Beste Broodbakmachines: onze Top 5

Vers Brood
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

Inhoudsopgave

Bijna niets verslaat het aroma van vers gebakken brood. Vooral als je net wakker bent is deze geur niet te weerstaan. De beste broodbakmachine is dé manier om jezelf dit plezier te doen.

Zelf broodbakken lijkt veel tijd te kosten en arbeidsintensief te zijn. Het rijzen van het deeg mag even duren en het kneden vergt redelijk wat lichamelijke inspanning.

Met een broodbakmachine bespaar je jezelf die tijd en moeite. Je voegt de ingrediënten toe aan de machine, kiest een programma en wacht tot het programma is afgelopen.

Ondertussen gaat het steeds lekkerder ruiken in je huis….

Wat is de beste broodbakmachine? Wij hebben een handige top vijf voor je gemaakt. 🍞

Top 5 Beste Broodbakmachine

Panasonic SD-ZX2522KXG

Panasonic Sd Zx2522kxg vooraanzicht
Beste op de markt
5/5

Max broodgewicht: 1,2 kg
Startuitstel: Ja
Aantal programma’s: 37

 

Glutenvrije opties: Ja
Garantie: 2 jaar
Ingrediëntentoevoer: Auto

Kenwood BM450

Kenwood broodbakmachine zij-aanzicht
Beste koop
4.7/5

Max. broodgewicht: 1 kg
Startuitstel: Ja
Aantal programma’s: 14

 

Glutenvrije opties: Ja
Garantie: 2 jaar
Ingrediëntentoevoer: Auto

Inventum BM125

Inventum broodbakmachine zij-aanzicht
Beste voor grote families
4/5

Max broodgewicht: 1,2 kg
Startuitstel: Ja
Aantal programma’s: 12

 

Glutenvrije opties: Ja
Garantie: 2 jaar
Ingrediëntentoevoer: Hand

Princess Wake Up 152006

Princess Wakeup 152006 vooraanzicht
Beste voor glutenvrij brood
3.7/5

Max broodgewicht: 0,9 kg
Startuitstel: Ja
Aantal programma’s: 15

 

Glutenvrije opties: Ja
Garantie: 2 jaar
Ingrediëntentoevoer: Hand

Inventum BM55

Inventum broodbakmachine zij-aanzicht
Beste budget broodbakmachine
3.4/5

Max broodgewicht: 0,8 kg
Startuitstel: Ja
Aantal programma’s: 12

 

Glutenvrije opties: Ja
Garantie: 2 jaar
Ingrediëntentoevoer: Hand

Het lekkerste brood maak je zelf

Brood uit de winkel zit vol met conserveringsmiddelen, veel te veel zout en zelfs E-nummers. Niet bepaald gezond dus.

Sommige broden van de supermarkt schimmelen daardoor pas na 10 dagen! Dit komt omdat het natuurlijke proces verstoord word door chemicaliën die zich in het brood bevinden: conserveringsmiddelen.

Als je zelf brood bakt weet je precies wat voor ingrediënten erin gaan. Je hebt geen conserveermiddel nodig, want wie kan dat heerlijke, verse brood nu laten liggen?

Ingrediënten

Als je al een ervaren amateur bakker bent, weet je dat het erg belangrijk is om je aan het recept te houden. Als je helemaal nieuw bent in de wereld der zelfgebakken broden, ben je misschien nog niet helemaal op de hoogte hiervan.

Uiteraard kun je experimenteren met de ingrediënten en hoeveelheden, maar wees niet verrast als je brood eruit komt als een gek-uitziende steen.

Alle ingrediënten weeg je precies af en het moet de juiste temperatuur hebben om een succesvol een lekker brood te maken. Een klein foutje kan grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van je baksel. ⚖️

Let ook op dat je de ingrediënten in de juiste volgorde toevoegt. Doe je dit niet dan kan dit eveneens de kwaliteit van je brood beïnvloeden.

Hoe werkt een broodbakmachine?

Een broodbakmachine neemt al het werk van je over. Het enige je doet is het toevoegen van de ingrediënten en het programma kiezen.

Elke broodbakmachine laat de ingrediënten rusten, brengt ze op temperatuur en kneedt ze. Vervolgens laat hij je deeg rijzen en bakt deze vervolgens af – en klaar is kees!

Het neemt de bewerkelijkheid van het proces bijna volledig uit handen. Dat kun je als voordeel ervaren – het bespaart immers veel tijd – of juist als nadeel. De romantiek van het broodbakproces verdwijnt hierdoor namelijk ook voor een groot deel.

Vers brood

De 5 Beste Broodbakmachines op een Rij

#1 Panasonic SD-ZX2522KXG – Beste op de markt

Max broodgewicht: 1,2 liter | Startuitstel: Ja | Programma’s: 37
Glutenvrije opties: Ja | Garantie: 2 jaar | Toevoer ingrediënten: Auto

Accessoires

De volgende toebehoren vindt je in de doos van deze broodbakmachine:
Panasonic broodbakmachine met accessoires
5/5
 • Kneedhaak
 • Kneedhaak roggemenu
 • Maatbeker voor zuurdesem (2x)
 • Maatlepel voor zuurdesem
 • Startlepel

Mogelijkheden

Deze broodbakmachine heeft maar liefst 37 programma’s om uit te kiezen! Je vindt onder andere programma’s voor specialiteitsbroden zoals notenbrood, cakes en jam. Daarnaast heb je ook de glutenvrije opties voor verschillende broden en soorten deeg, zoals pastadeeg en pizzadeeg.

In totaal komt dit neer op 18 programma’s voor brood en 15 programma’s voor andere soorten deeg. Je kunt ook zelf 5 programma instellen waarmee je je eigen recept tot leven brengt!

Je hebt net als bij elke andere broodbakmachine de keuze om alleen deeg te kneden en zelf het brood te bakken in de oven. Op deze manier kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om kleine broodjes te maken.

Deze broodbakmachine is zelf dan ook erg flexibel: je kunt kleinere broden van 400 gram maken, maar ook grote broden van 1200 gram en alles ertussenin.

Gebruiksgemak

De Panasonic SD-ZX2522KXG is eenvoudig te bedienen. Je vindt de programma’s onder het deksel. Sommige mensen ervaren dit als een beetje vervelend, maar wees nou eerlijk: waar laat je anders een lijst met 37 programma’s?

Je voegt de ingrediënten toe, kiest het programma en drukt op start. Als er later nog noten of zaden moeten worden toegevoegd, dan doe je deze in het kleine bakje aan de bovenkant en deze wordt vervolgens op het juiste tijdstip automatisch geleegd.

Als het programma afgelopen is verwijder je het brood. Let wel op dat je de deeghaak eruit haalt: Deze verstopt zich gemakkelijk in je brood tijdens het leegmaken van de bak.

Alle toebehoren was je na gebruik ten slotte met de hand af. Piece of cake – bijna letterlijk – toch?

Panasonic broodbakmachine op aanrecht

Resultaten

Deze broodbakmachine maakt moeiteloos heerlijke broden. Met zijn vele programma’s maakt hij echter óók lekkere cake, pizzadeeg en vers pastadeeg. De glutenvrije opties van deze machine scoren ook erg hoog op smaak. Kortom: de beste broodbakmachine op de markt!

Voordelen

Nadelen

Kenwood Bm450 met open deksel
4.7/5

#2 Kenwood BM450 – Beste koop

Max broodgewicht: 1 kg | Startuitstel: Ja | Programma’s: 14
Glutenvrije opties: Ja | Garantie: 2 jaar | Toevoer ingrediënten: Auto

Accessoires

De Kenwood BM450 wordt geleverd met de volgende accessoires:

 • Maatbeker
 • Maatlepel
 • Receptenboekje

Mogelijkheden

Je kiest uit 14 programma’s. Één van de programma’s is een snelprogramma: binnen een uur bak je een vers brood! Kom je er ‘s ochtends achter dat je te weinig brood hebt, dan is dit je reddende engel.

Verder is zijn er 5 programma’s die je helemaal zelf in stelt. Breng het krentenbroodrecept van je oma tot leven in deze broodbakmachine! De meegeleverde maatbeker en maatlepel helpen je altijd precies de juiste hoeveelheid ingrediënten toe te voegen.

De programma’s bestaan uit volkorenbrood, witbrood, specialiteitsbroden, glutenvrije opties, maar ook jam en verschillende deegsoorten zoals pizzadeeg. Er is dus niet te spreken over een tekort aan opties.

Deze machine heeft een automatische toevoer van extra ingrediënten. Als je noten of zaden in je brood wilt, dan doe je deze in het bakje in het deksel, en de machine voegt deze op het juiste moment zelf toe aan het deeg.

Je stelt verder ook zelf de korstkleur in en bepaalt tevens de grootte van je brood.

Gebruiksgemak

Extra ingrediënten worden automatisch voor je toegevoegd; dat neemt al wat extra werk uit handen. De handleiding legt je uit hoe je de machine moet gebruiken, maar eigenlijk wijst dit zich grotendeels vanzelf door de intuïtieve bediening.

Deze vind je op het panel Zolang je het juiste programma en de juiste hoeveelheid ingrediënten gebruikt, kan er weinig mis gaan.

Er wordt ook een handige DVD met recepten meegeleverd! Het zou echter handig geweest zijn als er ook een papieren versie meegeleverd werd. Dat werkt in een keuken toch makkelijker dan een laptop (ervan uitgaande dat die nog een CD-speler heeft).

 

Kenwood Panel vooraanzicht

Resultaten

Samenvattend bakt dit apparaat simpelweg heerlijke broden. Goede ervaringen met het uitstekende deeg voor pizza’s. Wel moet je de ingrediënten goed afwegen voordat je ze (in de juiste volgorde) toevoegt.

Doe je dit niet, dan wordt de kwaliteit van je brood beïnvloed – maar dat gebeurt in wezen bij elke broodbakmachine.

Experimenteren met de verschillende programma’s is altijd een goed idee om erachter te komen welk brood jij het lekkerste vind. De zelf-instelbare programma’s geven je op dat gebied gelukkig veel extra vrijheid.

Voordelen

Nadelen

#3 Inventum BM125 – Beste voor grote families

Max broodgewicht: 1,2 kg | Startuitstel: Ja | Programma’s: 12
Glutenvrije opties: Ja | Garantie: 2 jaar | Toevoer ingrediënten: Handmatig

Accessoires

Behalve de broodbakmachine, vindt je ook twee bakblikken in de doos.

Inventum bm125 bij broodplank, jam en brood
4/5

Mogelijkheden

Deze broodbakmachine wordt geleverd met twee bakblikken. Dit betekent dat je een groter brood kunt maken, of twee kleinere broden. Ideaal als je een groter gezin hebt, of gewoon een grote brood-eter bent!

Uiteraard hoef je niet twee dezelfde broden te maken; je kunt ook twee verschillende broodjes maken.

Deze machine heeft 12 programma’s. Naast brood maak je er ook cake en jam mee. Ook kneedt het apparaat het deeg voor je. Met de timer kun je de broodbakmachine zo instellen dat wanneer je de volgende ochtend opstaat, het brood met zijn heerlijke aroma op je staat te wachten.

Ook heeft deze broodbakmachine een warmhoudstand, zodat je brood lekker warm blijft totdat je wilt eten.

Inventum broodbakmachine met twee bakblikken

Gebruiksgemak

De Inventum BM125 is gemakkelijk te bedienen via het panel op de bovenkant. Hij maakt niet veel lawaai en hij is vrij compact. Je bent zodoende niet je hele aanrecht kwijt aan het apparaat.

Het gemak van deze machine zit vooral in de mogelijkheid om een groot brood, of twee kleinere broden te bakken. Dit is vrij uniek en erg handig als je veel brood eet, of brood wilt invriezen.

Zoals bij de meeste broodbakmachines moet je wel even wennen aan het gebruik. De deeghaken zitten namelijk altijd onderin en blijven tijdens het bakken hier ook zitten. Als je het brood eruit haalt, dan moet je opletten dat je de haak er ook uit haalt. Deeghaken maken het geheel misschien net wat té knapperig. 😬

Hetzelfde geldt tijdens het legen en eruit halen van de bakblikken: dit vergt wat oefening. Zodra je het echter doorhebt, vraag je je af waarom je het ooit moeilijk vond.

Resultaten

Deze machine maakt lekker brood, maar ook hier geldt: wees precies met de hoeveelheden en de volgorde van het toevoegen van de ingrediënten.

Glutenvrij brood scoort ook goed, evenals het pizzadeeg en de cake.

Niet te vergeten: er hangt een leuk prijskaartje aan. Ook dat mag meetellen in je overwegingen!

Voordelen

Nadelen

Princess Wake Up display
5/5

#4 Princess Wake Up 152006 – Beste voor glutenvrij brood

Max broodgewicht: 0,9 kg | Startuitstel: Ja | Programma’s: 15
Glutenvrije opties: Ja | Garantie: 2 jaar | Toevoer ingrediënten: Handmatig

Accessoires

Standaard worden er meegeleverd:
 • Bakblik met antiaanbaklaag
 • Maatbeker
 • Maatlepel
 • Losse deeghaak
 • Accessoire om de deeghaak uit het brood te verwijderen

Mogelijkheden

De Princess Wake Up heeft 15 programma’s om uit te kiezen. Dat niet alleen, er is ook een programma voor yoghurt en jam en verschillende deegsoorten zoals pizzadeeg. 

Er is ook de optie om alleen het deeg te kneden, zodat j kleine broodjes kunt maken die je vervolgens zelf afbakt in de oven.

Je kunt tevens de kleur van de korst instellen. De machine piept als het tijd is om eventueel extra ingrediënten zoals noten toe te voegen.

Uiteraard vind je ook een glutenvrije optie dus je kunt vers, glutenvrij brood voor jezelf maken.

Princess Wake Up bedieningspaneel close up

Gebruiksgemak

Er zit een duidelijke handleiding bij de Princess Wake Up 152006. Als je daarnaast de programma’s volgt zoals bedoeld, kan het bijna niet mis gaan. Er worden een maatbeker en maatlepel meegeleverd zodat je alle ingrediënten precies kunt afwegen voordat je ze toevoegt.

De bediening vind je verder aan de voorkant van het apparaat. Deze bestaat uit een aantal knoppen waarmee je zaken zoals het formaat van het brood instelt alsook de baktijd. Ook vind je hier de programma’s terug.

Er wordt een accessoire meegeleverd om de deeghaak te verwijderen. Erg handig, want bij andere apparaten kan dit best wat lastig zijn.

Resultaten

De reden dat ik deze broodbakmachine heb verkozen tot “beste voor glutenvrij brood” ligt bij de de resultaten die hij bereikt met de glutenvrije optie. De meeste mensen ervaren juist het glutenvrije brood als bijzonder lekker.

Er zijn niet zoveel glutenvrije opties als bijvoorbeeld de Panasonic SD-ZX2522KXG heeft, maar deze machine is maar liefst vier keer goedkoper.

Als je een gluten-intolerantie hebt dan weet je als geen ander dat de specialiteitsbroden en andere glutenvrije producten uit de supermarkt duurder zijn als het gemiddelde product met gluten.

Daarom heb ik een goedkopere machine gekozen om in de lijst op te nemen die je alsnog voorziet van lekker, glutenvrij brood. De prijs heb je er binnen de kortste keren uit!

Voordelen

Nadelen

#5 Inventum BM55 – Beste budget broodbakmachine

Max broodgewicht: 0,8 kg | Startuitstel: Ja | Programma’s: 12
Glutenvrije opties: Ja | Garantie: 2 jaar | Toevoer ingrediënten: Handmatig

Accessoires

De accessoires die worden meegeleverd met deze broodbakmachine zijn:
 • Kneedhaken
 • Bakblik
Inventum broodbakmachine met deksel open
3/5

Mogelijkheden

Met de Inventum BM55 broodbakmachine kies je uit 12 automatische programma’s. Je maakt bijvoorbeeld naast brood ook jam maken. Tevens heeft deze machine glutenvrije opties, net als de voorgaande opties in deze lijst.

De broden die je maakt wegen echter maximaal 800 gram. Met die begrenzing krijg je geen enorme broden, maar als je dat niet nodig vindt, hoeft dit geen nadeel te zijn.

Met de timer kun je het bakprogramma ‘s nachts laten beginnen zodat je ‘s ochtends meteen kunt genieten van een snee vers brood.

Als je extra zaden of noten wilt toevoegen dan doe je dit handmatig, zodra de machine je daar een seintje voor geeft. Als je je brood ‘s nachts laat afbakken, komt dit natuurlijk minder goed uit. 😴

Stel dat je je verslaapt, dan geeft dit niks; deze machine houdt je brood warm voor je!

Gebruiksgemak

De inventum BM55 is een simpele broodbakmachine zonder al teveel toeters en bellen. Hij is gemakkelijk te bedienen via de druktoetsen aan de voorkant. De handleiding legt alles duidelijk uit mocht je iets niet begrijpen.

Het is even oefenen met de deeghaak verwijderen, maar zodra je dit door hebt is dit klusje eveneens een eitje.

Resultaten

De Inventum B55 maakt brood van goede kwaliteit en daar gaat het om bij deze machine. Alle mogelijkheden van deze machine scoren goed – en dan vooral gezien de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

De beste broodbakmachine voor mij hoeft niet automatisch de beste broodbakmachine voor jou te zijn. We hebben allemaal onze eigen individuele behoeften en wensen. Welke broodbakmachine voor jou het beste is, hangt mede hiervan af.

Twee broden close up

Waar gebruik je hem voor?

Wil je alleen af en toe een brood bakken, of maak je ook pizzadegen, cakes en pasta? Kijk niet alleen naar de beschikbare programma’s, maar ook naar de resultaten van deze programma’s.

Op websites als Coolblue kun je tevens gemakkelijk broodbakmachines en hun functies vergelijken.

Glutenvrije opties

Als jij een gluten-intolerantie hebt, weet je als geen ander hoe lastig het soms kan zijn om broodprodukten te vinden die geen gluten bevatten.

Tegenwoordig is het assortiment al een stuk uitgebreider, maar over het algemeen liggen de prijzen hoger dan de gemiddelde gluten bevattende broodproducten.

Met een broodbakmachine kun je dan ook flink besparen op deze kosten. Met de Panasonic SD-ZX2522KXG kun je naast glutenvrij brood ook nog eens glutenvrije pasta en cake maken. Het is dus zeker de moeite waard om de beschikbare programma’s grondig te bekijken.

Gebruiksgemak

Het moet natuurlijk wel gemakkelijker zijn om brood te maken met de broodbakmachine dan met de hand. Alle broodbakmachines werken op dezelfde manier, maar sommige hebben handige bijkomstigheden zoals de automatische toevoer van noten en zaden.

Als je veel brood met noten en zaden eet, dan is het een goed idee om hiernaar te kijken voordat je de aankoop doet.

Verder heeft de Inventum BM125 bijvoorbeeld verschillende bakvormen. Wil jij verschillende soorten brood in huis hebben, dan is dit een ontzettend handige accessoire.

Daarnaast is de aanwezigheid van een timer een mooie bijkomstigheid, alsook een warmhoudplaat. Dat maakt het mogelijk om ‘s nachts je brood af te bakken en na het opstaan meteen ervan te kunnen genieten – terwijl het nog warm is!

Budget

Niet geheel onbelangrijk: je budget. Uiteindelijk doet elke broodbakmachine precies hetzelfde; je betaalt meer voor de extra programma’s en meegeleverde accessoires.

Wil je alleen maar witbrood maken en verder niets, dan is het zonde om veel geld uit te geven aan een broodbakmachine waarvan je van de 15 programma’s maar 1 programma gebruikt.

Sneetje brood met graan erop

Veel gestelde vragen

Een broodbakmachine laat eerst alle ingrediënten rusten. Vervolgens worden alle  ingrediënten goed gemixt, daarna gekneed. Nadat het deeg gekneed is, mag deze een poos rijzen. Pas daarna wordt het afgebakken.

Dit hangt van het programma af. Sommige broodbakmachines hebben een snelprogramma van één uur, maar de meeste programma’s duren twee tot drie uur.

Afhankelijk van de ingrediënten kost een brood uit de broodbakmachine tussen de €0,50 en €1,-.

Je gebruikt dezelfde boter als die je zou gebruiken als je een brood bakt zonder de broodbakmachine. Boter maakt het brood zacht en veerkrachtig. Gebruik boter dus zoals je normaal zou doen – maar blijf weg bij de margarine.

Conclusie

Bedankt voor het lezen! Ik hoop dat deze gids je heeft geholpen bij het kiezen van een broodbakmachine.

Misschien heb je besloten om voor de Panasonic SD-ZX2522KXG te gaan en alle 37 programma’s uit te proberen, of misschien heb je een groot gezin en wil je een groter brood bakken met de Inventum BM125.

Welke je ook kiest, je bent verzekert van een heerlijk aroma in je keuken! Als je iets te vertellen hebt of een recept met iedereen wilt delen, laat dan hieronder een berichtje achter! ⤵️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *