De Beste Koffiebonen die Verkrijgbaar Zijn

Koffiebonen-vooraanzicht
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

Inhoudsopgave

De lekkerste koffie zet je met de beste koffiebonen, maar wat zijn nou eigenlijk de beste koffiebonen? De één houdt van een espresso, de ander drinkt liever een specialiteitenkoffie zoals een latté. In deze top 5 vind je voor ieder wat wils. ☕

Daarnaast maak ik je een beetje wegwijs in de wereld van de koffiebonen met een handige koffiebonengids: alles wat je ooit hebt willen weten over koffiebonen, vind je hier!

Top 5 Beste Koffiebonen

Pure Africa Proefpakket Arabica koffiebonen 2,5 kg 

Pure Africa Koffiebonen vooraanzicht
Beste proefpakket voor duurzame koffiebonen
5/5

Gewicht: 2500 gram
Branding: Medium
Smaaksegment: Verschillend

Herkomst: Ethiopië
Biologisch: Nee
Soort boon: Arabica

Douwe Egberts Aroma Rood koffiebonen 

Beste veelzijdige koffieboon
4.7/5

Gewicht: 900 gram
Branding: Medium
Smaaksegment: Rond & Zacht

Herkomst: Diversen
Biologisch: Nee
Soort boon: Arabica

Simon Levelt Cadeaupakket Koffie – Zuid-Amerika

Simon Levelt Cadeau Pakket vooraanzicht
Beste koffie cadeaupakket
4.3/5

Gewicht: 500 gram
Branding: Medium
Smaaksegment: Mild

Herkomst: Colombia, Brazilië
Biologisch: Nee
Soort boon: Melange

Lavazza proefpakket bonen 6 x 1kg 

Lavazza proefpakket, vooraanzicht
Beste voor variatie
4.1/5

Gewicht: 6000 gram
Branding: Medium
Smaaksegment: Regular

Herkomst: Zuid-Amerika
Biologisch: Nee
Soort boon: Melange

Jones Brothers Coffee Specialty koffiebonen proefpakket 

Jones Brothers Coffee proefpakket, vooraanzicht
Beste biologische koffie proefpakket
4/5

Gewicht: 1000 gram
Branding: Medium
Smaaksegment: Krachtig

Herkomst: Centraal- en Zuid-Amerika
Biologisch: Ja
Soort boon: Blend van 4 soorten

Van koffieboon tot bakkie pleur

Dat verkwikkende zwarte drankje dat voor je staat heeft een lang en complex proces doorlopen waarbij honderden en duizenden boeren, plukkers, producenten, cuppers en beladers betrokken waren om gehoor te geven aan jouw ochtendbehoefte.

Terwijl je wacht tot je brouwsel de optimale drinktemperatuur bereikt, neem je even de tijd om na te denken over het ingewikkelde proces dat jouw vroege ochtenden makkelijker maakt door je een stoot cafeïne te geven…

Het prille begin

Het hele proces begint met een zaadje dat is geplant in een kwekerij in een ver, zonnig land waar de arbeidskosten waarschijnlijk laag liggen.

De kleine koffieplantjes worden in een kwekerij verzorgd voordat ze worden overgeplant naar de immense koffieplantages van hoogstwaarschijnlijk Brazilië, de grootste koffieproducent ter wereld, of over de glooiende heuvels van Colombia, de dichtstbijzijnde nummer twee. 

Er zijn veel regio’s in de wereld waar koffie wordt verbouwd. De koffieplant groeit het beste in gebieden dicht bij de evenaar. Verschillende koffiesoorten hebben verschillende eisen, maar de zon is altijd van vitaal belang voor de groei van gezonde planten. 

De oogst

Nadat de planten na 3 of 4 jaar volgroeid zijn, beginnen deze rode koffiebessen te produceren die klaar zijn om geplukt te worden. Dit wordt vaak met de hand gedaan. Door de bergachtige gebieden waar de koffieplant groeit, is het vaak niet mogelijk om machines te gebruiken.

Geselecteerde variëteiten van Arabica Coffee moeten bovendien op het juiste moment worden geplukt. Tussen de achtste en tiende dag hebben bepaalde bessen perfectie bereikt waardoor dit moment niet gemist kan worden. Als deze wordt gemist, dan lopen de boeren inkomen mis. Het is in dit stadium dat de koffiebonen ook worden gesorteerd. 

Zoals je je voor kunt voorstellen is de oogst vooral voor veel kleine boeren een zeer belangrijk moment!

De verwerking

De groene koffiebonen moeten uit de vlezige bessen worden verwijderd. Er bestaan verschillende traditionele en meer moderne methoden om dit te doen.

De ouderwetse methode houdt in dat de bessen in de zon worden gelegd en voortdurend worden bewogen om bederf te voorkomen. Vervolgens drogen deze uit en wordt de boon gedeeltelijk blootgesteld. Vandaag de dag wordt dit deel vaak machinaal gedaan.

Daarna moeten de bonen nog worden gepolijst om zo de laatste resten van het vlees te verwijderen. Hierna worden de bonen gesorteerd op kwaliteit.

De export en het proeven

De nog niet-geroosterde bonen die gepeld, gedroogd en gesorteerd zijn in verschillende kwaliteiten zijn nu klaar om te worden geëxporteerd. De groene bonen worden continue getest om de kwaliteit te waarborgen.

Een kleine hoeveelheid bonen wordt geroosterd in een mini-brander en bereid door een hooggekwalificeerde “cupper” wiens taak het is om de aromatische en smaakkwaliteit van de boon vast te stellen. Dit is onmisbaar bij het vinden van een balans voor de juiste melanges en specialistische blends. Wie wil zo’n droombaan waarbij je de hele dag koffie proeft nou niet?

Nu is het tijd om de echte kopers te betrekken bij het koffiebonenproces. Elk merk heeft zijn eigen normen, waarden, voorkeuren, en kwaliteitseisen.

Roosteren en verpakken

De verschillende koffieproducerende en -leverende bedrijven kopen bonen in op basis van exacte kwaliteiten en andere eisen om zo hun huismelanges te creëren.

Het roosteren gebeurt op 287° C en de bonen zijn constant in beweging om zo verbranden van de delicate bonen te voorkomen. 

Om de versheid van de bonen te behouden is het verpakken hierna erg belangrijk. Zie in het filmpje hieronder hoe dit wordt gedaan.

De 5 Beste koffiebonen

#1 Pure Africa Proefpakket Arabica koffiebonen 2,5 kg – Beste proefpakket voor duurzame koffiebonen

Soort boon: Arabica
Branding: Medium

Smaaksegment: Verschillend
Gewicht: 2500 gram

Herkomst: Ethiopië
Biologisch: Nee

Kenmerken

Deze koffiebonen komen uit Ethiopië, Burundi en Rwanda, waar het bedrijf “Pure Africa” de plaatselijke boeren steunt.

Voor elke verkochte kilo koffiebonen, investeert Pure Africa in microkredieten aan boeren!

Pure Africa Koffiebonen vooraanzicht
5/5

Hiermee kunnen de boeren hun plantages uitbreiden en oogst verbeteren. Als je duurzaamheid en het verhaal achter de koffie belangrijk vindt, dan is deze koffie een zeer goede keuze voor je.

Dit pakket is bovendien een proefpakket waarmee je kennis maakt met de verschillende smaken van Pure Africa.

Smaakintensiteit:

Je vindt in dit pakket vijf verschillende smaken en ik heb ze allemaal voor je geprobeerd:

  • De Bergkoning: 
    Deze koffie groeit op een hoogte van 2000 meter in de bergen van Ethiopië en wordt daarom de bergkoning genoemd. Hij heeft een volle, intensieve smaak. Ik vind het een lekkere koffie, maar heb wel wat extra melk nodig!
  • De Wilde Bras:
    Deze bonen komen uit Ethiopië, uit de regio Djimmah om precies te zijn. Deze koffie is anders en heeft een bijzondere smaak door zijn fruitige smaaktoetsen en een kruidige nasmaak. Zet deze koffie met 100 ml water of maak een espresso met 45 ml water.
  • De Waaghals:
    Dit is een hele volle, krachtige koffie. Hij heeft bovendien een lange en intense nasmaak. Hij is iets te sterk voor mij, maar deze bonen zijn geschikt voor espresso, lungo en cappuccino.
  • De Vurige Krijger:
    Dit is de sterkste van alle koffie’s in het proefpakket. Ik kan dat beamen: hij is vurig en intensief. 🔥 Voor degenen die wel tegen een stootje kunnen is deze variant dan ook uitermate geschikt.
  • Allemansvriend:
    Deze was mijn absolute favoriet. Met een heerlijke geur en tonen van mandarijn en andere citrusvruchten smaakt deze koffie net zo lekker als dat hij ruikt. De heerlijke nasmaak van chocolade en karamel maakte het totaalplaatje wat mij betreft helemaal af.

Dit proefpakket is ideaal: je maakt kennis met de heerlijke koffiebonen van Pure Africa en je helpt de plaatselijke koffieboeren met hun plantage.

#2 Douwe Egberts Aroma Rood koffiebonen – Beste veelzijdige koffieboon

Soort boon: Arabica
Branding: Medium

Smaaksegment: Rond & Zacht
Gewicht: 900 gram

Herkomst: Diversen
Biologisch: Nee

Douwe Egberts Aroma Rood Zijaanzicht
4.7/5

Kenmerken

De Aroma Rood van Douwe Egberts is enorm veelzijdig en daarmee ook erg populair. Je past de sterkte eenvoudig aan door de koffie-waterverhoudingen aan te passen. 

Aroma Rood is het meest geschikt voor koffiespecialiteiten zoals Americano, Lungo en cappuccino omdat deze boon rond en zacht van smaak is. Bovendien is deze koffie erg voordelig.

Smaakintensiteit

Aroma Rood wordt gekenmerkt als aromatisch, zacht en rijk met een perfect uitgebalanceerde smaak en zuurgraad.

Vele mensen drinken het zonder melk of suiker (zelfs wanneer ze normaal gesproken melk en suiker gebruiken) vanwege de bijzondere zoetheid van Aroma Rood.

De combinatie van sterke Robusta bonen en aromatische Arabica bonen komen samen in een symfonie van smaak

Ik ben altijd al een grote fan van Douwe Egberts geweest. Met zijn zoete nasmaak is Douwe Egberts Aroma Rood dan ook verantwoordelijk voor mijn dagelijkse dosis cafeïne in de ochtend! ☕️

#3 Simon Levelt Cadeaupakket Koffie – Zuid-Amerika – Beste koffie cadeaupakket

Soort boon: Melange
Branding: Medium

Smaaksegment: Mild
Gewicht: 500 gram

Herkomst: Colombia & Brazilië 
Biologisch: Nee

Kenmerken

Simon Levelt is een vakman op het gebied van koffie. Als iemand in jouw vriendenkring van kwaliteitskoffie houdt en bovendien een cadeautje verdient, dan is dit cadeaupakket ideaal. 

Uiteraard mag je ook best af en toe een cadeau voor jezelf kopen! In dit pakket vind je twee soorten koffie en een reep chocolade van Blanxart: Peru 77%.

Simon Levelt Cadeau Pakket vooraanzicht
4.3/5

Smaakintensiteit

Je vind twee koffiesoorten in dit cadeaupakket en ik heb ze beiden voor je geproefd.

  • La Victoria Huila:
    Deze koffieboon uit Colombia zorgt voor een zachte, milde koffie en heeft een frisse nasmaak. Het is een verrassende smaak die ik nog niet eerder ben tegengekomen en ik vond het erg lekker!
  • Yellow Bourbon:
    Deze 100% Arabica boon zorgt wederom voor een zacht kopje koffie, maar heeft een iets intensievere en vollere smaak dan de La Victoria Huila. Ik heb er een espresso mee gemaakt en vond deze erg notig smaken. De nasmaak was daarentegen weer fruitig.

Uiteraard moest de reep chocolade ook geproefd worden! Deze was behoorlijk bitter met zijn 77% cacao; daar moet je van houden. Ik heb het in ieder geval voor elkaar gekregen om deze reep binnen een minuut of twintig naar binnen te werken. Zonder kinderen in de buurt. Win-win. 🤭

#4 Lavazza proefpakket bonen 6 x 1kg – Beste voor variatie

Soort boon: Melange
Branding: Medium

Smaaksegment: Regular
Gewicht: 6000 gram

Herkomst: Zuid-Amerika
Biologisch: Nee

Lavazza koffie vooraanzicht
4.1/5

Kenmerken

Lavazza staat bekend om zijn koffie met een smaak waardoor je je in Italië op een terras waant. Bovendien is Lavazza met zijn vriendelijke prijs ook zeer toegankelijk voor bijna elke koffiedrinker. 

Lavazza ondersteunt tevens een duurzaam landbouwprogramma in Honduras, Colombia en Peru, dat zowel de kwaliteit van de koffie als de milieu- en werkomstandigheden van deze gemeenschappen wil verbeteren.

Smaakintensiteit

Je vindt in dit proefpakket maar liefst zes verschillende smaken van de bekende Lavazza koffieboon en ik heb ze allemaal uitgeprobeerd.

  • Caffé Crema: Hij smaakt een beetje bitter en ik denk dat dit komt doordat er Robusta bonen zijn gebruikt. Dit is dan ook een melange van zowel Robusta- en Arabicabonen, maar meer details worden er niet gegeven. Lavazza zegt dat het een medium koffie is die je de hele dag kunt drinken. Ik vind hem daarvoor echter te sterk. Voor mij is deze meer geschikt om goed mee wakker te worden!
  • Qualita Rossa: Deze koffie was jaren mijn favoriet: mild en toch vol van smaak, met een zachte, fruitige nasmaak.
  • Qualita Oro: Deze koffie vond ik heerlijk. Het is mijn nieuwe favoriet uit alle zes smaken. Erg zoete ondertonen, maar toch rond van smaak. Als je niet van zoet houdt, dan is deze koffieboon echter niet ideaal voor je.
Koffie Plantage
  • Caffé Espresso: Vol, krachtig en sterk van smaak met een intensieve, kruidige afdronk. Vooral de espressoliefhebbers zullen deze koffieboon waarderen.
  • Créma E Aroma: Zoals de naam al doet vermoeden: deze koffie ruikt heerlijk en dat mag ook best gezegd worden! Wederom een koffie waar je zelfs Doornroosje mee uit bed krijgt. 👸 Te sterk voor mij, maar met de nodige hoeveelheid suiker en melk vond ik hem uiteindelijk toch wel goed te drinken. Deze is voor de échte liefhebbers van sterke koffie onder ons.
  • Super Créma: Volgens Lavazza is dit een van hun meest populaire melanges en ik begrijp waarom dit zo is. Het is een stevige koffie, niet sterk, maar stevig. Hij smaakt vol, intensief maar in balans. Dit zou zo maar eens mijn “go-to” koffieboon kunnen worden!

#5 Jones Brothers Coffee Specialty koffiebonen proefpakket – Beste biologische koffie proefpakket

Soort boon: Arabica
Branding: Medium

Smaaksegment: Verschillend
Gewicht: 2500 gram

Herkomst: Centraal & Zuid-Amerika
Biologisch: Ja

Kenmerken

Als jij biologisch verantwoord eten en drinken belangrijk vindt, dan is deze koffie een goede keuze voor je zijn. 

De koffiebonen van Jones Brothers worden geteeld zonder gebruik te maken van pesticiden en mogen daarom biologisch worden genoemd.

Bovendien stelt Jones Brothers hoge eisen aan eerlijke handel en duurzame ontwikkeling.

Jones Brothers Koffie vooraanzicht
4/5

Smaakintensiteit

In dit proefpakket van Jones Brothers vind je vier zakjes met elk 250 gram verschillende koffiebonen. Ik heb deze vier specialiteiten koffies voor je geproefd.

  • The Jones Seasonal blend: Deze melange wordt jaarlijks aangepast en er worden koffiebonen van verschillende herkomst gebruikt. Het is en blijft echter een medium roast wat leidt tot een sterke koffie. Hij smaakt pittig, heeft een volle body en een lange, intensieve nasmaak. Erg lekker als je van je espresso’s houdt.
  • Inga Aponté Blend: Deze koffie wordt verbouwd in de Aponte bergen van Colombia en is het paradepaardje van Jones Brothers. Opnieuw een medium roast, maar deze keer met een iets mildere smaak. Ik vind het een zachte, romige en puur-smakende koffie. 
  • Sidamo: Deze koffie komt uit Ethiopië en smaakt gebalanceerd (al is dat op zichzelf niet echt een smaak!). Hij heeft een fruitige nasmaak met citrustoetsen. Ik kan deze koffie erg waarderen, vooral omdat deze niet te sterk is.
  • House Nomad Blend: De huismelange. Dit is een hele zachte koffie met een minder intensieve nasmaak, wat hem ideaal maakt voor melkspecialiteiten zoals cappuccino. Dit is dan ook mijn favoriet. 

De koopgids tot de beste koffiebonen

Hierboven heb je kunnen lezen waar een koffieboon vandaan komt. Nu heb je een heerlijk ruikende zak met koffiebonen, maar hoe gebruik je deze het beste, en wat is er belangrijk om te weten? 

Smaakintensiteit

Elke koffie begint als een shot espresso die naar gelang smaak wordt aangepast. Denk bijvoorbeeld aan een Americano, waar meer water bij toegevoegd wordt of een cappuccino waar melk aan wordt toegevoegd. Je past het uiteindelijke resultaat aan met melk, suiker en eventueel andere toevoegingen. 

De intensiteit van de smaak van deze espresso hangt voornamelijk van de branding af. Houd jij van een milde smaak, kies dan een koffieboon die op een milde manier is gebrand. Hoe donkerder de branding, hoe bitterder de smaak. 

Hiermee leg je dan ook de basis van je kop koffie.

Koffiebonen Met Kopje bovenaanzicht

Arabica vs Robusta

De meest gebruikte boon is de Arabicaboon. Deze boon bevat minder 25% minder cafeïne dan de Robustaboon

Bovendien is de Arabicaboon zoeter, met fruitige en notige ondertonen. Ook zijn Arabicabonen duurder dan de Robustaboon, omdat de groeiomstandigheden van deze koffieplant veeleisender zijn. Zo groeit de Arabicaplant alleen goed op de juiste hoogte en in de perfecte weersomstandigheden.

Door zijn bittere smaak vind je de Robustaboon met name terug in melanges, terwijl je de koffie van de Arabicaboon ook puur kunt drinken.

Koffiebonen vs gemalen koffie

Het is een algemeen gegeven dat koffie het beste smaakt als deze vers is, en dit geldt ook voor koffiebonen. Gemalen koffie is natuurlijk gemaakt van koffiebonen: de bonen worden gemalen en daarna verpakt. Hoe snel dit gebeurt, bepaalt de versheid en houdbaarheid van de koffieboon. 

Het beste resultaat krijg je door zelf je bonen te malen. Zo ben je ervan verzekerd dat je gemalen koffie écht vers is. Koffie malen doe je op verschillende manieren; hier kom ik zo op terug.

Koffiebonen bewaren

De beste manier om je koffiebonen te bewaren is in een luchtdichte verpakking. Hier blijven ze ongeveer zes maanden vers. 

De versheid van je koffiebonen is van groot belang bij het maken van een lekker bakje koffie. Als de zak eenmaal open is, bewaar je je koffiebonen in afgesloten pot, weg van licht, vocht en warmte.

Koffiemolen vooraanzicht

Koffiebonen malen

Het makkelijkste is de bonen te malen met behulp van een koffiemachine met ingebouwde bonenmaler.

Deze neemt het werk voor je uit handen waardoor je meer tijd overhoudt om nog meer koffie te drinken! 🤪 Natuurlijk kan niet iedereen zich zo’n dure koffiemachine veroorloven, maar er zijn ook andere oplossingen.  

Denk bijvoorbeeld aan een koffiemolen waarmee je handmatig je koffiebonen maalt. Er zijn ook elektrische koffiemolens verkrijgbaar waarvoor je weer net iets minder werk hoeft te verrichten. 

De juiste maalgraad

De maalgraad is hoe fijn of hoe grof de koffie wordt gemalen. Dit is wederom erg belangrijk, want het beïnvloed de smaak van de koffie. Als de gemalen koffie te grof is, gaat er smaak verloren en eindig je met een slappe bak koffie. Het is wel zo dat de juiste maalgraad afhangt van het soort koffie dat je zet.

Voor goede espresso maal je de bonen fijn en voor filterkoffie mag het wat grover. Ook hier geldt echter opnieuw dat smaak persoonlijk is. Experimenteer dus totdat je de juiste maalgraad hebt gevonden.

Houd je wel aan de richtlijnen, want een espresso maken met een grove maling zal toch echt eindigen in een slap bakje koffie.

Koffie zetten

Behalve koffiebonen of gemalen koffie te kopen, zul je op een of andere manier je koffie moeten bereiden. Dit kan op allerlei verschillende manieren. Hieronder vind je de meest voorkomende methoden om koffie te zetten. Het hebben van een goede koffiemachine is hoe dan ook onmisbaar.

Er is zelfs onderzoek gedaan naar welke manier van koffie brouwen ervoor zorgt dat koffie de meeste antioxidanten bevat. Het gaat dus niet alléén om de smaak!

Volautomaat koffiemachine

Met een volautomatische koffiemachine wordt al het werk voor je gedaan. De koffiebonen worden gemalen, de juiste waterdruk wordt gebruikt en de verhoudingen van water tot koffie zullen correct zijn. Meestal krijg je de mogelijkheid echter zelf nog wat aanpassingen te doen indien je dit nodig vindt.

Espresso uit piston

Halfautomaat espressomachine

Een halfautomatische espressomachine doet het meeste werk voor je, maar niet alles. Vaak is het zo dat je zelf nog de bonen maalt en vervolgens de piston moet plaatsen. Deze machines zijn een stuk goedkoper dan volautomaten.

Filterkoffiezetapparaat

Waarschijnlijk het meest voorkomende apparaat in de Nederlandse keuken: een filter koffiezetapparaat. Je hebt ze in alle soorten en maten en in alle prijsklassen. Voor een filterkoffiezetapparaat gebruik je gemalen koffie. Je maalt zelf je bonen. 

Slow coffee methoden

Er zijn verschillende koffiesoorten en sommige soorten smaken beter wanneer je de “slow coffee methode” gebruikt. Mokka komt bijvoorbeeld beter tot zijn recht op deze manier.

Bij slow coffee gaat het om de smaakervaring en met deze methode neem je de tijd. Het maken van een “slow coffee” gaat heel anders dan dat de meesten van ons gewend zijn. Zo gebruik je nooit al kokend water en maak je een papieren koffiefilter altijd even schoon voor gebruik, anders heb je straks een koffie die naar papier smaakt.

Er zijn verschillende slow coffee methoden en de meeste hebben als voordeel dat ze erg prijsvriendelijk zijn en heerlijke koffie maken:

Veel gestelde vragen

Bewaar je de koffie in een afgesloten verpakking, op een donkere, droge plaats, dan blijven deze drie maanden houdbaar.

Ongeopende verpakkingen blijven tot wel een jaar na de THT-datum goed, soms langer.

Koffiebonen bewaar je in een afgesloten pot op een donkere, droge plaats.

Het belangrijkste waar je op let als je koffiebonen koopt is de versheid. Sommige merken geven tevens aan wanneer de bonen zijn gebrand.

Kopje Koffie op tafel

Conclusie

Hopelijk heb ik je wat wijzer gemaakt in de wereld der koffiebonen en alles daar omheen. Of je nu de variaties van Lavazza gaat uitproberen of iemand een heerlijk koffie cadeau-pakket van Simon Levelt geeft, je kunt in ieder geval lekker koffie drinken – al dan niet samen!

Heb je nog vragen of misschien tips, laat dan hieronder een berichtje achter. 👇 Bedankt voor het lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *