Je wilt je kijk- of game-ervaring verbeteren door een grotere tv aan te schaffen maar hier heb je geen ruimte voor. Wat nu? 😱 Geen nood, je redding is in aantocht: een goede beamer! Ik ben op onderzoek uit gegaan en heb hieronder de beste beamers voor je op een rij gezet.

De 5 beste beamers in een oogopslag

  1. JVC DLA-N5BE - De beste beamer op de markt waarmee je je huiskamer omtovert tot bioscoop.
  2. Optoma HD144X - Je wilt naast films kijken ook gamen? Geen probleem, dat kan allemaal met de Optoma HD144X
  3. Epson EH-TW7000 - Dankzij de hoge contrastverhouding van 40000 zijn de kleuren erg realistisch en bevind je je midden in de film die je kijkt
  4. Optoma GT1070Xe - Deze beamer is ideaal voor als je veel films in het donker kijkt
  5. Anker Nebula Apollo - Als je op zoek bent naar een draagbare beamer die je ook gebruikt als draadloze speaker, dan is de Nebula ideaal voor je.

Wat is een beamer?

Een beamer is een digitale projector: hij projecteert media op de muur of op een scherm. Dit kunnen foto’s zijn, presentaties, maar meestal worden beamers gebruikt om films en videogames weer te geven, al is het gebruik in het onderwijs of op het werk ook erg populair.

Epsom deamer demo

De beste beamers op een rij

Kenmerken

De nieuwe JVC DLA-N5 D-ILA Projector is verpakt in een geheel nieuw ontwerp dat vol zit met de laatste technische snufjes. Hij produceert bijvoorbeeld High Definition 4K-beelden (4096 x 2160).

Dit staat gelijk aan een 4K televisie. Ik kan niet wachten om deze beamer uit te proberen – en ik ben niet de enige!

Gebruiksgemak & resultaat

Het eerste wat me opvalt is het gewicht: hij weegt bijna 20 kilo en is daarnaast bijna een halve meter breed. Dis is dus geen apparaat dat je even snel kunt verplaatsen. 

De installatie is simpel. Via de HDMI-ingang sluit ik mijn Blu-ray speler aan en met de afstandsbediening selecteer ik de juiste bron. Dat is alles. Ik kan niets anders zeggen dan dat hij eenvoudig te bedienen is: met de afstandsbediening bedien je de beamer op dezelfde manier als hoe je een tv zou bedienen.

We ploffen op de bank en besluiten één van mijn favorieten, Avatar, te kijken. We zijn meteen onder de indruk!

De JVC DLA-N5BE levert uitstekende beeldkwaliteit en dat is ook wel te verwachten, want hij ondersteunt 4K. De kijk-ervaring is dan eigenlijk ook hetzelfde als in de bioscoop, maar dan op kleinere schaal. Ik vond hem bovendien erg stil.

Avatar op beamer

Het beeld is superscherp en de kleinste details komen naar voren, waardoor het allemaal erg realistisch aanvoelt. Kleuren zijn helder en natuurgetrouw dankzij het brede contrastbereik.

De lichtopbrengst van 1800 lumen zorgt er echter voor dat het beeld in een redelijk verlichte kamer oké is, maar niet geweldig. Het beste resultaat krijg je dan ook in een verduisterde kamer.

Hij heeft verder twee HDMI-ingangen waarmee je twee apparaten tegelijkertijd aan kunt sluiten. Denk bijvoorbeeld aan een games console en een decoder die je nodig hebt als je tv wilt kijken. Helaas is er geen USB-ingang of ingebouwde WiFi-ontvanger voor eventuele smart-functies. 

Voordelen:

  • Met deze beamer creëer je de ultieme bioscoop-ervaring
  • Deze beamer is erg stil

Nadelen:

  • Dit model is behoorlijk aan de prijs

Kenmerken

Deze kleine projector is ideaal voor het bekijken van live sport, tv-programma’s of films op elk moment van de dag op een groot scherm. Je sluit bovendien je gameconsole aan en speelt er games op zonder lag.

Gebruiksgemak & resultaat

Installeren is simpel: ik sluit mijn Playstation 4 aan via de HDMI-ingang en nadat ik de bron heb gekozen, doet hij het meteen. Ik maak kleine wijzigingen aan de standaardinstellingen en daarna is hij meteen klaar voor gebruik. Er wordt unaniem besloten om een videogame te spelen.

Er wordt overigens een afstandsbediening meegeleverd waarmee je de beamer bedient, dus het is niet nodig bij de beamer in de buurt te blijven.

Een geïntegreerde luidspreker zorgt verder voor redelijk goed geluid; daarnaast heeft hij twee HDMI-ingangen

Met een gewicht van minder dan 2,5 kilogram kun je hem tevens gemakkelijk meenemen naar het huis van een vriend om een voetbalwedstrijd te kijken, een filmavond of een game-avond. Ik besluit hem gewoon bij mij in de huiskamer te laten staan en toe te kijken hoe de jongens gamen.

Ze zijn razend enthousiast want het scherm is natuurlijk veel groter dan onze eigen tv. Het beeld zelf is met Full HD erg scherp en met 3200 lumen kunnen ze goed spelen terwijl het toch vrij licht is in de kamer. Ik laat me vertellen dat er bijna geen lag is, iets wat belangrijk is tijdens het gamen.

In de avond is het mijn beurt en ik kies een film om te kijken: Pearl Harbour. Ik ben weer erg onder de indruk van de beeldkwaliteit – maar iets minder van de geluidskwaliteit. We mogen echter niet klagen: de meeste beamers hebben geen speakers waardoor je zelf speakers aan moet schaffen om überhaupt geluid te krijgen. Deze heeft ingebouwde speakers.

De ingebouwde speakers zijn voldoende als je een voetbalwedstrijd of iets dergelijks wilt kijken, maar om echt te kunnen genieten van een film, heb je echt aparte speakers nodig. Ik ben dan ook erg blij met mijn soundbar: hierdoor hoor ik de helikopters overvliegen en het geheel wordt nog realistischer.

twee controllers in de hand met tv op achtergrond

Kortom: ik ben erg te spreken over deze beamer. Hij is makkelijk te verplaatsen, eenvoudig te bedienen en er is geen lag tussen de PlayStation en de beamer. Het enige wat ik jammer vind is dat er geen lensdop wordt meegeleverd. Eerst dacht ik dat ik de dop kwijt was geraakt, maar hij wordt simpelweg niet meegeleverd. 

De beamer kan ook geen bestanden afspelen vanaf een externe bron zoals een USB-stick. Daarentegen hangt er wel een vriendelijk prijskaartje aan de beamer: iets wat ook best gezegd mag worden.

Voordelen:

  • Deze beamer presteert op elk gebied goed en is daarmee een goede allrounder
  • Deze beamer is vriendelijk geprijsd

Nadelen:

  • Je speelt geen externe bestanden af

Kenmerken

De Optoma HD144X Full-HD is een prijzige beamer, maar wel van zeer hoge kwaliteit en te vergelijken met flagship-modellen. De installatie is eenvoudig en met FullHD en een contrastverhouding van 40000 haal je een mini-bioscoop in huis!

Gebruiksgemak & Resultaat

Net zoals bij elke andere beamer sluit ik mijn Blu-rayspeler aan op één van de twee HDMI-poorten en vervolgens kies ik de bron. Ik wijzig wat instellingen zodat hij optimaal is ingesteld voor gebruik in mijn huiskamer en zet dan een film op.

We kiezen één van mijn favoriete films: The Shawshank Redemption. Ik heb deze film al zeker 10 keer gezien, maar nog nooit via een beamer. Het is al behoorlijk donker in de huiskamer en door de hoge contrastverhouding in combinatie met 3000 lumen aan licht, wordt het beeld erg goed weergegeven

Ik ben erg onder de indruk! Met zijn Bluetooth-verbinding sluit je gemakkelijk Bluetooth-speakers aan, al had ik moeite met de oudere Bluetooth speakers te verbinden. Het aansluiten van mijn soundbar was echter geen probleem.

Het geheel zorgde voor een echte (mini)bioscoop-ervaring. Houd er wel rekening mee dat er geen speakers worden meegeleverd en dat je deze apart moet aanschaffen. 

Popcorn

Voordelen:

  • Dit is een ideale beamer om een home cinema mee te creeren
  • Door de hoge contrastverhouding van 40000 zijn de kleuren erg realistisch​

Nadelen:

  • De beamer herkent niet alle Bluetooth-speakers, dus niet elke Bluetooth-speaker is hiermee te koppelen

Kenmerken

De Optoma GT107Xe is een zogenaamde short throw beamer. Dit houdt in dat deze maar een hele korte afstand van het scherm of de muur nodig heeft om toch hoge kwaliteitsbeelden te projecteren. In dit geval is dit een meter.

Gebruiksgemak & resultaat

Het installeren van deze beamer verloopt probleemloos. Zijn twee HDMI-poorten zijn erg handig als je bijvoorbeeld een gaming console en een decoder tegelijkertijd wilt aansluiten. Doordat het een short throw beamer is, projecteer je grote beelden in een kleine ruimte. Ideaal als je huiskamer klein is, maar toch een bioscoop ervaring wilt creëren! 📽

Ik sloot de PlayStation 4 aan op de beamer in mijn huiskamer. Hiermee kunnen we gamen maar kan ik de beamer ook gebruiken om een film mee te kijken. Wat me meteen opvalt is dat het snoer minder dan 2 meter lang is waardoor ik een verlengkabel moet gebruiken. Op zich geen probleem, maar handig is het niet. 

Terwijl mijn zoon zijn favoriete game speelt, ben ik erg onder de indruk van de beeldkwaliteit. Hij vertelt me dat er helemaal geen lag is en dat hij alle details goed kan zien.

Bovendien heeft deze beamer ingebouwde speakers. Deze zijn niet te vergelijken met mijn soundbar, maar er is in ieder geval geluid wat erg handig als je besluit deze beamer mee te nemen naar vrienden die geen losse speakers hebben.

Optoma achterkant

Dat brengt me meteen naar zijn formaat: met (H) 11,4 x (B) 31,5 x (D) 22,4 centimeter en zijn gewicht van 2,65 kilogram, is dit een erg compact apparaat wat hem geschikt maakt om eenvoudig te vervoeren. Er wordt zelfs een tas meegeleverd.

Nadat zoonlief me probeert te overtuigen om deze beamer zelf aan te schaffen, besluit ik een film op te zetten. Deze keer wederom een van mijn favorieten: The Green Mile. Het werkt allemaal prima, maar ik merk dat de kamer te licht is om goede beeldkwaliteit te krijgen: dit kan eigenlijk ook niet anders met 2800 lumen.

Ik kijk in de avonduren mijn film af en nu zie ik de echte kwaliteit pas. Het beeld is ontzettend scherp door de Full HD-techniek waar hij gebruik van maakt. Toch vind ik de kleuren niet super helder; ze zijn scherp en het ziet er mooi uit, maar ik heb realistischere beeldkwaliteit gezien. Voor zo’n compact apparaat presteert hij daarentegen wel zeer goed; dit zie je niet vaak in beamers van zo’n formaat.

Voordelen:

  • Door zijn compacte formaat is deze beamer gemakkelijk te verplaatsen of mee te nemen
  • Levert goede prestatie in het donker

Nadelen:

  • Levert minder goede kwaliteit als het licht is

Deze beamer mag zich ook smart noemen: hij maakt gebruik van WiFi waardoor je eenvoudig apps en andere content download.

Op de achterzijde hebben we de IR-ontvanger, een Bluetooth-knop en de aan/uit-knop. Je vindt er ook een HDMI-poort, een voedingsingang en een USB-poort. 

Gebruiksgemak & resultaat

Doordat deze beamer gebruik maakt van Android krijg je automatisch toegang tot het grote aanbod van apps. Denk bijvoorbeeld aan Netflix of YouTube waarmee je eenvoudig series en films kunt kijken. Daarnaast maak je ook gebruik van Apple Airplay en andere streamingsmogelijkheden. Hierdoor heb je geen losse afspeelbronnen meer nodig. 

Je bedient de Apollo via de afstandsbediening, de app of via het bedieningspaneel wat aan de bovenkant van het apparaat zit.

Nebula in hand

Zoals ik eerder al heb gezegd: deze beamer is eigenlijk niet te vergelijken met mijn grote broers en zussen. Met zijn contrastverhouding van 400 en 200 lumen heeft hij gewoonweg niet de kwaliteit om een home cinema mee te creëren, maar daar is hij ook niet voor bedoeld. 

Je neemt hem mee en kijkt een film waar je ook maar bent. Zolang je een witte muur hebt, kun je een film kijken! Bovendien is de Nebula Apollo ook een Bluetooth speaker: je luistert overal naar muziek.

Wij hebben hem in de tuin uitgeprobeerd en ik moet bekennen dat ik helemaal begrijp waarom je deze beamer zou willen hebben, maar het is echt geen vervanger van een standaard formaat beamer. Het wordt nooit echt donker in onze tuin (dankjewel, lantaarnpaal) en daardoor was de kwaliteit niet geweldig

Voordelen:

  • Door zijn compacte formaat neem je de Nebula Apollo overal mee naar toe
  • Doordat hij gebruikt maakt van Android heb je toegang tot een groot scala aan apps, waaronder Netflix

Nadelen:

  • Deze beamer is niet geschikt om een home cinema mee te creeren
  • Om films te kijken moet het donker zijn

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Iedereen heeft andere behoeften en dit geldt ook als je op zoek bent naar de perfecte beamer: wat voor mij de perfecte beamer is, hoeft voor jou niet de perfecte beamer te zijn. 

Gebruikssituatie

Waarvoor jij de beamer nodig hebt en waarvoor je hem het meeste gaat gebruiken is erg belangrijk om mee te nemen in je beslissing.

Wil jij een thuisbioscoop opzetten, dan stel je andere eisen aan je beamer dan wanneer je hem af en toe een keer gebruikt voor een presentatie op je werk.

Projectietechniek

Beamers gebruiken verschillende technieken om het beeld weer te geven. Ik zal verder niet in gaan over hoe deze technieken precies werken, maar zet hieronder wel de voor- en nadelen van elke techniek voor je op een rijtje:

DLP-beamer:
Voordelen: Weinig tot geen onderhoud en compact in formaat
Nadelen: Is vrij luidruchtig

D-ILA-beamer:
Voordelen: Biedt de beste beeldkwaliteit
Nadelen: Meestal behoorlijk duur

3LCD-beamer:
Voordelen: Biedt prima kleurweergave
Nadelen: Geeft geen diepe zwartkleuren weer

LED-DLP-beamers:
Voordelen: De lamp hoeft nooit vervangen te worden
Nadelen: Biedt meestal weinig lumen

LCD-beamer:
Voordelen: Ruimere zoom en lens shift: dit betekent dat hij zelf de lens aanpast om zo de meest optimale positie te bereiken
Nadelen: Het filter moet af en toe worden schoongemaakt

Lichtopbrengst

De lichtopbrengst wordt aangegeven in het aantal lumen en bepaalt of de beamer geschikt is om in het daglicht te gebruiken. Over het algemeen geldt: hoe hoger het aantal lumen, hoe duidelijker je beeld is. Zie hieronder een overzicht wat het gemakkelijk voor je maakt:

  • Minder dan 1000 lumen: Alleen geschikt voor in een donkere kamer
  • Meer dan 1000 lumen: Geschikt voor gebruik in schemerlicht
  • Meer dan 1500 lumen: Geschikt voor indirect daglicht (in bijvoorbeeld een kamer, maar niet buiten)
  • Meer dan 3700 lumen: Geschikt voor een verlichte kamer

Scherpte

Met scherpte bedoelt men de resolutie van het beeld. Hoe hoger de resolutie is, hoe scherper het beeld is. 

  • Voor thuisbioscopen heb je – net als de beste tv –  minimaal UHD of 4K nodig (3840 x 2160 pixels)
  • Voor films en games heb je minimaal Wide UXGA (1920 x 1200 pixels) of Full HD (1920 x 1080 pixels) nodig
  • Voor presentaties en gebruik in het onderwijs heb je minimaal Wide XGA (1280 x 800 pixels) of HD Ready (1280 x 720 pixels) nodig

Contrastverhouding

Het verschil in het meest donkere en het meest lichte beeld wordt aangegeven als de contrastratio. Hoe hoger de contrastratio is, des te realistischer het beeld is.

Budget

Niet iedereen heeft hetzelfde budget en beamers zijn geen goedkope apparaten. Gelukkig zijn er beamers te koop in alle prijsklassen. 💸 De prijs hangt voornamelijk af van de technische specificaties. Wil je een beamer die een uitstekende beeldkwaliteit weergeeft, dan betaal je hier meer voor dan voor een beamer waar je lagere eisen aan stelt. 

Projectie-afstand

Waar je de beamer gaat gebruiken is van groot belang, en dan vooral de afstand naar je scherm of muur toe. Als de beamer te dichtbij komt te staan, kan het beeld vervormen waardoor de kwaliteit van de ervaring achteruit gaat,

Dit geldt natuurlijk ook als deze te ver weg staan. Daarom kijk je naar de projectie-afstand. Deze vind je in de beschrijvingen van de beamers.

Aansluitingen

De aansluitingsmogelijkheden van de beamer bepalen hoe jij je film kijkt. De meest voorkomende aansluiting is een HDMI-poort: hiermee sluit je bijvoorbeeld je laptop aan waarmee je de film van de laptop naar de beamer streamt.

Met een MHL HD-Link sluit je een smartphone of een tablet aan waardoor je eenvoudig foto’s en video’s afspeelt. Daarnaast is het een usb-aansluiting erg handig: deze kan meerdere functies hebben, waaronder het aflezen van data (bijvoorbeeld een film), maar ook bijvoorbeeld een WiFi-adapter van stroom voorzien.

Via een Bluetooth-verbinding sluit je bovendien bijvoorbeeld speakers aan.

Veelgestelde vragen over beamers

📽 Hoe werkt een beamer? 

Een beamer is een optisch apparaat dat wordt gebruikt om verschillende media op een scherm weer te geven. Dit gebeurt door een kleurenbundel van een lichtbron in een specifiek patroon uit te zenden. Hij maakt hierbij gebruik van een lamp die een sterk licht schijnt door een prisma dat het verspreidt. Het prisma zorgt ervoor dat het licht zich splitst in de kleuren die er deel van uitmaken.

💻 Hoe verbind je je laptop met een beamer?

Hoe je de laptop aansluit aan een beamer hangt af van de aansluitingsmogelijkheden van de beamer. Vaak gebeurt dit via een HMDI-kabel, maar dit kan ook met een VGA-kabel gebeuren.

⏰ Hoe lang gaat een beamer mee?

Hoe lang een beamer mee gaat, hangt van de beamer af. Gemiddeld heeft een beamer zo’n 2000 branduren.

💶 Wat kost een beamer?

De prijzen van beamers beginnen bij zo’n €250 voor de basismodellen, terwijl je voor de meer professionele modellen ruim €5000 neertelt.

 📺 Beamer of tv?

Welke van de twee beter is, hangt ervan af waarvoor ze worden gebruikt. Over het algemeen is een tv beter voor alledaags gebruik, terwijl een beamer leuk is om incidenteel te gebruiken. Als je een duurder model beamer koopt, dan is de beeldkwaliteit bijna net zo goed als van een tv, maar de prijzen van deze beamers liggen rond €5000: het is maar net hoeveel je bereid bent om uit te geven.

scherm aan zee

Conclusie

Hopelijk heb ik je een beetje wegwijs gemaakt in de wereld van de beamers. Welke je ook besluit aan te schaffen: de Optoma HD144x of de Epson EH-TW1000, je kijk- of speelervaring gaat erop vooruit! 📽️

Mocht je nog vragen hebben dan kun je hieronder een berichtje achterlaten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?