Beste Draadloze Koptelefoon voor de Beste Luisterervaring

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Dat klinkt als muziek in de oren!

Beste Draadloze Koptelefoon voor de Beste Luisterervaring

Je bevindt je in een wereld van muziek, zingt mee, danst mee op het ritme. Plotseling stopt je muziek, want het snoer is los! Dit probleem los je op door een draadloze koptelefoon te gebruiken. De beste draadloze koptelefoon geeft je flexibiliteit zonder daarvoor kwaliteit in te leveren. Je leest er hier meer over.

Draadloze headphones: de voor- en nadelen

Wanneer koptelefoons als draadloos worden beschreven, betekent dit dat ze zonder kabels op je apparaten worden aangesloten – maar soms is dit niet de enige manier is om ze aan te sluiten. Soms wordt er een snoer meegeleverd, waardoor je alsnog ook via een kabel kunt luisteren.

De voordelen van een draadloze koptelefoon zijn duidelijk: geen in de knoop geraakte kabels, en je sluit ze aan op apparaten die geen aansluiting hebben (zoals veel van de nieuwste smartphones). Je bent natuurlijk ook veel flexibeler met een draadloze koptelefoon – luistert overal naar je muziek!

Dit geldt overigens ook voor de beste noise-cancelling oordopjes. Deze hebben dezelfde eigenschappen als een draadloze koptelefoon, maar sommige mensen vinden een koptelefoon comfortabeler dan oordopjes. Het komt dus vooral neer op persoonlijke voorkeur.

Wanneer je voor een goede draadloze koptelefoon kiest, is de geluidskwaliteit niet langer merkbaar slechter. Er kleven echter ook een paar nadelen aan het gebruik van een draadloze koptelefoon.

Als je vergeet de batterij van je koptelefoon op te laden, dan gaat hij simpelweg niet lang mee en maak je er minder lang gebruik van. Draadloze hoofdtelefoons zijn daarnaast duurder dan zijn bedrade broertjes, maar het prijsverschil wordt steeds kleiner.

Soms is de verbinding tussen twee apparaten niet altijd even stabiel, wat storingen veroorzaakt. Dit komt gelukkig niet veel voor. De voordelen wegen voor de meeste mensen op tegen de nadelen en niet voor niets: draadloze koptelefoons geven je vrijheid!

JBL Tune 500BT

JBL Tune 500BT
Noise cancelling: Nee
Type draadloos: Bluetooth
Bluetooth versie: Bluetooth 4.1
NFC: Nee
Type koptelefoon: On-ear
Maximale batterijduur: 16 uur
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Sony WH-1000XM3 Zwart

Sony WH-1000XM3 Zwart
Noise cancelling: Ja
Type draadloos: Bluetooth
Bluetooth versie: Bluetooth 4.2
NFC: Ja
Type koptelefoon: Over-ear
Maximale batterijduur: 38 uur
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

JBL Tune 750BTNC Zwart

JBL Tune 750BTNC Zwart
Noise cancelling: Ja
Type draadloos: Bluetooth
Bluetooth versie: Bluetooth 4.2
NFC: Nee
Type koptelefoon: Over-ear
Maximale batterijduur: 15 uur
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Hoe koop ik de beste draadloze koptelefoon?

Welke draadloze koptelefoon het beste is voor jou, hangt vooral af van jouw voorkeuren en budget. Over het algemeen kosten de betere draadloze koptelefoon meer dan de draadloze koptelefoons die minder goed zijn.

Er zijn echter nog meer eigenschappen waar je op let bij de aankoop van een draadloze koptelefoon. Ik beschrijf ze hieronder voor je.

Soort koptelefoon

Er zijn on-ear en over-ear draadloze koptelefoons. Hieronder beschrijf ik hun eigenschappen en hun voor- en nadelen.

On-ear-koptelefoons

Zoals de naam al zegt, gaat een on-ear-hoofdtelefoon over het hoofd en rust hij op de oren. Deze hoofdtelefoon is meestal redelijk comfortabel en laat je niet zo erg zweten als sommige van de over-ear-modellen. Omdat ze op je oren rusten, is het wel erg belangrijk om een comfortabel paar te vinden dat geen druk op je oren zet.

Ze zijn lichter dan het over-ear-model, wat minder druk geeft op de band die op je hoofd rust. On-ear-modellen variëren daarentegen sterk variëren in kwaliteit, maar de duurdere modellen geven je zeker comfort en goede geluidskwaliteit.

Er zijn veel verschillende modellen in deze categorie die elk hun eigen unieke eigenschappen hebben, maar over het algemeen is deze categorie waarschijnlijk de meest dynamische als het gaat om de opties.

Uiteindelijk komt het aan op persoonlijke voorkeur. Veel mensen hebben immers andere verwachtingen wat betreft geluidskwaliteit en comfort.

Persoon met koptelefoon, achteraanzicht

Over-ear-koptelefoons

Dit type hoofdtelefoon is het superieure model voor ruisonderdrukking omdat hij een intieme omgeving creëert tussen jou en het geluid waarnaar je luistert. Zo blijft het geluid waarnaar je luistert binnen de oorschelpen. Dit in tegenstelling tot veel on-ear-modellen; hierbij 'lekt' het geluid een stuk sneller de buitenwereld in.

Over-ears zijn heel comfortabel en geven je oren niet dat ingedrukte gevoel zoals sommige van de on-ear modellen dat doen. Ze kunnen er wel voor zorgen dat je gaat zweten, omdat er maar heel weinig lucht in of uit circuleert.

Over-ear-koptelefoons zijn meestal zwaarder dan de on-ear-varianten en veroorzaken soms vermoeidheid op je hoofd en oren wanneer je ze voor lange sessies gebruikt. Denk hierbij aan gamen of tijdens het opnemen van muziek.

Bluetooth

Met deze technologie verbind je twee (of meerdere) apparaten die zich op korte afstand van elkaar bevinden. Het gaat hierbij meestal om maximaal 10 meter, maar het kan ook meer zijn. Het werkt heel simpel en de meeste apparaten ondersteunen inmiddels Bluetooth.

Om je draadloze koptelefoon aan te sluiten op bijvoorbeeld je smartphone, zorg je ervoor dat je apparaat in koppelmodus staat. Deze activeer je in de meeste gevallen door de Bluetooth pairing knop op de hoofdtelefoon ingedrukt te houden. Daarna vind je je koptelefoon in de lijst met beschikbare Bluetooth-apparaten op je smartphone, en koppel je de twee apparaten.

Elke Bluetooth-versie is een verbeterde versie van de vorige versie. Hieronder beschrijf ik ze in het kort.

Bluetooth 5

Bluetooth 5 is de nieuwste en meest robuuste versie met een langere batterijduur en heeft een zendbereik van 50 tot 200 meter. Er wordt meer informatie overgebracht voordat er een verbinding tot stand is gebracht: hierdoor is Bluetooth 5 erg geschikt voor bijvoorbeeld gamen, maar ook locatiebepaling.

Bluetooth 4.2

Bluetooth 4.2 is niet zo goed als Bluetooth 5, maar er zijn verbeteringen gemaakt ten op zichte van de vorige versies. Zo hoef je een koptelefoon met Bluetooth 4.2 minder snel op te laden, want Bluetooth 4.2 is energiezuiniger.

Ook is Bluetooth 4.2 veiliger dan de vorige versies: het is aan de hand van deze Bluetoothverbinding lastiger om jouw locatie te bepalen.

Bluetooth 4.0

Bluetooth 4.0 zorgt voor een snellere data-overdracht dan de vorige Bluetooth versies. Ook is deze versie weer energiezuiniger dan eerdere versies.

NFC

NFC is een technologie die Bluetooth-apparaten in staat stelt draadloos te communiceren door simpelweg de apparaten tegen elkaar aan te houden. Vaak is het aanzetten van de apparaten voldoende om een Bluetoothverbinding tot stand te brengen. Gebruiksgemak ten top.

Specificaties van draadloze koptelefoons vergelijken

Noise cancellingType draadloosBluetooth versieNFCType koptelefoonMaximale batterijduur
1JBL Tune 500BTNeeBluetoothBluetooth 4.1NeeOn-ear16 uur
2Sony WH-1000XM3 ZwartJaBluetoothBluetooth 4.2JaOver-ear38 uur
3JBL Tune 750BTNC ZwartJaBluetoothBluetooth 4.2NeeOver-ear15 uur
4JBL Tune500 ZwartNeeNiet draadloosGeen BluetoothNeeOn-ear0 uur
5Sony MDR-ZX110NeeNiet draadloosGeen BluetoothNeeOn-ear0 uur

JBL Tune 500BT

Noise cancelling: Nee

Type draadloos: Bluetooth

Bluetooth versie: Bluetooth 4.1

NFC: Nee

Type koptelefoon: On-ear

Maximale batterijduur: 16 uur

Sony WH-1000XM3 Zwart

Noise cancelling: Ja

Type draadloos: Bluetooth

Bluetooth versie: Bluetooth 4.2

NFC: Ja

Type koptelefoon: Over-ear

Maximale batterijduur: 38 uur

JBL Tune 750BTNC Zwart

Noise cancelling: Ja

Type draadloos: Bluetooth

Bluetooth versie: Bluetooth 4.2

NFC: Nee

Type koptelefoon: Over-ear

Maximale batterijduur: 15 uur

JBL Tune500 Zwart

Noise cancelling: Nee

Type draadloos: Niet draadloos

Bluetooth versie: Geen Bluetooth

NFC: Nee

Type koptelefoon: On-ear

Maximale batterijduur: 0 uur

Sony MDR-ZX110

Noise cancelling: Nee

Type draadloos: Niet draadloos

Bluetooth versie: Geen Bluetooth

NFC: Nee

Type koptelefoon: On-ear

Maximale batterijduur: 0 uur

Noise cancelling

Met een speciale ingebouwde technologie verminderen koptelefoons met noise cancelling omgevingsgeluiden. Op die manier wordt er een stille omgeving gecreëerd, waardoor je muziek nog beter klinkt.

