Het Beste Koffiezetapparaat voor de Lekkerste Koffie

Sofie van Knippenberg

Geschreven door: Sofie van Knippenberg

De koffie loopt. Veel sportiever wordt het niet.

Het Beste Koffiezetapparaat voor de Lekkerste Koffie

Ben jij op zoek naar het best koffiezetapparaat, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan ben je zeker niet alleen. 

Volautomaten, pistonmachines, capsulemachines, enzovoorts. Met zo veel verschillende type koffiezetapparaten is het moeilijk om het overzicht te bewaren. Maak je echter geen zorgen: daar ga ik je bij helpen! 💪

Hieronder vind je de 10 beste koffiezetapparaten met korte beschrijvingen. Deze zijn onderverdeeld in 5 soorten: volautomaten, halfautomaten, capsulemachines, filterkoffiezetapparaten en koffiepadmachines.

De koopgids

Onderaan de pagina vind je tevens onze koopgids. Hier lees je allerlei informatie over de verschillende typen koffiezetapparaat en hoe je de machine kiest die het beste bij je past! Neem deze vooral door voordat je je keuze maakt!

Per type koffiezetapparaat zijn er 2 categorieën: 

 • Best getest. Bij deze categorie gaat het om het apparaat dat het beste uit de test komt, ongeacht het prijskaartje.
 • Beste koop. Deze categorie beschrijft de machines met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Hieronder zie je alvast twee van de beste koffiezetapparaten. Wil je meer gedetailleerde informatie over alle apparaten weten? Lees dan de individuele mini-reviews!

1. Siemens EQ9 + S700
Hét beste volautomatische koffiezetapparaat van 2022 ✨

Onze score: 9,7

De Siemens EQ9 + S700 is een werkelijke alleskunner. Met één druk op de knop – of op je smartphone – zet deze machine wel 7 verschillende soorten koffie die je allemaal individueel kunt aanpassen.

Dit apparaat heeft bovendien een dubbel bonenreservoir waardoor je zelf een bonenmelange kunt creëren. 

Inhoud: 2,3 liter
Bonenreservoir: 450 g
Melkopschuimmethode: Melkslangetje

Geluidsniveau: 64 dB
Garantie: 2 jaar
Pompdruk: 19 bar

Siemens EQ9+ TI923309RW met twee kopjes koffie

2. De’Longhi Magnificia SECAM 20.110B
Beste koop koffiezetapparaat van 2022 ✨

Onze score: 9,3

Voor een veel toegankelijkere prijs heb je evengoed een geweldige volautomaat. Je krijgt geen kleurenscherm en ook geen melkreservoir, maar toch zet dit apparaat van begin tot einde geheel zelfstandig een espresso of lungo.

Je experimenteert daarbij zelf met hoe je je melk wilt hebben, evenals de maling van je bonen en de sterkte van je koffie.

Inhoud: 1,8 liter
Bonenreservoir: 250 g
Melkopschuimmethode: Stoompijpje

Geluidsniveau: 64 dB
Garantie: 2 jaar
Pompdruk: 15 bar

de'longhi magnifica ecam 20.110.b zwart

De 10 beste koffiezetapparaten in een oogopslag

 1. Siemens EQ9 + S700 - Een volautomatische alleskunner.
 2. De’Longhi Magnificia SECAM 20.110B - Een budget-topper met barista functies.
 3. Rancilio Silvia - Een halfautomaat van hoge kwaliteit.
 4. De’Longhi Dedica EC685 - Voor een kleine prijs zet je met dit apparaat heerlijke koffie.
 5. Nespresso Expert & Milk - Het beste koffiezetapparaat met capsules.
 6. Dolce Gusto Genio 2 KP 1608 - Eenvoud staat bij dit apparaat voorop.
 7. Philips Cafe Gourmet HD5408/20 - Altijd een heerlijke kop koffie dankzij de aromatwister.
 8. Russell Hobbs Buckingham - De underdog van de filter koffiezetapparaten, maar hij onderscheidt zichzelf met een aantal extra functies voor een low-budget prijs.
 9. Philips Senseo Quadrante HD7865/60 - Het enige Senseo-apparaat wat werkt met verse melk!
 10. Philips Original HD6553/70 - Dit apparaat is waar het voor Senseo allemaal mee begon: nog steeds populair!

De beste koffiezetapparaten op een rij

1. Siemens EQ9 + S700
Hét beste volautomatische koffiezetapparaat

Inhoud: 2,3 liter 
Bonenreservoir: 450 g
Melkopschuimmethode: Melkslangetje
Geluidsniveau: 64 dB
Garantie: 2 jaar
Pompdruk: 19 bar

De Siemens EQ9+ S700 heeft recht op de troon der volautomatische koffiemachines. Bij dit apparaat is overal aan gedacht en ook qua functies is er nergens op bespaard.

Siemens EQ 9 zij-aanzicht

Daar staat wel een minder toegankelijk prijskaartje tegenover, maar wie het ervoor over heeft, koopt het beste koffiezetapparaat op de markt.

Ontwerp

Van buitenaf ziet het ontwerp er simpel en elegant uit. De behuizing is duurzaam roestvrij staal met een anti-vingerafdruk laagje waardoor hij niet vaak gepoetst hoeft te worden. 

Ook van binnen beschikt de Siemens EQ9 s700 over hoogwaardige materialen. De conische, keramische maalschijven houden bijvoorbeeld geen warmte vast en zorgen voor een gelijkmatig maalresultaat.

Functionaliteiten

Wat erg handig is aan de EQ9 + S700 is dat hij 2 koppen koffie tegelijk kan zetten. Met een ruim waterreservoir van 2,3 liter en een melkreservoir van 0,7 liter hoeft hij daarnaast niet snel te worden bijgevuld. 

Echte koffiekenners weten verder hoe belangrijk de temperatuur is bij het zetten van een kopje espresso. Daarom heeft de Siemens EQ9 + S700 een warmhoudplaat bovenop de machine gemonteerd zodat je kopjes de koffie niet afkoelen.

Dat niet alleen: de machine beschikt ook over het zogeheten SensoFlow system. Dat houdt in dat het hele apparaat op temperatuur wordt gehouden zodat de koffie bij het zetten geen warmte verliest!

