De Beste Airfryer op de Markt

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Gezondere frieten? Daar zeg ik geen "nee" tegen.

De Beste Airfryer op de Markt

In Nederland houden we van frietjes. Jammer genoeg is traditioneel frituren in olie niet bepaald de gezondste manier van eten bereiden. Dankzij de airfryer kun je nu frituren met veel minder, of zelfs zonder olie. Hierdoor wordt frituren veel gezonder. Hieronder vind je de beste airfryers van dit moment. 🍟

1. Philips XXL HD9867/90
Dé beste airfryer van 2021 ✨

Onze score: 9,5

Dit is de meest gebruiksvriendelijke en uitgebreide airfryer van dit moment. Hij heeft sensoren die de temperatuur bijstellen als dit nodig is. Hierdoor worden je gerechten tot in perfectie bereid. Daarnaast heeft dit apparaat een zeer elegante uitstraling.

Laadvermogen: 1,4 kilo
Gewicht: 8 kilo
Max. temperatuur: 200 °C

Geurfilter: Nee
Kabellengte: 0,8 meter
Koele wand: Ja

Philips Airfryer Vooraanzicht

2. Philips Airfryer XL HD9247/90
Beste koop airfryer van 2021 ✨

Onze score: 9,0

Makkelijk in de bediening en je krijgt er ook een bakplaat bij waardoor pizza maken een eitje is. Als je op zoek bent naar een goede airfryer met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, dan is dit de juiste keuze voor jou.

Laadvermogen: 1,2 kilo
Gewicht: 7 kilo
Max. temperatuur: 200 °C

Geurfilter: Ja
Kabellengte: 0,8 meter
Koele wand: Ja

Philips Airfryer Zij Aanzicht

De 5 beste airfryers in een oogopslag

 1. Philips XXL HD9867/90 - De beste op de mark die niet alleen perfect bakt, maar er ook strak uit ziet.
 2. Philips Airfryer XL HD9247/90- Een airfryer met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.
 3. Tefal EasyFry XXL EY701D - De ideale airfryer voor grotere huishoudens.
 4. Tefal EasyFry Compact EY3018 - Deze airfryer is ideaal voor een klein gezin.
 5. Inventum Hetelucht Friteuse GF350HLD - De beste airfryer voor mensen met een beperkt budget.

Hoe werkt een airfryer?

Een airfryer wordt ook wel hetelucht friteuse genoemd en niet zonder reden. Deze werkt namelijk op bijna dezelfde manier als een hetelucht oven. De lucht wordt opgewarmd en draait vervolgens constant rond door de pan. Hierdoor worden je gerechten gelijkmatig gaar en worden frietjes lekker krokant.

De drie airfryer technologieën

Verschillende merken gebruiken verschillende technologieen en de een is net iets gezonder dan de ander.

 • 3D Air Pulse-technologie: Tefal maakt gebruik van deze technologie. Het verwarmingselement zit boven in de pan en je hebt hierbij maar één eetlepel olie nodig voor een gelijkmatige garing.
 • RapidAir-technologie: Sommige Philips airfryers maken gebruik van deze technologie. Het verwarmingselement zit wederom bovenin en de hete lucht wordt door een propeller als het ware naar beneden geblazen, naar de dubbele bodem van de pan. In de bodem vindt je een stervormig element die de lucht gelijkmatig verdeelt door de gehele pan. Hierdoor worden je frietjes egaal goudbruin en knapperig. Je gebruikt hiervoor één eetlepel plantaardige olie.
 • TurboStar-technologie: Deze technologie behoort ook aan Philips en zorgt ervoor dat al het vet dat vrijkomt tijdens het frituren, direct wordt afgevoerd en vervolgens onder in de airfryer terecht komt. Een ander voordeel van deze technologie is dat je de airfryer niet hoeft voor te verwarmen: de motor en het verwarmingselement zijn krachtig genoeg om zeer snel op temperatuur te komen.

Wat maak ik met een airfryer?

De mogelijkheden van een airfryer zijn bijna oneindig. Alles wat je thuis in de oven klaarmaakt, kan in principe ook in de airfryer, plus meer. Denk bijvoorbeeld aan het bakken van cake en taart, maar ook tosti’s en eitjes. Is je airfryer groot genoeg, dan braad je zelfs een hele kip in je airfryer.

Ook groenten, vis en zelfs oliebollen behoren tot de mogelijkheden en als je de juiste accessoires hebt, maak je zelfs pizza.

Er zijn twee apps verkrijgbaar met Airfryer recepten:

 • Recepten voor Philips Airfryer: NutriU
 • Recepten voor Tefal Airfryer: ActiFry

Je gebruikt deze recepten voor elke airfryer en deze zijn niet merkgebonden. Wel kan het zo zijn dat je de instellingen iets aan moet passen.

De beste airfryers op een rij

1. Philips XXL HD9867/90
Dé beste airfryer van 2021

Laadvermogen: 1,4 kilo
Gewicht: 8 kilo
Max. temperatuur: 200 °C
Koele wand: Ja
Geurfilter: Nee
Kabellengte: 0,8 meter

Eigenschappen

Deze Philips airfryer is echt de Rolls Royce onder de airfryers. Hij maakt gebruik van de Smart Sensing-technologie waarmee de friteuse de voortgang van je gerecht als het ware bijhoudt.

Airfryer vooraanzicht

Indien nodig stelt hij de temperatuur en de timer bij, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over wanneer je gerecht tot in de perfectie is bereid. Bovendien ziet deze airfryer er met zijn metalen accenten erg elegant uit.

Gebruiksgemak

Je geeft via het “Smart Chef Programs” aan wat voor soort gerecht je gaat koken en vervolgens meten de sensoren hoe vol je mandje is. De technologie stelt vervolgens een baktijd voor en past deze continu aan tijdens het bakken. Op deze manier creëer je perfectie.

Je kunt de airfryer ook zelf instellen en deze programma’s opslaan. Maak je vaak een bepaald soort gerecht, dan maak je deze elke keer weer zonder de airfryer telkens in te hoeven stellen.

Een andere technologie waar deze machine gebruik van maakt is de “fat removal” technologie. Er is een constante, optimale circulatie van de hete lucht waardoor vet en andere vloeistoffen eenvoudig wegstromen via de dubbele bodem.

Deze airfryer heeft ook een warmhoudfunctie: altijd handig als er weer eens iemand te laat thuis is. Je houdt je gerecht hiermee ruim 30 minuten warm.

Ben je klaar met koken, dan kunnen alle losse onderdelen gewoon in de vaatwasser. Toch raad ik je aan om dit klusje gewoon met de hand te doen; handmatig je airfryer schoonmaken verlengt de levensduur en preserveert de anti-aanbaklaag.

Er zijn verschillende accessoires verkrijgbaar waarmee je je airfryer verder kunt uitbreiden. Zo is er bijvoorbeeld een pizzameesterset verkrijgbaar. Hiermee bak je, je raadt het al, de lekkerste pizza’s. De grillmeesterset laat je je steaks tot in perfectie grillen. De mogelijkheid om uit te breiden is altijd een pluspunt vind ik.

Airfryer met gevulde paprika's

Voordelen:

 • Deze airfryer heeft sensoren die ervoor zorgen dat je gerecht tot in perfectie wordt bereikt: de temperatuur en de timer worden indien nodig bijgesteld
 • Je stelt je eigen programma's in

Nadelen:

 • Er hangt een stevig prijskaartje aan deze airfryer
 • Geen geurfilter aanwezig

2. Philips Airfryer XL HD9247/90
Beste koop airfryer van 2021

Laadvermogen: 1,2 kilo
Gewicht: 7 kilo
Max. temperatuur: 200 °C
Koele wand: Ja
Geurfilter: Ja
Kabellengte: 0,8 meter

Eigenschappen

Het eerste wat me opvalt, is het strakke design. Dit apparaat ziet er een stuk strakker uit dan mijn standaard friteuse en omdat je bijna niet met olie werkt, hoop ik dan ook dat deze er netjes uit blijft zien.

Philips Airfryer Xl zij-aanzicht

Indien nodig stelt hij de temperatuur en de timer bij, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over wanneer je gerecht tot in de perfectie is bereid. Bovendien ziet deze airfryer er met zijn metalen accenten erg elegant uit.

Je krijgt er standaard een bakplaat bij waarmee je niet alleen pizza’s maakt, maar ook taarten, koekjes en broodjes. Deze airfryer maakt gebruik van de Turbostar-technologie waardoor je het apparaat niet voor hoeft te verwarmen!

Gebruiksgemak

Je bedient deze Philips airfryer via het touchscreen aan de voorkant van het apparaat. Hij heeft geen automatische bakprogramma’s, maar wel handige richtlijnen die op de voorkant van de airfryer zijn weergegeven.

Met een laadvermogen van 1,2 kilo is deze friteuse geschikt voor ongeveer 4 personen. Hij was voor ons net groot genoeg (twee volwassenen en drie kinderen), maar ik heb wel friet bij moeten bakken. Niet dat dit me veel uitmaakte; de airfryer is namelijk erg simpel in gebruik dus het klusje was zo geklaard.

Daarnaast is hij dubbelwandig waardoor de buitenkant niet warm wordt, wat wel zo fijn is als je kleine kinderen rond hebt lopen. Er zit ook een geurfilter in de airfryer, maar zoals bij de meeste geurfilters het geval is, ruik de typische frituurlucht nog steeds.

Persoonlijk vind ik dit niet zo erg; ik krijg er alleen maar meer honger van! Bovendien was de geur niet zo overheersend als dat bij normale frituren het geval is.

Hij heeft ook een timer wat erg handig is. Daarnaast kan het mandje en de binnenpan in de vaatwasser, dus als je klaar bent met de machine, dan ben je ook echt klaar. Geen gedoe met afwassen.

Voordelen:

 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Eenvoudig in gebruik

Nadelen:

 • Het geurfilter werkt minder goed

3. Tefal EasyFry XXL EY701D
Beste airfryer voor grote gezinnen

Laadvermogen: 1,6 kilo
Gewicht: 5,6 kilo
Max. temperatuur: 200 °C
Koele wand: Ja
Geurfilter: Ja
Kabellengte: 1 meter

Eigenschappen

De Tefal EasyFry XXL heeft maar liefst een laadvermogen van 1,6 kilo, wat genoeg is voor acht porties. Hij heeft acht vooraf ingestelde bakprogramma’s waarmee je niet alleen frietjes en de bijbehorende snacks bakt, maar ook cake, vis en kip.

Airfryer Vooraanzicht

Verder heeft deze airfryer een geurfilter waardoor je geen vervelende geurtjes in je huis zou moeten krijgen. Hij heeft ook een koele wand wat betekent dat de buitenkant niet warm wordt. Daarnaast ziet het apparaat erg fraai uit met zijn zilveren accenten.

Gebruiksgemak

Voordat je begint met bakken moet je de airfryer even laten voorverwarmen, maar dit is zo gebeurd. Vervolgens stop je je eten in het mandje en kies je via het touchscreen het correcte programma. Je drukt dan op start en wacht totdat het programma is afgelopen.

Wat ik meteen al voel, is dat de buitenkant van het apparaat best warm wordt ondanks de aanwezigheid van een koele wand. Het apparaat is nog steeds te hanteren, maar ideaal is het niet. Tot mijn verbazing lijkt het geurfilter deze keer wél echt zijn werk te doen, want ik ruik echt bijna geen frietjes.

Tot nu toe ben ik niet erg onder de indruk geweest van geurfilters: of ze nu op een traditionele frituurpan zitten of op een airfryer, erg effectief zijn ze niet in mijn ervaring. Deze lijkt daarentegen wel zijn werk te doen.

Deksel van airfryer, bovenaanzicht, met bediening

Het grootste voordeel voor mij persoonlijk is het ruime laadvermogen. Hierdoor hoef ik maar één keer frietjes te bakken. Dit scheelt niet alleen tijd, maar ook aan frustratie aan tafel. Ik hoef niet van tafel af om meer bij te bakken en niemand hoeft te wachten.

Na gebruik hoef je niet per sé nog een keer je mouwen op te stropen: alle losse onderdelen zijn net als bij de bovengenoemde airfryers vaatwasbestendig.

Voordelen:

 • Deze airfryer maakt gebruik van acht ingestelde bakprogramma's
 • Het geurfilter is effectief en houdt ongewenste geurtjes goed tegen

Nadelen:

 • De buitenkant van het apparaat wordt vrij warm

4. Tefal EasyFry Compact EY3018
Beste airfryer voor kleine gezinnen

Laadvermogen: 0,4 kilo
Gewicht: 2,6 kilo
Max. temperatuur: 200 °C
Koele wand: Ja
Geurfilter: Nee
Kabellengte: 1 meter

Eigenschappen

Het eerste wat me opvalt bij deze airfryer is het formaat: het is een klein apparaat wat ervoor zorgt dat je hem makkelijk op kunt bergen in een van je keukenkastjes. Daarnaast is hij ook vriendelijk geprijsd.

Je maakt door het formaat geen enorme hoeveelheden klaar met deze EasyFry van Tefal, want hij heeft maar een laadvermogen van 0,4 kilo. Daarentegen is hij wél ideaal als je met zijn tweeën bent of alleen woont.

Airfryer vooraanzicht

Hij maakt gebruik van automatische bakprogramma’s, maar je stelt via het touchscreen ook zelf de timer en de temperatuur in.

Gebruiksgemak

Ondanks zijn kleine formaat blijft deze airfryer niet achter met zijn gebruiksgemak. Met de automatische programma’s hoef je niet na te denken over de juiste temperatuur en over hoe lang iets moet bakken.

Voor ons gezin van vijf is hij niet praktisch, maar dat is voor mij des te meer reden om hem uit te testen als de kinderen op school zijn  – zodat ik mijn frietjes met niemand hoef te delen! 😋 

Op een doordeweekse dag besluit ik dan ook om friet voor mezelf te bakken. Het mandje is aan de kleine kant, maar zeker groot genoeg voor één ruime portie frietjes. Ik stel het programma in en wacht geduldig af.

Halverwege schud ik het mandje met frietjes en zie dat ze eigenlijk al bijna klaar zijn. Ik wacht nog vijf minuten en besluit ze eruit te halen. Dan vind ik een probleem: het apparaat heeft geen aan- en uitknop. Je kunt dus niet halverwege het bakprogramma stoppen zonder de stekker uit het stopcontact te trekken.

Gerechten op tafel bij airfryer

Verder is het apparaat makkelijk te bedienen via het touchscreen aan de bovenkant van het apparaat. De losse onderdelen zijn daarnaast vaatwasbestendig, wat ook weer bijdraagt aan het gebruiksgemak.

De buitenkant van het apparaat wordt een beetje warm, maar doordat hij dubbelwandig is, is het apparaat wel alsnog goed te hanteren.

Voordelen:

 • Deze airfryer is klein van formaat waardoor je hem makkelijk opbergt
 • Er hangt een vriendelijk prijskaartje aan deze airfryer

Nadelen:

 • Er zit geen aan-en uitknop op dit apparaat waardoor je niet halverwege het bakprogramma kunt stoppen

5. Inventum Hetelucht friteuse GF350HLD
Beste airfryer voor een klein budget

Laadvermogen: 0,4 kilo
Gewicht: 2,6 kilo
Max. temperatuur: 200 °C
Koele wand: Ja
Geurfilter: Nee
Kabellengte: 1 meter

Eigenschappen

Airfryer zij-aanzicht

Deze hetelucht friteuse van Inventum heeft een laadvermogen van maar liefst 1,5 kilo en bovendien een erg vriendelijk prijskaartje. Dat laatste mag best genoemd worden, juist omdat het budget van grote gezinnen vaak kleiner is.

Het apparaat is met zijn vierkante ontwerp opvallend te noemen: je moet er maar net van houden. Je stelt zelf je temperatuur en timer in, of je kiest een van de bakprogramma’s waardoor je er geen omkijken naar hebt.

Gebruikgemak

Door het ruime laadvermogen van 1,5 kilo maak ik gemakkelijk een maaltijd voor het hele gezin zonder tussen het eten door opnieuw te meten bakken. Dat scheelt frustratie aan de tafel en iedereen kan tegelijk eten.

In plaats van de gangbare kroketten en frikandellen, besluit ik kippenpootjes te bakken. Ik doe dit tegelijkertijd met de frietjes, want er wordt namelijk een kookrekje meegeleverd wat het mandje als het ware door midden deelt.

Op het digitale display lees je de resterende baktijd af. Rondom het display vind je het touchscreen waar je het bakprogramma mee instelt, of er eentje uitkiest.

Kippenpootjes in mandje

Zowel de frietjes als de kippenpootjes komen krokant uit de friteuse, maar ik vind het wel lastig om het mandje eruit te krijgen. Hopelijk verloopt dit wat soepeler naarmate je de airfryer meer gebruikt.

Wat me wel opvalt, is de geur die wordt verspreid: het apparaat heeft geen geurfilter, maar andere apparaten zonder geurfilter verspreiden minder geur. Bovendien is deze machine vrij luidruchtig. Op zich geen echt probleem, maar toch belangrijk genoeg om te benoemen.

Alle losse onderdelen zijn vaatwasbestendig waardoor ik tijd bespaar en na het eten meteen kan relaxen.

Voordelen:

 • Deze airfryer is erg vriendelijk geprijst
 • Hij is simpel in gebruik

Nadelen:

 • Hij laat nare luchtjes achter
 • Hij is vrij luidruchtig

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Je wilt waarschijnlijk een airfryer kopen omdat deze manier van frituren, met minder of zelfs zonder vet, een stuk gezonder is.

Er zijn airfryers te koop in allerlei soorten en maten en je vindt ze in verschillende prijsklassen. Ook hebben sommige airfryers extra functies.

Welke voor jou het meest ideaal is, hangt van jouw omstandigheden af. Ben je alleen, dan is een airfryer met een groot laadvermogen niet nodig. Andersom geldt precies hetzelfde: als je een groot gezin hebt, stel je andere eisen aan je airfryer.

Laadvermogen

Als je alleen bent heb je geen airfryer nodig die een laadvermogen van 1,5 kilo heeft. Andersom gezien is een airfryer met een laadvermogen van maar een kilo, niet praktisch voor een gezin met drie kinderen.

Bovendien neemt een grotere airfryer meer ruimte in beslag dan een kleinere, waardoor het opbergen hiervan een stuk moeilijker kan zijn, afhankelijk van de ruimte die je tot je beschikking hebt.

Gerecht met kip, vooraanzicht

Gebruiksgemak

Wederom de gouden tip om mee te beginnen: lees onafhankelijke reviews! Deze geven vaak een goed idee van hoe gemakkelijk het apparaat te gebruiken is.

Als iets nieuw is, moet je altijd even wennen, maar als je na een paar weken nog moeite hebt om het juiste programma in te stellen dan levert dit een hoop frustraties op.

Let ook op de bediening: heeft de airfryer automatische programma’s, een timer en kun je zelf de temperatuur instellen? Kunnen de onderdelen na gebruik in de vaatwasser of moeten deze met de hand worden afgewassen?

Waar jij hoge eisen aan stelt hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren.

Geurtjes...

Als je je airfryer al een tijdje hebt, kan het lastig zijn om de baklucht eruit te krijgen. Om van deze geur af te komen smeer je de binnenkant van de bak in met een citroen.

Laat dit even intrekken en spoel de bak daarna weer uit, anders loop je het risico je eten met een citroen-achtige nasmaak te verfraaien!

Functionaliteiten

Wil je meer dan alleen frituren met de airfryer? De meeste airfryers werken hetzelfde als een kleine hetelucht oven. Hierdoor kun je meer dan alleen frituren. Denk bijvoorbeeld aan groenten roosteren, aardappels roosteren en zelfs cake bakken.

Uitbreidingsmogelijkheden

Om cake te bakken heb je een bakplaat nodig en deze wordt niet altijd meegeleverd. Vaak worden er wel uitbreiding-sets verkocht waarmee je bijvoorbeeld kunt grillen, braden en zelf pizza’s bakken. Dit is een handige optie als je besluit uit te willen breiden, maar het nog niet meteen wilt.

Budget

Dit spreekt voor zich natuurlijk. Niet iedereen heeft het budget voor het duurste model. Gelukkig zijn er airfryers verkrijgbaar in alle prijsklassen. De prijzen variëren van zo’n €75 tot €350.

Philips airfryer met sardientjes

Veelgestelde vragen over airfryers

Is een airfryer gezonder of niet?

Jazeker. Frituren met een airfryer is gezonder omdat je weinig of zelfs geen olie gebruikt.

Wat kan er allemaal in de airfryer?

Met een airfryer kun je frituren, vlees roosteren, groenten roosteren. Als je de juiste accessoires hebt, kun je zelfs pizza maken en taarten bakken.

Is een airfryer lastig schoon te maken?

Tegenwoordig zijn de meeste losse onderdelen van airfryers vaatwasbestendig. Je hoeft ze dus alleen in de vaatwasser te leggen, maar het is aan te raden toch de onderdelen vooral op de hand te wassen. Dit verlengt de levensduur van de onderdelen.

Hoe gebruik je een airfryer? 

Een airfryer is als het ware een kleine heteluchtoven. Sommige airfryers verwarm je eerst voor en dan begin je met bakken. Anderen gebruik je meteen, zonder voorverwarmen. Je stelt hoe dan ook de temperatuur en de timer in en wacht daarna tot je gerecht klaar is.

Conclusie

Hopelijk heb ik je geholpen bij het maken van een keuze. Één ding is zeker: of je nu de Inventum heteluchtfriteuse koopt of de slimme Philips XXL, jouw frietjes zijn gezonder en je kip is malser.

Mocht je nog een lekker recept hebben, laat dan hieronder een berichtje achter. 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram