De Beste Handdoeken op een Rij!

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Simpel, maar effectief.

De Beste Handdoeken op een Rij!

Sommige mensen beginnen de dag met een hete douche, anderen eindigen hun dag met een ontspannend bad. Hoe jij je dag ook begint of eindigt: een grote, zachte handdoek is onmisbaar na een douche of een bad. Als je op de welbekende websites op zoek gaat naar de beste handdoeken, dan krijg je duizenden handdoeken voorgeschoteld.

Dit maakt je potentiële aankoop er niet makkelijker op. Daarom hebben wij voor jou de beste handdoeken in een handige top vijf gezet. Ook beantwoorden we je vragen, want hoe blijft zo'n nieuwe handdoek bijvoorbeeld zacht? En waarom droogt een nieuwe handdoek niet goed af?

1. Aquanova Badlakenset
Beste handdoek van 2021 ✨

Onze score: 9,0

Aquanova handdoek, vooraanzicht, blauw

Een heerlijk zachte handdoek met maar liefst een gewicht van 600 g/m². Zware kwaliteit betekent dat deze handdoeken duurzaam zijn. Je krijgt er drie per verpakking en ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren!

Maat: 70 x 130 cm
Materiaal: 100% Egyptisch katoen

Gewicht: 600 g/m²
Aantal in verpakking: 3

Check prijs op Bol.com →

2. Walra Badgoedset
Beste koop handdoek van 2021 ✨

Onze score: 8,5

Walra Handdoek Grijs, bovenaanzicht


Met deze voordelige handdoeken van gerecycled katoen draag je je steentje bij aan het milieu. Ze zijn niet alleen prijsvriendelijk, maar ook extra zacht en goed absorberend. 

Maat: 70 x 140 cm
Materiaal: 70% gerecycled katoen, 30% virgin katoen

Gewicht: 550 g/m²
Aantal in verpakking: 1

Check prijs op Bol.com →

Let op!

Alle handdoeken in mijn top 5 zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren, maar om het overzicht simpel te houden heb ik het in mijn reviews over badlakens (behalve bij nummer 4). De precieze afmetingen vind je in de reviews. 

De 5 beste handdoeken in een oogopslag

 1. Aquanova Badlakenset - Een set met drie superzachte handdoeken van zware kwaliteit.
 2. Walra Badgoedset - Niet alleen zacht, maar ook duurzaam.
 3. Seashell Luxor Hotel Handdoek - Breng je vakantie naar huis met deze handdoeken van Hotel kwaliteit.
 4. Walra Badgoedset - Een set met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
 5. Homéé Ruche Badlaken - Drie badlakens tegen een erg scherpe prijs!

De verschillende handdoeken en hun afmetingen

Iedereen weet natuurlijk dat er verschillende soorten handdoeken te koop zijn, maar waar zijn ze nu eigenlijk voor bedoelt? Hieronder vind je een handig overzicht.

Strandlaken

Je kent ze wel: hele grote handdoeken met een leuke print erop. Soms zijn ze rond of vierkant, maar meestal rechthoekig. Ze zijn verkrijgbaar in afmetingen die variëren van 70 x 140 cm tot 1 m x 2 m en soms zelfs groter.

Strandlakens zijn vaak iets minder zwaar en daarmee dunner. Ze zijn meer bedoeld om op te liggen dan om je mee af te drogen.

Badlaken en douchelaken

Deze zijn vaak 70 x 140 cm; soms iets groter of kleiner. Ze zijn bedoeld om je mee af te drogen, maar dankzij de grootte van deze handdoeken zijn ze ook ideaal om ze als omslag-handdoek te gebruiken. Ze zijn dik, zacht en perfect om je mee te drogen na een warme douche of warm bad.

Badhanddoek

Een badhanddoek is een handdoek om je mee af te drogen, maar deze zijn doorgaans kleiner van formaat dan de badlakens of douchelakens. Je vindt ze meestal in een formaat van 50 x 100 cm. Ze zijn ook ideaal om je gezicht mee af te drogen en nemen bovendien minder ruimte in beslag.

Washandje

Washandjes zijn geen handdoeken, maar komen wel goed van pas in je badkamer. Ze zijn vooral handig voor kinderen en om je gezicht mee te wassen. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren printjes en hebben vaak de afmetingen 15 x 20 cm.

Wist je trouwens dat washandjes typisch Nederlands zijn? Nederland en België zijn de enige landen waar washandjes gebruikt worden.

Gezichtsdoekje

Zoals de naam je al doet vermoeden is een gezichtsdoekje bedoeld om je gezicht mee te reinigen. Ze zijn altijd handig om in huis te hebben en zijn meestal 30 x 30 cm.

Gastendoek

Gastendoekjes hangen vaak in het toilet en zijn bedoeld voor gasten die het toilet gebruiken. Deze hangen vaak naast de wasbak en zijn 30 x 50 cm. Soms liggen ze op een stapeltje in een mandje.

De beste handdoeken op een rij

1. Aquanova Handdoek London Aquatic
Dé beste handdoeken van 2021

Maat: 70 x 130 cm 
Materiaal: 100% Egyptisch katoen
Gewicht: 600 g/m²
Aantal in verpakking: 3

Aquanova handdoek, vooraanzicht, blauw

Het eerste wat me opvalt bij deze handdoeken is het gewicht! Deze badlakens zijn zwaar en voelen bovendien erg zacht aan. Ze zijn dik en je voelt dat je kwaliteit in handen hebt. Ik was de handdoeken voor gebruik op 30 °C en droog ze in de droger op lage temperatuur.

De handdoeken voelen hierna misschien nog wel zachter aan dan eerst! Hoewel de handdoek die ik gebruik, nog niet super absorberend is, weet ik dat dit verbetert naarmate we ze meer wassen. Het is een badlaken, dus ideaal om helemaal in weg te kruipen na een warm bad.

Na gebruik hang ik de handdoek op mijn handdoekenrekje in badkamer. Deze handdoeken zijn zo dik en zwaar, dat ik me kan voorstellen dat het drogen veel tijd in beslag neemt.

Mijn handdoekenrekje staat bij de verwarming waardoor de handdoek de volgende ochtend droog is, maar de handdoek die mijn man gebruikt heeft en aan de deur hangt, is nog vochtig. Iets om rekening mee te houden dus.

Iemand die in bad zit met een glas wijn

Verder hebben deze handdoeken geen vervelende decoratieranden en zijn ze verkrijgbaar in maar liefst 30 kleuren en vier verschillende maten. Genoeg keuze en ideaal als je een hele set wilt. Er is ook een bijpassende badmat verkrijgbaar.

Voordelen:

 • Goede, zware kwaliteit handdoeken
 • Deze handdoeken zijn verkrijgbaar in maar liefst dertig verschillende kleuren

Nadelen:

 • Niet de meest prijsvriendelijke keuze

2. Walra Badgoedset 
Beste koop handdoeken van 2021

Maat: 70 x 140 cm 
Materiaal: 70% gerecycled katoen, 30% virgin katoen
Gewicht: 550 g/m²
Aantal in verpakking: 1

Niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu! Deze handdoeken zijn gemaakt van 70% gerecycled katoen en 30% virgin katoen. Als ik een steentje bij kan dragen aan een beter milieu door milieuvriendelijke handdoeken te kopen, dan doe ik dat graag.

Walra Handdoek Grijs, bovenaanzicht

Behalve milieuvriendelijk, zijn deze handdoeken ook van goede kwaliteit. Ze voelen dik aan en zijn verkrijgbaar in zes verschillende kleuren en vier verschillende maten. Deze handdoeken koop je los, maar hoe meer je er koopt, hoe voordeliger ze zijn. Het loont daarom de moeite om er meerdere te kopen.

Ik was de handdoek voor het eerste gebruik en droog hem op lage temperatuur in de wasdroger. Hij komt er heerlijk zacht uit. De handdoek voelt zwaar en is met 550 g/m² van goede kwaliteit. Hij is groot genoeg om na het douchen om me heen te slaan en me warm te houden.

Ik ben onder de indruk van deze handdoek. Vooral door het gebruik van gerecycled materiaal: dit zouden meer fabrikanten moeten doen! Het is bovendien een prijsvriendelijke handdoek en dat mag ook best genoemd worden.

Walra handdoeken die over een houten ton hangen

Voordelen:

 • Dankzij het gerecycled materiaal beter voor het milieu
 • Deze handdoeken zijn van goede kwaliteit

Nadelen:

 • Deze handdoeken zijn verkrijgbaar in maar zes verschillende kleuren

3. Seashell Luxor Hotel Handdoek
Beste handdoek van hotelkwaliteit

Maat: 70 x 140 cm 
Materiaal: 100% katoen
Gewicht: 550 g/m²
Aantal in verpakking: 4

Superzacht en verkrijgbaar in zeven verschillende kleuren. Deze kleur, turquoise blauw, past het beste in mijn badkamer, maar er zijn ook minder opvallende kleuren verkrijgbaar.

Seashell Handdoeken vooraanzicht

Deze handdoeken zijn ook verkrijgbaar in het formaat badhanddoek (50 x 100 cm). Ze voelen zwaar en van goede kwaliteit, maar net iets minder zwaar dan de handdoek op nummer één.

Ik was de handdoeken samen met wat beddengoed en droog ze daarna in de wasdroger. Zoals altijd zijn de handdoeken heerlijk zacht. Ook na een paar keer wassen zijn de handdoeken nog net zo blauw als toen ze nieuw waren. Dit laatste vind ik wel belangrijk als je handdoeken in felle kleuren koopt: ze moeten wel hun kleur behouden.

Ook benoemenswaardig: ik heb de handdoeken bij mijn witte hoeslaken gewassen en niet stil gestaan bij het feit dat deze handdoeken misschien af zouden kunnen geven omdat ze nieuw zijn. Ik kan je vertellen dat ze kleurvast zijn; mijn hoeslaken was nog wit!

Ik raad je overigens aan om je nieuwe, gekleurde handdoeken altijd apart te wassen. Je weet nooit, misschien heb ik geluk gehad en ik wil niet dat jouw witte lakens er roze of blauw de was uit komen.

Wat ik wel heb gemerkt bij deze handdoek, is dat na een aantal keren wassen, er toch een paar lusjes zijn losgekomen. Dit kan natuurlijk ook in de droger gebeurd zijn: misschien is het materiaal minder goed bestand tegen hitte. Of deze handdoeken lang mee gaan, is daarom maar de vraag.

Verder ben ik erg tevreden met deze handdoeken. Ik ben enorm blij met de kleur en hoe kleurvast ze zijn. Dat er lusjes los zijn gekomen is niet ideaal, maar de tijd zal uitwijzen hoe lang ze meegaan.

Voordelen:

 • Deze handdoeken lijken kleurvast
 • Ze zijn verkrijgbaar in opvallende kleuren

Nadelen:

 • Hoe duurzaam deze handdoeken zijn moet de tijd zich nog uitwijzen

4. Walra Badgoedset
Beste set handdoeken

Maat: 60 x 110 cm (badhanddoek)
Materiaal: 100% katoen
Gewicht: 550 g/m²
Aantal in verpakking: 4 handdoeken en 4 washandjes

Deze set is een goede aanvulling op je bestaande set handdoeken, of ideaal om als cadeau te geven. Je krijgt vier badhanddoeken en vier washandjes bij deze set.

Walra Badgoedset vooraanzicht

Deze set is verkrijgbaar in acht minder opvallende kleuren en bestaat uit vier washandjes en vier badhanddoeken. Ze voelen net als alle andere handdoeken erg zacht aan en dankzij het gewicht van 550 g/m² zijn ze van oerdegelijke kwaliteit.

Haal deze handdoeken niet door elkaar met de handdoeken op nummer twee: deze handdoeken van Walra zijn niet gemaakt van gerecycled katoen. Dit doet natuurlijk niet af aan de kwaliteit van de handdoeken.

Handdoeken aan de drooglijn tussen kleurrijke gebouwen

Ik was de handdoeken en washandjes voordat ik ze voor het eerst gebruik. Deze handdoeken zijn minder groot, daarom besluit ik de wasdroger niet te gebruiken, maar ze op te hangen. Ik zet mijn wasrekje bij de verwarming.

Helaas zijn ze niet zo zacht dan wanneer ze uit een goede wasdroger komen, maar ik heb minder energie gebruikt en daardoor geld bespaard. Ze drogen overigens vrij snel op mijn droogrekje: binnen een dag waren ze droog.

Hoewel deze handdoeken wat kleiner zijn, nemen ze minder plaats in beslag en zijn een prima formaat om je mee af te drogen. Je krijgt er bovendien vier washandjes bij. Als je op zoek bent naar een voordelige set handdoeken en washandjes, dan is dit een goede keuze voor je. Ook als cadeau zal deze set gewaardeerd worden.

Voordelen:

 • Je bespaart ruimte dankzij het kleinere formaat
 • Je krijgt ook washandjes bij deze set
 • Deze set is ideaal om cadeau te geven

Nadelen:

 • De beschikbare kleuren zijn niet echt baanbrekend

5. Homéé Ruche Badlaken
Beste handdoek voor een vriendelijke prijs

Maat: 70 x 140 cm 
Materiaal: 100% katoen
Gewicht: 550 g/m²
Aantal in verpakking: 3

Voor een paar tientjes scoor je dit pakket met drie badlakens. Ze zijn gemaakt van 100% gekamd katoen en verkrijgbaar in zeven verschillende kleuren en drie maten.

Zoals bij de meeste handdoeken het geval is, was je ook deze handdoeken tot 60 °C en droog je ze op lage temperatuur in de wasdroger.

Stapel handdoeken vooraanzicht

Voordat ik ze in gebruik neem was ik ze op 30 °C en droog ik ze in de wasdroger. Ze komen er heerlijk zacht uit, maar ik zie dat de stof bij een handdoek aan het rafelen is. Ik knip de losse draad af en hoop dat hij niet verder slijt.

De handdoek droogt goed af en is dankzij zijn grote formaat ideaal om als omslagdoek te gebruiken. Niemand in huis merkt dat er nieuwe handdoeken in huis zijn dus ik vind ze (zoals altijd!) op de grond, eentje op bed en eentje aan de deur. Hierdoor ruiken ze muf en moeten ze helaas weer de was in.

Handdoeken slijten natuurlijk veel sneller als je ze veel wast. Toch zul je ze moeten wassen, want door het vocht worden er schimmels en ander vuil aangetrokken waardoor je handdoek minder prettig gaat ruiken. Dit is vooral het geval als je je handdoek niet goed laat drogen (door ze op de grond laten liggen!).

Je vergelijkt het een beetje met je haren wassen: wanneer je dit niet doet, of je gebruikt geen goede shampoo, dan ruikt je haar uiteindelijk ook minder prettig.

Witte opgerolde handdoeken met zeep en kruiden

Na op een aardige manier te hebben verzocht om de natte handdoeken toch echt op het rekje te hangen, stop ik ze in de wasmachine en vervolgens in de droger. Hoewel ze weer lekker ruiken, zitten er nu bij alle handdoeken nu kleine draadjes los waardoor ik begin te twijfelen aan de kwaliteit.

Dat er draadjes los zitten, betekent natuurlijk niet dat er volgende week een gat in zit, maar ik maak me wel zorgen over de duurzaamheid van deze handdoeken. Alleen de tijd zal het uitwijzen.

Al met al is dit een goede set met drie heerlijk zachte handdoeken. Ze zijn enorm voordelig en daardoor ideaal voor mensen met een beperkt budget.

Voordelen:

 • Deze handdoeken zijn erg voordelig geprijsd

Nadelen:

 • De duurzaamheid is twijfelachtig

Waar let ik op bij de aankoop van handdoeken?

Handdoeken zijn niet zo lastig om te kopen denk je misschien. Vervolgens ga je zoeken op de welbekende websites en krijg je geen honderden, maar duizenden zoekresultaten. Er is zoveel keuze, dat het maken van een keuze bijna onmogelijk is. Lees hieronder niet alleen waar je op let bij de aankoop van handdoeken, maar ook op hoe je ze mooi houdt.

Afmetingen en soorten handdoeken

Ik heb je al verteld wat de meest gangbare maten voor handdoeken zijn en waar ze voor bedoelt zijn. Bedenk jezelf allereerst waar je je handdoeken voor wilt gebruiken en hoeveel handdoeken je nodig hebt. Overweeg hierbij ook de ruimte die je beschikbaar hebt.

Grote badlakens zijn natuurlijk ideaal en houden je lekker warm na het douchen, maar nemen meer plaats in beslag dan de standaard maat badhanddoeken. De laatste zijn misschien iets minder comfortabel omdat ze kleiner zijn, maar ook van deze handdoeken word je droog.

Kwaliteit van de handdoeken

De kwaliteit van een handdoek hangt af van het gewicht. Dit gewicht wordt aangegeven in gram per m². Handdoeken van betere kwaliteit bevatten vaak meer stof, waardoor deze langer meegaan. Idealiter heeft je handdoek een gewicht van ongeveer 450 g/m² of meer.

Er kleven wel nadelen aan zo'n zware handdoek. Ze nemen niet alleen meer ruimte in beslag, maar ze drogen ook veel langzamer. Als je een dikke, zware handdoek op een wasrekje laat drogen, kan het zeker in de winter een paar dagen duren voordat je handdoek droog is.

Gelukkig zijn de meeste handdoeken bestand tegen hitte waardoor je ze eenvoudig in een goede wasdroger droogt. De droger is overigens een goede manier om je handdoeken te drogen, het is niet alleen snel, maar ze komen er ook extra zacht weer uit.

Blauwe en bruine handdoeken, bovenaanzicht

Nieuwe handdoeken eerst wassen

Voor sommige mensen vanzelfsprekend, maar als je het net als ik altijd druk hebt, heb je vaak geen zin en geen tijd om je nieuwe, zachte handdoeken voor het eerste gebruik te wassen. Toch is het een goed idee om je handdoeken te wassen voordat je ze gebruikt. Op 40 °C wassen is warm genoeg.

Je weet natuurlijk niet waar jouw handdoek mee in aanraking is gekomen in de fabriek of in de winkel. Dat niet alleen: nieuwe handdoeken zijn minder absorberend. Dit komt omdat de katoenvezels nog niet geopend zijn.

Hoe vaker je een handdoek wast, hoe beter deze vocht absorberen en dus afdrogen. Gebruik bovendien geen wasverzachter. Dit klinkt onlogisch, maar wasverzachter geeft de vezels van het katoen een coating waardoor het minder goed absorbeert. Dit gebeurt zelfs bij de beste handdoeken.

Veelgestelde vragen over handdoeken

Waarom worden mijn handdoeken hard? 

Als je je handdoeken aan de buitenlucht laat drogen, dan droogt het laatste laagje water in de handdoek zelf op. Hierdoor plakken de vezels aan elkaar waardoor de handdoek hard en ruw aanvoelt.  

Waarom moet ik mijn handdoeken eerst wassen? 

Je nieuwe handdoeken eerst wassen is altijd een goed idee, want je weet niet waar deze mee in aanraking zijn geweest. Ook helpt het wassen bij het openen van de vezels, waardoor je handdoek vocht beter absorbeert. Hoe meer je je handdoek wast, hoe beter hij absorbeert. 

Hoe vaak moet ik mijn handdoeken wassen? 

Als je je handdoek na gebruik goed laat drogen, is het niet nodig om na elk gebruik je handdoek te wassen. De meeste mensen wassen hun handdoeken na deze drie of vier keer gebruikt te hebben.

Hoe krijg ik mijn handdoeken weer zacht? 

Je krijgt je handdoeken weer zacht door wasverzachter te gebruiken, al heeft dit wel een nadeel: je handdoeken worden minder absorberend. Een goed en milieuvriendelijk alternatief voor wasverzachter is azijn. Giet een beetje azijn (schoonmaakazijn of natuurazijn) in het bakje waar je normaal gesproken wasverzachter in doet, en klaar is Kees.

Een andere manier om je handdoeken weer zacht te krijgen is door deze in de wasdroger te drogen. Let wel op: je handdoeken slijten sneller wanneer je ze in de droger droogt.

Waarom gaan handdoeken stinken?

Als handdoeken niet drogen of te lang vochtig blijven, trekt dit schimmels en ander vuil aan. Hierdoor gaat je handdoek stinken en soms zelfs schimmelen. Dit voorkom je door je handdoek na gebruik goed op te hangen. 

Witte handdoeken met rode roos erop, vooraanzicht

Conclusie

Hopelijk heeft mijn top 5 van beste handdoeken je geholpen bij het kiezen van nieuwe handdoeken. Of je nu de handdoeken van Aquanova kiest, of voor een goedkopere variant gaat, droog zul je worden. Heb jij nog een tip over hoe je je handdoeken mooi en zacht houdt? Laat het ons dan weten! Bedankt voor het lezen. 😄

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram