Het is jou vast ook wel eens overkomen: je trekt die prachtige blouse aan alleen om erachter te komen dat hij vol kreukels zit. Die wil je er zo snel mogelijk uit hebben! Met een strijkijzer duurt dat lang en kost het meer moeite, maar met de beste kledingstomer zit je goed! 👔

Hoe weet je nou welke kledingstomer de beste is? Door jezelf te informeren – met een handige top 5 beste kledingstomers zoals deze, bijvoorbeeld.

De 5 beste kledingstomers in een oogopslag

  1. SteamOne DP80SB Dualys Plus - De beste kledingstomer op de markt.
  2. SteamOne S-Nomad Black - Deze kledingstomer heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.
  3. Tefal IT8440 Pro Style Care - Wil je topkwaliteit? Kies dan voor deze professionele kledingstomer van Tefal.
  4. Philips GC365/80 Steam & Go Plus - Deze kledingstomer is dankzij zijn compacte formaat ideaal om mee op reis te nemen.
  5. Tefal Master 360 IT6540 - Heb je een klein budget? Kies dan deze kledingstomer.

Kledingstomer of strijkijzer?

Met een kledingstomer haal je kreukels uit kleding, maar dit apparaat is niet altijd een volledige vervanging van een klassiek strijkijzer. Niet alle kledingstomers zijn namelijk geschikt voor diepe kreukels. Let dus op de stoomkracht per model.

Aan de andere kant zijn er veel voordelen van een kledingstomer: deze neemt vaak minder ruimte in, vooral als het een handmatig model is. Ook heb je geen strijkplank nodig en neem je een handmatige kledingstomer zelfs makkelijk mee op reis.

Welke soort kledingstomer?

In de wereld van kledingstomers komen er twee soorten voor: de hand kledingstomer en de kledingstomer met kledinghanger. 

Om de hand kledingstomer te gebruiken zul je je kledingstuk dus zelf ergens aan op moeten hangen. Je hebt geen strijkplank nodig, want de stoomkracht oefent de nodige druk uit. Dit zijn compacte modellen die je makkelijk meeneemt.

De kledingstomer met kledinghanger is een groter apparaat. Dat heeft ook extra voordelen: het waterreservoir voor de stoom is groter waardoor je je kleding langer aan één stuk door stoomt en dus meer kledingstukken achter elkaar kreukelvrij maakt. 💨

Je hangt de kledingstukken dan ook makkelijk op aan de kledinghanger en hebt verder geen extra ruimte of accessoires nodig om de kreukels uit je kleding te halen.

De beste hogedrukreinigers op een rij

Als je zo ver bent kun je snel beginnen, want het duurt maar 45 seconden voor dit apparaat opgewarmd is. Je stoomt wel wel op een vaste plek, want met 9 kilo is dit apparaat niet erg wendbaar of mobiel.

Deze kledingstomer heeft verder een stoomkracht van 54 g/m. Dit is hoger dan de gemiddelde kledingstomer, maar kan bij uitzondering tóch niet krachtig genoeg zijn voor diepe, hardnekkige kreukels.

Al met al is dit een sterke kledingstomer die geschikt is voor grote huishoudens. Als 75 minuten per keer kunnen stomen niet genoeg is, weet ik het ook niet meer!

Voordelen:

  • Met een vol waterreservoir heb je maar liefst 75 minuten aan stoom
  • 4 standen voor verschillende stoffen

Nadelen:

  • Stevig geprijsd

Je vult de kleine tank makkelijk bij en kunt dan ook zonder gedoe weer verder. Je kunt zelfs een eigen flesje als waterreservoir gebruiken! Hiervoor wordt een passend tussenstukje meegeleverd. Door je eigen fles(je) te gebruiken schroef je meteen het aantal minuten dat je uit één stoombeurt haalt op.

Nog een handig item dat wordt meegeleverd: een kapstokje met zuignap! Die bevestig je eenvoudig aan muren of andere gladde oppervlakken. Je hangt het kledingstuk aan het hangertje en bent klaar om te stomen.

Voordelen:

  • Erg compact
  • Gebruik een flesje als alternatief waterreservoir

Nadelen:

  • Met een vol reservoir stoom je maar een paar kledingstukken

De kledingstukken hang je eenvoudig aan de hanger. Je hebt geen extra strijkplank nodig, maar wellicht wel een paar wasknijpers als je een pantalon of rok gaat stomen, want er zitten geen klemmetjes aan de hanger.

Met een gewicht van 7 kilo is deze kledingstomer helaas niet heel handig om mee te nemen, maar opbergen gaat wel gemakkelijk. De kledinghanger is namelijk inklapbaar en wordt zo een stuk compacter.

Al met al is deze kledingstomer dus geschikt voor grote stoomklussen en voorziet je van alles wat je daarbij nodig hebt. Er wordt zelfs een kreukelborstel meegeleverd om het werk nog makkelijker te maken.

Voordelen:

  • Je stoomt met een vol waterreservoir ruim 50 kledingstukken
  • Inklapbaar en dus handig op te bergen

Nadelen:

  • Geen klemmetjes aan de kledinghanger

De Philips Steam & Go Plus heeft niet voor niets deze naam gekregen, want dit apparaat is ontzettend makkelijk mee te nemen! Het is dan ook niet voor niets de beste mini-kledingstomer in deze top vijf.

Net als andere kledingstomers kun je na een korte opwarmtijd van 45 seconden al aan de slag. Met een gewicht van nauwelijks 1 kilo ligt deze kleine kledingstomer zeer fijn in de hand.

De stoomproductie van 24 g/m is sterk genoeg voor een lichte tot gemiddelde kreukel. Voor grote, zware kledingstukken is dit apparaat wat minder geschikt. Zie hem dus niet als een vervanging voor je strijkijzer, maar als een handig apparaat waarmee je – onderweg of thuis – even snel je kledingstuk klaar maakt om meteen aan te trekken.

Wel is er aan alles gedacht om deze kledingstomer makkelijk mee op reis te nemen. Het apparaat is al compact, maar komt ook in een handige opbergtas. Daar krijg je ook nog eens een borstel voor dikkere stoffen en een warmtebestendige handschoen bij.

Voordelen:

  • Compact met een fijne stoomkracht
  • Met handige opbergtas

Nadelen:

  • Niet geschikt voor intensief stoomwerk

Na 45 seconden opwarmtijd kan het stomen al beginnen. Met een stoomkracht van 30 g/m krijg je lichte tot middel-diepe kreukels uit je kledingstukken. Bij diepe, heftige kreukels moet je met zwaarder geschut komen.

Ondanks het flinke waterreservoir weegt dit apparaat 5,9 kilo. Dat is niet super licht, maar zeker minder zwaar dan de gemiddelde kledingstomer met kledingstandaard. Hij gaat niet makkelijk mee op reis, maar laat zich wel makkelijk opbergen door de stang in te klappen.

Kortom: een fijne toevoeging om in huis te hebben voor een milde prijs.

Voordelen:

  • Met een vol waterreservoir stoom je wel anderhalf uur
  • Lage prijs

Nadelen:

  • Stoomkracht komt niet verder dan gemiddeld

Koopgids: Hoe kies ik de beste kledingstomer?

De beste kledingstomer zal niet voor iedereen hetzelfde zijn, want dat hangt af van een aantal factoren. Wil je een compacte kledingstomer om mee op reis te nemen, of ben je meer op zoek naar een professionele kledingstomer?

We zetten hier wat belangrijke eigenschappen op een rij.

Hand kledingstomer of met kledingstandaard?

De hand kledingstomer en kledingstomer met kledingstandaard verschillen eigenlijk het meest van elkaar. De hand kledingstomer is compact en wordt vaak met handige reisaccessoires geleverd.

Het nadeel van een klein apparaat is dat het waterreservoir kleiner is en je dus minder kledingstukken achter elkaar kunt stomen. Ook lever je vaak wat in op de stoomkracht in vergelijking met een groter apparaat.

De kledingstomer met een hanger of standaard heeft gemiddeld meer stoomkracht en gaat een stuk langer mee. Met de modellen in deze top vijf stoom je wel 45 minuten tot anderhalf uur met een volle watertank!

De stoomkracht ligt vaak hoger, maar deze kledingstomers neem je niet even makkelijk mee op reis. Wel zijn bepaalde modellen makkelijk op te bergen door ze in te klappen of onderdelen op te vouwen.

De stoomkracht

Het grootste verschil in stoomkracht zie je tussen de 2 soorten die net genoemd zijn, maar wisselt ook tussen modellen onderling. 

Om een beeld te krijgen van de stoomkracht zoek je in de producteigenschappen naar het aantal g/m. Hoe hoger dit getal, des te krachtiger de kledingstomer.

De meest krachtige kledingstomer in deze top vijf stoomt met meer dan 50 g/m! Dit is echter wel een van de grotere stomers. Voor een handstomer kom je al snel uit op een getal rond de 30 g/m.

Kleding aan kleerhangers

Inhoud waterreservoir

De inhoud van het waterreservoir ligt natuurlijk aan het formaat. Bij de grotere kledingstomers kan dit wel meer dan 2 liter zijn! Om een concreet beeld te krijgen: met een watertank van 1,5 liter stoom je zo’n 60 kledingstukken.

De handstomers hebben een stuk kleiner waterreservoir, maar deze is ook gemakkelijk bij te vullen. Als je veel kleding kreukvrij wilt maken, is het handig om naar een groter waterreservoir of een groter apparaat te kijken.

Kledingstukken stomen

Met een handstomer stoom je vaak maak enkele kledingstukken op een vol reservoir, terwijl dat bij de kledingstomer met hanger veel hoger ligt. 

De combinatie van het waterreservoir en de stoomkracht bepaalt niet alleen hoeveel kledingstukken je stoomt, maar ook hoe diepe kreukels je kan verwijderen.

Je komt dan ook snel tot de conclusie dat de handstomers minder capaciteit hebben om diepe kreukels te verwijderen.

Heftig verkreukelde kleding is daarom niet de ideale doelgroep voor dit apparaat. Hiervoor is een meer krachtige kledingstomer of in extreme gevallen toch het ouderwetse strijkijzer een beter idee.

Prijs

Zoals eigenlijk altijd wel het geval is met huishoudelijke apparaten verschilt de prijs flink per soort in model. De handstomer is meestal goedkoper, maar er zijn ook budgetvriendelijke grotere kledingstomers te vinden. De nummer 5 in dit artikel, de Tefal Master 360 IT6540, is daar een mooi voorbeeld van.

Veelgestelde vragen over hogedrukreinigers

Wat is een kledingstomer?

Een kledingstomer is een huishoudelijk apparaat dat met stoomkracht kreukels uit kledingstukken haalt. Doordat stoom met een bepaalde druk uit het apparaat komt, worden kreukels in de stof verminderd of verwijderd.

Kledingstomer of strijkijzer?

Een kledingstomer en strijkijzer halen beiden kreukels uit stof, maar zijn in de praktijk toch erg verschillend. De kledingstomer oefent druk uit met de stoomkracht, terwijl je met een strijkijzer druk gebruikt door het strijkijzer over de stof die op de strijkplank ligt te schuiven.

Over het algemeen is een strijkijzer net iets krachtiger terwijl de kledingstomer makkelijker in gebruik is. Een kledingstomer kan lichte tot middelmatige kreukels goed aan, maar bij diepe kreukels werkt een strijkijzer toch beter. Als je een strijkijzer verkeerd gebruikt kun je echter juist vouwen en kreukels in het kledingstuk strijken. Met een kledingstomer gebeurt dat niet snel.

Conclusie

Het is al snel duidelijk geworden: de beste kledingstomer is toch echt de SteamOne DP80SB Dualys Plus! Met de flinke stoomkracht, inhoud en extra standen maak je de hele kledingkast vrij van kreukels.

Ben je op zoek naar een kledingstomer die meer compact is? De SteamOne S-Nomad Black handstomer heeft een welverdiende tweede plek gekregen!

Lijkt een handstomer of een kledingstomer met kledinghanger jou fijner werken? Deel het met ons in de reacties. 👇 Wil je meer weten over het stomen van kleding of ben je op zoek naar andere manieren waarop je kleding kunt stomen? Bekijk dan ons artikel over hoe je zelf kleding stoomt.

Was dit artikel behulpzaam?