Ben je op zoek naar vervanging voor die trage pc of laptop en je hebt niet het budget om een top of the line computer te kopen, maar wil je wel waar voor je geld? Als je je computer voornamelijk gebruikt voor e-mail, Facebook en browsen, dan volstaat een Chromebook! Lees hier over de beste Chromebooks en waar je op let bij de aankoop ervan.

Wat is een Chromebook?

Chromebooks zijn lichtgewicht laptops die zijn ontworpen door Google, voor mensen die het grootste deel van hun tijd online doorbrengen. Ze draaien op het Chrome OS besturingssysteem. Dit is vergelijkbaar met Windows of macOS, maar eigenlijk bovenop een Linux-platform zit.

Chromebooks zien er uit als traditionele laptops. Ze zijn snel, veilig en ondersteunen meerdere gebruikers. Veel Chromebooks hebben een scherm van 11,6 inch, maar er zijn ook versies van 13, 14 en zelfs 15,6 inch verkrijgbaar.

Wat zijn de voordelen van een Chromebook?

Voldoet een Chromebook aan jouw behoeften? Hieronder vind je een aantal redenen waarom mensen voor een Chromebook kiezen.

Prijs

Een Chromebook kost aanzienlijk minder dan de gemiddelde laptop en wordt daarom vaak als de beste budgetlaptop beschouwd. Dat maakt Chromebooks zeer aantrekkelijk voor mensen met een beperkt budget. Er zijn echter steeds meer Windows-laptops in dezelfde prijsklasse, dus het prijsvoordeel is helaas meer zo groot als het ooit was.

Snelheid

De meeste Chromebooks starten in ongeveer acht seconden op en zijn dan klaar voor gebruik. Ze kunnen dit dankzij hun SSD-schijven en het lichtgewicht Chrome OS-platform. Dit is sneller dan de gemiddelde Windows-laptop, omdat het niet zo veeleisend is ten opzichte van de hardware.

Batterij

Verwacht zes uur (of meer) van de batterij in een gemiddelde Chromebook. Sommige modellen claimen zelfs 13 uur mee te gaan. Dit is vaak meer dan op standaard Windows-laptops.

Chromebook op tafel

Beveiliging

Het Chrome OS heeft ingebouwde virus- en malwarebescherming die constant wordt bijgewerkt naar de nieuwste versie. Hierdoor behoren zorgen over virussen en schadelijke bestanden tot het verleden.

Ouderlijk toezicht

Chromebook-gebruikers kunnen accounts onder toezicht aanmaken. Hiermee hou je toezicht op online activiteiten of je beperkt de toegang tot bepaalde activiteiten. Dit maakt de Chromebook een uiterst gezinsvriendelijke laptop.

Synchroniseren

Chromebooks synchroniseren al je apps en wachtwoorden met Chrome-browsers op andere computers. Dus als je de Chrome-browser op je werk gebruikt, staat je zoekgeschiedenis en dergelijke ook meteen in je Chrome-browser op je thuiscomputer (en vice versa).

Cloudopslag

Bij alle Chromebooks krijg je een bepaalde hoeveelheid Google Drive-opslagruimte in de Cloud. Vergelijkbare diensten van Dropbox, OneDrive of Box kosten je een extra abonnement, terwijl je bij een Chromebook gratis opslagruimte krijgt.

Chrome OS loopt sowieso grotendeels op de cloud. Alles wat je online doet, wordt daarin opgeslagen. Hierdoor hoef je geen extra apps te downloaden en installeren, omdat je de web apps gebruikt. Daardoor heb je meteen veel minder opslag nodig.

Updates

Chromebooks updaten zichzelf. Dit gebeurt geruisloos, automatisch en op de achtergrond. Hierdoor is je Chromebook altijd up-to-date.

Gewicht

De meeste Chromebooks zijn erg licht van gewicht en daarom gemakkelijk mee te nemen. Hiermee is het dan ook een populaire laptop voor studenten.

Heeft een Chromebook ook nadelen?

Helaas heeft een Chromebook ook nadelen en is daarom niet geschikt voor elke gebruiker. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Microsoft Office

Als je Microsoft Office veel gebruikt, dan is een Chromebook waarschijnlijk niet ideaal voor je. Google moedigt iedereen aan om hun eigen gratis online suite van Office-achtige diensten te gebruiken (zoals Google Docs en Google Sheets). Veel van deze services zijn misschien te vergelijken met Microsoft Office, maar ze missen functies.

Dit geldt ook voor de verkrijgbare Android-apps die nu ook op Chrome OS te gebruiken zijn. Hoewel je deze apps allemaal online gebruikt, missen deze apps de volledige functionaliteit van hun desktop-equivalenten.

Opslag

Chromebooks hebben doorgaans slechts 32-64 GB lokale opslagruimte. Door de opslagruimte te beperken, kan de prijs laag worden gehouden. Google wil echter dat je jouw gegevens in de cloud opslaat, en daarom wordt bij Chromebooks vaak meestal online opslagruimte meegeleverd.

Geen optische drive

Een cd/dvd-drive behoort bij nieuwe laptops vaak tot het verleden. Heb je deze nodig, dan vind je er in een Chromebook ook geen.

Video editing

Er zijn zeker een aantal goede online video-editors die je gebruikt op de Chromebook. Als je echter meer controle over je media nodig hebt of veel HD-beeldmateriaal gebruikt, dan is een Chromebook misschien niet krachtig genoeg. Er zijn geen offline-editors zijn zoals iMovie, Premiere Elements of Windows Movie Maker.

Geen photoshop

Als je Photoshop, Photoshop Elements of andere Adobe software veel gebruikt, moet je op zoek naar een gelijkwaardige online toepassing. Er zijn apps verkrijgbaar die goed genoeg zijn voor het bewerken van familiefoto's, maar deze missen veel geavanceerde functies.

Adobe werkt momenteel aan een volledige online fotoshop versie, maar wanneer deze beschikbaar is, is nog niet bekend.

Chromebook met Paarshuis op desktop, vooraanzicht

Printen

Met een goede printer print je redelijk eenvoudig met een Chromebook. Het gebruiksgemak hangt echter af van de printer en is niet zo eenvoudig als je gewend aan een Windows laptop of desktop. Bij een Chromebook gebruik je Google Cloud Print.

Het kan wat energie kosten om de juiste instellingen te vinden; dit is nu eenmaal geen prioriteit voor Google. Zij willen dat je je bestanden in de Cloud bewaart en ze daar laat staan.

Acer Chromebook 314 14" Full-HD grijs

Acer Chromebook 314 14" Full-HD grijs
Intern geheugen: 4 GB
Schermgrootte: 14 Inch
Bekijk op Bol.com

Lenovo 500e Chromebook Gen 3 zwart

Lenovo 500e Chromebook Gen 3 zwart
Intern geheugen: 8 GB
Schermgrootte: 11.6 Inch
Bekijk op Bol.com

Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 14M836

Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 14M836
Intern geheugen: 4 GB
Schermgrootte: 14 Inch
Bekijk op Bol.com

Waar let ik op bij de aankoop van een Chromebook?

Zoals je hierboven hebt gelezen, is een Chromebook niet voor iedereen geschikt. Wanneer je je laptop of computer echter vooral online gebruikt, is een Chromebook ideaal voor je. Er zijn een paar eigenschappen waar je op let bij de aankoop van een Chromebook.

Processortype

De processor in een computer stuurt alle onderdelen aan en is daarom het belangrijkste onderdeel van een computer, zo ook van een Chromebook. De kloksnelheid van een processor wordt gemeten in gigahertz, GHz.

In het algemeen geldt: hoe hoger de GHz, hoe sneller de processor. Het is echter niet zo zwart-wit als dat, want er zijn veel verschillende soorten processoren. Ze doen allemaal hetzelfde werk, maar sommige presteren beter dan andere.

Als je een Chromebook op instapniveau koopt en je budget is beperkt, dan is de processor waarschijnlijk een Intel Celeron. Hoe hoger de prijs, hoe krachtiger de processor. Een high-spec Chromebook heeft bijvoorbeeld vaak een Intel i7-processor. Deze is veel krachtiger dan een Intel Celeron.

Meer weten over processors?

Je kijkt naast de kloksnelheid van een processor ook naar andere zaken, zoals het cachegeheugen en het aantal kernen. Gelukkig is er een weelde aan informatie over processors te vinden op het internet waarmee je je inleest in deze zaken. Dat is voor dit artikel iets te ver gegrepen.

Intern geheugen

Samen met de processor bepaalt het interne geheugen – ook wel werkgeheugen of RAM – hoeveel taken er tegelijkertijd uitgevoerd kunnen worden en hoe snel dit gaat. Dit wordt uitgedrukt in gigabyte (GB). Hoe meer werkgeheugen je Chromebook heeft, hoe meer taken je tegelijk uitvoert en hoe sneller je Chromebook tussen taken wisselt.

In de praktijk heeft een Chromebook vaak genoeg aan 4 GB: Chromebooks hoeven immers geen zware programma's te laden. Het meeste speelt zich af online, waar niet zoveel geheugen voor nodig is.

Opslagcapaciteit

De opslagcapaciteit wordt ook aangegeven in gigabyte (GB) of terabyte (TB). Hoe hoger de opslagcapaciteit is, hoe meer bestanden je op kunt slaan. Een Chromebook heeft vaak niet enorm veel opslagcapaciteit, want bij een Chromebook is het de bedoeling dat alles in de cloud opgeslagen wordt.

De cloud is een online opslagsysteem wat geen invloed heeft op de opslagcapaciteit van de computer. Vaak krijg je gratis opslagruimte bij de aankoop van een nieuwe Chromebook.

Eigenschappen van het scherm

Zoals bij elke laptop, zijn er Chromebooks te koop met verschillende schermgroottes. Wat het beste is voor jou, hangt vooral van jouw behoeften af. Een Chromebook is prima te gebruiken om op te werken en vind je het scherm te klein, dan sluit je eenvoudig een tweede scherm aan.

Ook zijn er Chromebooks te koop met een touchscreen. Deze schermen geef je opdrachten door het scherm aan te raken. Sommige van deze Chromebooks met touchscreen gebruik je ook als een tablet. Je klapt hierbij het scherm naar achteren en je hebt een tablet in je handen.

Chromebook, dubbelgeklapt als tablet, vooraanzicht

Specificaties van Chromebooks vergelijken

Intern geheugenSchermgrootteProcessortypeKloksnelheidTotale opslagcapaciteit
1Acer Chromebook 314 14" Full-HD grijs4 GB14 Inch
2Lenovo 500e Chromebook Gen 3 zwart8 GB11.6 Inch
3Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 14M8364 GB14 Inch
4Acer Chromebook Spin 311 CP311-3H-K72P zilver4 GB11.6 InchMediaTek P60T2 GHz (max. 2,4 GHz)64 GB
5Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 15IJL68 GB15.6 InchMediaTek P60T2 GHz (max. 2,4 GHz)64 GB

Acer Chromebook 314 14" Full-HD grijs

Intern geheugen: 4 GB

Schermgrootte: 14 Inch

Lenovo 500e Chromebook Gen 3 zwart

Intern geheugen: 8 GB

Schermgrootte: 11.6 Inch

Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 14M836

Intern geheugen: 4 GB

Schermgrootte: 14 Inch

Acer Chromebook Spin 311 CP311-3H-K72P zilver

Intern geheugen: 4 GB

Schermgrootte: 11.6 Inch

Processortype: MediaTek P60T

Kloksnelheid: 2 GHz (max. 2,4 GHz)

Totale opslagcapaciteit: 64 GB

Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 15IJL6

Intern geheugen: 8 GB

Schermgrootte: 15.6 Inch

Processortype: MediaTek P60T

Kloksnelheid: 2 GHz (max. 2,4 GHz)

Totale opslagcapaciteit: 64 GB

Is een Chromebook wel geschikt voor mij?

Of een Chromebook geschikt voor je is, hangt volledig af van jouw behoeften. Gebruik je je computer vooral voor social media, email en het nieuws lezen? Dan biedt een Chromebook de uitkomst voor je.

Ook als je veel online werkt, is een Chromebook ideaal. Je gebruikt programma's in de cloud, waardoor je niet veel geheugen nodig hebt. Een Chromebook is daarnaast snel, licht en gemakkelijk om mee te nemen.

Werk je daarentegen veel met video editing software of programma's zoals Photoshop, dan is een Chromebook niet de beste keuze. Deze software is vooralsnog niet beschikbaar op een Chromebook. Zelfs als deze beschikbaar zou zijn, dan heeft de gemiddelde Chromebook niet de capaciteit voor zware software zoals Photoshop.

De 5 beste Chromebooks op een rij

1. Acer Chromebook 314 14" Full-HD grijs

1. Acer Chromebook 314 14" Full-HD grijs
Intern geheugen: 4 GB
Schermgrootte: 14 Inch

2. Lenovo 500e Chromebook Gen 3 zwart

2. Lenovo 500e Chromebook Gen 3 zwart
Intern geheugen: 8 GB
Schermgrootte: 11.6 Inch

3. Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 14M836

3. Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 14M836
Intern geheugen: 4 GB
Schermgrootte: 14 Inch

4. Acer Chromebook Spin 311 CP311-3H-K72P zilver

4. Acer Chromebook Spin 311 CP311-3H-K72P zilver
Processortype: MediaTek P60T
Kloksnelheid: 2 GHz (max. 2,4 GHz)
Intern geheugen: 4 GB
Totale opslagcapaciteit: 64 GB
Schermgrootte: 11.6 Inch

5. Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 15IJL6

5. Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 15IJL6
Intern geheugen: 8 GB
Schermgrootte: 15.6 Inch

Veelgestelde vragen over Chromebooks

Wat is een chromebook?

Een Chromebook is een prijsvriendelijk alternatief voor een traditionele Windows laptop of Macbook. Het werkt op een ander systeem, namelijk Chrome OS. Een Chromebook is ideaal voor mensen die vooral online werken en geen gebruikmaken van zware software.

Wat is beter: Chromebook of laptop?

Welke er beter is, hangt van jouw behoeften af. Als je vooral activiteiten online doet, zoals bijvoorbeeld social media, emailen of online het nieuws lezen, dan volstaat een Chromebook. Werk je met zware software zoals Photoshop of video editing software, dan koop je beter een Windows laptop of een Macbook.

Wat kan een Chromebook niet?

Een Chromebook heeft geen enorm geheugen, waardoor hij niet bedoeld is om grote bestanden om op te slaan. Chromebook heeft bovendien een ander OS dan bijvoorbeeld Windows of Macbook, waardoor veel programma's niet werken op Chrome OS.

Chromebook op tafel, met boeken en plantjes op de achtergrond.

Conclusie

De wereld van de computers is een ingewikkelde – laptops, desktops en nu ook Chromebooks. 💻 Ik hoop dat je dankzij dit artikel in ieder geval wat meer te weten bent gekomen over Chromebooks en dat je een weloverwogen keuze kunt maken. Heb jij nog goede tips, laat het me dan zeker weten! Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?