Presteer Nog Beter Tijdens het Gamen met de Beste Gaming-Router

Ruth Snijders

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Met een boss router versla je die laatste world boss wel!

Presteer Nog Beter Tijdens het Gamen met de Beste Gaming-Router

Je hebt een mooie gaming set-up, maar maakt nog steeds gebruik van een router voor Ziggo en je bent op zoek naar iets nieuws wat beter geschikt is voor gaming. De beste gaming-router zorgt met zijn geavanceerde software én hardware voor de een optimale ervaring.

Waarom een gaming-router kopen?

Een router probeert al het draadloze internetverkeer zo snel mogelijk door te sturen. Het bekijken van een online video of het downloaden van een update of groot bestand kan al zorgen voor honderden berichten per seconde.

Dit kan niet allemaal tegelijk verwerkt worden, waardoor berichten eerst kort in een buffer terechtkomen. Dit verhoogt de ping (vertraging), omdat het bericht dan pas later verstuurd wordt.

Bij real-time applicaties, zoals gaming, is zo'n vertraging erg irritant. Sterker nog: het staat in sommige gevallen gelijk aan het verschil tussen overwinning en verlies.

Enkele functies maken hier korte metten mee. Deze bespreek ik hieronder – maar let wel: je internetabonnement moet wel toestaan dat je veel data verstuurt en ontvangt. Heb je het goedkoopste abonnement waarvan de downloadsnelheden niet boven de 50 Mbps uitkomen, dan haalt je router ook niet meer uit die verbinding dan dat.

Een abonnement van minstens 250 Mbps aan downloadsnelheid (en rond de 100 Mbps aan uploadsnelheid) is dan ook wenselijk.

De beste gaming-router pakt dit op en verlaagt die bovengenoemde ping, en door Quality of Service (QoS) kan je zelf de hoogste prioriteit geven aan je aan-gaming-gerelateerde verbindingen.

TP-Link Archer AX55 zwart
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi-banden: Simultaneous dual-band
Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps
Wifi snelheid 5 GHz: 1200 Mbps
Externe wifi antennes: 4
Ethernet poorten: 5
MU-MIMO: Ja
NitroQAM: Ja
Netwerkbeveiliging: WEP | WPA | WPA2 | WPA3 | 802.1x
Gewicht: 933 g
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwart

ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwart
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi-banden: Dual-band
Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps
Wifi snelheid 5 GHz: 2402 Mbps
Externe wifi antennes: 4
Ethernet poorten: 5
MU-MIMO: Ja
NitroQAM: Nee
Netwerkbeveiliging: WPA | WPA2 | WPA3
Gewicht: 1256 g
Bekijk op Bol.com

Asus RT-AX58U zwart

Asus RT-AX58U zwart
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi-banden: Dual-band
Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps
Wifi snelheid 5 GHz: 2402 Mbps
Externe wifi antennes: 4
Ethernet poorten: 5
MU-MIMO: Ja
NitroQAM: Nee
Netwerkbeveiliging: WPA2
Gewicht: 1296 g
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Beste gaming-router: Hoe maak ik de beste koop?

Voor je tot aankoop overgaat moet je rekening houden met een aantal factoren. Welke factoren belangrijk zijn in een gaming-router staan hier onder. Natuurlijk hoeft een gaming-router niet aan alles te voldoen om de beste voor jou te zijn.

Frequentiebanden

Een frequentieband is een aaneengesloten bereik van frequenties. Wifi-routers werken op verschillende frequenties, vaak zijn dit twee, maar je ziet tegenwoordig ook steeds vaker drie voorbij komen.

  • 2,4 GHZ-band: langzamere band met het grootste bereik.
  • 5 GHz-band: een snellere band, maar het bereik is kleiner
  • 6 GHz-band: een nóg snellere band, met een bereik van enkele meters
  • 60 GHz-band: de allersnelste band, maar werkt over afstanden van enkele meters

De meeste routers werken op 2,4 GHz, het gevolg hiervan is dat de frequentieband drukbezet kan zijn en de wifi-verbiding soms even niet werkt. Sommige routers hebben een extra wifi-frequentieband, 5 GHz, dat betekent dat naast de 2,4 GHz ze ook gebruik maken van de 5 GHz frequentieband, waardoor de kans op wifi uitval kleiner is.

