De 5 Beste Espressomachines

Espresso voor bulletproof koffie
Axl Crompvoets

Axl Crompvoets

Axl is sinds onze oorsprong redacteur bij Paarshuis. Hij houdt zich nu voornamelijk bezig met het creëren & onderhouden van relaties met blogs, journalisten en andere websites. In zijn vrije tijd sport hij veel en bereidt hij zich voor om volgend jaar verder toegepaste psychologie te studeren aan de Hogeschool van Amsterdam.

Inhoudsopgave

Ik ben gek op espressomachines. Niet alleen omdat ze vaak gebruiksvriendelijk zijn, maar ook omdat de functies enorm uitgebreid zijn voor een compact apparaat. Als je net als ik elke dag koffie drinkt, wil je dan ook waarschijnlijk de beste espressomachine!

Je wilt in de ochtend als je haast hebt snel koffie zetten. Als je echter wat tijd over hebt, wil je misschien de koffie precies naar jouw smaak omzetten met verse bonen en misschien wel melkschuim. 🤤

Omdat ik wat ruimte overhield in de keuken én steeds meer van koffie ben gaan genieten, ging ik op zoek naar een espressomachine. Zo ben ik op mijn zoektocht bijvoorbeeld gestuit op de Siemens EQ9+.

Top 5 Beste Espressomachines

Siemens EQ9+ TI923309RW

Beste espressomachine
Beste espressomachine

Inhoud: 2,3 liter | Vermogen: 1500 Watt
Stoompijpje: Nee | Melk: reservoir | Gewicht: 12,7 kg
Garantie: 2 jaar Geluidsniveau: 62,5 dB

5/5

De’Longhi S ECAM Magnifica

De Longhi Ecam 22.110.b Magnifica S Zwart
Beste koop

Inhoud: 1,8 liter | Vermogen: 1450 Watt
Stoompijpje: Ja | Melk: geen reservoir | Gewicht: 9kg
Garantie: 2 jaar | Geluidsniveau: 90 dB

4.5/5

Philips 5000 serie EP5335 LatteGo

Philips 5000 serie EP5335 LatteGo
Machine met de ruimste keuze aan warme dranken

Inhoud: 1,8 liter | Vermogen: 1850 Watt
Stoompijpje: Nee | Melk: Reservoir | Gewicht: 7,2kg
Garantie: 2 jaar | Geluidsniveau: 72 dB

4.5/5

Philips 2200 Serie EP2331 LatteGo

Philips 2200-Serie EP2231/40
De gebruiksvriendelijkste koop

Inhoud: 1,8 liter | Vermogen: 230 Watt
Stoompijpje: Nee | Melk: Reservoir | Gewicht: 8kg
Garantie: 2 jaar | Geluidsniveau: 71 dB

4/5

Saeco PicoBaristo SM5460

Saeco PicoBaristo SM5460
Beste voor een kleine keuken
4/5

Inhoud: 1,8 liter | Vermogen: 1850 Watt
Stoompijpje: Nee | Melk: Reservoir | Gewicht: 7,2 kg
Garantie: 2 jaar | Geluidsniveau: 68 dB

Wat zijn de voordelen van een espressomachine?

Een espressomachine is iets voor jou als je meer controle wilt hebben over het koffiezetproces. Met al onze geteste modellen heb je meer het gevoel dat je de koffie echt zelf hebt gezet. Dat komt omdat je de temperatuur, sterkte, volume en natuurlijk de drank zelf kiest.

Zo heb je alle voordelen van een ingebouwde, professionele espressomachine en al het gebruiksgemak van kleine modellen.

Je bent wel meer tijd kwijt aan het onderhoud en schoonmaak van je machine dan met een Nespresso.

Dat vind ik persoonlijk een kleine moeite als de koffie die je drinkt zoveel lekkerder is! 🤤

De 5 Beste Espressomachines op een Rij

#1 Siemens EQ9+ TI923309RW – Beste espressomachine

Inhoud: 2,3 liter | Vermogen: 1500 Watt
Stoompijpje: Nee | Melk: reservoir | Gewicht: 12,7 kg
Garantie: 2 jaar Geluidsniveau: 62,5 dB

Deze volautomatische espressomachine van Siemens heeft een formaat van 39,2 x 47 x 31,6 cm (hoogte x diepte x breedte) en een gewicht van 12,7 kg is het de grootste en zwaarste machine die we getest hebben. Deze espressomachine verplaats je dus niet zomaar!

Als je een ruime keuken hebt of een goed vast plekje hebt gevonden, dan is dit een uitstekende keuze.

Siemens EQ9+
5/5

Funtionaliteiten

De lijst met alle warme dranken waar je uit kunt kiezen is groot: van een sterke espresso tot latte’s en cappuccino’s. Je kunt uit maar liefst 10 koffiesoorten kiezen. Voor elke drank kun je de sterkte, temperatuur en volume geheel naar jouw smaak aanpassen.

Als je je warme drank helemaal hebt aangepast, kun je deze instellingen opslaan. Dat kan met tot 6 gebruikersprofielen. Zo weet het apparaat dat je op maandagochtend een extra sterke espressoshot nodig hebt… 😴

Wat extra handig is, zeker als je bezoek hebt, is dat de Siemens EQ9+ TI923309RW twee warme dranken tegelijk maakt. Dat zal de helft van de tijd schelen als je een drukke verjaardag hebt thuis! Dat stel je allemaal in op het kleurrijke LCD-scherm. Met de onderstaande draaiknop kies je de rest van de opties.

De melkopschuimer werkt in de Siemens automatisch. Dat kun je als voordeel ervaren als beginner, maar als nadeel als je een koffiekenner bent. Als je meer controle over het proces wil hebben is dit een nadeel.

Dat betekent niet dat het automatische melkopschuimer programma niet goed werkt. Je hebt namelijk de mogelijkheid om de hoeveelheid gebruikte melk te bepalen en er zijn verschillende melkprogramma’s die jouw melkdrankje persoonlijker maken.

Siemens EQ9+ menu

Onderhoud

De Siemens EQ9+ TI923309RW vraagt niet veel van je wat onderhoud betreft. Je zult natuurlijk wel het lekbakje en opvangbakje met de koffiedik regelmatig moeten verschonen.

Het zetsysteem is volledig uitneembaar, wat veel gepriegel scheelt. Je haalt deze delen simpelweg los en spoelt ze schoon met wat warm water.

Via de Auto Milk Clean-functie houdt het apparaat de pijpjes van het melkreservoir schoon. De Siemens blaast hiervoor een kleine stoom-shot naar buiten, waarmee melkrestjes worden verwijderd. Als je hierna je melkreservoir omspoelt, is hij weer klaar voor gebruik.

Via het display kun je een reinigingsprogramma instellen en starten. Om het apparaat op deze manier te ontkalken gebruik je een speciaal tabletje. De instructies op het scherm zijn gelukkig duidelijk genoeg zodat je makkelijk je machine kunt onderhouden.

Mocht je nou wel problemen ondervinden binnen de garantieperiode van 2 jaar, dan komt Siemens hem thuis bij je ophalen! Zij lossen het probleem dan op en brengen hem werkend terug.

Voordelen

Nadelen

De'Longhi S ECAM Magnifica
4.5/5

#2 De'Longhi S ECAM Magnifica - Beste prijs-kwaliteitverhouding

Inhoud: 1,8 liter | Vermogen: 1450 Watt
Stoompijpje: Ja | Melk: geen reservoir | Gewicht: 9kg
Garantie: 2 jaar | Geluidsniveau: 90 dB

Geen enkel ander model wat wij getest hebben geeft je binnen deze prijscategorie zoveel invloed over je kopje koffie.

Een groot gedeelte van het apparaat bestaat uit hard plastic. De gebruiksintensieve delen zijn van roestvrij staal en de dimensies van de machine bedragen 35,1 x 23,8 x 23,8 cm (hoogte x diepte x breedte)

Functionaliteiten

Met een waterreservoir van 1,8 liter is deze espressomachine van gemiddeld formaat. Hierdoor past hij zonder al te veel te verschuiven in de meeste keukens. Dat is zeker prettig als je niet je hele keuken wilt omgooien!

Net als bij de meeste espressomachines uit onze lijst zet je binnen één druk op de knop jouw favoriete kop koffie. Als je meer controle wil over de smaak dan kan dat zeker. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit extra sterk tot extra licht aroma en drie verschillende temperatuurinstellingen.

Wat ik na een aantal kopjes koffie heb gemerkt is dat de gebruikersinterface wat lomp werkt. De knopjes zijn van plastic waardoor deze niet fijn zijn om in te drukken. Dat neem ik echter absoluut voor lief met alle functies én de prijs ervan in mijn achterhoofd.

Met het handmatige stoompijpje kun je romige melkschuim maken. Dat vergt wat oefening, maar als je dat eenmaal onder de knie hebt zul je niet anders willen.

Verder is deze espressomachine voorzien van een afsluitbaar koffiereservoir voor het behoud van smaak en aroma en een automatisch reinigingsprogramma.

Onderhoud

Het onkalkingsknopje op het apparaat geeft aan wanneer het tijd is om te ontkalken. De’Longhi adviseert om uitsluitend ontkalkingsmiddel van het bedrijf zelf te gebruiken omdat andere stoffen de interne buisjes kunnen beschadigen.

Wat speciaal is aan dit apparaat is dat je de hardheid van je kraanwater kan testen met het bijgeleverde reageerstrookje. Deze stel je in op je espressomachine, zodat het apparaat beter in staat is te berekenen wanneer ontkalken nodig is.

Voordelen

Nadelen

Philips 5000 EP5335 Latte Go
4.5/5

#3 Philips 5000 EP5335 Latte Go – Onderhoudsvriendelijkste koop

Inhoud: 1,8 liter | Vermogen: 1850 Watt
Stoompijpje: Nee | Melk: Reservoir | Gewicht: 7,2kg
Garantie: 2 jaar | Geluidsniveau: 72 dB

Deze stevige espressomachine van Philips focust zich voornamelijk op een ruime keuze van warme dranken én onderhoudsvriendelijkheid.

Met dimensies van 43 x 22,1 x 34 cm (hoogte x diepte x breedte) is het echter niet een apparaat wat je even verplaatst op je keukenaanrecht! Hij is best hoog, maar als je daar ruimte voor hebt is dit een uitstekende keuze.

Functionaliteit

Met deze Philips 5000 serie geniet je van 6 verschillende warme dranken die elk met één druk op de knop worden gezet. Elk warm drankje heeft een apart knopje. Zo ben je nóg sneller in het zetten van je koffie.

Dat betekent niet dat de warme dranken maar op één manier bereid kunnen worden! Via de knoppen en het schermpje kun je de hoeveelheid, sterkte en temperatuur van je drankje instellen.

Het display werkte in eerste instantie niet altijd even soepel. Omdat het scherm zo klein is, is het niet altijd even overzichtelijk bij welke instelling je bent. Na een klein weekje van gebruik ben je daar gelukkig zo overheen.

Het afneembare melksysteem in de LatteGo mixt met hoge snelheid melk en lucht in de melkopschuimkamer. Op deze manier kun je romige melkschuim toevoegen aan je latte.

Onderhoud

Het melkreservoir is erg onderhoudsvriendelijk; de 2 onderdelen spoel je simpelweg schoon onder de kraan. Net als de Philips 2000 serie geeft deze machine aan wanneer hij ontkalkt moet worden én begeleidt hierbij.

Ook beschikt deze espressomachine over het AquaClean waterfilter. Kalkaanslag krijgt hierdoor weinig kans! Deze filter zorgt er – zoals je inmiddels waarschijnlijk doorhebt – voor dat je gedurende de eerste 5000 kopjes niet hoeft te ontkalken.

Door via het display in te voeren hoe hard jouw water is, kan de machine nauwkeurig berekenen wanneer je hem wél moet ontkalken.

Op het display kun je de Quick Clean functie gebruiken. Dit zorgt ervoor dat het tuitje waar de melk normaal gesproken uitkomt wordt schoongespoeld met warm water.

Waar je wat meer op moet letten is het lekbakje wat zich vult met water. Als je een beetje zoals ik bent, merk je niet op wanneer deze vol zit. 😅 Dit is een kwestie van het lekbakje regelmatig legen en weer omspoelen. Je bent hoe dan ook niet veel tijd kwijt aan onderhoud!

 

Voordelen

Nadelen

#4 Philips 2200 EP2230 – Gebruiksvriendelijkste koop

Inhoud: 1,8 liter | Vermogen: 230 Watt
Stoompijpje: Nee | Melk: Reservoir | Gewicht: 8kg
Garantie: 2 jaar | Geluidsniveau: 71 dB

Deze Philips stak er met kop en schouders bovenuit als het gaat om gebruiksvriendelijkheid. ”What you see is what you get” gaat hier helemaal op.

Met dimensies van 36,6 x 27 x 24,7 cm (hoogte x diepte x breedte) is de espressomachine van gemiddelde grootte.

Géén tierelantijntjes, géén onnodig moeilijke namen voor bepaalde functies. Dit apparaat is op zijn best als hij doet wat hij moet doen: snel en gemakkelijk warme dranken zetten.

Philips 2200 EP2230
4/5

Functionaliteit

De vormgeving van deze espressomachine zit iets anders in elkaar dan de andere geteste machines. Er is geen echt scherm, maar zachte knoppen die oplichten wanneer ze worden ingedrukt. Op dit apparaat heb ik dan ook géén display gemist, omdat de knoppen een uitstekende vervanging zijn.

Door één druk op deze zachte knoppen kun je al genieten van je lievelingskoffie. Via My Coffee Choice kun je de koffiesterkte en hoeveelheid van je drankje naar jouw wensen aanpassen. Je kiest eenvoudig uit drie verschillende instellingen.

Je kiest uit twee koffievarianten: espresso of koffie. Via het melkreservoir kun je kiezen om daarvan een cappuccino of latte macchiato van te maken.

In het apparaat zitten duurzame keramische molens met 12 verschillende maalstanden. Deze standen gaan van ultrafijn tot extra grof.

Philips 2200-Serie Bediening

Onderhoud

Het melk- en waterreservoir zijn erg onderhoudsvriendelijk: je spoelt ze simpelweg schoon onder de kraan. De machine geeft via het touchscreen zelf aan wanneer deze moet worden ontkalkt.

Je wordt hier in het begin zeker mee geholpen: via het AquaClean waterfilter zal kalkaanslag niet veel kans krijgen!

Als de machine aangeeft dat dit filter moet worden vervangen, hoef je de volgende 5000 kopjes je machine niet te ontkalken. Daarnaast word je water gefilterd. Zo ben je verzekerd van zuiver en helder water.

Voordelen

Nadelen

#5 Saeco PicoBaristo SM5460 – Beste instapmodel

Inhoud: 1,8 liter | Vermogen: 1850 Watt
Stoompijpje: Nee | Melk: Reservoir | Gewicht: 7,2 kg
Garantie: 2 jaar | Geluidsniveau: 68 dB

Deze relatief compacte Saeco PicoBaristo is een goede keuze voor een minder grote keuken. Met dimensies van 43 x 34 x 22,1 cm (hoogte x diepte x breedte) zorgt de geringe breedte dat hij in veel keukens past.

Vanwege zijn relatief bescheiden prijskaartje, de gebruiks- en onderhoudsvriendelijkheid én alle functies verdient deze machine de titel van “beste instapmodel”.

4/5

Funtionaliteit

Deze espressomachine van Saeco biedt maar liefst 10 koffiespecialiteiten aan met één druk op de knop. Ook zijn er 5 verschillende aromasterktes en 10 maalstanden om de koffiesterkte te bepalen.

Door het geïntegreerde melkreservoir kun je met één druk een cappuccino of latte macchiato maken. Het melkreservoir schuimt de melk twee keer op, zodat er een vollere schuimlaag achterblijft op de juiste temperatuur.

Er is echter nog meer dat aangepast kan worden: de sterkte van de koffie en de temperatuur. De machine slaat deze instellingen vanzelf op, zodat je die de volgende keer weer kan drinken!

Omdat dit ons best geteste instapmodel is, zijn er een aantal functies die bij deze machine niet aanwezig zijn:
 
  • Je kunt geen gebruikersprofielen opslaan die op uitgebreidere modellen wel beschikbaar zijn. Dat is niet per sé een gemis, omdat het opslaan van de koffie-instellingen op deze Saeco ook goed werkt.
  • Het apparaat geeft ook niet aan of het water- of bonenreservoir moet worden bijgevuld. 

Als je dat door de vingers kunt zien en onthoudt dat je wel veel aanpassingsmogelijkheden hebt voor je warme dranken, blijft deze Saeco PicoBaristo zeker een goede keuze.

Saeco Picobaristo Bediening

Onderhoud

Dankzij het AquaClean waterfilter, die ook in de geteste Philips modellen aanwezig is,  hoef je na 5000 kopjes pas te ontkalken. Dat scheelt dus zeker wat tijd!

Het display geeft ook aan hoeveel procent van het AquaClean filter is verbruikt. Zo kom je niet voor verassingen te staan en kan je deze tijdig vervangen.

De PicoBaristo spoelt verder de water- en melkbuisjes ook automatisch schoon, wat heel gunstig is als je niet zit te wachten op constante schoonmaakbeurten.

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

We schrijven dit soort artikelen zodat je meer vat krijgt op alle mogelijkheden van espressomachines. Toch kan het lastig blijven om een goede keuze te maken. Daarom lichten we hier nog een aantal zaken uit waar je op kunt letten.

beste espressomachine

Wat is voor jou belangrijk?

Opschuimen van melk

De geteste espressomachines in dit artikel kennen twee manieren om melk te bereiden. Elke manier heeft zo zijn voor en nadelen. We zetten ze op een rijtje:

  • Het melkreservoir werkt automatisch, waardoor je zelf minder tijd kwijt bent aan het bereiden van de melk. Als je graag veel controle hebt over de melk, is dit echter een nadeel. Afhankelijk van het geteste model kun je de mate van opstoming, temperatuur en de hoeveelheid van de melk instellen. Let wel: wat gebruikt wordt, moet natuurlijk ook worden schoongemaakt. Sommige machines doen dit automatisch en bij sommige is het een kwestie van het omspoelen onder de kraan.
  • Met een stoompijpje ga je handmatig aan de slag. Als je dit onder de knie hebt, heb je controle over de smaak, dichtheid en textuur van je melkschuim. Als je hier nog niet echt wegwijs mee bent, loop je het risico je latte of espresso te verpesten.
Gestoomde Melk

Reinigings- en ontkalkingsprogramma

Bedenk voor de aankoop van een espressomachine hoeveel tijd je kwijt wil zijn aan het onderhoud.

Elk ander apparaat heeft wel een soort automatisch reinigingsprogramma, of dat dat nou voor het melkreservoir, de zeteenheid, de opvangbakken of het waterreservoir is.

De geteste espressomachines van Philips gebruiken bijvoorbeeld de welbekende AquaClean filters, waardoor je tot 5000 kopjes koffie niet hoeft te ontkalken.

Lees je hoe dan ook goed in over de behoeften en mogelijkheden van jouw apparaat. Let bijvoorbeeld op welke onderdelen in de vaatwasmachine kunnen en welke niet; of je zeteenheid uitneembaar is; of je de schoonmaakcyclus van het apparaat kunt aanpassen, enzovoorts.

Coolblue heeft een onderhoudsgids gemaakt die nog dieper ingaat op de behoeften van verschillende espressomachines.

Welke warme drank wil je zetten?

Als je huishouden eigenlijk alleen espresso of zwarte koffie drinkt, dan zal een machine met stoompijpje overbodig zijn.

Mocht je echter vaker gasten over de vloer krijgen die liever melk in hun koffie drinken, dan is het melkreservoir jouw beste keuze. Dit is sneller én makkelijker.

Conclusie

Dat was behoorlijk wat informatie, maar ik heb dit zo overzichtelijk mogelijk voor je gemaakt. Zo kun je een betere keuze maken over de espressomachine die je dagelijks zult gebruiken. Als je vragen hebt over de geteste modellen, dan hoor ik dat graag beneden in de reacties. 👇

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *