De Top 5 Beste Keukenweegschalen

Digitale keukenweegschaal met meel erin
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

Inhoudsopgave

Houd je van kokkerellen en bakken? Dan is de beste keukenweegschaal een must! Wist je dat er bijna 700 verschillende keukenweegschalen te krijgen zijn? Daarom heb ik de vijf beste keukenweegschalen voor je op een rijtje gezet.

Top 5 Beste Keukenweegschalen

Soehnle Page Aqua Proof

Soehnle Aquaproof weegschaal
Beste op de markt
5/5

Tarrafunctie: Ja
Weegeenheden: Kilo, pounds
Maximaal gewicht: 10 kil

Nauwkeurigheid: 1 gram
Stroomvoorziening: Accu/batterij
Dataweergave: Digitaal

Soehnle Page Profi 200

Soehnle Profi keukenweegschaal bovenaanzicht
Beste koop
4.5/5

Tarrafunctie: Ja
Weegeenheden: Kilo, pounds
Maximaal gewicht: 15 kilo

Nauwkeurigheid: 1 gram
Stroomvoorziening: Accu/batterij
Dataweergave: Digitaal

Beurer KS25 RVS

Beurer weegschaal met kom vooraanzicht
Beste keukenweegschaal met kom
4/5

Tarrafunctie: Ja
Weegeenheden: Kilo, pounds
Maximaal gewicht: 3 kilo

Nauwkeurigheid: 1 gram
Stroomvoorziening: Accu/batterij
Dataweergave: Digitaal

Typhoon Bella Keukenweegschaal 

Typhoon Bella weegschaal vooraanzicht, witte achtergrond
Beste analoge keukeweegschaal
3.5/5

Tarrafunctie: Nee
Weegeenheden: Kilo, pounds
Maximaal gewicht: 4 kilo

Nauwkeurigheid: 20 gram
Stroomvoorziening: N.v.t.
Dataweergave: Analoog

Digitale Keukenweegschaal – Precisie Weegschaal

Digitale weegschaal bovenaanzicht
Beste voor een klein budget
3/5

Tarrafunctie: Ja
Weegeenheden: Kilo, Pounds
Maximaal gewicht: 5 kilo

Nauwkeurigheid: 1 gram
Stroomvoorziening: Batterij
Dataweergave: Digitaal

De geschiedenis van de weegschaal

Het is de menselijke hand die begonnen is met wegen en daarmee de oudste weegschaal is. Verschillende objecten werden geruild en verhandeld en het inschatten van het gewicht werd met de blote hand gedaan.

Erg precies was dit natuurlijk niet waardoor er regelmatig onenigheden zouden zijn ontstaan. Daarom ontwikkelde 7000 jaar geleden de Babyloniers een weegschaal. Het waren niet meer dan gelijkarmige balansen met onderhangende schalen. 

Pas 4500 jaar geleden pasten de Grieken gerichte ijkmethodes toe. Hierdoor werd het weegproces steeds preciezer. In oude geschriften is terug te lezen dat de oude handelaren het afwegen van hun producten erg serieus namen: het gewicht was vaak nauwkeurig tot op de enkele gram. 

Het waren echter de Romeinen die de balans verder ontwikkelden. Zij ontwikkelden de gelijkarmige balans verder door er een ongelijkarmige balans van te maken. De Romeinse balans had slechts één schaal, terwijl de andere kant van de arm een verschuifbaar contragewicht had. Hiermee werd de balans in evenwicht gebracht.

Deze balans werd eeuwen gebruikt en pas in 1670 door de Fransman Robbeval verbeterd. Deze had twee bovenliggende schalen die werden geplaatst op één arm. Dit systeem zorgde ervoor dat de schaaltjes altijd stil stonden, in tegenstelling tot de hangende schalen van de Romeinen. Het in balans brengen van deze schaaltjes was een tijdsrovende klus: Robbeval loste dit probleem op.

De keukenweegschaal zoals we die nu kennen, werd pas in de 20e eeuw uitgevonden. Er zijn nu zelfs weegschalen verkrijgbaar waarmee je het vetpercentage in je lichaam meet. Deze personenweegschaal communiceert zijn gegevens draadloos naar een app in je telefoon. De mogelijkheden met weegschalen zijn inmiddels bijna grenzeloos.

Oude weegschaal met gewichten, vooraanzicht

De 5 Beste Keukenweegschalen

#1 Soehnle Page Aqua Proof– Beste op de markt

Tarrafunctie: Ja
Weegeenheden: Kilo, pounds

Maximaal gewicht: 10 kilo
Nauwkeurigheid: 1 gram

Stroomvoorziening: Accu/ batterij
Dataweergave: Digitaal

Het eerste wat me opvalt bij deze keukenweegschaal is het behoorlijk stevige prijskaartje wat er aan hangt. Dat zorgt natuurlijk voor hoge verwachtingen!

Zodra ik hem uit de verpakking haal, voel ik hoe robuust deze weegschaal is. Met zijn gewicht van bijna één kilo is het niet de lichtste keukenweegschaal, maar hierdoor voelt hij wel stevig aan. 

Hij is grotendeels van glas gemaakt, met kunststof pootjes. 

Soehnle Aquaproof vooraanzicht op witte achtergrond
5/5

Hij is erg eenvoudig te bedienen. Links vind je de tarraknop en rechts de aan en uit knop. Hij weegt erg nauwkeurig, per gram. Om de nauwkeurigheid uit te testen weeg ik wat bloem. Eerst weeg ik mijn schaaltje en vervolgens gebruik ik de tarrafunctie om de weegschaal weer op nul te krijgen. Ik vul nu mijn schaaltje met wat bloem.

Ik test altijd graag de nauwkeurigheid van een weegschaal uit. Dit doe ik door twee keer dezelfde hoeveelheden te wegen. De eerste keer dat ik mijn schaaltje met bloem weeg, geeft de weegschaal 146 gram aan. Ik doe dit voor een tweede keer en het schaaltje met de bloem weegt nog steeds 146 gram: nauwkeurig is hij dus zeker!

Uiteraard bied mijn methode geen 100% garantie op de nauwkeurigheid, maar door twee keer dezelfde hoeveelheid te wegen en twee keer hetzelfde resultaat te krijgen, krijg ik meer vertrouwen in het apparaat. Soms geeft een weegschaal twee of zelfs drie keer een verschillend gewicht wordt weergegeven. Dat is geen goed teken.

Wat me verder nog opvalt, is dat deze keukenweegschaal vaatwasbestendig is. Je legt hem zo in de vaatwasser, wat na een bole geklieder veel moeite en tijd scheelt.

Ben je op zoek naar een gebruiksvriendelijke keukenweegschaal die je nooit zelf hoeft af te wassen, die bovendien robuust aanvoelt en van een betrouwbaar merk is, dan is dit de keukenweegschaal voor jou!

Voordelen

Nadelen

#2 Soehnle Page Profi 200– Beste koop

Tarrafunctie: Ja
Weegeenheden: Kilo, pounds

Maximaal gewicht: 15 kilo
Nauwkeurigheid: 1 gram

Stroomvoorziening: Accu/ batterij
Dataweergave: Digitaal

Soehnle Page Profi bovenaanzicht
4.5/5

Deze keukenweegschaal voelt net zo robuust aan als de Soehnle Page Aqua Proof. Dit model is echter niet van glas gemaakt, maar van zilverkleurig metaal. Hij is mat en heeft een strak en modern design. 

Hij is net ietsje lichter dan de Soehnle Page Aqua Proof en heeft een weegbereik tot maar liefst vijftien kilo.

Deze keukenweegschaal is eenvoudig in gebruik. Rechts vind je de aan- en uit knop en links de tarrafunctie. Zoals ik altijd doe bij weegschalen, wil ik graag weten of deze weegschaal nauwkeurig is. Dit doe ik opnieuw door twee keer dezelfde hoeveelheid bloem te wegen. De eerste keer weegt mijn schaaltje met bloem 174 gram. De tweede keer blijft dit getal precies hetzelfde: test geslaagd!

Soehnle Page Profi 200 Met Fruit, Honing En Deeg Ernaast

Het grootste verschil met de Soehnle Page Aqua Proof is de prijs. De Soehnle Page Profi is een paar tientjes goedkoper, maar daar staat wel tegenover dat deze keukenweegschaal niet vaatwasbestendig is. Op zich is dit geen probleem, het niet af te hoeven wassen is natuurlijk een leuke bijkomstigheid, maar het is een luxe.

Als je op zoek bent naar een eenvoudige keukenweegschaal van betrouwbare kwaliteit, dan is de juiste keuze voor jou.

Voordelen

Nadelen

#3 Beurer KS25 RVS – Beste keukenweegschaal met kom

Tarrafunctie: Ja
Weegeenheden: Kilo, pounds

Maximaal gewicht: 3 kilo
Nauwkeurigheid: 1 gram

Stroomvoorziening: Accu/ batterij
Dataweergave: Digitaal

Het eerste wat me bij deze keukenweegschaal opvalt, is de meegeleverde schaal. Het is een ruime kom met een inhoud van 1,2 liter. Zoals de meeste keukenweegschalen heeft ook dit model een tarrafunctie.

Door de tarrafunctie te gebruiken, weeg je je ingrediënten in de kom.

Dit is een digitale weegschaal met een maximaal weegbereik van drie kilo en een nauwkeurigheid van een enkele gram. 

Beurer weegschaal met kom vooraanzicht
4/5

Met de linker druktoets stel je de meeteenheden in. Je kiest uit ponden of kilo’s. De rechter druktoets gebruik je om het apparaat aan- en uit te zetten en om de tarrafunctie in te schakelen. De keukenweegschaal schakelt zichzelf na gebruik uit.

Dat je de schaal los kunt bewaren van de keukenweegschaal vind ik erg handig. Hierdoor neemt de keukenweegschaal bijna geen plaats in beslag en de berg je kom op tussen je andere kommen. Ik ben al met al dan ook erg tevreden over deze keukenweegschaal.

Als je op zoek bent naar een keukenweegschaal met kom die bovendien eenvoudig in gebruik is en daarnaast ook een vriendelijke prijs heeft, dan is dit de ideale keuze voor jou.

Voordelen

Nadelen

#4 Typhoon Bella Keukenweegschaal - Beste analoge keukenweegschaal

Tarrafunctie: Nee
Weegeenheden: Kilo, pounds

Maximaal gewicht: 4 kilo
Nauwkeurigheid: 20 gram

Stroomvoorziening: N.v.t.
Dataweergave: Analoog

Typhoon Bella Rood vooraanzicht
3.5/5

Het eerste wat me opvalt bij deze weegschaal is de stijl: het is een erg mooie keukenweegschaal. Deze weegschaal is een pronkstuk in elke keuken.

Hij heeft een retro uitstraling en is bovendien in verschillende kleuren beschikbaar. De schaal is gemaakt van roestvrij staal en is afneembaar. Daardoor is hij eenvoudig schoon te maken. 

De wijzerplaat is duidelijk en gemakkelijk af te lezen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan digitale weegschalen, maar deze overtreft qua uitstraling toch echt wel mijn verwachtingen waardoor ik bereid ben een compromis te sluiten.

Bovendien maak je je geen zorgen over batterijen of een stroomvoorziening. 

Hij heeft verder een weegbereik van vier kilo en weegt per 20 gram. Gebruik je je weegschaal vaak voor grotere hoeveelheden, dan is deze weegschaal misschien niet de beste keuze. 

Het is verder geen kleine keukenweegschaal: je bergt deze niet gemakkelijk op in je keukenkastje. Daarnaast hangt er een vrij stevig prijskaartje aan deze weegschaal.

Kortom: je op zoek bent naar een stijlvolle, analoge keukenweegschaal en je budget heeft geen hoge prioriteit, dan is dit de ideale keuze voor jou!

Voordelen

Nadelen

#5 Digitale Keukenweegschaal - Precisie Weegschaal – Beste voor een klein budget

Tarrafunctie: Ja
Weegeenheden: Kilo, pounds

Maximaal gewicht: 5 kilo
Nauwkeurigheid: 1 gram

Stroomvoorziening: Accu/ batterij
Dataweergave: Digitaal

Dit is de meest voordelige keukenweegschaal die ik in mijn handen gehad heb. Ik moet bekennen dat daardoor mijn verwachtingen niet erg hoog zijn. 

Het eerste wat ik merk is dat deze keukenweegschaal erg licht is. Hij weegt iets meer dan 200 gram. Hij voelt niet robuust aan, maar dat wilt natuurlijk niet zeggen dat dit een slechte weegschaal is.

Links vind je de aan- en uitknop en de tarrafunctie, terwijl je rechts instelt of je het gewicht in kilo’s of ponden wilt weergeven. Het wijst zichzelf allemaal uit.

Digitale Keukenweegschaal Bovenaanzicht met glas water
3/5

Verder is de weegschaal van mat metaal en hij ziet er strak uit. Juist omdat dit zo’n goedkope weegschaal is, ben ik benieuwd of hij mijn zelfbedachte test doorstaat. Ik besluit om een kopje suiker te wegen. De eerste keer geeft de weegschaal precies 150 gram aan. De tweede keer geeft hij 2 gram minder aan. Ben ik onderweg een paar korrels suiker verloren?

Bloem, ei, pollepel en deegroller

Twee gram maakt voor nu natuurlijk niet zoveel uit, maar als je aan het bakken gaat, kan twee gram best een verschil maken. Als ik voor de derde keer hetzelfde kopje weeg, geeft de weegschaal opnieuw 150 gram aan. 

Als je op zoek bent naar een eenvoudige keukenweegschaal en je niet van plan bent om deze heel vaak te gebruiken, dan is deze low budget optie de juiste keuze voor je.

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Er zijn bijna 700 verschillende keukenweegschalen te krijgen. Welke de beste is voor jou, hangt af van jouw behoeften. Hieronder leg ik je uit waar je op let bij aankoop van een keukenweegschaal.

Analoog of digitaal

Het voordeel van een analoge keukenweegschaal is dat deze geen batterijen nodig heeft en dat hij daardoor altijd werkt. Een analoge keukenweegschaal ziet er daarnaast mooi uit: de meeste analoge keukenweegschalen hebben een retro uitstraling waardoor ze een pronkstuk op je werkblad zijn.

Digitale keukenweegschalen zijn daarentegen gemakkelijker af te lezen dan een analoge keukenweegschaal. 

Vaak is het kiezen tussen een analoge of een digitale keukenweegschaal een persoonlijke keuze. De één vindt een analoge weegschaal fijner werken en de ander geeft de voorkeur aan een digitale weegschaal.

Tarrafunctie

De tarrafunctie is een handige functie waarmee je het netto-gewicht van je ingrediënten weegt. Je zet eerst je schaaltje op de weegschaal en drukt op de tarraknop. Hierdoor staat de weegschaal weer op nul. 

Nu voeg je je ingrediënten toe en het gewicht wat weergegeven wordt op de weegschaal is het gewicht van je ingrediënten, zonder het schaaltje.

close up analoge keukenweegschaal

Maximale weegvermogen

Sommige keukenweegschalen wegen tot maximaal vijf kilo, terwijl andere keukenweegschalen tot drie kilo wegen. Maak jij vaak grotere gerechten waarvoor je veel ingrediënten nodig hebt, dan is een keukenweegschaal met een groter maximaal weegvermogen praktischer dan een keukenweegschaal die tot maar drie kilo weegt.

Met of zonder schaal

De meeste analoge weegschalen worden standaard met een schaal of kom geleverd. Digitale weegschalen hebben soms een kom, maar soms zijn deze plat waardoor je zelf een kommetje of bakje op de weegschaal kunt zetten. 

Ook dit is vaak persoonlijke voorkeur. Een bijgeleverd kommetje is handig, maar vaak hebben we deze zelf in huis waardoor deze niet echt nodig is.

Nauwkeurigheid

Als je veel bakt, dan is nauwkeurigheid erg belangrijk. Een klein verschil in de hoeveelheid toegevoegde bloem kan je bakresultaten enorm beïnvloeden. 

Sommige weegschalen wegen tot 1 gram nauwkeurig, andere wegen zelfs tot 0,5 gram nauwkeurig. Digitale keukenweegschalen zijn vaak het meest nauwkeurig en zijn bovendien het eenvoudigst af te lezen.

Daarnaast is consistentie van enorm belang. Je wilt niet dat dezelfde hoeveelheid bloem of suiker niet telkens als evenveel gewicht wordt geregistreerd. 150 gram moet keer op keer als 150 gram weergegeven worden.

Veel gestelde vragen

Hoe nauwkeurig een keukenweegschaal is, hangt af van het merk en het model. Sommige digitale weegschalen ronden het gewicht af op hele grammen, maar anderen wegen tot 1 gram precies. Analoge keukenweegschalen wegen vaak tot tien à twintig gram nauwkeurig af.

Of een analoge of een digitale weegschaal beter is, hangt af waarvoor je hem gebruikt. Een digitale weegschaal is vaak nauwkeuriger dan een analoge weegschaal en is daarnaast makkelijker af te lezen. 

Een analoge weegschaal daarentegen ziet er vaak mooier uit dan een digitale weegschaal en heeft geen batterijen nodig. Het komt ook aan op persoonlijke voorkeur.

Je keukenweegschaal schoonmaken is eenvoudig: je doet dit met een vochtige doek. Er zijn echter zelfs keukenweegschalen die vaatwasbestendig zijn.

Keukenweegschaal, eitjes, bloem en pollepels op witte achtergrond

Conclusie

Hopelijk heb ik je iets wijzer gemaakt in de wereld van de keukenweegschalen. Of je nu voor de Soehnle Page Aqua proof of de Typhoon Bella Analoge weegschaal gaat, jij weegt je ingrediënten nauwkeurig af waardoor je de lekkerste gerechten maakt.

Bedankt voor het lezen! Heb je nog tips of suggesties, dan laat je hieronder een reactie achter. 👇

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *