Verbeter Jezelf En Ga Op Avontuur Met De Beste Fietscomputer

Ruth Snijders

Geschreven door: Ruth Snijders

De horizon ligt net over het stuur van je fiets

Verbeter Jezelf En Ga Op Avontuur Met De Beste Fietscomputer

Je fietst al een tijdje, maar hebt geen goed inzicht in hoe het gaat en of je wel verbetert. De beste fietscomputer helpt je hierbij! Hij houdt niet alleen je route bij, maar doet nog veel meer dan dat.

Lees snel verder en ontdek wat een goede fietscomputer allemaal kan! Hieronder vind je al vast de top 5 van dit moment.

Waarom een fietscomputer kopen?

Je kunt simpelweg gaan fietsen met je telefoon in een houder en Google Maps volgen tot je op je bestemming aankomt. Buiten je route, geeft dit je alleen geen inzicht in je fietsprestaties. Dat is niet handig als je bijvoorbeeld trainingen doet! Een fietscomputer geeft je dit inzicht wel.

Een fietscomputer geeft bijvoorbeeld aan hoe hard en hoe ver je fietst. Met de meer geavanceerde fietscomputers heb je bovendien allerlei extra functionaliteiten. Denk aan navigatie, GPS, een surprise me-functie, een barometrische hoogtemeter, en nog meer.

Kortom: wil je meer inzicht krijgen in je fietsprestaties en ze verbeteren? Train dan met een fietscomputer! Je leest alles over dit handige apparaatje in onze koopgids hieronder. 👇

Sigma BC 9.16 ATS Fietscomputer

Sigma BC 9.16 ATS Fietscomputer
Type fietscomputer: Kilometerteller
Caloriemeting: Ja
Hartslagfunctie: Nee
Registratiefunctie: Ja
Trainingsfunctie: Ja
Horlogefunctie: Ja
Met hoogtemeter: Nee
Waterbestendig: Ja
GPS: Nee
Met vermogenssensor: Nee
Touchscreen: Nee
Voedingstype: Batterij
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Garmin Edge 530

Garmin Edge 530
Type fietscomputer: Fietsnavigatie
Cadanssensor: Compatible met cadanssensor: Ja, niet meegeleverd
Caloriemeting: Ja
Hartslagfunctie: Ja
Registratiefunctie: Ja
Trainingsfunctie: Nee
Horlogefunctie: Ja
Met hoogtemeter: Ja
Waterbestendig: Ja
GPS: Nee
Met vermogenssensor: Ja, niet meegeleverd
Touchscreen: Nee
Verbindingstype: ANT+
Voedingstype: Accu
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

DISPLAYCOVER MH BOSCH INTUVIA TRANS

DISPLAYCOVER MH BOSCH INTUVIA TRANS
Type fietscomputer: Kilometerteller
Cadanssensor: Compatible met cadanssensor: Nee
Caloriemeting: Nee
Hartslagfunctie: Nee
Registratiefunctie: Nee
Trainingsfunctie: Nee
Horlogefunctie: Nee
Met hoogtemeter: Nee
Waterbestendig: Ja
GPS: Nee
Met vermogenssensor: Nee
Touchscreen: Nee
Verbindingstype: ANT+
Voedingstype: Geen voedingstype
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Fietscomputer: Hoe maak ik de beste koop?

Naast het beste fietsslot en een fietsbroek heb je ook nog de beste fietscomputer nodig voor al je mooie ritjes. Bij de aanschaf van een fietscomputer houd je rekening met een aantal factoren, zoals de werking en de installatie. Ik loop alles voor je langs.

Met of zonder gps

De meest eenvoudige fietscomputers bieden geen gps-navigatie, maar geavanceerdere exemplaren wel. Deze verbinden met meerdere gps-satellietsystemen voor een snelle en nauwkeurige navigatie.

Bij een model met gps, heb je een navigatiesysteem zoals iedereen dat wel kent: je voert een bestemming in en je ziet op een kaart precies waar je heen moet. De fietscomputer begeleidt je stapsgewijs.

Gps

Gps staat voor 'Global Positioning System'. Zoals de naam al zegt, gebruik je een gps om je plaats te bepalen via satellieten in de ruimte.

Dit gebeurt doordat een satelliet informatie uitzendt en de gps-ontvanger deze informatie ontvangt (i.e. datum, tijd en plaats van de satelliet in de ruimte). Via een driehoeksmeting wordt vervolgens jouw locatie bepaalt.

De gps-ontvanger moet minimaal vier satellieten vinden voor een goede plaats- en hoogtebepaling. Hoe meer satellieten, hoe nauwkeuriger de meting.

Heeft de fietscomputer geen gps? Dan biedt het apparaat een simpele vorm van tracking die niet te vergelijken is met navigatie. De computer waarschuwt wanneer je uit koers bent, maar heeft geen geavanceerde kaart waarop je alles ziet. Dit heet ook wel een 'kruimelspoor'.

Fietscomputers zonder gps verzamelen nog wel allerlei informatie. Hiervoor meet het apparaat de omwentelingen van het wiel, om daarna de snelheid en afgelegde afstand te berekenen.

Voor het meten van de snelheid en afgelegde afstand, plaats je een chip bij het voorwiel van bijvoorbeeld een trekkingfiets en een magneet tussen de spaken. De chip registreert bij elke omwenteling de magneet en kan zo de waarden berekenen.

Je moet wel de omtrek van je wiel berekenen en invoeren in je fietscomputer. Je berekent de omtrek met deze formule: Pi × R (diameter wiel).

De diameter meet je op vanaf de buitenkant van je wiel, door het midden. Eventueel bereken je de diameter ook aan de hand van de straal, maar dat is weer een extra rekensom die niet noodzakelijk is.

Functies en verzamelde gegevens

De meeste toestellen verzamelen basisgegevens zoals snelheid en totaal afgelegde afstand, maar de beste fietscomputer houdt ook zaken bij als hoogte, vermogen en cadans. Vooral als je intensief fietst en traint om jezelf te verbeteren, zijn deze gegevens interessant.

Hoogtemeter

Een hoogtemeter is handig om te hebben op een fietscomputer, vooral als je graag in heuvel- of bergachtig gebied fietst. In ons platte landje zijn de hoogteverschillen meestal klein.

Er zijn twee technieken voor het bepalen van hoogtemeters. De eerste werkt met gps, op dezelfde manier als bij het bepalen van je positie. De nauwkeurigheid van de hoogteberekeningen op basis van gps verschilt enorm.

De tweede, nauwkeurigere techniek werkt via een barometrische hoogtemeting. Je fietscomputer meet het verschil in de luchtdruk om hoogteverschillen te bepalen. Deze methode heeft slechts een afwijking van ongeveer 6 meter.

Vermogen

Wil je jezelf verbeteren? Dan is het handig als je inzicht hebt in hoeveel vermogen je op de fiets levert, want hoe meer vermogen, hoe sneller je fietst.

Sommige fietscomputers zijn daarom compatibel met een vermogenssensor. Deze bestel je eventueel los bij als hij niet meegeleverd wordt en bevestig je op je fiets.

Het vermogen bestaat uit twee onderdelen: kracht en trapfrequentie. Op kracht train je door het doen van krachttraining, maar ook inzicht in je trapfrequentie helpt je vooruit.

Cadanssensor

Een cadanssensor meet je cadans (trapfrequentie). De sensor geeft je pedaalslagen door aan je fietscomputer. Op de fietscomputer zie je deze data terug als 'omwentelingen per minuut' (rpm).

Het helpt je bij het vinden van een goede balans tussen de energie die je verbruikt en je snelheid. Op die manier ga je efficiënter fietsen: met de ideale cadans lever je meer vermogen en houd je een hoger vermogen langer vol.

Nog een tip: houd je banden goed hard met een fietspomp om het trappen makkelijker te maken. Goed opgepompte banden dragen ook bij aan efficiëntie!

Hartslagmeter op sporthorloge aan een arm

Hartslagmonitor

Een fietscomputer met hartslagmonitor geeft je inzicht in de frequentie van je hartslag, vergelijkbaar met de meest geavanceerde fitnesstrackers. Dit helpt je om verantwoord te sporten en jezelf niet te zwaar te belasten.

Om je hartslagmeting op je fietscomputer te zien, verbind je de computer met een borstband of sporthorloge. De band of het horloge voeren de meting uit.

Caloriemeting

Niet iedere fietser let waarschijnlijk op de hoeveelheid calorieën die hij of zij verbrandt tijdens een training, maar als je wilt afvallen is dit mogelijk wel belangrijk voor je. Sommige fietscomputers hebben daarom een functie voor het meten van verbruikte calorieën.

Op basis van gegevens zoals je afgelegde afstand, berekent de computer hoeveel calorieën je verbruikt. Het nadeel van caloriemetingen van fietscomputers en andere gadgets is dat deze metingen niet nauwkeurig zijn. Het blijft een indicatie.

Surprise me-functie

Een surprise me-functie levert geen data op en is waarschijnlijk niet voor iedereen interessant. Laat je je graag verrassen met mooie, onbekende routes? Dan is het wél een leuke functie om te hebben.

Met de functie kun je een fietstocht plannen aan de hand van een ingevoerd aantal kilometers. De fietscomputer maakt dan op basis van de ingevoerde afstand zelf een aantal routes waar je uit kunt kiezen.

Waterdicht

De kans bestaat dat je tijdens een tocht in de regen belandt en je wilt niet dat je fietscomputer dan meteen kapot gaat! Daarom is het handig als je een waterbestendig exemplaar hebt, of in ieder geval een model dat spatwaterdicht is.

Hoe goed een fietscomputer of andere gadget tegen water kan, lees je af aan de IPX-score. Deze score bestaat uit een combinatie van de letters 'IPX' gevolgd door een cijfer. Simpel gezegd: hoe hoger dat cijfer, hoe beter het apparaat tegen water kan.

  • IPX1 & IPX2 (druppeldicht): het apparaat kan tegen verticale druppels of druppels onder een lichte hoek.
  • IPX3 (spatdicht): het apparaat kan tegen kortdurende besproeiing onder een hoek van maximaal -60° tot 60°.
  • IPX4 (plensdicht): het apparaat kan tegen kortdurende besproeiing onder iedere hoek.
  • IPX5 (sproeidicht): het apparaat kan tegen langer aanhoudende besproeiing onder iedere hoek.
  • IPX6 (waterbestendig): het apparaat kan tegen krachtigere, langer aanhoudende besproeiing onder iedere hoek.
  • IPX7 (dompeldicht): het apparaat kan tegen kortdurende onderdompeling in water tot maximaal 1 meter diepte.
  • IPX8 (waterdicht): het apparaat blijft bruikbaar in water tot maximaal 1 meter diepte.

Voor een fietscomputer is IPX5 of IPX6 meestal voldoende. Bij IPX8 blijft het apparaat bruikbaar onder water. Tenzij je met je fiets gaat zwemmen, heb je dat waarschijnlijk niet nodig!

Zwarte fietscomputer aan zwart stuur

Draadloos of niet?

Tegenwoordig zijn bijna alle fietscomputers draadloos. Ze communiceren via sensoren of via bluetooth met je smartphone, fitnesstracker of je laptop.

Door deze draadloze verbindingen is het ook makkelijker om je fietscomputer over te zetten naar een andere fiets – een goede elektrische fiets bijvoorbeeld.

ANT+ is een draadloze technologie die data verzamelt en overdraagt via sensoren. Met ANT+ verbindt je meerdere apparaten tegelijk met elkaar. Bluetooth kan dit niet en verbindt maar met één apparaat tegelijk.

ANT+

ANT staat voor 'Advanced and Adaptive Network Technology' en is bedoeld om sensorgegevens te verzamelen en over te dragen. 

Met ANT verbindt je meerdere apparaten tegelijk, zoals een hartslagmeter, een vermogensmeter en een cadanssensor. Als je uitgebreide data verzamelt tijdens je fietstochten met meerdere sensoren en apparaten, is het daarom handig als je fietscomputer met ANT werkt.

ANT+ is een sensornetwerk met laag vermogen en lage bitsnelheid, en werkt op korte afstanden. Meestal is dit minder dan 1,5 meter. Voor op je fiets is die afstand voldoende, maar er bestaan ook ANT-sensoren met een maximaal bereik van 30 meter.

Specificaties van fietscomputers vergelijken

CaloriemetingMet hoogtemeterWaterbestendigGPSMet vermogenssensorTouchscreenVoedingstype
1Sigma BC 9.16 ATS FietscomputerJaNeeJaNeeNeeNeeBatterij
2Garmin Edge 530JaJaJaNeeJa, niet meegeleverdNeeAccuCompatible met cadanssensor: Ja, niet meegeleverdANT+
3DISPLAYCOVER MH BOSCH INTUVIA TRANSNeeNeeJaNeeNeeNeeGeen voedingstypeCompatible met cadanssensor: NeeANT+
4Strex Draadloze FietscomputerJaNeeJaNeeJa, meegeleverdNeeBatterijCompatible met cadanssensor: Ja, meegeleverdANT+
5Mio Cyclo 210 EuropaJaJaJaJaNeeJaAccuCompatible met cadanssensor: NeeANT+

Sigma BC 9.16 ATS Fietscomputer

Caloriemeting: Ja

Met hoogtemeter: Nee

Waterbestendig: Ja

GPS: Nee

Met vermogenssensor: Nee

Touchscreen: Nee

Voedingstype: Batterij

Garmin Edge 530

Caloriemeting: Ja

Met hoogtemeter: Ja

Waterbestendig: Ja

GPS: Nee

Met vermogenssensor: Ja, niet meegeleverd

Touchscreen: Nee

Voedingstype: Accu

Cadanssensor: Compatible met cadanssensor: Ja, niet meegeleverd

Verbindingstype: ANT+

DISPLAYCOVER MH BOSCH INTUVIA TRANS

Caloriemeting: Nee

Met hoogtemeter: Nee

Waterbestendig: Ja

GPS: Nee

Met vermogenssensor: Nee

Touchscreen: Nee

Voedingstype: Geen voedingstype

Cadanssensor: Compatible met cadanssensor: Nee

Verbindingstype: ANT+

Strex Draadloze Fietscomputer

Caloriemeting: Ja

Met hoogtemeter: Nee

Waterbestendig: Ja

GPS: Nee

Met vermogenssensor: Ja, meegeleverd

Touchscreen: Nee

Voedingstype: Batterij

Cadanssensor: Compatible met cadanssensor: Ja, meegeleverd

Verbindingstype: ANT+

Mio Cyclo 210 Europa

Caloriemeting: Ja

Met hoogtemeter: Ja

Waterbestendig: Ja

GPS: Ja

Met vermogenssensor: Nee

Touchscreen: Ja

Voedingstype: Accu

Cadanssensor: Compatible met cadanssensor: Nee

Verbindingstype: ANT+

Beeldscherm

Het beeldscherm is ook belangrijk wanneer je op zoek bent naar de beste fietscomputer. Je wilt wel de gegevens op je scherm goed kunnen aflezen voor, na of tijdens je tocht!

Goedkopere apparaten hebben meestal een zwart-wit scherm, terwijl de duurdere en geavanceerdere apparaten een helder kleurenscherm hebben. Een kleurenscherm is meestal beter afleesbaar, maar kijk vooral zelf waar je voorkeur naar uitgaat.

Bedenk daarnaast of je een touchscreen wilt hebben of liever met knoppen werkt. Het grootste voordeel van een touchscreen is dat je snel tussen schermen kunt wisselen. Met knoppen is dit wat omslachtiger.

Schermverlichting is ook handig. Dit zorgt ervoor dat je ook in donkerder weer je scherm makkelijk afleest.

Fiets je liever alleen maar met mooi, zonnig weer? Kijk dan liever naar de reflectie van het zonlicht door het scherm. Als het scherm flink weerkaatst, is het met zonnig weer lastig om gegevens en routes te zien.

Montage

Het installeren van je fietscomputer lijkt misschien ingewikkeld, want bij sommige modellen tref je veel kabeltjes en aansluitingen aan. Kijk daarom vooral goed naar de handleiding, zodat je precies weet hoe je het apparaat plaatst en instelt.

Wanneer je alles eenmaal geïnstalleerd hebt, haal je de computer zelf makkelijk uit zijn standaard met behulp van een kliksysteem. Zo neem je het apparaat moeiteloos mee naar binnen voor het vervangen van de batterij of het opladen van de accu.

Vul je de verzamelde gegevens van je tochten graag aan met beeldmateriaal? Houd dan bij het monteren wel ruimte vrij op je stuur voor een goede dashcam, of plaats deze op je fietshelm als dat niet gaat.

De 5 beste fietscomputers op een rij

1. Sigma BC 9.16 ATS Fietscomputer

1. Sigma BC 9.16 ATS Fietscomputer
Type fietscomputer: Kilometerteller
Caloriemeting: Ja
Hartslagfunctie: Nee
Registratiefunctie: Ja
Trainingsfunctie: Ja
Horlogefunctie: Ja
Met hoogtemeter: Nee
Waterbestendig: Ja
GPS: Nee
Met vermogenssensor: Nee
Touchscreen: Nee
Voedingstype: Batterij

2. Garmin Edge 530

2. Garmin Edge 530
Type fietscomputer: Fietsnavigatie
Cadanssensor: Compatible met cadanssensor: Ja, niet meegeleverd
Caloriemeting: Ja
Hartslagfunctie: Ja
Registratiefunctie: Ja
Trainingsfunctie: Nee
Horlogefunctie: Ja
Met hoogtemeter: Ja
Waterbestendig: Ja
GPS: Nee
Met vermogenssensor: Ja, niet meegeleverd
Touchscreen: Nee
Verbindingstype: ANT+
Voedingstype: Accu

3. DISPLAYCOVER MH BOSCH INTUVIA TRANS

3. DISPLAYCOVER MH BOSCH INTUVIA TRANS
Type fietscomputer: Kilometerteller
Cadanssensor: Compatible met cadanssensor: Nee
Caloriemeting: Nee
Hartslagfunctie: Nee
Registratiefunctie: Nee
Trainingsfunctie: Nee
Horlogefunctie: Nee
Met hoogtemeter: Nee
Waterbestendig: Ja
GPS: Nee
Met vermogenssensor: Nee
Touchscreen: Nee
Verbindingstype: ANT+
Voedingstype: Geen voedingstype

4. Strex Draadloze Fietscomputer

4. Strex Draadloze Fietscomputer
Type fietscomputer: Kilometerteller
Cadanssensor: Compatible met cadanssensor: Ja, meegeleverd
Caloriemeting: Ja
Hartslagfunctie: Nee
Registratiefunctie: Ja
Trainingsfunctie: Ja
Horlogefunctie: Ja
Met hoogtemeter: Nee
Waterbestendig: Ja
GPS: Nee
Met vermogenssensor: Ja, meegeleverd
Touchscreen: Nee
Verbindingstype: ANT+
Voedingstype: Batterij

5. Mio Cyclo 210 Europa

5. Mio Cyclo 210 Europa
Type fietscomputer: Fietsnavigatie
Cadanssensor: Compatible met cadanssensor: Nee
Caloriemeting: Ja
Hartslagfunctie: Nee
Registratiefunctie: Ja
Trainingsfunctie: Ja
Horlogefunctie: Ja
Met hoogtemeter: Ja
Waterbestendig: Ja
GPS: Ja
Met vermogenssensor: Nee
Touchscreen: Ja
Verbindingstype: ANT+
Voedingstype: Accu

Veelgestelde vragen over fietscomputers

Zit je nog met vragen over fietscomputers? Misschien vind je het antwoord wel hieronder, want ik behandel nog een aantal veelgestelde vragen!

Welke fietscomputer gebruiken profs?

Wielrennen en mountainbiken kosten veel inspanning. Om hierin te verbeteren en tegelijkertijd overbelasting te voorkomen, heeft een prof het liefst inzicht in allerlei gegevens. Over het algemeen zal een prof daarom voor een uitgebreidere fietscomputer gaan.

Belangrijk is in ieder geval een hartslagmeting, omdat dit een goede indicatie geeft van de limieten van je lichaam. Daarnaast dragen een cadanssensor en inzicht in het geleverde vermogen bij aan het verbeteren van prestaties.

Hoe werkt ANT+?

ANT is een energiezuinig, draadloos protocol dat bedoeld is om sensorgegevens te verzamelen en over te dragen.

Met ANT+ technologie kunnen apparaten draadloos met elkaar communiceren. Draadloze ANT+ sensoren en ontvangers werken binnen een beperkte afstand en gebruiken nodes om activiteiten te verzenden en te ontvangen.

E-bikes met fietscomputers erop

Conclusie

Het belangrijkste doel van een fietscomputer is het registeren van jouw trainingsprestaties, maar het hangt af van je wensen welke gegevens hierbij het belangrijkst zijn. Let vooral op waterbestendigheid, of er gps in het apparaat zit en welke data hij verzamelt.

Een goede fietscomputer verbreedt je horizon en geeft je inzicht in je trainingssessies. Voor welk model ga jij? Laat het ons weten! Heb je nog tips, vragen of opmerkingen? Laat een berichtje achter via het feedbackformulier. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?