Rake Klappen met de Beste Bokshandschoenen 🥊

Danai Vorgia

Geschreven door: Danai Vorgia

Ga goed voorbereid de mat op met een goed paar handschoenen!

Rake Klappen met de Beste Bokshandschoenen 🥊

Naast heel leuk, is boksen ook goed voor je conditie en kracht. Iedereen die wel eens heeft gebokst kent de geur van gebruikte bokshandschoenen wel. Ga je dat liever uit de weg door een eigen paar aan te schaffen? Laat me je dan helpen de beste bokshandschoenen voor jou te kiezen.

Bekijk hieronder vast onze top vijf bokshandschoenen, maar neem daarna vooral ook even de koopgids door. Daarin lees je aan welke eigenschappen je dé bokshandschoenen voor jou herkent.

Waarom bokshandschoenen kopen?

Beoefening van vrijwel elke sport gaat gepaard met (het liefst goed) materiaal. Zo bestaat er een beste yogamat voor een yogi, de beste riem voor een gewichtheffer en de beste bokshandschoenen voor een bokser.

De beoefening van vechtsport is al eeuwenoud. Hierdoor is het inmiddels ook bekend dat het geen risicoloze sport is. Onderzoek wijst uit dat iedere 2,4 uur amateurboksers in wedstrijden een blessure oplopen. Hoewel dit in trainingsomstandigheden aanzienlijk minder voorkomt, zijn blessures ook in de trainingszaal niet ongebruikelijk.

Naast het hanteren van een goede techniek, het hebben van een goede conditie en alert zijn, zijn ook bokshandschoenen onmisbaar in het verminderen van het blessurerisico. Bokshandschoenen beschermen de handen van de bokser die ze draagt, maar verminderen ook de impact van de klappen die hij/zij uitdeelt aan de tegenstander.

Welke eigenschappen belangrijk zijn bij het maken van je keuze lees je onder de top 3bokshandschoenen.

UFC

UFC
Gewichtsmaat: 10 oz
Maat: One size
Materiaal: Kunstleer
Niveau: Beginner
Type vechtsport: Boksen
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

adidas Speed 50

adidas Speed 50
Gewichtsmaat: 12 oz
Maat: 12 oz
Materiaal: Kunstleer
Niveau: Beginner
Type vechtsport: Boksen
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Adidas Speed 50 (Kick)Bokshandschoenen Zwart/Wit 14oz

Adidas Speed 50 (Kick)Bokshandschoenen Zwart/Wit 14oz
Gewichtsmaat: 14 oz
Maat: 14 oz
Materiaal: Kunstleer
Niveau: Beginner
Type vechtsport: Boksen
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Bokshandschoenen: Hoe maak ik de beste koop?

We hebben al gezien waarom het hebben van goede bokshandschoenen belangrijk is als je gaat boksen. Aangezien er best wat verschillende soorten te koop zijn, leg ik je graag uit wat de verschillen precies inhouden en welk paar bokshandschoenen voor jou het meest geschikt is.

De belangrijkste eigenschappen van je bokshandschoenen zijn het materiaal waar ze van gemaakt zijn, het gewicht en de maat, het type vechtsporter dat je bent en de soort vechtsport die je doet.

Wist je dat ook andere vechtsporten dan boksen handschoenen gebruiken? De meest voor de hand liggende sport is het kickboksen, maar ook mixed martial arts (MMA) en muay Thai (thaiboksen) gebruiken handschoenen. Daarnaast worden ook verschillende soorten handschoenen ingezet voor wedstrijden en trainingen.

Verschillende vechtsporten hanteren een andere vechtstijl, hebben andere regels en vereisen daarom andere bokshandschoenen. Wat de beste bokshandschoen is, hangt dus voor een groot deel af van welke vechtsport je precies beoefent en op welk niveau.

Materiaal

Bokshandschoenen zijn gemaakt van leer, kunstleer of een combinatie hiervan. Voor boksers die maximaal twee keer per week trainen, volstaan bokshandschoenen van kunstleer. Deze slijten wat sneller dan leren bokshandschoenen, maar zijn daarom ook goedkoper.

Boks je vaker dan twee keer per week en/of heb je wedstrijdambities? Dan is een leren paar bokshandschoenen zeker aan te raden. Leren bokshandschoenen slijten minder snel en bieden meer bescherming, doordat ze steviger zijn. Met het oog op een wat serieuzere bokser, is de padding van deze handschoenen vaak ook met meer aandacht gemaakt.

De keuze voor een leren of kunstleren handschoen hangt dus voornamelijk af van trainingsfrequentie en eventuele ambities binnen de sport.

Grappelende worstelaars met bokshandschoenen aan

Gewicht

Het gewicht van een bokshandschoen wordt uitgedrukt in 'oz', wat staat voor ounce. 1 oz staat daarbij ongeveer gelijk aan 28 g.

Het gewicht staat bij bokshandschoenen ook direct voor de maat en wordt daarom ook wel gewichtsmaat genoemd. Een 10oz-handschoen is lichter en kleiner dan een 16oz-handschoen.

Richtlijnen voor het gewicht van bokshandschoenen voor volwassenen zijn gebaseerd op het lichaamsgewicht van de gebruiker en zien er als volgt uit:

 • tot 55 kg: 8 of 10 oz;
 • 55 tot 65 kg: 12 oz;
 • 65 tot 75 kg: 14 oz;
 • 75 tot 85 kg: 16 oz;
 • 85 tot 100 kg: 18 oz;
 • 100+ kg: 20 oz.

Voor kinderen zijn er afwijkende richtlijnen op basis van leeftijd, gewicht en lengte:

 • tot 4 jaar: 2 oz;
 • tot 20 kg, 120 cm of 4-6 jaar: 4 oz;
 • tussen 20 en 35 kg, 120 tot 130 cm of 6 tot 8 jaar: 6 oz;
 • voor kinderen ouder, zwaarder of langer: 8+ oz.

Dit zijn algemene richtlijnen en afhankelijk van je lichamelijke bouw kan het zijn dat jouw juiste maat hier wat van afwijkt. De handschoen dient strak te zitten, maar niet zo strak dat hij de hand knelt. De handschoen gaat met tijd losser zitten en mag dus bij het passen ietwat strakker zitten dan dat gewenst is.

Let er op dat je de bokshandschoenen altijd past met bandages om, aangezien je deze tijdens het boksen ook draagt. Het is vergelijkbaar met de juiste sokken aandoen bij het passen van je nieuwe schoenen.

Bandages om handen van bokser

Sommige webshops geven naast een gewichtsmaat ook een andere maat; deze weerspiegelt soms de gewichtsmaat, maar soms wordt hier een S/M/L of iets anders neergezet. Mijn advies is om af te gaan op de gewichtsmaat, omdat dit een betrouwbaardere maat is in het geval van bokshandschoenen.

Wat zijn bandages ?

Bandages, zwachtels, windsels – allemaal namen voor hetzelfde, namelijk de stroken stof die vechters om hun polsen, handen en tussen hun vingers wikkelen om de hand en pols te beschermen tegen blessures. De bandages worden omgedaan vóórdat de bokshandschoenen aangedaan worden.

Sluiting

De sluiting van de bokshandschoen bevindt zich om de pols. Deze kan van klittenband of van veters zijn.

Het voordeel van een vetersluiting is dat ze vaak beter aansluiten en meer steun aan de pols bieden. Ook zit er meestal meer padding rondom de pols bij dit type bokshandschoenen. Het nadeel van dit type bokshandschoen is dat je een ander persoon nodig hebt om ze voor je dicht te maken en het langer duurt.

Bokshandschoenen met een sluiting van klittenband zijn makkelijker, sneller en zelfstandiger aan te trekken. De nadelen zijn dat het klittenband over tijd minder goed werkt en deze handschoenen minder padding om de pols hebben dan handschoenen met veters.

Bokshandschoenen met vetersluiting zijn vooral van toegevoegde waarde voor wedstrijden; ze blijven goed zitten gedurende de wedstrijd. Omdat je bij een wedstrijd de handschoenen niet tussentijds uit hoeft te doen (bij een training doe je dit vaak wel), wegen de voordelen van een vetersluiting op tegen de nadelen ervan.

Bokshandschoenen met vetersluitingen die aan een rek hangen

Specificaties van bokshandschoenen vergelijken

GewichtsmaatMaatMateriaalNiveauType vechtsport
1UFC10 ozOne sizeKunstleerBeginnerBoksen
2adidas Speed 5012 oz12 ozKunstleerBeginnerBoksen
3Adidas Speed 50 (Kick)Bokshandschoenen Zwart/Wit 14oz14 oz14 ozKunstleerBeginnerBoksen
4Adidas Speed 5010 oz10 ozKunstleerBeginnerBoksen
5Adidas Speed 10012 ozSSynthetischExpertBoksen

UFC

Gewichtsmaat: 10 oz

Maat: One size

Materiaal: Kunstleer

Niveau: Beginner

Type vechtsport: Boksen

adidas Speed 50

Gewichtsmaat: 12 oz

Maat: 12 oz

Materiaal: Kunstleer

Niveau: Beginner

Type vechtsport: Boksen

Adidas Speed 50 (Kick)Bokshandschoenen Zwart/Wit 14oz

Gewichtsmaat: 14 oz

Maat: 14 oz

Materiaal: Kunstleer

Niveau: Beginner

Type vechtsport: Boksen

Adidas Speed 50

Gewichtsmaat: 10 oz

Maat: 10 oz

Materiaal: Kunstleer

Niveau: Beginner

Type vechtsport: Boksen

Adidas Speed 100

Gewichtsmaat: 12 oz

Maat: S

Materiaal: Synthetisch

Niveau: Expert

Type vechtsport: Boksen

Soort vechtsport

Bokshandschoenen zijn over het algemeen wat ronder en zachter dan kickbokshandschoenen. De ruimte voor de vingers is gebogen, zodat de hand de vorm van een vuist aanneemt. De duim heeft een eigen ruimte en staat wat naar binnen gebogen. Deze handschoenen kunnen ook gebruikt worden voor kickboksen en op bokszakken.

Kickbokshandschoenen zijn flexibeler dan bokshandschoenen, omdat er bij kickboksen trappen geblokkeerd dienen te worden. Ook bevatten ze iets minder dikke padding dan bokshandschoenen. Kickbokshandschoenen mag je niet op bokszakken gebruiken.

Om toch op een bokszak te kunnen trainen, kun je het best aparte zakhandschoenen aanschaffen. De recreatieve sporter kan er echter ook voor kiezen bokshandschoenen aan te schaffen in plaats van kickbokshandschoenen, aangezien je deze wel op de zak mag gebruiken.

MMA-handschoenen zijn over het algemeen een stuk lichter dan (kick)bokshandschoenen. Daarnaast bevatten ze open vingers omdat een MMA-vechter zijn/haar vingers nodig heeft om de tegenstander vast te pakken.

Handschoenen voor thaiboksen hebben een gelijkmatiger verdeelde padding dan (kick)bokshandschoenen. Daarnaast hebben ze relatief meer padding op de rug en op de zijkant van de hand dan (kick)bokshandschoenen, omdat zij hiermee stoten, knietjes, ellebogen en trappen verdedigen.

Thaibokshandschoenen hebben ook minder padding rondom de knokkels, omdat thaiboksers minder gebruikmaken van hun vuisten dan boksers, en omdat de handschoenen daardoor flexibeler zijn. Deze flexibiliteit heeft een thaibokser nodig om te kunnen clinchen (het vastpakken van je tegenstander).

Om dezelfde reden staat bij een thaibokshandschoen de duim minder naar binnen gericht en heeft deze een minder gebogen ruimte voor de vingers. Het resultaat hiervan is dat de palm wat opener is, wat ook weer bijdraagt aan de mogelijkheid tot clinchen.

Thaiboksers in de ring

Niveau

Naast je postuur en het type vechtsport dat je beoefent, beïnvloedt ook het niveau waarop je beoefent welke bokshandschoen je aanschaft. Een recreatieve (kick)bokser die niet vaker dan twee keer per week traint, heeft voldoende aan een kunstleren bokshandschoen met een sluiting van klittenband.

Iemand die vaker traint en/of wedstrijdambities heeft meer profijt van een leren bokshandschoen, eventueel met een vetersluiting. Kickboksers kunnen voor specifieke kickbokshandschoenen gaan en hun uitrusting uitbreiden met een paar zakhandschoenen.

Beoefenaars van muay Thai dienen handschoenen specifiek voor thaiboksen aan te schaffen en MMA-vechters kunnen het best handschoenen specifiek voor MMA kopen.

Voor elke vechtsport waarbij handschoenen gebruikt worden, zijn de handschoenen voor trainingen zwaarder dan voor wedstrijden. Wedstrijdatleten in kickboksen en boksen gebruiken 8oz- of 10oz-handschoenen. In MMA zijn de handschoenen 4 oz, en in Muay Thai 6, 8 of 10 oz.

De 5 beste bokshandschoenen op een rij

1. UFC

1. UFC
Gewichtsmaat: 10 oz
Maat: One size
Materiaal: Kunstleer
Niveau: Beginner
Type vechtsport: Boksen

2. adidas Speed 50

2. adidas Speed 50
Gewichtsmaat: 12 oz
Maat: 12 oz
Materiaal: Kunstleer
Niveau: Beginner
Type vechtsport: Boksen

3. Adidas Speed 50 (Kick)Bokshandschoenen Zwart/Wit 14oz

3. Adidas Speed 50 (Kick)Bokshandschoenen Zwart/Wit 14oz
Gewichtsmaat: 14 oz
Maat: 14 oz
Materiaal: Kunstleer
Niveau: Beginner
Type vechtsport: Boksen

4. Adidas Speed 50

4. Adidas Speed 50
Gewichtsmaat: 10 oz
Maat: 10 oz
Materiaal: Kunstleer
Niveau: Beginner
Type vechtsport: Boksen

5. Adidas Speed 100

5. Adidas Speed 100
Gewichtsmaat: 12 oz
Maat: S
Materiaal: Synthetisch
Niveau: Expert
Type vechtsport: Boksen

Veelgestelde vragen over bokshandschoenen

Nog brandende vragen over bokshandschoenen? Ik beantwoord hier de bekendste!

Welke maat bokshandschoenen heb je nodig?

De maat van bokshandschoenen wordt gegeven in een gewichtsmaat. Het gewicht van de handschoen is proportioneel met je lichaamsgewicht en postuur. De volgende richtlijnen worden over het algemeen gegeven:

 • tot 55 kg: 8 of 10 oz;
 • 55 tot 65 kg: 12 oz;
 • 65 tot 75 kg: 14 oz;
 • 75 tot 85 kg: 16 oz;
 • 85 tot 100 kg: 18 oz;
 • 100+ kg: 20 oz.

Hoe maak je bokshandschoenen schoon?

Methoden die niet geschikt zijn voor alle materialen: sprayen met antibacteriële spray en een zoutwaterbad. Hoewel effectief, kunnen deze methoden schadelijk zijn en dien je ze niet regelmatig toe te passen. Controleer alvorens deze methoden toe te passen of het materiaal van je handschoenen ertegen kan.

Andere en veiligere methoden zijn het in de vriezer plaatsen van je handschoenen (één of twee nachten in een plastic zak), ze volstoppen met kranten of zakjes met cederhout erin, ze van binnen inwrijven met wat appelciderazijn en ze laten luchten, of wat baking soda in de handschoenen strooien en het na een aantal uur er weer uit schudden.

Waar staat 'oz' voor bij bokshandschoenen?

De gewichtsmaat van bokshandschoenen wordt uitgedrukt in 'oz', wat staat voor ounce, een Amerikaanse maat voor gewicht die ongeveer gelijkstaat aan 28 gram.

Hoe moeten bokshandschoenen zitten?

Bokshandschoenen dienen met bandages er in strak zitten, maar niet zo strak dat ze de handen afknellen. Bij de aanschaf mogen ze iets aan de strakke kant zitten, omdat ze na verloop van tijd losser gaan zitten.

Conclusie

Hopelijk weet je nu waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuw paar bokshandschoenen. Laat je in je keuze vooral leiden door de vechtsport die je beoefent, jouw postuur en je niveau van beoefening.

Heb je al een idee van welke bokshandschoenen je gaat kiezen? Laat het ons weten! Bedankt voor het lezen en veel plezier met je aankoop! 💥

Was dit artikel behulpzaam?

Danai Vorgia

Danai Vorgia

Student Bewegingswetenschappen met een voorliefde voor het brein. Als ik niet met mijn neus in de boeken zit, ben ik waarschijnlijk in de sportschool of in de Egeïsche Zee.