Geniet van de functionaliteit van een vaste computer, maar dan aan je laptop met het beste dockingstation! Creëer de nodige ruimte voor al je kabels en toebehoren, zonder de mobiliteit van je laptop op te hoeven geven. Dat maakt hybride werken een stuk makkelijker! Lees meer in deze koopgids.

Wat zijn de beste dockingstations van 2023?

Dit zijn de top 5 beste dockingstations op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Paarshuis vertrouwen? We spenderen meerdere uren aan het onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste dockingstations van 2023

1. Beste dockingstation: Anker 675 USB-C Docking Station

Het Anker 675 USB-C Docking Station is een veelzijdig docking station dat 12-in-1 functionaliteit biedt, waardoor het een handige oplossing is voor gebruikers die hun connectiviteitsopties willen uitbreiden. Dit docking station bevat ook een monitorstandaard en draadloze oplaadmogelijkheden, waardoor het nog handiger wordt.

Volgens de website van Anker is het een gerenommeerd merk op het gebied van mobiel opladen, met een wereldwijde aanwezigheid en een sterke reputatie. Met meer dan 10 jaar innovatie en een klantenbestand van meer dan 200 miljoen is Anker een vertrouwde naam in de branche.

Een recensie noemt de draadloze oplaadfunctie van het docking station en zegt: "De draadloze oplaadfunctie is een geweldige toevoeging, waardoor ik mijn apparaten handig kan opladen zonder extra kabels." Dit benadrukt het gemak en de praktische bruikbaarheid van de draadloze oplaadmogelijkheid.

Een andere recensie benadrukt de veelzijdigheid van het docking station en zegt: "De 12-in-1 functionaliteit is indrukwekkend, omdat het me in staat stelt om meerdere apparaten tegelijk aan te sluiten, waaronder monitors, toetsenborden en muizen." Dit laat zien dat het docking station in staat is om aan een breed scala aan connectiviteitsbehoeften te voldoen.

Vergeleken met andere Anker docking stations zoals de 778 Thunderbolt Docking Station en de 575 USB-C Docking Station, valt het Anker 675 USB-C Docking Station op met zijn monitorstandaard en draadloze oplaadmogelijkheden. Deze functies maken het anders dan zijn tegenhangers en bieden extra waarde voor gebruikers.

Wat beperkingen betreft, is het belangrijk op te merken dat het Anker 675 USB-C Docking Station mogelijk niet compatibel is met alle apparaten. Gebruikers moeten de compatibiliteit met hun specifieke apparaten controleren voordat ze een aankoop doen. Een recensie vermeldt dit en zegt: "Zorg ervoor dat je controleert of je apparaat compatibel is met het docking station voordat je het koopt."

Al met al biedt het Anker 675 USB-C Docking Station een veelzijdige en handige oplossing voor het uitbreiden van connectiviteitsopties. De 12-in-1 functionaliteit, monitorstandaard en draadloze oplaadmogelijkheden maken het een aantrekkelijke keuze voor gebruikers die een uitgebreid docking station zoeken. Hoewel de compatibiliteit met bepaalde apparaten een beperking kan zijn, maken het algehele positieve feedback en de reputatie van het Anker-merk dit docking station een betrouwbare optie voor gebruikers die behoefte hebben aan een veelzijdige dockingoplossing.

Voordelen Anker 675 USB-C Docking Station
 • Veelzijdige 12-in-1 functionaliteit
 • Inclusief monitorstandaard en draadloze oplaadmogelijkheden
 • Vertrouwd merk met een sterke reputatie
Nadelen Anker 675 USB-C Docking Station
 • Mogelijk niet compatibel met alle apparaten

2. Ideaal voor een opstelling met een laag profiel: IOGEAR Pro 100 Ultra-Slim Station

2. Ideaal voor een opstelling met een laag profiel: IOGEAR Pro 100 Ultra-Slim Station

Belangrijke specificaties:

Kleur: Zilver
Type input/output: DisplayPort , HDMI , HDMI 1.4 , D-Sub (VGA) , RJ45 , USB 3.0 A , USB-C

De IOGEAR Pro 100 Ultra-Slim Station is een indrukwekkende docking station die een breed scala aan functies biedt voor een compacte opstelling. Met ondersteuning voor dubbele 4K-monitoren, meerdere USB-A-poorten, SD/MMC/MicroSD-kaartsleuven en een Gigabit Ethernet-poort, kunt u met deze docking station tot 10 apparaten aansluiten op uw USB-C-laptop. Het ondersteunt zelfs het opladen van uw laptop tijdens het gebruik, waardoor het een handige oplossing is om van uw laptop een complete werkplek te maken.

Een reviewer op de website van IOGEAR prijst de veelzijdigheid van de Dock Pro 100 en zegt: "Deze docking station is een game-changer voor iedereen die een krachtige werkplek nodig heeft in een klein pakketje." Ze waarderen de mogelijkheid om meerdere apparaten aan te sluiten en het slanke ontwerp van de dock, die een antislip rubberen pad heeft.

Een andere reviewer op Amazon benadrukt de compatibiliteit van de IOGEAR Ultra-Slim Docking Station en merkt op dat het werkt met zowel Mac- als Windows-besturingssystemen. Dit maakt het een veelzijdige optie voor gebruikers met verschillende soorten laptops.

Wat betreft de prestaties levert de IOGEAR Pro 100 Ultra-Slim Station indrukwekkende resultaten. Het ondersteunt dubbele 4K-monitoren, waardoor u kunt genieten van een hoogwaardige beeldervaring. Daarnaast biedt de dock snelle gegevensoverdrachtssnelheden met zijn USB 3.0-poorten en zorgt de Gigabit Ethernet-poort voor een stabiele en betrouwbare internetverbinding.

Het is echter vermeldenswaard dat een beperking van de IOGEAR Pro 100 is dat Mac OS MST niet ondersteunt. Dit betekent dat gebruikers met Mac-laptops mogelijk geen gebruik kunnen maken van de ondersteuning voor dubbele monitoren die de docking station biedt.

Vergeleken met andere docking stations op de markt, valt de IOGEAR Pro 100 op door zijn slanke en stijlvolle ontwerp. Door zijn compacte formaat is het perfect voor degenen die een compacte opstelling verkiezen zonder in te leveren op functionaliteit. Daarnaast onderscheidt het zich van andere docking stations die mogelijk minder connectiviteitsopties bieden, door de aanwezigheid van meerdere USB-A-poorten, kaartsleuven en een Gigabit Ethernet-poort.

Al met al is de IOGEAR Pro 100 Ultra-Slim Station een uitstekende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een docking station dat een complete set functies biedt in een compact ontwerp. Met ondersteuning voor dubbele 4K-monitoren, snelle gegevensoverdrachtssnelheden en veelzijdige connectiviteitsopties biedt het een handige oplossing om van uw laptop een krachtige werkplek te maken. Hoewel Mac-gebruikers mogelijk geen gebruik kunnen maken van de ondersteuning voor dubbele monitoren, maakt de compatibiliteit met zowel Mac- als Windows-besturingssystemen het een veelzijdige keuze voor een breed scala aan gebruikers.

Voordelen IOGEAR Pro 100 Ultra-Slim Station
 • Een breed scala aan functies voor een onopvallende installatie
 • Ondersteunt dubbele 4K-monitor en snelle gegevensoverdrachtsnelheden
 • Veelzijdige compatibiliteit met zowel Mac- als Windows-besturingssystemen
Nadelen IOGEAR Pro 100 Ultra-Slim Station
 • Mac OS ondersteunt geen MST, wat de ondersteuning voor dubbele monitors beperkt voor Mac-gebruikers

3. Optimaal voor oudere laptops met meerdere verbindingstypes: Plugable 14-in-1 USB-C and Thunderbolt

Ik ben dolenthousiast om je voor te stellen aan de Plugable USB 3.0 Universele Laptop Docking Station (UD-3900). Deze veelzijdige docking station biedt een scala aan aansluitmogelijkheden voor oudere laptops met verschillende aansluitingstypes. Met dubbele HDMI-video-uitgangen, Gigabit Ethernet, audiomogelijkheden en meerdere USB-poorten zit je helemaal goed. Met ondersteuning voor twee HD-monitoren en resoluties tot 1920x1200, heb je genoeg schermruimte voor al je productiviteitstaken.

Eén review benadrukt de compatibiliteit van de docking station en zegt: "De docking station is compatibel met Windows 11, 10, 8.x en 7, macOS 10.14 of hoger, en ChromeOS 100 of hoger." Deze brede compatibiliteit zorgt ervoor dat je je laptop moeiteloos kunt aansluiten op de dock, ongeacht het besturingssysteem dat je gebruikt.

Een andere review wijst op het compacte en draagbare ontwerp van de docking station en zegt: "Met afmetingen van 7,5 x 3 x 2 inch en een gewicht van 0,8 pond is het draagbaar en gemakkelijk mee te nemen." Dit maakt het een handige oplossing voor gebruikers die hun laptops willen aansluiten op meerdere displays, zelfs onderweg.

Hoewel de docking station een scala aan aansluitmogelijkheden biedt, heeft het wel enkele beperkingen. Een review vermeldt dat het de host-pc niet oplaadt, dus gebruikers moeten apart hun laptopoplader aansluiten. Bovendien wordt de dock niet aanbevolen voor gaming en ondersteunt het geen HDCP of versleutelde inhoud.

Vergeleken met andere docking stations op de markt heeft de Plugable UD-3900 een concurrerende prijs van $129. Het kan echter enkele geavanceerde functies missen die te vinden zijn in duurdere docks, zoals Thunderbolt 4-poorten en hogere resoluties. Het ontwerp van de dock, met zijn alleen-verticale oriëntatie en prominente Plugable-logo, is misschien niet naar ieders smaak.

Samenvattend is de Plugable USB 3.0 Universele Laptop Docking Station (UD-3900) een betrouwbare en veelzijdige docking station die meerdere aansluitmogelijkheden biedt voor oudere laptops. Het blinkt uit in compatibiliteit met verschillende besturingssystemen en heeft een compact en draagbaar ontwerp. Het is echter mogelijk niet de meest geavanceerde of esthetisch aantrekkelijke optie op de markt.

4. StarTech.com USB-C Multiport Adapter

De StarTech.com USB-C Multiport Adapter is een veelzijdig dockingstation dat een handige oplossing biedt voor het aansluiten van meerdere apparaten op je computer of mobiele apparaat. Het wordt geleverd met een 4K 60Hz HDMI-poort met ondersteuning voor HDR, een 3-poorts USB-hub en een 100W power delivery pass-through. Dit dockingstation is compatibel met verschillende besturingssystemen, waaronder Windows, macOS, ChromeOS, iPadOS en Android-apparaten.

Volgens een recensie op Startech.com is dit dockingstation ontworpen om een krachtige werkplek te creëren door je laptop aan te sluiten op een 4K 60Hz HDMI- of mini DisplayPort-monitor. Het heeft ook een USB-C-poort en drie USB-A-poorten voor het aansluiten van oudere USB-apparaten. Met ondersteuning voor USB PD 3.0 tot 100W kan het je laptop en randapparatuur van stroom voorzien en opladen wanneer het is aangesloten op een USB-C-voedingsadapter. De adapter heeft zelfs Fast Role Swap om USB-gegevensverstoring te voorkomen bij het overschakelen van voedingsbronnen.

Een recensent op Amazon zegt: "Dit dockingstation verhoogt mijn productiviteit enorm. Ik kan eenvoudig mijn laptop aansluiten op meerdere monitoren en randapparatuur met slechts één kabel." Een andere recensent voegt toe: "De bouwkwaliteit van deze adapter is uitstekend en het 4K HDMI-uitvoer ziet er geweldig uit op mijn monitor. De USB-poorten werken perfect en de power delivery functie is een bonus."

Vergeleken met eerdere modellen of edities, springt dit dockingstation eruit met zijn 100W power delivery pass-through, waardoor efficiënt opladen van je laptop en randapparatuur mogelijk is. Het bevat ook Fast Role Swap om ononderbroken USB-gegevensoverdracht te garanderen bij het overschakelen van voedingsbronnen. Deze functies maken het een betrouwbare en veelzijdige oplossing voor gebruikers die een dockingstation zoeken dat meerdere apparaten kan verwerken en snelle oplaadmogelijkheden biedt.

Wat betreft concurrentie, andere dockingstations kunnen vergelijkbare functionaliteiten bieden, maar de StarTech.com USB-C Multiport Adapter valt op door zijn brede compatibiliteit met verschillende besturingssystemen en zijn 100W power delivery pass-through. Het wordt ook ondersteund door een garantie en support van StarTech.com, wat gebruikers gemoedsrust geeft.

De belangrijkste gebruiksscenario's voor dit dockingstation zijn het creëren van een krachtige werkplek met meerdere monitoren en het aansluiten van verschillende USB-apparaten. De voordelen van dit dockingstation zijn onder andere de veelzijdigheid, snelle oplaadmogelijkheden en betrouwbare prestaties. Het is echter belangrijk om op te merken dat de volledige functionaliteit van de adapter vereist dat de USB-C-poort van je laptop USB Power Delivery ondersteunt.

Al met al is de StarTech.com USB-C Multiport Adapter een betrouwbaar en veelzijdig dockingstation dat een scala aan functionaliteiten biedt, waaronder 4K HDMI-uitvoer, USB-connectiviteit en snelle oplaadmogelijkheden. De brede compatibiliteit en innovatieve functies maken het een opvallende optie op de markt. Hoewel het enkele beperkingen kan hebben, afhankelijk van de mogelijkheden van de USB-C-poort van je laptop, blijft het een handige en efficiënte oplossing voor gebruikers die hun productiviteit en connectiviteit willen verbeteren.

5. Belkin Thunderbolt 3 Dock Mini

5. Belkin Thunderbolt 3 Dock Mini

Belangrijke specificaties:

Kleur: Zwart
Gewicht: 213.8 g
Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 1
Aantal USB 2.0 poorten: 1
Type input/output: DisplayPort , HDMI , RJ45 , USB 2.0 A , USB 3.0 A , USB-C

De Belkin Thunderbolt 3 Dock Mini is een compact docking station dat van jouw laptop een krachtige werkstation maakt. Met zijn dubbele HDMI 4K poorten op 60Hz, USB-A 3.0 en USB-A 2.0 poorten, en een gigabit Ethernet poort, biedt het een breed scala aan aansluitmogelijkheden. Deze dock is compatibel met zowel Windows als Mac besturingssystemen, wat veelzijdigheid biedt voor gebruikers.

Een van de opvallende kenmerken van de Thunderbolt 3 Dock Mini is de ondersteuning voor dual 4K beeldschermen. Volgens een review "biedt het ondersteuning voor dual 4K @60Hz beeldschermen," waardoor gebruikers kunnen genieten van visuals met hoge resolutie voor hun werk of entertainment. Dit is een belangrijk voordeel voor professionals die een multi-monitor setup nodig hebben voor verbeterde productiviteit.

Wat betreft de snelheid van gegevensoverdracht, levert deze dock indrukwekkende prestaties met zijn 40Gbps overdrachtsnelheid. Dit betekent dat het naadloos en efficiënt grote bestanden kan overzetten of high-bandwidth content kan streamen. De Thunderbolt 3 Dock Mini wordt ook geleverd met een Thunderbolt 3 kabel, waardoor het installatieproces probleemloos verloopt.

Hoewel de Thunderbolt 3 Dock Mini positieve feedback heeft ontvangen, zijn er meldingen geweest van compatibiliteits- en functionaliteitsproblemen. Sommige gebruikers hebben problemen ervaren, zoals slechts één monitor die wordt weergegeven, Ethernet die niet werkt en USB-apparaten die niet goed functioneren. Het is essentieel om de compatibiliteit met jouw specifieke laptopmodel en besturingssysteem te verifiëren voordat je deze dock aanschaft.

In vergelijking met zijn tegenhanger, de Belkin Thunderbolt 3 Dock Pro, biedt de Thunderbolt 3 Dock Mini een meer compacte en draagbare oplossing. De Dock Mini is ontworpen voor gebruikers die draagbaarheid en veelzijdigheid belangrijk vinden, terwijl de Dock Pro een uitgebreidere selectie van poorten biedt, waaronder Thunderbolt, USB-A, USB-C, Ethernet, SD en Audio poorten. De Dock Pro biedt ook tot 85W aan stroomvoorziening voor aangesloten laptops, waardoor de noodzaak voor een aparte stroomkabel wordt geëlimineerd.

Al met al is de Belkin Thunderbolt 3 Dock Mini een capabel docking station dat essentiële aansluitmogelijkheden biedt voor gebruikers die de mogelijkheden van hun laptop willen verbeteren. De ondersteuning voor dual 4K beeldschermen en de hoge snelheid van gegevensoverdracht maken het een geschikte keuze voor professionals en creatieve individuen. Het is echter essentieel om zich bewust te zijn van mogelijke compatibiliteitsproblemen en ervoor te zorgen dat het voldoet aan jouw specifieke eisen voordat je tot aanschaf overgaat.

Voordelen Belkin Thunderbolt 3 Dock Mini
 • Ondersteunt dual 4K-displays op 60Hz voor verbeterde productiviteit.
 • Biedt indrukwekkende gegevensoverdrachtsnelheden met een overdrachtsnelheid van 40 Gbps.
 • Compact en draagbaar ontwerp voor gebruik onderweg.
Nadelen Belkin Thunderbolt 3 Dock Mini
 • Er zijn meldingen van compatibiliteits- en functionaliteitsproblemen, zoals problemen met de monitor, Ethernet en USB-apparaten.

Hoe kies je het beste dockingstation?

Bij het aanschaffen van een dockingstation is het handig om naar enkele zaken te kijken. Zo is het belangrijk om te weten waar je de dockingstation voor wilt gebruiken, hoe je deze aan moet sluiten en of hij überhaupt werkt met je laptop.

De aansluiting van het dockingstation

De usb-aansluiting van een dockingstation is belangrijk om te weten, want je moet hem wel kunnen aansluiten op je laptop of pc. De bekendste aansluitingen zijn usb-a en usb-c.1Onlinekabelshop (n.d.). 'Wat is USB-C en wat zijn de belangrijkste vernieuwingen?' Iedere powerbank, laptop voor studenten en desktop-pc heeft minstens één usb-aansluiting.

Usb-c: extra functies om op te letten

Verschillende host interfaces
Sinds de introductie van USB-C zijn er verschillende USB-C technieken die soms wel en soms niet ondersteund worden. Heel vaak worden niet alle onderstaande technieken toegepast. Het is dus opletten welke techniek door welk apparaat wordt ondersteund.

USB-C met DP alt mode
Veel nieuwe laptops worden uitgevoerd met een USB-C aansluiting met DisplayPort alt mode, maar dit geldt niet voor alle laptops (low budget) en zeker niet voor gewone pc's. DisplayPort alt mode betekent dat er naast het reguliere USB-C signaal óók DisplayPort beeldsignaal over USB-C wordt doorgestuurd. Sommige GPU's beschikken ook over een USB-C aansluiting met DisplayPort signaal.

USB-A/C met DisplayLink
DisplayLink docks gedragen zich als externe USB-videokaart. Deze docks beschikken over een specifieke DisplayLink chip. Het beeldsignaal wordt door de cpu gecomprimeerd en door de chip in het dock omgezet naar DisplayPort of HDMI signaal. Pc's en laptops moeten hiervoor de juiste drivers installeren. Dit systeem heeft enige lag, wat niet merkbaar is met 'gewoon kantoorwerk', maar er valt niet echt mee te gamen. Het werkt praktisch met alle pc's en laptops.

Thunderbolt 3 en 4
Thunderbolt is een techniek van Intel en wordt veel in bijvoorbeeld Apple-producten gebruikt, maar ook veel laptops met Intel CPU's beschikken over deze techniek. Er zijn weinig AMD gebaseerde laptops die Thunderbolt ondersteunen. Ook beschikken relatief weinig PC's over Thunderbolt.

Behalve de connector is Thunderbolt wezenlijk anders dan USB. Thunderbolt heeft dezelfde functionaliteiten als USB-C met DP alt mode en power Delivery. Aanvullend heeft Thunderbolt PCIe channeling, waardoor ook externe gpu's en andere PCIe apparaten mogelijk zijn. En computers met Thunderbolt zijn compatible met deze USB functies.

Thunderbolt heeft ten opzichte van de andere interfaces de meeste bandbreedte, al zal USB-C 4.0 straks in potentie gelijk zijn als Thunderbolt 3 (tot 40Gbit/s), maar de praktijk blijkt weerbarstig. Een laptop met Thunderbolt aansluiting zal zich gedragen als USB-C (incl. DP & PD) als de dock alleen DP alt mode heeft. Dat geldt ook voor een thunderbolt docks als de laptop alleen over DP alt mode beschikt.

Zatarra NL op Tweakers
Thunderbolt dockingstation aangesloten op een laptop

Oplaadvermogen en stroomvoorziening van dockingstations

Onderzoek het oplaadvermogen van de docking station, vooral als u van plan bent om uw laptop of andere apparaten via de dock op te laden. Een hoger wattage, zoals 100W, zorgt voor snellere laadtijden.

De voeding van een dockingstation is ook belangrijk voor het gebruik. Sommige dockingstations voed je via de usb-poort waarop je hem aansluit; andere hebben eigen voeding nodig via een stopcontact.

Systeemvereisten voor dockingstations: belangrijke informatie

Niet iedere dockingstation werkt met elk type laptop of desktop. Het besturingssysteem van je laptop bepaalt welk type dockingstation je kunt gebruiken.

Heb je een goede budgetlaptop, dan maakt die mogelijk gebruik van Chrome of Windows als besturingssysteem. Bijna alle dockingstations werken goed samen met Windows en ook steeds vaker met macOS van Apple. Chrome OS is nog redelijk in opkomst. Werk je vooral op een Chromebook, let dan extra goed op de compatibiliteit van je beoogde dockingstation.

Essentiële aansluitmogelijkheden

Bij het kiezen van een docking station, let op het aantal en de soorten poorten. Zoek naar stations met usb 3.0 voor snelle dataoverdracht, HDMI voor schermaansluitingen, en Ethernet voor netwerkverbindingen. Een groter aantal poorten betekent meer veelzijdigheid voor het aansluiten van diverse apparaten.

Wat is volgens Coolblue het beste dockingstation?

Volgens Coolblue is het HP USB C G5 Docking Station de beste keuze in zijn categorie. Het blinkt uit in veelzijdigheid met meerdere poorten, waaronder usb-c, usb 3.0, HDMI, en DisplayPort, die een breed scala aan apparaten ondersteunen. Het biedt ook een snelle laadfunctie tot 100W, waarmee je snel je laptop of andere apparaten kunt opladen.

Met zijn compacte ontwerp en robuuste bouwkwaliteit is dit docking station ideaal voor zowel thuis als op kantoor. Je kunt vertrouwen op efficiënte en betrouwbare connectiviteit voor al je apparaten met de HP USB C G5.

Wat is volgens Tweakers het beste dockingstation?

De Hagibis U100 Ultra is beoordeeld als het beste dockingstation door Tweakers. Deze onderscheidt zich door zijn veelzijdigheid en efficiëntie. Het biedt ondersteuning voor meerdere usb 3.0 poorten, HDMI, Ethernet, en SD-kaartlezers. Ideaal voor snelle data-overdracht, tot 5 Gbps, en het ondersteunt 4K-video-uitvoer.

Je kunt rekenen op een naadloze verbinding en uitbreiding van uw werkruimte met dit topklasse product.

Wat is volgens Bol. het beste dockingstation?

Het XD&L 11-in-1 Laptop Docking Station wordt erkend als het beste docking station in zijn klasse. Dit docking station onderscheidt zich door zijn uitgebreide functionaliteit en compatibiliteit. Het biedt 11 poorten, waaronder USB 3.0 voor snelle dataoverdracht, HDMI en VGA voor meervoudige schermondersteuning, en een Ethernet-poort voor stabiele netwerkverbindingen.

Met een vermogensoverdracht tot 100W is hij perfect voor het opladen van laptops en andere apparaten. Kies voor de XD&L 11-in-1 voor een efficiënte, veelzijdige en betrouwbare uitbreiding van uw werkstation.

Veelgestelde vragen over dockingstations van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen