De Beste Aroma Diffuser van Nu!

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Geniet van de heerlijke geuren in je huis met een aroma diffuser!

De Beste Aroma Diffuser van Nu!

Begeef je in exotische sferen en laat je huis heerlijk ruiken met behulp van een aroma diffuser! Een aroma diffuser is een simpele, effectieve en bovendien milieuvriendelijke manier om essentiële oliën te laten verdampen. Ik zocht voor je uit wat de beste aroma diffuser is en heb een top vijf voor je gemaakt!

1. Oregon Scientific WA328 Aromadiffuser
Dé beste aroma diffuser van 2022 ✨

Onze score: 9,5

Aroma diffuser, vooraanzicht

Je hebt geen water nodig en kiest uit twee verschillende geuren. Dankzij de LED-verlichting gebruik je de aroma diffuser ook als nachtlampje. Ideaal voor als je alleen het beste van het beste wilt. 

Inhoud: Geen
Oppervlakte: 10 - 50 
Verlichting: Ja

Kindveilig: Ja
Auto. uitschakelen: Ja
Timer: Ja

Check prijs op Bol.com →

2. O’dor Aroma Diffuser met Lemongrass Etherische olie
Beste koop aroma diffuser van 2022 ✨

Onze score: 9,0

Aroma diffuser vooraanzicht

Deze aromadiffuser is eenvoudig in gebruik en past dankzij zijn houtkleur, bij elk interieur. Je krijgt er bovendien lemongras olie bij, waardoor je huis altijd heerlijk fris ruikt. Deze aroma diffuser staat dan ook op een welverdiende 2e plaats.

Inhoud: 0,3 liter
Oppervlakte: 25
Verlichting: Ja

Kindveilig: Ja
Auto. uitschakelen: Ja
Timer: Ja

Check prijs op Bol.com →

De 5 beste aromadiffusers in een oogopslag

 1. Oregon Scientific WA 328 - De beste aroma diffuser op de markt.
 2. O’dor Aroma Diffuser met Lemongrass Etherische olie - Een klassieke aroma diffuser die in elk interieur past.
 3. Sensahome ZEN400 - Kies deze aroma diffuser wanneer je grotere ruimtes lekker wilt laten ruiken.
 4. Gadgy Aroma diffuser - Een aroma diffuser met een bijzonder uiterlijk.
 5. Sensahome Aura100 - Deze aroma diffuser is ideaal voor mensen met een beperkt budget.

Etherische oliën en hun toepassingen

Een etherische olie is een geconcentreerde hydrofobe vloeistof die vluchtige (gemakkelijk verdampte) chemische stoffen uit planten bevat. Etherische oliën zijn ook bekend als aromatische oliën. 

De meest gebruikelijke manier om etherische oliën te gebruiken is door de geur te verspreiden, zowel in de lucht als op de huid. Etherische oliën hebben een breed scala aan medicinale en therapeutische eigenschappen waardoor deze over de gehele wereld worden gebruikt. 

Hieronder beschrijf ik de meest populaire etherische oliën voor het gebruik in een aroma diffuser.

Lavendelolie

Lavendelolie is de meest gebruikte etherische olie en staat bekend om zijn ontspannende werking. Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van lavendel, waaronder dit onderzoek, waaruit wederom blijkt dat lavendel kalmerende effecten heeft. Het kan zelfs als geneesmiddel worden ingezet bij bepaalde lichamelijke aandoeningen.

Wanneer je lavendel olie in je diffuser doet voor het slapen gaan, kan dit tevens helpen bij een goede nachtrust. Bovendien weert de geur van lavendel insecten af. Erg handig voor die warme zomeravonden als je last van muggen krijgt. Daarnaast ruikt het natuurlijk erg lekker!

Pepermuntolie

Pepermunt werkt verfrissend en laat je huis 'opgewekt' ruiken. Pepermunt olie is ook ideaal om te mengen met andere oliën om deze wat frisser te laten ruiken: denk bijvoorbeeld aan de combinatie van kamille en pepermunt.

Citroenolie

Citroen olie werkt zuiverend, opwekkend en verfrissend. Daarnaast ruikt het heerlijk. Citroen olie weert tevens muggen en andere vervelende insecten.

Kamille-olie

Deze olie ruikt zacht en bloemig. De meeste mensen vinden deze geur mild en makkelijk om van te genieten. Deze olie helpt je ontspannen en creëert kalmte waardoor deze ideaal is in de slaapkamer.

Sinaasappelolie

Doe wat sinaasappel olie in je diffuser en je huiskamer ruikt alsof je net een verse sinaasappel hebt gepeld. Het ruikt niet alleen heerlijk fris, maar het werkt ook ontspannend en stress verminderend.

Verschillende flesjes etherische olie

Eucalyptusolie

De heldere en ietwat medicinale geur van eucalyptus is mintig met een vleugje pijnboom en zoetigheid. Sommige mensen beschrijven de geur als scherp en schoon, met een vleugje kamfer. Je gebruikt eucalyptus olie in de diffuser bij een beginnende verkoudheid of een verstopte neus. Bovendien weert het insecten.

Rozemarijnolie

Rozemarijn creëert met zijn heerlijk kruidige geur kalmte in je huis. Is de geur te pittig voor je, dan meng je deze met een beetje pepermunt of citroen olie.

Wat zijn de beste verhoudingen?

Over het algemeen geldt dat drie druppels etherische olie per 100 ml water voldoende is. Gebruik je de aroma diffuser voor kinderen, dan is 1 à 2 druppels genoeg.

1. Oregon scientific WA328
Beste aroma diffuser van 2022

Inhoud: Gebruikt geen water
Oppervlakte: 10 - 50
Verlichting: Ja
Kindveilig: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja
Timer: Ja

Kenmerken

Het eerste wat me bij deze aroma diffuser opvalt, is het prijskaartje: het is geen voordelige koop waardoor mijn verwachtingen hoog zijn.

Aroma diffuser vooraanzicht

Bijzonder is ook dat er geen waterreservoir is, maar twee compartimenten voor je oliën, zodat je altijd kunt kiezen tussen twee geuren. Bovendien vind je boven op het apparaat een klok en een timer waarmee je beiden compartimenten kunt instellen.

Gebruiksgemak & resultaat

Bij dit model 'klik' je je flesje olie in het compartiment. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over de olie-waterverhouding. Bovendien kun je ook de intensiteit instellen waardoor je juist een kleiner of een groter oppervlak bereikt met de geur.

Ik besluit om lavendel olie in het linkercompartiment te doen en citroengras olie in het rechtercompartiment. Ik test eerst voorzichtig hoe sterk de geur is en besluit dat dat de middelste instelling voor mij en mijn huiskamer van ongeveer 30 m² het meest ideaal is. De mist die eruit komt, is superfijn en niets wordt nat of vochtig erdoor.

Binnen een paar minuten ruikt het heerlijk in mijn huiskamer. Deze aroma diffuser is gemakkelijk in te stellen en aan te passen naar gelang de grootte van je kamer. Daardoor zet ik deze aroma diffuser gemakkelijk in mijn slaapkamer. 

Daarnaast ziet het apparaat er stijlvol uit en heeft hij aan de onderkant mood-verlichting die je wederom zelf instelt.

Twee opgerolde oranje handdoeken met buddhabeeldje en twee kaarsjes

Voordelen:

 • Je kiest uit twee geuren die beide apart in te stellen zijn
 • Hij is erg gemakkelijk in gebruik

Nadelen:

 • Er hangt een stevig prijskaartje aan

2. O'dor Aroma Diffuser met Lemongrass Etherische olie
Beste koop aroma diffuser van 2022

Inhoud: 0,3 liter
Oppervlakte: 25 
Verlichting: Ja
Kindveilig: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja
Timer: Ja

Kenmerken

Deze aroma diffuser werkt, zoals de meeste aroma diffusers, met water.

Aroma diffuser vooraanzicht

Je vult het reservoir met 300 ml water en een paar druppels olie, door hele snelle trillingen vernevelt het water en de olie en je huis ruikt heerlijk.

Dit apparaat ziet er met zijn houten look bovendien erg mooi uit. Je bedient hem via de kleine knopjes aan de voorkant van het apparaat. Er is een knop voor de timer en intensiteit en een knop voor het licht.

Gebruiksgemak & resultaat

Het eerste wat me opviel was de vormgeving van het apparaat. Door zijn houten uiterlijk maakt hij deel uit van de huiskamer. Eén van mijn kinderen vond hem een beetje lijken op een grote ui! Wel een mooie ui, dat dan weer wel.

Hij heeft een ruim reservoir voor het water waarmee hij de geur tot zo’n 25  zou moeten verspreiden. Ik kan dat beamen: mijn huiskamer is zo’n 30 m² en mijn hele huiskamer rook heerlijk naar lavendel.Wel moest ik de sterkte wat hoger zetten. 🧘‍♀️

Je bedient het apparaat met twee knoppen. De rechterknop is om de timer en de sterkte mee in te stellen en met de linkerknop stel je de verlichting in. Je hebt twee opties met de verlichting: je stelt hem in op een constante kleur, of de kleuren veranderen continue. Er zijn zeven verschillende kleuren.

De bediening is simpel en hij werkt prima. Het is even experimenteren met de hoeveelheid olie die je gebruikt, maar ik had genoeg aan vijf druppels.

Aroma diffuser met open deksel

Voordelen:

 • Deze aroma diffuser is mooi vormgegeven
 • Er hangt een vriendelijk prijskaartje aan

Nadelen:

 • Het vergt wat experimenteren om de juiste verhoudingen water/olie te vinden

3. Sensahome ZEN 400
Beste aroma diffuser met verlichting

Inhoud: 0,3 liter
Oppervlakte: 25 
Verlichting: Ja
Kindveilig: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja
Timer: Ja

Kenmerken

Deze aroma diffuser van Sensahome heeft een ruime inhoud van 400 ml wat genoeg is voor zo’n 10 uur gebruik. Hij heeft een capaciteit voor 30 m². Hij is fraai vormgegeven en ziet er chique uit.

Zwarte aroma diffuser vooraanzicht

Hij past bij elk interieur met zijn donkere looks, maar hij is ook verkrijgbaar in een lichtere kleur. De bediening vind je aan de voorkant van het apparaat: de timer en de intensiteit stel je in met de rechterknop en de verlichting met de linkerknop.

Gebruiksgemak & resultaat

Deze aroma diffuser van Sensahome is gemakkelijk te bedienen. Je stelt de intensiteit zelf in, wat handig is als je het apparaat zo nu en dan ook in een andere kamer wilt gebruiken. 

De LED-verlichting stel je ook zelf in: je kiest voor een constante kleur of je laat de kleuren continue wisselen. Het licht is overigens niet erg fel: het is echt sfeerverlichting, geen functionele verlichting.

Lavendel met bijen

De diffuser werkt prima, al duurde het even voordat ik hem aan de gang kreeg. Zodra hij werkte, verspreidde hij de geur probleemloos en mijn hele huiskamer rook naar heerlijke, frisse citroen. Ik heb hem ook uitgeprobeerd met lavendelolie, maar dan in mijn slaapkamer op een lagere stand: dit ging goed en de geur was niet overheersend.

Smaak is natuurlijk heel persoonlijk, maar ik denk dat deze aroma diffuser bij iedereen in huis een plaats verdient. Hij is stijlvol, chique en modern tegelijk en past bij haast elk interieur

Voordelen:

 • Met een inhoud van 400 ml heeft hij de capaciteit voor grotere kamers
 • Hij heeft een mooie vormgeving

Nadelen:

 • Het duurt even voordat hij begint met vernevelen

4. Gadgy Aroma Diffuser
Beste Aroma Diffuser van Metaal

Inhoud: 0,25 liter
Oppervlakte: 25 
Verlichting: Ja
Kindveilig: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja
Timer: Ja

Kenmerken

Het eerste wat me opvalt bij deze aroma diffuser is de door het Oosten geïnspireerde vormfactor.

Aroma diffuser op tafel

Hij is van metaal en heeft een mooi patroon. Hij ziet er bijzonder uit, vooral als je de verlichting aan zet.

Hij heeft verder een capaciteit van 250 ml, wat goed is voor ongeveer 6 tot 8 uur, afhankelijk van de intensiteit die je zelf instelt. Je kiest uit 1 uur, 3 uur of 5 uur, of je laat hem gewoon aan staan. Hij gaat vanzelf uit als het waterreservoir leeg is.

Gebruiksgemak & resultaat

Deze aroma diffuser is eenvoudig te bedienen en ziet er mooi uit. Je kiest zelf de intensiteit, de tijd en de kleur van de verlichting. Deze stel je in met de twee knopjes aan de voorkant van het apparaat.

Hij is krachtig genoeg voor mijn slaapkamer. Ik gebruik hem met lavendel olie waardoor mijn slaapkamer een ontspannen sfeer uitstraalt. Ik val dan ook bijna meteen zonder problemen in slaap. Als ik de volgende ochtend wakker word, merk ik dat het rondom de aroma diffuser wat vochtig is geworden: ik vind op mijn nachtkastje wat druppels.

Ik neem de diffuser mee naar de huiskamer en nadat ik hem heb bijgevuld, zet ik hem daar aan om te kijken of hij spettert. Dat doet hij inderdaad een klein beetje: het verklaart in ieder geval waarom mijn nachtkastje vochtig was.

Yoga pose

Dit kan best een probleem zijn, vooral als je het niet door hebt. Je wilt natuurlijk geen watervlekken op je meubilair. Dit is dan ook iets om in de gaten te houden indien je voor deze aroma diffuser gaat.

Net zoals bij de meeste aroma diffusers, kies je uit zeven kleuren verlichting. Je stelt deze in via het rechterknopje op het apparaat en kan de kleuren laten wisselen, of een constante kleur kiezen

Voordelen:

 • Deze aroma diffuser ziet er bijzonder uit
 • Doet wat hij moet doen met behulp van simpele bediening

Nadelen:

 • Deze aroma diffuser spetterde waardoor de omgeving vochtig werd

5. Sensahome Aura 100
Beste aroma diffuser voor een klein budget

Inhoud: 0,1 liter
Oppervlakte: 15 
Verlichting: Ja
Kindveilig: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja
Timer: Ja

Kenmerken

Deze aroma diffuser van Sensahome heeft een inhoud van 100 ml en daarmee een bescheiden capaciteit van zo’n 15 m².

Je gebruikt deze aroma diffuser idealiter in een kleinere ruimte zoals bijvoorbeeld de slaapkamer – waar je hem ook meteen gebruikt als nachtlampje!

Sensahome aroma diffuser, blauw, vooraanzicht

In tegenstelling tot veel andere aroma diffusers, is dit apparaat geheel verlicht waardoor hij best wat licht afgeeft. Je kiest daarbij uit zeven kleuren. Je laat deze diffuser ook met een gerust hart aan staan gedurende de nacht: als hij leeg is, schakelt hij zichzelf uit

Gebruiksgemak & resultaat

Deze aroma diffuser is erg compact waardoor hij ideaal is voor kleinere ruimtes. Ik heb hem daarom in de slaapkamer gebruikt. Ik zette hem een uurtje voor het slapengaan aan en heb hem de hele nacht aan gelaten – althans, dat was de bedoeling.

Deze diffuser maakte een vrij luidruchtig, zoemend geluid. Nu zullen sommige mensen daar geen last van hebben en het zelfs misschien op prijs kunnen stellen (als white noise), maar ik behoor helaas niet tot deze laatste groep en heb hem uit moeten zetten.

Bloemen in close-up

Hij deed overigens zijn werk wel goed: mijn slaapkamer rook heerlijk naar lavendel. Het was wel een beetje vochtig rondom de diffuser waardoor ik mijn nachtkastje in de ochtend droog moest vegen.

De bediening is hetzelfde als bij de meeste aroma diffusers, eenvoudig. Deze aroma diffuser heeft maar één instelling voor intensiteit, maar je kunt wel de verlichting op verschillende manieren instellen: je kiest uit zeven kleuren en laat deze continue wisselen of kiest één vaste kleur. 

Voordelen:

 • Deze aroma diffuser heeft een klein formaat en is daarom ideaal voor in kleinere ruimtes

Nadelen:

 • Hij maakt een zoemend geluid wat als storend kan worden ervaren

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Als je al een tijdje op zoek bent naar een duurzame aroma diffuser wil je wel de juiste aankoop doen. Er zijn een paar verschillen te vinden tussen de verkrijgbare modellen: het oppervlakte bereik, de inhoud van het waterreservoir en sommige diffusers hebben twee compartimenten, zodat je uit twee geuren kunt kiezen.

Daarnaast zijn er verschillende stijlen verkrijgbaar: houtkleur, Oosterse stijlen, vierkant, rond, glas en ga zo maar door.

Capaciteit

Als je een grote huiskamer hebt, heb je weinig aan een aroma diffuser met een kleine inhoud: je ruikt de geur niet en je diffuser staat voor niets aan.

Aroma diffusers zijn echter te koop in allerlei soorten en maten. De meeste hebben een inhoud tussen 100 ml en 400 ml wat ruim genoeg is voor de gemiddelde huiskamer. 

Design

Je vindt moderne aroma diffusers, minimalistische aroma diffusers, bijzonder uitziende aroma diffusers: er is voor elk interieur wel wat te vinden. Bij het design gaat het vooral om persoonlijke voorkeur: iedereen heeft een andere smaak en wat ik mooi vind, hoef jij natuurlijk niet mooi te vinden.

Gelukkig zijn er genoeg modellen om uit te kiezen. ✨

Aromatische olie diffuser op tafel

Extra functies

Er zijn aroma diffusers die extra functies hebben zoals bijvoorbeeld het kunnen kiezen tussen twee geuren, het instellen van een timer of het instellen van de intensiteit. Vooral het laatste is handig zodat je de sterkte van de geur kunt aanpassen naar jouw persoonlijke voorkeur.

Daarnaast zijn er aroma diffusers met Bluetooth in opkomst – en zelfs aroma diffusers die op WiFi werken waardoor je ze bedient met bijvoorbeeld Amazon Alexa en Google Assistent. Vanaf wanneer deze beschikbaar zijn in Nederland is onbekend. 

Budget

Je maakt je aankoop zo duur als je wilt, want aroma diffusers zijn verkrijgbaar in elke prijsklasse. De goedkopere modellen zijn vaak wat compacter en met minder functies, maar doen nog steeds waarvoor ze zijn bedoeld.

Onderhoud

Het is belangrijk om je aroma diffuser goed te onderhouden: hiermee verleng je niet alleen het leven van de aroma diffuser, maar zorg je er ook voor dat de geuren die hij verspreid authentiek blijven ruiken.

Veeg na gebruik de bodem van de diffuser goed schoon en laat nooit etherische olie en/of water in het apparaat staan als deze niet wordt gebruikt. 

Aroma diffuser op de kast

Veelgestelde vragen over aroma diffusers

Hoe werkt een aroma diffuser? 

Een aroma diffuser heeft een bakje waar je in doet en waaraan je tevens aromatische olie aan toevoegt. Het water wordt door middel van snelle trillingen omgezet in nevel. Deze nevel verspreidt de geur door de kamer.

Wat is de beste plaats voor een aroma diffuser?

Zet een aroma diffuser niet te hoog en niet vlakbij ramen of deuren; dit beïnvloedt de geurbeleving. Zet hem liever ergens waar hij redelijk vrij is. Zorg tevens voor goede ventilatie waardoor de geur zich goed kan verspreiden.

Is een aroma diffuser schadelijk voor je gezondheid?

Als je je gezonde verstand gebruikt bij het gebruik van een aroma diffuser, is deze niet schadelijk voor je gezondheid. Hang bijvoorbeeld niet pal boven de opening met je neus, en probeer ook bijvoorbeeld de olie niet te proeven!

Hoe lang kan ik een aroma diffuser aan laten staan? 

Je kunt de diffuser aan laten staan zolang je wilt, mits deze gevuld is met water. 

Kan je de diffuser ook alleen met water gebruiken? 

Ja, je kunt ook alleen water gebruiken in de aroma diffuser. Hij werkt dan als luchtbevochtiger.

Conclusie

Hopelijk heb ik je een beetje wegwijs gemaakt in de wereld van aroma diffusers en de verschillende geuren. Of je nu voor de O’dor Aroma Diffuser kiest of de hippe Gadgy Aroma Diffuser, je bent ervan verzekerd dat je huis straks heerlijk ruikt!

Als je een vraag, tip of andere opmerking wilt achterlaten, kun je dat hieronder doen. 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg
Productexpert

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot accountmanager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.