Het Beste Hoofdkussen voor Elke Slaper

Danai Vorgia

Geschreven door: Danai Vorgia

Het ruggensteuntje voor een goede dag.

Het Beste Hoofdkussen voor Elke Slaper

Een goede nachtrust begint bij het juiste materiaal. Een hoofdkussen is niet zomaar 'iets waar je 's nachts je hoofd op legt'. Het doel van een hoofdkussen is om je ruggengraat neutraal te houden gedurende de nacht. Wat het beste hoofdkussen is voor jou, hangt van een aantal factoren af.

Voordat ik hier verder op in ga, geef ik je een vlug overzicht van de huidige 5 favorieten. Neem je alvast een kijkje, of ga je meteen door naar de koopgids?

Waarom een hoofdkussen kopen?

Slaap is belangrijk! Dit wordt ons met de paplepel ingegoten, maar waarom eigenlijk? Wat maakt slaap nu zo'n essentieel onderdeel van het menselijk leven?

Uit de literatuur blijkt dat een tekort aan slaap de immuunfunctie verslechtert en fysieke en mentale processen negatief beïnvloedt.

Het is dan ook aan te raden om te investeren in je slaapgerei. Goede opties voor jou zijn misschien een waterbed, een boxspring of – lekker klassiek – een goede lattenbodem met een matras.

Hoewel mijn voorkeur uit gaat naar een bed, zou je zelfs uit de voeten kunnen met een slaapbank, bijvoorbeeld als student die weinig ruimte tot beschikking heeft.

De rol van goed slaapgerei is het neutraal houden van de ruggengraat. De sterspeler in je slaapkamer is dan ook het hoofdkussen. Di ehoudt je nek in een zo neutraal mogelijke houding en zorgt dat er niet te veel druk op de wervels komt te staan. Dit voorkomt (op korte en lange termijn) nek- en rugklachten.

Maar wist je dat het neutraal houden van je ruggengraat tijdens je slaap een samenspel is tussen het matras en het hoofdkussen? Hoe harder het matras, hoe minder je er in wegzakt en hoe groter de hoek die je nek maakt om bij het matras te komen. Een dikker kussen is dan nodig om te compenseren voor de ruimte tussen je nek en het matras.

Invelux Hotel Collectie

Invelux Hotel Collectie
Materiaal tijk: Percale
Materiaal vulling: Polyester | Synthetisch | Katoen
Type slaper: Zij-slaper | Buik-slaper | Rug-slaper
Anti-allergie: Ja
Ergonomisch: Ja
Product hoogte: 15 cm
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Swiss Boxkussen Hoofdkussen

Swiss Boxkussen Hoofdkussen
Materiaal tijk: Katoen
Materiaal vulling: Polyester
Type slaper: Buik-slaper | Rug-slaper | Zij-slaper
Anti-allergie: Ja
Ergonomisch: Nee
Product hoogte: 10 cm
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Sleep Comfy

Sleep Comfy
Materiaal tijk: Bamboe
Materiaal vulling: Foam | Traagschuim
Type slaper: Buik-slaper | Rug-slaper | Zij-slaper
Anti-allergie: Ja
Ergonomisch: Ja
Product hoogte: 14 cm
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Hoofdkussen: Hoe maak ik de beste koop?

Naast een goed dekbed – eventueel ook een zomerdekbed – is een belangrijk onderdeel van je slaapuitrusting het hoofdkussen. Zoals ik eerder al uitlegde, is het kussen iets wat je slaapcomfort en fysieke gezondheid kan optimaliseren. Daarom is het belangrijk dat je weet wat een hoofdkussen nu goed maakt. Hier help ik je bij!

Om te bepalen wat voor jou het beste kussen is, zijn er een aantal factoren waarmee je rekening dient te houden. Allereerst is het belangrijk dat het hoofdkussen bij je lichaam, matras en slaapstijl past.

Lichamelijke kenmerken

Een hoger lichaamsgewicht betekent een grotere kracht die op het kussen werkt en het kussen platdrukt. Een steviger kussen dat minder meegeeft, heeft hier minder last van. Het is voor mensen die relatief zwaar zijn van belang een voldoende stevig kussen te kiezen. Stevigheid van een kussen hangt af van het materiaal waar het van gemaakt is. Daar kom ik zo op terug.

Ben je een zijslaper? Dan maakt schouderbreedte ook veel uit. Hoe breder je schouders, hoe groter de ruimte tussen je hoofd en het matras en dus hoe dikker je hoofdkussen dient te zijn!

Een laatste lichamelijk kenmerk dat de keuze van je hoofdkussen kan beïnvloeden is de hoeveelheid vocht die je gedurende de nacht verliest. Zweet je 's nachts flink? Dan ben je gebaat bij materiaal dat makkelijk vocht opneemt, zodat je 's nachts niet ligt te baden in je eigen zweet.

Matras

Het soort matras dat je hebt (bijvoorbeeld een boxspring met een topper) beïnvloedt het soort kussen dat voor je geschikt is. Vooral de hardheid is van belang: hoe zachter je matras is, hoe verder je erin wegzakt en hoe minder ruimte tussen je hoofd en het matras overblijft. Je kussen dient dan minder dik te zijn dan bij een harder matras.

Slaaphouding

Buikslapers liggen met hun hoofd vrijwel direct op het matras en hebben dus weinig tot geen ruimte tussen hun hoofd en het matras. Zij hebben dus hooguit een dun kussen nodig. Een dikker kussen zorgt hier juist voor een ongemakkelijke hoek voor je nek, en is dus geen verstandige keuze.

Voeten die aan de rand van een bed onder de dekens uit komen

Rugslapers daarentegen kunnen wat meer steun gebruiken. Hoewel het misschien niet veel lijkt, is het voor rugslapers fijn wat steun onder vooral de nek te hebben. De nek heeft een holling vergeleken met de bovenrug en het hoofd. Het ligt vaak een stuk comfortabeler wanneer het matras de ruimte tussen de bolling van je ruggengraat en het matras opvult.

Zijslapers hebben – afhankelijk van de breedte van de schouders – wat meer ruimte tussen hun hoofd en het matras dat opgevuld dient te worden.

Voor rug- en zijslapers zijn ergonomische kussens een goede uitkomst. Ergonomische kussens zijn steviger en bevatten verhogingen die dienen om de nek goed te ondersteunen.

Manusje van alles?

Er zijn ook kussens op de markt voor de slaper die verschillende slaapstijlen hanteert. Deze kussen hebben lagere en hogere zijdes, zodat je altijd het juiste bij de hand hebt.

Nu je op basis van je matras, fysieke kenmerken en slaaphouding weet waar je naar op zoek moet gaan, is het tijd om je toe te spitsen op het kussen zelf. De eigenschappen van belang bij het maken van je keuze staan hieronder toegelicht.

Materialen

De vulling van het kussen bestaat mogelijk uit dons en veren, polyestervezels, kapok of schuim. Schuimkussens zijn van koudschuim, traagschuim of latexschuim.

Dons en veren

Kussens van dons en veren zijn geschikt voor rug- en buikslapers. Deze kussens zijn vormbaar, wat voor sommigen een voordeel is. Ze zijn hierdoor helaas niet geschikt voor relatief zware mensen of zijslapers, omdat ze niet zo stevig zijn. Daarnaast gaat het hier om een dierlijk product, wat voor veganisten geen optie is.

Een groot voordeel van donzen en veren kussens is dat ze goed de warmte reguleren en vocht absorberen. Dat is prettig wanneer je het 's nachts aardig warm krijgt of veel zweet.

grijze deken en kussens op bed

Veren kussens gaan iets langer mee en zijn wat steviger dan kussens van dons. Er bestaan ook kussens met een combinatie van veer en dons. Houd in gedachten dat kussens van dons wel gewassen kunnen worden, maar veren kussens niet – dus een kussen met een combinatie van de twee kun je niet wassen.

Een mogelijk nadeel van donzen en veren kussens is daarnaast dat ze vatbaarder zijn voor huisstofmijt in vergelijking met andere materialen.

Polyestervezels

Kussens waarvan de vulling bestaat uit polyestervezels zijn relatief goedkoop. Ze zijn wasbaar en minder vatbaar voor huisstofmijt dan dons en veren. Een nadeel van deze kussens is dat ze warm zijn en minder goed vocht absorberen dan dons en veren.

Zweet je 's nachts en wil je een polyester kussen? Dan kun je het best voor een polyester kussen met een katoenen tijk kiezen.

Qua slaaphouding is dit kussen moeilijk in te delen. Omdat polyestervezels redelijk snel klonteren, zakt het kussen ook wat sneller in elkaar, waardoor het dun wordt. Daarmee wordt het dan ook geschikt voor buikslapers.

Kapok

Kapok is een volledig natuurlijk materiaal dat goed vocht absorbeert en temperatuur reguleert. Daarnaast is kapok ook bacteriewerend.

Deze kussens zijn bovendien stevig en dus met name geschikt voor rug- en zijslapers. Een nadeel is dat ze niet wasbaar zijn en daardoor een kortere levensduur hebben.

Schuim

Kussens van schuim zijn over het algemeen duurder dan kussens van dons, veren en polyester. Kussens van schuim ruiken wat sterker dan andere materialen, maar in ruil daarvoor behouden ze hun vorm beter en zijn steviger dan kussens van dons, veren en polyester.

Kussens van schuim zijn daarmee geschikt voor zij- en rugslapers en voor mensen die relatief zwaar of groot zijn.

Er zijn drie verschillende soorten schuim te onderscheiden: traagschuim, koudschuim en latex schuim.

Kussen van traagschuim vormen zich naar het lichaam en van de verschillende schuimkussens zijn traagschuim kussens het comfortabelst. Ze bieden echter wel minder stevigheid dan bijvoorbeeld koud- en latex schuim.

Koudschuim is veerkrachtiger dan traagschuim, waardoor er minder kuilen in het kussen ontstaan in vergelijking met traagschuim. Koudschuim ventileert goed en reguleert vocht beter dan traagschuim.

Latexschuim is steviger dan andere materialen, maar ventileert minder goed dan koudschuim. Latex gaat daarnaast ook langer mee dan andere schuimsoorten. Latex en koudschuim zijn koeler dan traagschuim.

Specificaties van hoofdkussens vergelijken

Materiaal tijkMateriaal vullingType slaperAnti-allergieErgonomischProduct hoogte
1Invelux Hotel CollectiePercalePolyester | Synthetisch | KatoenZij-slaper | Buik-slaper | Rug-slaperJaJa15 cm
2Swiss Boxkussen HoofdkussenKatoenPolyesterBuik-slaper | Rug-slaper | Zij-slaperJaNee10 cm
3Sleep ComfyBamboeFoam | TraagschuimBuik-slaper | Rug-slaper | Zij-slaperJaJa14 cm
4Cloudpillo HoofdkussenPolyesterFoam | TraagschuimBuik-slaper | Rug-slaper | Zij-slaperJaJa50 cm
5Hoofdkussen van CozySense®BamboeMicrovezel | TraagschuimBuik-slaper | Rug-slaper | Zij-slaperJaJa20 cm

Invelux Hotel Collectie

Materiaal tijk: Percale

Materiaal vulling: Polyester | Synthetisch | Katoen

Type slaper: Zij-slaper | Buik-slaper | Rug-slaper

Anti-allergie: Ja

Ergonomisch: Ja

Product hoogte: 15 cm

Swiss Boxkussen Hoofdkussen

Materiaal tijk: Katoen

Materiaal vulling: Polyester

Type slaper: Buik-slaper | Rug-slaper | Zij-slaper

Anti-allergie: Ja

Ergonomisch: Nee

Product hoogte: 10 cm

Sleep Comfy

Materiaal tijk: Bamboe

Materiaal vulling: Foam | Traagschuim

Type slaper: Buik-slaper | Rug-slaper | Zij-slaper

Anti-allergie: Ja

Ergonomisch: Ja

Product hoogte: 14 cm

Cloudpillo Hoofdkussen

Materiaal tijk: Polyester

Materiaal vulling: Foam | Traagschuim

Type slaper: Buik-slaper | Rug-slaper | Zij-slaper

Anti-allergie: Ja

Ergonomisch: Ja

Product hoogte: 50 cm

Hoofdkussen van CozySense®

Materiaal tijk: Bamboe

Materiaal vulling: Microvezel | Traagschuim

Type slaper: Buik-slaper | Rug-slaper | Zij-slaper

Anti-allergie: Ja

Ergonomisch: Ja

Product hoogte: 20 cm

Tijk

De tijk is het omhulsel van het hoofdkussen, waar het vulmateriaal in zit. Wanneer de tijk van een kussen te dun is, kan het materiaal – met name dons en/of veren – er doorheen steken.

De meeste tijken zijn van katoen, maar deze kunnen ook van zijde of polyester gemaakt zijn. Je weet wellicht al dat katoen veel vocht opneemt en het lichaam afkoelt als het warm is. Polyester is hier minder goed in, maar kost minder geld.

Satijn is op zich geen type stof, maar duidt op de manier waarop een textiel is geweven. Zo hebben we katoen- en polyestersatijn. Dit zegt in principe weinig en geeft alleen aan dat de tijk lekker glad aanvoelt en een zekere glans heeft.

Vorm

Kussens van dons, veer en polyester hebben vaak dezelfde vorm: rechthoekig en steeds dikker naar het midden.

Kussens van schuim zijn vaak afgestemd op de slapers waar ze voor dienen: rug- en zijslapers. Ze zijn vaak zo gevormd dat ze het hoofd en de nek goed ondersteunen. Deze kussens noemt men ook wel 'ergonomische kussens', omdat ze nekklachten trachten te voorkomen.

Dikte

De meeste kussens zijn doorgaans zo'n 10 tot 12 cm dik zijn. Ergonomische kussens hebben vaak een variërende dikte om de holling van je nek opvullen, vooral als ze gemaakt zijn voor slapers die meerdere slaaphoudingen hanteren.

De juiste dikte voor je hoofdkussen is daarmee afhankelijk van je slaaphouding, lichamelijke kenmerken en de eigenschappen van je matras.

Ik raad je sterk aan om daarom eens in een beddenwinkel wat kussens uit te proberen op een matras dat vergelijkbaar is met het jouwe. Zo weet je zeker dat je het juiste kussen aanschaft.

De 5 beste hoofdkussens op een rij

1. Invelux Hotel Collectie

1. Invelux Hotel Collectie
Materiaal tijk: Percale
Materiaal vulling: Polyester | Synthetisch | Katoen
Type slaper: Zij-slaper | Buik-slaper | Rug-slaper
Anti-allergie: Ja
Ergonomisch: Ja
Product hoogte: 15 cm

2. Swiss Boxkussen Hoofdkussen

2. Swiss Boxkussen Hoofdkussen
Materiaal tijk: Katoen
Materiaal vulling: Polyester
Type slaper: Buik-slaper | Rug-slaper | Zij-slaper
Anti-allergie: Ja
Ergonomisch: Nee
Product hoogte: 10 cm

3. Sleep Comfy

3. Sleep Comfy
Materiaal tijk: Bamboe
Materiaal vulling: Foam | Traagschuim
Type slaper: Buik-slaper | Rug-slaper | Zij-slaper
Anti-allergie: Ja
Ergonomisch: Ja
Product hoogte: 14 cm

4. Cloudpillo Hoofdkussen

4. Cloudpillo Hoofdkussen
Materiaal tijk: Polyester
Materiaal vulling: Foam | Traagschuim
Type slaper: Buik-slaper | Rug-slaper | Zij-slaper
Ergonomisch: Ja
Product hoogte: 50 cm

5. Hoofdkussen van CozySense®

5. Hoofdkussen van CozySense®
Materiaal tijk: Bamboe
Materiaal vulling: Microvezel | Traagschuim
Type slaper: Buik-slaper | Rug-slaper | Zij-slaper
Anti-allergie: Ja
Ergonomisch: Ja
Product hoogte: 20 cm

Veelgestelde vragen over hoofdkussens

Wat voor soorten vulling zijn er voor hoofdkussens?

Hoofdkussens kunnen gevuld zijn met dons en veren, polyestervezels of schuim. Een schuim kussen kan van koudschuim, traagschuim of latexschuim zijn.

Hoe houd je je hoofdkussen schoon?

Dons- of polyesterkussens kun je in de wasmachine wassen op 60 °C en mogen zelfs in de droger. Een veren kussen kun je beter naar de stomerij brengen, omdat de veren in de wasmachine aan elkaar gaan plakken. Kussens van latex kun je niet wassen, en kussens van koud- en traagschuim dien je op de hand te wassen.

Hoelang gaat een hoofdkussen mee?

De levensduur van een hoofdkussen hangt af van het materiaal waar het van gemaakt is. Een kussen van dons en veren gaat ongeveer vijf jaar mee, kussens van polyestervezels gaan ongeveer drie jaar mee, kussens van traag- en koudschuim gaan twee à drie jaar mee, en kussens van latexschuim gaan doorgaans langer mee, ook zo'n vijf jaar.

Welk hoofdkussen bij nekklachten?

Bij nekklachten is het sterk aan te raden voor een ergonomisch kussen te gaan. Welk hoofdkussen het geschiktst is, hangt echter ook af van je lichamelijke kenmerken en slaaphouding.

Conclusie

Je weet nu dat lichaamsgewicht, schouderbreedte, stevigheid van je matras, slaapstijl, eventuele klachten en de hoeveelheid die je zweet beïnvloeden welk materiaal, dikte, vorm en stevigheid je ideale kussen heeft. Neem nog even een kijkje naar de top 5 nu je weet waar je naar op zoek bent.

Veel slaapcomfort toegewenst, en laat het ons vooral even weten als je nog tips, vragen of andere opmerkingen hebt!

Was dit artikel behulpzaam?

Danai Vorgia
Productexpert

Student Bewegingswetenschappen met een voorliefde voor het brein. Als ik niet met mijn neus in de boeken zit, ben ik waarschijnlijk in de sportschool of in de Egeïsche Zee.