De Beste Desktop Computer voor Thuis!

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

De desktop behoort nog niet tot het verleden!

De Beste Desktop Computer voor Thuis!

Met de beste desktop pc worden dagelijkse computertaken een fluitje van een cent. Je hoeft niet langer te kijken naar dat vervelende zandlopertje op je scherm en het trommelconcert op je bureau komt ook tot einde. 🥁

Een goede desktop maakt een wereld van verschil! Daarom vind je hier niet alleen de beste desktops, maar ook een koopgids die je vertelt waar je op let bij de aankoop van een de beste desktop pc.

In het kort...

Als je vastbesloten bent een desktop te kopen, dan zijn er enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden. Doe je de verkeerde aankoop, dan zit je misschien opgescheept met een computer die te traag is voor je doeleinden – of juist te krachtig.

In deze gids vertel ik je over de specificaties waar je op moet letten bij het kopen van een computer voor verschillende toepassingen, samen met de voor- en nadelen van desktops versus all-in-one pc's.

Heb je geen tijd om het hele artikel te lezen? Geen probleem. Hieronder leg ik je in het kort uit wat de ideale set-up voor verschillende doeleinden.

Een desktop voor de basis-benodigdheden zoals email, tekstverwerking en browsen op het internet

Als je alleen het noodzakelijke nodig hebt, volstaat een pc met een Intel Pentium- of Core i3-processor, of een AMD A8-, A10- of Ryzen 3-processor. Meestal krijg je hier ook 1 TB opslagruimte bij, zodat je genoeg ruimte hebt om al je bestanden op te slaan. Zorg voor minimaal 4 GB RAM (bij voorkeur 8 GB): dit helpt Windows 10 een stuk soepeler te draaien.

Een desktop om mee te multitasken of foto's te bewerken

Als je graag veel dingen tegelijkertijd doet en dit ook snel wilt doen, dan wil je een Intel Core i5- of AMD Ryzen 5-processor, of beter. Je wilt ook minstens 8 GB RAM en bij voorkeur een solid state drive (SSD) om alles echt goed te laten draaien. Lees onze gids over processors en SSD's om beter te begrijpen wat voor verschil deze keuzes kunnen maken.

iMac op houten bureau bij raam

Een desktop waarmee je video's bewerkt en/of op gamet

Je hebt minimaal alle bovenstaande aanbevelingen nodig, samen met een speciale grafische kaart die je helpt bij videobewerking en je games soepeler laat verlopen. In onze koopgids lees je waarom dit belangrijk is.

Onder het kopje over processors lees je wat je kunt verwachten. Als je 4K-video's wilt bewerken en het snel wilt doen, overweeg dan een Intel Core i7-, AMD Ryzen 7- of Intel Core i9-processor en ten minste 16, zo niet 32 GB RAM.

Desktop pc vs. all-in-one

Als je op zoek bent naar een computer die je vooral thuis of op kantoor wilt gebruiken, kies je eerst tussen een traditionele desktop pc of een all-in-one pc.

Een desktop pc is wat velen beschouwen als de traditionele tower computer, waar een grote 'kast' met alle belangrijke componenten is verbonden met een apart beeldscherm, toetsenbord en muis.

Een all-in-one is een groot scherm met daarachter de interne componenten van de computer. Je toetsenbord, muis en andere randapparatuur zijn verbonden met het scherm – of eigenlijk met de hardware die achter het scherm schuilt – in plaats van een aparte kast.

Afgezien van de vraag of je een traditionele 'tower' en aparte monitor en accessoires wilt, zijn het de specificaties (en wat je ervoor betaalt) die het belangrijkste verschil tussen desktops en all-in-ones maken.

Als je regelmatig onderweg bent, is een goede laptop een beter idee. Zowel een desktop en een all-in-one zijn niet praktisch om mee te nemen – zelfs niet voor LAN parties!

Voordelen van een desktop pc

 • Een pc verkrijgbaar in alle soorten en maten en alle prijsklassen – van grote logge kasten die je onder je bureau zet, tot meer discrete en stijlvolle modellen die minder opvallen.
 • Een pc is makkelijk uit te breiden. Het grote pluspunt van een desktop pc is dat de grote, torenachtige modellen gemakkelijk aan jouw behoeften kunnen worden aangepast. Je kiest zelf de monitor en brengt zelf interne wijzigingen aan, mocht je dit willen. Denk aan meer RAM, een nieuwe grafische kaart of een krachtigere processor. Als resultaat gaat een desktop langer mee. Een all-in-one is vaak niet aan te passen.
 • Hij is vaak goedkoper. Als je al een monitor en een toetsenbord en muis hebt, dan is een desktop-pc een voordeligere optie zijn dan een all-in-one. Over het algemeen is het zelfs zonder die onderdelen goedkoper om een krachtige Core i5- of i7-processor-desktop te kopen dan een all-in-one met dezelfde specificaties.
 • Hij is krachtiger. Hoewel de basisspecificaties niet veel verschillen, zijn grotere tower desktop pc's over het algemeen iets sneller dan all-in-ones. Dat komt omdat de interne componenten meer ruimte hebben om warmte af te voeren, wat betekent dat ze de snelheid waarmee ze werken beter vasthouden. De componenten binnenin een all-in-one zijn meestal meer verwant aan wat je in een laptop vindt.

Nadelen van een desktop pc

 • Sommige kasten zijn lomp en groot. Niet alle desktop pc's passen op de gewenste plaats. Sommige tower pc's zijn enorm en passen niet onder je bureau, maar moeten er naast staan. Andere zijn kleiner en nog steeds krachtig. Kijk daarom goed naar de afmetingen.
 • Afzonderlijke kosten voor accessoires horen erbij. Sommige desktops worden geleverd met toetsenbord en muis, terwijl bij anderen helemaal geen randapparatuur mee wordt geleverd. Hoewel dit je de vrijheid geeft om de randapparatuur te kiezen die je nodig hebt, mis je het gemak van een all-in-one, waarbij alles wat je nodig hebt in de doos zit.
 • Vaak zijn ze minder gebruiksvriendelijk. Hoewel bijna iedereen tegenwoordig een computer kan gebruiken zonder een technische opleiding te hebben gevolgd, is een all-in-one computer vaak toch wat gebruiksvriendelijker dan een desktop-computer.

Voordelen van een all-in-one pc

 • Een all-in-one pc, die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen, is een pc waarvan alle functies handig in en achter het scherm zijn ondergebracht. Er is geen aparte toren om mee te werken, en ze zijn eenvoudig te installeren. Ze worden geleverd met een toetsenbord en muis, en de luidsprekers zijn meestal geïntegreerd in het apparaat.
 • De installatie is eenvoudig. Dit kost weinig moeite. De meeste all-in-ones haal je uit de doos, zet hem neer waar je hem wilt hebben, en zet hem aan zonder veel gedoe. Klaar is Kees!
 • Hij bespaart ruimte. Als je weinig ruimte hebt, is een all-in-one ideaal. Je denkt alleen na over de plaats van het scherm: er is geen grote torenkast waar je je zorgen om hoeft te maken. Dat maakt ook toekomstige verhuizingen een stuk makkelijker.

Nadelen van een all-in-one pc

 • Wordt vaak met accessoires van lagere kwaliteit geleverd. Hoewel all-in-ones worden geleverd met accessoires in de doos en ingebouwde luidsprekers, zijn deze meestal geen technische hoogstandjes. Bij een desktop pc kies je de randapparatuur die je wilt, maar bij een all-in-one zit je vast aan de randapparatuur. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om andere accessoires te kopen, maar hier komen wel extra kosten bij kijken.
 • Ze zijn duurder. Je betaalt voor gemak. Vaak is een desktop-pc met dezelfde specificaties aanzienlijk goedkoper, soms zelfs als de monitor en accessoires worden meegeleverd.
 • Ze zijn gemiddeld minder krachtig. Zoals hierboven vermeld, bevatten deze pc's vaak componenten die geschikt zijn voor laptops in plaats van krachtigere desktop-componenten. Als absolute prestaties een must zijn, kies je liever voor een desktop.

Lenovo IdeaCentre 3 90MV00D4MH - AMD Ryzen 5 - 16 GB - 512GB SSD - Windows 10 Home PC

Lenovo IdeaCentre 3 90MV00D4MH - AMD Ryzen 5 - 16 GB - 512GB SSD - Windows 10 Home PC
Processortype: AMD Ryzen 5
Aantal processorkernen: 2
Kloksnelheid: 2,1 GHz
Intern geheugen: 16 GB
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Videokaart: AMD Radeon RX Vega 8
Besturingssysteem: Windows 10 Home
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Lenovo IdeaCentre 5 14ARE05 PC - AMD Ryzen 7 - 16 GB - 512 GB SSD

Lenovo IdeaCentre 5 14ARE05 PC - AMD Ryzen 7 - 16 GB - 512 GB SSD
Processortype: AMD Ryzen 7
Aantal processorkernen: 2
Kloksnelheid: 3,6 GHz
Intern geheugen: 16 GB
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Harde schijf snelheid: Solid State
Videokaart: AMD Radeon RX 550
Besturingssysteem: Windows 10 Home
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Pcman Home/Office Pc incl windows 10

Pcman Home/Office Pc incl windows 10
Processortype: AMD A6
Aantal processorkernen: 2
Kloksnelheid: 3,5 GHz
Moederbord chipset: AMD A320
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 240 GB
Harde schijf snelheid: Solid State
Videokaart: AMD Radeon R5
Type aansluiting: HDMI | VGA | DVI-D HDCP | PS2
Besturingssysteem: Windows 10 Pro
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Hoe koop ik de beste desktop?

Computers zijn ingewikkelde machines en welke voor jou het beste is, hangt vooral af van waar je je computer het meeste voor gebruikt. Zonder al te diep in te gaan op de technische kenmerken, leg ik je hieronder uit waar je op let bij de aankoop van een desktop.

Besturingssysteem

Je kiest tegenwoordig uit vier besturingssystemen. Terwijl de ene gebruiksvriendelijker is dan de andere, zijn ze allemaal het benoemen waard.

MacOS

Een besturingssysteem dat de voorkeur heeft voor creatieve professionals is MacOS. In tegenstelling tot Windows, is MacOS over het algemeen alleen beschikbaar op laptops en pc's van Apple.

Het voordeel van MacOS is de uitzonderlijke ondersteuning voor creatieve software zoals Adobe Photoshop of Premier. Hoewel dit soort software ook op Windows beschikbaar is, functioneert het over het algemeen beter op MacOS.

Een ander pluspunt van MacOS is dat Apple het regelmatig bijwerkt, en dat het upgraden naar de nieuwste versie van dit besturingssysteem meestal gratis is. Het is ook minder vaak doelwit van malware.

Chrome OS

Een interessante kanshebber voor het beste besturingssysteem voor desktops is Chrome OS. Google's Chrome OS is een lichtgewicht concurrent die steeds meer van de markt verovert. Chromebooks zijn laptops die draaien op een vereenvoudigd besturingssysteem dat in feite gewoon de Chrome-webbrowser is met enkele desktoponderdelen.

Met een Chromebox – een desktop pc variant op de Chromebook – heb je toegang tot Chrome, Chrome-apps en Android-apps, meer niet. Chrome OS is verder erg eenvoudig. Het wordt automatisch bijgewerkt, synchroniseert met Google Drive voor bestandsopslag en heeft geen antivirussoftware nodig.

Het is bovendien een prijsvriendelijke optie. Hou er wel rekening mee dat niet alle software werkt op een Chrome OS. Gebruik je bijvoorbeeld dagelijks Photoshop, dan is een Chromebox of Chromebook niet geschikt voor jou.

Regels met code op een scherm

Linux

Een optie die je misschien nog niet hebt overwogen is Linux. Linux heeft de reputatie niet gebruiksvriendelijk te zijn, maar de laatste jaren zijn meer toegankelijke versies beschikbaar.

De grootste kracht van Linux is zijn flexibiliteit. Je kunt in een Linux-systeem zo'n beetje alles veranderen wat je wilt, zolang je maar over de vereiste kennis beschikt. Daarom is het besturingssysteem zo populair bij power users die complexe taken op een efficiënte manier willen uitvoeren.

Voor de gemiddelde gebruiker is de leercurve voor Linux echter nogal steil. Sommige mensen zijn geïntimideerd door de gevreesde commandoregel. Commando's leren en onthouden kost tijd, maar Linux is hier wel afhankelijk van. Daarom is Linux niet zo geschikt voor minder technisch onderlegde gebruikers.

Windows

Windows is het meest bekende besturingssysteem voor de meeste gebruikers. Microsoft bracht in 2015 de laatste versie, Windows 10, uit. Het is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van eerdere versies zoals Windows 8.

Het voordeel van Windows is dat er een zeer breed scala aan software beschikbaar is. Allerlei soorten software is beschikbaar voor Windows, van zakelijke software tot apps voor thuisgebruik.

Het nadeel van Windows is dat er beveiligingsproblemen zijn, omdat het vaak het doelwit is van malware-aanvallen. Als je Windows gebruikt, is het daarom belangrijk dat je je besturingssysteem up-to-date houdt en een antivirusprogramma.

Processors

De core processing unit (CPU) wordt vaak het brein van de computer genoemd. Hoewel de CPU (of processor) slechts één van de vele verwerkingseenheden is, is het wel één van de belangrijkste. Het is het deel van een computer dat berekeningen en acties uitvoert en programma's draait.

De CPU neemt instructie-input uit het RAM van de computer, decodeert en verwerkt de actie, alvorens een output te leveren.

CPU's zitten in allerlei apparaten, variërend van computers en laptops tot smartphones, tablets en smart tv's. De kleine en meestal vierkante chip wordt op het moederbord van het apparaat geplaatst en werkt samen met de andere hardware om je computer te bedienen.

Kernen en threads (virtuele kernen)

Een CPU-core is de processor van een CPU. Vroeger had elke processor slechts één core die zich op één taak tegelijk kon richten. Tegenwoordig hebben CPU's doorgaans tussen twee en achttien cores, die elk aan een andere taak kunnen werken. Dit heeft een enorme invloed op hoe vloeiend je programma's opent en laat lopen op de pc.

De ene core werkt aan een taak, terwijl een andere core aan een andere taak werkt. Hoe meer cores een CPU heeft, hoe efficiënter deze is. Als je het budget hebt, streef je naar tenminste vier cores in je machine.

De meeste processoren maken gebruik van een proces genaamd simultaneous multithreading of, als het een Intel-processor is, hyperthreading. Het is niet precies hetzelfde, maar komt op ongeveer hetzelfde neer. Het gaat erom dat men bij dit proces een enkele core opsplitst in virtuele cores, die threads worden genoemd.

AMD CPU's met vier cores gebruiken bijvoorbeeld simultaneous multithreading om acht threads te leveren, en de meeste Intel CPU's met twee cores gebruiken hyperthreading om vier threads te leveren.

Sommige apps profiteren beter van meerdere threads dan andere. Toepassingen met weinig threads, zoals games, hebben niet veel aan veel cores, terwijl de meeste videobewerkings- en animatieprogramma's veel sneller draaien als ze toegang hebben tot extra threads.

Kloksnelheid

De kloksnelheid van een pc is een indicator van de prestaties en hoe snel een CPU gegevens verwerkt en wordt aangeduid in Gigahertz (GHz). Een hogere frequentie (groter getal) suggereert betere prestaties bij veelvoorkomende taken, zoals gamen.

Een CPU met een hogere kloksnelheid is over het algemeen beter wanneer alle andere factoren gelijk zijn – maar een combinatie van kloksnelheid, het aantal instructies dat de CPU per cyclus kan verwerken (ook bekend als instructies per klokcyclus/klok, of kortweg IPC) en het aantal kernen dat de CPU heeft, bepalen allemaal de algehele prestaties.

Intel of AMD?

Tot 2017 was AMD de duidelijke underdog, maar met zijn Ryzen- en Threadripper-serie chips, is het bedrijf gestaag opgeschoven in de richting van prestatiegelijkheid met Intel. En met Ryzen 5000 en chips zoals de Ryzen 5 5600X in het bijzonder, heeft AMD in de meeste opzichten Intel's huidige aanbod voorbijgestreefd.

Dat gezegd hebbende: zowel AMD en Intel maken zeer capabele CPU's. Sommige fans hebben een uitgesproken mening, maar als je je hart niet hebt verpand aan het ene of het andere merk, is het een goed idee om open te staan voor zowel AMD als Intel.

Werkgeheugen/RAM

Computergeheugen of RAM (random access memory) is de kortetermijngegevensopslag van je systeem. Men noemt het ook wel intern geheugen. Het slaat de informatie op die je computer actief gebruikt, zodat deze snel toegankelijk is. Hoe meer programma's het systeem gebruikt, hoe meer intern geheugen het nodig heeft.

Wanneer je je computer aanzet en bijvoorbeeld een spreadsheet opent om deze te bewerken, maar eerst even je e-mail checkt, gebruik je op dat moment het interne geheugen al op verschillende manieren.

De pc zet dit in om toepassingen te laden en uit te voeren. Je pc gebruikt het geheugen bijna altijd actief door je computer. Hoeveel geheugen je nodig hebt, hangt af van waarvoor je je computer gebruikt.

Basisgebruik

Voor basisgebruik van een computer is 4 GB intern geheugen voldoende, maar om vlot met meerdere programma's tegelijk te kunnen werken, raad ik 8 GB RAM aan. Dit is voldoende om zowel je besturingssysteem als eenvoudige software probleemloos te laten werken.

Je kunt met 8 GB RAM bijvoorbeeld in tekstdocumenten werken, terwijl je een e-mail schrijft, online shopt en Spotify op de achtergrond open hebt staan.

Ik wil foto's en video's bewerken

Als je veel foto's en video's bewerkt, moet je computer iets harder werken. Hierdoor moet het RAM-geheugen ook harder werken. Met 8 GB zou een hele lichte foto- en videobewerking prima moeten gaan, maar supervloeiend gaat het niet.

Gebruik je veeleisende programma's (en dan ook nog meerdere tegelijkertijd), doe je professioneel werk en bewerk je 4K-video's? Dan raad ik minimaal 16 GB RAM aan. Controleer wel van tevoren of je pc of laptop 16GB ondersteunt.

Ik ben een gamer

Als je af en toe gamet en eenvoudige games speelt, is 8 GB RAM voldoende. Als je VR-games of de nieuwste high-end games wilt spelen, heb je minstens 16 GB RAM nodig. Wil je op de hoogste kwaliteitsinstellingen spelen terwijl je gameplay streamt en andere taken uitvoert? Dan is 32 GB RAM aanbevolen voor jou.

Nu nog een goede gamestoel, en je bent klaar om te gaan!

SDRAM vs. DDR: Wat is het verschil?

Geheugen of random access memory (RAM), is er in verschillende soorten. De verschillen vind je in de functie en technologie.

 • SDRAM

Synchrone dynamic random acces memory (SDRAM) werd ontwikkeld als reactie op de hogere snelheid van andere computercomponenten. Naarmate de snelheid van andere computercomponenten toenam, moest ook de geheugensnelheid toenemen. Vervolgens werd double data rate (DDR) ontwikkeld en stond SDRAM bekend als single data rate, of SDR.

 • DDR

DDR was de volgende generatie na SDRAM en werd in 2000 geïntroduceerd. Dit behaalde een grotere bandbreedte en snelheid dan het oudere SDRAM. DDR draagt gegevens over aan de processor bij zowel de opgaande als de neergaande flank van het kloksignaal, dus tweemaal per cyclus.

Een kloksignaal bestaat uit zowel een down- als een up-slag. Door beide slagen te gebruiken voor de gegevensoverdracht is het geheugen met dubbele datasnelheid aanzienlijk sneller dan het geheugen met enkele datasnelheid, dat slechts één flank van het kloksignaal gebruikte voor de gegevensoverdracht.

 • DDR4

DDR4 is de nieuwste generatie (2014) van double data-rate random access memory. Het heeft hogere overdrachtsnelheden dan de vorige generaties.

De overdrachtssnelheden van DDR4 stijgen voortdurend. DDR4-modules bereiken inmiddels al snelheden van 5100 Mt/s en zelfs hoger wanneer ze worden overklokt.

Videokaart

Ben je op zoek naar een desktop die geschikt is om mee te gamen, dan is het belangrijk dat je desktop een goede videokaart heeft. Er zijn twee soorten videokaarten: een discrete videokaart en een geïntegreerde videokaart.

Een geïntegreerde videokaart maakt deel uit van je processor. Niet elke processor bevat een geïntegreerde videokaart, dus wil je hiervoor gaan, dan moet je goed naar de productomschrijving en specificaties kijken.

Je kunt dit soort videokaart niet upgraden zonder de processor te vervangen – of misschien zelfs het hele moederbord, als de processor hierop is vastgelast. Deze videokaarten zijn prima voor gemiddeld computergebruik, maar stel je hoge eisen aan de videokwaliteit dan is een discrete videokaart een betere keuze.

Een discrete videokaart is een apart stuk hardware. Deze videokaart – ook wel grafische kaart – is verantwoordelijk voor het zelfstandig verwerken van 3D graphics. Een discrete videokaart bestaat uit graphics processing unit – de GPU, een soort CPU maar dan voor grafische taken – en een apart werkgeheugen.

Daarom is de hoeveelheid virtuele RAM (VRAM) ook van belang. Hoe meer gigabytes je tot je beschikking hebt, hoe efficiënter je videokaart bijvoorbeeld verschillende texturen rendert in je 3D-ontwerptaken of game-sessies.

Bij videokaarten let je ook op GDDR, wat staat voor graphic DDR. Die laatste afkorting hoor je inmiddels te herkennen: hetzelfde geheugen wordt gebruikt voor je RAM. GDDR is toegespitst op grafische taken. De generatie hiervan speelt een grote rol in de snelheid; je leest er hier meer over.

Wat is het verschil tussen HDD en SSD?

Het belangrijkste verschil tussen een SSD en een harde schijf (HDD) is de manier waarop gegevens worden opgeslagen en geraadpleegd. Een harde schijf (HDD) is een traditioneel opslagapparaat dat gebruik maakt van mechanische schijven en een bewegende lees-/schrijfkop om toegang te krijgen tot gegevens.

Een solid state drive (SSD) is een nieuwer, sneller type apparaat dat gegevens opslaat op geheugenchips die onmiddellijk toegankelijk zijn. Hij bevat geen bewegende onderdelen, en is hierdoor ook een stuk minder kwetsbaar. Een computer met een SSD is al met al sneller dan een computer met een HDD.

Type SSD's

Er zijn verschillende soorten verbindingen die SSD's gebruiken als interface met een computer, waaronder SATA, PCIe, M.2, U.2, mSATA, SATA Express. Er zijn zelfs SSD's die geen verbinding nodig hebben, aangezien sommige SSD's meteen op de printplaat van het moederbord worden gesoldeerd.

Voor consumenten zijn de meest voorkomende opties SATA en M.2. SATA staat bekend als het oude systeem met twee aansluitingen. SSD's op basis van SATA zijn het meest geschikt voor oudere computers die niet over nieuwere SSD-aansluitingen beschikken en alleen SATA-aansluitingen hebben.

Een geweldige manier om de snelheid van een oudere computer met een harde schijf op te voeren, is door de schijf te klonen naar een SSD en de harde schijf te vervangen door een SSD, waardoor het vermogen van de computer om gegevens te lezen/schrijven enorm toeneemt. Die oude HDD kan hierbij wel nog goed dienen als extra opslag voor documenten, foto's, en misschien wat oudere games.

Wel moet ik opmerken dat SATA-schijven zijn afgetopt op een theoretische maximale overdrachtsnelheid van 600 MB/s, terwijl andere SSD's zonder bottleneck onlangs de 3 GB/s hebben overschreden, bijna vijf keer het SATA-maximum.

Een M.2 drive sluit je direct aan op het moederbord, zonder kabels (in tegenstelling tot SATA-schijven). De snelheden hiervan liggen weer stukken hoger dan SATA-schijven, maar dat maakt ze ook iets duurder. Wel moet ik zeggen dat zelfs grotere schijven van 1 TB steeds betaalbaarder worden, dus heb je het budget? Doe jezelf dan een gunst, en ga voor een M.2.

Specificaties van desktops vergelijken

ProcessortypeAantal processorkernenKloksnelheidIntern geheugenTotale opslagcapaciteitVideokaartBesturingssysteem
1Lenovo IdeaCentre 3 90MV00D4MH - AMD Ryzen 5 - 16 GB - 512GB SSD - Windows 10 Home PCAMD Ryzen 522,1 GHz16 GB512 GBAMD Radeon RX Vega 8Windows 10 Home
2Lenovo IdeaCentre 5 14ARE05 PC - AMD Ryzen 7 - 16 GB - 512 GB SSDAMD Ryzen 723,6 GHz16 GB512 GBAMD Radeon RX 550Windows 10 HomeSolid State
3Pcman Home/Office Pc incl windows 10AMD A623,5 GHz8 GB240 GBAMD Radeon R5Windows 10 ProSolid StateAMD A320HDMI | VGA | DVI-D HDCP | PS2
4Lenovo IdeaCentre 3 90MV00D5MH - AMD Athlon - 8GB - 256 GB SSD - Windows 10 Home PCAMD Athlon22,3 GHz8 GB256 GBAMD Radeon GraphicsWindows 10 HomeSolid StateAMD A320HDMI | VGA | DVI-D HDCP | PS2
5HP Slimline 290 G3 Desktop - Intel G5905 - 8GB - 256GB SSD - Windows 10 ProfessionalIntel Celeron23,5 GHz8 GB256 GBIntel UHD Graphics 610Windows 10 ProSolid StateIntel B460HDMI | Connection Head Phone | Line in Input Port | VGA

Lenovo IdeaCentre 3 90MV00D4MH - AMD Ryzen 5 - 16 GB - 512GB SSD - Windows 10 Home PC

Processortype: AMD Ryzen 5

Aantal processorkernen: 2

Kloksnelheid: 2,1 GHz

Intern geheugen: 16 GB

Totale opslagcapaciteit: 512 GB

Videokaart: AMD Radeon RX Vega 8

Besturingssysteem: Windows 10 Home

Lenovo IdeaCentre 5 14ARE05 PC - AMD Ryzen 7 - 16 GB - 512 GB SSD

Processortype: AMD Ryzen 7

Aantal processorkernen: 2

Kloksnelheid: 3,6 GHz

Intern geheugen: 16 GB

Totale opslagcapaciteit: 512 GB

Videokaart: AMD Radeon RX 550

Besturingssysteem: Windows 10 Home

Harde schijf snelheid: Solid State

Pcman Home/Office Pc incl windows 10

Processortype: AMD A6

Aantal processorkernen: 2

Kloksnelheid: 3,5 GHz

Intern geheugen: 8 GB

Totale opslagcapaciteit: 240 GB

Videokaart: AMD Radeon R5

Besturingssysteem: Windows 10 Pro

Harde schijf snelheid: Solid State

Moederbord chipset: AMD A320

Type aansluiting: HDMI | VGA | DVI-D HDCP | PS2

Lenovo IdeaCentre 3 90MV00D5MH - AMD Athlon - 8GB - 256 GB SSD - Windows 10 Home PC

Processortype: AMD Athlon

Aantal processorkernen: 2

Kloksnelheid: 2,3 GHz

Intern geheugen: 8 GB

Totale opslagcapaciteit: 256 GB

Videokaart: AMD Radeon Graphics

Besturingssysteem: Windows 10 Home

Harde schijf snelheid: Solid State

Moederbord chipset: AMD A320

Type aansluiting: HDMI | VGA | DVI-D HDCP | PS2

HP Slimline 290 G3 Desktop - Intel G5905 - 8GB - 256GB SSD - Windows 10 Professional

Processortype: Intel Celeron

Aantal processorkernen: 2

Kloksnelheid: 3,5 GHz

Intern geheugen: 8 GB

Totale opslagcapaciteit: 256 GB

Videokaart: Intel UHD Graphics 610

Besturingssysteem: Windows 10 Pro

Harde schijf snelheid: Solid State

Moederbord chipset: Intel B460

Type aansluiting: HDMI | Connection Head Phone | Line in Input Port | VGA

Connectiviteit

Tegenwoordig hebben bijna alle desktop computers ingebouwde wifi, waardoor je altijd een stabiele en draadloze internetverbinding hebt.

Bluetooth is een ander soort verbinding: hiermee koppel je draadloze randapparatuur aan de computer. Denk aan een draadloos toetsenbord, een draadloze muis of draadloze speakers. Ook koppel je je smartphone eenvoudig via de Bluetooth-verbinding aan je computer.

HDMI-poorten laten je je monitor voor thuiswerken of een goede gaming monitor aansluiten, net als VGA en DisplayPort. Via usb-poortjes sluit je vooral randapparatuur aan. Denk aan goede pc-speakers, of een headset voor gaming, maar hieronder vallen ook apparaten die op dataoverdracht gefocust zijn, zoals usb-sticks, je printer en je digitale camera.

Formaat van de computerkast en moederborden

Het formaat van je computerkast hangt vooral af van de grootte van je moederbord. Hoe groter het moederboard, hoe groter de computerkast. Welke het beste voor jou is, hangt niet alleen van jouw voorkeuren af, maar ook van hoeveel plaats jij hebt in je huis.

De meest populaire moederborden zijn ATX, Micro ATX en Mini ITX. Je leest er hieronder meer over.

ATX vs. Micro ATX vs. Mini ITX

ATX is met een afmeting van 305 × 244 mm de grootste van het stel. De Micro ATX is met afmetingen van 244 × 244 mm iets kleiner. Tenslotte is er nog het Mini ITX-moederbord. Dit moederbord is de kleinste met afmetingen van 170 × 170 mm.

Wat de afmetingen zelf betreft, maak je je alleen zorgen om de kast en of het moederbord er ook daadwerkelijk in past.

Eén van de belangrijkste verschillen tussen Mini ITX en de twee ATX moederbord types is het aantal RAM slots waarmee het moederbord wordt geleverd.

Mini ITX-moederborden hebben slechts twee RAM slots, terwijl Micro ATX- en ATX-moederborden er meestal vier hebben. Sommige high-end ATX-moederborden kunnen echter tot wel acht RAM-sleuven hebben.

Mini ITX-moederborden kunnen momenteel tot 'slechts' 32 GB RAM aan. De meeste Micro ATX- en ATX-moederborden ondersteunen daarentegen minstens 64 GB, hoewel sommige Micro ATX-modellen tot 128 GB kunnen gaan, terwijl bepaalde ATX-modellen tot 512 GB kunnen gaan. Dit is voor de meeste mensen overkill, maar het is wel handig om te weten.

De 5 beste desktops op een rij

1. Lenovo IdeaCentre 3 90MV00D4MH - AMD Ryzen 5 - 16 GB - 512GB SSD - Windows 10 Home PC

1. Lenovo IdeaCentre 3 90MV00D4MH - AMD Ryzen 5 - 16 GB - 512GB SSD - Windows 10 Home PC
Processortype: AMD Ryzen 5
Aantal processorkernen: 2
Kloksnelheid: 2,1 GHz
Intern geheugen: 16 GB
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Videokaart: AMD Radeon RX Vega 8
Besturingssysteem: Windows 10 Home

2. Lenovo IdeaCentre 5 14ARE05 PC - AMD Ryzen 7 - 16 GB - 512 GB SSD

2. Lenovo IdeaCentre 5 14ARE05 PC - AMD Ryzen 7 - 16 GB - 512 GB SSD
Processortype: AMD Ryzen 7
Aantal processorkernen: 2
Kloksnelheid: 3,6 GHz
Intern geheugen: 16 GB
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Harde schijf snelheid: Solid State
Videokaart: AMD Radeon RX 550
Besturingssysteem: Windows 10 Home

3. Pcman Home/Office Pc incl windows 10

3. Pcman Home/Office Pc incl windows 10
Processortype: AMD A6
Aantal processorkernen: 2
Kloksnelheid: 3,5 GHz
Moederbord chipset: AMD A320
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 240 GB
Harde schijf snelheid: Solid State
Videokaart: AMD Radeon R5
Type aansluiting: HDMI | VGA | DVI-D HDCP | PS2
Besturingssysteem: Windows 10 Pro

4. Lenovo IdeaCentre 3 90MV00D5MH - AMD Athlon - 8GB - 256 GB SSD - Windows 10 Home PC

4. Lenovo IdeaCentre 3 90MV00D5MH - AMD Athlon - 8GB - 256 GB SSD - Windows 10 Home PC
Processortype: AMD Athlon
Aantal processorkernen: 2
Kloksnelheid: 2,3 GHz
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 256 GB
Videokaart: AMD Radeon Graphics
Besturingssysteem: Windows 10 Home

5. HP Slimline 290 G3 Desktop - Intel G5905 - 8GB - 256GB SSD - Windows 10 Professional

5. HP Slimline 290 G3 Desktop - Intel G5905 - 8GB - 256GB SSD - Windows 10 Professional
Processortype: Intel Celeron
Aantal processorkernen: 2
Kloksnelheid: 3,5 GHz
Moederbord chipset: Intel B460
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 256 GB
Harde schijf snelheid: Solid State
Videokaart: Intel UHD Graphics 610
Type aansluiting: HDMI | Connection Head Phone | Line in Input Port | VGA
Besturingssysteem: Windows 10 Pro

Veelgestelde vragen over desktop computers

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een desktop pc?

De allerbelangrijkste vraag die je jezelf stelt voordat je een desktop koopt, is waarvoor je deze het meeste gaat gebruiken. Aan de hand daarvan let je op de specificaties. Gebruik je de desktop alleen voor simpele tekstverwerking of voor af en toe een email schrijven, dan is een simpel (en vaak goedkoper) model prima.

Ben je een enthousiaste gamer, dan wil je meer intern geheugen, een snelle processor om alle processen snel te verwerken en een discrete videokaart zodat je games er op hun best uitzien.

Wat is beter, Windows of Mac?

Zowel Windows als MacOS (ook 'Mac' genoemd) zijn goede besturingssystemen. Welk systeem beter is voor jou, hangt vooral af van jouw persoonlijke voorkeur. Vooral mensen die veel foto's en video's bewerken geven vaak de voorkeur aan MacOS, maar deze taken voer je ook probleemloos uit op een computer met Windows als besturingssysteem.

Werkt een desktop hetzelfde als een laptop?

Een laptop kun je net als een desktop, helemaal zelf opbouwen, naar jouw eigen voorkeuren. Nu bouw je een laptop waarschijnlijk niet zelf, maar kies je online of in een winkel het model met de precieze specificaties die je wilt.

Een desktop pc kun je een stuk makkelijker fysiek zelf in elkaar zetten. Denk bijvoorbeeld aan het upgraden van de videokaart of het toevoegen van extra geheugen. Bij een laptop is dit echter wel lastiger dan een desktop.

Het grootste verschil tussen een goede laptop en een desktop is echter de flexibiliteit. Een laptop schuif je zo in je rugzak; dat doe je met een desktop pc niet.

Conclusie

Een nieuwe computer kopen is overweldigend, niet? Er komen veel technische termen en jargon bij kijken. Ik hoop dat dit artikel je een beetje op weg heeft geholpen bij het maken van een keuze en dat je er ook wat wijzer door bent geworden. Heb jij nog goede tips, laat dan zeker een berichtje achter! Bedankt voor het lezen! 🖥️

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram