De Beste Grasmaaier: Onze Top 5

Gras met grasmaaier
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

Inhoudsopgave

Het is weer zover: het gras in tuin ziet eruit alsof het wel een knipbeurt kan gebruiken. Er zijn maar weinig mensen die dit een leuke klus vinden. Als je de beste grasmaaier gebruikt wordt de klus al een stuk minder tijdrovend, minder zwaar en misschien zelfs leuker.

Ik heb uitgezocht wat de beste grasmaaiers zijn voor welke omstandigheden en hier een overzicht van gemaakt.

Je hebt een tuin met een gazon

Onderstaande foto is waarschijnlijk geen nauwkeurige weergave van jouw tuin, maar je hebt net als deze kasteelheer een tuin met een gazon. Echter, jouw tuin is waarschijnlijk ietsje kleiner!

Of het nou om een gazon van een kasteel of een rijtjeshuis gaat, ze hebben één ding gemeen: het gras moet gemaaid worden! 🏰

Elk gazon heeft echter andere behoeften. Een groot gazon met de hand maaien is mogelijk, maar niet aan te raden. Een grasmaaier op benzine aanschaffen voor je kleine voortuintje is tevens zonde van je geld.

Voor meer hulp bij het kiezen van een grasmaaier lees je de koopgids aan het einde van dit artikel.

Kasteel Met Een Groot Gazon

Hoe vaak moet ik mijn gras maaien?

Vanaf het voorjaar – rond maart – kan het gras wekelijks worden gemaaid. De zonne-uren nemen toen en het gras groeit sneller. In de zomer is twee-wekelijks maaien vaak genoeg, maar dit is afhankelijk van de hoeveelheid neerslag die er valt.

Maaien doe je overigens bij droog weer, en niet alleen omdat dit prettiger werkt. Je loopt minder risico je gazon kapot te maaien, rijden of lopen als de ondergrond droog is.

In de winter maaien we het gras niet; we laten het rusten. Als het gevroren heeft loop je idealiter ook niet over je gazon heen omdat je het hiermee kunt beschadigen.

Waarom moet ik mijn gras maaien?

Door het gras regelmatig te maaien, bevorder je de groei en krijgt onkruid geen kans om te groeien. Als het gras te lang is komt er weinig zonlicht bij de nieuwe sprieten waardoor er kale plekken in je gazon ontstaan.

Lang gras ziet er vaak ook wat onverzorgd uit en het oog wilt ook wat, toch?

Top 5 Beste grasmaaiers

Wolf Garten A530 A SP HWIS

Wolf Garten A 530 vooraanzicht
Beste op de markt
5/5

Werkt op: Benzine
Geluidsniveau: 86 dB
Prijsklasse: €€€€

Garantie: 3 Jaar
Zelfrijdend: Ja
Gazon oppervlakte: 1000m²

Makita DLM380PT2

Makita DLM380PT2 vooraanzicht
Beste koop
4.5/5

Werkt op: Accu
Geluidsniveau: 81 dB
Prijsklasse: €€€

Garantie: 3 Jaar
Zelfrijdend: Nee
Gazon oppervlakte: 540m²

McCulloch M46-140WR

Mcculloch M46 140wr zij-aanzicht
Beste grasmaaier op benzine
4/5

Werkt op: Benzine
Geluidsniveau: 95 dB
Prijsklasse: €€€€

Garantie: 2 Jaar
Zelfrijdend: Ja
Gazon oppervlakte: 1000m²

Wolf Garten A 400 EA

Wolf Garten A400ae zij-aanzicht
Beste elektrische grasmaaier
3.6/5

Werkt op: Elektriciteit
Geluidsniveau: 96 dB
Prijsklasse: €€€

Garantie: 3 Jaar
Zelfrijdend: Ja
Gazon oppervlakte: 450m²

Einhell Kooimesmaaier 16l

Einhell Kooimesmaaier vooraanzicht
Beste voor kleine gazons
3/5

Werkt: Handmatig
Geluidsniveau:
Prijsklasse: 7,5 kg

Garantie: 2 Jaar
Zelfrijdend: Nee
Gazon oppervlakte: 150m²

 

De 5 Beste grasmaaiers op een Rij

#1 Wolf Garten A530 A SP HWIS – Beste op de markt

Werkt op: Benzine
Geluidsniveau: 86 dB

Prijsklasse: €€€€
Garantie: 3 Jaar

Zelfrijdend: Ja
Gazon oppervlakte: 1000

Mogelijkheden

Met een maaibreedte van 53 centimeter maai je snel grote oppervlakken van je gazon. Deze grasmaaier wordt dan ook aanbevolen voor gazons van maximaal 1000m².

Je stelt zelf in hoe kort je het gras wilt maaien. Aan de zijkant van de maaier is een hendel die je naar voren en achter plaatst. Je kiest uit zes instellingen.

Als je je opvangzak niet wilt gebruiken en je gazon wilt bemesten, gebruik je de mulchingfunctie. Het gemaaide gras wordt hierdoor versnipperd en verspreid terwijl je maait.

Wolf Garten A530 close up
5/5

Gebruiksgemak

De Wolf Garten A530 is eenvoudig in gebruik. Je hoeft je niet in te spannen want hij rijdt helemaal zelf. Dit komt er goed van pas als je gazon niet helemaal egaal is. Hij past zelfs zijn snelheid aan mocht je kleine hellingen in de ondergrond tegenkomen.

Je activeert de grasmaaier net als een bagagekarretje op het vliegveld: er zit een hendel onder de grote. Deze hou je vast, je start hem met de gele knop op de hendel en je grasmaaier rijdt vanzelf naar voren.

Je hebt dus altijd twee handen nodig om de grasmaaier te starten. Deze extra beveiligingsmaatregel schikt mij als ouder van jonge kinderen absoluut.

De opvangbak is ruim met zijn inhoud van 70 liter. Afhankelijk van je het formaat en de toestand van je gazon hoef je deze zodoende niet vaak leeg te maken, wat wederom je humeur ten goede zal komen.

Wolf Garten A530 Iemand duwt de Hendel

Doordat de machine is aangedreven op benzine hoef je je geen zorgen te maken dat je over het snoer heen maait of erover struikelt, want deze grasmaaier is snoerloos.

Na gebruik vouw je de duwbeugel op en je bergt de grasmaaier netjes op.

Het onderhoud vergt wel iets meer tijd omdat het een op benzine aangedreven grasmaaier is. Zo moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat er altijd olie in de machine zit. Daarnaast moet je – net als bij elke grasmaaier – na gebruik altijd de messen schoonmaken. Dit doe je met een harde borstel.

De Wolf Garten A530 beschikt tevens over een koppelstuk om je tuinslang mee aan te sluiten. Hiermee wordt het schoonspuiten van het apparaat tevens makkelijker gemaakt.

Resultaten

Met zijn vlijmscherpe messen en krachtige motor verwacht je niets ander dan perfecte resultaten en die krijg je ook. Je gazon ziet er zonder al te veel moeite weer tip top uit na het gebruik van de Wolf Garten A530. Dit alles mede dankzij de zelfrijdende motor en het snoerloze ontwerp.

Deze grasmaaier is vooral ideaal voor middelgrote tot grote gazons.

Voordelen

Nadelen

#2 Makita DLM380PT2 – Beste koop

Werkt op: Accu
Geluidsniveau: 81 dB

Prijsklasse: €€€
Garantie: 3 jaar

Zelfrijdend: Nee
Gazon oppervlakte: 540

Makita DLM380PT2 witte achtergrond
4.5/5

Mogelijkheden

De Makita DLM380PT2 is de ideale grasmaaier voor middelgrote gazons tot ongeveer 540m².

Hij wordt aangedreven door twee oplaadbare accu’s wat betekent dat je geheel snoerloos je tuin kunt maaien.

De maaihoogte kun je zelf instellen. Er zijn zes verschillende standen: tussen de 25 en 75 millimeter.

Gebruiksgemak

Met een handomdraai stel je de maaihoogte in en de opvangzak van 40 liter is gemakkelijk los te maken om te legen.

Door zijn twee accu’s is het een lichte grasmaaier van maar 14,5 kg en daardoor is deze machine gemakkelijk te manoeuvreren. Je duwt hem simpel de kant op waar jij wilt waar hij het gras kortwiekt.

Ook hier zul je met beide handen de grasmaaier op moeten starten. Dit maakt deze Makita tot een veiligere keuze met name wanneer je kleine kinderen hebt.

 

Een heel groot voordeel van de Makita DLM380 is dat je de bijbehorende accu’s voor al je Makita gereedschap gebruikt. Heb je bijvoorbeeld een Makita boormachine, dan gebruik je deze accu ook voor je grasmaaier. Als je naar meer dan alleen een grasmaaier op zoek bent, houd dit dan ook in gedachten. 📝

Omdat deze grasmaaier wordt aangedreven op een accu, is de machine niet alleen licht maar ook snoerloos. Dat scheelt veel gedoe met verlengkabels.

Met de meegeleverde accu’s maai je een heel gazon van 540m² zonder tussendoor op te hoeven laden. Bovendien is er een indicatielampje aanwezig die aangeeft wanneer het tijd is om op te laden.

De opvangbak van 40 liter vangt al je gras op zodat je niet achteraf hoeft te harken. De duwboom stel je in op 2 posities en klap je na gebruik in. Daardoor berg je hem compact op.

Het maaidek is ten slotte van kunststof gemaakt en onderhoudsarm.

Makita grasmaaier, hoe leeg je de afvalzak

Resultaten

Deze grasmaaier maait het gras goed en egaal zonder veel lichamelijk inspanning nodig te hebben. Deze grasmaaier heeft echter geen zelfrijdend vermogen, waardoor je toch zelf enigszins wat inspanning moet leveren

Verder maait hij moeiteloos gazons met hoger en dikker gras en is hij bijzonder wendbaar door zijn geringe gewicht. Schap daar bovenop nog de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, en je hebt onze beste koop.

Voordelen

Nadelen

#3 McCulloch M46-140WR – Beste grasmaaier op benzine

Werkt op: Benzine
Geluidsniveau: 95 dB

Prijsklasse: €€€€
Garantie: 2 Jaar

Zelfrijdend: Ja
Gazon oppervlakte: 1000

Mogelijkheden

De McCulloch M46-140WR heeft een Briggs & Stratton motor. Dit is een kwalitatief hoogwaardige motor die gebruik maakt van innovatieve technologieën en aangedreven wordt door benzine. Briggs & Stratton heeft tevens het unieke startsysteem ontworpen.
 
Met een maaibreedte van 46 cm maait hij grote stroken gras in één maaibeweging. Je verwerkt dus snel een groot oppervlak met deze grasmaaier.
Mcculloch M46 140wr2 zijaanzicht
4/5

Dit niet alleen, maar ook de zelfrijdende motor maken deze grasmaaier uitermate geschikt voor grote gazons.

Je kunt ervoor kiezen om je gemaaide gras op te vangen in de opvangbak van 50 liter, of je kunt je gazon bemesten door de mulchingfunctie te gebruiken. Deze functie versnippert en verspreidt je gras over je gazon en bevordert zo de nieuwe groei hiervan.

Gebruiksgemak

Deze krachtige grasmaaier is eenvoudig om te gebruiken. De bediening zit aan de hendel en je start deze grasmaaier op een unieke manier: je trekt aan een kabel!

Je kiest uit zes instellingen voor de maaihoogte. Alhoewel deze grasmaaier erg zwaar is, hij zoals gezegd zelfrijdend. Je merkt dus weinig van dit gewicht terwijl je aan het werk bent.

Je hoeft verder geen stopcontacten en verlengkabels te zoeken met deze grasmaaier want hij is helemaal snoerloos. Wel moet je af en toe een jerrycan met benzine in de tank gieten.

Zoals bij elke andere op benzine aangedreven grasmaaier vergt deze maaier een zekere hoeveelheid onderhoud. Zo moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat er altijd olie in de motor zit en deze jaarlijks vervangen. Tevens moet je jaarlijks het filter controleren en eventueel vervangen.

De McCulloch M46-140 WR kun je niet alleen horizontaal opbergen, maar ook verticaal. Dat klinkt misschien niet spectaculair, maar dit zou in mijn geval een aanzienlijk verschil maken in de relatieve hoeveelheid bergruimte die ik overhoud.

Resultaten

 

Deze grasmaaier is van hoge kwaliteit waarvan je perfectie mag verwachten – en dat krijg je ook. De McCulloch maait egaal en zonder horten en stoten; daar zorgt de zelfrijdende motor wel voor.

Daarnaast is de mulchingfunctie zeer waardevol voor degenen onder ons die niks willen verspillen – en liever ook niet hun land handmatig willen bemesten.

Voordelen

Nadelen

#4 Wolf Garten A 400 EA – Beste elektrische grasmaaier

Werkt op: Elektriciteit
Geluidsniveau: 77 dB

Prijsklasse: €€€
Garantie: 3 Jaar

 

Zelfrijdend:  Ja
Gazon oppervlakte: 450

Wolf Garten A400ae zij-aanzicht
3.6/5

Mogelijkheden

Deze elektrische grasmaaier is een krachtig apparaat. Doordat hij bekabeld is, heeft hij een constante stroomtoevoer en zal hij geen vermogen verliezen door een lege accu of tank.

Deze grasmaaier is zelfrijdend dus je loopt er achter en stuurt af en toe een beetje bij.

Met de mulchfunctie heb je de optie om je gemaaide gras als bemesting te gebruiken. De machine versnippert en verspreidt het gemaaide gras over je gazon waarmee je deze in feite zelf bemest.

Net zoals bij de meeste Wolf Garten grasmaaiers vind je hier ook de hendel om de maaihoogte te verstellen aan de zijkant van de machine.

Met een maaibreedte van 40 cm is deze grasmaaier ideaal voor gazons met een oppervlakte tot 450m².

Gebruiksgemak

Deze grasmaaier is net als zijn grote broer, de Wolf Garten A530 A SP HWIS, eenvoudig te gebruiken. Hij werkt op elektriciteit dus je hebt een constante toevoer van stroom. Geen onderbrekingen om benzine toe te voegen of om accu’s op te laden.

Je bedient deze grasmaaier via de hendel en de startknop: met twee handen dus. Ook dit model heeft dus zijn eigen veiligheidsmaatregel. De met zachte stof omwikkelde hendel ligt verder prima in de handen en biedt extra grip, wat de machine makkelijker te hanteren maakt.

Voor extra veiligheid heeft deze grasmaaier tevens een kabelgeleider, zodat je niet over de kabel heen kunt maaien! 

De afvalzak is echter wel wat lastig om in elkaar te zetten, dus raadpleeg vooral de handleiding als je dit de eerste – of tweede, of derde – keer doet. Deze legt het prima uit.

Net als bij andere grasmaaiers maak je de messen na gebruik schoon met een harde borstel.

Resultaten

De Wolf Garten A 400 EA levert goede resultaten op middelgrote gazons. Hij maait probleemloos het gras egaal en constant. Dit komt mede door de constante stroomtoevoer die via de kabel binnenkomt.

Het merk Wolf Garten heeft verder een excellente reputatie die kwaliteit garandeert – en dat krijg je met deze grasmaaier dan ook.

Voordelen

Nadelen

#5 Einhell Kooimesmaaier 16l – Beste voor kleine gazons

Werkt: Handmatig
Geluidsniveau: Onbekend

Prijsklasse: €€
Garantie: 2 jaar

Zelfrijdend: Nee
Gazon oppervlakte: 150 

Mogelijkheden

De meest milieu vriendelijke en stille manier om je gazon te maaien. Geen toeters en bellen: eenvoud op zijn best.

Met de opvangbak van 16 liter vang je het gemaaide gras op. Je leegt deze gemakkelijk door hem los te maken.

De grasmaaier is gemakkelijk en zonder teveel moeite vooruit te duwen.

De grasmaaier heeft een lichtlopende, kogel gelagerde maaispil met kwalitatief hoogwaardige stalen messen. Dankzij de traploze maaihoogteverstelling is een exacte instelling van de gewenste maaihoogte mogelijk.
 
De machine heeft extra verder extra brede wielen zodat je gazon niet wordt beschadigt tijdens het maaien.
Einhell Kooimesmaaier vooraanzicht
3/5

Het gewicht wordt hierdoor gelijkmatig verdeeld.

Gebruiksgemak

Deze grasmaaier is gemakkelijk in gebruik. Je duwt hem naar voren en de machine doet de rest. Dit vergt wel wat lichamelijke inspanning, maar door de kogellagers zet je niet veel kracht.

Hij ligt verder fijn in de hand en is goed te hanteren door zijn gewicht van slechts 6,46 kilogram.

Zorg wel dat je de schroeven goed vast draait wanneer je deze grasmaaier voor het eerste gebruik in elkaar zet: ze komen namelijk redelijk snel weer los te zitten door de trillingen tijdens het gebruik.

Einhell Messen

Resultaten

Over de resultaten zijn de meningen wat verdeeld: de meeste mensen zijn enorm tevreden met hun Einhell Kooimesmaaier en willen niet anders meer.

Daarentegen zijn er ook mensen die hun gras niet egaal gemaaid lijken te krijgen. Dit is echter de minderheid van de gebruikers. Gezien het feit dat deze grasmaaier geschikt is voor gazons tot slechts 150m², raad ik je gezien de bovengenoemde ervaringen daarom ook echt aan niet over die bovengrens te gaan.

Je betaalt hoe dan ook voor de eenvoud van de grasmaaier waardoor je op een zeer gunstige prijs-kwaliteitverhouding verhouding uitkomt.

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Gebruiksgemak

Hoe belangrijk het is voor jou dat de machine weinig onderhoud nodig heeft kan bepalend zijn in je keuze. Een op benzine aangedreven grasmaaier vergt meer onderhoud dan een grasmaaier op accu bijvoorbeeld.

De meeste grasmaaiers van tegenwoordig zijn allemaal eenvoudig in gebruik, maar toch zijn er verschillen:

  • Sommige grasmaaiers zijn zelfrijdend, sommigen juist niet. Het is aan jou om te bepalen of zo’n zelfrijdende motor de extra kosten waard is, of dat je dit geld liever in je zak steekt of aan een ander stuk gereedschap besteedt.
  • Veel maar lang niet alle grasmaaiers zijn in hoogte verstelbaar. Ook hier moet naar gekeken worden als je de mogelijkheid tot afwisseling wilt.

Mulching functie

Wil je je gazon op een goedkope manier bemesten dan is een grasmaaier met een mulching functie een goede keuze. Grasmaaiers met een mulchingfunctie versnipperen het gemaaide gras en verspreiden dit over je gazon. Sommige grasmaaiers verspreiden het zelfs links én rechts.

Grasmaaier gras aan het versnipperen en verspreiden (mulching)

De grootte van mijn tuin

Niet elke grasmaaier is geschikt voor elke tuin. Een benzine grasmaaier is niet praktisch als je alleen maar een klein gazonnetje hebt in de voortuin, terwijl een handmatige grasmaaier niet handig is als een een heel groot gazon hebt.

Op de soorten aandrijving kom ik zo terug.

Maaibreedte

Hoe groter de maaibreedte, hoe groter de stroken zijn die de machine maait. Als de grasmaaier grote stroken maait, is deze dus tevens sneller klaar met het te maaien oppervlak.

De maaibreedte is vooral belangrijk als je tuin aan de grotere kant is.

Aandrijving

Grasmaaiers worden op verschillende manieren aangedreven. Elke manier heeft zo ook zijn voor- en nadelen.

Benzine

Op benzine aangedreven grasmaaiers zijn krachtige machines die vaak uitgerust zijn met een zelfrijdfunctie. Vaak hebben ze tevens een grote maaibreedte.

Ze vergen wel wat meer onderhoud, zoals bijvoorbeeld het op peil houden van de olie. Grasmaaiers die aangedreven worden op benzine zijn vooral geschikt voor grote gazons.

Grasmaaier op het gras met speelhuisje in de achtergrond

Elektrisch

Elektrische grasmaaiers hebben een constante toevoer van stroom en is dus altijd even krachtig. Veel van deze machines zijn daarom ook zelfrijdend. Je zit natuurlijk wel altijd vast aan een snoer op deze manier.

Accu

Deze grasmaaiers zijn vaak lichtgewicht machines geschikt voor middelgrote gazons. Deze machines zijn snoerloos, goed wendbaar en gemakkelijk te bedienen.

Handmatig

Deze grasmaaiers vergen behoorlijk wat lichamelijk inspanning: ze moeten voor- en achteruit worden geduwd. Deze machines zijn alleen geschikt voor kleinere gazons. Het zijn wel de meest milieuvriendelijke grasmaaiers: ze verbruiken geen stroom of benzine.

Robots

Robotmaaiers behoren tot de nieuwe generatie grasmaaiers. Ze zijn zeer gebruiksvriendelijk en de béste robotmaaier staat je toe te genieten van je gazon zonder er zelf veel voor te hoeven doen!

Ze zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Zo zijn er robotmaaiers speciaal voor grote gazons, speciaal voor kleine gazons en zelfs voor gazons die op een helling liggen.

Ze werken allemaal op een accu. Als deze leeg is rijdt de robot zelf terug naar zijn oplaadstation, om vervolgens na het opladen weer verder te gaan waar hij gebleven was.

Veel gestelde vragen

Dit hangt van de grasmaaier af: soms Euro 95 en soms Euro 98. Raadpleeg hiervoor je handleiding.

Één keer per jaar is voldoende.

Groen gras dichtbij

Conclusie

Ik hoop je een beetje wegwijs te hebben gemaakt in de wereld van het grasmaaien. Of je nu voor onze beste koop gaat, de Makita DLM380PT2, of de elektrische Wolf Garten A 400 EA: je gazon ziet er na gebruik weer tip top uit!

Heb je zelf een van de bovenstaande grasmaaiers en heb je een tip, dan kun je hieronder een berichtje achterlaten. Ook vragen zijn welkom! 🔎 Bedankt voor het lezen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *