Wat is de Beste Elektrische Tandenborstel?

Vrouw poetst tanden met Philips Sonicare elektrische tandenborstel
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

Inhoudsopgave

Je tanden poetsen is een deel van je dagelijkse routine. Als je je tanden goed poetst, zijn bezoekjes aan de tandarts meestal aangenamer en blijven je tanden langer mooi. De beste resultaten bereik je dan ook met de beste elektrische tandenborstel. Lees hier waar je op let bij de aankoop hiervan! 🪥

Top 5 Beste Elektrische Tandenborstels

Oral B iO 9n Zwart Powered by Braun + 4 borstels

Oral B iO 9n met accessoires
Beste op de markt
5/5

Aantal opzetborstels: 4
Werkt met app: Ja
Intensiteit aanpasbaar: Ja

Timer: Ja
Oplaadtijd accu: 3 uur
Batterijduur: 60 minuten

Philips Sonicare DiamondClean Smart HX9924/03

Sonicare Diamond Clean met accessoires
Beste koop
4.5/5

Aantal opzetborstels: 3
Werkt met app: Ja
Intensiteit aanpasbaar: Ja

Timer: Ja
Oplaadtijd accu: 12 uur
Batterijduur: 84 minuten

Philips Sonicare Protective Clean 4500 HX6830/34 + Optimal White

Elektrische tandenborstel set, roze en zwarte tandenborstel
Beste set
4/5

Aantal opzetborstels: 8
Werkt met app: Nee
Intensiteit aanpasbaar: Ja

Timer: Ja
Oplaadtijd accu: 24 uur
Batterijduur: 56 minuten

Oral -B Junior 6+ Paars

Oral B Junior paars, vooraanzicht
Beste voor kinderen
3.5/5

Aantal opzetborstels: 1
Werkt met app: Nee
Intensiteit aanpasbaar: Nee

Timer: Ja
Oplaadtijd accu: 22 uur
Batterijduur: 40 minuten

Oral B Pro 600 Cross Action

Oral B Pro, Bovenaanzicht
Beste voor een klein budget
3/5

Aantal opzetborstels: 1
Werkt met app: Nee
Intensiteit aanpasbaar: Nee

Timer: Ja
Oplaadtijd accu: 22 uur
Batterijduur: 28 minuten

Waarom poetsen met een elektrische tandenborstel?

Een elektrische tandenborstel beweegt veel sneller dan een normale tandenborstel. Deze snelle bewegingen maken je tanden (en tandvlees) beter schoon en verwijderen plak beter. Hoe meer bewegingen de borstel maakt, hoe schoner je tanden worden. 

Daarnaast bereik je moeilijk bereikbare plaatsen in je mond makkelijker met een elektrische tandenborstel. Bovendien hoef je je tandenborstel alleen maar op de tand te plaatsen en deze langzaam over je tanden heen te bewegen. Met de hand poetsen is meer werk, zoals je zelf waarschijnlijk weet.

Goed tandenpoetsen doe je zo:

  • Poets je tanden altijd twee keer per dag, twee minuten lang
  • Gebruik tandpasta met fluoride, want fluoride voorkomt gaatjes
  • Maak dagelijks de ruimte tussen je tanden ook goed schoon met goede ragers
  • Kijk terwijl je poetst, zodat je ziet wat je precies poetst
  • Ga elke zes maanden naar de tandarts om je gebit na te laten kijken
Koppel dat samen tanden poetst

De 5 Beste Elektrische Tandenborstels op een Rij

#1 Oral B iO 9n Zwart Powered by Braun + 4 borstels – Beste op de markt

Aantal opzetborstels: 4
Werkt met app: Ja

Intensiteit aanpasbaar: Ja
Timer: Ja

Oplaadtijd accu: 3 uur
Batterijduur: 60 minuten

Eerste indruk

Het eerste wat me opvalt is de hoge prijs van deze tandenborstel. Hij wordt hiervoor wel geleverd met vier extra borstels waardoor je (in theorie) twee jaar vooruit kunt zonder vervangingen nodig te hebben.

De tandenborstel ziet er ook mooi uit: strak en gestroomlijnd. Het oog wilt ook wat, zeker als je er een hoge prijs voor betaalt!

De batterij gaat een uur mee en dan laad je de tandenborstel weer op. De korte oplaadtijd van drie uur is vooral handig tijdens de vakantie.

Oral B 9N zwart vooraanzicht
5/5

Poetsbeleving- en resultaat

Deze elektrische tandenborstel heeft maar liefst negen poetsstanden waar je uit kiest. Dat is zeer fijn als je net als ik gevoelige tanden hebt.

Daarnaast volg je je poetsbeurt via de bijbehorende app. Hierdoor zie je precies welke gebieden meer of minder aandacht nodig hebben. De app download je in de App Store of in de Google Play Store.

Ik poets de eerste keer met de extra gevoelige poetsstand en voel meteen een verschil met mijn eigen (oude!) elektrische tandenborstel. De tandenborstel gebruikt de roterende 3D techniek: het borsteltje draait rond en pulseert. Het borsteltje maakt hierdoor veel bewegingen: 17400 rotaties per minuut en 17400 pulsaties per minuut.

Ondanks de gevoeligheid van mijn tanden, heb ik met deze poetsstand nergens last van. Ik probeer ze echter allemaal uit. Behalve de intense poetsstand, voelen ze voor mij allemaal comfortabel. Hij heeft zelfs een poetsstand om je tong mee te reinigen!

Een ander handigheidje is dat als je te veel kracht zet, of te hard drukt, de ring onder de borstel van kleur verandert. Als de druksensor groen is, poets je met voldoende druk. Wordt deze rood, dan zet je teveel druk.

Het klinkt erg cliché, maar mijn tanden voelen erg glad en schoon na het poetsen met deze tandenborstel. Het poetsen zelf voelt prima en ondanks mijn gevoelige tanden, heb ik nergens last van. 

Conclusie

Wat mij betreft is deze tandenborstel zijn geld meer dan waard. Als je op zoek bent naar een elektrische tandenborstel voor gevoelige tanden die goede resultaten levert, en ben je niet gebonden aan een klein budget? Dan is dit de juiste keuze voor jou! 

Voordelen

Nadelen

#2 Philips Sonicare DiamondClean Smart HX9924/03 – Beste koop

Aantal opzetborstels: 3
Werkt met app: Ja

Intensiteit aanpasbaar: Ja
Timer: Ja

Oplaadtijd accu: 12 uur
Batterijduur: 84 minuten

Sonicare Diamond Clean vooraanzicht
4.5/5

Eerste indruk

Ook deze elektrische tandenborstel werkt met een app voor Android en iOS waarop je ziet hoe goed je poetst en of er plekjes zijn die meer of minder tijd nodig hebben.

Het is wederom een prijzig stukje techniek, maar hij is iets minder duur dan de Oral B iO 9n die op onze eerste plaats staat.

Voorop zie je twee ronde knoppen: eentje om hem aan- en uit mee te zetten, en de andere om het programma mee in te stellen.

Deze tandenborstel heeft vijf poetsstanden, waaronder ook een stand voor gevoelige tanden. Er is geen stand om je tong mee te reinigen, maar je krijgt er wel een tongreiniger bij. 

Je krijgt er ook drie verschillende borstels bij: een speciaal om plaque mee te verwijderen, een gum care-borstel en een White-borstel. Deze tandenborstel gebruikt de sonische techniek om je tanden te poetsen. Hier lees je later meer over.

Daarnaast krijg je er een glas bij waar je je tandeborstel in zet om hem op te laden. Erg handig! Ook zit er een usb-aansluiting op de meegeleverde reisetui waarmee je de tandenborstel oplaadt.

Hij gaat maar liefst 84 minuten mee op een enkele oplaadbeurt. Het duurt wel een stevige 12 uur voor een complete laadcyclus. De borstels voor deze elektrische tandenborstel zijn daarbij erg prijzig, dus houd ook daar rekening mee. 

Poetsbeleving- en resultaat

Deze tandenborstel maakt iets meer geluid, maar hij poetst erg grondig en gebruikt de sonische poetstechniek. Ik kijk tijdens het poetsen op de app om te zien of ik goed bezig ben en ga nog een keer over mijn voortanden heen. 

Na de poetsbeurt voelen mijn tanden glad en schoon. Ondanks mijn gevoelige tanden, heb ik nergens last van en ben dan ook erg tevreden met de speciale poetsstand voor gevoelige tanden. 

Hij geeft ook aan wanneer ik teveel druk zet. Daarnaast zit er – zoals bij veel elektrische tandenborstels – ook een timer op. Zo weet ik wanneer ik klaar ben met poetsen.

Ik kan helaas nergens vinden hoeveel bewegingen de tandenborstel maakt en dat is eigenlijk best jammer, want zonder deze informatie is het lastig om vergelijkingen te maken. Ik heb wel kunnen vinden dat hij tussen de 30,000 en 61,000 aantal bewegingen maakt, maar het verschil tussen die twee is behoorlijk groot.

Conclusie

Deze elektrische tandenborstel is iets minder perfect dan de Oral B die op de eerste plaats staat, maar nog steeds uitstekend. Hij is erg compleet mede dankzij de drie verschillende borstels die je erbij krijgt. Deze borstels zijn prijzig en dat is iets om rekening mee te houden.

Ben je op zoek naar een goede elektrische tandenborstel die een app heeft en daarnaast je gebit goed schoon maakt, dan is dit de juiste keuze voor jou.

Voordelen

Nadelen

#3 Philips Sonicare Protective Clean 4500 HX6830/34 + Optimal White – Beste set

Aantal opzetborstels: 8
Werkt met app: Nee

Intensiteit aanpasbaar: Ja
Timer: Ja

Oplaadtijd accu: 24 uur
Batterijduur: 56 minuten

Eerste indruk

Dit is een set met twee elektrische tandenborstels. Lekker handig als je samen woont! Houd er wel rekening mee dat er maar één oplader wordt meegeleverd, dus jullie moeten die delen, of een aparte erbij kopen.

Deze tandenborstels lijken wat betreft uiterlijk veel op de Sonicare DiamondClean, maar er zijn toch een aantal benoemenswaardige verschillen. 

Zo werkt deze tandenborstel niet met een app en heeft hij maar twee poetsstanden: standaard reinigen, en een stand voor wittere tanden. 

Het duurt daarnaast maar liefst 24 uur voordat de tandenborstel volledig is opgeladen. Zet hem daarom altijd na de poetsbeurt in de oplader. Je poetst met een opgeladen borstel 56 minuten. Deze tandenborstels hebben verder een poetsdruksensor die aangeeft als je teveel druk zet. 

Sonicare elektrische tandenborstel, zwart en roze
3.5/5

Poetsbeleving- en resultaat

De tandenborstel ligt fijn in de hand en is eenvoudig te bedienen via de twee knoppen op de voorkant van de tandenborstel. Hij heeft geen stand voor gevoelige tanden, maar ik heb tijdens het poetsen nergens last van. De meegeleverde borsteltjes zijn zacht, wat zeker helpt. 

Na gebruik voelen mijn tanden glad en schoon aan. Door het gebrek van een app kan ik alleen niet controleren of mijn tanden goed gepoetst zijn, maar het voelt in ieder geval schoon. Hij gebruikt de inmiddels bekende sonische poetstechniek om de beste resultaten te leveren.

Conclusie

Je krijgt twee tandenborstels in deze set waardoor deze set een aantrekkelijke prijs heeft. Houd er wel rekening mee dat er maar één oplader wordt meegeleverd, hoewel dit niet wegneemt dat deze borstel fijn in gebruik is en prima poetsresultaten levert. 

Ben je op zoek naar twee goede maar eenvoudige elektrische tandenborstels voor een vriendelijk prijsje, dan is deze set ideaal voor jou. 

Voordelen

Nadelen

#4 Oral -B Junior 6+ Paars – Beste voor kinderen

Aantal opzetborstels: 1
Werkt met app: Nee

Intensiteit aanpasbaar: Nee
Timer: Ja

Oplaadtijd accu: 22 uur
Batterijduur: 40 minuten

Oral B Junior in verpakking
3/5

Eerste indruk

Deze tandenborstel ziet (en voelt) een stuk simpeler dan alle andere elektrische tandenborstels. Hij is bedoeld voor kinderen van zes jaar en ouder en heeft maar één poetsstand.

Hij piept na 30 seconden waardoor je kind weet wanneer het tijd is om een andere zone poetsen. Hij poetst 40 minuten aan een stuk en het duurt 22 uur om hem volledig op te laden.

Poetsbeleving- en resultaat

Deze tandenborstel is bedoeld voor kinderen waardoor ik het lastig vind om hem goed te beoordelen. Als ik aan mijn zoon voorstel om hem uit te testen wordt dit aanbod dan ook enthousiast aangenomen. Hij vindt het erg stoer dat hij zijn tanden ook elektrisch mag poetsen.

De tandborstel is erg eenvoudig te bedienen: met de knop op de voorkant. Hij heeft geen verschillende poetsstanden waardoor je maar op één knop drukt. De timer zorgt ervoor dat hij na 30 seconden heel even trilt en stopt met poetsen. 

Hierdoor weet je kind dat het tijd is om ergens anders te gaan poetsen. Mijn zoon vond hem erg prettig poetsen en vertelde me dat zijn tanden erg schoon voelde na het poetsen. De tandenborstel gebruikt de roterende 3D-techniek: het borsteltje draait rond én pulseert. 

Conclusie

Je moet er goed op letten dat de tandenborstel terug in de lader wordt geplaatst: het duurt namelijk 22 uur om deze volledig op te laden. Daarnaast heeft deze tandenborstel maar één poetsstand, waardoor er niet gekozen kan worden. Hij is daarom meteen prijsvriendelijk en gemakkelijk te gebruiken door kinderen.

Als je op zoek bent naar een eenvoudige elektrische tandenborstel voor je kinderen die prima en eenvoudig werkt, dan is deze tandenborstel een goede keuze. 

Voordelen

Nadelen

#5 Oral B Pro 600 Cross Action– Beste voor een klein budget

Aantal opzetborstels: 1
Werkt met app: Nee

Intensiteit aanpasbaar: Nee
Timer: Ja

Oplaadtijd accu: 22 uur
Batterijduur: 28 minuten

Eerste indruk

Deze tandenborstel doet me denken aan de elektrische tandenborstel voor kinderen: hij ziet er bijna hetzelfde uit. Eenvoud staat bij deze tandenborstel dan ook centraal.

Deze tandenborstel heeft twee poetsstanden: standaard en gevoelig. Welke stand je ook kiest: hij gebruikt de roterende 3D-techniek

Dit betekent dat de ronde borstel rond draait en pulseert. 

Oral B Pro vooraanzicht
3/5

Poetsbeleving- en resultaat

Het eerste wat me op valt is dat deze elektrische tandenborstel enorm trilt en veel geluid maakt tijdens het gebruik. Ik vind het niet fijn voelen, maar hier staat wel tegenover dat dit een prijsvriendelijke elektrische tandenborstel is. 

Na het poetsen voelen mijn tanden helaas niet zo glad en schoon. Misschien waren mijn verwachtingen te hoog, maar ik verwacht van elke tandenborstel toch wel dat hij mijn gebit goed reinigt. 

Of het nu aan de borstel ligt of aan mijn poetskunsten, geen idee, maar ik vind het frappant dat ik alleen bij dit model niet 100% het beste resultaat bereik.

Er is geen app waar ik kan nakijken of ik goed heb gepoetst. De keer erna poets ik in plaats van twee minuten, drie minuten met als gevolg dat mijn tanden wel glad en schoon voelen. Nu is het wel zo dat elk gebit anders is, en misschien krijgen andere mensen hun tanden wel schoon in twee minuten, maar ik niet. 

Deze elektrische tandenborstel doet er 22 uur over om volledig op te laden en je poetst er 28 minuten mee voordat je hem weer oplaadt. Het is bij een elektrische tandenborstel sowieso een goed idee om hem altijd op de oplader te zetten; zo hoef je je geen zorgen te maken dat hij leegraakt.

Conclusie

Dit is een prijsvriendelijke, eenvoudige elektrische tandenborstel zonder fratsen. Als je een klein budget hebt en geen hele hoge eisen stelt aan je tandenborstel, dan is dit de juiste keuze voor je. 

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Niet elke elektrische tandenborstel werkt hetzelfde en geeft dezelfde poetsresultaten. Wel is elke elektrische tandenborstel beter dan een handmatige tandenborstel. Welke elektrische tandenborstel het beste is voor jou, hangt vooral af van je behoeften en je budget.

Aantal poetsbewegingen

Niet elke fabrikant vertelt je hoeveel poetsbewegingen de tandenborstel maakt. Daarom heb ik deze informatie niet altijd opgenomen in de mini-reviews voor zover mogelijk. Over het algemeen maken de duurdere modellen meer poetsbewegingen dan de goedkopere modellen.

Het verschil merk je vooral tijdens en na het poetsen. Een duurdere tandenborstel die meer bewegingen maakt, maakt je gebit schoner dan een tandenborstel die minder bewegingen maakt. 

Als het aantal poetsbewegingen wel wordt aangegeven, dan wil je minimaal 20.000 bewegingen per minuut. 

Poetstimer

Een poetstimer is eigenlijk essentieel. Het is belangrijk dat je je tanden twee minuten poetst. Met een timer weet je precies wanneer je klaar bent. Natuurlijk kun je ook zelf een alarm zetten, maar als de tandenborstel zelf een timer heeft, is dit een stuk gemakkelijker.

Poetstechniek

Er zijn drie poetstechnieken: roterend 2D, roterend 3D en sonisch. Een elektrische tandenborstel die een roterende 2D borstel heeft, draait alleen rond. Een roterende 3D borstel draait zowel rond en pulseert. Deze borstels zijn rond.

Een sonische tandenborstel heeft dezelfde vorm als een gewone tandenborstel en dit borsteltje beweegt niet alleen heen en weer, maar trilt ook. Al deze technieken maken je gebit goed schoon. 

Zwarte Elektrische Tandenborstel Op Snijplank

Opzetborstels

Opzetborstels zijn niet goedkoop. Hoe meer je er bij je tandenborstel krijgt, hoe beter. Er zijn ook merkloze tandenborsteltjes verkrijgbaar, maar de kwaliteit verschilt heel erg onderling. Daarom raad ik je aan om altijd de originele borsteltjes te gebruiken. 

Apps

Ik was in de veronderstelling dat een app niets bij zou dragen aan een elektrische tandenborstel, maar ik was aangenaam verrast. De apps van de tandenborstels die ik heb gebruikt, lieten me precies zien waar ik beter moest poetsen.

Door tijdens het poetsen naar de app te kijken kon ik mijn gebit nog grondiger reinigen en op deze manier gaatjes en andere problemen voorkomen. Een bijbehorende app is niet essentieel, maar wel erg handig.

Reinigingsstanden

Om je tanden goed te poetsen, heb je genoeg aan één poetsstand. Alle andere standen zijn een leuke bijkomstigheid, maar dragen weinig extra bij aan een schoner gebit. 

Het is belangrijk dat de tandenborstel genoeg bewegingen maakt en dat je niet teveel kracht zet. 

Batterij

Het is handig als je je tandenborstel in de oplader kunt laten staan waardoor deze altijd opgeladen is. Soms duurt het volledig opladen erg lang en is de batterij erg snel leeg: let hier goed op. Dit is vooral belangrijk als je bijvoorbeeld een set koop waar er maar één oplader mee wordt geleverd. 

Soms krijg je er ook een reisetui met een usb-aansluiting bij. Hiermee laadt je je tandenborstel overal op zonder dat je de oplader mee hoeft te nemen. Er zijn ook elektrische tandenborstels die op batterijen werken: dit zijn meestal kindertandenborstels. 

Elektrische Tandenborstel Naast Normale Tandenborstels

Veelgestelde vragen

Een elektrische tandenborstel maakt duizenden bewegingen per seconde. Hierdoor hoef jij je tandenborstel alleen maar langzaam over je tanden heen te bewegen. Let er wel op dat je genoeg tijd besteedt aan elke tand. 

Het borsteltje van een elektrische tandenborstel is vaak kleiner. Een hoeveelheid tandpasta ter grootte van een erwt is meestal genoeg.

Een elektrische tandenborstel maakt veel meer bewegingen per seconden dan een handtandenborstel. Hierdoor worden je tanden en tandvlees veel schoner. 

Conclusie

Welke elektrische tandenborstel je ook kiest, één ding staat vast: je tanden worden schoner met een elektrische tandenborstel dan wanneer je een gewone tandenborstel gebruikt. Hopelijk heeft deze top vijf je geholpen bij het maken van een keuze!

Heb je zelf nog goede tandenpoetstips? Laat ze dan hieronder achter. 🔽  Bedankt voor het lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *