Krijg Inzicht in al je Activiteiten met de Beste Activity Tracker

Ruth Snijders

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Ready, set ... go! Track al je dagelijkse activiteiten.

Krijg Inzicht in al je Activiteiten met de Beste Activity Tracker

Wil je wat meer inzicht in je dagelijkse activiteiten, zoals je gelopen afstand, traptreden of het aantal totale stappen? Of zoek je iets waarmee je je gezondheid wat concreter in de gaten kunt houden, door inzicht te krijgen hoe je hartslag uitziet? Met de beste activity tracker krijg je een goed inzicht in al je dagelijkse activiteiten, en een mooi overzicht hiervan!

Lees snel verder over alle functies die de beste activity tracker bezit.

Waarom een activity tracker kopen?

Voor veel mensen is het halen van specifieke doelen, zoals 10.000 stappen per dag, motiverender dan het zetten dan een vaag doel, zoals 'gezonder worden'. Met een activity tracker dom je pols zie je zelf of je de doelen die je hebt gezet haalt of niet.

Een activity tracker houdt je hartslag, het aantal gezette stappen en sportieve activiteiten bij. De meeste activity trackers hebben voor dit laatste doeleinde allerlei sportmodi die verschillende typen oefeningen zo nauwkeurig mogelijk bijhouden.

Door de activity tracker iedere dag te dragen, vorm je een goed beeld van je algemene gezondheid.

Naast de verschillende sportmodi heeft een activity tracker ook vaak de optie voor het bijhouden van je slaapritme, wat je ook direct een mooi inzicht geeft in of je voldoende rust tussen al je sportsessies door!

Huawei Band 2 Pro zwart

Huawei Band 2 Pro zwart
WIFI: Geen Wi-Fi
Meetwaarden: Inzicht in verschillende slaapfasen , Inzicht in hoeveelheid slaap (uren) , Afstandmeting , Stappenteller , Trappenteller , Bewegingssensor , Snelheidsmeter , Caloriemeting , Hartslagfunctie
GPS: Nee
Activiteiten: Wandelen | Hardlopen
Bekijk op Bol.com

FITAGE -12 zwart

FITAGE -12 zwart
WIFI: Geen Wi-Fi
Meetwaarden: Afstandmeting , Bewegingssensor , Bloeddrukmeter , Caloriemeting , Hartslagfunctie , Inzicht in hoeveelheid slaap (uren) , Inzicht in verschillende slaapfasen , Stappenteller , Stressmonitor , Temperatuurmeter , Tracking menstruatiecyclus , Zuurstofgehalte in bloed
Activiteiten: Atletiek | Badminton | Basketbal | Cross Fit | Dansen | Fietsen | Fitness | Golf | Hardlopen | Hiken | Indoor | Outdoor | Rugby | Schaatsen | Tennis | Voetbal | Watersport | Wielrennen | Yoga
IP-certificering: IP67 (volledig stofdicht en dompeldicht)
Polsomtrek: 200 - 400mm
Waterdicht tot (m): 10 meter
Bekijk op Bol.com

Fitbit Inspire 2 zwart

Fitbit Inspire 2 zwart
Oplaadtijd: 120 minuten
WIFI: Geen Wi-Fi
Meetwaarden: Inzicht in verschillende slaapfasen , Inzicht in hoeveelheid slaap (uren) , Afstandmeting , Stappenteller , Trappenteller , Bewegingssensor , Snelheidsmeter , Caloriemeting , Hartslagfunctie
GPS: Nee
Activiteiten: Multisport
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)
Polsomtrek: 140 - 220mm
Waterdicht tot (m): 50 meter
Bekijk op Bol.com

Activity tracker: hoe maak ik de beste koop?

Een activity tracker hoeft niet duur te zijn, dat ligt helemaal aan welke functies jij belangrijk vind in de activity tracker en voor wat voor design je gaat. Hieronder lees je waar je op moet letten voor je tot aankoop over gaat.

Meetwaarden

Activity trackers meten verschillende zaken. De bekendste paar bespreek ik hieronder!

Stappen

De stappenteller is de bekendste meting die een activity tracker uitvoert. Het trackt, zoals de naam al zegt, de stappen die je zet. Dit gebeurt het nauwkeurigst als de activity tracker een eigen gps-chip heeft ingebouwd, maar daar kom ik zo nog op terug.

Snelheid

In de activity tracker zit ook zo'n beetje altijd een versnellingsmeter. Deze meet hoe snel je van snelheid of richting verandert, waardoor het aantal stappen worden geteld.

Hartslagmeter

De hartslagmeter meet je hartslag via je pols gedurende hele dag. De nauwkeurigheid van deze ingebouwde hartslagmeter verschilt echter per merk en model, dus neem vooral wat onafhankelijke reviews van de tracker die je op het oog hebt. Zo krijg je zeker weten een correct beeld van hoe je hart presteert gedurende de dag!

Een nauwkeurige hartslagmeter geeft een goede aanwijzing van je hartslag terwijl je sport, alsook van je rusthartslag, wat weer een goede indicatie weer geeft van je algemene conditie.

Activity tracker om pols met armbandjes, strikt veters.

Slaap

Tegenwoord hebben veel trackers een sensor die je slaap in de gaten houdt. De bewegingsdetector en hartslagmeter in de tracker zien in no-time of je uit je slaap bent gehaald.

Door je slaap te tracken krijg je inzicht in hoeveel tijd je in bepaalde slaapfases spendeert, of je vaak wakker wordt en of je de diepe slaap bereikt die het lichaam nodig heeft om te herstellen. De drie slaapfasen die belangrijk zijn: REM-slaap, lichte slaap en diepe slaap.

Een slaapcyclus duurt ongeveer 90 tot 120 minuten en wordt in een normale nacht 4 à 5 keer doorlopen.

Hoelang of hoeveel procent van je slaap je in iedere slaapfase doorbrengt, en wat het beste voor jou is, verschilt per leeftijd. Er zijn allerlei apps beschikbaar die dit nauwkeurig voor je bijhouden.

Sommige activity trackers hebben ook een slaapcycluswekker. Deze wekt je op het juiste moment van je slaapcyclus, oftewel wanneer je het lichtste slaapt. Je geeft eerst aan hoe laat je wakker wilt worden, waarna het horloge je op het juiste moment in je slaapcyclus wekt.

SpO₂

Tegenwoordig hebben steeds meer smartwatches, activity trackers en sporthorloges een pulsoximeter – afgekort als Puls-OX.

Een pulsoximeter meet je zogeheten zuurstofsaturatie. Dit is het gehalte van zuurstof dat aanwezig is in je bloed.

Door een combinatie van rode en infrarode lichten met sensoren aan de onderkant van de tracker, meet de tracker precies hoeveel zuurstof je precies in je bloed hebt zitten.

Een saturatieniveau van 95% of hoger is normaal en past bij een gezond persoon. Heb je een level van 90% of lager, dan heb je een tekort. Neem contact op met je huisarts als je klachten van benauwdheid, moeheid, verwardheid en onrust ervaart.

Grote veranderingen in het SpO₂-cijfer kan ook wijzen op veranderingen in de gezondheid. Neem daarom altijd contact op met je huisarts als je je zorgen maakt.

Gps

Gps is belangrijk voor bepaalde activiteiten, zoals hardlopen, of fietsen. Het is vooral handig om je routes bij te houden en gegevens als gemiddelde snelheid af te lezen na je work-out.

Een activity tracker heeft een van de verschillende soorten gps-opties hebben: ingebouwd of gekoppeld, oftewel gps of a-gps.

  • Met een ingebouwde gps hoef je niet per se een telefoon mee te nemen tijdens het sporten.
  • A-gps staat voor assisted gps. Dit betekent dat de activity tracker meelift op het gps-signaal van bijvoorbeeld je smartphone, of het nu om een Android-telefoon of iPhone gaat. Heb je je telefoon niet bij je tijdens je buitensport? Dan houd je alsnog je gerende afstand en gemiddelde snelheid niet bij.

Batterij

De batterij, of accu, van een activity tracker die je de hele dag draag, is natuurlijk van belang, je wilt namelijk dat een activity tracker lang meegaat en dat je hem niet om de haverklap moet opladen.

Bij normaal gebruik – dus als je niet constant alles tegelijkertijd laat meten en het scherm aan hebt staan – gaat een activity tracker 4 tot 5 dagen mee op een enkele lading.

Let bovendien op de oplaadtijd van de tracker, wants als opladen een hele middag duurt, heb je er ook niet veel aan.

Fitness tracker met groot scherm en wit bandje om pols

Design

Met een activity tracker wil je je dagelijkse activiteiten bijhouden. Hiervoor moet je de activity tracker wel dagelijks dragen, en daarom is het ontwerp van de activity tracker een belangrijk onderdeel.

De activity tracker voor om de pols is het populairst, maar je hebt ook trackers verkrijgbaar als ring of ketting, en zelfs die je aan je kleding vast klikt. Je kunt je voorstellen dat je met deze laatste geen nauwkeurige hartslagmetingen en dergelijke uitvoert, omdat de sensoren niet dicht genoeg op je huid zitten.

Ook is er ruime keuze aan accessoires voor activity trackers, zoals verschillende polsbandjes en beschermhoesjes.

Scherm en bediening

Het scherm is een belangrijk onderdeel van de activity tracker. Je hebt hierin een aantal opties en specificaties waarmee je rekening moet houden.

Het eerste is de keuze tussen een touchscreen en knoppen, of een combinatie van de twee. Met touchscreen swipe je net zoals op je telefoon tussen de verschillende schermen van je activity tracker. Toch is een touchscreen niet altijd handig – heb je natte of vieze vingers, dan werkt zo'n touchscreen niet altijd even goed en zijn knoppen handiger.

Een kleurenscherm is bovendien leuk, maar vergt meer batterij dan eentje met een zwart-wit scherm. Ook is het handig dat je het horloge altijd kunt lezen in de volle zon maar ook in het donker.

In de volle zon zijn lcd-schermen beter zichtbaar in vergelijking met oled-schermen, maar voor betere beeldkwaliteit – mooiere kleuren, diepere zwarten – staat oled (of zelfs amoled) vooraan.

Oled vs. amoled

Oled (organische licht emitterende diode) is een weergavetechnologie waarbij stroom door organische diodes op een glazen substraat wordt geleid een beeld te creëren.

Amoled (actieve matrix oled) is de moderne versie van de oled-displays en maakt gebruik van een actieve matrix in tegenstelling tot de passieve matrix die oled gebruikt.

De actieve matrix van de amoled displays bestaat uit de dunne filmtransistor, wat amoled energiezuiniger dan oled maakt.

Naast dat schermen een hele boel opties hebben is het ook belangrijk om rekening te houden met het formaat van het scherm. Bij sommige activity trackers zit het scherm ingebouwd in het bandje, waardoor dit een smal ontwerp is. Dit soort schermen zijn vaak niet groter dan 2,5 cm.

Wil je liever een groter scherm, dan kom je ook vaak meer te betalen. Afhankelijk van je verdere wensen, kom je mogelijk zelfs bij de beste smartwatch uit.

Specificaties van activity trackers vergelijken

BluetoothGPSIP-certificeringPolsomtrekWaterdicht tot (m)Oplaadtijd
1Huawei Band 2 Pro zwartJaNee
2FITAGE -12 zwartJaNeeIP67 (volledig stofdicht en dompeldicht)200 - 400mm10 meter
3Fitbit Inspire 2 zwartJaNeeIP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)140 - 220mm50 meter120 minuten
4Xiaomi Mi Band 5 zwartJaNeeIP00 (Geen bescherming)430 - 470mm40 meter120 minuten
5Fitbit Inspire 3 zwartJaNeeIPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)140 - 220mm40 meter120 minuten

Huawei Band 2 Pro zwart

Bluetooth: Ja

GPS: Nee

FITAGE -12 zwart

Bluetooth: Ja

GPS: Nee

IP-certificering: IP67 (volledig stofdicht en dompeldicht)

Polsomtrek: 200 - 400mm

Waterdicht tot (m): 10 meter

Fitbit Inspire 2 zwart

Bluetooth: Ja

GPS: Nee

IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)

Polsomtrek: 140 - 220mm

Waterdicht tot (m): 50 meter

Oplaadtijd: 120 minuten

Xiaomi Mi Band 5 zwart

Bluetooth: Ja

GPS: Nee

IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)

Polsomtrek: 430 - 470mm

Waterdicht tot (m): 40 meter

Oplaadtijd: 120 minuten

Fitbit Inspire 3 zwart

Bluetooth: Ja

GPS: Nee

IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)

Polsomtrek: 140 - 220mm

Waterdicht tot (m): 40 meter

Oplaadtijd: 120 minuten

Water- en stofbestendigheid

Een waterdichte activity tracker is vooral belangrijk als je hem wilt dragen tijdens het zwemmen of een andere watersport. Volledig waterdicht bestaat niet, maar er zijn wel bepaalde mate van waterbestendigheid.

Waterdichtheid van apparaten wordt uitgedrukt in de ingress protection rating – wat leidt tot een IP-certificering. Deze score zegt ook iets over bescherming tegen stof. De IP-score bestaat uit de combinatie van de letters 'IP', gevolgd door één of twee cijfers. Een aanduiding met een 'X' in plaats van een getal betekent dat het apparaat niet getest is op dat gebied.

Het eerste getal geeft aan de mate van stofbescherming en het tweede getal geeft de mate van waterdichtheid aan.

De cijfers voor bescherming tegen stof lopen van 0 tot 6. '0' betekent dat er geen bescherming is tegen contact met stof, en '6' staat voor volledige stofbestendigheid. Bescherming tegen vocht wordt aangegeven met cijfers van 0 tot 9. '0' staat voor aan afwezigheid aan vochtbestendigheid, en '9' staat voor volledig vochtdicht.

Diepte- of drukindicatie wordt aangegeven met de termen 'bar' (luchtdruk), 'ATM' (atmosfeer) of meter. 1 bar en 1 ATM is gelijk aan 10 meter diepte. Het aantal meters geeft zodoende aan hoeveel druk de activity tracker kan weerstaan.

  • Geen symbool of vermelding: niet bestand tegen water, en ook niet tegen spat- en regenwater of transpiratievocht,
  • 3 bar/3 ATM: waterresistent tot 30 meter. Het horloge is bestand tegen spatwater, regen en transpiratievocht.
  • 5 bar/5 ATM: waterresistent tot 50 meter. Het horloge is geschikt voor onder de douche, maar niet voor zwemmen,
  • 10 bar/10 ATM: waterresistent tot 100 meter. Het horloge is geschikt voor gebruik tijdens de meeste vormen van watersport, zoals zwemmen en duiken in het zwembad.

App

Een activity tracker verbind je doorgaans met je telefoon, bijvoorbeeld een goede Samsung-telefoon. Veel sporthorlogemerken hebben een eigen app. Deze app biedt vele mogelijkheden om work-outs te tracken en allerlei andere metingen en analyses in af te lezen.

Vergeet niet na elke work-out de app te synchroniseren met de activity tracker om je data op te slaan als dit niet automatisch gebeurt. Het zou zonde zijn als je de data van een of meerdere work-outs mist, omdat je vergeten bent te synchroniseren.

Zwarte activity tracker met High Intensity Interval Training optie

Functies

Naast de basisfuncties als stappenteller, hartslagmeter en gps, in veel gevallen nog wat extra opties die je wellicht een beetje aan smartwatches doen denken. Let wel op: hoe meer functies een activity tracker heeft, hoe duurder hij wordt.

Meldingen

Bij activity trackers heb je de mogelijkheid voor twee soorten meldingen: slimme meldingen en inactiviteitsmeldingen.

De grens tussen een smartwatch en een activity tracker wordt steeds kleiner. Zo is het bij sommige activity trackers al mogelijk een telefoongesprek ermee aan te nemen wanneer je gebeld wordt.

Slimme meldingen zijn meldingen vanaf je telefoon, zoals bericht notificaties. Voor deze slimme meldingen moet de activity tracker wel binnen een bepaalde afstand van je telefoon zijn en via Bluetooth zijn verbonden.

De afstand die Bluetooth kan overbruggen is afhankelijk van een aantal punten:

  • de kracht van de output van de zonder;
  • de gevoeligheid van de ontvanger;
  • de fysieke blokkades, zoals betonnen muren;
  • antennes.

Met Bluetooth 5 heb je een bereik van ongeveer 40 meter; met de oudere Bluetoothversies heb je een bereik van ongeveer 10 meter.

Inactiviteitsmeldingen zijn herinneringen dat je weer even actief in de benen moet komen door een aantal stappen te nemen. Je kunt soms zelf deze herinneringen in stellen.

Muziek

Een activity tracker waarmee je Spotify of Deezer of een andere muziekstreamingdienst bedient, maakt het heel simpel om tijdens een work-out je muziek uit te kiezen.

Zo bedien je via de tracker je afspeellijst, sla je een liedje over of zet je de playlist op pauze zonder je telefoon er bij te hoeven pakken.

De 5 beste activities trackers op een rij

1. Huawei Band 2 Pro zwart

1. Huawei Band 2 Pro zwart
Besturingssysteem: Anders
Geschikt voor besturingssysteem: Android , iOS
Applicatie wearable: Huawei Health
Display: 0.91" OLED touch screen
Touchscreen: Nee
Batterijstatus zichtbaar op apparaat: Nee
Notificaties van je smartphone: Berichten ontvangen
Navigatiefunctie: Nee
Stopwatch functie: Ja
Smartphonefuncties: Muziekbediening vanaf smartwatch
Activiteiten: Wandelen | Hardlopen
Type training: Intervaltraining
Meetwaarden: Inzicht in verschillende slaapfasen , Inzicht in hoeveelheid slaap (uren) , Afstandmeting , Stappenteller , Trappenteller , Bewegingssensor , Snelheidsmeter , Caloriemeting , Hartslagfunctie
Type GPS: Zelfstandige GPS
Bluetooth: Ja
Verstelbaar: Ja

2. FITAGE -12 zwart

2. FITAGE -12 zwart
Besturingssysteem: iOS 9.0
Geschikt voor besturingssysteem: Android , iOS
Applicatie wearable: Samsung Health
Display: AMOLED
Touchscreen: Ja
Notificaties van je smartphone: Berichten ontvangen , Mail lezen
Navigatiefunctie: Nee
Smartphonefuncties: Camera | Muziekbediening vanaf smartwatch | Notificaties ontvangen
Activiteiten: Atletiek | Badminton | Basketbal | Cross Fit | Dansen | Fietsen | Fitness | Golf | Hardlopen | Hiken | Indoor | Outdoor | Rugby | Schaatsen | Tennis | Voetbal | Watersport | Wielrennen | Yoga
Type training: Virtual Partner
Meetwaarden: Afstandmeting , Bewegingssensor , Bloeddrukmeter , Caloriemeting , Hartslagfunctie , Inzicht in hoeveelheid slaap (uren) , Inzicht in verschillende slaapfasen , Stappenteller , Stressmonitor , Temperatuurmeter , Tracking menstruatiecyclus , Zuurstofgehalte in bloed
Type GPS: GPS in combinatie met smartphone
Bluetooth: Ja

3. Fitbit Inspire 2 zwart

3. Fitbit Inspire 2 zwart
Besturingssysteem: Android 7.0
Geschikt voor besturingssysteem: Android , iOS
Applicatie wearable: Fitbit
Display: OLED
Touchscreen: Ja
Batterijstatus zichtbaar op apparaat: Ja
Notificaties van je smartphone: Alleen opnemen/ophangen , Berichten ontvangen , Berichten versturen
Navigatiefunctie: Nee
Stopwatch functie: Ja
Activiteiten: Multisport
Type training: Intervaltraining | Rondetijden
Meetwaarden: Inzicht in verschillende slaapfasen , Inzicht in hoeveelheid slaap (uren) , Afstandmeting , Stappenteller , Trappenteller , Bewegingssensor , Snelheidsmeter , Caloriemeting , Hartslagfunctie
Type GPS: Geen GPS
Bluetooth: Ja
Oplaadtijd: 120 minuten
Verstelbaar: Ja

4. Xiaomi Mi Band 5 zwart

4. Xiaomi Mi Band 5 zwart
Besturingssysteem: Anders
Geschikt voor besturingssysteem: Android , iOS
Applicatie wearable: Mi Fit
Display: 1 in
Touchscreen: Ja
Notificaties van je smartphone: Berichten ontvangen
Navigatiefunctie: Nee
Smartphonefuncties: Muziekbediening vanaf smartwatch
Activiteiten: Hardlopen
Type training: Intervaltraining | Rondetijden | Virtual Partner
Meetwaarden: Inzicht in verschillende slaapfasen , Inzicht in hoeveelheid slaap (uren) , Afstandmeting , Stappenteller , Trappenteller , Caloriemeting , Hartslagfunctie , Hoogtemeter
Type GPS: GPS in combinatie met smartphone
Bluetooth: Ja

5. Fitbit Inspire 3 zwart

5. Fitbit Inspire 3 zwart
Besturingssysteem: iOS 14
Geschikt voor besturingssysteem: Android , iOS
Display: AMOLED
Notificaties van je smartphone: Berichten ontvangen , Mail lezen , Alleen opnemen/ophangen
Navigatiefunctie: Nee
Smartphonefuncties: Notificaties ontvangen | Opnemen en ophangen
Activiteiten: Atletiek | Basketbal | Boksen | Cross Fit | Dansen | Fietsen | Fitness | Golf | Hardlopen | Tennis | Vechtsporten | Wandelen | Yoga | Zwemmen | Hiken | Kickboksen | Outdoor | Slapen | Stappen | Watersport
Meetwaarden: Afstandmeting , Bewegingssensor , Caloriemeting , Snelheidsmeter , Stappenteller , Trappenteller , Hartslagfunctie , Inzicht in hoeveelheid slaap (uren) , Inzicht in verschillende slaapfasen , Stressmonitor , Temperatuurmeter , Zuurstofgehalte in bloed
Type GPS: GPS in combinatie met smartphone
Bluetooth: Ja

Veelgestelde vragen over activities trackers

Hieronder geef ik antwoord op veelgestelde vragen over activity trackers. Als jouw vraag er niet tussen staat, laat het ons dan vooral even weten!

Wat is het veschil tussen een smartwatch en een activity tracker?

Een smartwatch is een verlengstuk van je telefoon. De meeste smartwaches hebben ook fitness-tracking-functionaliteiten. Een activity tracker is gefocust op enkel het bijhouden van je fitnessactiviteiten, al vervaagt die lijn ook wel steeds meer.

Wat kan een activity tracker?

Een activity tracker meet onder andere hoeveel stappen je zet, hoeveel calorieën je verbrandt en hoe je slaapritme uitziet. Daarnaast meten de meeste modellen ook je hartslag meten en hoeveel zuurstof in je bloed zit. Hoe meer functies de activity tracker heeft, hoe duurder hij wordt.

Hoelang gaat een activity tracker mee?

Gemiddeld gaat een activity tracker zo'n vijf jaar mee; daarna gaan zich problemen voordoen met het opladen van de batterij en eventuele opgelopen schade, wat tot de ondergang van de activity tracker leidt.

Hoe nauwkeurig zijn activity trackers?

Activity trackers zijn nauwkeurig genoeg voor de meeste mensen en de meeste doeleinden. Als je uitgebreide trainingsanalyses wilt hebben, waarbij je ook je precieze hardlooproutes en dergelijke kunt bijhouden, kun je beter kijken naar een sporthorloge.

Zwarte activity tracker op zijn zij, sensoren zichtbaar

Conclusie

Een activity tracker houdt al je dagelijkse activiteiten bij! Bij aankoop let je vooral op de batterijlevensduur, over welke gps-capaciteiten hij beschikt en welke andere opties je belangrijk vindt, zoals misschien de pulsoximeter.

Ik hoop dat het artikel duidelijk is en dat je de beste activity tracker hebt gekozen die bij je wensen past! Heb je nog tips, vragen of opmerkingen? Laat die dan achter! Voor nu: heel erg bedankt voor het lezen.

Was dit artikel behulpzaam?