Start je auto niet of loopt hij niet lekker stationair? Dan kan het zomaar zijn dat de bougies vervangen moeten worden. Geen nood, dit is zo gepiept. Je leest hier over de beste bougies, hoe je de juiste koopt en hoe ze onderling verschillen.

Waarom heb ik bougies nodig?

Doe je motorkap open, en zelfs als je geen doorgewinterde monteur bent, herken je hoogstwaarschijnlijk de bougies. Deze verbinden de ontsteking met de motor, en vormen een integraal onderdeel van de verbrandingsmotor.

Kortom, zonder goed werkende bougies gebeurt er niet veel als je de sleutel omdraait. Het is vrij gebruikelijk dat je bougies na verloop van tijd defect raken, vooral als ze niet recent vervangen zijn.

In feite is het een goede gewoonte om ze bij elke grote beurt te vervangen, zodat je auto in tip top en vooral functionerende conditie blijft. Als je denkt dat het tijd is om je bougies te vernieuwen, of als het opstarten van je auto moeite kost, dan is het waarschijnlijk tijd voor nieuwe bougies.

Niet elke bougie is hetzelfde, daarom heb ik hieronder een handige koopgids voor je geschreven.

Ngk Bougie B7Es 1111 zilver

Ngk Bougie B7Es 1111 zilver
Bekijk op Bol.com

Ngk Bougie B9Hs 5810 zilver

Ngk Bougie B9Hs 5810 zilver
Bekijk op Bol.com

Ngk Bougie Bpr5Es-11 4424

Ngk Bougie Bpr5Es-11 4424
Aantal stuks in verpakking: 1 stuk(s)
Bekijk op Bol.com

Hoe koop ik de beste bougies?

Bougies zijn een essentieel onderdeel van je motor. Er bestaan drie basissoorten: koper, platina en iridium. Zowel platina als iridium zijn er ook in een 'dubbele' variant, die ik verderop toelicht.

Gelukkig is het kiezen van bougies niet zo ingewikkeld als het kopen van de beste dashcam of als een goede autostoel, maar hieronder vind je toch een handige koopgids die je helpt bij het kiezen van de beste optie.

Materiaal in het kort

Het belangrijkste van een bougie is dat deze bij je motor past.

Koper heeft een hoge geleidbaarheid en een lage prijs, maar ook een kortere levensduur. Harder platina en iridium kosten meer, maar zijn ontworpen om langer mee te gaan. Onthoud dat de bougie allereerst geschikt moet zijn voor jouw motor.

Je hebt het metaal in de bougie nodig om aan de behoeften van je voertuig te voldoen, dus hou je aan de aanbeveling in de handleiding van je auto voor de beste prestaties. Als je geen handleiding hebt, kun je altijd contact opnemen met de dealer.

Bij het analyseren van verschillende soorten bougies is het belangrijk dat je de terminologie begrijpt. Bougies bestaan allemaal uit een bovenste, keramische en metalen terminal die vastzit aan ofwel een bougiedraad ofwel een bobine laars.

De kern van de bougie is meestal van koper, met een midden-elektrode. De rest van de bougie bestaat uit een gedeelte met schroefdraad, dat in de cilinderkop van de motor wordt geschroefd, en een zij-elektrode.

Het zijn de zij-elektrode en de midden-elektrode die een 'spleet' vormen waar de vonk van overspringt.

De motor van een Porsche.

Type bougie

Hieronder vind je meer informatie over verschillende bougies.

Koperen bougies

Koperen bougies bestaan al lang en hebben een massief koperen kern met een nikkellegering elektrode. Nikkel is zachter dan platina of iridium, waardoor de levensduur korter is.

Deze bougies zijn meestal het beste voor oudere laagspanningssystemen. Vanwege het hoge geleidingsvermogen van koper hebben ook sommige voertuigen die hoge prestaties leveren dit type bougie nodig.

Platina bougies

Platina bougies werden eind jaren '80 populair, zodra de overstap op systemen op basis van verdelers of naar systemen met bobines of DIS (verspilde vonk) begon. Hiervoor was een bougie nodig die bestand was tegen een energiekrachtiger en veeleisender ontstekingssysteem.

Het platina bougies waren duurzamer dan de koperen variant. Fabrikanten begonnen met het ontwikkelen van bougies en antivries die meer dan 80-100K mijl meegingen.

Platina bougies gebruiken een platina schijfje dat aan het uiteinde van de midden-elektrode gelast is, waardoor de bougie niet alleen langer meegaat, maar ook beter geleidt.

Dubbel platina bougies

Begin jaren '90 ontstonden 'verspilde-vonk-ontstekingssystemen', waarbij één bobine twee bougies aanstuurt. Op die manier vonken beide bougies op precies hetzelfde moment, doordat ze aan dezelfde bobine vastzitten.

Om dit nog ingewikkelder te maken, is één bougie die aan elke bobine vastzit positief gepolariseerd, terwijl één omgekeerd gepolariseerd is.

Dit betekent dat de vonk op de ene bougie van de midden-elektrode naar de zij-elektrode gaat. Op de andere bougie gaat de vonk van de zij-elektrode naar de midden-elektrode.

Wat houdt dit dan precies in? In plaats van dat de midden-elektrode slijt zoals in traditionele ontstekingssystemen, slijt de zij-elektrode op de bougie die omgekeerd-polair is.

Zo ontstond de behoefte aan een dubbel-platina stekker met een platina schijfje op zowel de midden-elektrode, als de zij-elektrode. Dit leidde tot een zeer duurzame bougie.

Kunst in de vorm van een metalen egel met bougies als stekels.

Iridiumbougies

Iridiumbougies zijn harder dan platina en kwamen op de markt in het midden van de jaren 2000, zodra de bobine-op-stekker systemen populairder werden.

Iridium bougies hebben meestal de kleinste diameter in het midden, wat de efficiëntie verhoogt doordat er minder spanning nodig is om een vonk te maken.

Iridium staat er ook om bekend dat het onder extreme omstandigheden blijft vonken. Als je handleiding iridiumbougies voorschrijft, hou je dan zeker aan deze voorschriften en geniet van de goede prestaties.

Dubbele iridiumbougies

Net als dubbele platinabougies hebben dubbele iridiumbougies twee schijven van het zeldzame metaal voor betere prestaties en duurzaamheid.

Dubbele iridiumbougies zijn ontworpen om onder alle rijomstandigheden de nodige kracht te leveren, vooral bij extreme hitte of voortdurende hoge snelheden. Ze hebben een tot vier keer langere levensduur dan een standaard koperen bougie.

Eigenschappen van bougies vergelijken

Aantal stuks in verpakking
1Ngk Bougie B7Es 1111 zilver
2Ngk Bougie B9Hs 5810 zilver
3Ngk Bougie Bpr5Es-11 44241 stuk(s)
4Bougie NGK BP7HS 5111 zilver1 stuk(s)
5Ngk Bougie Dr8Es-L 29231 stuk(s)

Ngk Bougie B7Es 1111 zilver

Ngk Bougie B9Hs 5810 zilver

Ngk Bougie Bpr5Es-11 4424

Aantal stuks in verpakking: 1 stuk(s)

Bougie NGK BP7HS 5111 zilver

Aantal stuks in verpakking: 1 stuk(s)

Ngk Bougie Dr8Es-L 2923

Aantal stuks in verpakking: 1 stuk(s)

Hoe weet ik wanneer mijn bougies aan vervanging toe zijn?

Voor optimale prestaties moeten de bougies van je motor schoon zijn, zonder beschadigingen aan de elektroden. Als je bougies vuil of vervuild raken, heeft dat mogelijk invloed op hoe je motor loopt.

Een bougie raakt vervuild wanneer hij bedekt raakt met bijvoorbeeld olie, brandstof of koolstof. Ook wordt een bougie slechter wanneer hij te heet loopt. Dit zie je aan blaarvorming op de bougie.

Rijden met vervuilde of slechte bougies kan veel problemen voor je motor veroorzaken. Symptomen van slechte bougies kunnen zijn:

  • Meer of juist minder brandstofverbruik
  • Vertraagd optrekken
  • Moeilijk starten
  • Motor hapert
  • Niet netjes stationair draaien

De 5 beste bougies op een rij

1. Ngk Bougie B7Es 1111 zilver

2. Ngk Bougie B9Hs 5810 zilver

3. Ngk Bougie Bpr5Es-11 4424

3. Ngk Bougie Bpr5Es-11 4424
Aantal stuks in verpakking: 1 stuk(s)

4. Bougie NGK BP7HS 5111 zilver

5. Ngk Bougie Dr8Es-L 2923

Veelgestelde vragen over bougies

Hieronder beantwoord ik een paar van de meest gestelde vragen over bougies.

Welke bougies heb ik nodig?

Welke bougies je nodig hebt, is afhankelijk van het type motor in je auto. Je vindt hier meer informatie over in de handleiding van je auto. Heb je deze niet meer? Dan neem je contact op met de dealer.

Hoeveel bougies heeft een motor?

Het aantal bougies is afhankelijk van het aantal cilinders dat je auto heeft. Heeft je auto vier cilinders, dan zijn er vier bougies nodig. Er zijn ook auto's met meer cilinders. Deze hebben meer bougies nodig.

Hoelang gaan bougies mee?

Bougies moeten minimaal elke vier jaar vervangen worden, of wanneer je 60.000 km met de huidige bougies gereden hebt.

Man die aan een auto werkt.

Conclusie

Hoewel nieuwe bougies hoogstwaarschijnlijk niet de meest spannende aankoop voor je zijn, is het wel een belangrijke aankoop wanneer je auto rijdt. Ik hoop dat je met dit artikel meer duidelijkheid hebt en dat je inmiddels weet welke bougies geschikt zijn voor je auto. Bedankt voor het lezen!🚘

Was dit artikel behulpzaam?