Veilig Klussen met de Beste Gehoorbescherming

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Bescherm je gehoor!

Veilig Klussen met de Beste Gehoorbescherming

Je hebt maar twee oren en daar moet je zuinig op zijn. Harde geluiden kunnen je gehoor beschadigen en daarom is het belangrijk de beste gehoorbescherming te gebruiken. In dit artikel lees je meer over gehoorbescherming en hoe je het gebruikt.

Waarom heb ik gehoorbescherming nodig?

Oorbeschermers of oorkappen zijn ontworpen om de drager te beschermen tegen harde geluiden. De hoofdband en de buitenkant zijn meestal gemaakt van hard kunststof of metaal.

De bescherming komt meestal van akoestisch schuim: dit absorbeert geluidsgolven door de luchtweerstand te verhogen en zo de amplitude van de golven te verminderen.

Gehoorbeschermers draag je op dezelfde manier als oorwarmers, maar sommige modellen klem je op de zijkant van een helm. Soms hebben oorbeschermers ingebouwde radio- en muzieksystemen of tweerichtingscommunicatie.

Er is ook thermische gehoorbescherming. Dit beschermt niet alleen tegen harde geluiden, maar ook tegen de kou. ☃️

Volgens de wet moet een werkgever maatregelen treffen om het gehoor van zijn werknemers te beschermen. De gekozen bescherming moet in overeenstemming zijn met het risiconiveau.

Als de risico's eenmaal zijn vastgesteld, dan moet de werkgever passende maatregelen nemen. Deze maatregelen bestaan bijvoorbeeld uit goede werkschoenen, maar ook gehoorbescherming valt hieronder.

Hoewel er veel manieren zijn om lawaai op de werkplek te verminderen, zoals het kiezen van stillere apparatuur of het invoeren van technische maatregelen zoals geluiddempers op een compressor; lawaai kun je niet altijd wegnemen. Hier komt gehoorbescherming om de hoek kijken!

Werknemers mogen niet bloot worden gesteld aan geluidsniveaus van 85dB of meer: dit is vastgelegd in de Arbowet. Komt het geluidsniveau boven 80dB, dan moet de werkgever gehoorbescherming aanbieden. Dit betekent dus dat gehoorbescherming het geluid moet dempen tot onder 80 dB.

Alpine Muffy Groen

Alpine Muffy Groen
SNR-waarde: 25
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltje

Oorkappen 3M Peltor Optime III H540A

Oorkappen 3M Peltor Optime III H540A
Materiaal: RVS | ABS | Polyether | PVC
SNR-waarde: 35
Bekijk op Bol.comPijltje

Alpine Muffy Kids oorkappen

Alpine Muffy Kids oorkappen
SNR-waarde: 25
Bekijk op Bol.comPijltje

Hoe koop ik de beste gehoorbescherming?

De meeste gehoorbescherming ziet er hetzelfde uit. Ze zijn echter niet allemaal hetzelfde! Hieronder leg ik de verschillende eigenschappen van gehoorbescherming uit.

Wat is SNR?

SNR is een systeem wat met getallen werkt. De SNR-waarde gebruik je om de mate van geluiddemping te vergelijken. Om de akoestische druk op je oren te bepalen, trek je de SNR waarde af van het gemiddelde gemeten geluidsniveau. Hieronder zie je een voorbeeld van zo'n berekening:

Het geluidsniveau meet een gemiddelde van 99 dB en je draagt gehoorbescherming met een SNR-waarde van 19. Het gemiddelde geluidsniveau daalt hiermee naar 80 dB: 99 - 19 = 80 dB. Hoe hoger de SNR-waarde, hoe hoger de mate van geluiddemping die de gehoorbescherming biedt.

Materiaal

Wat voor soort gehoorbescherming je ook kiest, je wilt dat het robuust is en lang meegaat. Het is ook belangrijk dat je gehoorbescherming tegen een stootje kan. De meeste gehoorbescherming wordt op de werkplaats gebruikt, samen met andere bescherming zoals een helm of werkschoenen.

Idealiter zijn oorkappen gemaakt van hard, lichtgewicht kunststof. Je wilt geen zware gehoorbescherming: dit is niet alleen oncomfortabel, maar het risico dat ze afglijden neemt toe. Dit geldt overigens ook voor hele lichte oorkappen. Er moet een goede balans zijn tussen kwaliteit en gewicht.

Eigenschappen van gehoorbescherming vergelijken

SNR-waarde
1Alpine Muffy Groen25
2Oorkappen 3M Peltor Optime III H540A35RVS | ABS | Polyether | PVC
3Alpine Muffy Kids oorkappen25RVS | ABS | Polyether | PVC
43M Peltor Optime II31Niet van toepassing
5Alpine Muffy Yellow oorkap25Niet van toepassing

Alpine Muffy Groen

SNR-waarde: 25

Oorkappen 3M Peltor Optime III H540A

SNR-waarde: 35

Materiaal: RVS | ABS | Polyether | PVC

Alpine Muffy Kids oorkappen

SNR-waarde: 25

Materiaal: RVS | ABS | Polyether | PVC

3M Peltor Optime II

SNR-waarde: 31

Materiaal: Niet van toepassing

Alpine Muffy Yellow oorkap

SNR-waarde: 25

Materiaal: Niet van toepassing

Type gehoorbescherming

Er zijn verschillende soorten gehoorbeschermers. Je leest er hieronder meer over.

Standaard gehoorbescherming

Er zijn veel gehoorbeschermers op de markt met verschillende materialen en technologieën. Ze bieden ook verschillende niveaus van bescherming. Meer informatie hierover lees je onder het kopje over de SNR-waarde.

Let altijd op de industrie waar de oorbeschermers worden aanbevolen en de geluidsniveaus. Sommige gehoorbeschermers zijn bijvoorbeeld geschikt voor zwaar industriële geluiden, maar zijn ook prima te gebruiken in een omgeving waar er minder zware geluiden zijn.

Sommige gehoorbeschermers hebben inklikbare oorkussentjes die je makkelijk vervangt. Er zijn echter ook hoofdbanden die je na verloop van tijd vervangt.

Als werknemers bijvoorbeeld met elkaar moeten kunnen praten of brandalarmen moeten kunnen horen, is het belangrijk dat de gehoorbescherming de juiste SNR-waarde heeft.

Elektronische gehoorbescherming

Deze bevatten een elektronisch geluidsreproductiesysteem. Bij lage geluidsniveaus wordt het geluid dat een microfoon aan de buitenkant van de oorkappen detecteert doorgegeven aan een luidspreker in de oorkap.

Bij hogere geluidsniveaus schakelt het elektronische circuit uit en wordt je gehoor beschermd. Elektronische oorkappen leveren zowel passieve als gelijkmatige demping, waardoor lage en middenfrequenties worden geblokkeerd terwijl je hogere frequenties (stem, signalen en alarmen) duidelijker hoort.

Gehoorbescherming in combinatie met een veiligheidshelm

Gehoorbescherming met een helm of op een helm gemonteerde gehoorbescherming kun tegelijk met een helm dragen en is zeer nuttig in de bouw- en mijnbouwindustrie. Op andere plaatsen met veel lawaai komt dit type gehoorbescherming ook van pas.

Gehoorbeschermers met muziek

Met deze gehoorbeschermers luister je naar de radio of naar muziek terwijl je werkt. Deze gehoorbeschermers hebben soms ook ingebouwde communicatiemethoden. Zo praat je bijvoorbeeld met collega's terwijl je gehoor wordt beschermd.

De kwaliteit van de audio in gehoorbescherming is natuurlijk niet zo goed als bij een bouwradio. Deze is dan ook zeker het overwegen waard wanneer je graag naar muziek luistert tijdens het werk.

De 5 beste gehoorbescherming op een rij

1. Alpine Muffy Groen

2. Oorkappen 3M Peltor Optime III H540A

2. Oorkappen 3M Peltor Optime III H540A
Materiaal: RVS | ABS | Polyether | PVC
SNR-waarde: 35

3. Alpine Muffy Kids oorkappen

3. Alpine Muffy Kids oorkappen
SNR-waarde: 25

4. 3M Peltor Optime II

4. 3M Peltor Optime II
Materiaal: Niet van toepassing
SNR-waarde: 31

5. Alpine Muffy Yellow oorkap

5. Alpine Muffy Yellow oorkap
SNR-waarde: 25

Veelgestelde vragen over gehoorbescherming

Hieronder beantwoord ik een paar van de meestgestelde vragen over gehoorbescherming.

Is gehoorbescherming verplicht?

Op bepaalde werkplaatsen is het dragen van gehoorbescherming verplicht. Je werkgever is hiervan op de hoogte en verplicht de benodigde informatie aan jou door te geven.

Is gehoorbescherming verkrijgbaar in verschillende maten?

Ja, gehoorbescherming is verkrijgbaar in verschillende maten. Zo is er bijvoorbeeld gehoorbescherming verkrijgbaar voor kinderen en voor volwassenen.

Hoe maak je gehoorbescherming schoon?

Gehoorbescherming maak je schoon met een vochtige doek. Soms is de zachte binnenkant van gehoorbescherming vervangbaar, maar niet altijd.

Conclusie

Je verdiepen in gehoorbescherming is misschien niet enorm spannend, maar soms wel noodzakelijk. Ik hoop dat dit artikel je in ieder geval wat wijzer heeft gemaakt over gehoorbescherming. Laat zeker een reactie achter als je nog tips hebt! Bedankt voor het lezen.👂

Was dit artikel behulpzaam?