Kijk je Favoriete Film op de Beste 43 inch TV

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Kijk je ogen uit!

Kijk je Favoriete Film op de Beste 43 inch TV

Bijna iedereen kijkt wel eens naar een scherm. Of dit nu een tablet is, in de bioscoop of op je telefoon. Thuis, languit op de bank, kijkend naar een groot scherm op de muur is toch wel het meest ontspannen! Een 43 inch tv leent zich hier uitstekend voor en daarom vind je in dit artikel niet alleen de beste 43 inch tv, maar ook een handige koopgids!

Waarom een 43 inch tv kopen?

Je wilt geen enorm grote tv, maar je wilt ook geen kleine tv. Jij en je partner worden het niet eens over welke maat tv het beste in jullie huis past. Je wilt een tv voor in de slaapkamer, maar wat is de ideale maat?

Bovenstaande scenario's komen voor wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe tv. De juiste maat is belangrijk. Woon je erg klein, dan is een 65 inch tv overkill. Heb je een enorme huiskamer, dan is 65 inch misschien juist wel ideaal.

Een 43 inch tv is een goede, gemiddelde maat die (bijna) overal past – niet te groot en niet te klein! Daarom lees je hieronder meer over de beste 43 inch tv's en waar je op let wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe tv.

Samsung UE43AU7172 43 inch 4K grijs | zwart

Samsung UE43AU7172 43 inch 4K grijs | zwart
Type scherm: LED-LCD
Beeldverversing: 50 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
HDMI: 3
Wifi: Ja
Bluetooth: Ja
Bekijk op Bol.com

LG 43UQ80006LB (2022) grijs

LG 43UQ80006LB (2022) grijs
Type scherm: LED-LCD
Beeldverversing: 50 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
HDMI: 3
Wifi: Ja
Bluetooth: Ja
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

CHiQ H7C 43 inch UHD zwart

CHiQ H7C 43 inch UHD zwart
Type scherm: LED-LCD
HDMI: 3
Bluetooth: Ja
Bekijk op Bol.com

Hoe koop ik de beste 43 inch tv?

Er zijn inmiddels zoveel tv’s op de markt, dat een koopgids geen overbodige luxe is. Hieronder bespreek ik de belangrijkste eigenschappen van de tv, waardoor je een weloverwogen keuze kunt maken.

Smart tv’s

Bijna alle nieuwe tv’s zijn tegenwoordig smart tv’s. Een goede smart-tv heeft een verbinding met het internet. Deze wifi-verbinding wordt vooral gebruikt om tv-programma’s, films en series mee te streamen. 

Dit gebeurt vervolgens vanuit verschillende apps. Denk hierbij aan Netflix, HBO en Ziggo. Vaak heeft de afstandbediening van een smart tv directe snelkoppelingen naar deze apps, waardoor je niet eerst vijf minuten op zoek hoeft te gaan naar de app die je nodig hebt. 

Ook zijn er smart tv’s waarmee je op het internet browst, al zijn dit vaak niet de meest gebruiksvriendelijke browsers. Een slimme tv kan ook deel uit maken van het slimme netwerk in je huis. Zo kun je bijvoorbeeld aan Alexa vragen om de tv aan of uit te zetten.

Kortom: een slimme tv is handig en biedt veel gebruiksgemak

TV in huiskamer

Resolutie

De resolutie bepaalt de scherpte van het beeld. De resolutie wordt bepaald door het aantal pixels op het scherm. Hoe meer pixels, hoe hoger de resolutie en hoe scherper het beeld.

Het aantal pixels geeft men weer in een twee cijfers, gescheiden door een '×'. Hierbij staat het eerste nummer voor de hoeveelheid pixels in de horizontale richting, en de tweede in de verticale richting.

De meest voorkomende resoluties zijn:

  • HD ready (1280 × 720) heeft de minste pixels en is daarom vooral geschikt voor de kleinere tv’s die je bijvoorbeeld in je slaapkamer of keuken wilt zetten. 
  • Full HD (1920 × 1080) is een goede keuze voor tv’s tot ongeveer 49 inch. Is je tv groter, dan wil je meer scherpte. De meeste dvd's’s en programma’s op tv worden weergegeven in Full HD.
  • 4K/UHD (384 × 2160): is de meest gangbare topkwaliteit van nu. Steeds meer Blu-rays komen uit in 4K, en ook streamingsdiensten zoals Netflix bieden steeds meer aan in 4K.
  • 8K (7860 × 4320) is de scherpste resolutie van nu. Je wilt een resolutie van 8K wanneer je een tv hebt die groter is dan 65 inch, maar daadwerkelijk nodig is het niet. Dit is overkill voor een 43 of zelfs een 55 inch tv.

Display-technologie

Er zijn meerderesoorten technologieën waar de fabrikant gebruik van kan maken: de bekende en populairste led-lcd of de (duurdere) oled en qled. Welke het beste is, is lastig te bepalen. Beide technologieën blijven zich ontwikkelen, waardoor ze alsmaar beter worden.

Hieronder zet ik de verschillen voor je op een rij.

Led-lcd

Zowel led-lcd als oled gebruiken led-lampjes, maar op een verschillende manier. Bij led-lcd dienen de lampjes als achtergrondverlichting. Hierdoor is het beeld extra scherp en ogen de scenes natuurlijker op het scherm. De qled-tv's van Samsung gebruiken ook deze technologie.

Qled

Over qled gesproken: dit is een specifiek type led-technologie. Naast dat led-lampen de achtergrondverlichting van qled-panelen verzorgen, bevatten deze panelen ook nanokristallen. Deze lichten op in specifieke kleuren zodra hier licht op valt.

Qua kleurreproductie functioneren deze schermen uitstekend. Ook is het prettig dat je deze kleuren ook daadwerkelijk blijft zien in een goed verlichte kamer.

Oled

Bij deze technologie wordt elke pixel individueel verlicht. Hierdoor reageert het scherm sneller. Dit is vooral belangrijk bij actiefilms of bij games, waar een hoge verversingsnelheid nodig is. Oled-tv's hebben een hoger contrast dan elk ander paneeltype.

Dit komt doordat zwarte delen op het scherm ook écht zwart worden, omdat de desbetreffende pixels zich geheel uitschakelen.

Helaas zijn oled-tv's duur om te produceren, waardoor de aankoopprijs hoger ligt dan bij een led-lcd-tv.

Verversingssnelheid

De verversingssnelheid geeft men weer in Hertz. Dit getal geeft aan hoeveel frames er per seconde worden getoond. Hoe hoger het aantal Hertz, hoe 'vloeiender' bewegingen op het scherm verschijnen. Dit geldt vooral voor bijvoorbeeld actiefilms en sport.

Kijk je veel actiefilms of sport, of ben je een enthousiaste gamer, kies dan voor een tv met een verversingsnelheid van 100 Hertz.

Je kunt ook voor minder Hertz gaan, maar dan merk je bij snelle bewegingen op het scherm dat deze er ietwat hakkerig uitzien. Het is geen drama, maar voor iemand met een scherpe blik mogelijk een probleem.

De meeste tv's hebben een verversingssnelheid van 50 Hz, dus wellicht moet je even zoeken en meer investeren voor een tv met een verversingssnelheid van 100 Hz.

Specificaties van 43 inch tv's vergelijken

Type schermBeeldverversingMaximale resolutieHDMIWifiBluetooth
1Samsung UE43AU7172 43 inch 4K grijs | zwartLED-LCD50 Hz4K Ultra HD3JaJa
2LG 43UQ80006LB (2022) grijsLED-LCD50 Hz4K Ultra HD3JaJa
3CHiQ H7C 43 inch UHD zwartLED-LCD50 Hz4K Ultra HD3JaJa
4Samsung QE43Q60B 43 inch 4K QLED 2022 1LED-LCD50 Hz4K Ultra HD3JaJa
5Philips 43PUS8007 - Ambilight (2022) zwartLED-LCD50 Hz4K Ultra HD4JaJa

Samsung UE43AU7172 43 inch 4K grijs | zwart

Type scherm: LED-LCD

Beeldverversing: 50 Hz

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

HDMI: 3

Wifi: Ja

Bluetooth: Ja

LG 43UQ80006LB (2022) grijs

Type scherm: LED-LCD

Beeldverversing: 50 Hz

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

HDMI: 3

Wifi: Ja

Bluetooth: Ja

CHiQ H7C 43 inch UHD zwart

Type scherm: LED-LCD

Beeldverversing: 50 Hz

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

HDMI: 3

Wifi: Ja

Bluetooth: Ja

Samsung QE43Q60B 43 inch 4K QLED 2022 1

Type scherm: LED-LCD

Beeldverversing: 50 Hz

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

HDMI: 3

Wifi: Ja

Bluetooth: Ja

Philips 43PUS8007 - Ambilight (2022) zwart

Type scherm: LED-LCD

Beeldverversing: 50 Hz

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

HDMI: 4

Wifi: Ja

Bluetooth: Ja

Connectiviteit

Misschien niet meteen iets waar je bij stil staat wanneer je een nieuwe tv koopt, maar het aantal ingangen is toch belangrijk. Denk hierbij vooral aan HDMI-poorten en usb-ingangen. Heb je meerdere gaming-consoles, een goede decoder, satellietontvanger en misschien een goede soundbar, dan moeten je deze kunnen aansluiten.

Niet genoeg poortjes hebben is vooral erg frustrerend. Je lost dit op met adapters, maar de kwaliteit van je beeld gaat ermee achteruit. Niet ideaal. Let daarom goed op het aantal poorten.

Bij HDMI wil je opletten dat je minstens één HDMI-ARC- of -eARC-poort hebt. Hierop sluit je speakers en/of een soundbar aan, zodat je met een enkele afstandsbediening het volume van je speakers en tv kunt bedienen.

Bluetooth

Zoals hierboven beschreven, zijn het aantal poortjes en ingangen belangrijk. Heeft je tv een Bluetooth verbinding, dan maak je je hierom misschien minder zorgen. Een Bluetoothverbinding zorgt laat je bepaalde apparaten – denk aan draadloze speakers – draadloos verbinden. Ook kun je via Bluetooth bijvoorbeeld de foto's op je smartphone via de tv bekijken.

HDR

HDR staat voor high dynamic range en is  één van de nieuwste ontwikkelingen op tv-gebied. HDR verbetert de helderheid, het contrastratio en de kleurweergave van een tv, waardoor de beelden op het scherm veel natuurgetrouwer lijken.

Je ziet details die je normaal niet zou zien. Denk aan het weerkaatsen van de zon op de lak van een auto, of de texturen van verschillende materialen. Het contrast tussen de donkerste tinten en de helderste witten wordt als het ware uitgelicht, waardoor je meer detail ziet.

Er is echter niet één enkele soort HDR, maar verschillende HDR-standaarden.

  • HDR10 gebruikt statische metadata, wat wilt zeggen dat eenzelfde instelling op alle scènes wordt toegepast, ongeacht of deze nu licht of donker zijn, of hoe ze getint zijn. De meeste streamingdiensten zijn tegenwoordig compatibel met deze HDR-standaard.
  • HDR10+ is hier een uitbreiding op die dynamische metadata gebruikt. Hier krijgt elke scène zijn eigen HDR-instellingen mee, waardoor deze precies wordt weergegeven zoals de producent heeft bedoeld.
  • Dolby Vision werkt bijna hetzelfde als HDR10+, maar het verschil is dat HDR10+ 'open' en royalty-vrij is, waardoor elke tv-fabrikant en streamingdienst of filmproductiebedrijf er toegang toe heeft. Dolby Vision vraagt een vergoeding aan fabrikanten en producenten die er gebruik van willen maken.
  • HLG is door de BBC en de Japanse NHK ontwikkeld en is vooral bedoeld voor openbare omroepen op tv.
  • Advanced HDR van Technicolor zie je alleen bij LG-tv's, en gebruikt ook dynamische metadata voor optimaal kijkplezier.

De 5 beste 43 inch tv's op een rij

1. Samsung UE43AU7172 43 inch 4K grijs | zwart

1. Samsung UE43AU7172 43 inch 4K grijs | zwart
Type scherm: LED-LCD
Beeldverversing: 50 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
HDMI: 3
Wifi: Ja
Bluetooth: Ja

2. LG 43UQ80006LB (2022) grijs

2. LG 43UQ80006LB (2022) grijs
Type scherm: LED-LCD
Beeldverversing: 50 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
HDMI: 3
Wifi: Ja
Bluetooth: Ja

3. CHiQ H7C 43 inch UHD zwart

3. CHiQ H7C 43 inch UHD zwart
Type scherm: LED-LCD
HDMI: 3
Bluetooth: Ja

4. Samsung QE43Q60B 43 inch 4K QLED 2022 1

4. Samsung QE43Q60B 43 inch 4K QLED 2022 1
Type scherm: LED-LCD
Beeldverversing: 50 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
HDMI: 3
Wifi: Ja
Bluetooth: Ja

5. Philips 43PUS8007 - Ambilight (2022) zwart

5. Philips 43PUS8007 - Ambilight (2022) zwart
Type scherm: LED-LCD
Beeldverversing: 50 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
HDMI: 4
Wifi: Ja
Bluetooth: Ja

Veelgestelde vragen over 43 inch tv's

Nog niet alle antwoorden op je vragen, of zoek je een summier antwoord? Die vind je hieronder.

Hoe breed is een 43 inch tv in centimeters?

Een 43 inch tv is 109 centimeter breed.

Wat is de kijkafstand bij een 43 inch tv?

De ideale kijkafstand ligt tussen de 1,5 en 3 meter bij een 43 inch tv.

Wat is een smart tv?

Een smart tv is verbonden met het internet. Hierdoor stream je eenvoudig content van het internet. Denk hierbij vooral aan Netflix, Ziggo en bijvoorbeeld Youtube. De meeste nieuwe tv's van nu zijn smart tv's.

Conclusie

Hopelijk heeft de bovenstaande koopgids je een beetje op weg geholpen bij het maken van een keuze. Heb je nog vragen of opmerkingen, of misschien juist een goede tip? Laat het ons dan via het onderstaande formulier weten. Bedankt voor het lezen! 👀

Was dit artikel behulpzaam?