Dé Beste Frituurpan van 2020

Dubbele frituurpan met deksel erop, zij-aanzicht
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

Inhoudsopgave

Zelfgebakken frietjes, een frikandel speciaal en een nasibal. Dat zijn mijn favorieten uit de snackbar. Om deze klassiekers zelf te maken is een frituurpan essentieel. Je bent dus in de markt voor eentje – en daarom ben ik op zoek gegaan naar de beste frituurpan op de markt. 🍟
 

Top 5 Beste Frituurpannen

Tefal Oleoclean Pro Inox & Design 3.5l

Tefal Oleoclean zij-aanzicht
Beste op de markt
5/5

Inhoud: 3,5 liter
Aantal personen: 4 – 5
Timer: Ja

Geurfilter: Ja
Koude Zone: Ja
Kabellengte: 0,9 meter

Tefal Super Uno

Tefal Super Uno vooraanzicht met bediening
Beste koop
4.5/5

Inhoud: 2,2 liter
Aantal personen: 5 – 6
Timer: Ja

Geurfilter: Ja
Koude Zone: Nee
Kabellengte: 0,9 meter

Inventum GF461

Inventum Dubbele frituurpan vooraanzicht
Beste dubbele frituurpan
4.3/5

Inhoud: 5 liter
Aantal personen: 6+
Timer: Nee

Geurfilter: Nee
Koude Zone: Nee
Kabellengte: 1 meter

Tefal Friteuse Mega 2kg

Tefal Mega Uno vooraanzicht
Beste voor groot huishouden
4/5

Inhoud: 3,3 liter
Aantal personen: 6+
Timer: Nee

Geurfilter: Ja
Koude Zone: Nee
Kabellengte: 1 meter

Fritel Turbo SF4050 2l

Fritel Turbo zij-aanzicht met frietjes in het mandje
Beste voor klein huishouden
3.5/5

Inhoud: 2 liter
Aantal personen: 1 – 2
Timer: Nee

Geurfilter: Nee
Koude Zone: Ja
Kabellengte: 1 meter

Tips voor lekker frituren

Houd je frituurpan ten eerste goed schoon. Dit doe je door de pan elke keer tussen het verversen van de olie door schoon te maken. Dat wil zeggen: als de pan leeg is nadat je de oude olie hebt verwijderd en vóór je de nieuwe olie erin doet.

Een schone frituurpan produceert minder geurtjes en bovendien hebben je snacks en frietjes een betere smaak.

Laat na gebruik de olie afkoelen en zeef de olie. Dit is vooral belangrijk als je gepaneerde snacks zoals bijvoorbeeld kroketten hebt gefrituurd.

Ten tweede frituur je vers gesneden frietjes idealiter in twee beurten gaar. De eerste keer op 175 °C en de tweede keer op 190 °C. Frietjes uit de diepvries frituur je in één keer op 190 °C, maar zorg ervoor dat je er niet teveel tegelijk frituurt: een handvol is genoeg.

Doe je teveel in het mandje, dan wordt de inhoud niet gelijkmatig gefrituurd, wat op zijn beurt de knapperigheid beïnvloedt.

Een of twee mandjes?

Frituurpannen met twee mandjes zijn niet alleen geschikt voor grotere huishoudens, maar versnellen het hele proces. Je frituurt friet in het ene mandje, terwijl je het andere mandje voor snacks gebruikt. Op deze manier voorkom je ook dat je frietjes naar je snacks gaan smaken. Zo bespaar je tijd en behoud je de smaak.

Frietjes zij-aanzicht, met zout en tomaatje

De 5 Beste frituurpannen op een Rij

#1 Tefal Oleoclean Pro Inox & Design – Beste op de markt

Inhoud: 3,5 liter
Aantal personen: 4 – 5

Geurfilter: Ja
Koude zone: Nee

Kabellengte: 0,9 meter
Timer: Ja

Belangrijkste kenmerken

Het eerste wat me aansprak was het reinigingssysteem van deze frituurpan. Je ziet een plastic bak aan de onderkant van de frituurpan waarin het vet wordt opgevangen en opgeborgen.

Verder ziet de frituurpan er professioneel uit: robuust met kunststof handgrepen die bovendien niet warm worden.

Met een inhoud van 3,5 liter is hij groot genoeg om voor 4 à 5 personen te frituren.

Gebruiksgemak

Je bedient deze frituurpan via het bedieningspanel aan de bovenkant van de pan.

Tefal Oleoclean vooraanzicht
5/5

De temperatuur stel je in via de grote draaiknop en naast deze draaiknop vind je de digitale timer.

De timer vind ik persoonlijk erg handig. Ik probeer sowieso altijd vlak bij de frituurpan te blijven als ik frietjes aan het bakken ben, maar met kinderen in huis ben je toch vrij snel afgeleid. Een piepgeluid als je frietjes of snacks klaar zijn is dan erg welkom!

Ik ken niemand die het schoonmaken van de frituurpan een prettig karwei vind. Het is tijdrovend, je krijgt met al dat vet ontzettend vieze handen en uiteindelijk krijg je de pan gewoonweg niet meer schoon. Dit is niet het geval met deze frituurpan en het is ook meteen de beste eigenschap van de Tefal Oleoclean.

Onderin de frituurpan vind je een blauwe plastic bak die dient als opbergbak voor je olie. Na het frituren laat je het vet 3 uur afkoelen, draai je de knop aan de voorkant van het apparaat naar rechts en gaat het kraantje open.

De olie loopt nu via het filter in de opvangbak. Dit proces duurt vrij lang, maar zodra al de olie is opgevangen, sluit je de bak af en zet je deze in de koelkast.

Alle kleine stukjes aardappel en ander gruis wat is achtergebleven in het filter gooi je weg en de opbergbak met de schone olie zet je in de koelkast voor je volgende frituursessie.

Je haalt nu het verwarmingselement eruit en vervolgens de binnenbak. Het mandje, de binnenbak en het deksel kunnen zo de vaatwasser in: de volgende keer kun je met een schone frituurpan aan de slag!

Het frituren zelf gaat net zoals bij elke andere frituurpan: je vult het mandje met frietjes of snacks, laat deze in het vet zakken en wacht vervolgens tot ze lekker knapperig zijn.

De Tefal Oleoclean heeft ook een geurfilter, maar ik moet eerlijk zeggen dat mijn keuken nog steeds erg naar frietjes rook. Deze is niet zo efficiënt dus.

Conclusie

Samenvattend is het erg fijne frituurpan die aan al mijn eisen voldoet. Hij is gebruiksvriendelijk, makkelijk te bedienen en bakt bovendien heerlijke frietjes. Het is niet de goedkoopste frituurpan, maar je krijgt wel écht waar voor je geld.

Voordelen

Nadelen

#2 Tefal Super Uno – Beste koop

Inhoud: 2,2 liter
Aantal personen: 5 – 6

Geurfilter: Ja
Koude zone: Ja

Kabellengte: 0,9 meter
Timer: Ja

Tefal Super Uno met kipnuggets in frituurbak
4.5/5

Belangrijkste kenmerken

Deze frituurpan is ideaal voor een groter huishouden van 5 a 6 personen. Wat me als eerste opvalt is dat het een groot, apart vormgegeven apparaat is. Deze frituurpan is gemaakt van hard plastic wat betekent dat hij makkelijk schoon te maken is.

Het is verder een simpele frituurpan met een groot,  vierkant mandje. De bediening vindt je aan de onder aan de voorkant en spreekt voor zich.

Gebruiksgemak

Aan de voorkant van deze frituurpan vindt je richtlijnen betreffende de temperaturen: zo wordt mij verteld dat je frietjes op 190 °C moet frituren en champignons (groente?) op 150 °C. Ik zit vaak op Google voordat ik iets in het vet laat zakken, maar deze frituurpan neemt mijn twijfels vooraf weg.

De temperatuur stel je in met de grote ronde draaiknop onderaan de machine. Naast de draaiknop vindt je de aan- en uitknop en helemaal links kun je de timer instellen.

De losse onderdelen van deze frituurpan kunnen allemaal in de vaatwasser. Dat zijn de binnenbak, het mandje en het deksel. Hier ben ik heel erg blij mee, want het schoonmaken van een frituurpan is nou eenmaal een rotklus.

Ondanks de binnenbak helemaal verwijderd kan worden, moet je bij het vervangen nog steeds zelf de olie in een vuilniszak gieten. Dit is vervelend klusje zijn. Het zou makkelijk geweest zijn als de bak een afvoer gehad zou hebben.

 

Super Uno Bediening

Verder heeft de Tefal Super Uno een koude zone. Hierdoor verbranden kleine stukjes eten niet zo snel en hoef je de olie minder vaak te verversen. Een andere handige bijkomstigheid is de koude buitenwand: deze wordt niet warm.

Deze frituurpan maakt ook gebruik van een geurfilter. Deze bevindt zich in het deksel en ik moet toegeven dat hij een stuk minder geur achterlaat dan mijn eigen frituurpan. Op zich vind ik zelf de typische frietlucht niet echt een probleem: het hoort nou eenmaal bij het frituren.

De meeste filters maken weinig tot geen verschil, maar het geurfilter van deze frituurpan had zowaar een redelijk positieve werking. Het benoemen waard!

Conclusie

De Tefal Super Uno is een hele prettige, grote frituurpan. Hij is gemakkelijk in gebruik en alle losse onderdelen gaan zo de vaatwasser in. Daarnaast is deze frituurpan erg vriendelijk voor je portemonnee en dat mag ook best gezegd worden! 💸

Voordelen

Nadelen

#3 Inventum GF461 – Beste dubbele frituurpan

Inhoud: 5 liter
Aantal personen: 6+

Geurfilter: Nee
Koude zone: Ja

Kabellengte: 1 meter
Timer: Nee

Belangrijkste kenmerken

Deze frituurpan leek mij de ideale oplossing voor een groter gezin zoals dat van mij: aan de ene kant frietjes, aan de andere kant snacks. Niemand die moppert over het tekort aan snacks; alles is bijna tegelijkertijd klaar.

Deze frituurpan ziet er zeer professioneel uit. De buitenkant is van gepolijst RVS en de onderkant heeft antislipvoetjes. Met een bijbehorend gewicht van ruim vijf kilo is deze frituurpan zwaar te noemen.

Inventum bovenaanzicht
4/5

Ik heb daarom gekozen om het apparaat een plaats te geven op mijn aanrecht. Houd rekening met de grootte en het gewicht: je bergt deze frituurpan hierdoor niet gemakkelijk op.

Gebruiksgemak

Door het vermogen van twee keer 1800 watt warmt deze frituurpan erg snel op. Het verwarmingselement hangt als het ware in de pannen, dus kleine stukjes eten vallen naast de elementen waardoor ze niet verbranden. Hierdoor hoef je minder snel de olie te vervangen.

Als het tijd is om het olie te vervangen dan verwijder je eerst de binnenbakken en vervolgens giet je de olie zo weg. Zoals ik eerder heb aangegeven zou een afvoersysteem dit een stuk makkelijker maken.

Alle losse onderdelen gaan de vaatwasser in, wat je een hoop tijd bespaart na het eten.

Beide kanten van de frituurpan bedien je individueel, zodat je verschillende gerechten kunt frituren. De temperatuur stel je in met de grote draaiknoppen aan de achterkant van de pan. Hier zit er ook een indicatielampje welke je vertelt wanneer de olie de juiste temperatuur heeft bereikt.

Deze frituurpan heeft geen koele wand, maar omdat het apparaat zo zwaar is maakt dat voor mij niet zoveel uit: je zult hem toch niet snel verplaatsen tijdens het frituren. Als hij eenmaal staat, blijft hij staan!

Conclusie

Heb je een grote familie of wil je de handigheid van het frituren met twee mandjes, dan is deze frituurpan een goed keuze voor jou. Hij is erg gebruiksvriendelijk en makkelijk schoon te maken en is bovendien erg voordelig.

Ik vond het frituren met twee mandjes ideaal en niet alleen omdat we een groot gezin zijn: het frituren van frietjes en snacks tegelijkertijd is gewoonweg tijdsbesparend.

Voordelen

Nadelen

#4 Tefal Friteuse Mega – Beste voor groot huishouden

Inhoud: 3,3 liter
Aantal personen: 6+

Geurfilter: Ja
Koude zone: Nee

Kabellengte: 1 meter
Timer: Nee 

Tefl Friteuse Mega zij-aanzicht
4/5

Belangrijkste kenmerken

Je wilt een grote frituurpan, maar geen dubbele? Dan is de Tefal Friteuse Mega misschien wel ideaal voor jou.

De vormgeving is het eerste wat me aansprak: hij ziet er erg strak en modern uit. Met zijn hoogte van ruim 40cm en breedte van 35cm is het geen klein apparaat, maar dat verwacht je ook niet van een frituurpan met een capaciteit van maar liefst 3,3 liter.

Je frituurt dan ook voor maar liefst 6 personen met deze frituurpan.

Gebruiksgemak

De bediening vind je onderaan de frituurpan. Links zit de aan- en uitknop en daarnaast is er een schuifknop waarmee je de temperatuur instelt. Boven de schuifknop zijn er richtlijnen voor de temperatuur weergegeven.

Met de grote ronde knop open je het deksel. Deze heeft een kijkvenster: handig om zo je frietjes in de gaten te houden zonder warmte te verliezen. Het mandje waar je vanuit dit venster in tuurt is zeer diep: je kunt er daardoor ruim 2 kilogram aan friet in kwijt.

Helaas heeft deze frituurpan geen koude zone waardoor je de olie idealiter na gebruik even zeeft. Als je dit niet doet, zullen de kruimels en andere stukjes eten die onderin de frituurpan liggen verbranden. Daardoor zul je het olie sneller moeten vervangen.

Schoonmaken is simpel: alles (behalve de behuizing) kan zo de vaatwasser in.

Één kanttekeing: deze frituurpan heeft helaas geen timer wat ik wel jammer vind. Het is een vrij prijzige frituurpan en dan verwacht ik toch wat extra functies zoals een timer en een koude zone.

Conclusie

Dit is een fijne frituurpan: hij vakt lekkere frietjes en kroketten. Dankzij de ruime inhoud ging het frituren snel, maar ik verwachtte meer voor de prijs. Deze frituurpan heeft bijvoorbeeld geen koude zone waardoor je de olie vaker moet vervangen en hij heeft ook geen timer.

Hij ziet er daarentegen wel erg mooi uit en is gebruiksvriendelijk. Het apparaat is groot, dus denk goed na over waar je hem gaat plaatsen.

Kortom: een goede frituurpan voor een groter huishouden, maar hij voldeed niet helemaal aan mijn verwachtingen.

Voordelen

Nadelen

#5 Fritel Turbo SF4050 2l– Beste voor klein huishouden

Inhoud: 2 liter
Aantal personen: 1 – 2

Geurfilter: Nee
Koude zone: Ja

Kabellengte: 1 meter
Timer: Nee

Belangrijkste kenmerken

Klein maar fijn is het motto van deze Fritel Turbo SF4050 2l. Ik kan me heel goed voorstellen dat als je alleen woont, of misschien met zijn tweetjes, dat het vervelend kan zijn om elke keer zo’n grote frituurpan op te warmen.
 
Met een inhoud van 2 liter is hij geschikt voor één of twee personen, of je gebruikt hem als tweede frituurpan om bijvoorbeeld snacks mee te maken.
Fritel Turbo SF4050 2l zij-aanzicht
3.5/5

Hij ziet er eenvoudig maar professioneel uit en belooft friet van hoge kwaliteit te maken, dus ik was zeer benieuwd!

Gebruiksgemak

Deze frituurpan is net als de voorgaande modellen eenvoudig in gebruik. Er zit een grote ronde draaiknop achterop het apparaat waarmee je de temperatuur regelt. Naast de draaiknop vindt je richtlijnen voor de temperatuur.

Er zijn verder geen andere functies te vinden die bijdragen aan het gebruiksgemak: je krijgt geen timer en tevens geen koude zone. Bovendien wordt de buitenkant van deze frituurpan erg heet.

Wel kunnen alle losse onderdelen zo de vaatwasser in – en dat is ook precies wat ik heb gedaan na het bakken van mijn frikandellen.

Omdat ik een groot huishouden heb, dacht ik dat deze frituurpan veel te klein zou zijn. Niets was minder waar! Ik gebruikte hem tegelijkertijd met mijn andere frituurpan en bakte frietjes en snacks tegelijkertijd. Dit ging prima en was ideaal.

Ik heb hierbij wel ondervonden dat het deksel helaas geen spatdeksel is, waardoor je deze niet gebruikt tijdens het frituren. Je moet dus een beetje uitkijken voor spetters als je het mandje laat zakken.

Ik was onder de indruk van de kwaliteit: ik heb de zowel frietjes als frikandellen gebakken en beide werden meer dan goedgekeurd door het testpaneel aan tafel. ✨

kroket met boterham

Conclusie

Deze frituurpan heeft me aardig verrast. Hij is eenvoudig in gebruik, klein maar fijn en heeft verder geen toeters en bellen.

Ideaal voor alleenwonende mensen of als je de frituurpan alleen wilt gebruiken voor snacks. Deze frituurpan heeft hoe dan ook een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Je krijgt geen extra functies en daar is het prijskaartje ook naar aangepast.

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Hoeveel liter inhoud heb ik nodig?

Dit spreekt voor zich: als je een groot huishouden hebt, is een kleine frituurpan met 2 liter inhoud niet praktisch.

Een paar richtlijnen wat betreft voor hoeveel mensen je met x-aantal liter kunt frituren:
  • 2 liter: een of twee personen
  • 2,5 liter: gezin van drie à vier personen
  • 3,5 liter: gezin van vier à vijf personen
  • 4 liter: zes of meer personen

Koude zone

Als de frituurpan een koude zone onderin de pan heeft, branden de stukjes aardappel of andere stukjes van de snacks die je frituurt, niet aan. Hierdoor hoef je je frituurvet minder snel te verversen.

Onderhoud

Het scheelt je een hoop frustratie als je frituurpan makkelijk schoon te maken is. Je ververst de olie regelmatig. Een ideale frituurpan vereenvoudigt dit proces dan ook voor je, vooral aangezien dit regelmatig moet gebeuren om de levensduur van je frituurpan te verlengen.

Sommige frituurpannen die helemaal uit elkaar gehaald kunnen worden en zo de vaatwasser in gaan, andere was je met de hand af. Dit verschilt per model, dus loop altijd de gebruiksaanwijzing na vóór je aan de slag gaat.

Extra functies

Extra functies zijn niet essentieel, maar soms wel handig. ⤵️

Geurfilter

De meeste fabrikanten beloven van alles en nog wat over de geurfilters (“geen frituurlucht meer in je keuken!”), maar in de praktijk blijken deze beloftes vaak niet helemaal waar te zijn. Sommige geurfilters verminderen de typische frituurlucht wel in zekere zin, maar je zult het tóch altijd blijven ruiken als er gefrituurd is in huis.

Lees de gebruikersreviews en maak daaruit vooraf op hoe effectief het geurfilter is.

Koude wand

Een frituurpan met een koude wand wordt, je raadt het al, niet warm aan de buitenkant. Dit is een handige bijkomstigheid maar niet noodzakelijk.

Timer

Deze extra functie vind ik persoonlijk erg handig. Voor veiligheidsredenen blijf je altijd in de buurt van je frituurpan, maar een timer helpt je eraan herinneren hoelang je frietjes al in het vet zitten en wanneer deze eruit moeten.

Is de timer afgelopen, dan kijk je even snel en afhankelijk van hoe ze eruit zien stel je de timer nogmaals in of haal je de frietjes eruit.

Temperatuurindicatie

Op sommige frituurpannen zit een lampje wat brandt tijdens het opwarmen en uitgaat zodra de frituurpan de juiste temperatuur heeft bereikt. Dit is een erg handige functie die voorkomt dat je de olie zelf test op temperatuur.

Veel gestelde vragen

Zodra je frituurvet donkerder van kleur wordt, is het tijd om het te vervangen. Als het sterk gaat ruiken (de typische snackbargeur), ook dan is het ook tijd om het te vervangen.

Gebruik je de frituurpan erg weinig, dan wordt er toch aangeraden om elke 3 maanden je olie te vervangen. Olie is een natuurproduct en zal uiteindelijk oxideren, wat de kwaliteit ervan beïnvloed.

De meeste onderdelen van je frituurpan kunnen in de vaatwasser, maar lees eerst de handleiding om hier zeker van te zijn.

Zijn de onderdelen niet vaatwasbestendig, dan maak je alles schoon met een sopje van warm water en afwasmiddel.

Je kunt ook een vaatwastablet gebruiken: warm de pan op tot 90 graden en voeg de tablet toe. Laat het vervolgens weken en spoel het goed uit. Let op: er kunnen hierbij giftige dampen vrijkomen, dus open je ramen van tevoren!

Frituren is in ieder geval niet ongezond als je het met mate doet. Gebruik onverzadigd vet, dit is het gezondste.

Gebruik bijvoorbeeld zonnebloemolie om in te frituren en frituur frietjes op ongeveer 180 °C. Als de olie niet warm genoeg is, nemen de frietjes (of snacks) meer vet op. Als de olie daarentegen te heet is, komt er een schadelijke stof genaamd acrylamide vrij. Dit wil je uiteraard vermijden.

Gebruik idealiter olie die onverzadigde vetten bevat, zoals zonnebloemolie of olijfolie.

Een frituurpan in het Engels heet een “deep fat fryer” of simpelweg “deep fryer”.

Frietjes met mayonaise en ketchup op een bordje

Conclusie

Hopelijk heb ik je een beetje op weg geholpen met het kiezen van de beste frituurpan voor jou. Of het nu de grote Tefal Friteuse Mega is of de Inventum GF461 met zijn dubbele mandjes is, je bent ervan verzekerd dat je lekkere frietjes op tafel zet.

Heb je nog tips, laat dan hieronder een berichtje achter.👇Bedankt voor het lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *