De Beste Kussens Voor je op een Rij!

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Het belang van een goed kussen is niet te overschatten!

De Beste Kussens Voor je op een Rij!

Een goed kussen is voor veel mensen essentieel voor een goede nachtrust. Wakker worden met nek- en schouderpijn is geen pretje. Waarom zou je het risico lopen als je dit met een goed kussen voorkomt? Ik zou dat risico vooral overslaan en een kijkje nemen naar de vijf beste kussens hieronder!

1. M LINE Athletic Pillow
Beste kussen van 2022 ✨

Onze score: 9,2

Mline athletic kussen, vooraanzicht

Dit kussen van traagschuim heeft een hoge en een lage zijde om uit te kiezen, een gat in het midden voor extra ventilatie en een wasbare hoes.

Afmetingen: 50 x 35 cm
Stevigheid: Stevig
Materiaal tijk: Polyester

Vulling: Traagschuim
Wasbaar: Ja
Anti-allergie: Ja

Check prijs op Bol.com →

2. Swiss Boxkussen Hoofdkussen
Beste koop kussen van 2022 ✨

Onze score: 9,0

Swiss Box kussen, vooraanzicht

Een medium-hard kussen wat je gemakkelijk aanpast door de vulling te verplaatsen. Hierdoor heb je de juiste ondersteuning waar je het nodig hebt.

Afmetingen: 50 x 60 cm
Stevigheid: Medium
Materiaal tijk: Katoen

Vulling: Polyester
Wasbaar: Ja
Anti-allergie: Ja

Check prijs op Bol.com →

De 5 beste kussens in een oogopslag

 1. M LINE Athletic Pillow - Voor iedereen die de hoogste eisen stelt aan zijn of haar slaapcomfort.
 2. Swiss Boxkussen Hoofdkussen - Dit kussen heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding.
 3. Bedsure Traagschuim Hoofdkussen - Het beste kussen van traagschuim!
 4. MSS Bamboe Kussen - Voor iedereen die de voorkeur geeft aan bamboe.
 5. iSleep Kinderkussen Starter - Het eerste kussen voor je kleintje.

Hoe slaap jij?

Met deze vraag doel ik op je slaaphouding, want deze kan problemen veroorzaken. Een combinatie van een verkeerde slaaphouding, een slecht matras en het verkeerde kussen, zorgt voor nog grotere problemen.

Idealiter volgt je wervelkolom een natuurlijke curve, zonder ergens onder druk te staan. Deze druk kan worden veroorzaakt door de verkeerde slaaphouding, een slecht matras en/of het verkeerde kussen.

Heb je veel last van je rug, dan is bijvoorbeeld een waterbed aan te raden. Op een watermatras volgt je wervelkolom zijn natuurlijk curve. Gebruik je echter een slecht kussen, dan verlies je die balans. Wat voor matras je ook hebt, een goed kussen is belangrijk.

Denk aan buikslapers. Ik slaap altijd op mijn buik en kan niet in een andere houding slapen. Er is me al meerdere malen verteld dat ik dit moet veranderen, maar helaas.

Als je op je buik slaapt, ligt je wervelkolom niet in de meest ideale positie. Daarom slaap je in dit geval het beste op een zo'n plat mogelijk kussen.

Vooraanzicht van blote rug

Slaap je vooral op je zij, dan hebben je nek en je schouders meer ondersteuning nodig. Alleen met de juiste ondersteuning bereikt je wervelkolom de juiste positie. Hiervoor heb je een steviger, hoger kussen nodig.

Slaap je op je rug, dan heeft vooral je nek ondersteuning nodig. Afhankelijk van jouw lengte, gewicht en persoonlijke voorkeur, is een steviger kussen vaak het beste voor mensen die op een rug slapen.

Behalve in de juiste houding slapen en op een goed kussen liggen, is een goed matras – zoals bijvoorbeeld de beste boxspring – ook essentieel voor een goede nachtrust.

De beste kussens op een rij

1. M LINE Athletic Pillow
Hét beste kussen van 2022

Afmetingen: 50 x 35 cm
Stevigheid: Stevig
Materiaal tijk: Polyester
Vulling: Traagschuim
Wasbaar: Ja
Anti-allergie: Ja

Mline athletic kussen, bovenaanzicht

Eigenschappen

Wat me als eerste opvalt is de prijs van dit kussen. Deze ligt erg hoog en zo ook mijn verwachtingen. Dit kussen is gevuld met traagschuim en heeft een hogere en een lagere kant. De hogere kant is bedoeld voor zijslapers. Hierdoor krijgt je nek meer ondersteuning.

De lagere kant is ideaal voor als je op je rug slaapt en houdt je wervelkolom in de juiste positie. Het traagschuim past zichzelf aan en het gat in het midden is voor extra ventilatie. Het kussen voelt vrij stevig aan.

De tijk van het kussen is wasbaar, maar het kussen zelf is van traagschuim en kan daarom niet in de wasmachine. Traagschuim is erg kwetsbaar en zou de wasmachine niet overleven. Wel kun je ervoor kiezen om het kussen voorzichtig met de hand te wassen.

Comfort

Persoonlijk ben ik als buikslaper niet zo'n fan van traagschuim kussens, maar deze ligt heerlijk en geeft me precies de ondersteuning die ik nodig heb. Ik kan me voorstellen dat wanneer je op je zij of op je rug slaapt, dit kussen haast perfect is.

Dankzij de hoge en de lage kant, pas je het kussen aan naar jouw behoeften, waardoor je wervelkolom de ondersteuning krijgt die het nodig heeft. Dit kussen wordt niet voor niets aanbevolen door topsporters en fysiotherapeuten.

Ben je op zoek naar kwaliteit en reikt je budget ver, dan is dit het juiste kussen voor jou!

Voordelen:

 • Dankzij de verschillende hoogtes ondersteund dit kussen je in elke slaaphouding
 • Het gat in het midden zorgt voor extra ventilatie

Nadelen:

 • Hij is behoorlijk prijzig
 • Het kussen zelf kan niet in de wasmachine

2. Swiss Boxkussen Hoofdkussen
Beste koop kussen

Afmetingen: 50 x 60 cm
Stevigheid: Medium
Materiaal tijk: Katoen
Vulling: Polyester
Wasbaar: Ja
Anti-allergie: Ja

Swiss Box kussen, vooraanzicht

Eigenschappen

Dit is een enorm populair kussen wat ook verkrijgbaar is als een set met twee kussens. Het voelt in eerste instantie vrij stevig, maar net als bij traagschuim past het kussen zich volledig aan, waardoor het kussen veel ondersteuning biedt en aangenaam aanvoelt.

Dit kussen heeft een vulling van polyester en kan in zijn geheel in de wasmachine worden gewassen op 60 °C. De vulling is bovendien hypo-allergeen. Hierdoor is hij uitermate geschikt voor mensen met aandoeningen aan de luchtwegen, zoals bijvoorbeeld astma.

Het is een vriendelijk geprijsd kussen en je krijgt er goede kwaliteit voor terug.

Persoon op bed die zich uitrekt

Comfort

Dit kussen verrast me! In eerste instantie dacht ik dat dit kussen veel te hoog voor me was, maar niets is minder waar: de vulling verplaats je zelf. Dit betekent dat je het kussen helemaal naar jouw wensen vormt.

Hierdoor krijg je de ondersteuning die je nodig hebt. Is het kussen te stevig voor je? Dan haal je er wat vulling uit. Helaas is niet iedereen onder de indruk en vinden sommige mensen de vulling niet prettig. Dit is een kwestie van voorkeur, waar een review weinig aan verandert.

Voordelen:

 • Dit kussen heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Je wast dit kussen in de wasmachine

Nadelen:

 • Sommige mensen vinden de vulling onaangenaam

3. Bedsure Traagschuim Hoofdkussen
Beste kussen van traagschuim

Afmetingen: 50 x 30 cm
Stevigheid: Medium
Materiaal tijk: Bamboe
Vulling: Traagschuim
Wasbaar: Ja
Anti-allergie: Nee

Bedsure traagschuim kussen, vooraanzicht

Eigenschappen

Traagschuim is al jaren populair als vulling bij een hoofdkussen. Het past zich volledig aan, waardoor je ondersteuning krijgt op de plaatsen waar dit het meest nodig is. Dit kussen voelt medium-stevig aan en heeft een tijk van bamboe!

De tijk was je op 30 °C, maar het kussen was je niet in de wasmachine. Helaas is dit kussen niet hypoallergeen, waardoor het minder geschikt is voor mensen met allergieën.

Comfort

Als buikslaper ben ik nooit een fan geweest van traagschuim kussens, maar na de verrassend goede ervaring met het kussen van M Line, ben ik bereid om traagschuim nog een kans te geven.

Ook met dit kussen kwam ik goed de nacht door. Ik werd helaas wel wakker met een stijve nek en het kussen lag de volgende ochtend op de grond. Die zal ik 's nachts wel van het bed verstoten hebben...

Het is echter alsnog een prima traagschuim kussen, heeft vele lovende reviews en verlicht bij veel mensen nek- en schouderpijn. Ik denk alleen dat hij door zijn stevigheid minder geschikt is voor mensen die op hun buik slapen.

Voordelen:

 • Dit kussen biedt verlichting bij nek- en schouderklachten
 • De tijk is gemaakt van bamboe en daardoor duurzaam

Nadelen:

 • Dit kussen is minder geschikt voor buikslapers
 • Kan niet in de wasmachine

4. MSS Bamboo Kussen
Beste kussen van bamboe

Afmetingen: 70 x 50 cm
Stevigheid: Medium
Materiaal tijk: Bamboe
Vulling: Traagschuim
Wasbaar: Ja
Anti-allergie: Ja

Bamboe kussen bovenaanzicht

Eigenschappen

Dit kussen heeft een tijk van bamboe en een vulling van traagschuim en bamboevezels. Dit zorgt ervoor dat het redelijk stevig aan voelt. Het kussen kan niet in de wasmachine worden gewassen, maar de bamboe tijk wel. Deze rits je er gemakkelijk af en was je op 30 °C.

Dit kussen is bovendien hypoallergeen en is prijsvriendelijk. Wat wil je nog meer?!

Bed met nachtkastje, vooraanzicht

Comfort

Dit kussen is, ondanks de naam, niet helemaal van bamboe. Het is vooral traagschuim, met toegevoegde bamboevezels. Dit vond ik persoonlijk een beetje misleidend, maar heeft niets te maken met de kwaliteit van het kussen.

Mijn nachtrust was heerlijk en ik werd zonder pijn wakker. Ik vond het kussen aan de stevige kant, maar dit is wederom erg persoonlijk.

Als je op zoek bent naar een kussen wat goede ondersteuning geeft, bamboevezels bevat en bovendien vriendelijk geprijsd is, dan is dit het ideale kussen voor jou.

Voordelen:

 • Dit kussen is prijsvriendelijk
 • Het geeft goede ondersteuning
 • Je krijgt er een reistas bij

Nadelen:

 • Dit kussen is niet volledig van bamboe
 • Dit kussen wordt door sommige mensen als te stevig ervaren

5. iSleep Kinderkussen 
Beste eerste kussen voor kinderen

Afmetingen: 60 x 70 cm
Stevigheid: Zacht
Materiaal tijk: Katoen
Vulling: Dreampearls: synthetische, holle vezelbolletjes
Wasbaar: Ja
Anti-allergie: Ja

iSleep kinderkussen bovenaanzicht

Eigenschappen

Dit kussen is speciaal bedoeld als eerste kussen voor je kindje. Dit is een kussen waarbij het gaat om het comfort, en niet om de ondersteuning. Als vulling vind je in dit kussen holle vezelbolletjes. Dit kussen was je in de wasmachine op 60 °C.

Comfort

Dit kussen is bedoeld voor peuters vanaf twee jaar en het gaat bij dit kussen niet om het ondersteunen, maar om het comfort.

Ik heb er een nacht op geslagen en ik moet bekennen dat dit kussen ideaal voor mij was. Ik slaap altijd op mijn buik, waardoor een plat kussen ideaal is.

Uiteraard is dit kussen niet bedoeld voor volwassenen, dus ik vraag dochterlief of ze er een nachtje op wilt slapen. De volgende ochtend word ze wakker en vertelt ze me dat ze niet zwetend wakker werd zoals normaal, maar dat haar nek toch wat pijn doet.

Slapend kindje in bed

Mijn dochter in geen peuter meer, dus ik verwacht dat ze toch wat meer ondersteuning nodig heeft dan dit kussen te bieden heeft. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat dit geen goed kussen is: het is een ideaal kussen voor peuters.

Het is bovendien volledig wasbaar en dankzij de vulling van holle vezelbolletjes, extra ademend.

Voordelen:

 • Dit kussen is ook fijn voor buikslapers
 • Dit kussen is volledig wasbaar

Nadelen:

 • Dit kussen biedt weinig ondersteuning

Hoe koop ik een goed kussen?

Welk kussen het beste voor jou is, hangt af van jouw slaaphouding en natuurlijk jouw persoonlijke voorkeuren. Lees hieronder waar je op let bij de aankoop van een hoofdkussen.

Afmetingen

De meeste kussens zijn bijna vierkant met zo'n 50 cm lengte en 60 cm breedte, maar dit varieert nog wel eens. Kussens van traagschuim zijn vaak een stuk kleiner. Voor jouw comfort maakt de maat niet heel veel uit, al is een te klein kussen natuurlijk niet ideaal.

Let echter wel op de maat, want als jouw huidige kussen groter of kleiner is, dan loop je het risico dat je nieuwe kussenslopen aan moet schaffen. Dit zijn extra kosten die je natuurlijk het liefst vermijdt.

Stevigheid

Een stevig kussen biedt meer ondersteuning dan een zacht kussen. Hoeveel ondersteuning je nodig hebt hangt af van je slaaphouding en je persoonlijke voorkeur. Als je bijvoorbeeld op je buik slaapt, heb je minder ondersteuning nodig dan wanneer je op je zij ligt.

Was je kussen!

Als het even kan, koop dan een wasbaar kussen. Een hoofdkussen neemt vocht op, met name zweet. Uiteindelijk ontstaan er verschillende soorten schimmels in je hoofdkussen: was je kussen daarom minstens elke twee maanden. Dit geldt overigens ook voor je dekbed. Of je nu onder een zomerdekbed slaapt of onder een laken, wassen is nodig om je bed fris en schoon te houden.

Vulling

Je vindt kussens met allerlei soorten vulling. De meest populaire vulling is vaak dons, polyestervezels, koudschuim, traagschuim of latexschuim.

Dons

Dons bestaat meestal uit grote hoeveelheden veertjes. De herkomst van deze veertjes wordt met betrekking op het welzijn van de dieren vaak in twijfel getrokken.

Ook zijn deze kussens vaak niet geschikt voor mensen met allergieën. Deze kussens kun je bovendien niet altijd zomaar wassen.

Synthetisch

De meeste mensen geven daarom de voorkeur aan een kussen met een synthetische vulling van bijvoorbeeld polyestervezels. Deze kussens was je zelf in de wasmachine, zijn hypoallergeen en zijn net als een dekbed verkrijgbaar in verschillende prijsklassen.

Schuim

Er zijn ook kussens verkrijgbaar die gemaakt zijn van verschillende soorten schuim. Hiervan is traagschuim de meest populaire optie. Deze kussen worden ook wel nekkussens genoemd en worden vooral verkocht als oplossing voor nek- en rugklachten.

Niet alle kussens van traagschuim zijn echter van goede kwaliteit. Het is daarom een goed idee om een kussen te kopen dat je terug kunt sturen als deze je niet bevalt.

Hou er ook rekening mee dat een kussen van traagschuim vaak erg warm wordt. Ben je iemand die gedurende de nacht veel zweet, dan is een kussen van schuim misschien niet de beste optie.

Slapende kat op bed

Veelgestelde vragen over kussens

Hoe lang gaat een kussen mee? 

Hoelang een kussen meegaat, hangt af van het soort kussen. Een kussen met veren gaat ongeveer vijf of zes jaar mee, terwijl een synthetisch kussen twee tot vier jaar meegaat. Het hangt ook af van hoe vaak het kussen wordt gebruikt. Ook als het kussen zijn ondersteuning heeft verloren, dan is het tijd voor een nieuw kussen. 

Wanneer moet je een kussen vervangen? 

Een kussen is aan vervanging toe wanneer deze niet genoeg ondersteuning meer biedt. Dit merk je doordat je minder comfortabel ligt en/of pijnklachten in de nek en schouders krijgt. 

Wanneer mag een kind een kussen?

Vanaf twee jaar mogen kinderen op een hoofdkussen slapen. Dit moet niet per sé: een kussen is bij kinderen vooral om bij te dragen aan comfort.  

Conclusie

Hopelijk heb ik je wegwijs gemaakt in de wereld van de hoofdkussens en heb je een keuze kunnen maken uit de bovenstaande top vijf. Heb je zelf nog goede tips? Laat het me dan weten! Bedankt voor het lezen en slaap lekker alvast! 🥱

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot accountmanager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram