De Beste Fietsbroek voor de Langste Ritten

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Het is nu eenmaal comfortabeler als je zacht zit.

De Beste Fietsbroek voor de Langste Ritten

Als je regelmatig fietst is comfort belangrijk. Met de beste fietsbroek voorkom je niet alleen zadelpijn, maar zweet je minder en is je fietservaring comfortabeler. Lees hier meer over de beste fietsbroeken, wat ze doen en waar je op let wanneer je op zoek bent naar een goede fietsbroek.

Waarom is een fietsbroek belangrijk?

Zoals bij alle sporten is comfort erg belangrijk. Als je gaat wandelen, dan wil je goede wandelschoenen (of herenwandelschoenen). Zo ook bij fietsen, en dan doel ik meer op enthousiaste fietsers die er graag op uit trekken en een fietscomputer gebruiken dan op mensen die dagelijks hun boodschappen doen op hun elektrische fiets.

Tijdens het fietsen op een racefiets is een goede fietsbroek van groot belang. Draag je de juiste fietsbroek, dan zit je langer comfortabel op de fiets. Een goede fietsbroek voorkomt zadelpijn en ander ongemak.

Fiets comfortabel

Draag je een gewone broek of andere kleding, dan kunnen de naden je huid gaan irriteren en zelfs blaren veroorzaken. Een goede fietsbroek heeft geen naden. Sommige fietsbroeken hebben daarbij een zeem op het zitgedeelte voor extra ondersteuning.

Deze zeem biedt niet alleen comfort, maar voorkomt dat je last krijgt van zweet, waardoor ondergoed schuurt. In de meeste fietsbroeken draag je om deze reden dan ook geen ondergoed.

Naast comfort is veiligheid ook belangrijk. Draag daarom altijd opvallende, het liefst reflecterende kleding. Behalve opvallende kleding en vanzelfsprekend de juiste verlichting, draag je het liefst ook een goede fietshelm. Deze beschermd je tijdens vallen en kan zelfs je leven redden.

Hoe koop ik de beste fietsbroek?

Fietsen is gezond! Het is nog leuker wanneer je elke fietstocht afrondt zonder zadelpijn. Een goede fietsbroek is daarom essentieel, maar een keuze maken kan lastig zijn.

Wanneer je een online zoekopdracht doet, komt je er al snel achter dat er duizenden verschillende fietsbroeken verkrijgbaar zijn. Een keuze maken kan hierdoor erg lastig zijn. Daarom heb ik de onderstaande koopgids voor je geschreven.

Lengte

Er zijn fietsbroeken in verschillende lengtes verkrijgbaar. Welke het beste voor je is, hangt vooral af van de weersomstandigheden en de (gevoels)temperatuur. Ik beschrijf ze hieronder.

De 3/4 fietsbroek

Een 3/4 fietsbroek is ideaal voor gebruik tussen de seizoenen in. Het is niet enorm koud, maar ook niet warm. Denk aan de herfst of de lente. Je knieën zijn bedekt en ze blijven lekker warm.

De bibshort

Een bibshort wordt ook wel een korte fietsbroek genoemd en is ideaal voor warmere dagen in de lente en in de zomer. Is het toch wat kouder, dan is het een goed idee om beenstukken (ook wel beenwarmers genoemd) te dragen. Deze kun je onderweg eventueel uitdoen.

De bibtight

Een bibtight is een lange fietsbroek die een beetje op een sportlegging lijkt. De bibtight wordt meestal gedragen in de winter, wanneer de temperaturen lager dan 15 graden Celsius zijn. Bij een lange fietsbroek is het verstandig om reflecterende elementen te kiezen. Hierdoor ben je beter zichtbaar in het donker.

Lange fietsbroeken zijn tevens verkrijgbaar voor verschillende weersomstandigheden. Zo zijn er waterdichte, winddichte en ademende fietsbroeken. Het is een goed idee om verschillende fietsbroeken in huis te hebben. Zo beslis je op de dag zelf welke fietsbroek je draagt.

gele fiets en zwarte korte fietsbroek

Pasvorm

Welke pasvorm het beste voor je is, hangt vooral af van jouw persoonlijke voorkeur. Een strakke fietsbroek voelt als een tweede huid, terwijl een fietsbroek met een aansluitende pasvorm minder strak zit.

Tenslotte zijn er ook nog baggy shorts. Deze zijn vooral geschikt voor mountainbikers, downhillers en andere avontuurzoekers die zich vrij willen bewegen.

Met of zonder bretels

Voor mannen is een fietsbroek met bretels zeker aan te raden. Mannen hebben smallere heupen, waardoor een fietsbroek zonder bretels wat af kan zakken. Dit is vooral vervelend wanneer er een zeem in de fietsbroek verwerkt zit.

Vrouwen hebben bredere heupen, waardoor fietsbroeken beter op hun plaats blijven zitten. Voor vrouwen is het ook lastiger om een fietsbroek met bretels uit te doen wanneer ze het toilet bezoeken.

Vanzelfsprekend komt hier ook persoonlijke voorkeur bij kijken.

De maat

Het is belangrijk om de juiste maat fietsbroek te dragen. Een te grote of te kleine fietsbroek kan voor frustratie zorgen en is niet comfortabel. Voelt de fietsbroek niet juist, stuur de fietsbroek dan terug en kies een andere.

Eigenschappen van fietsbroeken vergelijken

Een fietsbroek met zeem

De zeem in een fietsbroek is een belangrijk onderdeel in een fietsbroek. Een zeem van goede kwaliteit voert het zweet goed af. De zeem dient tevens als bescherming: het is als het ware het tweede zadel.

De zeem moet goed aansluiten op het lichaam en mag zeker niet schuren. Het is daarom belangrijk dat je een fietsbroek in de juiste maat en met een goede pasvorm koopt.

De 5 beste fietsbroeken op een rij

Veelgestelde vragen over fietsbroeken

Hieronder beantwoord ik veelvoorkomende vragen over fietsbroeken voor je.

Waar is de zeem in een fietsbroek voor?

De zeem in een fietsbroek biedt bescherming en zorgt ervoor dat zweet goed wordt afgevoerd. Dit voorkomt ongemakken zoals een schurend gevoel en zadelpijn.

Wat is een bibshort?

Een bibshort is een korte fietsbroek. Deze zijn ideaal voor tijdens de warmere dagen.

Hoe was ik een fietsbroek?

De meeste fietsbroeken was je op 30 of 40 graden Celsius, maar volg altijd de wasvoorschriften. Deze vind je op het label in de fietsbroek.

Conclusie

Een fietsbroek kopen is lastig wanneer er veel keuze is. Daarom hoop ik dat deze koopgids je heeft geholpen bij het maken van een keuze en dat jij binnenkort comfortabel op je fiets zit. Bedankt voor het lezen!🚴‍♂️

Was dit artikel behulpzaam?