger, dan biedt een goede stoomreiniger een mooie oplossing. Goede stoomreinigers hebben hulpstukken of zelfs een geïntegreerde handstomer. Je haalt het apparaat langzaam over de bekleding heen terwijl het stoomt.

Zorg ervoor dat de stof niet te nat wordt. Eenmalig over je bekleding heen gaan is voldoende. De vlekken die je eerder hebt behandeld, schrob je eerst schoon met een borstel voordat je er met de stoomreiniger overheen gaat.

Auto Interieur Reinigen

Stap 5: Bekleding drogen

Het is belangrijk dat de bekleding in je auto zo droog mogelijk is, anders krijgen schimmels en ander gespuis de kans. Ga met een zachte, droge doek over je bekleding heen. Een oude handdoek werkt prima. Wrijf de stof zo droog mogelijk. 

Als je bekleding nog erg vochtig, is laat je de motor even draaien en zet je de airco aan. Hete lucht helpt bij het drogen. Je kunt hiervoor ook een haardroger gebruiken, maar gebruik je gezonde verstand en houd de haardroger op voldoende afstand van de bekleding.

Een vochtvreter helpt ook bij het drogen van je bekleding. Zorg er voor dat er altijd een raampje open staan waardoor het vocht kan ontsnappen. Oude kranten of keukenpapier op je bekleding leggen is een andere manier om van vocht af te komen. 

Let wel op: heb je lichte bekleding, gebruik dan alleen keukenpapier en geen kranten. De inkt kan afgeven waardoor er vlekken kunnen ontstaan en dit wil je juist voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals altijd is voorkomen beter dan genezen. Ik heb een aantal tips die helpen bij het schoonhouden van je auto, en daarbij ook je bekleding. Houd ten eerste je bekleding schoon: hierdoor voorkom je vlekken. 

Het beste is om helemaal niet in de auto te eten, en dan vooral niet tijdens het rijden. Het leidt niet alleen af, maar je knoeit al snel. Dit gebeurt vooral snel als je iets achter het stuur drinkt. Las daarom tijdens lange ritten een pauze in, waarin je op je gemak van een bakje koffie kunt genieten. 

Als je kinderen hebt, zijn snacks soms je redding in de auto. Hang pedaalemmerzakjes in de auto zodat papiertjes en etensresten meteen opgeruimd worden. Als de mogelijk er is om op te ruimen, dan word het meestal gedaan. Zorg daarom voor een leeg zakje binnen handbereik.

Leg ten slotte een kruimeldief in de auto. Dit klinkt misschien overdreven, maar het opzuigen van kruimels voorkomt vlekken. Denk vooral aan chocolade op je bekleding. Je gaat erin zitten, het smelt en de vlek is geboren. Heb je geen kruimeldief, stofzuig je auto dan regelmatig.

Conclusie

Hopelijk is de bekleding in je auto nu weer schoon en fris en heeft het bovenstaande stappenplan je geholpen. Heb je nog goede tips, dan horen we dat graag hieronder. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?