Wat is de Beste Blender op de Markt van nu?

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door:

Begin de dag met een vitaminebommetje!

Wat is de Beste Blender op de Markt van nu?

De blender is niet meer weg te denken uit mijn keuken. Ik gebruik hem werkelijk voor bijna alles waar je hem voor kán gebruiken. Mijn blender is echter toe aan vervanging, en het is bijna mijn verjaardag. Een nieuwe staat bovenaan de verlanglijst, maar wat is nu de beste blender?

Waarom heb ik een blender nodig?

Met alle blenders kun je mixen. Wat je nog meer met een blender kan, hangt volledig van het apparaat af en er is geen stelregel voor. Zo zijn er blenders met vele hulpstukken, waardoor je er ook bijvoorbeeld smoothies mee maakt. Andere blenders zijn wat eenvoudiger en kunnen alleen mixen.

Welke blender je ook kiest: het maakt het voorbereiden van je gerecht een stuk gemakkelijker. Een blender mixt, hakt en snijdt voor je. Je bespaart tijd en het bereiden van eten kost minder moeite.

Er zijn honderden verschillende blenders op de markt. Veel van deze blenders zijn eenvoudig gezegd, gewoon goed. Welke de beste blender is hangt in feite af van waar jij de blender het meeste voor gebruikt.

Als je dagelijks verse smoothies maakt en af en toe een keer een cocktail, maar verder niets, is het zonde om van jouw welverdiende geld een machine te kopen die ook soep en babyvoeding kan maken.

Philips HR2041/41 zwart

Philips HR2041/41 zwart
Vaatwasser veilig: Ja
Materiaal behuizing: Plastic
Verwarmingscapaciteit: Nee
Snoerlengte: 0.85 m
Vermogen: 450 W
IJscrusher: Ja
Bekijk op Bol.com

KitchenBrothers KB678 zwart | rvs

KitchenBrothers KB678 zwart | rvs
Vaatwasser veilig: Ja
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingscapaciteit: Nee
Snoerlengte: 1.2 m
Vermogen: 350 W
IJscrusher: Ja
Bekijk op Bol.com

Tomado TTB1501B zwart

Tomado TTB1501B zwart
Vaatwasser veilig: Nee
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingscapaciteit: Nee
Snoerlengte: 0.8 m
Vermogen: 500 W
IJscrusher: Nee
Bekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

De juiste blender kiezen

Er zijn zodoende verschillende soorten blenders op de markt waar je uit kunt kiezen. Natuurlijk kunnen deze opgedeeld worden op verschillende manieren, maar voor de doeleinde van dit artikel heb ik ze op de volgende wijze opgedeeld:

  • Smoothieblender: Deze zijn perfect om smoothies mee te maken, maar ook gezonde shakes.
  • Powerblender: Bij een powerblender gaat het om multifunctionaliteit en power (kracht); er is niet veel wat deze blender niet aankan
  • Vacuümblender: Behoudt vitamines van groente en fruit doordat er geen zuurstof bij komt; de zuurstof wordt er als ware “uitgezogen”. Ideaal dus voor gezonde sapjes en smoothies
  • Soepmaker: Je kunt hier vaak (maar niet altijd) alleen soep mee maken. De meeste soepmakers heb overigens een kookfunctie
  • Smartblender: Heeft een bijbehorende app die het gebruik nog gemakkelijker maakt voor je
  • Multifunctionele blender: Het woord zegt het al; een combinatie van bovengenoemde blenders

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Zoals eerder gezegd, ik gebruik mijn blender voor zo’n beetje alles. Ik gebruikte hem voorheen om groente- en fruithapjes mee te maken. Handige tip hiervoor, overigens: gebruik een ijsklontjes tray, doe daar de puree in en bewaar je creaties gemakkelijk in de vriezer!

Ook pureer ik fruit om daar vervolgens weer ijsjes voor de kinderen (oké, ook voor mezelf 😇) mee te maken. Soepen, smoothies en milkshakes komen ook regelmatig langs. De beste blender is zo multifunctioneel, dat deze geen overbodige luxe is in je keuken.

Zelfgemaakte ijsjes op een stokje

Waar gebruik je hem voor?

Zoals je leest, gebruik ik een blender die allerlei soorten eten in verschillende vormen aankan. Ik heb misschien niet de beste blender, maar voor mij is hij perfect. Heb jij echter alleen een blender nodig om voor het sporten je smoothies te maken of om verse soep voor je lunchpauze te bereiden, dan heb je misschien geen alleskunner nodig.

Zo kunnen niet alle blenders ijs crushen: hiervoor is behoorlijk wat kracht nodig. Maak je haast nooit cocktails of slushies, of crush je geen ijs, dan is dit natuurlijk geen probleem.

Maak hoe dan ook niet dezelfde fout als ik ooit heb gemaakt door je ietwat zwakke smoothie blender gebruiken om noten, zaden of ijs mee te malen. De kans bestaat dan dat je machine het niet overleeft. Kies een blender of een hakmolen die krachtig genoeg is om aan je eisen te voldoen.

Drink je veel koffie? Weersta de verleiding om je blender als koffiemolen te gebruiken! Ik heb het geprobeerd en hoewel de bonen gemaald werden, kun je de maalgraad niet bepalen met een blender. Hierdoor bestond mijn koffie uit hele fijne poeder, maar ook half gemaalde bonen. Niet erg lekker!

Beter is het om te investeren in een goede koffiemolen en je verse bonen daarmee te malen. Ze zijn verkrijgbaar in alle prijsklassen en zorgen voor een heerlijk bakje koffie.

Specificaties van blenders vergelijken

Vaatwasser veiligMateriaal behuizingVerwarmingscapaciteitSnoerlengteVermogenIJscrusher
1Philips HR2041/41 zwartJaPlasticNee0.85 m450 WJa
2KitchenBrothers KB678 zwart | rvsJaKunststofNee1.2 m350 WJa
3Tomado TTB1501B zwartNeeKunststofNee0.8 m500 WNee

Philips HR2041/41 zwart

Vaatwasser veilig: Ja

Materiaal behuizing: Plastic

Verwarmingscapaciteit: Nee

Snoerlengte: 0.85 m

Vermogen: 450 W

IJscrusher: Ja

KitchenBrothers KB678 zwart | rvs

Vaatwasser veilig: Ja

Materiaal behuizing: Kunststof

Verwarmingscapaciteit: Nee

Snoerlengte: 1.2 m

Vermogen: 350 W

IJscrusher: Ja

Tomado TTB1501B zwart

Vaatwasser veilig: Nee

Materiaal behuizing: Kunststof

Verwarmingscapaciteit: Nee

Snoerlengte: 0.8 m

Vermogen: 500 W

IJscrusher: Nee

Vermogen

Zoals hierboven al in het kort aangegeven: om ijs te crushen heb je een krachtige, goede blender nodig. Een krachtige machine heeft een hoog vermogen. Denk hierbij aan een vermogen van 900 watt of meer.

Heeft je blender een lager vermogen en je wilt harde ingrediënten mixen, dan moet je hem tussendoor af en toe stoppen om te voorkomen dat de machine oververhit raakt. Heeft de machine voldoende vermogen, dan ga je in een keer door.

Deze machines zijn krachtiger en zijn in staat harde ingrediënten te hakken, snijden en mixen. Ze zijn bovendien vaak sneller klaar zonder oververhit te raken.

Je budget

Hoeveel kun of ben je bereid om uit te geven? Over het algemeen geldt dat hoe meer het apparaat kan, hoe meer je betaalt, maar als jij de helft van de functies niet gebruikt, is dat natuurlijk zonde van je welverdiende geld.

Voor sommige goede blenders betaal je veel meer omdat er een app bij zit. Als jij je smartphone echter weinig gebruikt, heeft de aanschaf van een blender met een app weinig zin.

Accessoires nodig?

Wil je een complete blender, met allerlei accessoires? Deze worden niet altijd standaard meegeleverd, vooral niet bij goedkopere modellen. Denk vooruit en kijk even of de accessoires die je wilt makkelijk verkrijgbaar zijn. Dit kan je op termijn veel frustratie besparen.

Verkoelings- of verhittingsfuncties

Als jij graag een ijskoude smoothie of shake drinkt, is het handig dat de blender krachtig genoeg is om ijs te kunnen crushen. Dit kunnen ze namelijk niet allemaal.

Hetzelfde geld voor soep. Houd je van soep, dan is het erg handig de blender een verhittingsfunctie heeft. Uiteraard kun je altijd je soep na het mixen zelf opwarmen op het fornuis, maar dit kost wel wat meer tijd.

Materiaal

Glas heeft bij veel mensen de voorkeur omdat dit langer mooi blijft. Kunststof en Tritan krijgen na verloop van tijd een wittige aanslag die je er niet af kunt poetsen.

Tritan blijft over het algemeen wel wat langer mooi en is tevens BPA-vrij, wat betekent dat er geen bisfenol in verwerkt.

Snoerlengte

Er zijn verschillende eigenschappen die een blender misschien iets minder goed maken, of iets minder handig. De lengte van het snoer is hier één van. Een langer snoer is erg handig als je het apparaat niet ergens in een hoekje wilt proppen.

Onderhoud

Hoe gemakkelijk is de blender schoon te maken? Ik zal vast niet de enige zijn die onderdelen liever in de vaatwasser doet dan ze op de hand schoonmaken.

Een andere methode is een schoonmaakprogramma. In dat geval doe je vaatwasmiddel met water in de blender en zet je deze aan. Niet alle blenders kunnen dit echter aan, dus check altijd eerst even of je dit ook zonder problemen kunt doen!

Philips blender met fruit en groente

Veiligheid

Hoe veilig is de machine? Woon je alleen, of deel je je huis met je gezin, inclusief kinderen? Sommige blenders kunnen namelijk snel heet worden aan de buitenkant, terwijl andere blenders dubbelwandig zijn en dit voorkomen.

De meeste blenders hebben tevens een beveiligingsmethode waarbij de messen stoppen zodra het deksel wordt opgetild. Kijk echter even goed naar de gebruiksaanwijzing op om ongelukken te voorkomen!

Uiterlijk

Verder is het uiterlijk ook niet geheel onbelangrijk. Staat jouw blender meestal de kast in of staat de blender op je aanrecht?

Een blender met een glazen kan blijft bijvoorbeeld langer mooi dan een blender met een kan van kunststof. Kunststof krijgt na verloop van tijd namelijk een wittige aanslag; deze krijg je er niet af.

Daarnaast is het materiaal van het mechanische deel van de machine ook niet onbelangrijk. Je kunt bij sommige modellen uit verschillende kleuren kiezen.

Wist je dat...

... je met een blender je eigen pindakaas kunt maken? Je kunt natuurlijk gewoon een pot kopen in de supermarkt, maar dan krijg je er allerlei chemicaliën bij. Koop een zak pinda's, doe ze in je blender, voeg wat olijf- of arachideolie toe, en een minuut later heb je je eigen pindakaas al gemaakt zonder conserveringsmiddelen!

Inhoud

Hoewel de meeste blenders een inhoud tussen de 1,5 en 1,8 liter hebben, is het toch handig om hier naar te kijken. Heb jij bijvoorbeeld een groot huishouden waarvoor je elke ochtend smoothies maakt, dan is het de moeite waard om op zoek te gaan naar een blender met een grotere kan.

Een kan met een inhoud van 2 liter is voor grote gezinnen praktischer dan een blender met een kleinere kan. Hou er echter wel rekening mee dat deze (grotere) blenders ook meer ruimte in beslag nemen.

De 5 beste blenders op een rij

1. Philips HR2041/41 zwart

1. Philips HR2041/41 zwart
Vaatwasser veilig: Ja
Materiaal behuizing: Plastic
Verwarmingscapaciteit: Nee
Snoerlengte: 0.85 m
Vermogen: 450 W
IJscrusher: Ja

2. KitchenBrothers KB678 zwart | rvs

2. KitchenBrothers KB678 zwart | rvs
Vaatwasser veilig: Ja
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingscapaciteit: Nee
Snoerlengte: 1.2 m
Vermogen: 350 W
IJscrusher: Ja

3. Tomado TTB1501B zwart

3. Tomado TTB1501B zwart
Vaatwasser veilig: Nee
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingscapaciteit: Nee
Snoerlengte: 0.8 m
Vermogen: 500 W
IJscrusher: Nee

4. NutriBullet 11-delig kleurenmix

4. NutriBullet 11-delig kleurenmix
Vaatwasser veilig: Ja
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingscapaciteit: Nee
Snoerlengte: 0 m
Vermogen: 200.0 W
IJscrusher: Ja

5. MOA TB61 rvs | zilverkleurig

5. MOA TB61 rvs | zilverkleurig
Vaatwasser veilig: Ja
Materiaal behuizing: Aluminium
Verwarmingscapaciteit: Nee
Snoerlengte: 1 m
Vermogen: 1020 W
IJscrusher: Ja

Veelgestelde vragen over blenders

Hoe maak ik een blender schoon? 

Dat hangt van de blender af. De meeste blenders hebben onderdelen die in de afwasmachine kunnen, maar soms kunnen de onderdelen alleen met de hand worden afgewassen.

Kan ik koffiebonen fijn malen met een blender? 

Ja, maar alleen als de maalgraad van de koffieboon je niet veel uitmaakt. Je kunt de bonen inderdaad in een blender doen, maar de maling wordt hierdoor niet erg consistent. Dat doet geen goed aan de kwaliteit koffie. Je kunt beter een koffiemolen gebruiken.

Wat is het verschil tussen een blender en een keukenmachine?

Een keukenmachine is in het algemeen groter en veelzijdiger dan een blender. Met de meeste blenders kun je bijvoorbeeld geen deeg kneden, tenzij er een speciaal hulpstuk wordt meegeleverd.

Kan ik met elke blender soep maken?

Lees hiervoor de instructies. De meeste blenders kunnen de ingrediënten van een soep fijnmalen, maar niet alle blender hebben een kookelement. Dit betekend dat je in principe wel soep kunt maken, maar dat je deze alsnog zelf moet opwarmen.

Conclusie

Ik hoop dat je nu genoeg informatie hebt om een weloverwogen beslissing te maken – of het nu mijn favoriet, de Nutri Ninja BL682EU2 wordt, of een andere blender. Ik hoop hoe dan ook dat je heerlijke smoothies, cocktails of soepjes gaat maken.

Bedankt voor het lezen! Mocht je nog een suggestie of een lekker recept hebben wat je wilt delen, dan kan dat hieronder. 👇

Was dit artikel behulpzaam?