Om verschillende netwerken langs elkaar te kunnen laten werken zijn de 2 wifi-frequentiebanden, 2,4 GHz en 5 GHz, onderverdeeld in kanalen. Elk kanaal heeft zijn eigen frequentie waarop het wifi signaal via radiogolven uitgezonden wordt.

Een router die werkt op één frequentie, de 2,4 GHz-frequentieband, heet ook wel een single-band router. Ze zijn beperkt in snelheid van de internetverbinding en de snelheid van de router zelf.

Dual-band routers hebben een groter bereik en een btere signaal sterkte. Deze routers werken op de 2,4 GHz- en de 5 GHz-frequentieband. De dual-band routers zijn efficiënter en zijn minder gevoelig voro interferentie van huishoudelijke apparaten, zoals magnetrons en draadloze telefoons.

Een simultaneous dual-band router gebruikt tegelijkertijd de 2,4 GHz- en de 5 GHz-frequentiebanden. Door de frequentiebanden te combineren kunnen routers hogere draadloze snelheden aan.

Een tri-band router maakt gebruik van 3 frequentiebanden en verbindt je apparaat automatisch met het snelste en minst drukke netwerk. Een tri-band router maakt gebruik van één 2,4 GHz- en twee afzonderlijke 5 GHz-frequentiebanden.

Wifi-standaarden

Wifi-technologie is gebaseerd op de door Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE) ontwikkelde draadloze communicatie standaard 802.11. Er zijn al veel verschillende verbeteringen doorgevoerd op de 802.11-standaard: elke nieuwe generatie brengt hogere doorvoersnelheden, lagere latency (dus minder vertraging) en betere gebruikervaringen.

Om een gemakkelijk onderscheid te maken tussen alle wifi-standaarden, heeft die Wi-Fi Alliance besloten alle wifi-standaarden een simpele naam te geven.

Soms zie je de term 'wifi-protocol'. Dit verwijst naar hetzelfde.

Wifi 6 (802.11ax)

De nieuwste generatie wifi-apparatuur is gebaseerd op 802.11ax. Deze standaard staat ook wel bekend als wifi 6. De standaard is uitermate geschikt voor ultra high-density omgevingen waar honderden of duizenden apparaten verbinding zoeken, maar levert ook voor kleinere netwerken voordelen.

De voordelen van de nieuwe wifi 6 zijn:

  • Meer gelijktijdige gebruikers; hogere snelheid en netwerkefficiëntie
  • Meer frequentiebanden; verbeterd bereik
  • Kanaalsplitsing; verhoogde capaciteit
  • Langere accuduur van verbonden apparaten

Wifi 6 kan theoretisch een snelheid tot 4800 Mbps, in de praktijk ligt dit vaak tussen de 450 tot 2200 Mbps.

Wi-fi 6E

Geeft de fabrikant aan dat hardware wifi 6E ondersteunt, dan maakt dit apparaat gebruik van de 6 GHz-frequentieband, naast de standaard 2,4 GHz- en 5GHz-frequentieband.

Dit tilt de maximale snelheid hoger dan ooit tevoren, maar het offert hiervoor wel bereik op. Deze band functioneert op enkele meters, en dan heb ik het nog niet over de nadelige effecten van obstakels als muren en dergelijke.

Wifi 6E werkt met kanalen met een breedte tot 160 MHz; dit biedt een stabielere verbinding voor een groter aantal gebruikers. Daarnaast zorgt het voor hogere doorvoersnelheden en lagere latency dan op de 5 GHz.

De theoretische snelheden liggen op dezelfde snelheid als de wifi 6, tussen de 1148 en 4800 Mbps, in de praktijk is dit vaker circa 450 tot 2200 Mbps.

Wifi 5 (802.11ac)

Wifi 5 is in twee fases geïntroduceerd. 802.11ac Wave 1 – de eerste generatie van dit protocol – maakt gebruik van meerdere kanalen, waardoor meer bandbreedte geboden kon worden.

Met de introductie van 802.11ac Wave 2 werd onder meer MU-MIMO beschikbaar. Dit leg ik verderop in meer detail uit!

Wifi 5 levert, theoretisch gezien, snelheden tot 2600 Mbps; in de praktijk is dit aximaal 1200 Mbps.

Wifi 4 (802.11n)

Wifi 4 maakte het gebruik van zowel de 2,4 GHz- als de 5 GHz-band mogelijk. In de praktijk gebruikt wifi 4 een single-band access point. Je weet inmiddels dat dit betkent dat de router continu wisselt tussen de twee banden.

Wifi 4 access points leveren theoretische doorvoersnelheden tot 600 Mbps en levert voldoende bandbreedte voor toepassingen zoals het browsen op internet.

Oudere standaarden bestaan ook nog, maar die zijn het benoemen tegenwoordig nauwelijks meer waard.

Quality of Service (QoS)

Quality of Service is een algemene term die wordt gebruikt om uit te drukken wat de specifieke eisen zijn voor een bepaalde dienst in de tele- en datacomwereld. Normaal gesproken is er op een netwerk voldoende bandbreedte aanwezig voor basistaken zoals VoIP, browsen en streamen.

Wat is VoIP?

Deze afkorting staat voor 'voice over internet protocol', waarbij telefoongesprekken via internet worden gevoerd, in plaats van de traditionele vaste telefonie (in het Engels ook wel 'landline').

Alle moderne routers, zoals de beste router voor glasvezel, zijn voor zien van QoS. Sommige routers hebben een Adaptieve QoS, Intelligente QoS of Dynamische QoS – al doet de benaming er niet toe: het gaat er om dat het geen gewone QoS is.

Geavanceerde vormen van QoS zijn nuttig omdat ze de bandbreedte automatisch splitsen gebaseerd op slimme algoritmen. Resultaten die je krijgt met de geavanceerde vormen van QoS zijn geweldig, vooral als je veel grote netwerkoverdrachten tegelijk uitvoert.

Antennes

De beste router heeft minstens één zend- en één ontvangstantenne. Meerdere antennes creëren verschillende datastreams voor het delen van gegevens via radiokanalen, wat meer bandbreedte oplevert.

Echter zijn externe antennes niet noodzakelijkerwijs belangrijk; belangrijker is de software die de antennes aanstuurt.

Ben je op zoek naar een goede internetverbinding die je altijd met je mee kunt nemen? Kies dan voor een goede mifi-router. Deze werkt via een 4G-verbinding via het mobiele netwerk, waardoor je (bijna) altijd een goed signaal hebt.

Beamforming

Doorgaans worden wifi-signalen in alle richtingen verzonden via een zendantenne. Het hebben van meerdere antennes in de buurt die hetzelfde signaal op enigszins verschillende tijdstippen uitzenden, wordt beamforming genoemd. Bij correcte uitvoering hiervan, kun je het signaal een specifieke kant op richten.

Door een signaal in een specifieke richting te focussen, stelt beamforming je instaat een hogere signaalkwaliteit te leveren aan de ontvanger, zonder dat je het zendvermogen hoeft te verhogen. Je hebt dan geen goede wifi-repeater nodig die je signaal ook nog eens versterkt.

Specificaties van gaming-routers vergelijken

Wifi-standaardWifi-bandenWifi snelheid totaalExterne wifi antennesEthernet poortenMU-MIMONitroQAMQuality of Service (QoS)NetwerkbeveiligingGewicht
1TP-Link Archer AX55 zwartWireless AXSimultaneous dual-band3000 Mbps45JaJaJaWEP | WPA | WPA2 | WPA3 | 802.1x933 g
2ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwartWireless AXDual-band3000 Mbps45JaNeeJaWPA | WPA2 | WPA31256 g
3Asus RT-AX58U zwartWireless AXDual-band3000 Mbps45JaNeeJaWPA21296 g
4ASUS RT-AX86U Pro Gaming Router zwartWireless AXSimultaneous dual-band5400 Mbps44JaNeeJaWPA | WPA2 | WPA31770 g
5TP-Link Archer AX73 zwartWireless AXSimultaneous dual-band5400 Mbps65JaJaJaWPA | WPA2 | WPA31501 g

Wifi-standaard: Wireless AX

Wifi-banden: Simultaneous dual-band

Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps

Externe wifi antennes: 4

Ethernet poorten: 5

MU-MIMO: Ja

NitroQAM: Ja

Quality of Service (QoS): Ja

Netwerkbeveiliging: WEP | WPA | WPA2 | WPA3 | 802.1x

Gewicht: 933 g

ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwart

Wifi-standaard: Wireless AX

Wifi-banden: Dual-band

Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps

Externe wifi antennes: 4

Ethernet poorten: 5

MU-MIMO: Ja

NitroQAM: Nee

Quality of Service (QoS): Ja

Netwerkbeveiliging: WPA | WPA2 | WPA3

Gewicht: 1256 g

Asus RT-AX58U zwart

Wifi-standaard: Wireless AX

Wifi-banden: Dual-band

Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps

Externe wifi antennes: 4

Ethernet poorten: 5

MU-MIMO: Ja

NitroQAM: Nee

Quality of Service (QoS): Ja

Netwerkbeveiliging: WPA2

Gewicht: 1296 g

ASUS RT-AX86U Pro Gaming Router zwart

Wifi-standaard: Wireless AX

Wifi-banden: Simultaneous dual-band

Wifi snelheid totaal: 5400 Mbps

Externe wifi antennes: 4

Ethernet poorten: 4

MU-MIMO: Ja

NitroQAM: Nee

Quality of Service (QoS): Ja

Netwerkbeveiliging: WPA | WPA2 | WPA3

Gewicht: 1770 g

TP-Link Archer AX73 zwart

Wifi-standaard: Wireless AX

Wifi-banden: Simultaneous dual-band

Wifi snelheid totaal: 5400 Mbps

Externe wifi antennes: 6

Ethernet poorten: 5

MU-MIMO: Ja

NitroQAM: Ja

Quality of Service (QoS): Ja

Netwerkbeveiliging: WPA | WPA2 | WPA3

Gewicht: 1501 g

Bandsteering

Draadloze routers en repeaters die de wifi-netwerken voor de 2,4 GHz- en 5 GHz-frequentieband tegelijkertijd beschikbaar stellen, kunnen draadloze netwerkapparaten via bandsteering automatisch naar het optimale wifi-netwerk sturen.

Bandsteering zorgt er dus voor dat het wifi-netwerk gelijkmatig belast wordt, waardoor alle netwerkapparaten in het netwerk een snelle en stabiele verbinding hebben.

MU-MIMO

Deze afkorting staat voor multiple-user, multiple-input; multiple-user, multiple-output. Concreet betekent dit dat de router in staat is meerdere gelijktijdige verbindingen ondersteunt.

Aan de cijfers voor de afkorting lees je af hoeveel gelijktijdige verbindingen de router ondersteunt. Zie je bijvoorbeeld '3x3 MU-MIMO' staan, dan betekent dit dat de router 3 binnenkomende en 3 uitgaande datastromen ondersteunt.

Dit laat zich weer vertalen naar een verkorte (of afwezige) virtuele wachtrij. Je hoeft niet achteraan te sluiten als je online wilt gamen, terwijl beneden iemand zit te Netflixen en in de kamer naast je iemand aan het videobellen is.

Multiroom

Een multiroom netwerk bestaat uit één basis wifi-router die je kunt aansluiten op een bestaande modem of router. Een mesh-router valt ook in deze categorie.

Daarnaast bevat een multiroom-wifi-systeem twee of meerdere satellieten, die onderling in verbinding staan met elkaar.

Dat neemt de noodzaak voor de beste 4G-router in huis weg ... tenzij je van plan bent je internetactiviteiten mee naar buiten te nemen. 🌳

internet kabels in geplugd in een router met blauwe achterkant

Gaming LAN-poorten

Gaming-routers hebben zeer geavanceerde firmware om gamers hun gang te laten gaan met de laagst mogelijke latentie, oftewel vertragingen.

Alle gaming-routers hebben geavanceerde QoS die verantwoordelijk is voor het prioriteren van de verschillende data-pakketten die door de router stromen. Sommige modellen hebben een on een uitgang genaamd 'Gaming-poort'

Dit is een LAN-poort, meestal een LAN-poort 1, die voorrang heeft op de rest van de LAN-poorten van de router zelf. Deze LAN 1-poort heeft meestal rechtstreeks toegang tot de hoofd-CPU (processor) van de router. Het doel van de gaming-poort is daarmee om automatisch prioriteit te geven aan het verkeer van het apparaat waarmee verbinding is gemaakt.

Let wel op: activeer je een andere functionaliteit in de router, zoals Link Aggregation met de LAN 1- en LAN 2-poorten, de Gaming Port-poorten zal zich als een normale poort gedragen.

Link aggregation

Met link aggregation configureer je twee of meerdere ethernet-interfaces als één virtuele interface. Je bundelt als het ware meerdere ethernetpoorten tot één virtuele interface. Hiermee verhoog je niet alleen de datadoorvoer, maar kan je ook een overbodige verbinding configureren.

De 5 beste gaming-routers op een rij

1. TP-Link Archer AX55 zwart
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi-banden: Simultaneous dual-band
Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps
Externe wifi antennes: 4
WAN-poorten: 1
Ethernet poorten: 5
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
Beamforming: Ja
MU-MIMO: Ja
NitroQAM: Ja
Quality of Service (QoS): Ja
Netwerkbeveiliging: WEP | WPA | WPA2 | WPA3 | 802.1x
Gewicht: 933 g
Geoptimaliseerd voor Gaming: Ja
Multiroom: Nee
Smart Home Platform: Geen platform

2. ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwart

2. ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwart
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi-banden: Dual-band
Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps
Externe wifi antennes: 4
WAN-poorten: 4
Ethernet poorten: 5
Bedrade snelheid: Tot 2500 Mbps
Beamforming: Ja
MU-MIMO: Ja
NitroQAM: Nee
Quality of Service (QoS): Ja
Netwerkbeveiliging: WPA | WPA2 | WPA3
Gewicht: 1256 g
Geoptimaliseerd voor Gaming: Ja
Multiroom: Nee
Smart Home Platform: Alexa Amazon

3. Asus RT-AX58U zwart

3. Asus RT-AX58U zwart
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi-banden: Dual-band
Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps
Externe wifi antennes: 4
WAN-poorten: 1
Ethernet poorten: 5
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
Beamforming: Ja
MU-MIMO: Ja
NitroQAM: Nee
Quality of Service (QoS): Ja
Netwerkbeveiliging: WPA2
Gewicht: 1296 g
Geoptimaliseerd voor Gaming: Nee
Multiroom: Nee
Smart Home Platform: Geen platform

4. ASUS RT-AX86U Pro Gaming Router zwart

4. ASUS RT-AX86U Pro Gaming Router zwart
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi-banden: Simultaneous dual-band
Wifi snelheid totaal: 5400 Mbps
Externe wifi antennes: 4
WAN-poorten: 1
Ethernet poorten: 4
Bedrade snelheid: Tot 2500 Mbps
Beamforming: Ja
MU-MIMO: Ja
NitroQAM: Nee
Quality of Service (QoS): Ja
Netwerkbeveiliging: WPA | WPA2 | WPA3
Gewicht: 1770 g
Geoptimaliseerd voor Gaming: Ja
Multiroom: Ja
Smart Home Platform: Geen platform

5. TP-Link Archer AX73 zwart

5. TP-Link Archer AX73 zwart
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi-banden: Simultaneous dual-band
Wifi snelheid totaal: 5400 Mbps
Externe wifi antennes: 6
WAN-poorten: 1
Ethernet poorten: 5
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
Beamforming: Nee
MU-MIMO: Ja
NitroQAM: Ja
Quality of Service (QoS): Ja
Netwerkbeveiliging: WPA | WPA2 | WPA3
Gewicht: 1501 g
Geoptimaliseerd voor Gaming: Nee
Multiroom: Nee
Smart Home Platform: Geen platform

Veelgestelde vragen over gaming-routers

Met een onderwerp als deze, is het goed mogelijk dat je nog vragen hebt! Hieronder beantwoord ik enkele, maar laat het ons vooral weten als je nog vragen hebt die hierin thuis horen!

Wat doet een gaming-router?

Een gaming-router is speciaal ontwikkeld om multimediaverkeer voorrang te geven op het netwerk. Een gaming-router is meestal uitgerust met zogeheten stream engine-technologie. Deze technologie garandeert optimale draadloze of bekabelde prestaties en efficiëntie voor applicaties als VoIP, gaming streaming video en downloads.

Hoeveel Mbps heb tenminste nodig voor gamen?

Een eenpersoons huishouden heeft doorgaans genoeg aan 50-100 Mbps; 2-3 personen met 1 gamer hebben minstens 100 Mbps nodig; voor 3-4 personen met 2 gamers wil je zeker 200 Mbps; en een gemiddeld studentenhuis met meerdere gamers heeft idealiter minstens 300 Mbps.

Conclusie

Een optimale game-ervaring krijg je met de beste gaming-router. Heb je al een geweldige gaming-router op het oog? Laat het me dan weten – of misschien heb je nog een suggestie, of meer vragen!

We horen het hoe dan ook graag hieronder, via het formulier. Bedankt voor het lezen en veel gameplezier! 🎮

Was dit artikel behulpzaam?