De Top 5 Beste Afzuigkappen van 2020

Afzuigkap aan de onderkant
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

Inhoudsopgave

Met een afzuigkap heb je weinig tot geen last van nare kookluchtjes in huis. Kookdampen worden opgezogen en krijgen geen kans om zich te verspreiden, waardoor je huis frisser ruikt. Wij hebben voor je uitgezocht wat de beste afzuigkap is en bovendien een handige top 5 voor je gemaakt. 

Top 5 Beste afzuigkappen

Neff I92CN48W0
plafond-afzuigkap

Beste op de markt
5/5

Type: Plafond-afzuigkap 
Systeem: Luchtafvoer
Max. capaciteit: 850 m³

Energiekosten p/j: Onbekend
Plaatsing: Plafond
Max.geluidsniveau: 78 dB

Siemens LC96PBC50

Siemens Afzuigkap vooraanzicht
Beste koop
4.5/5

Type: Wandschouw-afzuigkap
Systeem: Luchtafvoer en recirculatie
Max. capaciteit: 626 m³

Energiekosten p/j: €8,74
Plaatsing: Muur
Max. geluidsniveau: 69 dB

Samsung NK36M506OSS/UR

Samsung Afzuigkap
Beste wandschouw-afzuigkap
4/5

Type: Wandschouw-afzuigkap
Systeem: Luchtafvoer en recirculatie
Max. capaciteit: 668 m³

Energiekosten p/j: €18,40
Plaatsing: Muur
Max.geluidsniveau: 75 dB

Etna RA345BEI

Etna Afzuigkap vooraanzicht
Beste eiland afzuigkap
3.5/5

Type: Eiland-afzuigkap 
Systeem: Recirculatie
Max. capaciteit: 428 m³

Energiekosten p/j: €18,29
Plaatsing: Boven kook-eiland
Max.geluidsniveau: 68 dB

Inventum AK06012RVS

Inventum Afzuigkap
Beste onderbouw-afzuigkap
3/5

Type: Onderbouw-afzuigkap
Systeem: Luchtafvoer en recirculatie
Max. capaciteit: 326 m³

Energiekosten p/j: €13,34
Plaatsing: Onder een kast
Max.geluidsniveau: 71 dB

Downdraft-afzuigkap

Hoewel deze categorie afzuigkappen niet benoemd is deze top 5, lijkt het me wel zo handig om toch uit te leggen wat ze zijn. Je komt ze namelijk zonder twijfel tegen in je zoektocht.

Downdraft-afzuigkappen zijn vrij nieuw en werken op een hele andere manier dan de traditionele afzuigkappen. Deze bevinden zich in je kookplaat, in plaats van erboven. Ik heb ze in werking gezien en moet bekennen dat ze me op het eerste gezicht, niet erg gebruiksvriendelijk leken. Er zijn bakjes en verschillende filters verborgen onder de kookplaat.

Door de positie zijn deze moeilijk toegankelijk en lastig schoon te houden. In het filmpje hieronder worden er een paar downdraft-afzuigkappen besproken en laten zien.

De 5 Beste Afzuigkappen op een Rij

#1 Neff I92CN48W0
plafond-afzuigkap – Beste op de markt

Type: Plafond-afzuigkap
Systeem: Luchtafvoer en recirculatie

Max. capaciteit: 850 m³/u
Max. geluidsniveau: 78 dB

Energiekosten per jaar: Onbekend
Plaatsing: Plafond

Eigenschappen

Deze afzuigkop van Neff is bedoeld om in je plafond in te bouwen en met maar liefst een capaciteit van 850 m³/u is hij ideaal voor een grote, open keuken. 

Hij maakt gebruik van twee motoren die voor de krachtige luchtafvoer zorgen. Met zijn LED-lampen geeft hij bovendien veel licht wat ik erg handig vond.

Etna Afzuigkap onderaanzicht
5/5

Deze afzuigkap maakt met 78 dB wel redelijk veel lawaai, maar dat verwachtte ik eigenlijk wel van een afzuigkap van dit kaliber. Ik vond het verder niet storend, vooral gezien zijn enorme vermogen.

De vetfilters zijn van aluminium en reinig je met een sopje, net zoals de glazen buitenkant van de afzuigkap. Je bedient hem met de druktoetsen op de rand van de afzuigkap of met de meegeleverde afstandsbediening.

Hij heeft drie standen waaruit je kiest. Voor intensievere kookgeuren zoals bij het bakken van frietjes, kies je de hoogste stand, terwijl je bij het alledaagse koken voldoende hebt aan de eerste of tweede stand.

Een andere handige bijkomstigheid is dat je deze afzuigkap ook gebruikt met een recirculatie-systeem in plaats van een luchtafvoersysteem. Voorwaarde is wel dat je er een startset bij koopt, maar je hebt in ieder geval de optie.

Helaas hangt er wel een erg stevig prijskaartje aan deze afzuigkap. Daarnaast is er weinig bekend over zijn energieverbruik. Afhankelijk van de stand waarin je hem gebruikt, varieert dit tussen energielabel A+++ en D.

Neff Bediening vooraanzicht

Conclusie

Als je op zoek bent naar een afzuigkap met een groot vermogen, die gebruiksvriendelijk is en heb je de mogelijkheid deze in te bouwen in je plafond, dan bied deze afzuigkap de ideale oplossing voor jou.

Voordelen

Nadelen

#2 Siemens LC96PBC50 – Beste koop

Type: Wandschouw-afzuigkap
Systeem: Luchtafvoer en recirculatie

Max. capaciteit: 626 m³/u
Max. geluidsniveau: 69 dB

Energiekosten per jaar: €8,74
Plaatsing: Muur

Siemens Afzuigkap boven het fornuis
4.5/5

Eigenschappen

Het eerste wat me bij deze afzuigkap opvalt, is de hoeveelheid energie die hij verbruikt: erg weinig! Het kost je nog geen €9 per jaar om deze afzuigkap te gebruiken. Niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Met een capaciteit van 626 m³/u is hij ideaal voor een grotere keuken. Je hangt deze aan de muur op maximaal 80 cm hoogte van je kookplaat. Hij ziet er met zijn RVS uiterlijk verder stoer uit, en past bij ieder interieur.

De luchtafvoeraansluiting zit aan de bovenzijde, maar je kunt er ook voor kiezen om een recirculatiesysteem te gebruiken. Voor welk systeem je ook gaat, er zijn altijd drie standen om uit te kiezen. 

Je vindt de druktoetsen aan de voorkant, op de rand van de kap. Je bedient hier ook de led-verlichting. Deze vond ik overigens erg fel en ik kan me voorstellen dat sommige mensen zich hieraan storen.

De filters zijn verder uitwasbaar dus hoeven niet elk jaar vervangen te worden. Je wast ze simpelweg in een sopje, droogt ze af en laat ze idealiter nog even nadrogen en plaatst ze weer terug.

Met een maximaal geluidsniveau van 69 dB is hij ten slotte stiller dan de meeste afzuigkappen.

Siemens Vetfilters onderaanzicht

Conclusie

Dit is een mooie, krachtige en bovendien energiezuinige wand-afzuigkap. Hij heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en verdient daarmee een welverdiende tweede plaats in deze top vijf.

Voordelen

Nadelen

#3 Samsung NK36M506OSS/UR – Beste wandschouw-afzuigkap

Type: Wandschouw-afzuigkap
Systeem: Luchtafvoer en recirculatie

Max. capaciteit: 668 m³/u
Max. geluidsniveau: 75 dB

Energiekosten per jaar: €18,40
Plaatsing: Muur

Eigenschappen

Deze wandschouw-afzuigkap van Siemens is met zijn maximale capaciteit van 668 m³/u geschikt voor keukens van ongeveer 30 m². 

Hij maakt gebruik van maar liefst drie wasbare filters. Dat klinkt misschien veel, maar door hun kleinere formaat zijn deze eenvoudiger schoon te maken dan een hele grote.

Samsung Afzuigkap
4/5

Hij heeft vier standen waaruit je kiest waarbij de laatste een “boost” functie is. Handig bij het bereiden van bijvoorbeeld oliebollen of andere sterk-ruikende gerechten.

Je bedient hem via de touchscreen op de rand van de afzuigkap. Hier bedien je ook de lampen die zich in de kap bevinden: deze verlichten je kookplaat erg goed! De pannen staan meteen (letterlijk) in de spotlight.

Bij deze afzuigkap kies je verder welk systeem je wilt gebruiken: een luchtafvoersysteem of een recirculatiesysteem. Alle benodigdheden worden meegeleverd, met uitzondering van de luchtafvoerslang. 

Helaas is deze afzuigkap wel aan de luidruchtige kant waardoor hij minder geschikt is voor kleinere keukens. Daarnaast is het ook niet de meest energiezuinige afzuigkap met jaarlijkse kosten van €18,40.

Samsung Bediening

Conclusie

Als je op zoek bent naar een gebruiksvriendelijke, veelzijdige en bovendien prijsvriendelijke wandschouw-afzuigkap, dan is dit de ideale afzuigkap voor jou. Houd er wel rekening mee dat deze afzuigkap vrij luidruchtig is en daardoor minder geschikt voor een kleine keuken.

Voordelen

Nadelen

#4 Etna RA345BEI– Beste eiland-afzuigkap

Type: Eiland-afzuigkap
Systeem: Recirculatie

Max. capaciteit: 428 m³/u
Max. geluidsniveau: 68 dB

Energiekosten per jaar: €18,29
Plaatsing: Boven kookeiland

Etna Afzuigkap zijn-aanzicht
3.5/5

Eigenschappen

Het eerste wat me opvalt bij deze afzuigkap is het aparte uiterlijk. Het is een groot vierkant die je boven je kookeiland hangt: hij ziet er een beetje uit als een lamp. Hij is bovendien verkrijgbaar is het groen, crème en zwart.

Je bedient deze afzuigkap met de meegeleverde afstandsbediening. Hij heeft vier standen waaruit je kiest met een vermogen van 428m³/u is hij geschikt voor de kleinere keuken.

Daarnaast zijn de filters uitwasbaar waardoor je deze niet elk jaar hoeft te vervangen. Er worden tevens koolstoffilters meegeleverd. 

Hij werkt op een recirculatiesysteem dus geen gedoe met grote afvoerbuizen. Wat ik ook erg handig vond, is dat deze afzuigkap in hoogte te verstellen is. Deze afzuigkap is daardoor ideaal als je in een ouder huis met lage plafonds woont. 

Met 68 dB is hij niet erg luidruchtig, maar omdat hij bedoeld is voor de kleinere keukens, kan het geluid wat luidruchtiger ervaren worden.

Conclusie

Deze afzuigkap ziet er mooi uit en is ideaal voor de kleinere keuken. Ben je op zoek naar een prijsvriendelijke afzuigkap die bovendien eenvoudig te bedienen is, dan is deze ideaal voor je.

Etna Afzuigkap Boven Keukeneiland

Voordelen

Nadelen

#5 Inventum AK06012RVS – Beste onderbouw-afzuigkap

Type: Onderbouw-afzuigkap
Systeem: Luchtafvoer en recirculatie

Max.capaciteit: 326 m³/u
Max. geluidsniveau: 71 dB

Energiekosten per jaar: €13,34
Plaatsing: Onder een kast

Eigenschappen

De prijs van deze zuigkap is het eerste dat me opvalt: dit is de meest prijsvriendelijke afzuigkap in onze top 5.

Inventum Afzuigkap zij-aanzicht
3/5

Hij is met zijn maximale capaciteit van 326 m³/u geschikt voor een kleinere keuken. Het is een relatief kleine afzuigkap die je eenvoudig onder een kastje plaatst. Hij maakt gebruik van een luchtafvoersysteem, maar je kunt er ook voor kiezen om een recirculatiesysteem te gebruiken. Het laatste is ideaal als je geen centraal afvoer systeem in je huis hebt.

Met €13,34 aan jaarlijkse energiekosten is dit een energiezuinige afzuigkap. Hij heeft daarnaast drie standen waaruit je kiest: je vindt de druktoetsen aan de voorkant van de afzuigkap. Hier bedien je ook het licht.

Hij werkt goed, maar op de twee hoogste standen is hij enorm luidruchtig. Hij heeft een geluidsniveau van 71 dB wat in een kleinere ruimte nog luidruchtiger klinkt dan het eigenlijk is.

Verder zijn de filters uitwasbaar, waardoor je geen geld uit hoeft te geven aan nieuwe filters. Daar wint dit model wél weer punten mee!

Conclusie

Deze Inventum afzuigkap is niet alleen ideaal voor een kleine keuken, maar ook voor een klein budget. Hij functioneert prima, maar is wel aan de luidruchtige kant. Als je op zoek bent naar een voordelige afzuigkap voor je kleinere keuken en je budget is aan de krappe kant, dan is deze afzuigkap van Inventum ideaal voor je.

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Welke afzuigkap ideaal voor jou is, hangt vooral af van jouw keuken. Vooral bij een open keuken is het vermogen erg belangrijk omdat de kookdampen zich gemakkelijker verspreiden naar de rest van het huis. Als je een gesloten keuken hebt, blijven de geuren in de keuken hangen – tenzij je deur open laat staan. 🚪

Daarnaast is het belangrijk om te weten of je een (centraal) luchtafvoersysteem in je huis hebt. Als je deze niet hebt, heb je een afzuigkap nodig die gebruik maakt van een recirculatiesysteem.

Type afzuigkap

Waar je de afzuigkap hangt is tevens van belang bij het maken van een keuze. Je kunt er voor kiezen deze aan de muur te hangen, onder een kastje of zelfs in te bouwen in je plafond of in je kookplaat. Wat er mogelijk is hangt volledig van je keuken af.

Afzuigsysteem

Er zijn twee soorten afzuigsystemen, namelijk:

  • Recirculatie: Als je geen luchtafvoersysteem in je huis hebt kies je voor een afzuigkap die gebruik maakt van een recirculatiesysteem. Een recirculatiesysteem laat de lucht circuleren, maar filtert de lucht tijdens het proces. In een afzuigkap met dit systeem zitten koolstoffilters: deze hebben de natuurlijke eigenschap om vuil op te nemen. De lucht met kookdampen wordt opgezogen, gefilterd en vervolgens weer uitgestoten.
  • Luchtafvoer: sommige huizen hebben een luchtafvoer naar buiten of een centraal luchtafvoer systeem: in dit geval is een afzuigkap met een luchtafvoer-systeem de beste keuze.

Capaciteit

Als je een grote keuken hebt, of een open keuken, kijk dan goed naar de capaciteit van de afzuigkap. Als er meer ruimte is dan zullen de kookdampen zich sneller verspreiden. Als deze te weinig capaciteit heeft, zullen niet alle kookgeuren verdwijnen en heb je hem eigenlijk voor niets aan staan. 

Energieverbruik

Niet alle afzuigkappen zijn zuinig in energieverbruik: een afzuigkap met een lage aankoopprijs kan op die manier een duurkoop zijn. Door te investeren in een energiezuinige afzuigkap kun je op lange termijn dus flink wat geld besparen. Bovendien is dit niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu!

Afzuigkap In Keuken

Gebruiksgemak

De meeste afzuigkappen zijn eenvoudig te bedienen: er zitten drie of vier knopjes op het apparaat waarmee je de intensiviteit instelt en eventueel het licht aan- en uit zet. Als deze op een onlogische plaats zitten, kan dit vervelend zijn. Het is de moeite waard om hier even naar te kijken.

Budget

Niet iedereen kan zich de Ferrari onder de afzuigkappen veroorloven. Gelukkig zijn er afzuigkappen is allerlei soorten en maten verkrijgbaar, en daarmee ook in elke prijsklasse waardoor je altijd wel een afzuigkap kunt vinden die aan jouw eisen voldoet.

Veel gestelde vragen

Als je een gaskookplaat hebt, wordt er een minimale hoogte van 65 centimeter geadviseerd; bij een keramische kookplaat of een inductiekookplaat is dit minimaal 55 centimeter. Voor alle kookplaten is de maximale hoogte 80 centimeter.

Zoals het woord eigenlijk al verraad is een motorloze afzuigkap een afzuigkap zonder motor. Deze is aangesloten op het centrale afzuigsysteem in huis waardoor deze geen eigen motor nodig heeft.

Een recirculatie-afzuigkap is een afzuigkap die de opgezogen lucht filtert en deze vervolgens terug de ruimte inblaast. Hierdoor is er geen afzuigkanaal nodig.

Deze zet je aan zodra je begint met koken waardoor de kookdampen geen kans krijgen zich door je huis te verspreiden.

Keuken met keukeneiland

Conclusie

Hopelijk vond je dit artikel nuttig en heb je helder welke opties bij jou passen! Welke je ook kiest, je bent ervan verzekerd dat niet je hele huis naar pannenkoeken ruikt als je weer een keer deze heerlijke Nederlandse lekkernij klaar hebt gemaakt.

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je hieronder een berichtje achterlaten. Bedankt voor het lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *