De Lekkerste Boterham met Kaas met de Beste Kaasschaaf

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Voor het perfecte plakje kaas.

De Lekkerste Boterham met Kaas met de Beste Kaasschaaf

Wist je dat ze lang niet in elk land een kaasschaaf gebruiken? Alleen in landen waar veel kaas word gegeten, zoals Nederland, Duitsland en Scandinavië, zijn kaasschaven gebruikelijk. Met een goede kaasschaaf krijg je het perfecte plakje kaas. In dit artikel lees je waar je op let wanneer je op zoek gaat naar de beste kaasschaaf.

Waarom een kaasschaaf kopen?

Een Nederlandser product als kaas is er bijna niet te vinden. Ik ken dan ook weinig mensen die niet genieten van een stukje kaas, wat voor kaas het ook is. Wist je dat wij als Nederlander gemiddeld zo'n 17 kilo kaas per jaar eten? Dat zijn blokjes, schaafsel, maar natuurlijk ook plakjes.

Er is niets lekkerder dan een ontbijt met vers sap uit de beste citruspers, een gekookt eitje dat net uit de eierkoker komt, en een vers broodje met kaas.

Je kunt natuurlijk kiezen om een plakje te snijden met een mes, maar deze zijn vaak te dik en niet egaal. Heb je een kaasschaaf in huis, maar is hij nergens te bekennen? Dan bied een dunschiller een tijdelijke oplossing, maar hou er rekening mee dat deze een rommeltje van je kaas maakt.

Wat je nodig hebt, is natuurlijk een goede kaasschaaf. Hiermee maak je de mooiste plakjes kaas en je blok kaas blijft er bovendien aantrekkelijk uitzien. Wist je dat er verschillende kaasschaven voor verschillende soorten kaas zijn? Je leest er in de onderstaande koopgids meer over.

Boska Kaasschaaf Monaco+

Boska Kaasschaaf Monaco+
Materiaal: RVS
Ophangbaar: Nee
Vaatwasserbestendig: Ja
Product breedte: 7,5 cm
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Boska Kaasschaaf Copenhagen

Boska Kaasschaaf Copenhagen
Materiaal: RVS
Ophangbaar: Nee
Vaatwasserbestendig: Ja
Product breedte: 7,4 cm
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Boska Kaasschaaf Zacht Milano+

Boska Kaasschaaf Zacht Milano+
Materiaal: Hout | RVS
Ophangbaar: Nee
Vaatwasserbestendig: Ja
Product breedte: 7,5 cm
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Hoe koop ik de beste kaasschaaf?

Een kaasschaaf heeft een doelstelling en dat is het snijden van mooie, dunne plakjes kaas. Niet alle kaasschaven zijn echter hetzelfde. Je leest er hieronder meer over.

Materiaal

Bij voorkeur is je kaasschaaf gemaakt van RVS. De meeste kaasschaven van RVS zijn geschikt voor de vaatwasser en blijven lang mooi. Ze zijn licht van gewicht, maar weer niet zo licht dat ze gemakkelijk uit je handen vallen.

Vermijd kaasschaven met houten handvaten. Hoewel ze er misschien mooi uitzien, zijn ze lastig schoon te maken en bovendien minder duurzaam.

Ophangbaar

Hang jij graag alles op? Kijk dan of de kaasschaaf een handvat met een opening heeft. Hieraan bevestig je eventueel een touwtje waaraan je je kaasschaaf ophangt. Er zijn ook speciale magnetische rails verkrijgbaar. Hieraan plak je als het ware je kaasschaaf. Dat scheelt weer gedoe met touwtjes.

Gebruiksgemak

Een kaasschaaf moet eenvoudig in gebruik zijn, anders laat je hem liggen (of hangen) en gebruik je hem niet. Hij moet fijn in de hand liggen en mooie plakjes kaas snijden, zonder deze op te rollen.

Volgens de fabrikant zijn alle kaasschaven goed en maken ze allemaal het perfecte stukje kaas. Lees je de reviews, dan lees je soms wel anders. Het is daarom belangrijk om reviews te lezen: hierdoor krijg je een beter beeld van de kaasschaaf en vooral over hoe fijn deze is in gebruik.

Eigenschappen van een kaasschaaf vergelijken

MateriaalOphangbaarVaatwasserbestendigProduct breedte
1Boska Kaasschaaf Monaco+RVSNeeJa7,5 cm
2Boska Kaasschaaf CopenhagenRVSNeeJa7,4 cm
3Boska Kaasschaaf Zacht Milano+Hout | RVSNeeJa7,5 cm
4Orthex Jonge-kaasschaafRVSJaJa7,4 cm
5Boska Kaasschaaf Milano+Kunststof | RVSNeeJa7,5 cm

Boska Kaasschaaf Monaco+

Materiaal: RVS

Ophangbaar: Nee

Vaatwasserbestendig: Ja

Product breedte: 7,5 cm

Boska Kaasschaaf Copenhagen

Materiaal: RVS

Ophangbaar: Nee

Vaatwasserbestendig: Ja

Product breedte: 7,4 cm

Boska Kaasschaaf Zacht Milano+

Materiaal: Hout | RVS

Ophangbaar: Nee

Vaatwasserbestendig: Ja

Product breedte: 7,5 cm

Orthex Jonge-kaasschaaf

Materiaal: RVS

Ophangbaar: Ja

Vaatwasserbestendig: Ja

Product breedte: 7,4 cm

Boska Kaasschaaf Milano+

Materiaal: Kunststof | RVS

Ophangbaar: Nee

Vaatwasserbestendig: Ja

Product breedte: 7,5 cm

Verschillende snijbladen

Er zijn harde kazen en zachte kazen. Voor harde kazen heb je een scherper mes nodig dan voor een zachtere kaas. Een kaasschaaf met een gekarteld snijvlak is vaak scherper en daardoor geschikter voor hardere kazen.

Er zijn ook kaasschaven die een speciale coating op het blad hebben. Dit is een non-stick coating die er voor zorgt dat de kaas niet aan de kaasschaaf plakt. Zo'n kaasschaaf gebruik je voor zowel harde als zachte kazen, maar zijn vooral in het laatste geval erg handig.

Dan zijn er ook nog kaasschaven met een korter en langer blad. Een kaasschaaf met een kort blad is bedoeld voor zachtere kazen. Jongere kaas is zachter en blijft sneller aan het blad plakken: hierdoor werkt een kaasschaaf met een korter blad beter. Hardere kaas breekt sneller, waardoor een kaasschaaf met een langer blad geschikter is.

De 5 beste kaasschaven op een rij

1. Boska Kaasschaaf Monaco+

1. Boska Kaasschaaf Monaco+
Materiaal: RVS
Ophangbaar: Nee
Vaatwasserbestendig: Ja
Product breedte: 7,5 cm

2. Boska Kaasschaaf Copenhagen

2. Boska Kaasschaaf Copenhagen
Materiaal: RVS
Ophangbaar: Nee
Vaatwasserbestendig: Ja
Product breedte: 7,4 cm

3. Boska Kaasschaaf Zacht Milano+

3. Boska Kaasschaaf Zacht Milano+
Materiaal: Hout | RVS
Ophangbaar: Nee
Vaatwasserbestendig: Ja
Product breedte: 7,5 cm

4. Orthex Jonge-kaasschaaf

4. Orthex Jonge-kaasschaaf
Materiaal: RVS
Ophangbaar: Ja
Vaatwasserbestendig: Ja
Product breedte: 7,4 cm

5. Boska Kaasschaaf Milano+

5. Boska Kaasschaaf Milano+
Materiaal: Kunststof | RVS
Ophangbaar: Nee
Vaatwasserbestendig: Ja
Product breedte: 7,5 cm

Veelgestelde vragen over de kaasschaaf

Hieronder beantwoord ik een paar van de meestgestelde vragen over kaasschaven.

Wat is een kaasschaaf in het Engels?

In de Engelse taal word een kaasschaaf een 'cheese slicer' genoemd, maar let op: in de meeste Engelstalige landen kent men geen kaasschaven zoals wij deze kennen.

Wat voor kaasschaaf gebruik je voor oude kaas?

Om oude kaas te snijden, gebruik je een scherpe kaasschaaf met een lang snijvlak. Oudere kaas breekt snel af. Het snijvlak vangt de kaas op.

Wie heeft de kaasschaaf uitgevonden?

De kaasschaaf is uitgevonden door de uit Noorwegen afkomstige Thor Bjørklund. Hij liet zich inspireren door de houtschaaf. In 1927 begon de massaproductie en werden kaasschaven al snel ook buiten Noorwegen geïntroduceerd.

Kaas die ligt te rijpen, op een rij. Vooraanzicht

Conclusie

Hopelijk heb je dankzij dit artikel een weloverwogen keuze gemaakt en schaaf je inmiddels de perfectste plakjes kaas! Heb je nog een goede tip of suggestie, laat dan zeker een berichtje achter. Bedankt voor het lezen! 🧀

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot accountmanager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.