Koffiemachines komen in allerlei vormen en maten, en ieder met een eigen zetmethode. Zo is de ene koffiemachine beter geschikt om hele potten koffie te zetten; en de ander weer voor om de lekkerste melkspecialiteiten te zetten. Natuurlijk is het daarom belangrijk om de beste koffiemachine voor jouw wensen aan te schaffen.

Er is voor ieder wat wils, zoals je ook ziet in de onderstaande top 5. Zo heb ik de Sage the Orcale Touch als onze koning der koffiemachines gekozen.

De 5 beste koffiemachines in een oogopslag

  1. Sage the Oracle Touch - Dé beste koffiemachine op de markt, zelfs voor de onervaren onder ons.
  2. De’Longhi Magnifica ECAM 22.110 - Dankzij de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding is dit de beste koop.
  3. Siemens EQ9+ S700 Home Connect - Dit model is eenvoudig te bedienen dankzij het kleurendisplay.
  4. De’Longhi EC685 Dedica - Dankzij het compacte ontwerp past deze koffiemachine in bijna elke keuken.
  5. Magimix Nespresso Inissia M105 - Het prachtige, compacte ontwerp maakt het tot een pronkstuk in elk huis.

Wat voor koffiemachines zijn er?

Zeg alvast gedag tegen de beste oploskoffie, want je zoektocht naar de beste koffiemachine begint hier! In je zoektocht naar een nieuwe koffiemachine kom je vast allerlei verschillende soorten koffiemachines tegen. Als dat nog niet is gebeurd, kun je er van uitgaan dat het gáát gebeuren. 😜

Om je een beetje op weg te helpen en voor te bereiden op de variatie die hier aan bod komt, heb ik een snel overzicht gemaakt.

  • Filterkoffiezetapparaat. Deze kennen we allemaal nog wel: de koffie loopt bij dit apparaat via het filter een grote pot in. Hierbij bestaat het onderscheid tussen een “old school” model en een elektrisch model, waarbij bijvoorbeeld de temperatuur kan worden gewijzigd.
  • Espressomachines. Deze vind je in verschillende vormen, zoals:
    • Volautomaten, waarbij de machine zelfstandig bonen tot een kopje koffie maakt.
    • Halfautomaten, waarbij je zelf nog het een en ander moet doen (bijvoorbeeld een piston vullen met gemalen koffie en deze aandraaien).
  • Slow coffee-methoden:
Koffiemachine en bonenmaler op aanrecht

Ik ga niet in detail in op alle verschillende soorten zetmethoden, maar dit overzicht geeft je hopelijk een idee van hoe omvangrijk de wereld der koffiemachines eigenlijk is!

Daardoor is het niet verrassend dat in deze top 5 niet alle soorten koffiemachines benoemd worden. Wat nou de beste koffiemachine is, blijft natuurlijk ook een kwestie van voorkeur en smaak!

Hoe dan ook gaat dit artikel in op koffiemachines, waardoor we dus al snel bij onder andere espressomachines terechtkomen.

De 5 beste koffiemachines op een rij

Daar zorgt de enorme RVS behuizing wel voor; deze omslaat namelijk 37,3 x 39,2 x 45,4 cm (DxBxH).

Functionaliteiten

Ondanks het wellicht ietwat intimiderende uiterlijk van de Sage Touch is het een verrassend simpele machine. Je komt makkelijk weg met het verdelen van je aandacht tussen het zetproces en je andere bezigheden als je even niet anders kunt.

Het gaat om te beginnen om een halfautomatische koffiemachine, wat wilt zeggen dat hij zelf de bonen maalt en jij de sterkte en temperatuur van je koffie, én de maling en melktextuur bepaalt.

Wel moet je het piston zelf even aanstampen met de ingebouwde tamper en vervolgens in de filterdrager draaien.

Het apparaat heeft verder geen ingebouwd melkreservoir. Dit zal echter voor degenen die echt geïnteresseerd zijn in het zetproces en de bewerkbaarheid hiervan weinig uitmaken. Je hebt door het gebruik van het stoompijpje veel meer controle over de temperatuur en de textuur van je melkschuim. Die temperatuur valt overigens individueel te regelen door de dubbele boiler!

De bovengenoemde personalisatie regel je via het touchscreen. Je kunt daarmee allerlei koffiesoorten zetten en naar eigen smaak, zoals americano, cappuccino, espresso, gewone koffie, latte, lungo en ristretto.

Vervolgens sla je je eigen profiel op zodat je vervolgens alleen maar op je eigen naam hoeft te tikken. Haal je koffiekopje van de warmhoudplaat af, zet hem onder het piston en voilá, koffie van baristakwaliteit wacht op je!

Vers gemalen koffie in piston, met bedieningspaneel boven

Onderhoud

Je las eerder al dat het binnenwerk van roestvrijstaal is gemaakt. Hier is per definitie niets mis mee, maar koper en brons zijn beter bestand tegen kalk. Houd hier dus rekening mee als je in een gebied woont met hard water.

Verder is de zeteenheid niet uitneembaar – maar je krijgt wel toegang tot de conische, keramische maalschijven van bovenaf. Hoewel de kans klein is dat daar iets mis mee gaat, is het wel zo fijn dat je erbij kunt als het wél zo is.

De schoonmaak is echter leuk gemaakt: onder de grote roestvrijstalen overloopbak zit een ronde kunststof knop. Draai er aan en de hele machine wordt opgetild op een stel verborgen mini-zwenkwielen.

Nu beweeg je de hele machine vrij over het werkblad zonder jezelf een hernia te bezorgen. 🙆‍♂️ Eenmaal terug in positie, draai je de knop weer om en het geheel zit weer stevig op het werkblad.

Terwijl we als het ware onder de motorkap zitten, bevat diezelfde ruimte ook een handige kleine lade voor het opbergen van het reinigingsgereedschap en een reserve-portafilterinzetstuk.

Aan de achterkant vindt je daarentegen het waterreservoir met een uitneembare filter tegen kalkaanslag. 

Voordelen:

  • Verrassend gemakkelijk in gebruik ondanks halfautomatische constructie
  • Veel opties voor verschillende koffiesoorten aanwezig
  • Touchscreen is erg handig voor het aanpassen en opslaan van dranken

Nadelen:

  • Geen melkreservoir, wel een stoompijpje – al kan dit ook als voordeel worden ervaren
  • Binnenwerk is van RVS, wat minder duurzaam dan koper of brons is

Echter is het apparaat zeer degelijk in elkaar gezet en komt zijn formaat neer op een respectabele omvang van 43 x 23,8 x 35,1 cm (DxBxH).

Functionaliteiten

Je kunt ten eerste zowel koffiebonen als vooraf gemalen koffie gebruiken. Het compartiment voor gemalen koffie is echter wel aan de kleine kant, dus deze is vooral handig als je bijvoorbeeld iemand op bezoek hebt die een kopje cafeïnevrije koffie wilt.

De maalgraad voor de koffiebonen kun je zelf instellen via een draaiknop bovenin het bonenreservoir, alsook de temperatuur via het boilersysteem. De maling van je koffie wordt verzorgd door konische maalschijven van RVS. Deze zijn niet zo duurzaam als keramische schijven en worden sneller heet, maar ze zijn wel een stuk goedkoper.

Verder is de mogelijkheid om tot de millimeter af te stemmen hoeveel water er in je espresso gaat ook erg handig. Je kunt zodoende wel degelijk thuis de barista uithangen zonder een fortuin uit te hoeven geven!

De verdere bediening van het apparaat is simpel. De De’Longhi Magnifica ECAM 22.110 heeft zes knoppen en een draaiknop om het stoompijpje mee te bedienen, zoals op de onderstaande afbeelding te zien is. In het midden zit een draaiknop waarmee je de bovengenoemde hoeveelheid water per kopje oftewel de sterkte instelt.

Doordat het apparaat zo vriendelijk geprijsd is, zal deze mini-review geen eentonige lofzang worden. Zo heeft hij bijvoorbeeld geen kopjeswarmer en kun je geen profielen opslaan. Je moet dus maar hopen dat iedereen in huis zijn eigen instellingen onthoudt of zijn koffie even sterk als jij drinkt. 😅

Bediening van De'Longhi koffiemachine
Geen kopjesverwarmer

Geen probleem! Aangezien het apparaat zichzelf voor elk gebruik schoonspoelt met heet water, kun je je kopje vooraf opwarmen door hiermee het hete water op te vangen. Dit water gooi je na een paar seconden weg, waarna je kopje direct op temperatuur is.

Daarnaast kun je ook in feite alleen espresso’s en normale koffies zetten. Als je een melkvariant wilt, zul je echt zelf de melk moeten opschuimen en deze bij je koffie moeten gieten.

Onderhoud

Om te beginnen heeft deze koffiemachine een uitneembare zeteenheid. Zet dit naast het feit dat de uitlekbak met bijbehorende opvangbak voor de pucks en het waterreservoir apart uitneembaar zijn, en je hebt een onderhoudswonder binnen handbereik!

Officieel wordt er niks gezegd over vaatwasserbestendigheid, maar ik zou je aanraden deze onderdelen gewoon met warm water onder de kraan af te wassen. Op die manier voorkom je dat je plastic onderdelen versneld aftakelen.

Het apparaat geeft overigens aan wanneer het tijd is om ontkalkt te worden via een rood lampje aan de voorkant. Dit kan voor een behoorlijke poos worden uitgesteld door een waterfilter te gebruiken, vooral als het water in je woonomgeving niet al te hard is.

Echter is het juist raadzaam om bij hard water zo’n filter te gebruiken. Bezuinig hier dus niet op! Als het eenmaal tijd is om alsnog te ontkalken, gebruik je daarvoor idealiter De’Longhi’s eigen ontkalker.

Voordelen:

  • Prijs-kwaliteitverhouding ligt erg gunstig
  • Je kunt je koffie op meerdere manieren aanpassen
  • Onderhoud is bijzonder makkelijk

Nadelen:

  • Geen ingebouwde programma's voor verschillende koffievarianten (behalve espresso en normale koffie)
  • RVS maalschijven worden sneller heet dan keramische maalschijven

Dit staat je toe om verschillende koppen koffie te zetten alleen al op basis van het soort koffiebonen dat je gebruikt: arabica of robusta (of verschillende soorten mixen hiervan). Bij die dubbele bonenreservoirs hoort in dit geval ook een dubbele konische, keramische maalschijven.

De maalgraad is bij elke set maalschijven apart instelbaar. Je fijngemalen arabica koffie wordt dus niet door ruwe overblijfselen van robustabonen – of andersom – aangetast.

Een dubbel thermoblock wilt daarentegen zeggen dat het water en de melk apart worden verhit, waardoor je niet hoeft te wachten als je een koffie met hete melk wilt.

Mogelijk nog belangrijker is de hoeveelheid keuze tussen koffiesoorten dat je krijgt bij de EQ9+ Home Connect. Je kunt van een ristretto tot een hele pot koffie gaan zonder een enkel probleem.

Je kunt daarbij voor elk recept de sterkte, de watertemperatuur, het volume en uit welk bonenreservoir de koffie komt aanpassen. Die instellingen geef je door – en sla je op als profiel – via de knoppen onder het kleurenscherm, of via de app.

De Home Connect app is beschikbaar voor zowel Android and iOS. Hiermee kun je allerlei zaken regelen, zoals het zetten van je koffie op afstand, je koffie aanpassen naar je eigen smaak en het toevoegen van nieuwe recepten. Dat is wat dit apparaat tot de beste keuze voor op kantoor maakt.

Ik kon echter geen optie vinden om direct profielen aan te passen; dit moet dus vooralsnog  via de hardware van de Siemens EQ9+ zelf. Terwijl je dat doet, worden de koffiekopjes echter wel al meteen opgewarmd door de opwarmplaat!

Witte kopjes ondersteboven, bovenaanzicht

Onderhoud

In principe kost het weinig moeite om het apparaat te onderhouden. Je zult wel regelmatig – vooral in een kantoorsetting – de lekbak en opvangbak voor de pucks moeten legen. De lekbak en opvangbak kunnen niet apart uitgenomen worden, wat wel weer een nadeel is.

Wel is het fijn dat de lekbak, opvangbak en het melkreservoir vaatwasmachinebestendig zijn. Hoewel de ook zeteenheid uitneembaar, is deze alleen onder de kraan af te spoelen. 

Maak van die uitneembaarheid ook vooral gebruik, met name als het apparaat hard moet werken voor al het kantoorpersoneel: preventie (van verstopping en dergelijke) is beter dan genezing.

Indien je het apparaat ervoor vraagt, krijg je ook toegang tot speciale reinigingsprogramma’s. Deze werken met een espresso-reinigingstablet waarmee de machine ontkalkt wordt. Het heldere, kleurrijke lcd-scherm maakt de instructies hiervoor gemakkelijk te volgen.

Voordelen:

  • Dubbele bonenreservoirs, maalschijven en thermoblock komen erg goed van pas
  • De app is erg handig, al dan niet ietwat simplistisch
  • Ontzettend veel opties wat betreft koffiesoorten
  • Uitneembare zeteenheid is makkelijk af te spoelen

Nadelen:

  • Hangt een stevig prijskaartje aan
  • Je kunt je profielen niet aanpassen vanuit de app

De keuzeknoppen – voor het selecteren van enkele of dubbele espresso’s alsook voor stoom – die meestal op een frontpaneel te vinden zijn, zijn aan de bovenzijde verheven tot de chroomstrip, terwijl de aan/uit-knop discreet langs de onderrand aan de zijkant is weggewerkt.

Met die keuzeknoppen kun je ook de hardheid van het water in je omgeving aangeven, instellen hoe heet je je koffie wilt en hoe snel de Dedica zich moet uitschakelen na gebruik.

Als je eenmaal aan de slag gaat, kies je ten eerste uit het standaard portafilter (voor in het piston) en een ESE-filter, waarbij ESE staat voor easy serving espresso. Deze laatste optie zorgt voor wat minder geknoei.

Hoe dan ook gebruik je de stoompijp uiteraard om melk mee op te schuimen – maar ook om extra water toe te voegen aan je koffie. Je kunt via de stoompijp tevens water uit de boiler weg laten lopen als deze te heet wordt; er zijn namelijk mensen die ervaren dat de boiler oververhit bij intensief gebruik.

Wel zit er een beveiligingsmechanisme in het apparaat waardoor je koffie zelf nooit verbrandt. Dat is weer een zorg minder. 😯

Delonghi Ec685.bk Dedica Bediening

Onderhoud

De bijgeleverde handleiding wordt geleverd met een strip om thuis je waterhardheid te testen. Als je merkt dat je leidingwater bijzonder hard is, is het de moeite waard om een filter in je machine te installeren of alleen gefilterd water te gebruiken om er zeker van te zijn dat je het niet zo vaak hoeft te ontkalken. 

In de handleiding vind je gedetailleerde instructies voor het ontkalken en de diepgaandere reiniging van de machine en het waterreservoir.

De EC685 vereist wel een enigszins regelmatige reiniging, met name van de lekbak en de stoompijp. Als je regelmatig melk stoomt, is het belangrijk om niet alleen het mondstuk na elk gebruik te reinigen, maar ook om de stukken los te maken en te poetsen. Melk heeft namelijk de neiging om vast te gaan zitten in het mondstuk. 

Het waterreservoir en de lekbakken zijn vaatwasmachinebestendig, maar het portafilter, de sabotage, het stoompijpje en de filtermanden moeten met de hand worden gewassen, wat een beetje vervelend kan zijn als je veel koffie zet.

Voordelen:

  • Erg compact formaat
  • Zeer simpel in gebruik; weinig poespas en toch een heerlijke smaak
  • Ziet er erg mooi uit op het aanrecht

Nadelen:

  • Je moet een aparte koffiemolen kopen of vooraf gemalen koffie gebruiken
  • Door de simpele constructie wordt koffie zetten meer een ritueel dan een snel proces

Daarnaast is hij gemaakt van kunststof, maar ook dat was te verwachten voor zo’n vriendelijk geprijsd apparaat.

Functionaliteiten

Je smaakkeuzes worden bij gebruik van een Nespresso-apparaat beperkt tot de Nespresso smaken die in de bekende cupjes worden geleverd. Je kunt dit repertoire wel al een heel stuk uitbreiden door een aparte melkopschuimer te gebruiken!

De smaak van de koffie blijft hoe dan ook grotendeels afhankelijk van welke cupjes je gebruikt. Lees je dus goed in over de Nespressosmaken en probeer een wat uit!

Wel heb je bij de M105 de mogelijkheid om te kiezen tussen een espresso en lungo, alsook om de sterkte aan te passen; je stelt zelf in hoeveel water je in je koffiedranken wilt hebben. Die optie krijg je lang niet bij elk Nespresso-apparaat – laat staan bij een budgetmodel!

Afhankelijk van hoe sterk je je koffie zet, kun je met de 0,7 liter water rond de 6 kopjes zetten. De capsules vallen naderharnd in de opvangbak, waar zo’n 11 cupjes in passen. Het apparaat schakelt zichzelf uit indien je dat vergeet nadat je je kopje onder de machine uit hebt gehaald. 😉

Tijdens het zetten van je kop koffie maakt het apparaat wel redelijk wat lawaai. Hoewel ik daar zelf niet veel last van heb – ik vind 66,6 dB nog wel meevallen – geven anderen aan dit wel ietwat irritant te vinden.

Onderhoud

Men beveelt aan de Nespresso Inissia ten minste eenmaal per jaar te ontkalken. Echter, om de beste resultaten te bereiken, is het een beter idee om elke drie maanden de machine te ontkalken.

De componenten die betrokken zijn bij het ontkalken van de Inissia zijn gemakkelijk te verkrijgen. Allereerst heb je een Magimix-ontkalker nodig. Deze giet je in het waterreservoir, waarna je de twee knoppen – die inmiddels gestopt zijn met knipperen – tegelijkertijd indrukt. Meer is niet nodig!

Voordelen:

  • Simpel in gebruik
  • Heeft echter nog enige aanpassingsmogelijkheden
  • Gunstig geprijsd
  • Onderhoud had niet makkelijker gekund

Nadelen:

  • Ietwat luidruchtig (voor een Nespresso-apparaat)
  • Niet geschikt voor mensen die graag experimenteren

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Zoals ik eerder al zei is de wereld der koffiemachines erg breed. Misschien biedt de bovenstaande top 5 daarom net niet genoeg óf juist teveel informatie aan.

Om je te helpen je gedachten een beetje te ordenen en te achterhalen wat de beste koffiemachine is voor jou, volgt hieronder ook nog een koopgids.

Houd wederom in gedachten dat deze gids in gaat op koffiemachines, dus je zult geen slow coffee methoden tegenkomen hier.

Ga je experimenteren?

Dit is wellicht het belangrijkste om eerst bij stil te staan. Afhankelijk van hoeveel je wilt gaan spelen met je kop koffie, kun je je opties al een heel stuk uitdunnen.

Hang je graag de barista uit en wil je zelf je bonen kiezen en malen? Ga dan voor een halfautomaat! Hiermee kun je veelal de maalgraad instellen – als het apparaat een ingebouwde koffiemolen heeft, anders moet je een aparte molen kopen.

Ben je van plan de smaak van je koffie wel een beetje bij te stellen maar niet al te veel? Dan is een volautomatische espressomachine of het beste koffiezetapparaat met bonen vaak een goede optie. Nadat je alles hebt ingesteld, hoef je enkel op een knop te drukken om je koffie te krijgen.

Wil je liever gewoon je koffie in de machine doen zonder er verder echt naar om te kijken? Dan is een koffiezetapparaat met filter of een Nespresso apparaat je beste optie.

Melkopschuimmethode

Sla deze sectie gerust over als je alleen niet veel verschillende soorten koffie drinkt! Voor degenen die graag een cappuccino of latte drinken: lees vooral even door. Je hebt voor je melkopschuimmethodes namelijk keuze uit:

  • Een melkreservoir. Dit is handig omdat je zelf geen tijd kwijt bent aan het handmatig stomen van de melk. Het apparaat regelt dit geheel zelf. Afhankelijk van het model, kun je zelf instellen in welke mate de melk gestoomd wordt en hoeveel melk er uiteindelijk in je drank wordt verwerkt. Handig voor mensen die graag experimenteren met de smaak van de koffie dus! Wel zal ook het melkreservoir en de melkleiding schoongemaakt moeten worden. Dit doen veel machines zelf na elke gezette kop koffie, maar wanneer het tijd is voor handmatig onderhoud, zul je zelf aan de slag moeten.
  • Een melkslang biedt een middenweg tussen een reservoir en een stoompijpje. Deze haalt de melk direct uit een losse melkkan of een open pak melk. Deze slang (en het kannetje, indien je die gebruikt) zullen op den duur echter ook schoongemaakt moeten worden, zelfs als de machine deze zelf regelmatig schoonspoelt.
  • Een stoompijpje geeft je maximale controle over de hoeveelheid melkschuim die je maakt en de dichtheid hiervan. Je kiest zelf hoeveel stoom er door de melk geblazen wordt. Natuurlijk levert dit meer werk op, maar een stoompijp is dikwijls wel veel makkelijker schoon te maken dan een melkreservoir en -slang.
melkreservoir waar gestoomde melk uitkomt en in een blauwe mok valt

Materiaal maalschijven of maalmessen

Ook niet geheel onbelangrijk zijn de maalschijven of -messen. Deze komen in verschillende vormen en kunnen uit verschillende materialen bestaan.

Laten we het eerst over de messen in een volautomatische espressomachine hebben. Deze zijn meestal van RVS gemaakt; ze slijten dan ook snel. Je kunt hiermee de maalgraad van je koffie niet aanpassen. Daarnaast is de consistentie van je voorgemalen koffie meestal niet echt om over naar huis te schrijven.

Wel zijn messen goedkoop en leveren ze resultaten die goed genoeg zijn voor slow coffee methoden zoals percolators en cafetières, alsook filterkoffie.

Maalschijven staan je toe de de maalgraad van je koffie in te stellen bij koffiemolens die dat toestaan, wat natuurlijk erg handig is. De duurzaamheid hiervan hangt af van het materiaal: metalen schijven gaan minder lang mee dan keramische schijven, die in principe te hard zijn om te vervormen.

Verder doet de vorm er ook toe. Konische maalschijven zijn kegelvormig en vormen tijdens het malen geen hitte. Wel geven ze een iets minder gelijkmatige maling aan de koffie. Platte maalschijven worden daarentegen wel heter, maar produceren gelijkmatigere gemalen koffie.

Dubbele bonenreservoirs, maalschijven en thermoblocks/boilers

Dubbele bonenreservoirs en maalschijven zijn vooral heel handig als je meerdere soorten koffie kort na elkaar wilt zetten. Herinner je je de Siemens EQ9+ S700 Home Connect nog? Door deze dubbele reservoirs is deze zo geschikt voor omvangrijke kantoorsettings.

Dan is het wel zo handig om ook dubbele maalschijven oftewel een dubbele molen te hebben. Zo lopen twee totaal verschillende bonensoorten niet door elkaar door één molen heen!

Een dubbele thermoblock/boiler wilt daarentegen zeggen dat je één thermoblock/boiler voor het verhitten van je water hebt, en één voor het verhitten van je melk. Deze laatste is eigenlijk alleen relevant wanneer je apparaat een ingebouwde melkreservoir of een melkslang gebruikt.

Op die manier hoef je niet te wachten tot je water warm is voordat je melk kan worden opgewarmd; het gebeurt immers tegelijkertijd.

koffiebonen in bonenreservoir close up

Pompdruk

De pompdruk staat voor de druk waarmee het water door de volautomatische koffiemachine naar de koffie loopt. Men is echter nog niet helemaal uit over de perfecte hoeveelheid druk.

Over het algemeen ligt de industriestandaard rond de 9 bar, terwijl andere professionals liever 15 bar zien. Met deze laatste krijg je in ieder geval gegarandeerd een prachtige cremalaag op je koffie.

De vraag blijft een hogere pompdruk ook meteen beter is. Het antwoord: niet per sé. Meer druk helpt je om een betere shot van betere kwaliteit te krijgen, maar er is meer nodig dan alleen meer druk.

Je hebt in elk scenario ten eerste geweldige koffiebonen nodig die op de juiste manier worden gemalen en samengeperst. Een losjes gepakte puck of cup is niet bestand tegen hoge waterdruk en laat alles gewoon doorsijpelen, wat resulteert in waterige koffie. 

Als de koffie echter te strak is gepakt kan de machine zijn water niet goed kwijt, wat kan resulteren in veel geknoei – en in het ergste geval in reparatiekosten.

Daarom heb je een behoorlijk vaardigheidsniveau nodig óf een goede machine – vooral wat gezond verstand bij het maken van een keuze tussen verschillende pompdrukken. Hoe dan ook is het algemene advies: hoe fijner de koffie, hoe beter het is voor de pomp.

Watertemperatuur

Ook dit verdient een aparte alinea omdat watertemperatuur belangrijker is voor de kwaliteit en smaak van je koffie dan men zich realiseert. De mogelijkheid om de watertemperatuur binnen je apparaat af te stellen is daarom niet geheel onbelangrijk!

De meeste koffieprofessionals over de hele wereld zijn het erover eens dat de beste watertemperatuur voor koffie tussen 90 en 96 °C ligt. 

De temperatuur van het water beïnvloedt hoe snel de smaken uit de koffie worden gehaald. Hoe warmer het water is, hoe sneller de extractie; hoe koeler het water is, hoe trager de extractie.

Bovendien zorgt de juiste temperatuur van de koffie ervoor dat je deze op het juiste tempo op kunt drinken. Niet te snel, en niet te langzaam!

De temperatuur is écht belangrijk

Als je water te heet is, loop je het risico je koffie te verbranden. Daardoor wordt hij bitter en is hij in de ergste gevallen niet meer te drinken. Zorg er dus voor dat je watertemperatuur hoe dan ook niet boven de 96 °C komt.

Kopjesverwarmer

We weten inmiddels dat de temperatuur van de koffie belangrijk is. De naam van deze functie geeft het al weg: dit is een constructie die je kopjes voorverwarmt. Dat is wel zo handig als de koffie op perfecte temperatuur het apparaat verlaat!

Een koud kopje laat de temperatuur immers snel dalen, en als je daarbij ook nog eens onverwarmde melk voegt (omdat je bijvoorbeeld veel haast hebt), komt dat de smaak niet ten goede! Het is geen must-have functie, maar wel fijn om te hebben.

Verse koffie close up

Onderhoudsgemak

Het eerste waar je aan denkt is wellicht de vaatwasserbestendigheid van bepaalde onderdelen zoals de lekbak, opvangbak en het stoompijpje. Dat ligt per volautomatische koffiemachine anders, dus hier zul je zelf op moeten letten bij aankoop als je hier veel waarde aan hecht.

Een uitneembare zeteenheid is echter nog belangrijker dan vaatwasbestendigheid van andere onderdelen. Je zeteenheid houd je idealiter zo schoon mogelijk. Zo voorkom je verstoppingen, vochtproblemen en zelfs schimmel in de ergste gevallen. 😱

Uitneembare zeteenheden zijn veelal van plastic en kun je onder de kraan grondig afspoelen. Een zeteenheid die niet uitneembaar is, is daardoor een stuk moeilijker schoon te maken. Zeg nou zelf: welke optie krijgt jouw voorkeur?

Hard water?

Als je dan toch aan onderhoud moet geloven, ga dan vóór je aankoop even na hoe hard het water in jouw leefomgeving is. Als dit erg hard is, loont het om op zoek te gaan naar een koffiemachine waar een filter in kan en die wellicht een ingebouwd schoonmaakprogramma en schoonmaakindicator heeft!

Slimme functies

Handig, maar meer ook niet. Je zult voor koffie uiteindelijk namelijk echt de handen uit de mouwen moeten steken. Je bonen moeten bijgevuld worden en je opvangbak moet worden geleegd.

Apps blijven vooralsnog een luxe bijkomst: ze zijn erg prettig voor het personaliseren van je dranken en om je te helpen bij het onderhoud van je machine, maar ze zullen niet ál het werk uit handen nemen.

Veelgestelde vragen over koffiemachines

Welke koffiemachine moet ik kopen?

Dat ligt helemaal aan jouw wensen. Experimenteer je graag, ga dan voor een halfautomaat zoals Sage the Oracle Touch. Geef je liever al het werk uit handen na de eerste instelronde voor een gunstige prijs? Bekijk dan de De’Longhi Magnifica ECAM 22.110. Doe je liever zo min mogelijk voor zo weinig mogelijk? Dan is de Magimix Nespresso Inissia M105.

Waar koop ik een koffiemachine? 

Dat kan via allerlei huishoudapparatuur en electronicawinkels, waaronder Bol.com en Coolblue. 

Hoe vaak moet ik mijn koffiemachine ontkalken? 

Dat hangt af van een aantal factoren, waaronder de hardheid van het water in je leefomgeving. Over het algemeen is het hoe dan ook aan te raden dit sowieso eens per drie maanden te doen. 

Welke reinigingstabletten moet ik voor mijn koffiemachine kopen? 

Idealiter gebruik je reinigingsproducten van hetzelfde merk als waar je koffiemachine van is. Zo hebben bijvoorbeeld De’Longhi en Nespresso ieder hun eigen reinigingsmiddelen voor hun apparatuur.

Koffie onder koffiemachine

Conclusie

Samenvattend durf ik rustig te stellen dat het antwoord op de vraag, “wat is de beste koffiemachine?” voor een groot deel afhankelijk is van persoonlijke voorkeur.

Wat voor iemand die graag nieuwe dingen probeert perfect is, zoals de Sage the Oracle Touch, is te bewerkelijk voor iemand die een simpeler apparaat – zoals de De’Longhi Dedica – zoekt.

Ben je op zoek naar het ultieme gebruiksgemak, heb je een klein budget en hou je niet zo van experimenteren? Kies dan voor een koffiepadapparaat. Deze zijn eenvoudig, goedkoop en zetten een lekkere kop koffie voor mensen die niet te veel eisen stellen.

Hoe dan ook hoor ik graag of je je keuze hebt kunnen maken uit de bovenstaande top 5, of juist niet! In dat geval hoop ik dat de koopgids je een eind op weg heeft kunnen helpen. Laat het ons hieronder vooral even weten!

Was dit artikel behulpzaam?