Ze zijn ontworpen om ernstig hoofdletsel te voorkomen en ons brein te beschermen. Hoewel het (nog) niet verplicht is, dragen steeds meer mensen een helm op de fiets. Eigenschappen als comfort en zelfs aerodynamica zijn belangrijk, maar hoe vind je de beste fietshelm voor jou? Lees verder en ontdek het antwoord.

Waarom een fietshelm kopen?

Het is geen geheim dat het belangrijkste voordeel van het dragen van een helm de veiligheid is. Dit is precies waarom helmen werden uitgevonden. Om deze reden is het dragen van een fietshelm verplicht in verschillende landen, zoals Finland, bepaalde delen van Spanje en zelfs in New York.

De juiste bescherming

Het is onmogelijk om te voorspellen waar en wanneer je van je fiets valt. Het loont daarom de moeite om je te verdiepen in studies en statistieken. Deze studie toont aan dat de kans op ernstig hersenletsel tot 88% afneemt wanneer men een helm draagt. Voor veel mensen is dit genoeg reden om een fietshelm te dragen.

Dezelfde studie vermeldt tevens dat 70% van de fietsers die betrokken zijn bij een dodelijk ongeval, hoofdletsel oplopen. Een goede helm helpt dit te voorkomen.

Het Bicycle Helmet Safety Institute stelt verder dat fietsers zonder helm 14 keer meer kans hebben om betrokken te raken bij een dodelijk ongeval dan fietsers met een helm. Hoewel er geen garantie is dat een helm je leven zal redden, is het duidelijk dat het dragen van een helm veel veiliger is dan geen helm dragen.

Dunlop Fietshelm Verstelbaar van 58 zwart

Dunlop Fietshelm Verstelbaar van 58 zwart
Maat: L
Kleur: Zwart
Bekijk op Bol.com

Dunlop Fietshelm Verstelbaar van 55 zwart

Dunlop Fietshelm Verstelbaar van 55 zwart
Maat: M
Kleur: Zwart
Bekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

Rogelli Ferox - Fietshelm - Unisex

Rogelli Ferox - Fietshelm - Unisex
Maat: L/XL
Kleur: Grijs
Bekijk op Bol.com

Hoe koop ik de beste fietshelm?

We weten inmiddels dat de belangrijkste functie van een fietshelm bescherming is. Alle helmen die door gerenommeerde winkels worden verkocht, voldoen aan de normen die zijn vastgesteld door de veiligheidsinstantie in het land van verkoop.

Als je meer uitgeeft, is de helm niet per se veiliger, maar wel lichter en beter ademend. Het bevestigingssysteem is vaak comfortabeler en beter afstelbaar op een duurdere helm.

Een veiligheidssysteem genaamd MIPS, Multi-directional Impact Protection System, wordt vaak genoemd als het gaat om de mate van bescherming. Het wordt beschouwd als de gouden industriestandaard voor helmbescherming en je leest er later meer over.

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een helm?

Controleer altijd of de helm die je koopt getest is volgens de norm die van toepassing is op het land waar je woont: CPSC voor de VS of een EN 1078 sticker voor het VK en Europa.

Dit betekent dat de helm een aantal tests heeft doorstaan waarbij wordt gekeken naar de constructie van de helm, het gezichtsveld, de schokabsorptie, het bevestigingssysteem, de kinband en de gesp.

Om aan wedstrijden, races en triatlons te mogen deelnemen is het vaak een vereiste om een helm te hebben die voldoet aan de plaatselijke norm.

Wat is MIPS en heb ik het nodig?

De laatste jaren zien we dat steeds meer fietshelmen MIPS gebruiken. MIPS staat voor Multi-directional Impact Protection System. MIPS is eigenlijk een merk op zich. Helmfabrikanten die het merk gebruiken bouwen de laag zelf in hun helmen.

De MIPS-voering is ontworpen om de impact op de hersenen bij een crash te verminderen. Het creëert een glijvlak om het eigen beschermingssysteem van de hersenen na te bootsen en zo de kracht die vrijkomt op de hersenen te minimaliseren.

Helmen met MIPS lagen zijn vaak duurder, maar zijn effectiever in het verminderen van letsel bij bepaalde soorten crashes.

De maat van de helm

Als een helm niet goed past, beschermt de helm je niet goed. Helmen zijn vaak verkrijgbaar in verschillende maten en het is belangrijk dat je de juiste maat koopt. Je meet eenvoudig de omtrek van je hoofd met een meetlint op. Past je nieuwe helm niet goed, retourneer deze dan.

Comfort speelt ook een rol. Een helm die niet goed past, is niet comfortabel. Er zijn ook helmen met een speciale uitsparing voor een paardenstaart. Ook dit draagt bij aan het comfortabel dragen van een helm.

Een goed passende fietshelm is natuurlijk niet het enige wat bijdraagt aan een comfortabele fietstocht. Ook is de beste fietsbroek geen overbodige luxe, en een breder fietszadel voor dames is ook aan te raden.

Eigenschappen van fietshelmen vergelijken

MaatKleur
1Dunlop Fietshelm Verstelbaar van 58 zwartLZwart
2Dunlop Fietshelm Verstelbaar van 55 zwartMZwart
3Rogelli Ferox - Fietshelm - UnisexL/XLGrijs
4R2B® Fietshelm voor volwassenen metMZwart
5GOOFF® Skate Snorscooter helm | 14x ventilatie | matzwart | lichtgewicht (M)MMatzwart

Dunlop Fietshelm Verstelbaar van 58 zwart

Maat: L

Kleur: Zwart

Dunlop Fietshelm Verstelbaar van 55 zwart

Maat: M

Kleur: Zwart

Rogelli Ferox - Fietshelm - Unisex

Maat: L/XL

Kleur: Grijs

R2B® Fietshelm voor volwassenen met

Maat: M

Kleur: Zwart

GOOFF® Skate Snorscooter helm | 14x ventilatie | matzwart | lichtgewicht (M)

Maat: M

Kleur: Matzwart

Het afstellen van je fietshelm

De riempjes en het stelmechanisme worden gebruikt om de pasvorm van de helm aan te passen aan je specifieke hoofdomvang. Dit wordt meestal ingesteld met een draaiknop of een ander soort systeem. De beste fietshelmen kun je met één hand afstellen, wat handig is om onderweg kleine aanpassingen te maken.

Ventilatie in de helm

Dit zijn openingen in het harde gedeelte van de helm, ook wel de schaal genoemd. Deze openingen hebben twee functies: ze verminderen het gewicht van de helm en ze zorgen voor extra ventilatie.

Helmen met minder of zonder deze ventilatieopeningen zijn meestal aanzienlijk warmer. Je merkt misschien niet snel het verschil, maar wanneer je snel fietst of een heuvel beklimt met warm weer, is goede ventilatie van onschatbare waarde!

Groene helm op bagagedrager van E-bike

Gewicht van de helm

Zoals je vaker ziet als het gaat om fietsuitrusting (denk aan een fietsendrager, fietspomp of fietscomputer), heeft de prijs de neiging te stijgen naarmate het gewicht afneemt. De beste fietshelmen zijn lichtgewicht, waardoor ze de meest comfortabele optie zijn omdat ze je nek minder belasten.

Als je een wedstrijdwielrenner bent, is het andere voordeel van een lichtere helm dat je vermogen/gewichtsverhouding toeneemt. 50 gram maakt voor de meeste fietsers misschien niet veel uit, maar voor een topprofessional die op zoek is naar een marginale winst, kan dit een dealbreaker zijn.

Ook je fietsslot kan bijdragen aan het gewicht van je fiets. Zo zijn er lichtgewicht fietssloten en zwaardere kettingen.

De 5 beste fietshelmen op een rij

1. Dunlop Fietshelm Verstelbaar van 58 zwart

1. Dunlop Fietshelm Verstelbaar van 58 zwart
Maat: L
Kleur: Zwart

2. Dunlop Fietshelm Verstelbaar van 55 zwart

3. Rogelli Ferox - Fietshelm - Unisex

3. Rogelli Ferox - Fietshelm - Unisex
Maat: L/XL
Kleur: Grijs

4. R2B® Fietshelm voor volwassenen met

4. R2B® Fietshelm voor volwassenen met
Maat: M
Kleur: Zwart

5. GOOFF® Skate Snorscooter helm | 14x ventilatie | matzwart | lichtgewicht (M)

5. GOOFF® Skate Snorscooter helm | 14x ventilatie | matzwart | lichtgewicht (M)
Maat: M
Kleur: Matzwart

Veelgestelde vragen over fietshelmen

Hieronder beantwoord ik een paar van de meest gestelde vragen over fietshelmen.

Welke maat fietshelm heb ik nodig?

Meet de omtrek van je hoofd op door een meetlint op je voorhoofd te leggen, net iets boven je wenkbrauwen. Trek het meetlint om je hoofd, net boven je oren en check wat het meetlint aangeeft. Vervolgens gebruik je een maattabel om de juiste helmmaat te vinden.

Hoe moet een fietshelm zitten?

Een fietshelm moet comfortabel zitten, zeker niet te strak, maar zeker ook niet te los. Wanneer een helm te los zit, beschermt deze niet tijdens een eventuele val en kan hij zelfs van je hoofd af vallen.

Wanneer vervang je een fietshelm?

Ben je gevallen, vervang dan altijd meteen je fietshelm. Door de impact kunnen er interne scheurtjes of andere (niet zichtbare) beschadigingen zijn ontstaan, waardoor de helm je minder goed of zelfs niet beschermt bij een volgende val. Ben je nooit gevallen, dan vervang je een fietshelm elke drie tot vijf jaar.

Twee mensen op racefietsen met helm op, vooraanzicht

Conclusie

Hoewel we in Nederland bijna allemaal fietsen, is het dragen van een helm niet gangbaar. Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel toch overweegt een goede helm te dragen en dat onze koopgids je helpt bij het kiezen. Heb jij nog goede tips? Laat het me dan zeker weten! Bedankt voor het lezen.🚴‍♀️

Was dit artikel behulpzaam?