De Top 5 Beste Koffiemolens voor 2020!

koffiemolen bonenreservoir
Sofie van Knippenberg

Sofie van Knippenberg

Inhoudsopgave

Thuis echt lekkere koffie zetten begint met een goede koffiemolen. Ja, de koffiebonen zijn ook erg belangrijk, maar zelfs de beste bonen verliezen hun kracht wanneer ze in een slechte koffiemolen terecht komen.

Ben jij op zoek naar een nieuwe koffiemolen maar zie je door de bomen het bos niet meer? Dan zit je hier aan het goede adres. Lees hier het handige overzicht met de top 5 beste koffiemolens voor 2020 inclusief een koopgids, zodat jij de beste keuze kan maken.

Top 5 Beste Koffiemolens op een Rij

Baratza Encore

Baratza Encore Koffiemolen
De beste op de markt
5/5

Inhoud: 227 gram | Maalstanden: 40
Opvangbak: Ja | Timer: Nee | Garantie: 2 jaar

Solis Scala 166

Beste koop
4.7/5

Inhoud: 250 gram | Maalstanden: 15
Opvangbak: Ja | Timer: Ja | Garantie: 2 jaar

Sage the Smart Grinder Pro

Sage The Smart Grinder Pro
Beste voor diversiteit
4.3/5

Inhoud: 450 gram | Maalstanden: 60
Opvangbak: Ja | Timer: Nee | Garantie: 2 jaar

De’Longhi KG89

Beste voor beginners
3.7/5

Inhoud: 120 gram | Maalstanden: 12
Opvangbak: Ja | Timer: Ja | Garantie: 2 jaar

Hario Skerton Plus

Hario Skerton PLUS Koffiemolen
Beste handmolen
3.4/5

Inhoud: 100 gram | Maalstanden: 5
Opvangbak: Ja | Timer: Nee | Garantie: 30 dagen (via Bol.com)

Tips voor het kopen van een koffiemolen!

Het kopen van een koffiemolen is een flinke investering. Er zijn een paar dingen waar je goed op moet letten:

  • Geen mesjes maar maalschijven: Koffie malen met mesjes kan vergeleken worden met koffie malen in een blender en dat is een echte no-go. De mesjes breken de koffiebonen in ongelijken stukken en vanwege de hoge draaisnelheid, branden de bonen ook sneller aan. 
  • Goede kwaliteit koffiebonen: Het allerbelangrijkste voor het zetten van lekkere koffie is dat je goede koffiebonen koopt. Doe daarom onderzoek naar het verschil tussen arabica vs. robusta koffiebonen.
  • De zetmethode: Iedere zetmethode kent een andere maalgraad voor een optimaal resultaat. Voor een pistonmachine heb je vooral een fijne maling nodig, voor een cafetière juist niet. Koop daarom een koffiemolen die de perfecte maling creëert voor jouw kopje koffie.
Koffie wordt uit een chemex gegoten in een glas dat staat op een tafel met koffiebonen.

Top 5 Beste Koffiemolens

Lees hier de mini reviews van onze reeks favoriete koffiemolens en vind uit welke het beste bij je past. 

#1 Baratza Encore – Beste koffiemolen op de markt

Inhoud bonenreservoir: 227 gram | Maalstanden: 40
Opvangbak: Ja | Timer: Nee | Garantie: 2 jaar

De Baratza Encore is dé koffiemolen van dit moment. Met maar liefst 40 maalstanden is deze koffiemolen de perfecte optie voor wie thuis de barista wil uithangen.

De behuizing is gemaakt van hard plastic. Dat ziet er prima afgewerkt uit maar het is minder bestand tegen schade dan bijvoorbeeld aluminium.

De binnenkant is wat duurzamer ontworpen dan de buitenkant. De conische maalschijven in de Baratza encore zijn van metaal. Hiermee creeër je een gelijkmatige maling zonder dat de bonen verbranden.

Het eenvoudige design sluit aan bij de simpele bediening. De Baratza Encore is namelijk erg makkelijk te gebruiken.

Baratza Encore Koffiemolen
5/5

Er zit maar één knop op de machine: de aan-en-uit knop. De machine begint direct met malen als je hem aan zet, en stopt wanneer je de knop weer uit zet.

De 40 maalstanden zijn ook makkelijk in te stellen door aan de schijf te draaien onder het bonenreservoir. Hier mee kun je eindeloos experimenteren met de maalgraad.

Of je nou een grote hoeveelheid koffie wilt malen, of slechts genoeg voor één kopje espresso – met de Baratza Encore zit je altijd goed.

Voordelen

Nadelen

#2 Solis Scala 166 – Beste koop

4.7/5

Inhoud bonenreservoir: 250 gram | Maalstanden: 15
Opvangbak: Ja | Timer: Ja | Garantie: 2 jaar

De Solis Scala 166 heeft de beste prijs- kwaliteitsverhouding. Daarom is het de beste koop, oftewel perfecte koffiemolen voor wie thuis met koffie wilt experimenteren zonder heel veel te hoeven betalen.

De behuizing van de Solis Scala 166 is gemaakt van hard plastic. Voor de prijs die je betaalt is dat prima, zolang je zorgvuldig met je machine omgaat.

Het bonenreservoir is van anti-statisch glas, zodat de bonenmaling niet blijft plakken. Verder werkt de machine met conische maalschijven gemaakt van duurzaam roestvrij staal.   

Het handige aan de Solis Scala is dat de machine een ingebouwde timer heeft. Hiermee stel je in hoeveel kopjes je wil bereiden. De machine stopt daarna automatisch wanneer hij de juiste hoeveelheid koffie heeft gemalen.

De bediening is ook makkelijk te begrijpen. Stel de maalgraad in met de schijf onder het bonenreservoir. Draai vervolgens aan de knop aan de zijkant, om in te stellen voor hoeveel kopjes koffie je maalt. Druk daarna op de start/stop knop, en voilá! 

De maalgraad is in te stellen op 15 verschillende standen. Voor ervaren barista’s is dit waarschijnlijk niet genoeg, maar het is perfect beginnende thuisbarista’s die een goede machine willen voor een klein prijsje.

Voordelen

Nadelen

#3 Sage the Smart Grinder Pro – Beste voor diversiteit

Inhoud bonenreservoir: 450 gram | Maalstanden: 60
Opvangbak: Ja | Timer: Nee | Garantie: 2 jaar

De Sage the Smart Grinder Pro 1611 is een koffiemolen met alles erop en eraan: een ruim reservoir van 350 gram, een ingebouwde timer en maar liefst 60 verschillende maalstanden!

De Caffisima heeft een duurzame stalen behuizing waardoor je zeker weet dat deze machine lang mee gaat. Het bonenreservoir is ook nog UV-bestendig, waardoor je bonen langer vers blijven.

Door de grote hoeveelheid maalstanden is de maalgraad perfect in te stellen van espresso tot cafetière-koffie. Dit doe je via de linker draaiknop, terwijl je op het scherm afleest hoeveel koffie gemalen wordt, hoelang dit duurt en uiteraard welke maalstand je hebt geselecteerd.

4.3/5

De conische maalschijven van RVS zorgen voor een gelijkmatig resultaat. Hoewel RVS redelijk slijtvast is, genereert het – net als veel ander metaal – warmte. Een beetje is geen ramp, maar tijdens langdurig gebruik kan dit de smaak van de koffie ten nadele komen. Voor een leek is dit echter moeilijk op te merken, maar voor een professionele barista kan dit een dealbreaker zijn.

Er wordt verder zowel een opvangbak bijgeleverd als een piston. Je kunt kiezen om je koffie dus in de bak op te vangen, of in de piston, net zoals in een echte koffiewinkel. Je kunt de koffie zelfs direct in het koffiefilter laten vallen.

Ten slotte heeft deze koffiemaler een timer. Hij stopt dus zelf nadat hij de hoeveelheid koffie voor het ingestelde aantal kopjes koffie heeft gemalen.

Voordelen

Nadelen

#4 De'Longhi KG89 – Beste voor beginners

De'longhi Kg89 Koffiemolen Vooraanzicht
3.7/5

Inhoud bonenreservoir: 215 gram | Maalstanden: 9
Opvangbak: Ja | Timer: Ja | Garantie: 2 jaar

De eenvoud van de De’Longhi KG89 is wat hem zo aantrekkelijk maakt. Voor een zeer vriendelijke prijs heb je een koffiemolen met conische maalschijven.

Je stelt makkelijk in hoeveel kopjes koffie je wilt door de knop aan de voorkant naar links of naar rechts te draaien. De ingebouwde timer zorgt er daarbij voor dat de juiste hoeveelheid koffiebonen in de opvangbak terecht komt.

Qua gebruiksgemak zit het dan ook wel goed met dit apparaat. Daarnaast is hij ook nog eens veilig: als de deksel van het reservoir niet goed vastzit, zal het apparaat niet aanspringen.

Voor een espresso is deze machine echter niet heel erg geschikt. De koffiemaling is vaak ongelijkmatig en met 12 maalstanden zijn de mogelijkheden beperken. Daarnaast zijn platte maalschijven ook beter geschikt voor het maken espresso; deze zijn vaak in staat nét iets fijner te malen dan conische schijven.

Voor wie het dus graag simpel houdt en gewoon een lekkere, iets grovere koffie wilt zetten is dit een topkeuze.

Voordelen

Nadelen

#5 Hario Skerton PLUS –
Beste handmatige koffiemolen

Inhoud bonenreservoir: 215 gram | Maalstanden: 9
Opvangbak: Ja | Timer: Ja | Garantie: 2 jaar

De Hario Skerton PLUS is de beste handmolen op de markt. Het is een compacte molen die geen elektriciteit nodig heeft.

Veel handmolens werken met mesjes, wat erg slecht is voor de koffiebonen. De Skerton PLUS werkt met conische keramische maalschijven. Dit zorgt voor een gelijkmatige maling waarmee je heerlijke koffie zet. 

Hario Skerton PLUS Koffiemolen
3.3/5

Het kleine ontwerp heeft wel een nadeel, namelijk dat het bonenreservoir erg klein is waardoor je niet veel koffie tegelijk kunt zetten.

Ook zijn je optie’s beperkt tot 5 maalstanden. Daarom is de Hario Skerton PLUS misschien iets minder geschikt voor thuis, maar perfect voor wie op reis ook lekkere koffie wil zetten. 

Voordelen

Nadelen

Handmatige Koffiemolen

Koopgids: Hoe kies je de beste koffiemolen?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het kopen van een koffiemolen. In deze koopgids gaan we dieper in op de prijs, de maalstanden, de maalschijven en het bonenreservoir.  Zo helpen we jou bij het maken van de beste keuze.

De prijs

Wist je dat sommige koffiemolens op de markt meer dan 1000 euro kosten? Dat geldt natuurlijk alleen voor professionele machines maar ook tussen koffiemolens voor eigen gebruik kan de prijs erg verschillen.

 

Zo kosten de meeste koffiemolens tussen de 30 en 300 euro. Over het algemeen geldt: hoe duurder de koffiemolen, hoe meer extra functies hij bevat. 

Bedenk dus van tevoren in welke prijsklasse je wilt zoeken. Afhankelijk daarvan kun je de verschillende modellen gaan vergelijken op de functies, zoals degenen die we nu gaan bespreken.

Het aantal maalstanden

Het aantal maalstanden is een van de belangrijkste factoren bij het kopen van een koffiemolen. De maalstand bepaalt namelijk de maalgraad. Dat staat voor hoe grof of hoe fijn de koffiebonen gemalen kunnen worden.

De maalgraad is ontzettend belangrijk voor de smaak van je koffie. Iedere zetmethode heeft weer een andere maalgraad nodig voor het beste resultaat. Voor een espresso wil je een fijne maling, voor een cafetière-koffie mag het juist een grove maling zijn.

De meeste koffiemolens kunnen makkelijk een grove maling creëren. Het echte verschil in kwaliteit zie je bij een fijne maling. Deze is bij goedkope machines vaak minder gelijkmatig.

Let ook goed op hoe deze maalstanden aangepast kunnen worden. Veel koffiemolens gebruiken hierbij een trapsysteem. Dat is in principe erg handig maar het geeft minder ruimte om met de maalgraad te experimenteren.

Als je al wist wat de maalgraad is ben je waarschijnlijk een ervaren koffiedrinker! In dat geval kun je beter voor een koffiemolen met een hoog aantal maalstanden gaan. 

Wil je graag meer leren over de maalgraad? Lees dan ons uitgebreide artikel over het bepalen van de juiste maalgraad voor je koffie.

Koffiemolen

Het soort maalschijven

Zoals eerder genoemd is het malen van koffie met mesjes in principe een echte no-go. Maar ook tussen de maalschijven onderling zijn er een aantal verschillen.

Allereerst komt dat door het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Sommige schijven zijn gemaakt van keramiek en sommige van metaal.

Keramiek is duurzamer dan metaal maar daartegenover staat dat het weer een stuk duurder is. Het grootste voordeel van keramiek is dat het minder warmte vasthoudt waardoor de bonen niet snel zullen verbranden.

Ook telt de vorm mee. Sommige metalen maalschijven zijn kegelvormig (conisch). Deze conische maalschijven voeren hitte beter af waardoor oververhitting geen probleem meer is.

Dan zijn er ook nog platte metalen maalschijven. Deze warmen sneller op maar ze zouden wel een meer gelijkmatige maling creëren.

Al met al komen de conische metalen maalschijven het beste uit de verf. Ze zijn goedkoper dan de keramische schijven en ze zullen de bonen niet verbranden. Het is dus niet voor niets dat je dit soort maalschijven in de meeste machines zult terugvinden.

Het bonenreservoir

In principe is een groot bonenreservoir een voordeel. Daardoor kun je namelijk meer koffie zetten voordat je hem moet bijvullen. Dat lijkt handig, maar je moet niet vergeten dat bonen na verloop van tijd minder goed gaan smaken. Koffiebonen bewaren op een passende manier is dan ook van groot belang.

Het is daarom belangrijk dat het reservoir van goede kwaliteit is. Zo weet je zeker dat het luchtdicht kan worden afgesloten waardoor ze wat langer zullen meegaan.

Sommige koffiemolens zoals de bovengenoemde Solis Caffisima hebben zelfs een UV-bestendig reservoir. Daardoor blijven de bonen extra lang vers en zullen ze hun smaak niet zo verliezen.

Koffiemolen En Koffie

Het maken van de keuze

Welke koffiemolen het beste voor je is hangt af van jouw individuele voorkeuren. Hoe wil je jouw koffie gaan zetten? Wat is je budget? En ben je van plan om te experimenteren?

Denk eens na over deze vragen en gebruik de koopgids om jezelf te informeren over de verschillende functies die er zijn. Ga aan de hand daarvan na wat voor jou belangrijk is en kijk welke koffiemolen hier het beste op aansluit!

Heb je bijvoorbeeld minder maalstanden nodig maar wil je wel graag een timer? Dan is de Solis Scala een goed idee. Wil je de professionele kwaliteit in huis halen? Denk dan eens aan de Solis Caffisima 1611. 

Heb je al deze extra’s niet nodig en drink je graag een filterkoffie? Dan zit je goed met de Domo DO442KM of de Haris Skerton Plus. 

Conclusie

De Beste Koffiemolen voor 2020 is de Baratza Encore. Deze machine biedt veel mogelijkheden maar door het simpele ontwerp is hij ook zeer geschikt voor beginners.

Wat uiteindelijk belangrijk is, is dat de koffiemolen voldoet aan jouw wensen. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Gebruik dan onze koopgids om meer te leren over de verschillende functies.  

Ik hoop dat dit je geholpen heeft met het kiezen van de beste koffiemolen. Heb je al een koffiemolen in huis? Dan horen wij graag wat jouw tips voor het kiezen van een koffiemolen zijn! 😄

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *