De 5 Beste Koffiemachines op de Markt (2020)

Beste Koffiemachine
Luca Nowak

Luca Nowak

Luca is de hoofdredacteur en een content writer voor Paarshuis. Naast zijn werk bij ons studeert hij psychologie en spendeert hij zijn vrije tijd aan creatieve hobby’s, zoals het schrijven van fictief materiaal en blog posts over allerlei sociale kwesties.

Inhoudsopgave

Koffiemachines komen in allerlei vormen en maten. Zodoende is de ene koffiemachine beter geschikt voor het ene doeleinde; en de ander weer voor een ander doel. Natuurlijk is het dan belangrijk om meteen de beste koffiemachine voor jouw wensen aan te schaffen.

Er is voor ieder wat wils, zoals je ook zult zien in de onderstaande top 5. Zo heb ik de Sage the Orcale Touch als onze koning der koffiemachines gekozen.

Top 5 Beste Koffiemachines

Sage the Oracle Touch

Sage The Oracle Touch Stainless Steel
Beste koffiemachine op de markt
5/5

Inhoud: 2,5 liter
Vermogen: 2400 Watt
Melk: Stoompijpje

Gewicht: 19 kg
Garantie: 2 jaar
Pompdruk: 15 bar

De’Longhi Magnifica ECAM 22.110

De'Longhi Magnifica Ecam 20.110.b
Beste koop
4.5/5

Inhoud: 1,8 liter
Vermogen: 1450 Watt
Melk: Stoompijpje

Gewicht: 9 kg
Garantie: 2 jaar
Pompdruk: 15 bar

Siemens EQ9+ S700 Home Connect

Siemens EQ9+ S700 Home Connect
Beste koffiemachine voor op kantoor
4.5/5

Inhoud: 2,3 liter
Vermogen: 1500 Watt
Melk: Reservoir

Gewicht: 12,7 kg
Garantie: 2 jaar
Pompdruk: 19 bar

De’Longhi EC685 Dedica

De'Longhi Ec685.bk Dedica
Beste koffiemachine voor thuis
4/5

Inhoud: 1 liter
Vermogen: 1350 Watt
Melk: Stoompijpje

Gewicht: 4,2 kg
Garantie: 2 jaar
Pompdruk: 15 bar

Magimix Nespresso Inissia M105

Magimix Nespresso Inissia M105
Beste budget koffiemachine
3.4/5

Inhoud: 0,7 liter
Vermogen: 1260 Watt
Melk: —

Gewicht: 2,4 kg
Garantie: 2 jaar
Pompdruk: 19 bar

Wat voor koffiemachines zijn er?

In je zoektocht naar een koffiemachine kom je vast allerlei verschillende soorten koffiemachines tegen. Als dat nog niet is gebeurd, kun je er van uitgaan dat het gáát gebeuren. 😜

Om je een beetje op weg te helpen en voor te bereiden op de variatie die hier aan bod komt, heb ik een snel overzicht gemaakt.

  • Filterkoffiezetapparaat. Deze kennen we allemaal nog wel; de koffie loopt bij dit apparaat via het filter een grote pot in. Hierbij bestaat het onderscheid tussen een “old school” model en een elektrisch model, waarbij bijvoorbeeld de temperatuur kan worden gewijzigd.
  • Espressomachines. Deze vind je in verschillende vormen, zoals:
    • Volautomaten, waarbij de machine je zelfstandig bonen tot een kopje koffie maakt.
    • Halfautomaten, waarbij je zelf nog het een en ander moet doen (bijvoorbeeld een piston vullen met gemalen koffie en aandraaien).
  • Slow coffee methoden:
Filterkoffiezetapparaat

Ik zal niet in detail in gaan op alle verschillende soorten zetmethoden, maar dit overzicht geeft je hopelijk een idee van hoe omvangrijk de wereld der koffiemachines eigenlijk is!

Daardoor is het niet verrassend dat in deze top 5 niet alle soorten koffiemachines benoemd worden. Wat nou de beste koffiemachine is, blijft natuurlijk ook een kwestie van voorkeur en smaak!

Hoe dan ook gaat dit artikel in op koffiemachines, waardoor we dus al snel bij onder andere espressomachines terechtkomen.

De 5 Beste Koffiemachines op een Rij

Er valt natuurlijk veel meer te zeggen voor en over deze machines dan wat in de bovenstaande tabel vermeld staat. Daarom ga ik in een aantal mini-reviews in op wat meer detail. Onder deze mini-reviews wacht je ook nog een uitgebreide koopgids met advies over onder andere de verschillende soorten koffiemachines!

#1 Sage the Oracle Touch – Beste koffiemachine op de markt

Inhoud: 2,5 l | Vermogen: 2400 Watt | Melk: Stoompijpje
Gewicht: 19 kg | Garantie: 2 j | Druk: 15 bar

Perfectie is misschien niet iets dat mogelijk lijkt op een werkdag om half 6 ‘s ochtends, maar de makers van de Oracle Touch dachten daar anders over.

Het is een opvallend apparaat dat zeker als centre piece in een keuken hoort te staan.

Daar zorgt de enorme RVS behuizing wel voor; deze omslaat namelijk 37,3 x 39,2 x 45,4 cm (DxBxH).

Sage The Oracle Touch
5/5

Het binnenwerk en de filterhouder zijn daarbij ook van RVS gemaakt. Daar is op zich niks mis mee, maar koper en brons zijn duurzamer en houden langer hun temperatuur vast. Voor een apparaat van deze prijs had dit wat mij betreft wel verwerkt mogen worden.

Functionaliteiten

Ondanks het wellicht ietwat intimiderende uiterlijk van de Sage Touch is het een verrassend simpele machine. Je komt makkelijk weg met het verdelen van je aandacht tussen het zetproces en je andere bezigheden als je even niet anders kunt.

Het gaat om te beginnen om een halfautomatische koffiemachine, wat wilt zeggen dat hij zelf de bonen maalt en jij de sterkte en temperatuur van je koffie alsook de maling en melktextuur kunt bepalen. Wel moet je het piston zelf even aanstampen met de ingebouwde tamper en vervolgens in de filterdrager draaien.

Het apparaat heeft verder geen ingebouwd melkreservoir. Dit zal echter voor degenen die echt geïnteresseerd zijn in het zetproces en de bewerkbaarheid hiervan weinig uitmaken. Je hebt door het gebruik van het stoompijpje veel meer controle over de temperatuur en de textuur van je melkschuim. Die temperatuur valt overigens individueel te regelen door de dubbele boiler!

De bovengenoemde personalisatie regel je via het touchscreen. Je kunt daarmee allerlei koffiesoorten zetten en naar eigen smaak, zoals americano, cappuccino, espresso, gewone koffie, latte, lungo en ristretto.

Vervolgens sla je je eigen profiel op zodat je vervolgens alleen maar op je eigen naam hoeft te tikken. Haal je koffiekopje van de warmhoudplaat af, zet hem onder het piston en voilá, koffie van baristakwaliteit wacht op je!

Onderhoud

Er werd al eerder gezegd dat het binnenwerk van roestvrijstaal is gemaakt. Hier is per definitie niets mis mee, maar koper en brons zijn beter bestand tegen kalk. Houd hier dus rekening mee als je in een gebied woont met hard water.

Verder is de zeteenheid niet uitneembaar – maar je krijgt wel toegang tot de konische, keramische maalschijven van bovenaf. Hoewel de kans klein is dat daar iets mis mee gaat, is het wel zo fijn dat je erbij kunt als het wél zo is.

De schoonmaak is echter leuk gemaakt: onder de grote roestvrijstalen overloopbak zit een ronde kunststof knop. Draai er aan en de hele machine wordt opgetild op een stel verborgen mini-zwenkwielen.

Nu kun je de hele machine vrij over het werkblad bewegen zonder jezelf een hernia te bezorgen. 🙆‍♂️ Eenmaal terug in positie, draai je de knop weer om en het geheel zit weer stevig op het werkblad.

Terwijl we als het ware onder de motorkap zitten, bevat diezelfde ruimte ook een handige kleine lade voor het opbergen van het reinigingsgereedschap en een reserve-portafilterinzetstuk.

Aan de achterkant vindt je daarentegen het waterreservoir met een uitneembare filter tegen kalkaanslag. 

Voordelen

Nadelen

De'Longhi Magnifica Ecam 20.110
4.5/5

#2 De'Longhi Magnifica ECAM 22.110 – Beste koop

Inhoud: 1,8 l | Vermogen: 1450 Watt | Melk: Stoompijpje
Gewicht: 9 kg | Garantie: 2 j | Druk: 15 bar

De De’Longhi Magnifica ECAM 22.110 staat bekend als de budgetkoning onder de volautomatische koffiemachines. Bij het woord “budget” denk je wellicht meteen aan “kunststof“, wat in dit geval ook een correcte associatie zou zijn: de behuizing is ook grotendeels van kunststof gemaakt, met hier en daar een stuk aluminium, zoals bij de boiler.

Echter is het apparaat zeer degelijk in elkaar gezet en komt zijn formaat neer op een respectabele omvang van 43 x 23,8 x 35,1 cm (DxBxH).

Functionaliteiten

Je kunt ten eerste zowel koffiebonen als vooraf gemalen koffie gebruiken. Het compartiment voor gemalen koffie is echter wel aan de kleine kant, dus deze is vooral handig als je bijvoorbeeld iemand op bezoek hebt die een kopje cafeïnevrije koffie wilt.

De maalgraad voor de koffiebonen kun je zelf instellen via een draaiknop bovenin het bonenreservoir, alsook de temperatuur via het boilersysteem. De maling van je koffie wordt verzorgd door konische maalschijven van RVS. Deze zijn niet zo duurzaam als keramische schijven en worden sneller heet, maar ze zijn wel een stuk goedkoper.

Verder is de mogelijkheid om tot de millimeter af te stemmen hoeveel water er in je espresso gaat ook erg handig. Je kunt zodoende wel degelijk thuis de barista uithangen zonder een fortuin uit te hoeven geven!

De verdere bediening van het apparaat is simpel. De De’Longhi Magnifica ECAM 22.110 heeft zes knoppen en een draaiknop om het stoompijpje mee te bedienen, zoals op de onderstaande afbeelding te zien is. In het midden zit een draaiknop waarmee je de bovengenoemde hoeveelheid water per kopje oftewel de sterkte instelt.

Doordat het apparaat zo vriendelijk geprijsd is, zal deze mini-review geen eentonige lofzang worden. Zo heeft hij bijvoorbeeld geen kopjeswarmer en kun je geen profielen opslaan. Je moet dus maar hopen dat iedereen in huis zijn eigen instellingen onthoudt of zijn koffie even sterk als jij drinkt. 😅

Daarnaast kun je ook in feite alleen espresso’s en normale koffies zetten. Als je een melkvariant wilt, zul je echt zelf de melk moeten opschuimen en deze bij je koffie moeten gieten.

Onderhoud

Om te beginnen heeft deze koffiemachine een uitneembare zeteenheid. Zet dit naast het feit dat de uitlekbak met bijbehorende opvangbak voor de pucks en het waterreservoir apart uitneembaar zijn, en je hebt een onderhoudswonder binnen handbereik!

Officieel wordt er niks gezegd over vaatwasserbestendigheid, maar ik zou je aanraden deze onderdelen gewoon met warm water onder de kraan af te wassen. Op die manier voorkom je dat je plastic onderdelen versneld aftakelen.

Het apparaat geeft overigens aan wanneer het tijd is om ontkalkt te worden via een rood lampje aan de voorkant. Dit kan voor een behoorlijke poos worden uitgesteld door een waterfilter te gebruiken, vooral als het water in je woonomgeving niet al te hard is.

Echter is het juist raadzaam om bij hard water zo’n filter te gebruiken. Bezuinig hier dus niet op! Als het eenmaal tijd is om alsnog te ontkalken, gebruik je daarvoor idealiter De’Longhi’s eigen ontkalker.

Voordelen

Nadelen

#3 Siemens EQ9+ S700 Home Connect – Beste voor op kantoor

Inhoud: 2,3 l | Vermogen: 1500 Watt | Melk: Reservoir
Gewicht: 12,7 kg | Garantie: 2 j | Druk: 19 bar

Dit wonder van RVS heeft een indrukwekkend aantal handige functies verstopt in zijn relatief middelgrote formaat van 47 x 29,9 x 29,2 cm (DxBxH). Laten we er meteen induiken!

Functionaliteiten

Om te beginnen heeft deze patser van een apparaat een dubbele bonenreservoirs én een dubbel thermoblock.

Siemens Eq9+ S700 Home Connect
4.5/5

Dit staat je toe om verschillende koppen koffie te zetten alleen al op basis van het soort koffiebonen dat je gebruikt: arabica of robusta (of verschillende soorten mixen hiervan). Bij die dubbele bonenreservoirs hoort in dit geval ook een dubbele konische, keramische maalschijven.

De maalgraad is bij elke set maalschijven apart instelbaar. Je fijngemalen arabica koffie wordt dus niet door ruwe overblijfselen van robustabonen – of andersom – aangetast.

Een dubbel thermoblock wilt daarentegen zeggen dat het water en de melk apart worden verhit, waardoor je niet hoeft te wachten als je een koffie met hete melk wilt.

Mogelijk nog belangrijker is de hoeveelheid keuze tussen koffiesoorten dat je krijgt bij de EQ9+ Home Connect. Je kunt van een ristretto tot een hele pot koffie gaan zonder een enkel probleem.

Je kunt daarbij voor elk recept de sterkte, de watertemperatuur, het volume en uit welk bonenreservoir de koffie komt aanpassen. Die instellingen geef je door – en sla je op als profiel – via de knoppen onder het kleurenscherm, of via de app.

De Home Connect app is beschikbaar voor zowel Android and iOS. Hiermee kun je allerlei zaken regelen, zoals het zetten van je koffie op afstand, je koffie aanpassen naar je eigen smaak en het toevoegen van nieuwe recepten. Dat is wat dit apparaat tot de beste keuze voor op kantoor maakt.

Ik kon echter geen optie vinden om direct profielen aan te passen; dit moet dus vooralsnog  via de hardware van de Siemens EQ9+ zelf. Terwijl je dat doet, worden de koffiekopjes echter wel al meteen opgewarmd door de opwarmplaat!

Siemens Eq9+ S700 Home Connect Kopjesverwarming

Onderhoud

In principe kost het weinig moeite om het apparaat te onderhouden. Je zult wel regelmatig – vooral in een kantoorsetting – de lekbak en opvangbak voor de pucks moeten legen. De lekbak en opvangbak kunnen niet apart uitgenomen worden, wat wel weer een nadeel is.

Wel is het fijn dat de lekbak, opvangbak en het melkreservoir vaatwasmachinebestendig zijn. Hoewel de ook zeteenheid uitneembaar, is deze alleen onder de kraan af te spoelen. 

Maak van die uitneembaarheid ook vooral gebruik, met name als het apparaat hard moet werken voor al het kantoorpersoneel: preventie (van verstopping en dergelijke) is beter dan genezing.

Indien je het apparaat ervoor vraagt, krijg je ook toegang tot speciale reinigingsprogramma’s. Deze werken met een espressoreinigingstablet waarmee de machine ontkalt wordt. Het heldere, kleurrijke LCD-scherm maakt de instructies hiervoor gemakkelijk te volgen.

Voordelen

Nadelen

De'longhi Ec685.bk Dedica
4/5

#4 De'Longhi EC685 Dedica – Beste voor thuis

Inhoud: 1 l | Vermogen: 1350 Watt | Melk: Stoompijpje
Gewicht: 4,2 kg | Garantie: 2 j | Druk: 15 bar

De De’Longhi Dedica is een kleine maar fijne krachtpatser. Aan zijn formaat en roestvrij stalen vormgeving is af te lezen dat het om een redelijk straightforward maar oerdegelijk apparaat gaat. Met dimensies van 31 x 15 x 33 cm (DxBxH) maakt dit hem erg fijn om thuis mee te werken.

Functionaliteiten

Om te beginnen heeft dit apparaat géén ingebouwde koffiemolen. Treur echter niet: er zijn genoeg alleenstaande koffiemolens op de markt om uit te kiezen!

De keuzeknoppen – voor het selecteren van enkele of dubbele espresso’s alsook voor stoom – die meestal op een frontpaneel te vinden zijn, zijn aan de bovenzijde verheven tot de chroomstrip, terwijl de aan/uit-knop discreet langs de onderrand aan de zijkant is weggewerkt.

Met die keuzeknoppen kun je ook de hardheid van het water in je omgeving aangeven, instellen hoe heet je je koffie wilt en hoe snel de Dedica zich moet uitschakelen na gebruik.

Als je eenmaal aan de slag gaat, kies je ten eerste uit het standaard portafilter (voor in het piston) en een ESE-filter, waarbij ESE staat voor easy serving espresso. Deze laatste optie zorgt voor wat minder geknoei.

Hoe dan ook gebruik je de stoompijp uiteraard om melk mee op te schuimen – maar ook om extra water toe te voegen aan je koffie. Je kunt via de stoompijp tevens water uit de boiler weg laten lopen als deze te heet wordt; er zijn namelijk mensen die ervaren dat de boiler oververhit bij intensief gebruik.

Wel zit er een beveiligingsmechanisme in het apparaat waardoor je koffie zelf nooit verbrandt. Dat is weer een zorg minder. 😯

De'longhi Ec685.bk Dedica Bediening

Onderhoud

De bijgeleverde handleiding wordt geleverd met een strip om thuis je waterhardheid te testen. Als je merkt dat je leidingwater bijzonder hard is, is het de moeite waard om een filter in je machine te installeren of alleen gefilterd water te gebruiken om er zeker van te zijn dat je het niet zo vaak hoeft te ontkalken. 

In de handleiding vind je gedetailleerde instructies voor het ontkalken en de diepgaandere reiniging van de machine en het waterreservoir.

De EC685 vereist wel een enigszins regelmatige reiniging, met name van de lekbak en de stoompijp. Als je regelmatig melk stoomt, is het belangrijk om niet alleen het mondstuk na elk gebruik te reinigen, maar ook om de stukken los te maken en te poetsen. Melk heeft namelijk de neiging om vast te gaan zitten in het mondstuk. 

Het waterreservoir en de lekbakken zijn vaatwasmachinebestendig, maar het portafilter, de sabotage, het stoompijpje en de filtermanden moeten met de hand worden gewassen, wat een beetje vervelend kan zijn als je veel koffie zet.

Voordelen

Nadelen

#5 Magimix Nespresso Inissia M105 – Beste budget koffiemachine

Inhoud: 0,7 l | Vermogen: 1260 Watt | Melk: —
Gewicht: 2,4 kg | Garantie: 2 j | Druk: 19 bar

Als je niet veel geeft om het personaliseren van je koffie, dan is een Nespresso apparaat de uitgelezen optie. Heb je daarnaast een wat bescheidener budget maar wil je tóch een heerlijke kop koffie kunnen zetten? Dan kom je bij de Magimix Inissia M105 uit!

Hoewel het ontwerp niet echt spannend is, past hij wel met zijn net zo bescheiden formaat 30 x 12 x 23 cm (DxBxH) gemakkelijk in elke keuken.

Magimix Nespresso Inissia M105
3.4/5

Daarnaast is hij gemaakt van kunststof, maar ook dat was te verwachten voor zo’n vriendelijk geprijsd apparaat.

Functionaliteiten

Je smaakkeuzes worden bij gebruik van een Nespresso apparaat beperkt tot de Nespresso smaken die in de bekende cupjes worden geleverd. Je kunt dit repertoire wel al een heel stuk uitbreiden door een aparte melkopschuimer te gebruiken!

De smaak van de koffie blijft hoe dan ook grotendeels afhankelijk van welke cupjes je gebruikt. Lees je dus goed in over de Nespresso smaken en probeer een wat uit!

Wel heb je bij de M105 de mogelijkheid om te kiezen tussen een espresso en lungo, alsook om de sterkte aan te passen; je stelt zelf in hoeveel water je in je koffiedranken wilt hebben. Die optie krijg je lang niet bij elk Nespresso apparaat – laat staan bij een budgetmodel!

Afhankelijk van hoe sterk je je koffie zet, kun je met de 0,7 liter water rond de 6 kopjes zetten. De capsules vallen naderharnd in de opvangbak, waar zo’n 11 cupjes in passen. Het apparaat schakelt zichzelf uit indien je dat vergeet nadat je je kopje onder de machine uit hebt gehaald. 😉

Tijdens het zetten van de koffie maakt het apparaat wel redelijk wat lawaai. Hoewel ik daar zelf niet veel last van heb – ik vind 66,6 dB nog wel meevallen – geven anderen aan dit wel ietwat irritant te vinden.

Onderhoud

Men beveelt aan de Nespresso Inissia ten minste eenmaal per jaar te ontkalken. Echter, om de beste resultaten te bereiken, is het een beter idee om elke drie maanden de machine te ontkalken.

De componenten die betrokken zijn bij het ontkalken van de Inissia zijn gemakkelijk te verkrijgen. Allereerst heb je een Magimix ontkalker nodig. Deze giet je in het waterreservoir, waarna je de twee knoppen – die inmiddels gestopt zijn met knipperen – tegelijkertijd indrukt. Meer is niet nodig!

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Zoals ik eerder al zei is de wereld der koffiemachines erg breed. Misschien biedt de bovenstaande top 5 daarom net niet genoeg óf juist teveel informatie aan.

Om je te helpen je gedachten een beetje te ordenen en te achterhalen wat de beste koffiemachine is voor jou, volgt hieronder ook nog een koopgids.

Houd wederom in gedachten dat deze gids in gaat op koffiemachines, dus je zult geen slow coffee methoden tegenkomen hier.

Ga je experimenteren?

Dit is wellicht het belangrijkste om eerst bij stil te staan. Afhankelijk van hoeveel je wilt gaan spelen met je koffiebereiding, kun je je opties al een heel stuk uitdunnen.

Hang je graag de barista uit en wil je zelf je bonen kiezen en malen? Ga dan voor een halfautomaat! Hiermee kun je veelal de maalgraad instellen – als het apparaat een ingebouwde koffiemolen heeft, anders moet je een aparte molen kopen.

Ben je van plan je koffie wel een beetje bij te stellen maar niet al te veel? Dan is een volautomaat vaak een goede optie. Nadat je alles hebt ingesteld, hoef je enkel op een knop te drukken om je koffie te krijgen.

Wil je liever gewoon je koffie in de machine doen zonder er verder echt naar om te kijken? Dan is een koffiezetapparaat met filter of een Nespresso apparaat je beste optie.

Melkopschuimmethode

Sla deze sectie gerust over als je alleen maar espressi en lungi drinkt! Voor degenen die graag een cappuccino of latte drinken: lees vooral even door. Je hebt voor je melkopschuimmethodes namelijk keuze uit:

  • Een melkreservoir. Dit is handig omdat je zelf geen tijd kwijt bent aan het handmatig stomen van de melk. Het apparaat regelt dit geheel zelf. Afhankelijk van het model, kun je zelf instellen in welke mate de melk gestoomd wordt en hoeveel melk er uiteindelijk in je drank wordt verwerkt. Handig voor mensen die graag experimenteren dus! Wel zal ook het melkreservoir en de melkleiding schoongemaakt moeten worden. Dit doen veel machines zelf na elke gezette kop koffie, maar wanneer het tijd is voor handmatig onderhoud, zul je zelf aan de slag moeten.
  • Een melkslang biedt een middenweg tussen een reservoir en een stoompijpje. Deze haalt de melk direct uit een losse melkkan of een open pak melk. Deze slang (en het kannetje, indien je die gebruikt) zullen op den duur echter ook schoongemaakt moeten worden, zelfs als de machine deze zelf regelmatig schoonspoelt.
  • Een stoompijpje geeft je maximale controle over de hoeveelheid melkschuim die je maakt en de dichtheid hiervan. Je kiest zelf hoeveel stoom er door de melk geblazen wordt. Natuurlijk levert dit meer werk op, maar een stoompijp is dikwijls wel veel makkelijker schoon te maken dan een melkreservoir en -slang.
melk opschuimen

Materiaal maalschijven of maalmessen

Ook niet geheel onbelangrijk zijn de maalschijven of -messen. Deze komen in verschillende vormen en kunnen uit verschillende materialen bestaan.

Laten we het eerst over de messen hebben. Deze zijn meestal van RVS gemaakt; ze slijten dan ook snel. Je kunt hiermee de maalgraad van je koffie niet aanpassen. Daarnaast is de consistentie van je gemalen koffie meestal niet echt om over naar huis te schrijven.

Wel zijn messen goedkoop en leveren ze resultaten die goed genoeg zijn voor slow coffee methoden zoals percolators en cafetières, alsook filterkoffie.

Maalschijven staan je toe de de maalgraad van je koffie in te stellen bij koffiemolens die dat toestaan, wat natuurlijk erg handig is. De duurzaamheid hiervan hangt af van het materiaal: metalen schijven gaan minder lang mee dan keramische schijven, die in principe te hard zijn om te vervormen.

Verder doet de vorm er ook toe. Konische maalschijven zijn kegelvormig en vormen tijdens het malen geen hitte. Wel geven ze een iets minder gelijkmatige maling aan de koffie. Platte maalschijven worden daarentegen wel heter, maar produceren gelijkmatigere gemalen koffie.

Dubbele bonenreservoirs, maalschijven en thermoblocks/boilers

Dubbele bonenreservoirs en maalschijven zijn vooral heel handig als je meerdere soorten koffie kort na elkaar wilt zetten. Herinner je je de Siemens EQ9+ S700 Home Connect nog? Door deze dubbele reservoirs is deze zo geschikt voor omvangrijke kantoorsettings.

Dan is het wel zo handig om ook dubbele maalschijven oftewel een dubbele molen te hebben. Zo lopen twee totaal verschillende bonensoorten niet door elkaar door één molen heen!

Een dubbele thermoblock/boiler wilt daarentegen zeggen dat je één thermoblock/boiler voor het verhitten van je water hebt, en één voor het verhitten van je melk. Deze laatste is eigenlijk alleen relevant wanneer je apparaat een ingebouwde melkreservoir of een melkslang gebruikt.

Op die manier hoef je niet te wachten tot je water warm is voordat je melk kan worden opgewarmd; het gebeurt immers tegelijkertijd.

Halfgemalen Koffie

Pompdruk

De pompdruk staat voor de druk waarmee het water door de machine naar de koffie loopt. Men is echter nog niet helemaal uit over de perfecte hoeveelheid druk.

Over het algemeen ligt de industriestandaard rond de 9 bar, terwijl andere professionals liever 15 bar zien. Met deze laatste krijg je in ieder geval gegarandeerd een prachtige cremalaag op je koffie.

De vraag blijft een hogere pompdruk ook meteen beter is. Het antwoord: niet per sé. Meer druk helpt je om een betere shot van betere kwaliteit te krijgen, maar er is meer nodig dan alleen meer druk.

Je hebt in elk scenario ten eerste geweldige koffiebonen nodig die op de juiste manier worden gemalen en samengeperst. Een losjes gepakte puck of cup is niet bestand tegen hoge waterdruk en laat alles gewoon doorsijpelen, wat resulteert in waterige koffie. 

Als de koffie echter te strak is gepakt kan de machine zijn water niet goed kwijt, wat kan resulteren in veel geknoei – en in het ergste geval in reparatiekosten.

Daarom heb je een behoorlijk vaardigheidsniveau nodig óf een goede machine – vooral wat gezond verstand bij het maken van een keuze tussen verschillende pompdrukken. Hoe dan ook is het algemene advies: hoe fijner de koffie, hoe beter het is voor de pomp.

Watertemperatuur

Ook dit verdient een aparte alinea omdat watertemperatuur belangrijker is voor de kwaliteit en smaak van je koffie dan men zich realiseert. De mogelijkheid om de watertemperatuur binnen je apparaat af te stellen is daarom niet geheel onbelangrijk!

De meeste koffieprofessionals over de hele wereld zijn het erover eens dat de beste watertemperatuur voor koffie tussen 90 en 96 °C ligt. 

De temperatuur van het water beïnvloedt hoe snel de smaken uit de koffie worden gehaald. Hoe warmer het water is, hoe sneller de extractie; hoe koeler het water is, hoe trager de extractie.

Kopjesverwarmer

De naam geeft het al weg: dit is een constructie die je kopjes voorverwarmt. Dat is wel zo handig als de koffie op perfecte temperatuur het apparaat verlaat!

Een koud kopje laat de temperatuur immers snel dalen, en als je daarbij ook nog eens onverwarmde melk voegt (omdat je bijvoorbeeld veel haast hebt), komt dat de smaak niet ten goede! Het is geen must-have functie, maar wel fijn om te hebben.

Koffie Crema

Onderhoudsgemak

Het eerste waar je aan denkt is wellicht de vaatwasserbestendigheid van bepaalde onderdelen zoals de lekbak, opvangbak en het stoompijpje. Dat ligt per machine anders, dus hier zul je zelf op moeten letten bij aankoop als je hier veel waarde aan hecht.

Een uitneembare zeteenheid is echter nog belangrijker dan vaatwasbestendigheid van andere onderdelen. Je zeteenheid houd je idealiter zo schoon mogelijk. Zo voorkom je verstoppingen, vochtproblemen en zelfs schimmel in de ergste gevallen. 😱

Uitneembare zeteenheden zijn veelal van plastic en kun je onder de kraan grondig afspoelen. Een zeteenheid die niet uitneembaar is, is daardoor een stuk moeilijker schoon te maken. Zeg nou zelf: welke optie krijgt jouw voorkeur?

Smart functies

Handig, maar meer ook niet. Je zult voor koffie uiteindelijk namelijk echt de handen uit de mouwen moeten steken. Je bonen moeten bijgevuld worden of je opvangbak moet worden geleegd.

Apps blijven vooralsnog een luxe bijkomst: ze zijn erg prettig voor het personaliseren van je dranken en om je te helpen bij het onderhoud van je machine, maar ze zullen niet ál het werk uit handen nemen.

Veel gestelde vragen

Dat ligt helemaal aan jouw wensen. Experimenteer je graag, ga dan voor een halfautomaat zoals Sage the Oracle Touch.

Geef je liever al het werk uit handen na de eerste instelronde voor een gunstige prijs? Bekijk dan de De’Longhi Magnifica ECAM 22.110.

Doe je liever zo min mogelijk voor zo weinig mogelijk? Dan is de Magimix Nespresso Inissia M105.

Dat kan via allerlei huishoudapparatuur en electronicawinkels, waaronder Bol.com en Coolblue.

Dat hangt af van een aantal factoren, waaronder de hardheid van het water in je leefomgeving. Over het algemeen is het hoe dan ook aan te raden dit sowieso eens per drie maanden te doen.

Idealiter gebruik je reinigingsproducten van hetzelfde merk als waar je koffiemachine van is. Zo hebben bijvoorbeeld De’Longhi en Nespresso ieder hun eigen reinigingsmiddelen voor hun apparatuur.

Kop koffie onder piston

Conclusie

Samenvattend durf ik rustig te stellen dat het antwoord op de vraag, “wat is de beste koffiemachine?” voor een groot deel afhankelijk is van persoonlijke voorkeur.

Wat voor iemand die graag nieuwe dingen probeert perfect is, zoals de Sage the Oracle Touch, zal te bewerkelijk zijn voor iemand die een simpeler apparaat – zoals de De’Longhi Dedica – zoekt.

Hoe dan ook hoor ik graag of je je keuze hebt kunnen maken uit de bovenstaande top 5, of juist niet! In dat geval hoop ik dat de koopgids je een eind op weg heeft kunnen helpen. Laat het me hieronder vooral even weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *