Het Beste Koksmes voor al jouw Restaurantwaardige Kookkunsten
Geschreven door: Mariska Rietveld
Een goed koksmes heeft zeker een scherp randje!
Geschreven door: Mariska Rietveld
Een goed koksmes heeft zeker een scherp randje!
Een uitje snijden met een aardappelschilmesje gaat prima, tot je eens een écht koksmes gebruikt: dan gaat er een nieuwe wereld voor je open! Zo soepel en glad heb je ingrediënten nog nooit gesneden. Het beste koksmes is dan ook een geweldige toevoeging aan je keuken.
Voordat je overstapt op een écht koksmes, is het wel zo fijn om te weten hoe je een goed exemplaar kiest. Je bent hier aan het goede adres, want je leest hier alles om een geweldig koksmes te kiezen. Ik begin met deze 5 favorieten!
Chefs werken niet voor niets met koksmessen: je snijdt er een stuk soepeler, sneller en dus efficiënter mee. Misschien is koken al je hobby, maar het wordt zo nóg leuker!
Wat er ook op het menu staat, met een goed koksmes gaat het een stuk soepeler. Het zou toch zonde zijn als je een prachtig stuk vlees of vis aan gort snijdt met een bot mes? 🙈 Door een eigenwijze zoete aardappel snijd je bijvoorbeeld ook een stuk makkelijker met een kwalitatief, scherp koksmes.
Hoewel je met een koksmes in principe van elke aardappel frietjes maakt, gaat het met een frietsnijder sneller. Ben je een fan van verse frietjes, overweeg dan om te investeren in de beste frietsnijder.
Bijna alles in de keuken wordt makkelijker met de juiste messenset, en daar hoort ook een koksmes bij. Een goed koksmes is een van de belangrijkste hulpjes in de keuken. Het mes snijdt wel aan twee kanten: je ingrediënten voorbereiden gaat veel sneller, maar het koken moet je nog zelf doen.
Omdat je waarschijnlijk nog geen idee hebt welke koksmessen goed zijn, laat ik de eerste 3 favoriete koksmessen zien.
Een goed koksmes in de keuken is goud waard. Maar hoe weet je welke goed is? Daarvoor let je op de volgende punten.
Voor allerlei ingrediënten zijn er verschillende soorten keukenmessen. Koksmessen gebruik je meestal voor het snijden van vlees, vis, groenten en kruiden. Een ingrediënt als knoflook kun je ook pletten met een koksmes.
Meestal zijn koksmessen echte allrounders in de keuken die je voor veel soorten ingrediënten gebruikt. Blijf wel opletten en lees in de product specificaties van het mes of het geschikt is om de ingrediënten waar jij aan denkt te snijden.
Het lemmet van een koksmes ligt meestal tussen de 16 en 23 centimeter. Professionele koks gaan meestal voor een groter formaat en gebruiken een lemmet van 23 centimeter. Als je in kleinere hoeveelheden kookt, is een lemmet van 20 centimeter of zelfs wat kleiner voldoende.
Een koksmes bestaat natuurlijk uit een lemmet én een handgreep. Het complete mes is dus een stukje langer dan de lengte van het lemmet.
Er zijn ook andere soorten handgrepen, maar een ergonomische handgreep komt het meest voor onder de koksmessen. Een ergonomische handgreep is zoveel mogelijk naar de houding van je hand gevormd, zodat het goed in de hand ligt wanneer je aan de slag gaat.
Er zijn ook koksmessen met rechte handgrepen. Die snijden niet minder goed, maar zijn ook niet ergonomisch. Als je erg veel snijwerk hebt, voelen deze koksmessen na verloop van tijd minder comfortabel aan. Kook je voornamelijk voor je eigen huishouden of af en toe een paar vrienden? Dan heb je niet zo snel last van een rechte handgreep.
Gebruik je koksmes op de juiste ondergrond en nooit direct op het blad van je aanrecht. Koksmessen zijn scherp en beschadigen je keukenblad wellicht, of juist andersom! Een goede snijplank is dan ook essentieel.
Het lemmet van de meeste koksmessen is gemaakt van staal of roestvrij staal. Deze materialen kun je vlijmscherp slijpen en gaan lang mee. Perfect voor een koksmes!
Het verschil tussen RVS en staal merk je pas op langere termijn. Rvs kan bijvoorbeeld beter tegen omstandigheden zoals temperatuurverschillen en water. Stalen messen zijn wat kwetsbaarder, maar zijn daardoor ook beter te onderhouden. Het materiaal is iets 'zachter', wat hem makkelijker te slijpen maakt.
Twee koksmessen van hetzelfde formaat kunnen allebei een ander gewicht hebben. Dat komt door de verschillende materialen; die hebben allemaal een ander volume, oftewel de verhouding tussen formaat en gewicht.
Het formaat speelt logischerwijs ook een rol: een groter koksmes is al snel zwaarder dan een klein mesje. De lichtste keukenmessen beginnen bij een gewicht van 200 gram. Is het koksmes groter en van zware materialen, dan kan het wel meer dan een halve kilo wegen!
De beste keuze is een mes dat voor jou niet te licht en ook niet te zwaar aanvoelt. Je ziet hem al aankomen: dit is vooral een persoonlijke keuze.
Type handgreep / handgrepen | Gewicht | Materiaal | Vaatwasser veilig | |||
---|---|---|---|---|---|---|
1 | NAZROM® Professioneel Koksmes 20 CM, Inclusief Messenslijper, Mes- en vingerbeschermer, Duurzaam En Vlijmscherp | Ergonomisch | 0.62 kg | Hout , RVS , Staal | Ja | Check prijs |
2 | PAUDIN N1 Professioneel RVS Japans Koksmes 20 cm | Ergonomisch | 0.18 kg | RVS | Nee | Check prijs |
3 | KitchenBrothers Professioneel Koksmes 20CM | Ergonomisch | 0.38 kg | Staal | Ja | Check prijs |
4 | Hobo© Professioneel Japans Koksmes 20 CM | Ergonomisch | 0.44 kg | Damaststaal | Ja | Check prijs |
5 | Brabantia Tasty+ Koksmes | Ergonomisch | 0.15 kg | Kunststof | Nee | Check prijs |
Type handgreep / handgrepen: Ergonomisch
Gewicht: 0.62 kg
Materiaal: Hout , RVS , Staal
Vaatwasser veilig: Ja
Type handgreep / handgrepen: Ergonomisch
Gewicht: 0.18 kg
Materiaal: RVS
Vaatwasser veilig: Nee
Type handgreep / handgrepen: Ergonomisch
Gewicht: 0.38 kg
Materiaal: Staal
Vaatwasser veilig: Ja
Type handgreep / handgrepen: Ergonomisch
Gewicht: 0.44 kg
Materiaal: Damaststaal
Vaatwasser veilig: Ja
Type handgreep / handgrepen: Ergonomisch
Gewicht: 0.15 kg
Materiaal: Kunststof
Vaatwasser veilig: Nee
Je koksmes onderhouden vereist soms een beetje extra liefde: niet alle koksmessen kunnen in de vaatwasser. Gelukkig staat bij elk koksmes duidelijk aangegeven of het geschikt is voor de vaatwasser.
Als een koksmes wél geschikt is voor de vaatwasser, betekent dat niet dat een rondje vaatwasser ook de beste methode is om het mes schoon te maken. Meestal is afwassen met de hand beter voor het lemmet.
Een fijn koksmes kost geen bakken met geld. De goedkoopste koksmessen beginnen al bij een prijs van €15 tot €20! Hoewel een budgetvriendelijk koksmes meer dan prima snijdt, kost betere kwaliteit ook wat meer geld. Een gemiddeld koksmes heeft meestal een prijs rond de €40 en als je het allerbeste koksmes zoekt, liggen de prijzen nog hoger.
Snijd jezelf niet in de vingers! Lees voordat je aan de slag gaat eerst nog deze antwoorden op de meest gestelde vragen over koksmessen.
Er zijn verschillende methodes om een koksmes te slijpen. De makkelijkste manieren zijn met een slijpsysteem, doortrekslijper of een elektrische messenslijper. Ze zijn ontzettend gebruiksvriendelijk en de methode wijst zichzelf.
Het lemmet van een goed koksmes wordt gemaakt van staal of rvs.
Een santokumes is de Japanse variant van een koksmes. Deze messen zijn dunner, scherper en van harder staal gemaakt. Ze snijden daarom makkelijker en fijner, maar vereisen meer onderhoud. Doordat het lemmet van een santokumes dunner is, slijt het ook sneller, vooral als het onderhoud niet voldoende is.
Een goed koksmes is misschien wel het belangrijkste ingrediënt voor elk gerecht! Nu je precies weet waar je op moet letten, zou ik zeggen: neem nog eens een kijkje in onze top 5 met de beste koksmessen, en sla je slag.
Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons dan vooral even weten hieronder. Maar misschien nog belangrijker wanneer je je mes eenmaal binnen hebt gesleept: eet smakelijk!
Blogger, tekstschrijver en webshopeigenaar Mariska tref je niet snel zonder laptop in handbereik ... behalve wanneer ze afgeleid wordt door haar beertjesachtige Pomeranians. De resultaten van haar werk als toetsenbordsoldaat vind je hier op Paarshuis.