Ga Overal Online Met De Beste 4G-Router

Ruth Snijders

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Onderweg of thuis – een leven zonder internetverbinding kan haast niet meer!

Ga Overal Online Met De Beste 4G-Router

Je bent veel onderweg, maar het internet onderweg is onbetrouwbaar of er is geen internetverbinding aanwezig. Dan is het handig om een compacte router mee te nemen – de beste 4G-router is daarom een aanrader!

Een 4G-router is geschikt voor gebruik op plekken waar niet altijd een bekabelde internetverbinding aanwezig is, of waar het internet slechter is en je een betere verbinding zoekt, zoals op de camping.

Hieronder vind je de top 5 van de beste 4G-router modellen van dit moment.

Waarom een 4G-router kopen?

Thuis heb je misschien al de beste Ziggo-router staan, maar daar kom je in de buitenwereld niet gek ver mee.

Met een 4G-router maak je, net zoals bij een mobiele telefoon, verbinding met het internet via een 4G-netwerk. Een 4G-router is een elektronisch apparaat dat via een simkaart verbinding maakt met een netwerk. Ze zijn robuust en hebben een uitgebreide functionaliteit en worden daarom steeds populairder.

Als je veel onderweg bent is een 4G-router handig zodat je altijd draadloos of bekabelt internet hebt. Ook is een 4G-router een goede oplossing voor op plekken waar geen vaste internet verbinding mogelijk is.

Een 4G-router biedt een aantal voordelen zijn zijn redelijk betaalbaar. Steeds meer mensen kiezen ervoor om een 4G-router in huis te halen in plaats van een goede mesh-router. Wat zijn de voordelen van een goede 4G-router, vraag je je af?

 • Je hebt geen traditionele aansluiting nodig.
 • Met een 4G-router heb je altijd en overal internet.
 • Het is superhandig voor op reis.
 • Je krijgt snelle en stabiele verbinding.
 • Professionele installatie is onnodig.
 • Het werkt op batterijen.
 • Je sluit er meerdere apparaten tegelijkertijd op aan.
 • Het is te gebruiken met een prepaid sim-kaart.

Hier onder vind je onze top 3 van beste 4G-routers.

ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwart

ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwart
Type dataverbinding: Geen communicatiestandaard
Gewicht: 1256 g
Aanvullende functies: De TUF Gaming AX3000 ondersteunt de WiFi 6 (802.11ax) standaard, met 160MHz bandbreedte en OFDMA- en MU-MIMO-technologie om geweldige wifi-capaciteit en -efficiëntie te leveren
Bekijk op Bol.com

TP-Link Deco E4 Mesh Wifi wit 1

TP-Link Deco E4 Mesh Wifi wit 1
Gewicht: 1951 g
Aanvullende functies: HomeShield Security |
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

TP-Link Archer AX10 zwart

TP-Link Archer AX10 zwart
Type dataverbinding: 5G
Gewicht: 857 g
Aanvullende functies: Geen.
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Beste 4G-router: Hoe maak ik de beste koop?

Bij het kopen van een 4G-router is het belangrijk om een aantal factoren in overweging te nemen voordat je een keuze maakt. Om het je makkelijker te maken heb ik hieronder een aantal van de belangrijkste criteria op een rij gezet.

Internetsnelheid en wifi-standaarden

4G-routers maken gebruik van het 4G mobiele netwerk en ondersteunen, onder optimale omstandigheden, tot 100 Mbit/s voor downloads en tot 50 Mbit/s voor uploads.

De datatransmissiesnelheid van 4G-routers is niet alleen afhankelijk van het 4G-netwerk. Het is ook gerelateerd aan de wifi-standaard of -protocol waarmee het verbonden apparaat zich met de router kan verbinden, en andersom. ⛓️

De vaakst gebruikte wifi-standaard is 802.11n, ook wel Wireless N genoemd. Deze band zit ook op de meeste routers voor glasvezel (en alle overige thuisrouters, zoals de beste gaming-router).

 • 802.11n (Wireless N; wifi 4) bereikt wifi-snelheden tot 300 Mbit/s.
 • 802.11ac (Wireless AC; wifi 5) bereikt wifi-snelheden tot 1200 Mbit/s.
 • 802.ax, (Wireless AX; wifi 6) bereikt wifi-snelheden tot 2200 Mbit/s.

Let wel: de snelheden liggen in praktijk vaak lager vanwege een weelde aan zaken, zoals interferentie van andere signalen (zoals Bluetooth) en obstakels die het wifi-signaal dwarszitten.

Internet snelheidsmeter

Frequentiebanden

De 4G-router werkt met bepaalde frequentiebanden en wisselt hierbij af tussen maximaal twee verschillende banden. Single-band biedt wifi op de 2,4GHz-frequentieband; dit is de vaakst gebruikte band, en daarmee ook de drukst bezette. Dual-band biedt wifi op zowel 2,4GHz- en de 5GHz-band. Hierdoor geniet je van de voordelen van beide banden!

Kies je ervoor om een model met de 5GHz-frequentieband te kopen, omdat deze sneller is, houd er dan rekening mee dat deze frequentieband minder ver reikt dan de 2,4GHz-band – de beste wifi-repeater biedt dan uitkomst.

De 2,4GHz-band ondersteunt wifi-snelheden van maximaal 450 M/bits tot 600 M/bits in ideale omstandigheden en afhankelijk van wat voor soort router je hebt. De 5GHz-band ondersteunt wifi snelheden tot maximaal 1300 M/bits.

Netwerkbeveiliging

Onbeveiligde draadloze netwerken maken het hackers gemakkelijk om bij je persoonlijke gegevens te komen, of je internetverbinding voor snode zaken te misbruiken.

Bij een beveiligd draadloos netwerk gaat het om de encryptie (versleuteling) van de routersignalen. Om de beveiliging van het draadloos netwerk te controleren moet je weten over welke beveiliging je router beschikt:

 • Open. Dit betekent geen encryptie.
 • WEP-encryptie, een oude technologie die gemakkelijk door hackers te kraken is.
 • WPA is veiliger draadloos netwerk, velen malen moeilijker te kraken dan WEP.
 • WPA2 is een meer geavanceerde coderingstechnologie, maar geen vervanging voor WPA.
 • Firewall. Moderne routers zijn ook uitgerust met een firewall. Als de router een firewall heeft, dan controleert de router het netwerkverkeer voordat het bij het apparaat komt,
 • WPA3 maakt gebruik van de nieuwste coderingsmethoden en verbetert onder andere de beveiliging tegen zogenaamde 'woordenboekaanvallen'.

Multi-sim

Voor de zuinigere gebruikers is een 4G-router met een enkele mobiele dataverbinding voldoende. Gebruik je hem voor zakelijke doeleinden, zoals in een bedrijf, dan is het handiger om een apparaat te gebruiken dat meer data levert.

Een 4G-router die meer dan een enkele verbinding aankan, staat bekend als een dual-sim- of multi-sim-router. De router heeft dus meerdere slots waarin een aantal simkaarten passen.

Door meerdere netwerkproviders te gebruiken dek je jezelf in: als bij één van de providers het netwerk uitvalt, heb je alsnog een internetverbinding, omdat je op een reservenetwerk bent aangesloten. 📶

Specificaties van 4G-routers vergelijken

GewichtMax. downloadsnelheidMax. aantal gebruikersAccuduurGeheugenkaartlezerType simkaartDual-sim
1ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwart1256 g
2TP-Link Deco E4 Mesh Wifi wit 11951 g
3TP-Link Archer AX10 zwart857 g
4TP-Link Archer C50 - Router wit864 g
5Linksys EA6350v4 WiFi Router Dual-Band zwart814 g

Gewicht: 1256 g

TP-Link Deco E4 Mesh Wifi wit 1

Gewicht: 1951 g

TP-Link Archer AX10 zwart

Gewicht: 857 g

TP-Link Archer C50 - Router wit

Gewicht: 864 g

Linksys EA6350v4 WiFi Router Dual-Band zwart

Gewicht: 814 g

Batterijlevensduur

Als je de 4G-router onderweg wilt gebruiken, is de batterijlevensduur van belang. Sommige modellen gaan tot wel 12 uur mee, maar dat hangt ook af van hoeveel je de router gebruikt.

Om onafhankelijk van het elektriciteitsnet verbonden te blijven, raden we een router aan die minimaal 10 uur meegaat. Deze informatie vind je terug in de productbeschrijving. Wetende dat intensief gebruik de batterijlevensduur beperkt, raad ik je aan een model te kiezen met een iets langere batterijlevensduur dan dat je denkt nodig te hebben.

Verbindingsopties

Naast verbinden via wifi is het ook handig om een bedrade verbinding te hebben. Het is dus belangrijk om als je een 4G-router koopt te kijken naar eentje die ook via een kabel verbinding kan maken, net zoals bij een goede mifi-router.

Hoeveel apparaten je op een 4G-router kunt aansluiten verschilt per router, maar levert niet snel problemen op. De meeste 4G-routers op de markt kunnen een grote hoeveelheid apparatuur tegelijk aansluiten.

Ontwerp en afmetingen

4G-routers zijn over het algemeen klein van formaat en sommige zijn zelfs kleiner en lichter dan een mobiele telefoon. Dit is vooral belangrijk als je de router mee op reis wilt nemen of onderweg wilt gebruiken.

De meeste 4G-routers zijn dus ontworpen om mee te nemen. Je hebt ook 4G-routers die de traditionele router vervangen. Deze blijven meestal op dezelfde plek staan, zoals de beste router.

De 5 beste 4G-routers op een rij

1. ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwart

1. ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwart
Type dataverbinding: Geen communicatiestandaard
Netwerkbeveiliging: WPA | WPA2 | WPA3
Gewicht: 1256 g
Aanvullende functies: De TUF Gaming AX3000 ondersteunt de WiFi 6 (802.11ax) standaard, met 160MHz bandbreedte en OFDMA- en MU-MIMO-technologie om geweldige wifi-capaciteit en -efficiëntie te leveren

2. TP-Link Deco E4 Mesh Wifi wit 1

2. TP-Link Deco E4 Mesh Wifi wit 1
Netwerkbeveiliging: WPA2 | WPA3
Gewicht: 1951 g
Aanvullende functies: HomeShield Security |

3. TP-Link Archer AX10 zwart

3. TP-Link Archer AX10 zwart
Type dataverbinding: 5G
Netwerkbeveiliging: WEP | WPA | WPA2 | WPA3 | 802.1x
Gewicht: 857 g
Aanvullende functies: Geen.

4. TP-Link Archer C50 - Router wit

4. TP-Link Archer C50 - Router wit
Type dataverbinding: Geen communicatiestandaard
Netwerkbeveiliging: WPA
Gewicht: 864 g
Aanvullende functies: Y

5. Linksys EA6350v4 WiFi Router Dual-Band zwart

5. Linksys EA6350v4 WiFi Router Dual-Band zwart
Netwerkbeveiliging: WPA2
Gewicht: 814 g
Aanvullende functies: Ondersteunt WLAN: 802.11a, 802.11ac (Wi-Fi 5), 802.11b, 802.11g, 802.11n (Wi-Fi 4)

Veelgestelde vragen over 4G-routers

Nog brandende vragen over je toekomstige aanwinst? Hieronder behandel ik de vaakst gestelde!

Hoe werkt een 4G-router?

Je voorziet een 4G-router van een sim-kaart die via 4G-verbinding maakt met het netwerk van de mobiele provider die bij de sim-kaart hoort. Zonder dat je verder installatiekabels nodig hebt, hoef je de router alleen nog maar van stroom te voorzien – door de batterij op te laden – en je hebt een werkende internetaansluiting.

Is een dongle hetzelfde als een 4G-router?

Een wifi-dongle is usb-stick die je aansluit op een apparaat dat je wilt verbinden met draadloos internet. Wifi-dongles gebruikt men tegenwoordig vooral om toegang tot draadloos internet te krijgen. Met een 4G-router kun je daarentegen meerdere apparaten op het internet aansluiten, terwijl je met een dongle maar één apparaat met het internet kunt verbinden.

Heb je een 4G-router nodig als je internet op je mobiele telefoon hebt?

Met een 4G-router verbind je meerdere apparaten tegelijkertijd draadloos met het internet. Een verbinding maken via een mobiele telefoon is een snellere en praktischere oplossing, maar biedt schiet in verhouding op enkele vlakken tekort.

Zo heeft een 4G-router een indrukwekkender bereik dan een wifi-hotspot van je telefoon, en wordt de snelheid van het internet niet langzamer, zoals bij je telefoon zou gebeuren zodra apparaten zich met je mobiele hotspot verbinden. Een telefoon is niet gemaakt om meerde apparaten te verbinden met het internet.

4G-router, vooraanzicht

Conclusie

Een 4G-router is een veilige, snelle oplossing als je geen toegang hebt tot een internetverbinding. Met een 4G-router verbind je meerdere apparaten zonder internet snelheid te verliezen. Kijk naar de wifi-standaard, op welke frequentieband hij zit en het formaat, vooral als je hem onderweg gebruikt. Hopelijk weet je nu precies welke 4G-router bij jou past!

Heb je nog tips of opmerkingen? Laat dan een berichtje achter! Bedankt voor het lezen. 😄

Was dit artikel behulpzaam?