Siemens EQ bediening, vooraanzicht

Gebruiksgemak

De bediening is simpel. Met een draai aan de grote knop scrol je door verschillende afbeeldingen op het lcd-scherm. Hier kun je 7 voorgeprogrammeerde koffievariaties kiezen: americano, cappuccino, espresso, espresso macchiato, flat white, lungo en een hele koffiepot. 

Naast de grote draaiknop zijn er een aantal kleine knopjes met ieder hun eigen functie. Helemaal links zit de aan/uit knop, daarnaast van links naar rechts is het als volgt: koffieprofiel, koffiesterkte, watertemperatuur, melkverhouding, intensiteit en hoeveelheid water.

Blijf je ‘s ochtends graag wat langer in bed liggen? Dan download je de handige Home Connect app (voor iOS of Android), waarmee je jouw machine op afstand bedient. Zo voeg je nieuwe recepten toe, vind je handleidingen terug en bewerk je de bovengenoemde instellingen.

Ik kon alleen geen optie vinden om de gebruikersprofielen direct vanuit de app aan te passen. Dat is dus een klein minpuntje.

Het koffieprofiel

Je kunt met de Siemens EQ9 + S700 10 verschillende profielen opslaan zodat jouw favoriete instellingen onthouden worden. Dit is vooral handig wanneer je met meerdere mensen in huis woont. Heb je wat minder tijd maar wil je toch jouw favoriete koffie? Dan hoef je alleen maar jouw profiel te selecteren.

Onderhoud

Het onderhoud van de machine is ook erg makkelijk. Het melksysteem heeft een ingebouwde reiniger die automatisch de leidingen doorspoelt na ieder gebruik. Het melkreservoir en zelfs de zetgroep zijn daarnaast makkelijk uit te nemen en zijn beiden vaatwasserbestendig.

Eens per kwartaal zal de machine tevens een ontkalkingsmelding geven. Hoe je de machine het beste kunt ontkalken zie je in dit filmpje van Siemens: ⤵️

Voordelen:

 • Dubbel bonenreservoir waardoor je meer kunt experimenteren met de smaak
 • Zet ook makkelijk 2 koppen tegelijk

Nadelen:

 • Een erg hoog prijskaartje

2. De'Longhi Magnificia SECAM 20.110b
Beste koop volautomatische koffiezetapparaat

Inhoud: 1,8 liter 
Bonenreservoir: 250 g
Melkopschuimmethode: Stoompijpje
Geluidsniveau: 71 dB
Garantie: 2 jaar
Pompdruk: 15 bar

Voor een veel lagere prijs kun je met de Magnificia SECAM 20.110b toch een goede koffiemachine binnenhalen. Het aantal extra functies is voor de beginnende thuisbarista genoeg om de koffie aan te passen naar je eigen wens.

Ontwerp

Waar De’Longhi vooral op bespaard lijkt te hebben in het ontwerp is de behuizing. Deze is gemaakt van kunststof.

De'longhi Magnifica Ecam 20.110.b Zwart

De boiler is gemaakt van aluminium. Als dit niet goed onderhouden wordt kan de machine eerder gaan roesten. De maalschijven zijn daarentegen wel gemaakt van duurzaam roestvrij staal. Door het conische ontwerp hiervan wordt hitte ook beter afgevoerd, wat een positieve invloed heeft op de smaak van de koffie.

Bediening De'Longhi vooraanzicht

Functionaliteiten

Met de Magnificia SECAM 20.110b zet je 2 soorten koffie: espresso of lungo. Per soort krijg je ook de keuze of je één of twee kopjes zet.

De Magnificia SECAM 20.110b heeft verder helaas geen ingebouwd melkreservoir. In plaats daarvan heeft de machine een stoompijpje.

Ook de watertemperatuur is aanpasbaar. Hiervoor heeft de machine 3 verschillende temperatuurinstellingen. Kijk het filmpje hier onder om te zien hoe je dit aanpast:

Gebruiksgemak

De bediening had niet eenvoudiger gekund. Zet de machine aan, klik op het knopje met je gewenste soort en hoeveelheid koffie, en de machine brouwt je koffie.

Met de grote knop in het midden pas je de maalgraad aan. Draai hem naar rechts en je koffie smaakt sterker; draai hem naar links en je krijgt een minder sterk resultaat.

Onderhoud

Het onderhoud van de Magnificia SECAM 20.110b is net zo makkelijk als de bediening. De machine heeft een automatisch reinigingsprogramma en er gaat een lampje branden wanneer het tijd is om het apparaat te ontkalken.

Daarnaast is de zetgroep uitneembaar. Spoel deze af met warm water onder de kraan om hem schoon te maken; deze is namelijk niet vaatwasserbestendig.

Voordelen:

 • Zet 2 koppen koffie tegelijk met één druk op de knop
 • Stel zelf de maalgraad in

Nadelen:

 • Kunststof behuizing is minder duurzaam
 • Geen melkreservoir dat automatisch je melk opschuimt

3. Rancilio Silvia
Het beste halfautomatische koffiezetapparaat

Inhoud: 2,5 liter 
Bonenreservoir: N.v.t.
Melkopschuimmethode: Stoompijpje
Geluidsniveau: Onbekend
Garantie: 2 jaar
Pompdruk: 15 bar

Als je op zoek bent naar de beste halfautomatische koffiemachine dan kun je niet om de Rancilio Silvia heen. Rancilio is een gevestigde naam in de koffiewereld en de Silvia is al sinds de jaren 90 een geliefd model.

Ontwerp

De meeste baristas zijn fan van de Rancilio Silvia vanwege het duurzame ontwerp.

Rancilio Silvia With Cups

Doordat Rancilio in eerste instantie het beste koffiezetapparaat produceerde voor professioneel gebruik, hadden ze de beschikking over grondstoffen van hoge kwaliteit.

Functionaliteiten

De Rancilio Silvia werkt met een single-boiler systeem. Daardoor kun je maar één taak tegelijk uitvoeren en dus bijvoorbeeld niet je melk stomen terwijl je koffie zet.

Het grootste nadeel van dit systeem is daarnaast dat het moeite heeft de temperatuur op pijl te houden. Dit kan vooral voor beginnende barista’s – die niet weten hoe ze hiermee moeten omgaan – een probleem worden. De juiste temperatuur is essentieel voor een goed kopje koffie.

Wil je weten hoe je hier het beste mee om kunt gaan? Lees dan onze uitgebreide review over de Rancilio Silvia.

Rancilio koffiezetapparaat vooraanzicht

Helaas wordt er overigens geen koffiemolen met de Rancilio Silvia meegeleverd. Je zult dus zelf op zoek moeten gaan naar de beste koffiemolen voordat je met de Rancilio Silvia aan de slag kunt gaan. Of je kiest natuurlijk voor een koffiezetapparaat met bonen. 😉

Gebruiksgemak

Voor wie vaker met een halfautomatische machine werkt is de bediening redelijk vanzelfsprekend

De middelste knop is de aan/uit-knop. Aan de linkerkant zie je 3  knopjes onder elkaar. Dat zijn de pompschakelaar voor het zetten van espresso, de pompschakelaar voor water uit het stoompijpje en het laatste knopje zet de machine in de stoomstand.

Ondanks dat de bediening simpel is kan het creëren van een perfect kopje koffie met de Rancilio Silvia iets lastiger zijn. Bij het gebruik van een halfautomaat zul je immers altijd even moeten experimenteren met onder andere de maalgraad, de soort koffiebonen en met de temperatuur voordat je jouw perfecte kopje koffie hebt.

Onderhoud

Om te zorgen dat de Rancilio Silvia zo lang mogelijk mee gaat zijn er een aantal dagelijkse schoonmaaktaken die je moet doorlopen:

 • Veeg na gebruik het stoompijpje altijd schoon met een doek.
 • Verwijder koffieresten van de zetgroep met een borsteltje.
 • Blindfilteren met water.

Wat is blindfilteren?

Door een speciaal bijgeleverd bakje in de filterdrager te plaatsen wordt het water niet doorgelaten waardoor het terug de machine in loopt en in het wateropvangbakje komt. Dit schoonmaakproces is erg belangrijk om de leidingen schoon te houden.

Verder zal de Rancilio Silvia ongeveer om de 6 maanden ontkalkt moeten worden. Dat is een stuk minder dan je ziet bij veel andere halfautomatische koffiemachines.

Voordelen:

 • Gemaakt van duurzame materialen.
 • Zet espresso van hoge kwaliteit.

Nadelen:

 • Temperatuurschommelingen maken de bediening lastiger.
 • Er zit geen koffiemolen bij inbegrepen.

4. De'Longhi Dedica EC685
Beste koop halfautomatische koffiezetapparaat

Inhoud: 1 liter 
Bonenreservoir: N.v.t.
Melkopschuimmethode: Stoompijpje
Geluidsniveau: N.v.t.
Garantie: 2 jaar
Pompdruk: 15 bar

De De’Longhi Dedica is het beste koffiezetapparaat voor beginnende thuisbarista’s die meer willen leren over koffie zetten met een filterdrager. Het is een erg betaalbare machine die er ook nog eens ontzettend stijlvol uitziet.

Ontwerp

Wat de Dedica zo bijzonder maakt is het compacte formaat.

Delonghi Dedica Vooraanzicht

Hij is maar 15 centimeter breed en 30 centimeter lang. Daar heeft iedereen wel plek voor op het aanrecht.

Dit kleine formaat heeft helaas ook wat nadelen. Door het lichte gewicht – slechts  4,2 kilo – verschuift hij makkelijk wanneer je de filterdrager in de machine wil plaatsen. Dit kan gevaarlijk zijn vooral wanneer het water in de boiler al heet is.

Als je dit weet kun je hier echter rekening mee houden en bijvoorbeeld tegengewicht bieden met je vrije hand. Een antislip matje onder de machine plaatsen zou ook een oplossing kunnen zijn.

De'Longhi koffiezetapparaat op aanrecht, vooraanzicht

Een ander nadeel van het formaat is dat het waterreservoir redelijk klein is. Met 1 liter water kun je maximaal 25 kopjes espresso zetten, maar zodra je ook de stoomfunctie gebruikt zal het water sneller op zijn.

Functionaliteiten

De De’Longi Dedica EC685 heeft een aantal functies die het zetten het perfecte kopje espresso een stukje makkelijker maken. 

Zo kun je de temperatuur van de koffie aanpassen naar 3 verschillende standen. Vervolgens zorgt het thermoblock-systeem ervoor dat het water op een constante temperatuur blijft, zonder schommelingen! Hoe je de temperatuur instelt, zie je in het onderstaande filmpje.

Easy Espresso System

Om het zetten van espresso nog gemakkelijker te maken kun je een Easy Serving Espresso-filter – oftewel ESE-filter – gebruiken. Plaats hierin een ESE-pad om zeker te zijn van een perfecte koffiemaling.

Gebruiksgemak

Het is altijd wennen om voor het eerst een halfautomatisch koffiezetapparaat te gebruiken, maar de meeste knopjes op de Dedica spreken voor zich.

De aan/uit-knop zit onderaan de rechterkant. Vervolgens heb je 3 knoppen aan de bovenkant; voor een single espresso, een dubbele espresso en voor de stoomfunctie. Draai aan de grote knop rechts om de toevoer naar het stoompijpje open te stellen.

Ook hierbij geldt: oefening baart kunst. Iedere halfautomaat heeft zo zijn trekjes, net zoals ieder mens zijn voorkeuren heeft qua smaak. Je kunt dus alleen tot het perfecte resultaat komen door zelf te blijven oefenen.

Uiteindelijk maak je het beste kopje koffie, ook met het beste koffiezetapparaat.

Onderhoud

Het is belangrijk om de machine goed te onderhouden door middel van dagelijks onderhoud. Maak bijvoorbeeld iedere dag het lekbakje schoon en zorgt ervoor dat je alle afneembare onderdelen van het stoompijpje na gebruik altijd afspoelt met water.

De Dedica heeft ook een schoonmaakindicatie voor wanneer de machine ontkalkt moet worden. 

Dit doe je door ontkalkingsmiddel aan het water in het reservoir toe te voegen. Vervolgens zet je de machine in stoomstand en laat je het water via het stoompijpje in een bak lopen, totdat het waterreservoir leeg is.

Voordelen:

 • Erg compact design past overal tussen
 • Handige functies voor beginners

Nadelen:

 • Waterreservoir moet vaak bijgevuld worden
 • De voorinstellingen maken het lastiger om te experimenteren

5. Nespresso Expert & Milk
De beste capsulemachine

Inhoud: 1,4 liter 
Melkopschuimmethode: Aeroccino
Garantie: 2 jaar
Pompdruk: 15 bar

De Nespresso Expert & Milk is het paradepaardje van Nespresso. Met allerlei functies erop en eraan zorgen ze ervoor dat je zelfs met een capsulemachine veel invloed kunt uitoefenen op het eindresultaat.

Krups Nespresso Expert & Milk Xn6018 Vooraanzicht Melkopschuimer

Ontwerp

Het design van de Nespresso Expert & Milk is gebaseerd op echte oude espressomachines, zoals je ze tegenkomt in een koffiewinkel. Daarom is het model erg breed en niet erg lang. 

Het ziet er super-de-luxe uit maar helaas is de behuizing is gemaakt van kunststof. Dit beschadigt sneller en is minder duurzaam dan metaal.

Doordat het een van de grootste Nespresso-apparaten is, heb je echter wel veel ruimte in het waterreservoir: 1,4 liter om precies te zijn. Daar kun je wel 35 kopjes espresso mee zetten. Je zult wel de opvangbak eerder moeten legen; deze is na 12 capsules namelijk al vol.

Ondanks dat de machine zo groot is maakt hij toch erg weinig geluid. Met slechts 52,8 decibel is het een van de stilste Nespresso-apparaten. Zo kun je ook ’s ochtends een kopje koffie drinken zonder de buren lastig te vallen.

Nespresso vooraanzicht, in gebruik

🚨 Let op!

Gebruik in een Nespresso-apparaat altijd echte Nespresso capsules. Doe je dit niet, dan kun je de machine beschadigen.

Functionaliteiten

Wat de Nespresso Expert & Milk zo geliefd maakt is het aantal extra functies

Allereerst de soorten koffie. Waar de meeste Nespresso-apparaten slechts een lungo of een espresso kunnen zetten, maakt de Expert & Milk ook in een handomdraai een ristretto of een americano.

Met de ingebouwde Aeroccino kun je daarnast allerlei melk creaties maken met slechts één druk op de knop! Het nadeel van de Aeroccino is dat je wel altijd zelf de melk bij de koffie zal moeten schenken. In onze koopgids over de 5 beste Nespresso-apparaten lees je hier meer over.

Gebruiksgemak

Zoals bij ieder Nespresso-apparaat is ook het gebruik van de Expert & Milk erg makkelijk. 

 1. Zet de machine aan en plaats een kopje op de houder.
 2. Draai de linker knop naar de gewenste kopgrootte.
 3. Draai eventueel de rechter knop naar de gewenste temperatuur.
 4. Druk één keer op de aan/uit-knop en het brouwen begint.

Je kunt jouw Nespresso Expert & Milk ook bedienen via de Nespresso app. Zo kun je zorgen dat jouw kopje koffie al klaar staat voordat je uit bed rolt! 😴

Onderhoud

Zelfs het beste koffiezetapparaat heeft onderhoud nodig. Naast het standaard onderhoud zoals het legen van de opvangbak en het afwassen van de Aeroccino zul je de Expert & Milk ook moeten ontkalken.

Dit geeft de machine zelf aan doordat het onderhoudslampje naast de aan/uit-knop gaat branden. Ook kun je via de app een notificatie krijgen als je deze hebt geïnstalleerd.

Hoe je de Nespresso Expert & Milk kunt ontkalken zie je in de onderstaande video.

Voordelen:

 • Lekkere koffie in een handomdraai.
 • Experimenteer met kopgroottes en temperatuur.

Nadelen:

 • Relatief kleine opvangbak is snel vol.
 • Gebruik van de Aeroccino maakt het zetproces wat langer.

6. Dolce Gusto Genio 2 KP1608
Beste koop capsulemachine

Inhoud: 1 liter 
Melkopschuimmethode: Geen
Garantie: 2 jaar
Pompdruk: 15 bar

De Genio 2 is het meest verkochte Dolce Gusto-apparaat. Dat komt onder andere door de goede prijs-kwaliteitverhouding.

De Genio is ook een stuk voordeliger in vergelijking met de Expert & Milk maar daardoor lever je wel een aantal extra functies in.

Ontwerp

Dolce Gusto Genio 2 Zijaanzicht

De behuizing van de Dolce Gusto Genio 2 is gemaakt van een mix tussen mat en glanzend kunststof. Wederom is dat minder duurzaam dan metaal maar het ziet zeker er niet minder mooi uit.

In vergelijking met andere apparaten van Dolce Gusto heeft de Genio 2 een redelijk onopvallend design. Met een breedte van slechts 16 centimeter past bovendien hij altijd wel ergens tussen.

Met een waterreservoir van 1 liter kan de Genio 2 verder ongeveer 25 kopjes espresso zetten. Dat is meer dan de gemiddelde Dolce Gusto machine.

Functionaliteiten

Met de Dolce Gusto Genio 2 kun je zelf de waterhoeveelheid aanpassen in 7 verschillende stappen. Daarmee bepaal hoe sterk de koffie die je drinkt wordt. Je past de smaak van de koffie aan door de waterhoeveelheid aan te passen.

Helaas heeft de Genio 2 geen melkopschuimer. Je kunt wel melkcreaties zetten doormiddel van de melkcapsules die ze verkopen. Voor de gemiddelde persoon smaakt dat prima, maar je hebt niet de mogelijkheid om de smaak of de textuur zelf aan te passen.

Krups Dolce Gusto Genio 2 Kp1608 Bediening

Gebruiksgemak

De Dolce Gusto Genio 2 is erg gemakkelijk om te gebruiken.  Zet eerst de machine aan en wacht tot het rode lampje rondom de aan/uit-knop groen wordt. Nu is het apparaat klaar voor gebruik.

Open de capsulehouder door de grote hendel aan de voorkant omhoog te heffen en plaats je gewenste capsule er in. Nadat de capsulehouder gesloten is kun je de kopgrootte aanpassen. Dat doe je door de kleine hendel omhoog of omlaag te bewegen. 

Als je de goede kopgrootte gevonden hebt beweeg je dezelfde hendel naar rechts voor een warme drank, of naar links voor een koude, en de machine begint met koffie zetten. Zo zet je het lekkerste kopje koffie.

De hendel springt automatisch terugnaar het midden wanneer hij klaar is met koffie zetten. Je kunt dit ook handmatig doen als je wil dat hij eerder stopt met koffie zetten.

Wacht vervolgens met het legen van de capsulebak totdat de aan/uit-knop stopt met knipperen. Daarna kun je de capsulehouder legen en uitspoelen.

Onderhoud

De Dolce Gusto Genio 2 heeft verder geen schoonmaakindicatie. Je moet dus zelf in de gaten houden wanneer hij ontkalkt moet worden. Het is aan te raden dit iedere 3 à 4 maanden te doen. Hoe je dat doet zie je op het filmpje hier onder:

Voordelen:

 • Zet snel en gemakkelijk een lekker kop koffie.
 • Pas zelf de kopgrootte aan naar je eigen wens

Nadelen:

 • Melk uit een capsule smaakt minder goed dan verse melk
 • Weinig functies om mee te experimenteren

7. Philips Cafe Gourmet HD 5408/20
Het beste filter koffiezetapparaat

Inhoud: 1 liter 
Hoogte: 51 cm
Zettijd voor volle kan: 10 minuten
Aantal kopjes per zetbeurt: 8
Garantie: 2 jaar

Veel mensen denken dat je met een filter koffiezetapparaat de smaak van goede koffie verliest, maar met de Philips Cafe Gourmet HD5408/20 is dat helemaal niet zo. Dit apparaat zet makkelijk een grote hoeveelheid heerlijke koffie. Je hebt hiervoor alleen gemalen koffie nodig, geen koffiebonen.

Ontwerp

De Cafe Gourmet HD5408/20 is gemaakt van een mix tussen kunststof en glas. Het kunststof is glanzend afgewerkt wat een mooie uitstraling geeft maar het is niet het meest duurzame materiaal.

Philips Cafe gourmet

Het waterreservoir heeft een inhoud van 1 liter. Daarmee zet je ongeveer 8 koppen koffie. Het reservoir en de koffiekan hebben een handige maataanduiding waarop je precies kunt aflezen hoeveel kopjes koffie je zet.

Functionaliteiten

De Philips Cafe Gourmet HD5408/20 is zo populair vanwege het Boil and Brew-systeem. Dat houdt in dat het water eerst gekookt wordt voordat het door de gemalen koffie stroomt. Daarbij daalt de temperatuur tot 93 graden; de perfecte temperatuur voor het zetten van koffie.

Om te zorgen dat de koffie na het zetten niet afkoelt zit er een warmhoudplaat onder de kan. De aroma twister in de koffiekan zorgt er vervolgens voor dat de koffie in beweging blijft waardoor de aroma’s evenwichtig door de koffie verspreid worden en de smaak lang goed blijft.

Philips Café Gourmet vooraanzicht

Een andere handige functie is het druppelstopsysteem. Hiermee kun je alvast een kopje koffie inschenken voordat de koffie volledig is gezet. Verder schakelt de machine zichzelf na 30 minuten automatisch uit. Een pluspunt wat betreft duurzaamheid dus.

Gebruiksgemak

Je zou bijna zeggen dat het gebruik van de Philips Cafe Gourmet HD5408 niet makkelijker kan. Draai de filterhouder naar buiten en plaats het filter en de gemalen koffie erin. Vul de koffiekan met de gewenste hoeveelheid water en schenk dit water in het reservoir.

Zet dan de machine aan – de Cafe Gourmet HD5408 heeft maar één knop dus dat kan niet missen – en het apparaat begint met koffie zetten. Voor een volle kan duurt dit ongeveer 10 minuten, maar als je tussendoor al graag een kopje koffie inschenkt is dat dus geen probleem.

Kijk het filmpje hier onder om te zien hoe snel en makkelijk je een kopje koffie kunt zetten met de Cafe Gourmet:

Onderhoud

Het onderhoud van de Philips Cafe Gourmet HD5408/20 is net zo makkelijk als het gebruik. Alle uitneembare onderdelen zoals de koffiekan en het filter zijn namelijk vaatwasserbestendig.

Helaas heeft het apparaat echter geen schoonmaakindicatie dat aangeeft wanneer hij ontkalkt moet worden. Dit moet je dus zelf in de gaten houden.

Voordelen:

 • Zet een grote hoeveelheid koffie zonder smaakverlies
 • Alle onderdelen kunnen makkelijk in de vaatwasser

Nadelen:

 • Het hoge ontwerp past niet in iedere keuken
 • Geen mogelijkheden voor melkcreaties

8. Russell Hobbs Buckingham
Beste koop filterkoffiezetapparaat

Inhoud: 1,25 liter 
Hoogte: 34 cm
Zettijd voor volle kan: 12 minuten
Aantal kopjes per zetbeurt: 10
Garantie: 2 jaar

Voor een kleine prijs levert de Russell Hobbs Buckingham toch een groot aantal extra functies. 

Vooral vanwege de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding is dit de beste keuze voor wie op zoek is naar een filter koffiezetapparaat. Zeg nou zelf: wie is niet gek op een koopje? 😉

Russell Hobbs Buckingham zij-aanzicht

Ontwerp

De behuizing is gemaakt van kunststof en de koffiekan is gemaakt van glas. In principe ziet het design er niet heel oogverblindend uit maar door het compacte formaat past hij wel makkelijk overal tussen.

Het waterreservoir is redelijk groot. Met 1,25 liter zet je rond de 10 kopjes koffie, wat goed van pas komt wanneer je bezoek hebt bijvoorbeeld.

Russell Hobbs koffiezetapparaat vooraanzicht

Functionaliteiten

Waar andere gebruikers van de Russell Hobbs Buckingham zo lovend over zijn is het aantal premium functies dat dit apparaat biedt. Hij heeft bijvoorbeeld een ingebouwde timer. Zo kun je ’s ochtends wakker gemaakt worden met de geur van heerlijke koffie.

Verder kun je ook kleinere hoeveelheden koffie zetten, van 1 tot 4 koppen. Veel andere filter koffiezetapparaten hebben deze functie niet waardoor je altijd veel koffie overhoudt.

Tip!

Geen fan van filterkoffie? Dat komt waarschijnlijk door de gemalen koffie die je koopt in de supermarkt. Wil je heerlijke filterkoffie zetten? Probeer dan eens zelf gemalen koffie te maken door verse bonen te malen!

Gebruiksgemak

De Russell Hobbs Buckingham heeft een stuk meer knoppen dan de Cafe Gourmet HD5408/20 wat het zetten van een kop koffie iets ingewikkelder maakt.

Het begint zoals gewoonlijk met het vullen van het waterreservoir en het plaatsen van de filter. Aan de zijkant van de machine vind je een bijgeleverd plastic schepje voor de koffiemaling. Hier mee kun je de filter vullen.

Druk daarna op de ronde knop in het midden en dan zal het apparaat beginnen met koffie zetten.

Onderhoud

Als kers op de taart heeft de Russell Hobbs Buckingham – zoals ik net al even liet doorschemeren – ook een ingebouwde reinigingsmodus. Dit koffiezetapparaat geeft alleen niet aan wanneer hij gereinigd moet worden, maar hij kan dus wel met één druk op de knop een schoonmaakronde beginnen.

Voordelen:

 • Zet ook met gemak een kleine hoeveelheid koffie
 • Ingebouwde timer zodat jouw koffie wordt gezet op het juiste moment

Nadelen:

 • Hoge aantal knoppen maakt de bediening wat lastiger.
 • Het is niet het meest aantrekkelijke design

9. Philips Senseo Quadrante 
Het mooiste Senseo koffiezetapparaat

Inhoud: 1,2 liter 
Hoogte: 29 cm
Aantal kopjes per zetbeurt: 2
Koffievariaties: 1
Garantie: 2 jaar

Als enige vierkante Senseo-apparaat, staat dit prijsvriendelijke en gebruiksvriendelijke koffiezetapparaat op een welverdiende plaats in onze top tien.

Met de Senseo Quadrante maak je een of twee indrukwekkende kopjes koffie in één handomdraai.

SenseoQuadrante, schuin vooraanzicht

Ontwerp

De Senseo Quadrante heeft een strak, maar toch elegant, vierkant ontwerp. Of je nu een klassieke boerderijkeuken hebt of een hele strakke, witte keuken: dit koffiezetapparaat staat overal mooi bij.

Het waterreservoir is met 1.2 liter net iets ruimer dan de klassieke Senseo en is gemaakt van hard kunststof. Je zet één of twee kopjes tegelijk.

Functionaliteit

Zoals bij alle andere Senseo-apparaten, staat gebruiksgemak bij dit koffiezetapparaat voorop. Je vult het reservoir met water, drukt op de knop en het apparaat warmt op. Vervolgens leg je een pad in de houder (of twee) en drukt wederom op de knop. Je koffie wordt nu gemaakt.

Er is geen mogelijkheid om de sterkte van je koffie aan te passen en het apparaat gebruikt geen verse melk om melkspecialiteiten te maken. Wel zijn er melk-pads verkrijgbaar, maar deze leveren niet hetzelfde resultaat als wanneer je verse melk zou gebruiken.

Senseo Quadrante in de keuken, vooraanzicht

Gebruiksgemak

Zoals al eerder aangegeven: de hele range van Senseo-koffiezetapparaten is enorm gebruiksvriendelijk. Met een druk op de knop zet je een of twee kopjes koffie. Na 30 minuten schakelt het apparaat zichzelf uit.

Je stelt de sterkte van de koffie helaas niet zelf in, maar er zijn enorm veel koffiepads om uit te kiezen. Hierdoor is er toch genoeg variatie en de kans is groot dat je je favoriete smaak in het uitgebreide assortiment vindt.

Onderhoud

Ook het onderhoud van de Quadrante is eenvoudig. Het waterreservoir spoel je eenvoudig om en het lekbakje is gemakkelijk te verwijderen waardoor je deze snel even afwast.

Helaas beschikt de Senseo Quadrante niet over een lampje wat gaat branden als het apparaat ontkalkt moet worden. Dit doe je elke drie maanden.

Voordelen:

 • Dit koffiezetapparaat staat mooi in elke keuken
 • Experimenteer met verschillende smaken uit het koffie-assortiment van Senseo

Nadelen:

 • Geen waarschuwing als het apparaat ontkalkt moet worden
 • Je stelt zelf de sterkte niet in

10. Senseo Original HD6553
Beste koop Senseo-apparaat van 2020

Inhoud: 0,7 liter 
Hoogte: 33 cm
Aantal kopjes per zetbeurt: 2
Koffievariaties: 1
Garantie: 2 jaar

De Senseo Original is het Senseo-apparaat waar het allemaal mee begon. Sinds 2001 is dit koffiezetapparaat voor veel mensen niet meer uit hun keuken weg te denken. Vooral de lage prijs en het gebruiksgemak maken de Senseo Original een uiterst aantrekkelijke keuze.

philips senseo original hd6553:70 grijs schuin van voren

Ontwerp

Het design van de Senseo Original is simpel en elegant. De kunststof behuizing is verkrijgbaar in grijs, rood, zwart en creme.

Met een inhoud van 0,7 liter kun je ongeveer 5 kopjes koffie zetten. Dat is in vergelijking met andere apparaten niet erg veel, maar voor wie slechts een paar kopjes per dag drinks zal dit geen probleem zijn.

Functionaliteiten

Ook de Senseo Original zet 2 kopjes koffie tegelijk. Net zoals andere Senseo-apparaten werkt deze machine met een Koffieboost- en Crema Plus-systeem. Hierdoor krijg je een intensere koffie met een extra romige cremalaag.

Zoals de naam al doet vermoeden is de Original het originele basisontwerp van Senseo, zonder allerlei functies erop en eraan. Daardoor lever je wel een aantal dingen in.

Zo heeft dit koffiezetapparaat geen melkopschuimer. De enige manier om een creatie met melk te zetten is door de daarvoor bedoelde melkpads te gebruiken.

⛔ Let op!

Gooi je gebruikte Senseo-pads altijd bij het restafval! Ze bevatten namelijk kunststof een daarom kunnen ze niet bij het GFT-afval.

Senseo Original, blauw in keuken

Gebruiksgemak

Waar de Senseo Original vooral punten mee behaalt is het gebruiksgemak. Door de bekende Senseo pads had dit niet makkelijker gekund.

Zet de machine aan en wacht tot het lampje rondom de aan/uit knop stopt met knipperen. Kies dan hoeveel kopjes je wil zetten en leg de juiste koffiepad in de bijbehorende houder. 

Open de machine met de hendel aan de voorkant en plaats de houder met de pad erin. Duw daarna hendel weer omlaag en klik op het knopje met het juiste aantal koffiekopjes. Zo simpel kan het zijn.

Onderhoud

Individuele onderdelen zoals het lekbakje en het waterreservoir zijn makkelijk uit te nemen en vaatwasserbestendig. Zo zullen de dagelijkse schoonmaaktaken niet veel tijd in beslag nemen.

Wel moet je zelf in de gaten houden wanneer de Senseo Original ontkalkt moet worden; zo ongeveer om de 3 maanden. Hoe je dat doet, zie je in het filmpje hier onder:

Voordelen:

 • Erg lekkere koffie voor een lage prijs.
 • Simpel om te gebruiken en om schoon te maken.

Nadelen:

 • Klein waterreservoir zal vaak moeten worden bijgevuld.
 • Geen optie om de smaak aan te passen.

Koopgids: Welk koffiezetapparaat past bij mij?

In deze koopgids gaan wij je helpen bij het kiezen van het koffiezetapparaat dat het beste bij je past. Hier onder zie je een lijstje met verschillende typen koffiezetapparaat en de voor- en nadelen die iedere soort met zich meebrengt.

Volautomaat

Siemens EQ vooraanzicht

Volautomatische koffiezetapparaten zijn machines met verse bonen die koffie zetten zonder dat je zelf iets hoeft te doen. Het beste koffiezetapparaat is vaak een volautomaat.

De meeste apparaten schuimen ook verse melk voor je op waardoor je makkelijk een cappuccino of latte macchiato kunt bereiden.

Voordelen:

 • Kwaliteit van de koffie: Het grootste voordeel van volautomatische koffiezetapparaten is dat ze werken met verse ingrediënten waardoor de smaak van je koffie erg lekker is.
 • Gebruiksgemak: Hoe minder je zelf hoeft te doen, des te makkelijker het gebruik is. Vaak spreekt het bedieningspaneel van een volautomaat voor zich, waardoor je met één druk op de knop een kop koffie kan zetten.
 • Smaakinstellingen: Veel volautomatische koffiemachines bieden functies om de smaak van je koffie aan te passen naar je eigen wens. Hierbij geldt meestal wel dat hoe duurder de machine is, hoe meer opties je krijgt.

Nadelen:

 • Formaat: Vaak zijn volautomatische koffiezetapparaten van redelijk groot formaat. Hierdoor nemen ze veel ruimte in beslag op je aanrecht.
 • Schoonmaak: Het schoonmaken van een volautomatisch apparaat vergt veel aandacht. Alle individuele onderdelen zullen goed onderhouden moeten worden om er voor te zorgen dat je machine niet voortijdig mankementen vertoont. Een apparaat met automatisch reinigingsprogramma is daarom aan te raden.

Een volautomaat is een goed idee als:

 • Je van vers gemalen bonen houdt en deze het liefst zelf uitkiest
 • Je niet veel handelingen zelf wil verrichten
 • Je graag met instellingen speelt
 • Je een middel tot groot budget hebt

Halfautomaat

Rancilio vooraanzicht

Een halfautomatische koffiemachine – ook wel pistonmachine genoemd – is een apparaat waarmee je espresso’s zet zoals in een echte koffiewinkel. 

Je hebt enorm veel invloed op het eindresultaat omdat je veel handelingen handmatig uitvoert. Het beste resultaat krijg je door het malen van je eigen bonen. Het kan ook even duren voordat je de techniek onder de knie hebt.

Voordelen:

 • Smaak: De reden waarom je deze apparaten terug ziet in de koffiezaken is dat de smaak van de espresso ongeëvenaard is. Wie de toewijding heeft om het perfecte kopje espresso te creëren zal niets anders willen dan een halfautomatische koffiemachine. Je hebt alle aspecten van de smaak volledig in eigen hand.
 • Stoompijpje: Met een stoompijpje kun je de melk precies opschuimen zoals je het wilt. Ook hier moet je even oefenen voordat je de techniek perfect kunt uitvoeren maar wederom geeft dit je het beste resultaat.
 • Aanpassing: Zoals gezegd heb je alle elementen van de smaak in eigen hand. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer halfautomaten die je softwarematig – zoals veel volautomaten – kunt bedienen. Zo kun je zaken als temperatuur, maling, enzovoorts via een paar knoppen, touchscreen of een app bedienen.

Nadelen:

 • De prijs: Veel halfautomaten zijn prijzig en daarnaast zul je ook zelf een koffiemolen moeten aanschaffen. Alles bij elkaar kan dit oplopen tot in de honderden tot duizenden euro’s.
 • Gebruiksgemak: Als je niet bekend bent met een goede pistonmachine kan het erg lang duren voordat je een lekker kopje koffie kunt zetten. Je zult er veel tijd en moeite in moeten steken en daarom zijn ze niet erg gebruiksvriendelijk.

Een halfautomaat is een goed idee als:

 • Je een passie hebt voor koffie en een echte fijnproever bent
 • Je graag veel invloed wil hebben op het eindresultaat
 • Je het geduld hebt om de techniek onder de knie te krijgen
Koffiezetapparaat met capsules, zij-aanzicht, schuin

Capsulemachine

Veel capsulemachines werken net als een volautomaat, maar dan zonder verse bonen. Er zijn veel verschillende soorten apparaten in een brede prijsklasse.

Met de uitgebreide keuze van capsules kun je veel smaken vergelijken om er achter te komen waar je van houdt.

Voordelen:

 • Gebruiksgemak: Apparaat aan, capsule erin en voilá! Zo makkelijk is het vaak. Goedkopere machines zetten makkelijk een espresso of lungo, maar ook de duurdere machines die een cappuccino kunnen bereiden zijn meestal niet moeilijk om te gebruiken.
 • Onderhoud: In tegenstelling tot de halfautomatische en volautomatische koffiezetapparaten is het onderhoud van een capsulemachine vaak kinderspel. Veel machines hebben een ingebouwde reinigingsmodus en een aantal apparaten hebben ook een schoonmaakindicatie.

Nadelen:

 • Hoeveelheid: Vrijwel alle capsulemachines kunnen maar één kopje koffie tegelijk zetten. Niet handig wanneer je visite hebt dus. Ook kan het waterreservoir al na een paar kopjes leeg zijn waardoor het vaak moet worden bijgevuld.
 • Prijs: Hoewel sommige apparaten niet veel kosten om aan te schaffen, is het drinken van capsulekoffie toch erg duur. Een kopje Nespresso is ongeveer 6 keer duurder dan het drinken van een filterkoffie.

Een capsulemachine is een goed idee als:

 • Je van afwisseling houdt en graag verschillende soorten koffie drinkt
 • Je niet veel koffie tegelijkertijd wil zetten
 • Je een apparaat wil dat makkelijk te onderhouden is
Philips Gourmet zij-aanzicht

Filter koffiezetapparaat

Een filter koffiezetapparaat staat bekend als de ouderwetse manier om koffie te zetten, maar met de nieuwe technologieën van tegenwoordig hoeft de smaak hier niet onder te lijden.

In tegenstelling tot de rest zijn deze apparaten juist gespecialiseerd in het zetten van een grote hoeveelheid koffie.

Voordelen:

 • Gebruiksgemak: Voor het zetten van een filterkoffie heb je weinig expertise nodig. Vaak hebben de machines een maataanduiding om de juiste hoeveelheid aan te geven en sommige apparaten hebben zelfs een ingebouwde timer. 
 • Hoeveelheid: Eigenlijk heeft iedereen wel een filter koffiezetapparaat nodig, want zodra er bezoek langs heb je aan de andere apparaten vaak niet genoeg. 📏 Een machine zoals de Russel Hobbs Buckingham is daarnaast echter ook geschikt wanneer je geen bezoek hebt en juist een kleinere hoeveelheid wil zetten.

Nadelen:

 • Smaak: Hoewel het voor sommige mensen geen probleem is, is voor het merendeel de smaak het grootste nadeel. Dit komt meestal doordat er voorgemalen koffie uit de supermarkt gebruikt wordt in een filter koffiezetapparaat. Je krijgt een beter resultaat door het malen van je eigen koffiebonen, maar dan nog kan de kwaliteit niet opboksen tegen een kopje koffie uit een halfautomaat.
 • Extra functies: Hoewel de makers hun best doen om de smaak van de koffie beter uit te laten komen, bijvoorbeeld door het Boil and Brew-systeem van Philips, heb je met een filterkoffie niet de mogelijkheid om de smaak echt aan te passen aan je eigen wens.

Een filter koffiezetapparaat is een goed idee als:

 • Je regelmatig een grote hoeveelheid koffie tegelijk wil zetten
 • Je snel tevreden bent wanneer het gaat om de smaak van koffie
 • Je het liefst niet te veel geld uit geeft aan een koffiezetapparaat
Senseo Original zij-aanzicht

Senseo-apparaat

Senseo-apparaten zijn zo populair vanwege de goede prijs/kwaliteit verhouding. Als je van de smaak uit de koffiepads houdt kun je voor weinig geld lekkere koffie zetten.

Ook zetten ze makkelijk 2 koppen tegelijk, maar de meeste Senseo-apparaten werken niet met verse melk.

Voordelen:

 • Gebruiksgemak: Qua gebruik lijkt het Senseo-apparaat veel op een capsulemachine. Het apparaat gaat open, de pad erin en dan ben je eigenlijk al klaar. Er hoeven geen bonen gemaald te worden zoals bij een vol- of halfautomaat en daarom staat je kopje koffie een stuk sneller voor je klaar.
 • Prijs: Een aantal Senseo-apparaten zijn al verkrijgbaar voor rond de 50 euro. Dat maakt ze zo aantrekkelijk.

Nadelen:

 • Smaak: Met de smaak van de Senseo is het een beetje een hit or miss. Of je houdt er van, of juist niet. Hoewel een aantal technologieën zorgen voor een goede cremalaag en evenwichtige verdeling van de smaak, als je er niet tevreden mee bent krijg je geen mogelijkheid om iets aan te passen.
 • Melkpads: Alle Senseo-apparaten werken met melkpads. Dit zijn pads waarin melkpoeder zit zodat je toch nog een cappuccino kunt zetten. Zoals je je al kunt voorstellen komt dit resultaat bij lange na niet in de buurt bij een cappuccino uit een halfautomaat.

Een filter Senseo-apparaat is een goed idee als:

 • Je bekend bent met de smaak van Senseo en je daar van houdt
 • Je een machine wil die makkelijk te gebruiken en schoon te maken is
 • Je geen grote hoeveelheden tegelijk wil zetten

Koffie zetten met de hand

Naast de bovengenoemde koffiezetapparaten zijn er ook nog een aantal manieren om koffie te zetten met de hand. Dit kost over het algemeen wat meer tijd en moeite en wordt daarom ook wel “slow coffee” genoemd. De meest voorkomende technieken zijn:

Slow coffee bereiding

Conclusie

Wat het beste koffiezetapparaat op de markt is, is echter voor iedereen verschillend. Ik hoop dat de koopgids je dan ook geholpen heeft met het vinden van een soort koffiezetapparaat dat het beste bij jouw huishouden past.

Wat is jouw favoriete koffiezetapparaat? Laat het ons weten in de reacties; dan nemen we het mee voor de volgende keer! 😄

Was dit artikel behulpzaam?