De Beste Draagzak voor Jou en je Kindje

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Je handen vrij én je baby dichtbij – wat wil je nog meer?

De Beste Draagzak voor Jou en je Kindje

Een draagzak gebruik je om je kindje in te dragen. Ze zijn zowel voor jou als voor je kindje comfortabel en laten je handen vrij. Het is geen nieuw fenomeen, en draagzakken en -doeken worden al eeuwenlang in verschillende culturen gebruikt. In dit artikel vertel ik je meer over de beste draagzakken en waar je op let bij de aanschaf.

Er zijn zo veel soorten draagdoeken en draagzakken, dat het de moeite waard is om meer te weten te komen over de verschillende stijlen, en er zelfs een paar uit te proberen voordat je tot een aankoop overgaat.

Wat zijn de voordelen van een draagzak?

Veel ouders vinden het gebruik van een draagzak vooral erg praktisch. Probeer maar eens op te ruimen of de lunch voor je peuter klaar te maken met je pasgeborene in je armen. Dit leidt tot frustratie, waar niemand gelukkig van wordt.

Zelfs het beste wipstoeltje houdt je baby niet voor altijd zoet. Gebruik je een draagzak, dan heb je niet alleen je handen vrij, maar je hebt ook je kindje dichtbij je. Een jonge baby heeft zijn moeder nodig en zoekt veiligheid. De geur, aanrakingen en zelfs het kloppen van je hart stelt je baby gerust.

Het hebben van een goede kinderwagen of buggy is fijn, maar soms niet handig wanneer je veel gebruik maakt van het openbaar vervoer. Ook hier komt een draagzak goed van pas.

Er zijn nog meer gebruiksscenario's voor draagzakken: veel ziekenhuizen gebruiken draagzakken en draagdoeken. Deze techniek staat ook wel bekend als Kangaroo Care. Er is bewijs dat dit huid-op-huidcontact tussen moeder en pasgeborene (vooral premature baby's) grote voordelen kan opleveren voor beiden.

Door een baby te dragen in een draagzak of draagdoek, krijgt de baby hulp bij het reguleren van de ademhaling en hartslag en de temperatuurregeling wordt verbeterd. Bovendien helpt het bij borstvoeding geven. Baby's die dicht tegen hun moeder aan liggen, zijn vaak ook meer tevreden.

De ouder of verzorger hecht zich hiermee sneller aan de baby. De afgifte van oxytocine verhoogt hierbij ook, waardoor (de kans op) postnatale depressie vermindert. Zo zie je maar dat een draagzak niet alleen praktisch is, maar een weelde aan voordelen kent.

Deryan Meinkind Draagzak

Deryan Meinkind Draagzak
Draagwijze: Buikdrager | Rugdrager
Type draagzak: Pasgeboren babydrager (3 kg-20 kg)
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Tula Free to Grow Linen Sand ergonomische draagzak

Tula Free to Grow Linen Sand ergonomische draagzak
Draagwijze: Buikdrager | Rugdrager
Type draagzak: Pasgeboren babydrager (3 kg-20 kg)
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Deryan Meinkind Draagzak

Deryan Meinkind Draagzak
Draagwijze: Buikdrager | Rugdrager
Type draagzak: Pasgeboren babydrager (3 kg-20 kg)
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Hoe koop ik de beste draagzak?

Het kiezen van de juiste draagzak is de sleutel tot het onder de knie krijgen van het dragen van je baby. Een draagzak moet comfortabel, eenvoudig en praktisch zijn voor zowel jou als je kleintje. Hieronder lees je meer over de eigenschappen van draagzakken.

Type draagzak

Met een draagzak wordt meestal een gestructureerde drager bedoeld, met gespen of een ander eenvoudig bevestigingssysteem. Een draagdoek bestaat uit een doek, vaak geweven, die je op verschillende manieren knoopt. Hiermee draag je je baby op verschillende manieren.

Met een draagzak draag je je baby meestal op één of twee verschillende manieren. Draagzakken zijn eenvoudiger in gebruik dan draagdoeken, maar een draagdoek is in de meeste gevallen veelzijdiger. Hieronder vertel ik je meer over de verschillende typen.

Draagdoek

Een draagdoek is een enkel stuk stof dat over één schouder gaat, en zo een buidel vormt waarin je als het ware je baby draagt. Sommige hebben een ring om de doek mee te verstellen en sommigen knoop je. Ze zijn flexibel in gebruik en populair omdat ze (na wat oefening) ideaal zijn om discreet borstvoeding te geven.

Een draagdoek is vooral geschikt voor pasgeborenen en jonge baby's. Pas als je de verschillende draagwijzes van een draagdoek onder de knie hebt, zijn draagdoeken ook ideaal voor oudere baby's en peuters.

Het grootste nadeel van een draagdoek is dat het in het begin erg lastig is om de doek op de juiste manier te gebruiken. Er zijn verschillende manieren om te knopen en verschillende manieren om je baby te dragen.

Wanneer je eenmaal ervaring hebt in het gebruik, willen de meeste ouders niet anders meer. Juist omdat een draagdoek zo flexibel is, is het een favoriet voor veel mensen. En zoals altijd: oefening baart kunst!

Zacht gestructureerde babydragers

Zacht gestructureerde babydragers bieden goede ondersteuning voor baby's en zijn comfortabel voor de drager. Deze babydragers zijn een uitstekende optie als je op zoek bent naar iets wat structuur heeft, maar ook flexibel te gebruiken is.

De meeste babydragers kunnen als buikdrager of als rugdrager gedragen worden. Ze zijn veilig in gebruik, want ze zijn eenvoudig stevig vast te maken. Ze zijn bovendien duurzaam; ze rekken niet snel uit en aan te gebruiken voor meer kinderen. Heb je bijvoorbeeld een pasgeborene en een peuter, dan stel je de draagzak meestal makkelijk hierop aan.

Ze bieden veel steun en structuur, waardoor zowel de drager als het kind comfortabel en veilig zijn. Het enige nadeel is dat veel gestructureerde babydragers niet geschikt zijn voor hele jonge baby's. Dit wordt opgelost door speciale inleggers voor jonge baby's. Deze koop je er los bij.

Rugzakdrager

Deze babydragers lijken op backpacks. Ze hebben een zitje voor je baby dat met een frame op je rug bevestigd wordt, en riemen die over je schouders gaan.

Rugzakdragers zijn perfect voor baby's die graag rondkijken en hoog op je schouders gedragen worden. Veel van deze babydragers hebben veel opbergmogelijkheden, zoals zakjes en lussen om iets aan te hangen. Sommige modellen hebben zelfs een ingebouwd zonnescherm om je baby tegen de zon te beschermen.

Rugzakdragers zijn ideaal voor gezinnen die veel wandelen en vaak op reis gaan. Deze rugzakken bieden niet alleen plaats en comfort voor je baby, maar dankzij de opbergmogelijkheden neem je genoeg spullen mee om bijvoorbeeld te gaan hiken.

Prijs

Hoewel de meeste draagzakken betaalbaar zijn, zijn er ook draagzakken die minder prijsvriendelijk zijn. Het is echter belangrijk dat de prijs niet de enige factor is bij je beslissing. Comfort, gebruiksgemak en veiligheid zijn belangrijker dan de prijs.

Comfort voor jou

De draagzak moet bij jouw gestel en lichaamstype passen. Je mag er zeker geen pijnklachten van krijgen. Wanneer de draagzak in te stellen is, pas je deze eenvoudiger aan naar jouw houding, waardoor hij veel beter zit.

Comfort voor je baby

De ideale draagzak ondersteunt zowel het hoofd als de nek van je baby. Kies je voor een buikdrager, let er dan op dat de beengaten los genoeg zijn voor de dijen van je baby, maar niet zo los dat je baby er doorheen glijdt.

Veelzijdigheid

Koop een draagzak die geschikt is voor je groeiende baby. In plaats van een draagzak in één maat te kopen, koop je liever een verstelbare draagzak. Met een verstelbare draagzak doe je langer.

Schoonmaken

Zelfs de beste draagzak wordt soms vies. Het is daarom belangrijk dat deze eenvoudig schoon te maken is. Bij voorkeur was je je draagzak op lage temperatuur in de wasmachine.

Eigenschappen van draagzakken vergelijken

DraagwijzeType draagzak
1Deryan Meinkind DraagzakBuikdrager | RugdragerPasgeboren babydrager (3 kg-20 kg)
2Tula Free to Grow Linen Sand ergonomische draagzakBuikdrager | RugdragerPasgeboren babydrager (3 kg-20 kg)
3Deryan Meinkind DraagzakBuikdrager | RugdragerPasgeboren babydrager (3 kg-20 kg)
4Ergobaby Embrace Draagzak BabyBuikdragerPasgeboren babydrager (3 kg-20 kg)
5Ergobaby Omni 360 Draagzak BabyBuikdrager | Heupdrager | RugdragerPasgeboren babydrager (3 kg-20 kg)

Deryan Meinkind Draagzak

Draagwijze: Buikdrager | Rugdrager

Type draagzak: Pasgeboren babydrager (3 kg-20 kg)

Tula Free to Grow Linen Sand ergonomische draagzak

Draagwijze: Buikdrager | Rugdrager

Type draagzak: Pasgeboren babydrager (3 kg-20 kg)

Deryan Meinkind Draagzak

Draagwijze: Buikdrager | Rugdrager

Type draagzak: Pasgeboren babydrager (3 kg-20 kg)

Ergobaby Embrace Draagzak Baby

Draagwijze: Buikdrager

Type draagzak: Pasgeboren babydrager (3 kg-20 kg)

Ergobaby Omni 360 Draagzak Baby

Draagwijze: Buikdrager | Heupdrager | Rugdrager

Type draagzak: Pasgeboren babydrager (3 kg-20 kg)

Veiligheid voorop

Het verkeerd dragen van je baby kan ernstige gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk dat je je baby op de juiste manier draagt en rekening houdt met enkele punten. Omdat er over het algemeen meer informatie in het Engels te vinden is, heb ik de onderstaande richtlijnen voor je vertaald. De originele tekst kun je vinden op de website van de nct.

Als je baby in de draagdoek of draagzak zit, check je baby dan regelmatig en zorg ervoor dat niets zijn neus en mond blokkeert. Zorg er ook voor dat je de TICKS checklist van het UK Sling Consortium leest en volgt:

  • (T)ight – strak. Slings en dragers moeten strak genoeg zitten om je baby van stevig te omhelzen. Een te losse drager zorgt ervoor dat je baby in de drager kan in zakken, wat zijn ademhaling kan belemmeren en aan je rug trekt.
  • (I)n view – je baby is altijd zichtbaar. Wanneer je naar beneden kijkt, moet het gezicht van je baby (zonder enige moeite) zichtbaar zijn. De stof van een draagzak mag zich niet om het gezicht van je baby sluiten.
  • (C)lose enough to kiss – dichtbij genoeg om een kus te geven. Het hoofd van je baby moet zo dicht bij je kin liggen als comfortabel is. Door je hoofd naar voren te kantelen, moet je je baby op het hoofd of voorhoofd kunnen kussen.
  • (K)eep chin off the chest – je baby's kin mag niet op zijn borst liggen. Een baby mag nooit zo liggen dat de kin op de borst gedrukt wordt, want dit beperkt de ademhaling. Zorg ervoor dat er altijd een ruimte van minstens een vingerbreedte onder de kin van je baby is.
  • (S)upported back – ondersteuning voor baby's rug. In een babydrager moet je baby comfortabel dicht tegen je aan liggen om zo zijn rug in zijn natuurlijke positie te ondersteunen. De baby's buik en borst moeten tegen je aan liggen. Test dit door je hand op de rug van je baby te leggen en zachtjes te drukken; hij mag zich niet verder naar je toe bewegen, omdat hij al helemaal tegen je aan hoort te liggen.

De 5 beste draagzakken op een rij

1. Deryan Meinkind Draagzak

1. Deryan Meinkind Draagzak
Draagwijze: Buikdrager | Rugdrager
Type draagzak: Pasgeboren babydrager (3 kg-20 kg)

2. Tula Free to Grow Linen Sand ergonomische draagzak

2. Tula Free to Grow Linen Sand ergonomische draagzak
Draagwijze: Buikdrager | Rugdrager
Type draagzak: Pasgeboren babydrager (3 kg-20 kg)

3. Deryan Meinkind Draagzak

3. Deryan Meinkind Draagzak
Draagwijze: Buikdrager | Rugdrager
Type draagzak: Pasgeboren babydrager (3 kg-20 kg)

4. Ergobaby Embrace Draagzak Baby

4. Ergobaby Embrace Draagzak Baby
Draagwijze: Buikdrager
Type draagzak: Pasgeboren babydrager (3 kg-20 kg)

5. Ergobaby Omni 360 Draagzak Baby

5. Ergobaby Omni 360 Draagzak Baby
Draagwijze: Buikdrager | Heupdrager | Rugdrager
Type draagzak: Pasgeboren babydrager (3 kg-20 kg)

Veelgestelde vragen over draagzakken

Hoelang mag een baby in een draagzak?

Hoelang een baby in een draagzak mag, is afhankelijk van het maximale gewicht van de draagzak. Er zijn draagzakken verkrijgbaar voor baby's tot 5 kilogram, maar er zijn ook draagzakken verkrijgbaar die te verstellen zijn. Deze gebruik je in de meeste gevallen tot je kindje ongeveer drie is, soms zelfs langer.

Wanneer mag een baby in een draagzak?

Wanneer een baby in een draagzak kan, hangt af van de draagzak. Sommige draagzakken mogen worden gebruikt vanaf de geboorte, terwijl andere pas geschikt zijn voor baby's vanaf bijvoorbeeld vijf kilogram.

Hoelang gaat een draagzak mee?

Hoe lang een draagzak meegaat, hangt af van de kwaliteit van de draagzak en hoe vaak je deze gebruikt. Een draagzak die je eens per week gebruikt, gaat vanzelfsprekend langer mee dan een draagzak die je elke dag gebruikt. Hier valt dus geen direct antwoord op te geven.

vrouw met baby in draagzak, zij-aanzicht

Conclusie

De wereld van de babydragers is groot en ik hoop dat dit artikel je in ieder geval heeft geholpen bij het kiezen van de juiste babydrager voor jou. Heb je nog vragen of misschien een goede tip? Laat dan zeker een reactie achter! Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot accountmanager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.