Flesjes opwarmen. Heel veel flesjes opwarmen. Als moeder van drie jonge kinderen kan ik je vertellen dat ik ontelbaar veel flesjes en potjes heb opgewarmd. Een flessenwarmer komt daarbij goed van pas, maar wat is nu de beste flessenwarmer en waar let je op? Dat, en meer, leg ik je hieronder uit!

De 5 beste flessenwarmers in een oogopslag

  1. Lifest 6-in-1 - Dit is dé beste flessenwarmer in het algemeen.
  2. Philips Avent SCF358/00 - Met deze flessenwarmer tref je de beste prijs-kwaliteitverhouding.
  3. Alecto BW-700 - Dit is de beste digitale flessenwarmer.
  4. Tomme Tippee - Deze flessenwarmer is het beste voor onderweg.
  5. Alecto BW-70 - Dit is de beste budget flessenwarmer.

Andere manieren op melk op te warmen

Baby’s en peuters vinden hun melk vaak het lekkerste als deze warm is. Een graadje of 37 °C, lichaamstemperatuur, is ideaal. Als je ‘live’ borstvoeding geeft krijgt je kindje zijn melk op de perfecte temperatuur en dit willen we nabootsen. 

Als je kunstvoeding geeft, of als je borstvoeding uit een flesje geeft, is het daarom van belang dat je deze op de juiste temperatuur geeft. Sommige baby’s weigeren hun melk als deze te koud is, maar er zijn ook baby’s die juist de voorkeur geven aan een kouder flesje.

Met een flessenwarmer warm je je flesje eenvoudig op, maar het is niet de enige manier om de melk van je kindje op te warmen. Er is geen reden tot paniek als je bijvoorbeeld je flessenwarmer bent vergeten in je koffer te stoppen.

In de magnetron

Als je je flesje in de magnetron opwarmt, haal je altijd de dop met de speen eraf. Dit doe je voor veiligheidsredenen: als er druppels melk in de speen zitten kunnen deze koken in de magnetron. Als je daarna meteen het flesje aan je kindje geeft, kan dit brandwonden tot gevolg hebben. Let hier daarom goed op.

Hoe lang je je flesje opwarmt hangt volledig af van het vermogen van je magnetron en hoeveel melk je opwarmt. Warm je 100mm melk op en heb je een magnetron van 100 watt, dan is is 20 seconden meestal voldoende. Heb je een magnetron van 800 watt dan heb je waarschijnlijk 30 seconden nodig.

Het is vaak een kwestie van uitproberen en vooral de melk testen voordat je het aan je kindje geeft. Dit doe je door een paar druppels op je pols te laten vallen. Dit gedeelte van je huid is erg gevoelig, waardoor je goed voelt of de melk te heet is.

In een kan met heet water

Heb je geen flessenwarmer bij de hand? Dan werkt deze methode ook goed. Het enige wat je nodig hebt, is een kan waar je heet water in doet en een goede waterkoker. Je kookt wat water en zodra dit van de kook af is, schenk je dit in de kan. Nu leg je je flesje in het hete water.

Is het water kokend heet, dan heeft het maar een paar minuten nodig om op te warmen. Dit hangt vanzelfsprekend wel af van de hoeveelheid melk die je opwarmt. 

De beste flessenwarmers op een rij

Een echte alleskunner dus. Als drukke moeder zijn alleskunners bij mij altijd welkom in de keuken! De babytijd in mijn huis is inmiddels over, maar ik heb nog wel een peuter in huis die nog steeds elke avond van een flesje melk geniet. Ik heb daarom nog steeds een paar flesjes in huis. 

Aangezien het lunchtijd is, besluit ik een paar eitjes te koken. Er zit een speciaal eierrekje bij deze flessenwarmer. Die zet ik in het apparaat en mijn eitjes gaan daar bovenop. Met een paar drukken op de knop springt het apparaat aan. Nu is het een kwestie van wachten!

Helaas is er geen timer aanwezig, dus ik gebruik mijn telefoon en zet een timer voor 7 minuten. Mijn eitjes komen er perfect uit!

Uiteraard gaat het bij een flessenwarmer niet over het maken van het perfecte hardgekookte ei (al is het wel een leuke bijkomstigheid!). In de avond is het tijd voor een flesje melk. Ik vul het apparaat tot de aangegeven lijn met water en zet het flesje erin.

Na ongeveer vijf minuten is het flesje op de juiste temperatuur. Dochterlief is tevreden, dus ik ook. Ook is het erg handig dat ik de temperatuur kan aflezen op het lcd-scherm.

Ik kan me voorstellen dat je als een tweeling hebt, dit een onmisbaar apparaat is. Ook de warmhoudfunctie is ideaal:je houdt de melk maar liefst 24 uur lang op de juiste temperatuur. Ideaal voor gebruik tijdens de nacht dus.

Hoewel ik de flesjes voor mijn peuter al lang niet meer steriliseer, wil ik de functie toch uitproberen. Ik vul het apparaat met de juiste hoeveelheid water en zet er vervolgens mijn flesjes op zijn kop in. Ik druk op de knop en wacht wederom af.

Ik zie het stoom verschijnen en het proces verloopt net zo gemakkelijk als het opwarmen van het flesje en het koken van mijn eitjes. Na een minuut of drie is het programma afgelopen en zijn mijn flesjes klaar voor hun volgende gebruik! Helemaal top!

Voordelen:

  • Je kunt er ook eitjes mee koken
  • Er is plaats voor twee flessen
  • Je houdt de melk tot wel 24 uur warm
  • De temperatuur is makkelijk af te lezen

Nadelen:

  • Deze flesverwarmer heeft geen timer

Behalve flesjes, maak je ook potjes vast voedsel warm in deze flessenwarmer. Hij is bovendien vriendelijk geprijsd wat ook best benoemd mag worden!

Het is eenvoud op zijn best. Deze flessenwarmer is geschikt om je flesjes en potjes mee op te warmen en heeft verder geen andere functionaliteiten. Het opwarmen gaat gelukkig razendsnel. Ik vul de flessenwarmer met water en zet get flesje erin.

Ik stel het apparaat in met de grote, ronde draaiknop en ik wacht rustig af. Na drie minuten begint het lampje te knipperen en de fles is klaar! Dochterlief is niet geheel tevreden en wilt haar melk iets warmer en ik zet de fles nog een minuut of twee terug. Daarna is mijn kind tevreden, en ik ook.

Elke kindje heeft natuurlijk zijn voorkeuren en dit geldt vooral voor de wat oudere peuters. Deze flessenwarmer heeft een timer die juist daarom erg handig is, en warmt de melk op tot de juiste temperatuur. Is de melk nog niet warm genoeg, dan zet je het flesje simpelweg even terug.

Philips Avent Scf358:00 Op Aanrecht

Voordelen:

  • Deze flessenwarmer is eenvoudig te bedienen
  • Bij de juiste temperatuur gaat er een lampje knipperen

Nadelen:

  • Je steriliseert de flesjes er niet mee
  • Heeft geen temperatuurweergave

De flessenwarmer voelt stevig aan en is redelijk zwaar, wat ik persoonlijk wel fijn vind. Zo stoot je hem niet zo snel om. In de handleiding vind je de beschrijvingen van de verschillende programma’s. Ik warm een flesje melk op en met als doel die felbegeerde 37 °C.

Na ongeveer vijf minuten piept het apparaatje en mijn melk is op de juiste temperatuur. Uiteraard voel ik altijd wel even en het voelt goed. Ik ben onder de indruk van de snelheid.

Op het display lees je de resterende tijd af. Met de pijltjestoetsen stel je de timer bij, als de melk bijvoorbeeld nog niet warm genoeg is.

Voordelen:

  • Hij warmt erg snel op
  • Je kunt ook steriliseren met deze flessenwarmer
  • Hij voelt erg stevig aan

Nadelen:

  • De gebruiksaanwijzing is erg uitgebreid waardoor je deze er in het begin bij moet houden

Je zet je flesje met de inhoud in het warme water: hierdoor warmt je melk vrij snel op. De fles heeft daarbij een ruime inhoud van 500 ml

Ik heb jaren met veel plezier gebruik gemaakt van deze flessenwarmer en ik vond hem zo handig, dat ik hem zelfs vaak thuis gebruikte. Ik nam hem ook mee op vakantie waar ik hem ook zonder problemen gebruikte.

Hij heeft niet de voordelen die een elektrische flessenwarmer heeft: hij heeft geen timer, je stelt de temperatuur niet in en hij heeft verder geen andere functies. Deze flessenwarmer is in ruil daarvoor bijna overal te gebruiken en hij doet wat hij moet doen, goed.

Voordelen:

  • Je gebruikt deze flessenwarmer overal
  • Hij is eenvoudig op te bergen

Nadelen:

  • Deze flessenwarmer is niet multifunctioneel

Er wordt een mandje meegeleverd waardoor je flesjes en potjes van verschillende maten opwarmt. Je bedient de flessenwarmer met de grote draaiknop op de voorkant van het apparaat. De temperatuur is traploos instelbaar, waardoor je de melk net even iets warmer laar worden.

Ik vul het apparaat met een laagje water, zet mijn flesje erin en wacht af. Volgens de handleiding moet er een lampje gaan branden wanneer het water de juiste temperatuur heeft bereikt. Ik wacht, en wacht nog een beetje langer.

Na tien minuten gaat het lichtje eindelijk uit, maar dit betekent niet dat mijn melk warm genoeg is. Het opwarmen van de melk begint nu pas. Ik geef toe, mijn peuter drinkt een volle fles melk en een volle fles opwarmen duurt natuurlijk langer dan een halfvolle fles opwarmen.

Na ongeveer 25 minuten is het flesje dan eindelijk op de juiste temperatuur. Ik moet bekennen dat ik niet erg onder de indruk ben. Mijn peuter vond het ook allemaal net iets te lang duren. 

Er staat natuurlijk wel tegenover dat dit een erg goedkope flessenwarmer is, maar deze flessenwarmer is zeker niet ideaal voor als je haast hebt of een ongeduldige baby hebt.

Voordelen:

  • Deze flessenwarmer is erg vriendelijk geprijsd
  • Het apparaat voelt robuust aan

Nadelen:

  • Het opwarmen duurt erg lang

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Elke flessenwarmer heeft een enkel doel voor ogen: het opwarmen van het flesje melk van je baby. Vaak passen er ook potjes voedsel in de flessenwarmer, maar het gaat bij een flessenwarmer voornamelijk om het opwarmen van melk. Dit kan kunstmelk of moedermelk zijn.

De verschillen in de verkrijgbare flessenwarmers zie je vooral in de beschikbare functies en de snelheid waarmee er wordt opgewarmd. Heb je een hongerige en vooral ongeduldige baby, dan is bijvoorbeeld een flessenwarmer die snel opwarmt ideaal.

Snelheid van het opwarmen

Bij de meeste flessenwarmers duurt het ongeveer vijf minuten voordat de melk de juiste temperatuur heeft bereikt, maar er zijn echter ook flessenwarmers die er twee keer zo lang over doen. 

Als je een ongeduldige baby hebt, dan is het handig als je flesje snel opgewarmd is. Dit voorkomt veel stress voor zowel ouder als kind. Gebruik je de flessenwarmer slechts incidenteel, dan maakt de snelheid niet zoveel uit. ⏲️

Extra functies

Sommige flessenwarmers hebben meer functies dan alleen het opwarmen van een fles melk of een potjes voedsel. Dat is erg handig als je weinig ruimte in je keuken hebt voor aanvullende apparatuur.

Steriliseren

Als je flessenwarmer ook een sterilisatiefunctie heeft, dan hoef je geen grote stoomsterilisator te kopen. Deze nemen vrij veel ruimte in beslag en zijn aan de prijzige kant. Met een flessenwarmer steriliseer je een of twee flesjes, én speentjes. 

Baby krijgt flesje, vooraanzicht

Ontdooien

Deze functie is vooral handig als je moedermelk invriest en niet direct kunt geven. Je laat je melk in de flessenwarmer ontdooien terwijl deze meteen tot de juiste temperatuur wordt verwarmd. 

Warmhoudfunctie

Een warmhoudfunctie is ideaal voor gedurende de nacht. Je flesje is hierdoor altijd op de juiste temperatuur waardoor je niet steeds opnieuw je flesje hoeft te bereiden. Zet de flessenwarmer in de slaapkamer en je hoeft zelfs je bed niet te verlaten!

Eieren koken

Er zijn flessenwarmers te koop (zoals de Lifest 6 in 1) waarmee je ook eitjes kunt koken. Wederom is zo’n extra functie handig in een kleine keuken. Je vult het apparaat met water en met een druk op de knop worden je eitjes tot in perfectie gekookt.

Veelgestelde vragen over flessenwarmers

Heb ik echt een flessenwarmer nodig? 

“Gemak dient de mens,” zei mijn moeder altijd. Dat is in het geval van een flessenwarmer ook waar. Een flessenwarmer verwarmt de melk een hele eenvoudige manier en maakt jouw leven gemakkelijker. Of je hem ook nodig hebt, hangt van jouw voorkeuren en persoonlijke omstandigheden af. 

Welke flessenwarmer gebruik ik voor een Difraxfles? 

Een Difrax fles heeft een S-vorm, waardoor deze niet in alle flessenwarmers past. Difrax heeft een speciale flessenwarmer, maar deze is helaas moeilijk verkrijgbaar. Het beste wat je kunt doen, is proberen of je fles in de flessenwarmer past. Kun je geen goede flessenwarmer vinden, dan warm je je flesje op een andere manier op, zoals in de magnetron of in een pannetje. 

Hoe gebruik je een flessenwarmer? 

Het gebruik van een flessenwarmer is eenvoudig. Ze werken niet allemaal hetzelfde, maar in de meeste gevallen zet je je flesje met melk of je potje met eten in de flessenwarmer en haalt deze er na een aantal minuten weer uit. Hoe lang het duurt voordat je flesje of potje warm is, hangt af van het merk en het model flessenwarmer dat je hebt.

Conclusie

Al heeft elke flessenwarmer hetzelfde doel voor ogen, er zijn toch onderling verschillen te vinden waardoor je soms de bomen door het bos niet meer ziet.

Hopelijk heeft deze top 5 je tóch geholpen bij het maken van een keuze. Heb je nog tips? Laat ze dan hieronder achter. Bedankt voor het lezen! 😀

Was dit artikel behulpzaam?