Roos is iets waar we bijna allemaal wel eens mee te maken krijgen. Of je nu juist een droge hoofdhuid hebt of last hebt van eczeem: die schilfers zijn onsierlijk en vervelend. Gelukkig is roos niet ernstig en is het vaak eenvoudig op te lossen met de beste anti-roosshampoo!

De 5 beste anti-roosshampoos in een oogopslag

  1. Sebamed Anti-Roos - 400 ml - Dé beste anti-roosshampoo op de markt.
  2. Vichy Dercos Anti-Roos Voor Droog Haar - 390 ml - De beste anti-roosshampoo voor mensen met droog haar.
  3. L’Oréal Paris Elsève Anti-Roos - Normaal tot Vet Haar - 250 ml - Een verzorgende anti-roosshampoo voor normaal tot vet haar.
  4. Head & Shoulders Menthol Fresh Anti-Roos - Voordeelverpakking 6x 280 ml - Deze shampoo geeft je verlichting bij ernstige jeuk.
  5. Maria Nila Head & Hair Heal Anti-Roos Voor Alle Haartypes - 350 ml - De beste shampoo voor de gevoelige hoofdhuid!

Wat is roos precies?

Roos is een veel voorkomende aandoening waarbij de huid van de hoofdhuid schilfert. Zelfs mensen die de beste shampoo gebruiken hebben soms roos.

Het is niet besmettelijk of ernstig, maar het kan wel pijnlijk en lastig te behandelen zijn. Lichte roos behandel je gelukkig met een milde shampoo die je dagelijks tot een paar keer per week gebruikt.

Roos wordt beschouwd als een milde vorm van seborroisch eczeem. Bij baby's wordt seborrheïsch eczeem cradle cap, berg of wiegenmuts genoemd. Bij baby's verdwijnt de dit meestal vanzelf en is speciale shampoo of behandeling niet nodig.

Symptomen van roos

Je ziet meestal huidschilfers op je hoofdhuid, in je haar, wenkbrauwen en/of baard en snor. Daarnaast kun je last hebben van een jeukende hoofdhuid, maar niet iedereen heeft hier last van. De symptomen kunnen verergeren als het erg koud is, of als je gestrest bent.

Wanneer naar de dokter

Voor de meeste gevallen van roos hoef je niet naar de dokter. Als je verschillende anti-roosshampoos hebt geprobeerd en je ziet geen resultaat, kan de huisarts je echter helpen. Deze schrijft je dan een speciale shampoo voor of je verwijst je door naar de dermatoloog.

De beste anti-roosshampoos op een rij

Deze shampoo is ook verkrijgbaar in een fles van 200 ml. Hierdoor kun je eenvoudig de shampoo uitproberen voordat je de grotere maat koopt.

Om te beginnen vind ik de geur van Sebamed erg prettig: niet overheersend, maar voldoende aanwezig om de geur na het wassen nog steeds te ruiken.

Deze shampoo is daarbij ideaal voor mensen met roos en een gevoelige hoofdhuid. Het ingrediënt Piroctone Olamine bestrijdt de bacteriën die de roos veroorzaken en zorgt hiermee ook voor verlichting van de jeuk.

Je hebt er weinig van nodig, waardoor je lang met een fles doet. Dat is pas waar voor je geld! Iedereen die al tevergeefs verschillende anti-roosshampoos heeft geprobeerd, raad ik je aan deze shampoo een kans te geven.

Voordelen:

  • Deze shampoo is ideaal voor mensen met een gevoelige hoofdhuid
  • Je hebt er niet veel van nodig

Nadelen:

  • Hij heeft geen pompje at het doseren makkelijker maakt

De fles heeft een handig pompje, waardoor je altijd de juiste hoeveelheid shampoo gebruikt. Heb je erg lang haar, dan zijn er meestal twee pompjes nodig. Deze shampoo is mild genoeg voor dagelijks gebruik en helpt de terugkeer van roos bovendien voorkomen.

Persoonlijk vind ik deze anti-roosshampoo lekker fris ruiken, maar ik weet dat er mensen zijn die de geur te overheersend vinden. Behalve de sterke geur, lijkt deze shampoo bij de meeste mensen snel te werken en is de meerderheid erg tevreden.

Het is niet de meest voordelige shampoo, maar als je koste wat het kost een manier om van je roos af te komen en heb je droog haar, dan is dit de juiste shampoo voor jouw haar.

Voordelen:

  • Dit is een goede anti-roosshampoo voor mensen met droog haar
  • De shampoo is makkelijk te doseren dankzij het pompje

Nadelen:

  • Sommige mensen ervaren de geur als te sterk
  • Niet de meest voordelige optie

Deze shampoo herstelt de balans op de hoofdhuid, waardoor roos al na de eerste keer wassen minder zichtbaar is. Deze shampoo werkt ook tegen de jeuk en het branderige gevoel wat bij roos kan ontstaan.

Ik heb deze shampoo zelf gebruikt en bij mij werkte hij erg goed. Ik had niet veel roos, maar meteen na het eerste gebruikt was de roos volledig verdwenen. Mijn haar werd er bovendien zacht van.

Het enige nadeel van deze anti-roosshampoo, vond ik de geur. Dit is wederom een hele persoonlijke keuze, maar ik vond de geur iets te sterk. Dit deed natuurlijk niet af aan de effectiviteit van de shampoo.

Heb je normaal tot vet haar en ben je op zoek naar een goede anti-roosshampoo die je haar bovendien verzorgd? Zoek dan niet verder en kies deze antiroos-shampoo van L'Oréal!

Voordelen:

  • Deze shampoo is geschikt voor normaal tot vet haar
  • De shampoo is ook verzorgend

Nadelen:

  • Sommige mensen vinden de geur te sterk

De Derma & Pure-formule verzorgt daarbij de hoofdhuid en het haar. Deze shampoo bevat bovendien geen parabenen en sulfaten!

Dit mijn go-to shampoo als ik roos heb. Helaas gaat mijn roos altijd gepaard met enorme jeuk. Die jeuk is niet alleen vervelend, maar het jeuken slaat na een tijdje over in branderige pijn. Mijn hoofdhuid wordt hierdoor gevoelig en de roos alleen maar erger.

Sinds ik deze shampoo gebruik, heb ik bijna geen last meer van roos. Ik gebruik deze shampoo eens per week en als ik merk dat mijn hoofdhuid weer gaat jeuken, gebruik ik hem elke keer als ik mijn haar was. Meestal is twee keer wassen voldoende om de roos helemaal te laten verdwijnen en de jeuk te verlichten.

De shampoo ruikt een beetje naar munt, maar de geur is niet overheersend. Je hebt er weinig van nodig, dus beeld je maar eens in hoelang je doet met deze heel voordeelverpakking. Het bedraagt in totaal 1,68 liter!

Kortom: heb je last van roos en een jeukende hoofdhuid? Gebruik dan deze shampoo en je merkt hopelijk net als ik, bijna meteen verbetering.

Voordelen:

  • Deze shampoo is erg effectief voor zowel roos als een jeukende hoofdhuid
  • Dankzij de voordeelverpakking is dit een voordelige shampoo

Nadelen:

  • Deze zes flessen nemen aardig wat plaats in beslag

Behalve het herstellen van de probleemhoofdhuid, is deze shampoo ook verzorgend. De shampoo bevat vitamine E, apigenin en peptides die – in het kort – allemaal zorgen voor een gezondere bos haar.

Piroctone olamine en natuurlijk aloë vera-extract behandelen en voorkomen roos en hoofdhuidproblemen. Vitamine E, apigenine en peptiden stimuleren de haarfollikels daarnaast voor een sterkere haargroei. Oleanolzuur voorkomt haaruitval.

Je hebt weinig nodig en dankzij de grote fles van 350 ml doe je er lang mee. Deze shampoo ruikt heerlijk: hij heeft een zachte, niet overheersende geur. Bovendien zijn alle producten van Maria Nila vrij van sulfaten en parabenen, waardoor hij op milde wijze alle haartypen reinigt.

Een goede natuurlijke shampoo is over het algemeen ideaal voor de gevoelige hoofdhuid. Ik vond deze goede, natuurlijke anti-roosshampoo erg prettig en mijn haar voelde niet alleen sterker, maar ook mijn hoofdhuid werd er rustiger. Het duurde ongeveer een week voordat ik zichtbaar minder last van hoofdschilfers had.

Heb je last van roos, misschien ook haaruitval en heb je een gevoelige hoofdhuid? Gebruik dan de anti-roosshampoo van Maria Nila en zie het resultaat zelf. Hij is bovendien geschikt voor veganisten en dierproefvrij! 🐶

Voordelen:

  • Deze shampoo werkt niet alleen tegen roos, maar bevordert ook de haargroei waardoor haaruitval vermindert
  • Deze shampoo is geschikt voor veganisten en is dierproefvrij

Nadelen:

  • Dit is geen voordelige shampoo

De verschillende behandelingen van roos

De jeuk en schilfers van roos zijn bijna altijd onder controle te houden. Probeer voor milde roos eerst dagelijks te reinigen met een milde anti-roosshampoo om de ophoping van olie en huidcellen te verminderen. Als dat niet helpt, probeer dan een medicinale anti-roosshampoo.

Het kan zijn dat je meer dan één goede anti-roosshampoo moet proberen om de haarverzorgingsroutine te vinden die voor jou werkt. Als je de juiste routine hebt gevonden, verander deze dan niet zomaar. Doe je dit wel, dan loop je het risico dat de roos weer terug komt.

Als je jeuk, roodheid of een branderig gevoel krijgt van een product, stop dan met het gebruik ervan. Misschien ben je allergisch voor de shampoo of is de ph waarde niet juist– probeer dan een andere. Dit kan een frustrerend proces zijn, maar gelukkig wordt er bijna altijd succes geboekt bij de behandeling van roos.

Persoon met lang haar bij zonsondergang

Verschillende anti-roosshampoos

Werken de shampoos in mijn top vijf niet voor jou? Dan is het een goed idee om je te verdiepen in de ingrediënten en op basis hiervan een nieuwe anti-roosshampoo te proberen. Hieronder geef ik een korte uitleg van de verschillende werkzame ingrediënten. Hierbij vind je ook voorbeelden van producten die deze stof bevatten.

  • Pyrithionzink shampoos (Head & Shoulders, Jason Dandruff Relief). Deze bevatten het anti-bacteriële en anti-schimmelmiddel zinkpyrithion.
  • Shampoos op teerbasis (Jacom Hooy Teershampoo). Koolteer vertraagt de snelheid waarmee huidcellen op je hoofdhuid afsterven en afschilferen. Als je lichtgekleurd haar heeft, kan deze shampoo wel verkleuring veroorzaken. Het kan de hoofdhuid ook gevoeliger maken voor zonlicht, dus hou hier rekening mee.
  • Shampoos met salicylzuur (Resdan shampoo). Deze producten helpen met het verwijderen van schilfers bij ernstige roos.
  • Seleniumsulfideshampoos (Vichy Dercos voor de gevoelige hoofdhuid, Regal shampoo). Deze bevatten een anti-schimmelmiddel. Gebruik deze producten volgens de gebruiksaanwijzing en spoel ze na het wassen goed uit, want ze kunnen het haar en de hoofdhuid verkleuren.
  • Ketoconazol-shampoos (Lipogaine shampoo). Deze anti-roosshampoo dient ook om de roosveroorzakende schimmels op je hoofdhuid te doden. Deze shampoos zijn verkrijgbaar zonder recept, maar een arts kan deze ook voorschrijven.

Als één soort shampoo een tijdje werkt en daarna zijn werkzaamheid lijkt te verliezen, probeer dan twee soorten anti-roosshampoos af te wisselen.

Let op: gebruik je droogshampoo?

Gebruik je regelmatig droogshampoo en zie je witte schilfertjes in je haar? Dit kan ook opgedroogde droogshampoo zijn. Stop een paar dagen met het gebruik en kijk of je verschil ziet. Geen verschil? Ga dan aan de slag met een anti-roosshampoo. Wel verschil? Probeer dan een andere droogshampoo.

Volg altijd de aanwijzingen van de shampoo die je probeert. Sommige producten laat je een paar minuten inwerken, terwijl je de andere snel moet uitspoelen. Gebruik een medicinale anti-roosshampoo in het begin één tot drie keer per week om roos te behandelen.

Daarna verminder je het gebruik tot eenmaal per week of minder en gebruik je de shampoo niet meer als oplossing, maar als preventie en onderhoud. Lijkt de shampoo na een paar weken nog steeds niet te werken, dan is het een goed idee om langs de huisarts te gaan.

Veelgestelde vragen over anti-roosshampoos

Hoe vaak mag je anti-roosshampoo gebruiken? 

De meeste anti-roosshampoos zijn erg mild en zijn geschikt om je haar twee tot drie keer per week mee te wassen. Wissel af en toe af met een andere milde shampoo. Vanzelfsprekend volg je altijd de instructies op de verpakking van de anti-roosshampoo.

Wat moet je doen als anti-roosshampoo niet werkt?

Heb je na een paar weken nog geen succes met verschillende anti-roosshampoos, dan is het een goed idee om langs de huisarts te gaan. Deze kan medicinale shampoo voorschrijven.

Wat is de oorzaak van roos? 

Roos wordt veroorzaakt doordat de vernieuwing van de huidcellen verstoord is. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan eczeem, psoriasis, een overproductie van talg of een bepaalde bacterie of schimmel.

Eucalyptustakken vooraanzicht

Conclusie

Hopelijk heb je wat gehad aan het bovenstaande artikel en geven de shampoos in de top vijf je verlichting. Weet je niet welke je moet kiezen? Kies dan de anti-roosshampoo van Sebamed: deze is gegarandeerd een schot in de roos (😉).

Lees ook de koopgids nog eens door en bekijk de ingrediënten als je niet zeker bent. Heb jij nog een goede tip? Laat het ons dan hieronder weten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?