Er is niets ontspannender dan jezelf te verliezen in een goed e-book. Als je een boekenwurm bent, dan heb je vast veel boeken in huis. Ze nemen plaats in beslag, zijn zwaar en verzamelen stof. Een e-reader biedt hiervoor de perfecte oplossing! Je bewaart duizenden boeken in één apparaat die zo in je tas past. Lees hier wat de beste e-readers zijn. 📖

De 5 beste e-readers in een oogopslag

  1. Kobo Libra 2 Zwart - De beste e-reader van nu.
  2. Kobo Clara HD - Eenvoudig en zonder fratsen, én leuk geprijsd.
  3. Pocketbook Touch HD 3 - De beste e-reader voor mensen die ook van luisterboeken houden.
  4. Kobo Forma 8 GB - Geef je de voorkeur aan een groot scherm? Kies dan de Kobo Forma.
  5. Pocketbook Touch Lux 5 - Een uitstekende keuze voor de beginnende digitale lezer.

De geschiedenis van het boek

Voordat het daadwerkelijke boek werd uitgevonden, liet men boodschappen achter op steen door deze met een beitel in steen te slaan. Niet alleen steen werd hiervoor gebruikt, maar ook lederen huiden, stukken bot en potscherven waren hier ideaal voor.

De voorloper van het boek zoals we deze nu kennen is hoogstwaarschijnlijk door de Romeinen uitgevonden. Deze gebruikten wastafeltjes.

Voor langere boodschappen werden meerdere wastafeltjes gebruikt. Deze werden vervolgens door lederen bandjes met elkaar verbonden en zo ontstond er een boek, ook wel codex genoemd.

Oud schrift, bovenaanzicht

Langzaam werden boekrollen vervangen door codex-boeken. Pas in de middeleeuwen werden boeken meer gebruikt dan boekrollen. Het was vaak de taak van monniken om alles over te schrijven in het scriptorium in het klooster.

Halverwege de 15e eeuw werd er de mechanische boekdrukkunst ontwikkeld. Waar het precies vandaan kwam is onduidelijk, maar men denkt dat de boekdrukkunst is ontstaan is in het Verre Oosten.

In de 19e en 20e eeuw werden boeken steeds populairder en kwamen er steeds meer manieren om snel en efficiënt boeken uit te geven. Denk aan de schrijfmachine, de stencilmachine en later natuurlijk ook de computer met de printer. Zo ontstond er bij een groot deel van de bevolking de liefde voor lezen, en daarmee ook boeken.

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van boeken en hoe deze tot stand kwamen? Het Plantin-Moretus museum in Antwerpen behoort tot het UNESCO wereld erfgoed. Je bewondert er 300 jaar boekdrukkunst, inclusief de eeuwenoude drukkerij. Als kind was dit mijn favoriete museum en tegenwoordig bezoek je het vanuit je luie stoel!

De beste e-readers op een rij

Dankzij het snelle reactievermogen sla je snel een pagina om, browse je zonder vertraging in de online boekenwinkel en pas je het lettertype ook snel aan. Er is niets frustrerender dan elke keer een paar seconden te moeten wachten voordat de e-reader doet wat jij wilt. Niet met deze e-reader.

Zoals bijna elke e-reader maakt ook de Kobo Libra 2 gebruik van een e-ink-scherm. Hierdoor is de e-reader enorm energiezuinig, terwijl de pagina's bijna hetzelfde 'voelen' als de papieren pagina's van een gewoon boek.

Deze e-reader ondersteunt maar liefst 14 e-book formaten (EPUB, EPUB3, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ en CBR). Dit betekent dat je niet afhankelijk bent van een winkel, maar je overal terecht kunt om je e-boeken te kopen.

Ook lees je in het donker zonder hoofdpijn of pijnlijke ogen te krijgen, want de Kobo Libra 2 heeft een blauwlichtfilter. Hierdoor komen de oranje kleurtonen meer naar voren, waardoor het lezen in het donker comfortabeler is.

Dankzij het lage gewicht en het handzame formaat, ligt de Kobo Libra 2 fijn in de hand. Je kiest zelf hoe jij je bladzijdes om slaat: dit kan door op de knop te druk, of je tikt of veegt op het scherm. Ook stel je zelf het lettertype en de grootte in, en dat gemakkelijk met één hand.

Conclusie

De Kobo Libra 2 is robuust, ligt comfortabel in de hand en is eenvoudig in gebruik. Hij heeft een groot scherm, maar hij is prima met één hand vast te houden. Wil je de beste e-reader van nu, kies dan de Kobo Libra 2!

Voordelen:

  • Hij is ergonomisch ontworpen
  • Hij is waterdicht 
  • Je leest probleemloos in het donker dankzij het blauwlichtfilter

Nadelen:

  • De Kobo Libra 2 is niet de meest voordelige e-reader

De Kobo Clara HD is een uitstekende e-reader. Hij heeft dezelfde goede eigenschappen als de Kobo Libra H20, maar dan zonder de extra's. Zo is de Kobo Clara niet waterbestendig, maar als je voorzichtig bent, is dit geen probleem.

Ook is de Kobo Clara HD iets kleiner dan de Kobo Libra, maar nog steeds is het scherm 6 inch, wat ik persoonlijk groot genoeg vind. Hij ligt fijn in de hand en met een gewicht van 166 gram, hou je hem eenvoudig vast met één hand.

De Kobo Clara HD is een e-reader met een resolutie van 300 ppi. Het scherm heeft verschillende ledlampjes aan de voorkant en maakt, net als de Kobo Libra, gebruik van aanpasbare ComfortLight Pro-technologie om blootstelling aan blauw licht te verminderen.

Deze e-reader heeft 8 GB niet-uitbreidbare opslagruimte die volgens Kobo tot 6.000 e-books bevat. Meer dan genoeg als je het mij vraagt!

Verder heb je gemakkelijk toegang tot de boekenwinkel van Kobo waar je de allernieuwste titels vindt. Ook als je liever Engelstalige titels leest, kun je hier prima terecht. De boeken zijn allemaal redelijk geprijsd – in ieder geval goedkoper dan de paperback versie.

Iemand die in de tuin een e-book leest

Conclusie

Als je op zoek bent naar een eenvoudige e-reader zonder toeters en bellen, maar wel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, dan ben je bij de Kobo Clara HD aan het juiste adres. Zoals altijd raad ik je wel aan een hoesje te kopen om op die manier eventuele schade te voorkomen.

Voordelen:

  • Eenvoudig in gebruik
  • Ligt fijn in de hand
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding

Nadelen:

  • Deze e-reader is niet waterbestendig

De Pocketbook Touch HD 3 heeft een 6 inch scherm met een resolutie van 300 DPI. Het heeft een verlicht scherm om in het donker te kunnen lezen en ook een kleurtemperatuursysteem dat het scherm als het ware warmer maakt. Dit werkt hetzelfde als de blauwlichtfilters bij Kobo.

Om dit systeem in te schakelen, moet je op de bovenste balk drukken en er verschijnt een dropdown menu. Je past het de ingebouwde verlichting aan met de schuifbalk. In dit menu zet je ook de Bluetooth aan of verander je de instellingen voor de wifi-verbinding. Er is ook een synchronisatieknop waar je de firmware mee updatet.

Eén van de grote verkooppunten van deze e-reader is de audio-ondersteuning. Geïntegreerde audiofuncties zijn beschikbaar via een meegeleverde micro-usb-audioadapter en een draadloze Bluetooth-verbinding. De PocketBook Touch HD 3 ondersteunt zowel mp3- als m4b-audioformaten, zodat je gemakkelijk naar audio luistert.

De Text-to-Speech-functie zet tekst om in spraak en stelt de e-reader in staat om elk tekstbestand uit de ondersteunde formaten van het apparaat hardop voor te lezen. De stem klinkt een beetje robotachtig, maar dat komt misschien omdat ik gewend ben aan Alexa!

Conclusie

Als je op zoek bent naar een e-reader waarmee je meer doet dan alleen lezen, dan is deze e-reader ideaal voor jou. Hij is redelijk aan de prijs, maar ook meteen extra comfortabel. Hou er wel rekening mee dat er geen beschermhoes mee wordt geleverd. Ook moet je zelf een adapter kopen om hem op te laden via het stopcontact.

Voordelen:

  • Je past de kleuren naar eigen voorkeur aan
  • Je leest niet alleen boeken, maar luistert ook naar audio
  • Hij is volledig waterdicht

Nadelen:

  • Als je deze e-reader in het stopcontact wilt pluggen, moet je zelf een adapter kopen

De Kobo Forma heeft een asymmetrisch ontwerp. Door dit ontwerp hou je je e-reader probleemloos langdurig vast. Hierdoor voelt hij stabiel aan en ligt hij goed in de hand. Niet onbelangrijk als je veel leest!

Je houdt deze e-reader in je linker- of rechterhand of in landschapmodus. Het scherm draait automatisch bij, waardoor je zonder onderbreking doorleest. Ook stel je zelf de kleuren in en heeft deze e-reader een blauwlichtfilter Dit is vooral handig in de avond als het donker is.

Er is alleen een 8 GB versie van de Kobo Forma verkrijgbaar, maar dit mag de pret niet drukken. 8 GB is genoeg voor zo'n 6.000 boeken. Ook vind je geen andere functies zoals audio, en dat terwijl hij redelijk prijzig is. 🤔

Conclusie

Deze e-reader van Kobo is de juiste keuze voor iemand die de voorkeur geeft aan een groot scherm. Hij is eenvoudig in gebruik en ligt fijn in de hand, maar er hangt wel een stevig prijskaartje aan.

Voordelen:

  • Deze e-reader is ideaal voor mensen die een groot scherm fijn vinden
  • Hij is eenvoudig in gebruik

Nadelen:

  • De Kobo Forma is geen voordelige koop

De Touch Lux 5 ondersteunt 17 boekformaten; ACSM, CBR, CBZ, CHM, DJVU, DOC, DOCX, EPUB, EPUB(DRM), FB2, FB2.ZIP, HTM, HTML, MOBI, PDF, PDF (DRM), PRC, RTF, TXTen 4 grafische formaten, zoals JPEG, BMP, PNG, TIFF.

PocketBook staat bekend om het accepteren van veel bestandsformaten. CBR/CBZ is voor manga, graphic novels en digitale strips.

De Pocketbook is fijn in gebruik en geschikt voor zowel beginnende als gevorderde gebruikers. Er zijn meer dan 30 verschillende lettertypes om uit te kiezen en je hebt de mogelijkheid om de grootte van het lettertype aan te passen. Zoals bij de meeste e-readers kun je ook de regelafstand en de marges aanpassen.

Het omslaan van pagina's gaat erg snel. Je tikt, veegt of je drukt op de knop om de pagina om te slaan. In het donker lezen is geen probleem, maar je moet wel voorzichtig zijn als je een bad neemt, want deze e-reader is niet waterbestendig.

Conclusie

Dit is een erg prijsvriendelijke e-reader en daarom uitermate geschikt voor mensen die een e-reader willen uitproberen, maar niet teveel geld uit willen geven. Deze e-reader van PocketBook is eenvoudig in gebruik en heeft geen onnodige functies en ideaal voor de beginnende digitale lezer.

Voordelen:

  • Deze e-reader is vriendelijk geprijsd
  • Eenvoudig in gebruik, waardoor hij ideaal is voor de beginnende digitale lezer

Nadelen:

  • Deze e-reader is niet waterdicht
  • Resolutie is aan de lage kant

Waar let je op bij de aankoop van een e-reader?

De ene e-reader is de andere niet! Daarom let je op een paar dingen wanneer je op zoek bent naar een e-reader. De verschillen zijn niet enorm en zie je vooral in het formaat, gewicht en opslagruimte van de e-reader.

Gewicht

De meeste e-readers zijn allemaal licht van gewicht en wegen tussen de 150 en 200 gram. Als een e-reader veel meer zou wegen, ligt de e-reader niet fijn meer in de hand en dit wil je voorkomen. Hoe minder een e-reader weegt, hoe fijner deze in de hand ligt.

Formaat

Persoonlijk vind ik 6 inch de perfecte grootte voor een e-reader, maar ik weet dat er mensen zijn die een groter scherm fijner vinden om te lezen. Het formaat is daarom erg persoonlijk. Hoe groter het formaat van het scherm, hoe hoger de prijs.

Extra functies

Sommige e-readers hebben meer functies dan alleen het weergeven van boeken. Denk bijvoorbeeld aan het afspelen van audio. Dit klinkt overbodig, maar als je van luisterboeken houdt, dan is deze functie erg fijn!

Er zijn ook e-readers te koop die kleur weergeven. Dit is handig als je veel stripboeken of manga leest: hierdoor komt dit leesmateriaal beter tot zijn recht. Sommige e-readers hebben ook een browser waarmee je het internet op kunt, maar in de meeste gevallen zijn deze langzaam en niet erg fijn in gebruik.

Iemand die een boek leest op e-reader

Meegeleverde accessoires

Een hoesje is eigenlijk onmisbaar bij een e-reader. Hoewel ze vrij robuust zijn, een kras is zo gemaakt, wat niets dan zonde is. Hou er rekening mee dat hoesjes vaak niet meegeleverd worden.

Om de e-reader op te laden, krijg je vaak een usb-kabeltje meegeleverd, maar geen adapter. Je gebruikt hiervoor bijvoorbeeld de adapter van je telefoon of tablet. Heb je deze niet, of wil je een eigen adapter, dan koop je deze er los bij.

Je e-reader koppelen met bijvoorbeeld je laptop gebeurt via het usb-kabeltje. Zo zet je nieuw gedownloade boeken op je e-reader.

Opslagruimte

Aan 8 GB intern geheugen heb je wat mij betreft genoeg. Alles daarboven lijkt al snel op de welbekende marketing truc. 8 GB is voldoende voor ongeveer 6.000 boeken – en zeg nu eerlijk: zelfs de meest doorgewinterde lezer heeft toch geen 6.000 boeken in de kast staan?

Sommige e-readers zijn bovendien uit te breiden met een geheugenkaartje. Dit kan handig zijn als je je e-reader ook gebruikt voor luisterboeken of andere bestanden.

Veelgestelde vragen over e-readers

Hoe werkt een e-reader? 

Een e-reader geeft je boek digitaal weer, waardoor je altijd en overal je gehele boekencollectie bij je hebt. Hij leest bovendien erg fijn, ligt fijn in de hand en hebben vaak een scherm waarvan het licht zich aanpast wanneer het donker wordt. Hierdoor kun je probleemloos in het donker je boek lezen.  

Wat kosten e-reader boeken? 

Kosten van e-boeken kunnen onderling verschillen en hangen af van het boek wat je koopt. Bij Bol.com liggen de prijzen tussen de €7 en €20 per boek. 

Is een e-reader hetzelfde als een tablet? 

Nee, een tablet is niet hetzelfde als een e-reader. Een tablet is ontworpen om meer mee te doen. Denk aan internetten, werken, video's kijken en zelfs foto's bewerken. Een e-reader is ontworpen om te lezen en soms audioboeken af te spelen of te browsen, maar meer niet.  

Hoe gebruik ik een e-reader? 

Je downloadt je favoriete boeken via de bijbehorende boekenwinkel in de e-reader, of je downloadt je boek vanaf bijvoorbeeld een usb-stick. Vervolgens klik je het boek aan, en begin je met lezen. Bij de meeste e-readers stel je zelf in welk lettertype hij gebruikt en hoe groot deze is. Ook stel je de verlichting in en hoe je de pagina's omslaat. 

Hoe zet je boeken op een e-reader?

Je downloadt je favoriete boeken via de bijbehorende boekenwinkel in de e-reader, of je download je boek vanaf bijvoorbeeld een usb-stick. Ook gebruik je winkels zoals bijvoorbeeld Bol.com om boeken te kopen.

Kobo e-reader bovenaanzicht

Conclusie

Hopelijk heeft onze top 5 je geholpen bij het maken van een keuze. Welke e-reader je ook kiest, je bent ervan verzekerd dat je snel verdwaalt in een goed verhaal. Laat ons weten wat jouw favoriete boek van dit moment is! Bedankt voor het lezen! 📖

Was dit artikel behulpzaam?