Top 5 Beste Keukenmachines

Philips Viva HR7530 grote draaiknop
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

Inhoudsopgave

Hakken, snijden, mixen, raspen, kneden…. Tegenwoordig neemt een keukenmachine deze klusjes van je over! Een keukenmachine is tijdsbesparend, ruimtebesparend en geldbesparend. De vraag is dan ook: wat is de beste keukenmachine?

Er zijn ruim 300 verschillende keukenmachines verkrijgbaar – om maar even een beeld te schetsen van hoeveel opties je eigenlijk hebt. Om de zoektocht naar die enigmatische beste keukenmachine gemakkelijker voor je te maken, heb ik een top vijf voor je samengesteld.

Top 5 Keukenmachines

Magimix Cuisine Systeme 4200XL

Magimix 4200 vooraanzicht
Beste op de markt
5/5

Inhoud: 3 liter
Vermogen: 950 watt
Vaatwasbestendig: Ja, 40 °C

Opbergmogelijkheid: Ja
Garantie: 3 + 30 jaar
Functies: Mixen, hakken, snijden, kloppen, kneden, raspen, persen

 

Philips Viva Collection HR7530/00

Philipsviva hr7530 vooraanzicht
Beste Koop
4.7/5

Inhoud: 2,1 liter
Vermogen: 850 watt
Vaatwasbestendig: Ja

Opbergmogelijkheid: Nee
Garantie: 2 jaar
Functies: Mixen, hakken, snijden, kloppen, kneden, raspen, persen

Bosch Multitalent 8 MC812S820

Bosch Multitalent vooraanzicht
Beste voor deeg
4.3/5

Inhoud: 3,9 liter
Vermogen: 1250 watt
Vaatwasbestendig: Ja

Opbergmogelijkheid: Nee
Garantie: 2 jaar
Functies: Mixen, hakken, snijden, kloppen, kneden, raspen, persen

Magimix Cuisine Systeme 5200XL

Magimix 5200 vooraanzicht
Beste voor professioneel gebruik
3.7/5

Inhoud: 1,2 liter
Vermogen: 1100 watt
Vaatwasbestendig: Ja, 40°C

Opbergmogelijkheid: Ja
Garantie: 3 + 30 jaar
Functies: Mixen, hakken, snijden, kloppen, kneden, raspen, persen

Philips Daily Collection HR7320

Philips daily collectionhr 7320 vooraanzicht
Beste budget-optie
3.4/5

Inhoud: 2,1 liter
Vermogen: 700 watt
Vaatwasbestendig: Ja

Opbergmogelijkheid: Nee
Garantie: 2 jaar
Functies: Mixen, hakken, snijden, kloppen, kneden, raspen

Wat is een keukenmachine?

Een keukenmachine gebruik je om te kloppen, kneden en mixen. De meeste keukenmachines kunnen ook snijden en raspen.

Door een keukenmachine aan te schaffen heb je dus geen kleine keukenapparaten zoals een staafmixer of hakmolen meer nodig. Je bespaart met de aanschaf hiervan zodoende niet alleen geld, maar ook ruimte.

Een keukenmachine garandeert het vereenvoudigen en versnellen van het bereidingsproces van je ingrediënten. Of die belofte ook waar gemaakt wordt, is afhankelijk van hoe degelijk zo’n machine in elkaar gezet is. Om jou de hoofdpijn te besparen, heb ik de vijf meest degelijke keukenmachines voor je op een rij gezet.

Gesneden champignon, ui en paprika op een snijplank

De 5 Beste keukenmachines op een Rij

#1 Magimix Cuisine Systeme 4200XL – Beste op de markt

Inhoud: 3 liter | Vermogen: 950 watt | Opbergmogelijkheid: Ja
Vaatwasbestendig: Ja, tot 40 °C | Garantie: 3 + 30 jaar
Functies:
Hakken, kloppen, kneden, mixen, raspen, snijden

Accessoires

Magimix 4200XL met accessoires
5/5

De volgende accessoires worden standaard meegeleverd met de keukenmachine:

 • Mengkom van 1,2 liter
 • Mengkom van 2,6 liter
 • Mengkom van 3 liter
 • 2 raspschijven
 • 2 snijschijven
 • Hakmes
 • Kneedmes
 • Eiwitklopper
 • Spatel
 • Opbergdoos
 • Receptenboek

Functies

Van mayonaise, tot pesto en gehakt; van taartdeeg tot rauwkost: deze keukenmachine van Magimix doet het allemaal.

Het is de ultieme droom onder keukenmachines; het stereotype dat je zo vaak op televisie tegenkomt. Hij raspt en snijdt in vooraf instelbare diktes, wat je op zijn beurt regelt door het gebruik van de verschillende rasp- en snijschijven.

Eiwitten kloppen is eveneens een eenvoudig klusje met de meegeleverde eiwitklopper. Dit is een van de elementen die je lang niet bij alle keukenmachines tegenkomt, zoals je zult zien bij de volgende items in onze lijst.

Het stalen mes gebruik je uiteraard om ingrediënten mee te hakken en mixen, terwijl je met het kneedmes allerlei soorten deeg kneedt.

Hoewel dit laatste ook over langere perioden zeer goed gaat met deze machine, moet je wel even rekening houden met het gebruik van 950 watt. Hierdoor kan bij erg langdurig gebruik de motor afslaan.

± 1150 watt was daarom wellicht een betere keuze geweest voor dit apparaat – in ieder geval wat betreft het langduriger kneden van deeg.

De snelheid van de draaibewegingen wordt verder – afhankelijk van wat je bereidt – automatisch aangepast. Ten slotte heeft dit apparaat een roerfunctie, een continue-functie en pulsactie ingebouwd.

Gebruiksgemak

Er worden drie verschillende mengkommen met verschillende inhouden meegeleverd met deze keukenmachine. Je kunt je vast inbeelden in welke situaties dat bij jou persoonlijk goed van pas komt!

Voor het wat grotere en grovere werk zoals kneden kun je bijvoorbeeld de mengkom van 3 liter gebruiken. Voor het maken van sausjes zoals mayonaise heb je niet zoveel ruimte nodig, dus dan volstaat de kleinere mengkom van 1,2 liter.

De Magimix 4200XL is verder eenvoudig in gebruik. Je vindt de bediening op de voorkant van het apparaat en het bestaat uit drie simpele toetsen: stop, auto en pulse.

Let wel op: als de machine op “auto” staat en je klikt de kan en deksel vast, dan begint de motor meteen met lopen. Dit is niet per sé onveilig aangezien de deksel er al op zit, maar wel even schrikken.

Alle accessoires van deze keukenmachine kunnen ten slotte direct in de vaatwasser, maar wel op lage temperatuur. Meer dan 40 °C kunnen ze niet verdragen.

Magimix 4200xl overzicht met voorbeeld gerechten

Resultaat

De resultaten zijn uitstekend. Het apparaat bedien je gemakkelijk en je kunt er eigenlijk niet fout mee gaan. Je kneedt er deeg mee, maar de motor slurpt zo’n 950 watt.

Dit is in feite genoeg voor dit werkje, maar als Magimix hier nog zo’n 100 – 200 watt bovenop had geschept, zou het risico dat de motor doorbrandt en afslaat aanzienlijk minder zijn geweest.

Je krijgt maar liefst 30 jaar garantie op de motor van deze machine. Dát is pas vertrouwen hebben in je product.

Voordelen

Nadelen

Philips Viva hr7530 met accessoires
4.7/5

#2 Philips Viva Collection HR7530/10 – Beste Koop

Inhoud: 2,1 liter | Vermogen: 850 watt | Opbergmogelijkheid: Nee
Vaatwasbestendig: Ja | Garantie: 2 jaar 
Functies: Mixen, hakken, snijden, kloppen, kneden, raspen, persen

Accessoires

In de doos van de Philips Viva Collection HR7530 vind je naast de keukenmachine ook:

 • 2 rasp- en snijschijven
 • Hakmes
 • Emulsie-schijf
 • Blender
 • Hakmolen
 • Citruspers
 • Mengkom van 2,1 liter

Functies

Met meer dan 31 functies zijn er bijna geen limieten op wat je bereidt met deze keukenmachine: gerechten zoals ontbijt, diner en dessert, brood, sausjes, gemalen koffiebonen, enzovoorts.

Daarnaast pers je met deze keukenmachine ook gemakkelijk een sinaasappeltje: er wordt namelijk een citruspers meegeleverd. 

Voor het wat robuustere werk gebruik je de multifunctionele toebehoren om ingrediënten te hakken, pureren en malen met het S-mes. Snijden en hakken doe je daarnaast met de 2- in-1-schijf.

Een van deze snijschijven is zelfs speciaal ontworpen om de perfecte frietjes te kunnen snijden. 🍟

Philips Viva HR7530 grote draaiknop

Gebruiksgemak

De Philips Viva Collection HR7530 is niet alleen eenvoudig in elkaar te zetten, maar ook eenvoudig in gebruik. Je vindt de draaiknop waarmee je alles bedient aan de voorkant van het apparaat.

Je kunt drie snelheden instellen; om noten te hakken heb je bijvoorbeeld meer kracht nodig dan wanneer je een avocado pureert. Daar heeft Philips rekening mee gehouden.

Daarnaast kun je ook gemakkelijk pulseren via de draaiknop. De grote vultrechter zorgt ervoor dat je niet teveel voor hoeft te snijden.

De mengkom van 2,1 liter is helaas te klein om grote hoeveelheden ingrediënten in te mixen en te snijden. Voor een klein gezin is deze mengkom echter waarschijnlijk voldoende.

Alle onderdelen kunnen verder de vaatwasser in. Dat scheelt je weer een hoop afwaswerk. Na de uitneembare onderdelen weer uit de afwasser te hebben gehaald, kun je deze samen met het compacte apparaat zelf kwijt in een lade of kast zonder hier veel ruimte aan kwijt te zijn.

Resultaat

Dit is een zeer prettige machine met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Hij heeft een hoop handige functies waar je dankbaar gebruik van zult maken als je ook maar een beetje thuis bent in de keuken.

Zoals eerder genoemd is de mengkom aan de kleine kant dus wellicht minder geschikt voor bijvoorbeeld het kneden van brooddeeg.

Pureren, mixen, snijden – waar je hem ook voor gebruikt, de resultaten zijn absoluut een compliment waard.

Voordelen

Nadelen

#3 Bosch Multitalent 8 MC812S820 – Beste voor Deeg

Inhoud: 3,9 liter | Vermogen: 1250 watt | Opbergmogelijkheid: Nee
Vaatwasbestendig: Ja | Garantie: 2 jaar
Functies: Mixen, hakken, snijden, kloppen, kneden, raspen, persen

Accessoires

Bosch multitalent met accessoires
4.3/5

Deze toebehoren vind je in de doos:

 • Mengkom van 3,9 liter
 • Hakmes
 • Kneedmes
 • Ballongarde
 • Raspschijf
 • Snijschijf
 • Blender opzetstuk
 • Citruspers opzetstuk

Functies

Met de grote mengkom van 3,9 liter en de krachtige motor van 1250 watt is deze keukenmachine ideaal voor het kneden van zwaarder deeg zoals koekjesdeeg en deeg voor taartbodems. Deze degen nemen best wat ruimte in beslag en hebben kracht nodig om goed gekneed te worden.

De Bosch MC812S820 maakt verder gebruik van het universele WaveCut-mes. Dit mes snijdt dankzij het grote snijvlak en de getande rand extra nauwkeurig door alle ingrediënten heen.

Je kiest bij gebruik uit vijf standen en je krijgt de optie om met intervallen snijden. Er is ook een pulse-functie aanwezig.

Je bent overigens niet gebonden aan het maken van enkel en alleen eten: met het blender opzetstuk maak je lekker smoothies of shakes en met de citruspers maak je de gezondste sappen.

Onderhoud

Het vergt wat oefening om deze machine te “begrijpen” en ik raad je dan ook aan om in plaats van eerst de handleiding te lezen, juist eerst een filmpje te kijken op YouTube! De bovenstaande video is hier een voorbeeld van.

Alle onderdelen kunnen in de vaatwasser. Wees voorzichtig met het opbergen van de onderdelen; wordt geen opbergsysteem meegeleverd en veel van de meegeleverde accessoires zijn scherp.

De meeste onderdelen kun je in de kan bewaren, maar ze passen er niet allemaal in. Houdt hier dus rekening mee bij aanschaf en zorg dat je een plekje hebt om de accessoires op te bergen.

Resultaat

Deze machine levert uitstekende resultaten. Hij is door zijn krachtige motor en grote mengkom ideaal voor het kneden van deeg.

Houd er wel rekening dat het in het misschien allemaal wat lastig is en dat je misschien niet meteen het beste resultaat bereikt. Hierdoor geldt in dit geval: oefening baart kunst!

Voordelen

Nadelen

3.7/5

#4 Magimix Cuisine Systeme 5200XL – Beste voor professioneel gebruik

Inhoud: 1,2 liter | Vermogen: 1100 watt | Opbergmogelijkheid: Ja
Vaatwasbestendig: Ja, tot 40c | Garantie: 30 + 3 jaar
Functies:
Mixen, hakken, snijden, kloppen, kneden, raspen, persen

Accessoires

Meegeleverde toebehoren:

 • Mengkom van 1,2 liter
 • Mengkom van 2,6 liter
 • Mengkom van 3,6 liter
 • 4 raspschijven
 • 3 snijschijven
 • Hakmes
 • kneedmes
 • Eiwitklopper
 • Spatel
 • Citruspers opzetstuk
 • Pureer opzetstuk
 • Sapcentrifuge opzetstuk
 • Opbergdoos
 • Receptenboek

Functies

De mogelijkheden van deze Magimix machine zijn bijna grenzeloos. Door de vele accessoires en de krachtige motor van 1100 watt is deze keukenmachine uitermate geschikt voor intensief gebruik. Hij pakt elk karwei moeiteloos aan.

Hij past naar gelang van de ingrediënten de snelheid altijd automatisch aan, dus daar kun je in principe niet fout mee gaan. Er zijn geen programma’s of verschillende snelheden waar je uit kunt kiezen: dat doet deze machine helemaal zelf.

Deze machine wordt geleverd met maar liefst drie mengkommen van verschillende grootte. De grootste is 3,6 liter en is groot genoeg voor 8 porties.

Daarnaast is de motor krachtig genoeg om zwaardere degen te kneden en maak je met de gladste purees en met de smoothiekit de gezondste smoothies. 🍍🍉🥝

Gebruiksgemak

Zoals alle Magimix keukenmachines, is ook dit apparaat eenvoudig in gebruik. Je vindt de bediening aan de voorkant. Je kunt wederom kiezen uit stop, auto en pulse. Ook hier geldt dat de motor meteen aanslaat als de kan en deksel vast worden geklikt terwijl de machine op de auto-stand staat.

Zoals eerder genoemd past de machine zijn snelheid automatisch aan. Erg handig, want zo worden je ingrediënten nooit te fijn of blijven ze nooit te grof.

Ben je klaar met de Magimix? Dan kun je bijna achterover leunen: alle toebehoren zijn vaatwasbestendig, dus je hoeft ze alleen in de vaatwasser te stoppen en je bent klaar.

Er wordt tevens een handige opbergdoos meegeleverd waar je alles na het vaatwasprogramma in kunt doen. Gebruik deze ook: de meeste toebehoren zijn immers vlijmscherp.

Opbergdoos met accessoires

Resultaat

Deze machine brengt je perfectie en dat mag je ook wel verwachten van een keukenmachine van dit kaliber. Doordat de machine automatisch de snelheid bepaalt, worden de ingrediënten gemixt, gesneden en gehakt zoals het hoort.

Met de grootste mengkan van 3,6 liter komt je deeg perfect tot zijn recht, terwijl de kleinere mengkommen ideaal zijn om bijvoorbeeld supergladde sausjes mee te maken.

Op de motor van deze keukenmachine zit net als bij de Magimix Cuisine Systeme 4200XL maar liefst 30 jaar garantie. Je kunt er dus rustig van op aan dat deze keukenmachine een hele poos meegaat.

Voordelen

Nadelen

#5 Philips Daily Collection HR7320 – Beste budget-optie

Inhoud: 2,1 liter | Vermogen: 700 watt | Opbergmogelijkheid: Nee
Vaatwasbestendig: Ja | Garantie: 2 jaar | Functies: Mixen, hakken, snijden, kloppen, kneden, raspen

Accessoires

Philips Daily Collection met accessoires
3.4/5
In de doos vindt je naast de keukenmachine ook:
 • Foodprocessor
 • Rasp- en snijschijf
 • Hakmes
 • Emulsie-schijf
 • Blender

Functies

Dankzij de meegeleverde accessoires kun je kneden, kloppen, raspen, snijden, mixen en blenden. Wat mij betreft is dit veel meer dan ik van een gemiddelde budgetmachine zou verwachten!

Deze keukenmachine heeft dan ook 19 functies waaruit je kunt kiezen. Je maakt moeiteloos sauzen, soepen, maar verwerkt ook deeg en je hakt moeiteloos harde en zachtere ingrediënten.

Wil je meringue maken, dan klop je met deze keukenmachine je eiwitten tot perfectie. Wil je iets pureren voor je kleintje? Geen probleem: hierbij komt de blend-functie tot zijn recht.

Gebruiksgemak

Zoals alle Philips keukenmachines is ook deze machine eenvoudig in gebruik. Er wordt gewerkt met kleurcoderingen zodat het haast onmogelijk is om de fout in te gaan.

Je bedient deze machine via de grote draaiknop aan de voorkant van het apparaat: er zijn drie snelheden waaruit je kunt kiezen.

Er wordt geen opbergdoos meegeleverd voor de accessoires, maar de meeste kun je kwijt in de mengkan als deze niet gebruikt word. Het snoer heeft overigens wel een opbergmogelijkheid.

De toebehoren kunnen allemaal in de vaatwasser. Hoe sneller je deze dus inruimt, hoe sneller je – hopelijk! – op de bank kunt ploffen na je uitgesloofd te hebben in de keuken.

Gezien het compacte formaat kun je naderhand alles opbergen in een kast of lade zonder deze in zijn geheel kwijt te zijn aan het apparaat.

Philips Daily Collection op de keukentafel

Resultaat

Deze prijsvriendelijke keukenmachine scoort goed op alle eindproducten. Misschien is de mengkom wat te klein en de motor net iets te zwak om deeg écht goed te kunnen kneden, maar het is verder een oerdegelijk apparaat.

Hij hakt moeiteloos hardere ingrediënten zoals noten fijn, en maakt heerlijke smoothies met de meegeleverde blenderkan. Ben je dus niet van plan om je eigen brood- of pizzadeeg te gaan maken en wil je wat geld besparen, dan is dit je beste optie!

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Er zijn een aantal eigenschappen waar een keukenmachine altijd aan moet voldoen:

 • Hij moet stevig en stabiel zijn. Je wilt niet dat de keukenmachine je hele aanrecht over springt terwijl je aan het mixen bent.
 • Veiligheid. Dit is een hele belangrijke eis en gelukkig zijn de meeste keukenmachines van tegenwoordig veilig. De motor hoort zodoende te stoppen zodra het deksel wordt verwijdert. Je mag de messen ook niet aan kunnen raken tijdens gebruik, dus de afstand tussen de opening en messen moet groot genoeg zijn. Verder is het handig om een goed opbergsysteem te hebben, want de toebehoren zijn vlijmscherp.

Bovenstaande eigenschappen zijn echt de minimale eisen waaraan een goede keukenmachine aan moet voldoen. Er zijn natuurlijk nog andere eigenschappen die belangrijk zijn.

Restafval

Er mogen geen stukjes groente/fruit/wat je ook maakt, onder het deksel achterblijven. Dit is niet alleen zonde van het eten, maar levert ook weer meer schoonmaakwerk o.

Onderhoud

Je onttrekt je hier simpelweg niet aan: het schoonmaken van de keukenmachine en zijn toebehoren is geen leuk karweitje, maar het moet gebeuren. Het kost tijd en je moet voorzichtig zijn als je je niet wilt snijden aan de vlijmscherpe toebehoren.

Sommige onderdelen kunnen in de vaatwasser en dat scheelt je veel tijd en frustratie. De meeste fabrikanten raden desondanks toch een handwasbeurt aan. De vaatwasser gebruikt nou eenmaal agressievere producten om te reinigen dan een flesje afwasmiddel en daarnaast kun je zelf de temperatuur van het kraanwater beheren.

De onderdelen zullen langer mooi en functioneel blijven als je ze met de hand afwast, maar zo af en toe de vaatwasser gebruiken kan geen kwaad en bespaart je tijd. Het is hoe dan ook een handige optie om te hebben.

keukenmachine onderdelen in de vaatwasser

Functies

De meeste keukenmachines kunnen allemaal mixen, kneden, hakken, raspen en snijden. Is dit het enige waar je een de machine voor gaat gebruiken, dan heb je keuze genoeg.

Wil je ook af en toe een sapje kunnen maken, kijk dan of er een citruspers mee wordt geleverd.

Gebruik je hem vooral om brood mee te maken, te kneden dus, let dan op de grootte van de mengkom en het vermogen. Sommige degen zijn dik en zwaar: het vergt veel kracht om deze te kneden.

Wattage en/of motorsterkte

Hoe groter het vermogen van de motor is, hoe krachtiger de keukenmachine. Wil je vooral deeg kneden, dan is het verstandig om een keukenmachine met een hoger wattage te kiezen.

Hetzelfde geldt voor hardere ingredienten: om deze fijn te hakken is meer kracht nodig dan voor bijvoorbeeld het pureren van een banaan. Denk dus goed na over waar je de keukenmachine vooral voor gaat gebruiken en pas hier je wattage-eisen op aan.

Veel gestelde vragen

Met een keukenmachine kun je groente hakken, vlees malen, groente en fruit snijden en raspen, maar ook ingrediënten mixen. Sommige keukenmachines kunnen zelfs deeg kneden en eiwitten kloppen.

Niets. “Foodprocessor” is het Engelse woord voor keukenmachine.

In de keuken van restaurants kom je vaak Magimix en KitchenAid tegen. Dit zijn betrouwbare merken en deze staan voor kwaliteit. Uiteraard zijn er ook andere merken waar je van op aan kunt, zoals bijvoorbeeld Philips, Bosch, Kenwood en Moulinex.

Rudolph van Veen is in zijn uitzendingen gespot met een KitchenAid mixer.

Conclusie

De wereld van de keukenmachines kan best overweldigend zijn en daarom hebben ik dit artikel voor je geschreven. Ik hoop dat je nu een duidelijk overzicht hebt en dat deze je helpt bij het kiezen van de beste keukenmachine.

Heb je zelf een van de bovenstaande keukenmachines en/of een onmisbare tip voor ons? Laat dan hieronder een berichtje achter.👇Bedankt voor het lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *