Vergroot je Kijkplezier met de Beste 55 inch tv

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Hoe groter, hoe beter ... of niet?

Vergroot je Kijkplezier met de Beste 55 inch tv

Of je nu je avonden doorbrengt onder het genot van een goede actiefilm, of je je liever bevindt in de betoverende wereld van Harry Potter: een goede tv is een must. 💫 De beste 55 inch tv leent zich uitstekend voor je favoriete entertainment als je kamer hier ruim genoeg voor is.

Daarom lees je in het onderstaande artikel meer over de beste 55 inch tv's en waar deze het beste passen, zodat je een weloverwogen keuze maakt!

Waarom een 55 inch tv kopen?

Het is een goed idee om je aan de ideale kijkafstand te houden, want op die manier geniet je optimaal van alles de tv je te bieden heeft. Staat je bank op ongeveer drie tot drie en een halve meter afstand van je tv? Dan is een 55 inch tv ideaal voor jouw huiskamer.

Tegenwoordig gebruiken de meeste tv's hoogstaande technologieën, waardoor je (bijna) altijd een helder en haarscherp beeld hebt. Reken op fantastische kleurweergaven, oneindige contrastverhoudingen en hoge resoluties zorgen voor een geweldige kijkervaring.

Helaas vliegt de terminologie je om de oren wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe tv. Daarom lees je in de koopgids meer over de belangrijkste eigenschappen om op te letten, zodat je een goed geïnformeerde keuze kunt maken Hieronder vind je alvast de drie beste 55 inch tv's van nu!

Samsung UE55CU7172 55 inch 4K

Samsung UE55CU7172 55 inch 4K
Smart TV: Ja
Draaibaar voetstuk: Nee
Type scherm: LED-LCD
HDR: Ja
Bekijk op Bol.com

Sharp Aquos 55FN2EA 55inch 4K zwart

Sharp Aquos 55FN2EA 55inch 4K zwart
Smart TV: Ja
Draaibaar voetstuk: Nee
Type scherm: LED-LCD
HDR: Ja
Bekijk op Bol.com

Samsung QE55Q67B 55 inch 4K zwart

Samsung QE55Q67B 55 inch 4K zwart
Smart TV: Ja
Draaibaar voetstuk: Nee
Type scherm: LED-LCD
Beeldverversing: 50 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
HDR: Ja
Bekijk op Bol.com

55 inch tv's: Hoe maak ik de beste koop?

Het formaat is al gekozen, dus dat gedeelte is al achter de rug! Er is een aantal andere eigenschappen waar je op let bij de aankoop van een tv. Ik beschrijf ze hieronder voor je.

Schermtechnologie

Vandaag de dag zijn er meerdere schermtechnologieën die je kunt tegenkomen bij de zoektocht naar een tv. Hieronder lees je er wat meer over! 👇

Lcd

Deze technologie gebruikt fluorescentielampen die op een laag vloeibare kristallen schijnen. Er worden kleuren uitgestraald die vervolgens het beeld vormen. Lcd is relatief goedkoop om te produceren, waardoor je deze tv's veel ziet.

Het voordeel van deze technologie is dat het over het algemeen een stuk helderder is dan de grootste competitie: oled. Overdag tv-kijken in een goed verlichte kamer is hierbij dan ook geen probleem. In alle andere opzichten haal je veel meer uit de overige tv-technologieën.

Led

Led werkt met dezelfde technologie als lcd, maar in plaats van fluorescentielampen, worden de vloeibare kristallen verlicht met led-lampen. Hierdoor staat deze technologie ook wel bekend als 'led-lcd'.

De beeldkwaliteit is hiermee drastisch verbeterd. Led werkt met een kleurenwiel, waardoor beelden helderder en realistischer worden weergegeven in vergelijking met wat lcd-lampen produceren. Led-lampjes zijn daarnaast dimbaar, wat voor een dynamische weergave zorgt.

Qled

Qled lijkt op de technologie van een normale led-tv. De led-lampjes schijnen echter op een laagje quantum dots, ook wel nanokristallen genoemd. Dit zorgt voor levendige kleuren die ook goed zichtbaar zijn in een verlichte kamer!

Het nadeel hier is ook hier een beperkte kijkhoek: zit je niet pal voor het scherm, dan neemt de beeldkwaliteit snel behoorlijk af.

Oled

Oled geniet onder veel mensen de absolute voorkeur. Bij een oled-tv verlicht iedere pixel zichzelf zodra hier stroom doorheen loopt. Hierdoor zijn donkere scènes daadwerkelijk donker of zelfs zwart, omdat het desbetreffende deel van het scherm volledig uit staat. Daardoor krijg je oneindige contrastverhoudingen.

Het nadeel van deze technologie is dat de kwaliteit achteruit gaat wanneer er licht op het beeldscherm schijnt. Bovendien is oled nog erg prijzig. Staat je tv in een lichte kamer of kijk je overdag veel tv, dan is een qled-tv wellicht een betere keuze.

Resolutie

Over het algemeen geldt dat hoe hoger de resolutie van een tv is, hoe scherper het beeld is. De meest voorkomende resoluties die je vandaag de dag tegenkomt, zijn:

  • Full HD: 1920 × 1080 pixels;
  • 4K of UHD: 2840 × 2160 pixels;
  • 8K of UHD: 7680 × 4320 pixels.

Waar veel mensen echter niet bij stil staan, is dat het programma of de film opgenomen moet zijn in dezelfde resolutie als de resolutie van je tv om hiervan te profiteren, anders kijk je je programma in een lagere resolutie.

Heb je bijvoorbeeld een 8K-tv, dan kijk je alleen in een 8K-resolutie wanneer je programma of film ook daadwerkelijk opgenomen is in 8K. Is je programma of film in 4K of zelfs Full HD opgenomen, wat in de meeste gevallen vooralsnog zo is, dan kijk je deze content ook in die resolutie.

Andersom geldt dat content opgenomen in een hogere resolutie dan je tv, wordt gedownscaled. De content wordt dan weergegeven in dezelfde resolutie als je tv.

Steeds meer diensten zoals Netflix en YouTube ondersteunen 8K, maar dit nog niet altijd het geval. Hoe dan ook: terwijl resolutie belangrijk is, is het tegenwoordig geen doorslaggever meer, omdat er nauwelijks tot geen tv's meer worden geproduceerd met lage resoluties.

qled-tv met goede kleurweergave

HDR

HDR staat voor high dynamic range. Tv's met HDR hebben een breder kleurbereik, waardoor kleuren helderder zijn. Hierdoor wordt het beeld in een klap een stuk natuurgetrouwer en aantrekkelijker voor het oog.

HDR10

De meeste tv's beschikken inmiddels over HDR10. Het gebruikt statische metadata: dit betekent dat dezelfde instellingen op elke scene worden toegepast. Veel streamingservices en games zijn compatibel met HDR10.

HDR10+

Deze standaard maakt gebruik van dynamische metadata. Zo krijgt elke scene zijn eigen instellingen, wat ervoor zorgt dat de kleur- en contrastweergave drastisch verbetert. Momenteel is HDR10+ de concurrent van Dolby Vision.

Dolby Vision

Wanneer je naar de prestaties kijkt, is Dolby Vision niet erg anders dan HDR10+. Zoals hierboven al beschreven. Dolby Vision mag niet zomaar door elke fabrikant gebruikt worde; hiervoor moeten ze betalen.

HDR10+ is daarentegen open source, wat betekent dat elk bedrijf deze technologie mag gebruiken.

Dolby Vision IQ

Dit is de nieuwste technologie. Om je kijkervaring nog fantastischer te maken, optimaliseert de tv de inhoud op basis van het licht van de ruimte waarin je tv staat. Op die manier wordt het beeld van je tv continu aangepast. Hou er rekening mee dat tv's die gebruikmaken van deze techniek wel de prijs aanzienlijk verhogen.

Specificaties van 55 inch tv's vergelijken

Smart TVDraaibaar voetstukType schermHDRBeeldverversingMaximale resolutie
1Samsung UE55CU7172 55 inch 4KJaNeeLED-LCDJa
2Sharp Aquos 55FN2EA 55inch 4K zwartJaNeeLED-LCDJa
3Samsung QE55Q67B 55 inch 4K zwartJaNeeLED-LCDJa50 Hz4K Ultra HD
4Samsung QE55Q70B 55 inch 4K grijsJaNeeLED-LCDJa100 Hz4K Ultra HD
5LG 55UQ75003LF 55 inch 4KJaNeeLED-LCDJa100 Hz4K Ultra HD

Samsung UE55CU7172 55 inch 4K

Smart TV: Ja

Draaibaar voetstuk: Nee

Type scherm: LED-LCD

HDR: Ja

Sharp Aquos 55FN2EA 55inch 4K zwart

Smart TV: Ja

Draaibaar voetstuk: Nee

Type scherm: LED-LCD

HDR: Ja

Samsung QE55Q67B 55 inch 4K zwart

Smart TV: Ja

Draaibaar voetstuk: Nee

Type scherm: LED-LCD

HDR: Ja

Beeldverversing: 50 Hz

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

Samsung QE55Q70B 55 inch 4K grijs

Smart TV: Ja

Draaibaar voetstuk: Nee

Type scherm: LED-LCD

HDR: Ja

Beeldverversing: 100 Hz

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

LG 55UQ75003LF 55 inch 4K

Smart TV: Ja

Draaibaar voetstuk: Nee

Type scherm: LED-LCD

HDR: Ja

Beeldverversing: 100 Hz

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

Beeldverversing

De beeldverversing wordt weergegeven in Hertz (Hz). Hieraan lees je af hoe vaak een scherm het beeld ververst per seconde. De snelheid van hiervan speelt een rol in de kwaliteit van de weergave van snelle bewegingen. Hoe vaker het beeld zich ververst, hoe vloeiender deze bewegingen op het scherm verschijnen.

Vroeger was de standaard waarde 50 of 60 Hz, oftewel 50 of 60 beeldverversingen per seconde. Een duurdere tv heeft al snel 120 Hz, wat ideaal is voor 'drukke' beelden als actiefilms, videogames of live sport.

Geluid

De tv's worden steeds dunner en lichter. Hierdoor is er vaak geen plaats voor goede ingebouwde speakers, maar moet je uitwijken naar bijvoorbeeld een soundbar, een stel wifi-speakers, of een homecinemaset.

Hier komen wat extra kosten bij kijken, maar je wordt beloond met een bioscoopervaring in je eigen huis.

Smart tv

Bijna elke nieuwe tv is tegenwoordig een smart tv. Een smart tv is verbonden met het internet via wifi of via een bekabelde ethernetverbinding. Dankzij deze internettoegang is je tv in staat om allerlei apps te downloaden. Het is zelfs mogelijk dat je de beste decoder en satellietontvanger links kunt laten liggen als je enkel via apps tv-kijkt!

WebOS

WebOS is het besturingssysteem van LG. Het wordt geprezen voor zijn gebruiksvriendelijkheid is en daarom erg populair. Je vindt al je apps en instellingen in de startbalk onderaan het scherm, welke je bereikt via een cursor. Je beweegt je afstandsbediening om deze cursor over het scherm te laten bewegen, in plaats van dat je met knopjes in de weer moet!

WebOS werkt bovendien met Bluetooth. Hierdoor sluit je eenvoudig toetsenborden, muizen en andere randapparatuur aan.

Ook ondersteunt het Miracast (een draadloze versie van HDMI), en Amazon Alexa en Google Assistant. Stemcommando's in plaats van input via je afstandsbediening ligt daarmee ook in het verschiet! Ga je voor een LG-tv, dan weet je in ieder geval zeker dat je een goede smart tv te pakken hebt.

Tizen

Tizen wordt alleen gebruikt door Samsung. Dit besturingssysteem is gebaseerd op Linux. Je vindt het in een weelde van apparaten van Samsung: tv's, camera's en zelfs ovens en airco's. Het systeem ziet er mooi uit, maar is helaas niet zo intelligent als sommige andere systemen.

Daarbij komt ook nog het feit dat het app-aanbod wat beperkter is dan competitie, wat het voor degenen die meer willen dan enkel de bekendste apps een minder goede keuze maakt.

Android TV

Android TV vind je onder andere op Samsung- en Philips-tv's en staat bekend om de gebruiksvriendelijkheid. Dankzij deze besturingssystemen kijk je eenvoudig Netflix of YouTube op je tv, en soms browse je zelfs op het internet en check je e-mails. Het app-aanbod is hier het grootste.

Android TV's ontwerp is helaas wat gedateerd en niet altijd even makkelijk navigeerbaar. Dat is waarom zijn opvolger – om het zo maar even te noemen – een uitstekend alternatief is: Google TV.

Google tv zie je steeds meer en wordt vooral gebruikt voor de nieuwere generatie Sony tv's. Het is in zekere zin een slimmer besturingssysteem, waardoor je je favoriete content nog sneller vindt en bekijkt.

Het systeem is bovendien gebruiksvriendelijk en heeft een uitgebreid aanbod aan functies en apps.

De 5 beste 55 inch tv's op een rij

1. Samsung UE55CU7172 55 inch 4K

1. Samsung UE55CU7172 55 inch 4K
Smart TV: Ja
Draaibaar voetstuk: Nee
Type scherm: LED-LCD
HDR: Ja

2. Sharp Aquos 55FN2EA 55inch 4K zwart

2. Sharp Aquos 55FN2EA 55inch 4K zwart
Smart TV: Ja
Draaibaar voetstuk: Nee
Type scherm: LED-LCD
HDR: Ja

3. Samsung QE55Q67B 55 inch 4K zwart

3. Samsung QE55Q67B 55 inch 4K zwart
Smart TV: Ja
Draaibaar voetstuk: Nee
Type scherm: LED-LCD
Beeldverversing: 50 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
HDR: Ja

4. Samsung QE55Q70B 55 inch 4K grijs

4. Samsung QE55Q70B 55 inch 4K grijs
Smart TV: Ja
Draaibaar voetstuk: Nee
Type scherm: LED-LCD
Beeldverversing: 100 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
HDR: Ja

5. LG 55UQ75003LF 55 inch 4K

5. LG 55UQ75003LF 55 inch 4K
Smart TV: Ja
Type scherm: LED-LCD
HDR: Ja

Veelgestelde vragen over 55 inch tv's

Hieronder beantwoord ik een paar van de meestgestelde vragen over 55 inch tv's!

Wat is de kijkafstand van een 55 inch tv?

De ideale kijkafstand voor een 55 inch tv is ongeveer drie meter.

Hoe breed is een 55 inch tv?

Een 55 inch tv heeft een schermdiagonaal van 140 cm. Hiervan is de breedte ongeveer 122 cm. Het kan iets verschillen, afhankelijk van de randen van de tv.

Hoe meet je de grootte van een tv?

Dat ligt eraan. Wil je het schermdiagonaal weten, dan meet je van de linkerbovenhoek naar de rechteronderhoek of vice versa.De breedte meet je van links naar rechts in een horizontale lijn. Het schermdiagonaal is niet hetzelfde als de breedte van de tv.

Tv In Woonkamer Op Tv Kast

Conclusie

Hopelijk ben je wat wijzer geworden over de eigenschappen van 55 inch tv's, waardoor je een weloverwogen keuze kunt maken. Heb je de belangrijke zaken nog helder? De resolutie, verversingssnelheid, schermtechnologie ... Of ben je nu toch een 43 inch tv aan het overwegen?

Heb je nog vragen of misschien een tip? Laat dan zeker hieronder een berichtje achter! Bedankt voor het lezen! 📺

Was dit artikel behulpzaam?