Noise cancelling-techniek meet de lagere frequenties van de omgeving en creëert een gelijke en tegenovergestelde frequentie. Hierdoor vallen de lagere frequenties die in de omgevingsgeluiden gevonden worden weg.

Geluiden met een hogere frequentie worden onderdrukt door geluidsisolatie. Het is een behoorlijk ingewikkeld verhaal, maar het komt er in het kort op neer dat je meer muziek hoort, en minder van je omgeving.

Koptelefoon met noise cancelling zijn vooral ideaal voor het gebruik in het openbaar vervoer of bijvoorbeeld op kantoor. Ze zijn minder geschikt voor gebruik op de fiets of tijdens het sporten op de openbare weg. Om actief deel te nemen aan het verkeer moet je je omgeving kunnen horen! ⚠️

Batterijduur

Het spreekt voor zich dat hoe langer de batterij meegaat, hoe beter dit is. Het is op zijn minst gezegd vervelend wanneer je koptelefoon om de haverklap opgeladen moet worden. In de beschrijving van het product vind je vaak de batterijduur.

Lees daarnaast ook reviews, want deze zijn vaak realistischer dan wat er beschreven wordt op de verpakking. De batterijduur wordt ook beïnvloed door bijvoorbeeld het geluidsvolume en extra functies die worden gebruikt. Hou hier dan ook rekening mee.

Het is overigens een goed idee om een goede powerbank aan te schaffen. Hiermee laat je niet alleen overal je smartphone op, maar ook je draadloze koptelefoon. Powerbanks zijn vooral handig wanneer je aan het reizen bent en niet altijd toegang hebt tot een stopcontact.

De 5 beste draadloze koptelefoons op een rij

1. JBL Tune 500BT

1. JBL Tune 500BT
Noise cancelling: Nee
Type draadloos: Bluetooth
Bluetooth versie: Bluetooth 4.1
NFC: Nee
Type koptelefoon: On-ear
Maximale batterijduur: 16 uur

2. Sony WH-1000XM3 Zwart

2. Sony WH-1000XM3 Zwart
Noise cancelling: Ja
Type draadloos: Bluetooth
Bluetooth versie: Bluetooth 4.2
NFC: Ja
Type koptelefoon: Over-ear
Maximale batterijduur: 38 uur

3. JBL Tune 750BTNC Zwart

3. JBL Tune 750BTNC Zwart
Noise cancelling: Ja
Type draadloos: Bluetooth
Bluetooth versie: Bluetooth 4.2
NFC: Nee
Type koptelefoon: Over-ear
Maximale batterijduur: 15 uur

4. JBL Tune500 Zwart

4. JBL Tune500 Zwart
Noise cancelling: Nee
Type draadloos: Niet draadloos
Bluetooth versie: Geen Bluetooth
NFC: Nee
Type koptelefoon: On-ear
Maximale batterijduur: 0 uur

5. Sony MDR-ZX110

5. Sony MDR-ZX110
Noise cancelling: Nee
Type draadloos: Niet draadloos
Bluetooth versie: Geen Bluetooth
NFC: Nee
Type koptelefoon: On-ear
Maximale batterijduur: 0 uur

Veelgestelde vragen over draadloze koptelefoons

Hoe sluit je een draadloze koptelefoon aan?

Om erachter te komen hoe je je Bluetooth-koptelefoon precies koppelt, lees je de gebruiksaanwijzing, want het verschilt per apparaat. Schakel in ieder geval allereerst de Bluetooth op beide apparaten in. Vervolgens krijg je meestal een instructie op het scherm van je smartphone of ander apparaat.

Kan je een draadloze koptelefoon ook bedraad gebruiken?

Sommige draadloze koptelefoons gebruik je ook bedraad, maar dit is alleen mogelijk wanneer er een snoer meegeleverd wordt. Wordt een snoer meegeleverd, dan gebruik je je koptelefoon bijvoorbeeld ook tijdens het opladen. Hou er wel rekening mee dat je minder flexibiliteit hebt wanneer je het snoer gebruikt.

Hoelang gaat de accu van een draadloze koptelefoon mee?

Hoelang de batterij van een draadloze koptelefoon meegaat, verschilt per model. Sommige draadloze koptelefoons gaat 15 uur mee zonder tussendoor op te hoeven laden, terwijl anderen maar liefst 30 uur meegaan.

Conclusie

Een draadloze koptelefoon geeft je een wereld van vrijheid terwijl je naar je favoriete muziek luistert. Of je nu zit te gamen, aan het wandelen bent of in de bus zit, met de beste draadloze koptelefoon ben je verzekerd van totale immersie in je muziek of podcast!

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen met het maken van een keuze. Bedankt voor het lezen! 🎧

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot accountmanager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram