8 Tips om Je Bank te Reinigen met een Stoomreiniger

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door:

Zo'n stoomreiniger is een stuk veelzijdiger dan je denkt!

8 Tips om Je Bank te Reinigen met een Stoomreiniger

Vooral als je huisdieren hebt krijgt je meubilair – en dan vooral je gestoffeerde meubilair – nogal wat stof, haar en ongewenste geurtjes te verduren. 🐶 Het is dan ook een goed idee om je bank op te frissen en te reinigen met je stoomreiniger. Een stoomreiniger reinigt niet alleen, maar laat je bank ook weer lekker ruiken. Twee vliegen in één klap!

Witte Pup Op Bank

Een stoomreiniger is handig om in huis te hebben. Door de hoge temperatuur van het stoom leggen bijna alle ongewenste micro-organismen al snel het loodje. Bovendien heb je geen chemische reinigingsmiddelen nodig. Het vuil word probleemloos losgeweekt zonder op je vloeren strepen achter te laten. Win-win, toch?

Wat je ook besluit te reinigen met je stoomreiniger, je bank of misschien je matras, het wordt gegarandeerd schoon.

#1 Stofzuig grondig

Stofzuig je bank grondig zodat je alle kruimels, stofjes en haren meeneemt. Het beste gebruik je hiervoor de hulpstukken van je stofzuiger. Denk bijvoorbeeld aan het kleine borsteltje of haal simpelweg het mondstuk van de buis als je geen hulpstukken hebt.

Haal je de kruimels en andere viezigheid niet weg, dan kun je vlekken veroorzaken met je stoomreiniger. Je wilt natuurlijk niet die halve reep chocolade laten smelten in je bank!

#2 Controleer de stof

Een stoomreiniger werkt met heet stoom. Je bank moet hier wel tegen bestand zijn. Is de bank er niet tegen bestand, dan kun je de stof beschadigen, wat natuurlijk niet de bedoeling is. 

Vaak kun je ergens wel een label met informatie vinden, maar niet altijd. Let op deze letters:

  • S: Deze stof reinig je het beste met een daarvoor bestemd reinigingsmiddel, niet met stoom
  • W: Stoom is veilig om te gebruiken
  • X: Water kan de stof onherstelbaar beschadigen waardoor stoom niet gebruikt mag worden

Kun je geen label vinden, neem dan altijd het zekere voor het onzekere. Natuurlijke stoffen zoals wol zijn vaak minder goed bestand tegen hitte. Synthetische stoffen zoals polyester of combinaties van verschillende stoffen, kunnen hier beter tegen. 

#3 Testen de kleurechtheid

Je wilt natuurlijk de kleur van je bank behouden en deze niet een andere kleur geven tijdens het stomen. Sommige stoffen laten kleuren namelijk “lopen” of vervagen als deze in aanraking komen met water of met hoge temperaturen.

De kleur kan lichter worden, vervagen of zelfs gaan vlekken. Daarom test je de stof eerst altijd even.

Kies een kleine plaats uit, bijvoorbeeld aan de achterkant van je bank, en stoom een stukje van de stof. Maak het vervolgens zo droog mogelijk en kijk na 15 minuten hoe het eruit ziet. Als het niet vervaagd is en er goed uit ziet, dan heeft de stof je test doorstaan en stoom je met een gerust hart de rest van je bank.

#4 Gebruik de juiste stoomreiniger

Stoomreinigers zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten. Er zijn hand-stoomreinigers, vloer-stoomreinigers en slede-stoomreinigers. Het belangrijkste waar je op let als je een stoomreiniger koopt waarmee je ook je bank wilt reinigen,zijn de hulpstukken.

De beste stoomreinigers worden geleverd met geïntegreerde hand-stoomreinigers waar je niet alleen mee in de kleinste hoekjes komt, maar waar je ookeenvoudig stoffen mee reinigt.

Slede stoomreinigers worden vaak geleverd met een heel scala aan hulpstukken, hebben een grotere watertank en liggen meestal erg fijn in de hand waardoor ze ideaal zijn om je bank mee te reinigen.

De prijs van een slede-stoomreiniger ligt echter een stuk hoger dan de prijs van een handstoomreiniger of een stoomreiniger voor je vloer.

#5 Behandel vlekken voor

Hardnekkige vlekken zoals chocolade, aangekoekt eten of andere vlekken behandel je het beste voordat je aan de slag gaat met je stoom reiniger.

Afhankelijk van de vlek, doe je dit met bijvoorbeeld een sopje van warm water. Babydoekjes krijgen vaak ook de meest hardnekkige vlekken uit stoffen.

#6 Gebruik het juiste reinigingsmiddel

Om je vloer te reinigen is heet stoom vaak voldoende. Je vloer heeft een gladde structuur en je hoeft hierdoor weinig kracht te zetten: het vuil wordt gemakkelijk losgeweekt.

Bij een bank is dit iets lastiger. Je wilt niet meerdere malen over de bekleding heen gaan, want dan wordt het geheel te nat. 

Als je bank te nat is, duurt het drogen te lang en kun je problemen krijgen met schimmelvorming en daar zit niemand op te wachten – zeker in een bank waar veel op gezeten wordt! Door een klein beetje reinigingsmiddel te gebruiken, krijg je je bank niet alleen beter schoon, maar ruikt hij ook nog eens lekker.

Er zijn verschillende reinigingsmiddelen voor stoomreinigers verkrijgbaar. Gebruik alleen de daarvoor bestemde middelen en maak niet dezelfde fout als ik: afwasmiddel werkt echt niet.

Je stoom reiniger maakt teveel schuim aan en ondanks de kinderen de schuimparty erg konden waarderen, ben ik uren bezig geweest om het afwasmiddel uit de stoomreiniger te krijgen. 🤦

#7 Laten het drogen

Bij het reinigen van je bank met een stoomreiniger, is het belangrijkste dat je ervoor zorgt dat je bank niet te nat, maar wél schoon wordt. Als het te nat is, duurt het te lang voordat je bank weer droog is met alle eerder besproken gevolgen van dien.

Laat de bank zeker een hele middag drogen voordat je er weer op gaat zitten. Het is hierbij de moeite waard de verwarming wat hoger te zetten. Als je eenluchtontvochtiger in huis hebt, gebruik deze dan ook! Je zult verbaasd zijn hoeveel water deze uit je bank onttrekt. 

"Our house is clean enough to be healthy, and dirty enough to be happy."

Betsy Farrell

Conclusie

Hopelijk weet je nu hoe je het beste je bank reinigt met een stoomreiniger. Heb je zelf nog handige tips of misschien een vraag, laat dan hieronder een berichtje achter. 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?