Je banden op pompen is niet bepaald een leuke bezigheid. Wanneer je een slechte fietspomp gebruikt, word het geheel nog frustrerender. Juist daarom heb ik voor jou de vijf beste fietspompen op een rijtje gezet. Lees verder, koop de beste fietspomp en stap snel weer op je fiets!

Waarom een fietspomp kopen?

Een fietspomp is net als een goed fietsslot onmisbaar voor iedereen die fietst. Als je gaat fietsen, wil je dit op een comfortabele manier doen. Daar speelt de bandendruk een grote rol in. Dit bepaalt bovendien niet alleen hoe comfortabel je fietst, maar ook hoe veilig.

Door de buitentemperatuur en het gewicht van de fietser, kan de hardheid van een opgepompte band variëren. Een te hard opgepompte band en je voelt elk hobbeltje, plus je loopt kans op een klapband. Is je band te zacht, dan moet je harder trappen om vooruit te komen.

Er zijn fietspompen voor onderweg verkrijgbaar, maar ook staande fietspompen en fietspompen die de druk meten. Sommige fietspompen zijn multifunctioneel, waardoor je er ook bijvoorbeeld ballen en luchtbedden mee oppompt. Welke het beste voor jou is, hangt van je behoeften af. Je leest er meer over in de onderstaande koopgids.

Heb je toevallig een compressor in huis? De beste compressors hebben verschillende ventieltjes, waardoor je ze ook gebruikt om je fietsbanden mee op te pompen. Compressors zijn echter te groot om mee te nemen, dus een fietspomp vervangen doen ze helaas niet.

Vrouwen aan het wielrennen over kinderkopjes

Dresco Fietspomp - Manometer zwart

Dresco Fietspomp - Manometer zwart
Type fietspomp: Handmatig
Bekijk op Bol.com

XLC gamma vloer fietspomp PU-S03 zwart

XLC gamma vloer fietspomp PU-S03 zwart
Type fietspomp: Vloer
Bekijk op Bol.com

Dunlop Fietspomp met Drukmeter standaard

Dunlop Fietspomp met Drukmeter standaard
Type fietspomp: Handmatig
Bekijk op Bol.com

Hoe koop ik de beste fietspomp?

Wat voor jou de beste fietspomp is, hoeft niet de beste fietspomp voor mij te zijn. Wat de beste fietspomp is, hangt vooral af van wanneer je deze gebruikt en wat voor fiets je hebt. Er zijn verschillende fietspompen verkrijgbaar. Je leest er hieronder meer over.

Handpompen

Een handpomp is ideaal om mee te nemen. Ze zijn klein van formaat en passen vaak in je tas of hebben een houder voor op het frame van je fiets. Er zijn ook handpompen verkrijgbaar die multifunctioneel zijn en waar je bijvoorbeeld ook een luchtbed of een bal mee op pompt.

Het nadeel van een handpomp is dat het vrij lang duurt voordat je band eindelijk vol is en dat je behoorlijk wat kracht moet zetten bij het gebruik van deze pomp.

Vloerpompen

Het voordeel van een vloerpomp is dat het comfortabeler is dan bijvoorbeeld een handpomp. Je zet meer kracht, waardoor het pompen sneller gaat. Vloerpompen zijn daarentegen groter en zwaarder. Hierdoor neem je ze minder gemakkelijk mee.

CO₂-patroonpompen

Een CO₂-patroonpomp neemt nog minder ruimte in beslag dan een handpomp en het oppompen gaat razendsnel. Je hebt er bovendien geen inspanning voor nodig. Om zo'n pomp te kunnen gebruiken, heb je een CO₂-patroon nodig. Zo'n patroon met CO₂ gebruik je eenmalig.

Het nadeel van deze pomp is niet alleen dat je deze eenmalig gebruikt, maar ook dat hij bedoeld is om je band helemaal mee op te pompen. Je gebruikt een patroon daarom eigenlijk alleen maar als je langs de weg staat met een platte band.

Elektrische pompen

Bij een elektrische fietspomp gebruik je helemaal geen kracht. Ze werken op batterijen of je laadt ze op met behulp van een kabel. Ook een elektrische pomp is multifunctioneel en ideaal om je luchtbed of peuterbad mee op te blazen.

Het nadeel is dat de meeste elektrische pompen wat groter en zwaarder zijn, al zijn er tegenwoordig ook kleinere modellen te koop. Hier hangt dan wel een zwaarder prijskaartje aan.

Specificaties van fietspompen vergelijken

Type fietspomp
1Dresco Fietspomp - Manometer zwartHandmatig
2XLC gamma vloer fietspomp PU-S03 zwartVloer
3Dunlop Fietspomp met Drukmeter standaardHandmatig
4Jumalu Verloopnippel voor fietsventiel 3-delig goudHandmatig
5Dunlop Staande Fietspomp Pro uitvoeringHandmatig

Dresco Fietspomp - Manometer zwart

Type fietspomp: Handmatig

XLC gamma vloer fietspomp PU-S03 zwart

Type fietspomp: Vloer

Dunlop Fietspomp met Drukmeter standaard

Type fietspomp: Handmatig

Jumalu Verloopnippel voor fietsventiel 3-delig goud

Type fietspomp: Handmatig

Dunlop Staande Fietspomp Pro uitvoering

Type fietspomp: Handmatig

Waar let ik nog meer op bij de aankoop van een fietspomp?

Je weet nu wat voor fietspompen er zijn, maar waar let je nog meer op en wat voor soort pomp past er het beste bij jouw fiets? En wat is een drukmeter? Lees hieronder waar je nog meer op let bij de aankoop van een goede fietspomp.

Fietsendragers

Neem je je fiets mee op een fietsendrager? Zorg er dan voor dat je alle losse onderdelen als fietscomputers, fietspompen en je goede fietshelm verwijdert voordat je vertrekt!

Het soort ventiel

Er zijn drie soorten ventielen die op fietsen worden gebruikt: het Hollands ventiel (Dunlop-ventiel), het Frans ventiel (Presta-ventiel) en het schraderventiel.

De meeste stadsfietsen en elektrische fietsen hebben een Hollands ventiel; racefietsen hebben vaak een Frans ventiel. Dit is geen stelregel, dus controleer het altijd even voordat je een fietspomp koopt.

Schraderventielen zie je niet veel meer, maar werden veel gebruikt op mountain bikes. Je ziet ze nu vooral terug op de oudere mountain bikes.

Welk type fiets heb je?

Zoals je hierboven al hebt gelezen, heeft niet elke fiets hetzelfde soort ventiel. Dit is niet het enige wat van belang is. Ga jij twee weken touren, dan heb je weinig aan bijvoorbeeld een voetpomp. Deze is te groot en te zwaar om mee te nemen.

Een kleine handpomp, gecombineerd met een CO₂-patroon is dan een beter idee. Fiets je regelmatig, maar alleen kortere afstanden, dan is een voetpomp juist wel geschikt voor je.

Heb ik een drukmeter nodig?

De meeste fietspompen hebben tegenwoordig een drukmeter. Hierop lees je de bandenspanning af en kun je eventueel je band extra oppompen indien dit nodig is. De bandenspanning is vooral van belang bij racefietsen en mountainbikes.

De 5 beste fietspompen op een rij

1. Dresco Fietspomp - Manometer zwart

1. Dresco Fietspomp - Manometer zwart
Type fietspomp: Handmatig

2. XLC gamma vloer fietspomp PU-S03 zwart

2. XLC gamma vloer fietspomp PU-S03 zwart
Type fietspomp: Vloer

3. Dunlop Fietspomp met Drukmeter standaard

3. Dunlop Fietspomp met Drukmeter standaard
Type fietspomp: Handmatig

4. Jumalu Verloopnippel voor fietsventiel 3-delig goud

4. Jumalu Verloopnippel voor fietsventiel 3-delig goud
Type fietspomp: Handmatig

5. Dunlop Staande Fietspomp Pro uitvoering

5. Dunlop Staande Fietspomp Pro uitvoering
Type fietspomp: Handmatig

Veelgestelde vragen over fietspompen

Hoe werkt een fietspomp met drukmeter?

Een fietspomp met drukmeter werkt op dezelfde manier als een fietspomp zonder drukmeter, maar meet ook de druk in de band. Hierdoor pomp je je band heel precies op. Wanneer je je banden vult met de aangeraden hoeveelheid lucht, fiets je op de meest comfortabele en veilige manier.

Wat is een CO₂-fietspomp?

Een CO₂-fietspomp heeft een patroon met een bepaalde hoeveelheid lucht erin. Dit patroon gebruik je eenmalig om je band volledig mee op te pompen. Doordat zo'n patroon weinig ruimte in beslag neemt, is hij bovendien makkelijk mee te nemen.

Wat is de ideale bandenspanning?

De ideale bandenspanning is bij elke band verschillend. Hoeveel druk je banden aankunnen, staat meestal ergens op de band gedrukt.

Fietspomp, vooraanzicht

Conclusie

De meeste mensen kopen een fietspomp zonder er veel bij na te denken, maar hopelijk ben je nu, na het lezen van dit artikel, goed op de hoogte van de verschillende mogelijkheden die er zijn. Bedankt voor het lezen! 🚲

Was dit artikel behulpzaam?