Wees Flexibel met de Beste Draadloze Muis

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Dag draad, welkom draadloos!

Wees Flexibel met de Beste Draadloze Muis

Heb je een computer, dan heb je een muis nodig. Niet zo'n levend beestje met een staartje, maar een muis waarmee je de wijde wereld van de software navigeert. Vervolgens heb je de keuze uit bedraad en draadloos. De beste draadloze muis wint het zeker van de bedrade variant. Je leest hier waarom en hoe je de beste uitkiest!

Waarom een draadloze muis kopen?

Een draadloze muis kiezen betekent letterlijk dat je voor de beste muis kiest die geen snoer heeft. Laten we eerlijk zijn: het snoer ligt altijd in de weg en neemt kostbare ruimte in beslag.

Het raakt daarnaast snel in de knoop, en als je een nieuwsgierige dreumes rond hebt lopen of een grijpgrage kat, dan ben je nog verder van huis.

Kortom: een draadloze muis vermindert de frustratie en verhoogt het comfort.

Comfort en bereik

Met een draadloze muis werk je waar je je het prettigst voelt. Je hoeft niet vlak naast je computer te zitten om je muis te gebruiken. Dit maakt het gebruik van een draadloze muis ideaal voor personen die grote schermen gebruiken, omdat je met een draadloze muis een beetje meer afstand kunt nemen, zodat alles leesbaar blijft voor je.

Je kunt overal in een kamer zitten en je computerscherm bedienen. Als je vervolgens ook het beste (draadloze) toetsenbord kiest, dan bedien je het scherm vanaf je luie stoel.

Flexibiliteit

Een draadloze muis is veel gemakkelijker in te pakken en mee te nemen naar verschillende werkplekken dan een bedrade muis. Het snoer van een bedrade muis is nog een ding dat je moet inpakken als je op reis gaat, en het gedoe met knopen in de kabels is inmiddels ook een bekend probleem.

Logitech Wireless Mouse M185

Logitech Wireless Mouse M185
Muisvorm: Normaal
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig en linkshandig
Ergonomisch ontworpen: Nee
Voedingstype: Batterij
Aantal muisknoppen: 3 knoppen
dpi: 1000
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Trust Mydo

Trust Mydo
Muisvorm: Normaal
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig en linkshandig
Ergonomisch ontworpen: Nee
Voedingstype: Batterij
Aantal muisknoppen: 4 knoppen
dpi: 1800
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Logitech M705

Logitech M705
Muisvorm: Normaal
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig
Ergonomisch ontworpen: Nee
Voedingstype: Batterij
Aantal muisknoppen: 5 knoppen
dpi: 900
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Hoe koop ik de beste draadloze muis?

Wanneer je er over nadenkt om te upgraden naar de beste computer, denk je waarschijnlijk niet aan je muis. Alle muizen zijn toch hetzelfde?

Nou, niet helemaal.

Het is een van de meest gebruikte hardware. Een muis die veel lawaai maakt en niet fijn in je hand ligt, volstaat niet. Je muis vervangen vergroot je productiviteit en het kan zelfs schade aan je polsen en vingers helpen voorkomen. Lees verder om te ontdekken wat je moet weten voor je een nieuwe muis koopt.

Verbinding

Net als draadloze toetsenborden bieden de meeste draadloze muizen één of twee manieren om met apparaten te verbinden. De meeste maken gebruik van een 2,4 GHz radio-gebaseerde verbinding, die synchroniseert met een usb-dongle die je in je pc of laptop plugt.

Sommige muizen, vooral modellen die voor kantoor of mobiel gebruik gemaakt zijn, maken verbinding via Bluetooth, waarvoor geen extra hardware nodig is, mits de computer al een Bluetooth-receiver heeft ingebouwd. Is dit niet zo, dan moet je er alsnog eentje aanschaffen en deze inpluggen.

Hoewel beide verbindingen meestal goed werken, is de 2,4 GHz soort vaak iets stabieler. Bluetooth-signalen zijn soms minder stabiel, vooral in openbare ruimten waar veel Bluetooth apparaten in werking zijn. Dit kan vervolgens voor vertraging zorgen.

Bluetooth heeft echter zijn voordelen. Als je verbinding wilt maken met een apparaat zonder een open usb-poort voor een dongle, zoals een telefoon of tablet, dan heb je Bluetooth nodig. Ook verbruikt Bluetooth in sommige nieuwere draadloze muizen minder stroom dan 2,4 GHz, waardoor de batterij langer meegaat.

Welke verbinding beter is voor jou, hangt voornamelijk af van wat voor apparaat je hebt en waarvoor je de muis gebruikt.

Voedingstype

De stroombron is de tweede belangrijke overweging bij het kiezen van een draadloze muis. Wat voor soort batterij een muis gebruikt, hoe lang hij meegaat, en zelfs hoe hij wordt opgeladen kan allemaal verschillen, vooral bij high-end muizen.

De meeste draadloze muizen hebben ingebouwde lithium-ionbatterijen. Deze laad je op met een micro-usb-kabel of, minder gebruikelijk, een usb-c-kabel. Deze laatste staat veel hogere laadsnelheden toe, al is de laadsnelheid altijd afhankelijk van de energiebron waarin je hem plugt.

Laad je je muis op via een usb-poort van je computer, dan verloopt dit hoogstwaarschijnlijk langzamer dan wanneer je de kabel in een plug zou steken, en deze weer in een stopcontact.

Voor sommige draadloze muizen, vooral die uit het lagere en middensegment, kiezen fabrikanten soms voor AA- of AAA-wegwerpbatterijen.

Wegwerpbatterijen kunnen heel lang meegaan – vaak maanden, soms zelfs jaren – zonder vervangen te hoeven worden. Hoewel dat natuurlijk geweldig is, geef ik toch de voorkeur aan een oplaadbare muis. Het snoer stop je in de muis, dan in de computer en zo zorg je ervoor dat je muis altijd werkt. Bovendien is het beter voor het milieu en je portemonnee.

Bij een muis op batterijen heb je altijd nieuwe batterijen nodig wanneer de batterijen leeg zijn. Heb je die niet bij de hand, dan kun je niet verder totdat je de batterijen uit de afstandsbediening van de tv hebt gehaald en heb je die niet, dan moet je toch echt naar de winkel. Dat maakt een model op losse batterijen een potentiële vijand voor productiviteit.

Configuratie

De meeste goede muizen bieden configuratiesoftware waarmee je de werking van de muis aanpast. Op z'n eenvoudigst stel je met configuratie-apps de knoppen van je muis opnieuw in, zodat ze verschillende dingen doen wanneer je klikt of drukt.

Veel – maar niet alle – muizen bieden je de mogelijkheid om meerdere configuraties op te slaan voor het geval je je muis regelmatig op verschillende manieren gebruikt. Met sommige apps kun je die configuraties ook aan specifieke programma's koppelen, zodat de muissoftware bij gebruik op je voorkeursconfiguratie overschakelt.

Net als bij draadloze toetsenborden moeten ook draadloze muizen specifieke, extra bedieningselementen hebben die te maken hebben met stroom en verbinding. Als een muis achtergrondverlichting heeft (en de meeste gaming muizen hebben dat tegenwoordig), moet er een manier zijn om die uit te schakelen, want dit verbruikt stroom.

Een waarschuwing wanneer de batterij bijna leeg is, is ook erg handig. Sommige geavanceerde apps – zoals Corsair's CUE – tonen een batterij-indicator op de werkbalk van het bureaublad.
Als je op zoek bent naar een draadloze muis die specifiek voor gamen is bedoeld, ga dan na of het besturingssysteem van je computer compatibel is met de configuratiesoftware.

Ben je op zoek naar een simpele muis zonder teveel mogelijkheden, dan is de configuratiesoftware minder belangrijk. Bij simpele modellen is het zelfs zo dat je vaak niet eens een programma hoeft te downloaden en in te stellen. Je past de werking van de knoppen hier dan ook niet op aan.

Laptop en toebehoren op witte ondergrond, bovenaanzicht.

Muisknoppen

Het standaard muisontwerp dat de meeste mensen kennen heeft vijf of zes knoppen: links klikken, rechts klikken, een aanklikbaar scrollwiel, en twee knoppen om mee terug of vooruit te navigeren aan de duimzijde. Als de muis een zesde knop heeft, vind je deze bijna altijd direct onder het scrollwiel. Hiermee stel je de DPI-waarde in. Over de DPI-waarde lees je zometeen meer.

Muizen die je op kantoor gebruikt hebben niet veel mogelijkheden nodig. Sommige krachtige productiviteitsmuizen hebben zeven knoppen, maar dat is het wel zo'n beetje. Meer productiviteit van de muis heb je simpelweg niet nodig.

In sommige high-end muizen vind je extra aanpassingen en sneltoetsen waardoor een muis met zeven knoppen aanvoelt alsof hij veel meer mogelijkheden biedt, maar in de praktijk valt dit tegen en gebruik je de extra knoppen niet of zelden.

Bij gaming muizen wordt het, net als bij een gaming toetsenbord en een uitgebreide gaming headset, ingewikkelder. Het aantal knoppen komt vaak overeen met het type muis dat je koopt. Muizen voor first-person shooters (FPS) voegen vaak die extra zevende knop toe om de DPI-waarde aan te passen.

Gespecialiseerde MMO muizen hebben een heleboel knoppen aan de zijkant om de functietoetsen op een toetsenbord na te bootsen, wat oploopt tot 15 of meer.

Voor alle duidelijkheid: meer is niet altijd beter. Extra knoppen gewicht toe en als ze slecht ontworpen zijn, kunnen ze zelfs pijnklachten veroorzaken.

Specificaties van draadloze muizen vergelijken

MuisvormRechts- of linkshandigErgonomisch ontworpenVoedingstypeAantal muisknoppendpi
1Logitech Wireless Mouse M185NormaalRechtshandig en linkshandigNeeBatterij3 knoppen1000
2Trust MydoNormaalRechtshandig en linkshandigNeeBatterij4 knoppen1800
3Logitech M705NormaalRechtshandigNeeBatterij5 knoppen900
4Logitech MX Master 3 Draadloze Muis ZwartNormaalRechtshandigJaAccu7 knoppen4000
5Trust Verto Draadloze Ergonomische MuisVerticaalRechtshandigJaUSB6 knoppen1600

Logitech Wireless Mouse M185

Muisvorm: Normaal

Rechts- of linkshandig: Rechtshandig en linkshandig

Ergonomisch ontworpen: Nee

Voedingstype: Batterij

Aantal muisknoppen: 3 knoppen

dpi: 1000

Trust Mydo

Muisvorm: Normaal

Rechts- of linkshandig: Rechtshandig en linkshandig

Ergonomisch ontworpen: Nee

Voedingstype: Batterij

Aantal muisknoppen: 4 knoppen

dpi: 1800

Logitech M705

Muisvorm: Normaal

Rechts- of linkshandig: Rechtshandig

Ergonomisch ontworpen: Nee

Voedingstype: Batterij

Aantal muisknoppen: 5 knoppen

dpi: 900

Logitech MX Master 3 Draadloze Muis Zwart

Muisvorm: Normaal

Rechts- of linkshandig: Rechtshandig

Ergonomisch ontworpen: Ja

Voedingstype: Accu

Aantal muisknoppen: 7 knoppen

dpi: 4000

Trust Verto Draadloze Ergonomische Muis

Muisvorm: Verticaal

Rechts- of linkshandig: Rechtshandig

Ergonomisch ontworpen: Ja

Voedingstype: USB

Aantal muisknoppen: 6 knoppen

dpi: 1600

DPI

DPI staat voor dots per inch. DPI bepaalt hoe ver de cursor beweegt per inch muisbeweging. Bijvoorbeeld: 1600 DPI betekent dat voor elke centimeter muisbeweging, de cursor 1600 pixels op je scherm kruist.

Hoe lager deze waarde, hoe minder gevoelig de muis is. Dit betekent dat als je met een hogere DPI-waarde werkt, zelfs een kleine muisbeweging de cursor een grote afstand over je scherm verplaatst.

De gemiddelde muis heeft tegenwoordig een DPI van 1600, en gaming muizen hebben meestal 4000 DPI of meer. DPI is iets anders dan de typische instelling voor gevoeligheid. DPI heeft betrekking op de hardware mogelijkheden van een muis, terwijl gevoeligheid een software-instelling is.

Een muis van lage kwaliteit, ingesteld op een hoge gevoeligheid, zou je bewegingen alleen maar instabiel en onnauwkeurig maken. Omgekeerd zal een muis met een hoge DPI-waarde gekoppeld aan een lage gevoeligheidsinstelling leiden tot nauwkeurige, vloeiende bewegingen.

Muizen met een hoge DPI-waarde komen van pas als je te maken hebt met een monitor met hoge resolutie. Schermen met lage resolutie vereisen geen muis met hoge DPI. Game je bijvoorbeeld op een scherm met hoge resolutie, dan kun je met een muis met hoge DPI je cursor soepel over het scherm bewegen.

Tegelijkertijd is een lage DPI-waarde handig voor mensen die veel first-person shooters (FPS) spelen. Spelers willen in dit geval precies mikken, wat een stabiele cursor vereist. Stabiliteit en een hoge DPI-waarde gaan niet goed samen, omdat in dat geval zelfs een enkele trilling van je hand tot een gemist schot kan leiden.

Muis met toetsenbord op achtergrond, zij-aanzicht

Ergonomie

De twee belangrijkste dingen waar je op moet letten als je een ergonomische muis zoekt, zijn de plaats van de scroll en of je een verticale of traditionele muis wilt. Een traditionele ergonomische muis positioneert je hand op een soortgelijke manier als een gewone muis, waarbij je hand relatief plat ligt.

Een verticale muis positioneert je hand meer in een soort handschud-positie, wat de druk van je pols en onderarm wegneemt.

Niet alle draadloze muizen zijn ergonomisch. Sommige draadloze muizen hebben simpelweg de vorm van een muis en hebben geen extra's om je gewrichten verlichting te bieden.

Werk je lange uren, dan is het altijd een goed idee om een ergonomische muis te gebruiken. Zelfs wanneer je geen pijnklachten hebt, is het beter om deze te voorkomen door een goed gevormde muis te gebruiken.

De 5 beste draadloze muizen op een rij

1. Logitech Wireless Mouse M185

1. Logitech Wireless Mouse M185
Muisvorm: Normaal
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig en linkshandig
Ergonomisch ontworpen: Nee
Voedingstype: Batterij
Aantal muisknoppen: 3 knoppen
dpi: 1000

2. Trust Mydo

2. Trust Mydo
Muisvorm: Normaal
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig en linkshandig
Ergonomisch ontworpen: Nee
Voedingstype: Batterij
Aantal muisknoppen: 4 knoppen
dpi: 1800

3. Logitech M705

3. Logitech M705
Muisvorm: Normaal
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig
Ergonomisch ontworpen: Nee
Voedingstype: Batterij
Aantal muisknoppen: 5 knoppen
dpi: 900

4. Logitech MX Master 3 Draadloze Muis Zwart

4. Logitech MX Master 3 Draadloze Muis Zwart
Muisvorm: Normaal
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig
Ergonomisch ontworpen: Ja
Voedingstype: Accu
Aantal muisknoppen: 7 knoppen
dpi: 4000

5. Trust Verto Draadloze Ergonomische Muis

5. Trust Verto Draadloze Ergonomische Muis
Muisvorm: Verticaal
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig
Ergonomisch ontworpen: Ja
Voedingstype: USB
Aantal muisknoppen: 6 knoppen
dpi: 1600

Veelgestelde vragen over draadloze muizen

Hieronder beantwoord ik een paar van de meestgestelde vragen over draadloze muizen.

Waar staat DPI voor?

DPI staat voor dots per inch, wat weergeeft hoeveel pixels je cursor op je scherm beweegt per inch verplaatsing van de muis.

Hoe installeer je een draadloze muis?

Wanneer je de draadloze muis verbindt met je computer, zal deze je muis herkennen en in de meeste gevallen het stuurprogramma automatisch installeren. Wanneer dit niet het geval is, is het een goed idee om naar de website van de fabrikant te gaan en hier de instructies te lezen.

Waarom werkt mijn draadloze muis niet?

Er zijn enkele redenen waarom een muis niet zou werken. Controleer eerst of je computer compatibel is met de muis en de drivers, indien mogelijk. Controleer ook of de batterijen van de muis opgeladen zijn of vervangen moeten worden. Werkt de muis nog steeds niet, dan is het een goed idee om naar de website van de fabrikant te gaan en daar de FAQ te lezen.

Muis zij-aanzicht

Conclusie

Hopelijk heb ik je dankzij dit artikel kennis laten maken met de wereld van de draadloze muizen, en heb je een weloverwogen keuze gemaakt. Heb jij nog goede tips? Laat het me dan zeker weten! Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot accountmanager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.