De Beste Inbouw Vaatwasser: de Top 5

Vaatwasser bovenaanzicht
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

Inhoudsopgave

Afwassen: je komt er niet aan onderuit. Tegenwoordig heeft dan ook bijna iedereen een vaatwasser in de keuken staan. Het mooiste is natuurlijk een inbouw  vaatwasser, zodat hij verborgen is. Wij hebben voor je uitgezocht wat de beste inbouw vaatwasser is en daarnaast een handige top 5 voor je gemaakt.

Top 5 Beste Inbouw Vaatwassers

Siemens SN678X36TE

Siemens vaatwasser vooraanzicht, houten keukenkastje
Beste op de markt
5/5

Type: Volledig geïntegreerd
Aantal couverts: 13
Geluidsniveau: 42 dB

Droogtechniek: Zeoliet
Jaarlijkse energie: €48,53
Duur ecoprogramma: 225 min

Bosch SMV25AX01N

Beste koop
4.5/5

Type: Volledig geïntegreerd
Aantal couverts: 12
Geluidsniveau: 48 dB

Droogtechniek: Condens
Jaarlijkse energie: €66,70
Duur ecoprogramma: 210 min

Siemens SN535S00CE

Siemens vaatwasser vooraanzicht
Beste half-geintegreerde vaatwasser
4/5

Type: Half geïntegreerd
Aantal couverts: 13
Geluidsniveau: 46 dB

Droogtechniek: Condens
Jaarlijkse energie: €60,26
Duur ecoprogramma: 210 min

AEG FUE53610ZM

AEG vaatwasser vooraanzicht
Beste onderbouw vaatwasser
3.5/5

Type: Onderbouw
Aantal couverts: 13
Geluidsniveau: 44 dB

Droogtechniek: Ventilatie
Jaarlijkse energie: €53,82
Duur ecoprogramma: 237 min

Beko Din24310

Beko vaatwasser vooraanzicht
Beste vaatwasser voor een klein budget
3/5

Type: Volledig geïntegreerd
Aantal couverts: 13
Geluidsniveau: 48 dB

Droogtechniek: Ventilatie
Jaarlijkse energie: €63,80
Duur ecoprogramma: 210 min

Een stukje geschiedenis

Vrouw in de jaren 1800 met een kop thee

Al sinds mensen servies gebruiken, moet er worden afgewassen. De eerste persoon die heeft geprobeerd een vaatwasser te ontwikkelen was Joel Houghton. Aan hem werd een patent verleent voor een machine waarmee de vaat gedaan kon worden.

Dit was een grote, ronde tobbe met een hendel die met de hand werd bediend. Door de hendel te duwen, ging het water in de tobbe klotsen en hierdoor zou de vaat schoongemaakt moeten worden. Dit werkte natuurlijk niet en de uitvinding werd niet verder ontwikkeld.

Josephine Garis Cochrane was een dame die van stijlvolle feestjes hield en deze dan ook vaak organiseerde. Met de feestjes kwam afwas, veel afwas.

Ondanks haar bedienden de afwas voor haar deden, stoorde ze zich er toch aan. Bovendien waren de bedienden niet bepaald voorzichtig met haar porseleinen servies, waardoor er vaak wat brak.

Ze besloot zelf een vaatwasser uit te vinden. Samen met de hulp van mechanicus George Butters, begon ze in haar schuur aan de bouw van een vaatwasser. In 1883 overleed de echtgenoot van Josephine en door een grote schuld die hij achterliet, werd het ontwikkelen van de vaatwasser haar werk.

Samen met Butters ontwikkelde Josephine een vaatwasser die de vaat wel schoon kreeg. Het was een slim gesloten systeem met onder in een koperen warmtereservoir waarin een rek stond om de vaat in te zetten. De kast werd vervolgens gevuld met zeep en water waarna de pomp werd aangedreven door een slinger die met de hand werd bediend. 

De sproeiarm werd aangedreven door een wiel. Deze sproeiarm spoelde de vaat schoon. Als de vaat schoon was, trok je de stop uit de tobbe en het water liep vanzelf weg. 

Hiermee was de Cochrane vaatwasser geboren. Er werden verschillende patenten toegekend en de grote doorbraak kwam in 1893 op een wereldtentoonstelling in Chicago. Het was vooral de horeca die interesse hadden. Josephine richtte haar eigen bedrijf op: de voorloper van het latere KitchenAid wat nu bekend staat als Whirlpool. 

Lege vaatwasser, zij-aanzicht

De 5 Beste Inbouw Vaatwassers op een Rij

#1 Siemens SN678X36TE – Beste op de markt

Type: Volledig geïntegreerd
Aantal couverts: 13

Droogtechniek: Zeoliet
Jaarlijkse energiekosten: €48,53

Geluidsniveau: 42 dB
Tijdsduur ecoprogramma: 225 min

Eigenschappen

 • Nishoogte: 81,5 cm – 87,5 cm
 • Nisbreedte: 60 cm
 • Nisdiepte: 55 cm

Het eerste wat me bij deze vaatwasser opvalt, is de prijs. Het is niet de meest prijsvriendelijke inbouw vaatwasser die ik ben tegengekomen en mijn verwachtingen zijn daardoor hoog.

Siemens vaatwasser met openstaande deur
5/5

Deze vaatwasser is volledig geïntegreerd, extra stil en met jaarlijkse energiekosten van €48,53, ook energiezuinig. Het Zeolith droogsysteem zorgt ervoor dat zelfs plastic bakjes droog worden. 

Gebruiksgemak

Ik ben erg benieuwd naar deze vaatwasser. De reviews die ik heb gelezen zijn namelijk erg lovend!

De indeling van deze vaatwasser is zoals bij de meeste vaatwassers flexibel: de steunen in de bovenste en onderste lade kun je inklappen waardoor je meer kwijt kunt. Er is plaats voor 13 couverts en het bestek leg je in een aparte lade in plaats van een mandje.

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan bestek-lades zoals bij deze Siemens vaatwasser. De bestek-lade van deze vaatwasser is bovendien verstelbaar. Dat komt vooral van pas als je bijvoorbeeld grote pollepels erin wilt doen.

Aan de binnenkant van de machine zit een beladingssensor die de hoeveelheid vaat meet en daarop de hoeveelheid water instelt. Op deze manier bespaar je ook meteen op energiekosten!

Tevens vind je in deze vaatwasser een intensieve zone: onderin de vaatwasser plaats je extra vieze vaat. Hier wordt extra sproeidruk en een extra hoge temperatuur toegepast zodat ook je meest hardnekkig vuile vaat ook écht schoon wordt.

Bediening van Siemensvaatwasser in de deur, bovenaanzicht

Een leuke bijkomstigheid van deze inbouw vaatwasser is de vloerprojectie. Doordat de vaatwasser volledig is ingebouwd zie je niet of de vaatwasser aan staat: Siemens heeft dit probleem opgelost door vloerprojectie te gebruiken. Onderaan de vaatwasser zit een kleine projector die op je vloer gericht staat: je leest op je vloer de resterende tijd af!

Deze vaatwasser is naast deze handigheid met een geluidsniveau van 42 dB ook nog eens erg stil. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld een open keuken hebt. Door het lage geluidsniveau heb je geen last van het geluid terwijl je bijvoorbeeld aan film kijkt.

Alvorens die film te starten, stel je deze vaatwasser in via het paneel aan de bovenkant van de deur. Je kiest simpelweg het reinigingsprogramma en drukt op start. Je kunt er ook voor kiezen om de bijbehorende app te downloaden, want deze vaatwasser maakt namelijk gebruik van WiFi.

Dit apparaat heeft maar liefst tien programma’s waaruit gekozen kan worden en de HomeConnect app helpt je bij het kiezen van het juiste programma. Dit is vooral handig in het begin, als je de machine nog niet goed kent.

Daarna is de HomeConnect app leuk, maar zolang ik zelf de vaatwasser moet in- en uitruimen, vind ik de app nog overbodig. Je vindt hem hoe dan ook in de Google Playstore of in de App Store.

Resultaat

Door de ruime keuze aan programma’s wordt je vaat altijd schoon. Door de zeoliet droogtechniek wordt bovendien alles goed droog; je hebt geen last van condensdruppels en vochtig plastic. Deze vaatwasser is tevens erg zuinig en daarmee draag je een steentje bij aan een beter milieu.

Kortom: een ideale inbouw vaatwasser voor als je budget geen grenzen kent. 

Voordelen

Nadelen

#2 Bosch SMV25AX01N – Beste koop

Type: Volledig geïntegreerd
Aantal couverts: 12

Droogtechniek: Condens
Jaarlijkse energiekosten: €66,70

Geluidsniveau: 48 dB
Tijdsduur ecoprogramma: 210 min

Bosch vaatwasser met openstaande deur
4.5/5

Eigenschappen

 • Nishoogte: 81,5 cm – 87,5 cm
 • Nisbreedte: 60 cm
 • Nisdiepte: 55 cm

Deze inbouw vaatwasser van Bosch levert uitstekende resultaten tegen een relatief lage aanschafprijs.

Gebruiksgemak

Deze vaatwasser heeft ruimte voor 12 couverts en heeft een los bestekmandje. Wat me opvalt, is dat de bovenste verdieping vrij laag zit: je kunt hier borden met een doorsnede van 27 cm op kwijt en dat is bijna de maat van een groot bord. Je kunt verder de steunen in beiden verdiepingen neerklappen om op die manier meer ruimte te creëren.

Met een geluidsniveau van 48 dB is dit echter niet de stilste vaatwasser op de markt, dus als je een open keuken hebt, is deze vaatwasser wellicht niet de beste keuze. 

Wat wel fijn is, is de mogelijkheid om alle wasprogramma’s te verkorten, zodat je ook een halve vaat zo energiezuinig mogelijk kunt reinigen. Daarnaast heeft deze machine een beladingssensor, waardoor het waterverbruik wordt aangepast naar gelang de hoeveelheid vaat in de vaatwasser. 

Ondanks de energiezuinige programma’s is deze vaatwasser met de jaarlijkse energiekosten van €66,70 niet de meest milieuvriendelijke keuze. Daar tegenover staat wel de vriendelijke aanschafprijs. De afweging tussen waarop je wilt besparen laat ik aan jou over!

Verder kun je kiezen uit vier verschillende temperaturen waardoor je zelfs je meest kwetsbare glazen toch in de vaatwasser kunt doen.

Ten slotte krijg je nog een extra mate van controle met de startuitstelfunctie. Hiermee zet je de vaatwasser voordat je naar bed gaat aan en word je de volgende ochtend wakker met schone vaat!

Bosch inbouw vaatwasser in witte keuken, vooraanzicht

Resultaat

Dit is een prima inbouw vaatwasser die uitstekende prestaties levert. Zelfs als de vaatwasser volledig beladen is, wordt deze goed schoon en droog. Hij is echter wel minder geschikt voor open keukens door het geluidsniveau van 48 dB.

Heb jij een gesloten keuken – of maakt een beetje lawaai je niet zoveel uit – en ben je bovendien op zoek naar een prijsvriendelijke inbouw vaatwasser? Dan is de Bosch inbouw vaatwasser de ideale keuze voor je!

Voordelen

Nadelen

#3 Siemens SN535S00CE – Beste half geïntegreerde vaatwasser

Type: Half geïntegreerd
Aantal couverts: 13

Droogtechniek: Condens
Jaarlijkse energiekosten: €60,26

Geluidsniveau: 46 dB
Tijdsduur ecoprogramma: 210 min

Eigenschappen

 • Nishoogte: 81,5 cm – 87,5 cm
 • Nisbreedte: 60 cm
 • Nisdiepte: 55 cm

Deze Siemens vaatwasser is half geïntegreerd wat inhoudt dat het bedieningspaneel zichtbaar is, maar dat de voorkant van de machine bedekt is met een paneel van jouw keuze. 

Hij heeft plaats voor 13 couverts wat hem geschikt maakt voor een groot huishouden. Daarnaast kun je beide lades flexibel indelen.

Siemens vaatwasser vooraanzicht
4/5

Gebruiksgemak

Bij deze vaatwasser is alleen het bedieningspaneel zichtbaar. Het bedieningspaneel van deze Siemens vaatwasser is van RVS en ziet er strak uit, maar uit ervaring weet ik dat je werkelijk alles ziet op RVS. Dit wordt vingerafdrukken wegpoetsen!

Aan de binnenkant vind je een bestekmandje en zowel boven als beneden zijn de steunen neer te klappen waardoor je grotere potten, pannen en schalen kwijt kunt. 

Het is niet de meeste energiezuinige vaatwasser, maar hij heeft verschillende opties om het waterverbruik te beperken. Doordat de beladingssensor de hoeveelheid vaat meet, wordt de hoeveelheid water hierop afgestemd. Daarnaast is er een energiezuinig programma: deze doet er wel iets langer over, maar verbruikt minder water.

Bedieningspaneel Siemens vooraanzicht

Hij is gemakkelijk te bedienen via het paneel aan de voorkant. Je kiest het programma aan de linkerkant via de druktoetsen en recht kies je de extra opties zoals bijvoorbeeld de startuitstelfunctie. Deze is vooral nuttig als je de vaatwasser ‘s nachts wilt laten draaien en/of als je op bepaalde tijden een goedkoper energietarief hebt. 

Met een geluidsniveau 46 dB is hij redelijk stil, maar het snelle programma is luidruchtiger dan de rest van de programma’s. Houd hier rekening mee als je een open keuken hebt. 

Deze vaatwasser maakt verder gebruik van een condens-droogsysteem. Dit werkt prima, maar plastic bakjes worden er niet goed droog mee. Droog deze dus even met de hand af, of laat ze net als ik wat langer in de vaatwasser liggen. 😬

Resultaat

De Siemens SN535S00CE wast je vaat goed schoon en dankzij de energiebesparende opties doe je dit op de meest energiezuinige manier.

De vaatwasser is daarnaast erg gemakkelijk te bedienen via de druktoetsen op het bedieningspaneel aan de voorkant. Richt je vingers wel voorzichtig: RVS is een vingerafdrukkenmagneet!

Voordelen

Nadelen

#4 AEG FUE53610ZM – Beste onderbouw vaatwasser

Type: Onderbouw
Aantal couverts: 13

Droogtechniek: Ventilatie
Jaarlijkse energiekosten: €53,82

Geluidsniveau:  44 dB
Tijdsduur ecoprogramma: 237 min

Binnenkant AEG vaatwasser
3.5/5

Eigenschappen

 • Nishoogte: 82 cm – 88 cm
 • Nisbreedte: 60 cm
 • Nisdiepte: 57 cm

Deze onderbouw vaatwasser wordt direct onder je keukenblad geplaatst en heeft dus geen boven- en zijpanelen. Hij heeft wel een voorpaneel waardoor je ziet dat het apparaat een vaatwasser is.

Hij heeft verder plaats voor 13 couverts en is met €53,83 aan jaarlijkse energiekosten een energiezuinige vaatwasser.

Gebruiksgemak

Met zes programma’s om uit te kiezen is er altijd wel een programma beschikbaar die bij jouw vaat past. Er is zelfs een programma wat automatisch de hoeveelheid water instelt afhankelijk van de belading. Hierdoor wordt er niet onnodig veel water gebruikt. 

Het bestek gaat in het uitneembare mandje wat onder in de vaatwasser staat. Daarnaast kun je de bovenste verdieping flexibel indelen door de steuntjes die je naar boven klapt. 

Bovendien kun je ook kiezen voor een eco-programma waardoor je nog meer energie bespaart. Dit programma is overigens niet ideaal als je haast hebt: het duurt bijna 4 uur!

Een ander interessant detail is dat deze vaatwasser nadat het programma is afgelopen, zichzelf opent. Hierdoor ontstaat er een natuurlijke luchtstroom waardoor je vaat op een natuurlijk en energiezuinige manier droogt. 

Via de druktoetsen is de vaatwasser gemakkelijk te bedienen. Je kiest het programma, vervolgens zie je het gekozen programma op het display en aan de rechterkant kun je het programma verder aanpassen met extra opties.

Sproei-arm AEG vaatwasser, boven-aanzicht

AEG maakt verder gebruik van een ProClean sproeiarm: deze zorgt ervoor dat zelfs bij een volledig geladen vaatwasser het water overal bij kan en zodoende alle vaat goed schoon wordt.

Deze vaatwasser is ten slotte met zijn geluidsniveau van 44 dB bovendien behoorlijk stil en daarom ook geschikt om in een open keuken te plaatsen. 

Resultaat

De vaat wordt niet alleen zeer schoon, maar ook nog eens goed droog in deze vaatwasser. Hij is stil en energiezuinig, maar heeft verder niet teveel poespas om rekening mee te houden.

Als je dus op zoek bent naar een milieu-vriendelijke en energiezuinige onderbouw vaatwasser zonder veel gedoe eromheen, dan is dit de ideale keuze voor jou.

Voordelen

Nadelen

#5 Beko DIN24310 – Beste vaatwasser voor een klein budget

Type: Volledig geïntegreerd
Aantal couverts: 13

Droogtechniek: Ventilatie
Jaarlijkse energiekosten: €63,80

Geluidsniveau: 48 dB
Tijdsduur ecoprogramma: 210 min

Eigenschappen

 • Nishoogte: 82 cm – 87 cm
 • Nisbreedte: 59,9 cm
 • Nisdiepte: 55,5 cm

Deze voordelige Beko inbouw vaatwasser is volledig geïntegreerd en heeft plaats voor 13 couverts. Dat maakt dit model zeer geschikt voor een gezin van gemiddeld formaat.

Beko openstaande vaatwasser
3/5

Gebruiksgemak

De bediening van deze vaatwasser vind je aan de bovenkant van de deur. Hier stel je het programma in en pas je eventueel ook de temperatuur of de duur van het programma aan. Deze vaatwasser heeft vijf programma’s: eco, delicaat, intensief, kort en automatisch. Daarnaast kun je voorspoelen en extra lang laten drogen. 

Als je aangekoekte pannen hebt, gebruik dan het intensieve programma. Deze gebruikt hogere temperaturen en krijgt zelfs schalen met aangekoekt eten schoon. Heb je maar een klein beetje afwas, dan kun je het toch in de vaatwasser stoppen zonder je schuldig te voelen over onnodig waterverbruik: de halve belading-optie stel je namelijk in bij elk programma.

Het Quick & Shine programma wast daarentegen al je vaat schoon binnen 30 minuten: of het nu licht bevuilt, is of normaal bevuilt. 

Dit is verder een inbouw vaatwasser zonder toeters en bellen; hij heeft geen ingewikkelde functies om uit te kiezen, maar wél alle handige programma’s waar je het vaakste gebruik van maakt. 

Met 48 dB aan geluidsniveau is het niet de stilste vaatwasser, maar als je het ecoprogramma gebruikt lijkt het geluidsniveau wat lager te liggen. 

Deze vaatwasser is naast niet echt stil te zijn ook niet de meest energiezuinige: per jaar betaal je ongeveer €63,80. Daar staat wel tegenover dat deze vaatwasser enorm prijsvriendelijk is, zelfs met de energiekosten boven op de aanschafprijs.

Rode beker in vaatwasser

Resultaat

Deze vaatwasser levert verassende goede resultaten. Het drogen van plastic bakjes is iets minder succesvol, je laat deze simpelweg in de vaatwasser liggen en ze worden vanzelf wel een keer droog. 😅 Hij is verder eenvoudig te bedienen en heeft geen overbodige functies waarmee je jezelf in de war kunt brengen. 

Bovendien is hij erg voordelig geprijsd. Helaas is hij minder energiezuinig en het is niet de stilste vaatwasser met een geluidsniveau van 48 dB, maar dat hoort een beetje bij de prijscategorie waar deze vaatwasser in valt.

Als je op zoek bent naar een voordelige inbouw vaatwasser die volledig geïntegreerd is en bovendien zeer degelijke resultaten levert, dan is dit de juiste keuze voor jou.

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Wat voor jou de beste inbouw vaatwasser is hangt van veel praktische zaken af. Denk niet alleen aan de ruimte die je hebt zoals de afmetingen van de nis, maar hoe groot je huishouden is, is ook belangrijk. 

Het type inbouw vaatwasser

Er zijn drie types inbouw vaatwassers:

 • Volledig geïntegreerd: zoals de naam al doet vermoeden is deze volledig in je keuken ingebouwd en kunt aan de buitenkant niet zien dat er een vaatwasser aanwezig is.
 • Half geïntegreerd: Deze vaatwasser is zichtbaar, maar niet volledig. Over het algemeen is vooral de bediening zichtbaar aan de buitenkant.
 • Onderbouw: Deze vaatwasser bouw je in onder het keukenblad en heeft dus geen panelen aan de zij- of bovenkant. Je kijkt dus tegen de vaatwasser aan.

De afmetingen van de vaatwasser

De afmetingen van je vaatwasser zijn enorm belangrijk omdat het om een inbouw machine gaat. Als deze niet in de daarvoor bestemde nis past, is dit erg vervelend te noemen! Het is niet het einde van de wereld, maar je moet de vaatwasser retourneren en vervolgens weer een nieuwe uitkiezen.

Gelukkig hebben de meeste inbouw vaatwassers dezelfde of bijna dezelfde afmetingen. Bovendien hebben ze verstelbare poten waardoor ze in hoogte verstelbaar zijn.

Het frontpaneel moet ook opgemeten worden, want deze geeft je vaatwasser hetzelfde uiterlijk als de rest van je keuken. 

Coolblue heeft een handige gids over hoe je de nismaten van je keuken opmeet. Zie de video hieronder voor details!

Het energieverbruik

Vergeet bij aankoop niet na te denken over het energieverbruik van het apparaat. Als het energieverbruik hoog is, gaat daarmee ook je energierekening omhoog. In die zin kan het alom bekende gezegde kloppen: “Goedkoop is duurkoop”.

Sommige vaatwassers hebben gelukkig ook energiebesparende functies, zoals bijvoorbeeld sensoren die de hoeveelheid vaat meten en daarmee het waterverbruik aanpassen, een energiezuinig programma of een korter programma voor een halve lading vaat. Deze dragen allemaal bij aan het verminderen van het energieverbruik. 

Welke programma's zijn handig?

Welke programma’s handig voor jou zijn, hoeven nog niet handig voor mij te zijn. Er zijn bijvoorbeeld vaatwassers met een speciaal programma voor babyflesjes. Er wordt hier een hoge temperatuur gebruikt om eventuele ziektekiemen te doden en daarna nog eens extra gespoeld, zodat er geen zeepresten achterblijven.

Heel handig als je een baby hebt, natuurlijk. Als je echter geen baby hebt, dan is dit programma geheel overbodig. 

Een eco-programma daarentegen is wel handig voor zo’n beetje iedereen. Het programma doet er vaak wel wat langer over, maar verbruikt veel minder water waardoor je energiekosten omlaag gaan.

Daarnaast is een extra voorzichtig programma ook wel handig voor al je dure wijnglazen of duur servies dat hoge temperaturen niet overleeft.

Besteklade of -mandje

Sommige vaatwassers hebben een lade voor het bestek, anderen gebruiken een mandje. Je bestek wordt in zowel een mandje als lade goed schoon, mits je ze op de correcte manier gebruikt. Dit betekent dat je het bestek met het vieze gedeelte naar boven gericht in het mandje zet, en het mandje niet te vol maakt. Verdeel je bestek dan ook goed.

Voor een lade geld hetzelfde: leg het bestek niet te dicht op elkaar. Hoe meer ruimte er tussen je bestek zit, hoe schoner het wordt.

Welke fijner in gebruik is, is persoonlijke voorkeur. Ik vind een mandje vaak in de weg staan en heb het idee dat het bestek in een lade schoner wordt, maar dit kan ook komen door het verkeerd gebruiken van het mandje. 🤫

Mokken in de vaatwasser, vooraanzicht

Het geluidsniveau van de vaatwasser

Heb je een open keuken, dan is het een goed idee om te kijken naar het geluidsniveau van de vaatwasser. Sommige vaatwassers zijn luidruchtig en kunnen echt storend zijn als je bijvoorbeeld een film aan het kijken bent. 

Als je een gesloten keuken hebt, maakt het geluidsniveau over het algemeen niet zoveel uit.

Onderhoud

Helaas zijn er geen vaatwassers die zichzelf reinigen: dit is iets wat je zelf regelmatig moet doen. Als je je vaatwasser goed onderhoudt, verleng je natuurlijk de levensduur van het apparaat.  

Zorg ervoor dat er altijd zout in het zoutreservoir zit, zelfs als je vaatwastabletten claimen dat dit niet nodig is. Zout neutraliseert hard water. Als je dit niet gebruikt, krijg je de welbekende witte aanslag op je glazen. 

Dat niet alleen: kalk kan de onderdelen van je vaatwasser onherstelbaar beschadigen. Vergeet vooral het zout niet bij te vullen als je in een hard water omgeving woont. Kalkaanslag ontstaat sneller wanneer het water hard is. 

Draai af en toe ook eens een heet programma. Hiermee lost al het achtergebleven vet op. Maak daarnaast ook alle filters goed schoon: het belangrijkste filter vind je onder in de vaatwasser en ziet eruit als een soort mandje. Hier verzamelt vuil zich en als deze te vol zit, krijgt de vaatwasser problemen met afpompen. Dat niet alleen, het kan ook vervelend gaan ruiken.

De sproeiarmen kunnen eveneens verstopt raken waardoor de watertoevoer en de waterdruk wordt beïnvloed. Deze kun je meestal heel eenvoudig losklikken en uitspoelen. Dit doe je eens per maand.

Het diep reinigen van je vaatwasser met een speciaal middel is daarnaast ook een goed idee. Dit doe eens per maand en zorgt ervoor dat alle zeep- vuil en vetresten oplossen. 

Wijnglazen in vaatwasser, bovenaanzicht

Budget

Als je een klein budget hebt en hieraan bent gebonden, dan heeft het weinig zin om naar de topmodellen te kijken. Gelukkig zijn er inbouw vaatwassers verkrijgbaar in elke prijsklasse. 

Vaak betaal je meer voor een vaatwasser met meerdere programma’s en opties zoals een liftfunctie, binnenverlichting, of een flexibele indeling om er zo maar een paar te noemen. Je hebt in principe maar één programma nodig om je vaat mee te doen. Hou hier rekening mee en val niet voor de marketing trucs. 

Veel gestelde vragen

Als eerste moet je letten op de nismaten. Meet de nis die voor de vaatwasser is bestemd nauwkeurig op en vergelijk deze met de afmetingen van de inbouw vaatwasser. Komen ze overeen? Dan zit je goed! Zo niet, dan zul je op zoek moeten naar een alternatief model.

De prijzen van inbouw vaatwassers beginnen bij ongeveer €300 voor het goedkoopste model, terwijl je voor het paradepaardje onder de vaatwassers bijna €2000 neer kunt tellen.

Conclusie

Hopelijk heb ik je op weg geholpen bij het maken van een keuze. Of je nu de Beko kiest of de Siemens, één ding is zeker: op de hand afwassen behoort tot de verleden tijd!

Wil je een berichtje achterlaten, dan kan dat hieronder. 👇 Bedankt voor het lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *