De Beste Koffiebonen die Verkrijgbaar Zijn
Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg
Er is voor ieder wel een passende boon te vinden.
Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg
Er is voor ieder wel een passende boon te vinden.
De lekkerste koffie zet je met de beste koffiebonen, maar wat zijn nou eigenlijk de beste koffiebonen? De één houdt van een espresso, de ander drinkt liever een specialiteitenkoffie zoals een latté. In deze top 5 vind je voor ieder wat wils. ☕
Daarnaast maak ik je een beetje wegwijs in de wereld van de beste koffiebonen met een handige koffiebonengids: alles wat je ooit hebt willen weten over beste koffiebonen, vind je hier!
Onze score: 9,2
Met dit pakket van zes smaken kom je erachter welke koffie van Pure Africa jou het beste ligt. Bovendien investeert Pure Africavoor elke kilo koffiebonen die verkocht wordt, €1 in Afrikaanse koffieboeren.
Gewicht: 2500 gram
Branding: Medium
Smaaksegment: Verschillend
Herkomst: Ethiopië
Biologisch: Nee
Soort boon: Arabica
Onze score: 9,0
Douwe Egberts: wie kent ze niet. Hun koffie is populair over de hele wereld en niet voor niets. Deze koffie is veelzijdig en heeft een ronde, zachte smaak die bijna iedereen aanstaat.
Douwe Egberts staat voor goede, vertrouwde kwaliteit waar je van op aan kunt.
Gewicht: 1000 gram
Branding: Medium
Smaaksegment: Rond & zacht
Herkomst: Diversen
Biologisch: Nee
Soort boon: Arabica
Dat verkwikkende zwarte drankje dat voor je staat heeft een lang en complex proces doorlopen waarbij honderden en duizenden boeren, plukkers, producenten, cuppers en beladers betrokken waren om gehoor te geven aan jouw ochtendbehoefte.
Terwijl je wacht tot je brouwsel de optimale drinktemperatuur bereikt, neem je even de tijd om na te denken over het ingewikkelde proces dat jouw vroege ochtenden makkelijker maakt door je een stoot cafeïne te geven…
Het hele proces begint met een zaadje dat is geplant in een kwekerij in een ver, zonnig land waar de arbeidskosten waarschijnlijk laag liggen.
De kleine koffieplantjes worden in een kwekerij verzorgd voordat ze worden overgeplant naar de immense koffieplantages van hoogstwaarschijnlijk Brazilië, de grootste koffieproducent ter wereld, of over de glooiende heuvels van Colombia, de dichtstbijzijnde nummer twee.
Er zijn veel regio’s in de wereld waar koffie wordt verbouwd. De koffieplant groeit het beste in gebieden dicht bij de evenaar. Verschillende koffiesoorten hebben verschillende eisen, maar de zon is altijd van vitaal belang voor de groei van gezonde planten.
Nadat de planten na 3 of 4 jaar volgroeid zijn, beginnen deze rode koffiebessen te produceren die klaar zijn om geplukt te worden. Dit wordt vaak met de hand gedaan. Door de bergachtige gebieden waar de koffieplant groeit, is het vaak niet mogelijk om machines te gebruiken.
Geselecteerde variëteiten van arabicakoffie moeten bovendien op het juiste moment worden geplukt. Tussen de achtste en tiende dag hebben bepaalde bessen perfectie bereikt waardoor dit moment niet gemist kan worden. Als deze wordt gemist, dan lopen de boeren inkomen mis. Het is in dit stadium dat de koffiebonen ook worden gesorteerd.
Zoals je je voor kunt voorstellen is de oogst vooral voor veel kleine boeren een zeer belangrijk moment!
De groene koffiebonen moeten uit de vlezige bessen worden verwijderd. Er bestaan verschillende traditionele en meer moderne methoden om dit te doen.
De ouderwetse methode houdt in dat de bessen in de zon worden gelegd en voortdurend worden bewogen om bederf te voorkomen. Vervolgens drogen deze uit en wordt de boon gedeeltelijk blootgesteld. Vandaag de dag wordt dit deel vaak machinaal gedaan.
Daarna moeten de bonen nog worden gepolijst om zo de laatste resten van het vlees te verwijderen. Hierna worden de bonen gesorteerd op kwaliteit.
De nog niet-geroosterde bonen die gepeld, gedroogd en gesorteerd zijn in verschillende kwaliteiten zijn nu klaar om te worden geëxporteerd. De groene bonen worden continue getest om de kwaliteit te waarborgen.
Een kleine hoeveelheid bonen wordt geroosterd in een mini-brander en bereid door een hooggekwalificeerde “cupper”, wiens taak het is om de aromatische en smaakkwaliteit van de boon vast te stellen. Dit is onmisbaar bij het vinden van een balans voor de juiste melanges en specialistische blends.
Nu is het tijd om de echte kopers te betrekken bij het koffiebonenproces. Elk merk heeft zijn eigen normen, waarden, voorkeuren, en kwaliteitseisen.
De verschillende koffieproducerende en -leverende bedrijven kopen bonen in op basis van exacte kwaliteiten en andere eisen om zo hun huismelanges te creëren.
Het roosteren gebeurt op 287° C en de bonen zijn constant in beweging om zo verbranden van de delicate bonen te voorkomen.
Om de versheid van de bonen te behouden is het verpakken hierna erg belangrijk. Zie in het filmpje hieronder hoe dit wordt gedaan.
Soort boon: Arabica
Branding: Medium
Smaaksegment: Verschillend
Gewicht: 2500 gram
Herkomst: Ethiopië
Biologisch: Nee
Deze koffiebonen komen uit Ethiopië, Burundi en Rwanda, waar het bedrijf “Pure Africa” de plaatselijke boeren steunt. Voor elke verkochte kilo koffiebonen, investeert Pure Africa in microkredieten aan boeren!
Hiermee kunnen de boeren hun plantages uitbreiden en oogst verbeteren. Als je duurzaamheid en het verhaal achter de koffie belangrijk vindt, dan is deze koffie een zeer goede keuze voor je.
Dit pakket is bovendien een proefpakket waarmee je kennis maakt met de verschillende smaken van Pure Africa.
Je vindt in dit pakket vijf verschillende smaken van de beste bonen en ik heb ze allemaal voor je geprobeerd:
Dit proefpakket is ideaal: je maakt kennis met de beste koffiebonen van Pure Africa en je helpt de plaatselijke koffieboeren met hun plantage.
Soort boon: Arabica
Branding: Medium
Smaaksegment: Rond & Zacht
Gewicht: 900 gram
Herkomst: Diversen
Biologisch: Nee
De Aroma Rood van Douwe Egberts is enorm veelzijdig en daarmee ook erg populair. Je past de sterkte eenvoudig aan door de koffie-waterverhoudingen aan te passen.
Aroma Rood is het meest geschikt voor koffiespecialiteiten zoals Americano, Lungo en cappuccino omdat deze boon rond en zacht van smaak is. Bovendien is deze koffie erg voordelig.
Aroma Rood wordt gekenmerkt als aromatisch, zacht en rijk met een perfect uitgebalanceerde smaak en zuurgraad.
Vele mensen drinken het zonder melk of suiker (zelfs wanneer ze normaal gesproken melk en suiker gebruiken) vanwege de bijzondere zoetheid van Aroma Rood. De combinatie van sterke obustabonen en aromatische arabicabonen komen samen in een symfonie van smaak.
Ik ben altijd al een grote fan van Douwe Egberts geweest. Met zijn zoete nasmaak is Douwe Egberts Aroma Rood dan ook verantwoordelijk voor mijn dagelijkse dosis cafeïne in de ochtend! ☕️
Soort boon: Melange
Branding: Medium
Smaaksegment: Rond
Gewicht: 200 gram per verpakking
Herkomst: Zuid-Amerika, Afrika, Azië
Biologisch: Nee
Starbucks zijn experts op het gebied van koffie. Als iemand in jouw vriendenkring van kwaliteitskoffie houdt en bovendien een cadeautje verdient, dan is dit cadeaupakket ideaal.
Uiteraard mag je ook best af en toe een cadeau voor jezelf kopen! In dit pakket vind je drie soorten van de beste koffiebonen: Blonde Espresso Roast, Pike Place Roast en de Espresso Roast. Voor ieder wat wils, met de bekende smaak van Starbucks.
Je vind drie koffiesoorten in dit cadeaupakket en ik heb ze alle drie voor je geproefd.
Dit pakket is bovendien erg voordelig, en is daarom niet alleen geschikt als cadeautje voor de koffieliefhebber, maar ook ideaal om de meest populaire smaken van Starbucks mee uit te proberen. Voor jezelf dus!
Soort boon: Melange
Branding: Medium
Smaaksegment: Regular
Gewicht: 6000 gram
Herkomst: Zuid-Amerika
Biologisch: Nee
Lavazza staat bekend om zijn koffie met een smaak waardoor je je in Italië op een terras waant.
Bovendien is Lavazza met zijn vriendelijke prijs ook zeer toegankelijk voor bijna elke koffiedrinker.
Lavazza ondersteunt tevens een duurzaam landbouwprogramma in Honduras, Colombia en Peru, dat zowel de kwaliteit van de koffie als de milieu- en werkomstandigheden van deze gemeenschappen wil verbeteren.
Je vindt in dit proefpakket maar liefst zes verschillende smaken van de bekende Lavazza koffieboon en ik heb ze allemaal uitgeprobeerd.
Soort boon: Arabica
Branding: Medium
Smaaksegment: Verschillend
Gewicht: 2500 gram
Herkomst: Centraal & Zuid-Amerika
Biologisch: Ja
Als jij biologisch verantwoord eten en drinken belangrijk vindt, dan is deze koffie een goede keuze voor je zijn.
De beste koffiebonen van Jones Brothers worden geteeld zonder gebruik te maken van pesticiden en mogen daarom biologisch worden genoemd.
Bovendien stelt Jones Brothers hoge eisen aan eerlijke handel en duurzame ontwikkeling.
In dit proefpakket van Jones Brothers vind je vier zakjes met elk 250 gram verschillende koffiebonen. Ik heb deze vier specialiteiten koffies voor je geproefd.
Hierboven heb je kunnen lezen waar een koffieboon vandaan komt. Nu heb je een heerlijk ruikende zak met de beste koffiebonen, maar hoe gebruik je deze het beste, en wat is er belangrijk om te weten?
Elke koffie begint als een shot espresso die naar gelang smaak wordt aangepast. Denk bijvoorbeeld aan een Americano, waar meer water bij toegevoegd wordt of een cappuccino waar melk aan wordt toegevoegd. Je past het uiteindelijke resultaat aan met melk, suiker en eventueel andere toevoegingen.
De intensiteit van de smaak van deze espresso hangt voornamelijk van de branding af. Houd jij van een milde smaak, kies dan een koffieboon die op een milde manier is gebrand. Hoe donkerder de branding, hoe bitterder de smaak.
Hiermee leg je dan ook de basis van je kop koffie.
De meest gebruikte koffiebonen zijn de arabica- en robustaboon. Van deze twee zijn de arabicakoffiebonen het meest populair. Deze boon bevat minder 25% minder cafeïne dan de robustaboon.
Bovendien is de arabicaboon zoeter, met fruitige en notige ondertonen. Ook zijn arabicakoffiebonen duurder dan de robustakoffiebonen, omdat de groeiomstandigheden van deze koffieplant veeleisender zijn. Zo groeit de Arabicaplant alleen goed op de juiste hoogte en in de perfecte weersomstandigheden.
Door zijn bittere smaak vind je de robustaboon met name terug in melanges, terwijl je de koffie van de arabicaboon ook puur kunt drinken.
Het is een algemeen gegeven dat koffie het beste smaakt als deze vers is, en dit geldt ook voor koffiebonen. Gemalen koffie is natuurlijk gemaakt van koffiebonen: de bonen worden gemalen en daarna verpakt. Hoe snel dit gebeurt, bepaalt de versheid en houdbaarheid van de koffieboon.
Het beste resultaat krijg je door zelf de beste koffiebonen te malen. Zo ben je ervan verzekerd dat je gemalen koffie écht vers is. Koffie malen doe je op verschillende manieren; hier kom ik zo op terug.
De beste manier om je koffiebonen te bewaren is in een luchtdichte verpakking. Hier blijven ze ongeveer zes maanden vers.
De versheid van je koffiebonen is van groot belang bij het maken van een lekker bakje koffie. Als de zak eenmaal open is, bewaar je je koffiebonen in afgesloten pot, weg van licht, vocht en warmte. Dit geldt voor zowel arabicakoffiebonen als robustabonen.
Het makkelijkste is de bonen te malen met behulp van een koffiemachine met ingebouwde bonenmaler.
Deze neemt het werk voor je uit handen waardoor je meer tijd overhoudt om nog meer koffie te drinken! 🤪 Natuurlijk kan niet iedereen zich zo’n dure koffiemachine veroorloven, maar er zijn ook andere oplossingen.
Denk bijvoorbeeld aan een koffiemolen waarmee je handmatig je koffiebonen maalt. Er zijn ook elektrische koffiemolens verkrijgbaar waarvoor je weer net iets minder werk hoeft te verrichten.
De maalgraad is hoe fijn of hoe grof de koffie wordt gemalen. Dit is wederom erg belangrijk, want het beïnvloed de smaak van de koffie. Als de koffie te grof gemalen is, gaat er smaak verloren en eindig je met een slappe bak koffie. Het is wel zo dat de juiste maalgraad afhangt van het soort koffie dat je zet.
Voor goede espresso maal je de bonen fijn en voor filterkoffie mag het wat grover. Ook hier geldt echter opnieuw dat smaak persoonlijk is. Experimenteer dus totdat je de juiste maalgraad hebt gevonden.
Houd je wel aan de richtlijnen, want een espresso maken met een grove maling zal toch echt eindigen in een slap bakje koffie.
Behalve koffiebonen of gemalen koffie te kopen, zul je op een of andere manier je koffie moeten bereiden. Dit kan op allerlei verschillende manieren. Hieronder vind je de meest voorkomende methoden om koffie te zetten. Het hebben van een goede koffiemachine is hoe dan ook onmisbaar.
Er is zelfs onderzoek gedaan naar welke manier van koffie brouwen ervoor zorgt dat koffie de meeste antioxidanten bevat. Het gaat dus niet alléén om de smaak!
Wist je trouwens dat je je koffiedik niet weg hoeft te gooien? Je gebruikt het bijvoorbeeld in de tuin of als gezichtsmasker!
Met een volautomatische koffiemachine wordt al het werk voor je gedaan. De koffiebonen worden gemalen, de juiste waterdruk wordt gebruikt en de verhoudingen van water tot koffie zullen correct zijn. Meestal krijg je de mogelijkheid echter zelf nog wat aanpassingen te doen indien je dit nodig vindt.
Een halfautomatische espressomachine doet het meeste werk voor je, maar niet alles. Vaak is het zo dat je zelf nog de bonen maalt en vervolgens de piston moet plaatsen. Deze machines zijn een stuk goedkoper dan volautomaten.
Waarschijnlijk het meest voorkomende apparaat in de Nederlandse keuken: een filter koffiezetapparaat. Je hebt ze in alle soorten en maten en in alle prijsklassen. Voor een filterkoffiezetapparaat gebruik je gemalen koffie. Je maalt zelf je bonen.
Er zijn verschillende koffiesoorten en sommige soorten smaken beter wanneer je een “slow coffee-methode” gebruikt. Mokka komt bijvoorbeeld beter tot zijn recht op deze manier.
Bij slow coffee gaat het om de smaakervaring en met deze methode neem je de tijd. Het maken van deze koffie gaat heel anders dan dat de meesten van ons gewend zijn. Zo gebruik je nooit al kokend water en maak je een papieren koffiefilter altijd even schoon voor gebruik, anders heb je straks een koffie die naar papier smaakt.
Er zijn verschillende slow coffee-methoden en de meeste hebben als voordeel dat ze erg prijsvriendelijk zijn en heerlijke koffie maken:
Bewaar je de koffie in een afgesloten verpakking, op een donkere, droge plaats, dan blijven deze drie maanden houdbaar. Ongeopende verpakkingen blijven tot wel een jaar na de THT-datum goed, soms langer.
Koffiebonen bewaar je in een afgesloten pot op een donkere, droge plaats.
Het belangrijkste waar je op let als je koffiebonen koopt is de versheid. Sommige merken geven tevens aan wanneer de bonen zijn gebrand.
Hopelijk heb ik je wat wijzer gemaakt in de wereld der koffiebonen en alles daar omheen. Of je nu de variaties van Pure Africa uitproberen of iemand een heerlijk koffie cadeau-pakket van Starbucks geeft, je kunt in ieder geval lekker koffie drinken – al dan niet samen!
Check de koffie van Pure Africa →Heb je nog vragen of misschien tips, laat dan hieronder een berichtje achter. 👇 Bedankt voor het lezen!
Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot accountmanager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.