Blokken met de Beste Laptop voor Studenten

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Zelfs je handgeschreven notities belanden uiteindelijk in je laptop.

Blokken met de Beste Laptop voor Studenten

Een laptop is essentieel wanneer je midden in het studentenleven staat! Of je nu eerstejaars bent of voor een Masters aan het studeren bent, je komt tegenwoordig niet ver zonder. Maar goed, waar ga je precies naar op zoek tijdens je pad naar de beste laptop voor studenten? Dat, en meer, lees je in dit artikel.

Waarom een laptop voor studenten kopen?

Naar de universiteit of hogeschool gaan brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, zowel academisch als sociaal. Onze gids geeft je offline sociale leven helaas geen boost, maar hij helpt je wel op weg bij het kiezen van de juiste uitrusting om je studie toegankelijker te maken.

Hoewel er geen daadwerkelijk specifieke laptops voor studenten te koop zijn, let je bij de aankoop van de beste laptop wel op de specificaties om een model te vinden dat bij je studie aansluit. Er zijn dan ook eigenschappen waar je op let bij het kopen van zo'n laptop.

Geef vooral niet onnodig veel uit aan een laptop die veel te krachtig is voor je behoeften. Als je alleen tekst verwerkt, hoef je geen duizenden euro's uit te geven aan een premium laptop met een enorm vermogen.

In de koopgids lees je meer over de eigenschappen waarop je je keuze idealiter baseert, en waar je nog meer op let bij de aankoop van een laptop voor studenten.

HP 15s-eq2721nd

HP 15s-eq2721nd
Schermgrootte: 15.6 inch
Processortype: AMD Ryzen 5
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 256 GB
Type opslag: SSD
Besturingssysteem: Windows 11 Home
Bekijk op Bol.comPijltje

Apple MacBook Air (November, 2020) MGN63N/A

Apple MacBook Air (November, 2020) MGN63N/A
Schermgrootte: 13.3 inch
Processortype: Apple M1
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 256 GB
Type opslag: SSD
Besturingssysteem: Mac OS
Bekijk op Bol.comPijltje

HP 15s-eq1777nd

HP 15s-eq1777nd
Schermgrootte: 15.6 inch
Processortype: AMD Ryzen 5
Intern geheugen: 16 GB
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Type opslag: SSD
Besturingssysteem: Windows 10 Home
Bekijk op Bol.comPijltje

Hoe koop ik de beste laptop voor studenten?

Zoals je hierboven al in het kort hebt gelezen, zijn er een aantal eigenschappen waarop je let bij de aankoop van een laptop voor studenten. Hieronder ga ik er dieper op in.

Batterijduur

Als je de hele dag naar colleges gaat en je niet kunt garanderen dat je toegang hebt tot een stopcontact, dan wil je een laptop die een batterijduur van minstens acht uur heeft. Een goed docking station is een goed idee als je laptop dit niet haalt; dit scheelt gedoe lange kabels. Sommige dockingstations laden bovendien nog sneller op dan de oplader!

Om een realistisch idee van de batterijduur te krijgen, lees je hoe dan ook niet alleen de informatie op de verpakking of online, maar neem ook zeker de tijd om gebruikersreviews te lezen. Deze zijn vaak meer waarheidsgetrouw dan de informatie die de fabrikant je geeft.

Daarnaast geeft de capaciteit ook een goed idee van hoe lang de batterij meegaat. Deze wordt aangegeven door mAh (milliampère-uur). Hoe hoger het getal, hoe langer de batterijduur.

Gewicht & schermgrootte

Als je met je laptop moet reizen, wil je een laptop die minder dan 1,5 kg weegt. Een zware laptop is simpelweg niet fijn om de hele dag mee te slepen. Wanneer je van plan bent vooral op je kamer te blijven, ga dan voor een groter schermformaat, van 15.6 inch tot 17.3 inch. Hierover later meer.

Processoren

Zoals je in de top vijf ook ziet, heeft niet elke laptop dezelfde processor. Hieronder lees je er meer over.

Intel

Intel wint doorgaans van AMD wat betreft kloksnelheden. Hierdoor voeren Intel-processors taken waarmee je bezig bent iets sneller uit, zolang ze niet erg afhankelijk zijn van meerdere cores en threads. Taken die hieronder vallen, zijn videobewerking en 3D-ontwerpen.

Wel hebben ze in verhouding minder cores en threads dan hun AMD-tegenhangers, waardoor taken die meer cores en threads gebruiken – als je op milliseconden let – doorgaans iets trager verlopen.

De verschillen zijn lang niet meer zo groot als dat ze vroeger waren, maar als je ook de kleine details wilt laten meewegen, is dit goed om te weten.

De populairste processoren zijn de Intel Core i3-, i5- en i7-processoren, terwijl de krachtigste processoren in de Core i9-lijn vallen. Die laatste is voor studenten echter overkill, terwijl de Core i3-processoren waarschijnlijk te zwak zijn, dus deze laten we even buiten beschouwing.

En Pentium en Celeron?

Hier heb je als student waarschijnlijk niet genoeg aan, omdat je hier recente programma's/apps niet vloeiend mee kunt laten lopen.

Een Core i5-processor is in de meeste gevallen ideaal voor een student. Ze hebben een gunstige prijs-kwaliteitverhouding en doen probleemloos alledaagse taken. Denk aan tekst verwerken, internetten en zelfs gamen tot op zekere hoogte.

Een Core i7-processor is ideaal voor zwaardere taken, zoals wanneer je veel aan grafische bewerking doet, eindeloze tabbladen open hebt staan in je browser, en zwaardere games speelt. Deze processor kan veeleisende taken aan, maar hou er rekening mee dat je daar ook voor betaalt.

chips van een moederbord

AMD

Hoewel Intel-processoren (wederom in verhouding) de hoogte kloksnelheden hebben en daardoor ideaal voor gamers zijn, krijg je bij AMD-processoren meer threads en cores voor hetzelfde geld.

Je kunt de AMD-processoren op een soortgelijke manier onderverdelen als de Intel-processoren: Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7. Ook hebben we de Ryzen 9- en Treadripper-processors, maar deze heeft een gemiddelde student niet nodig.

Ook hier geldt dat Ryzen 5 en Ryzen 7 voor de meeste studenten het geschikst zijn. Waarbij Ryzen 5 doorgaans de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt en krachtig genoeg is voor de basistaken, zijn processors uit de Ryzen 7-lijn net iets krachtiger.

Deze sluiten beter aan op studenten die veel gebruik maken van hun laptop als onderdeel van hun studie, zoals 3D-ontwerpers of videobewerkers.

Hierdoor zijn ze erg snel wanneer je meerdere toepassingen tegelijk uitvoert, of toepassingen die veel kleinere taken tegelijkertijd uitvoeren. Denk hierbij aan verschillende creatieve programma's, of her verwerken van complexe video's met audio, filters, enzovoorts, tijdens bewerking hiervan.

Apple M1, M1 Pro en M1 Max

Zonder te technisch te worden: deze processoren zijn ontworpen door Apple en worden alleen gebruikt in Macs. Ze zijn ontzettend krachtig, veelzijdig en in de meeste gevallen prima in staat om veeleisende taken uit te voeren.

De M1 processor is prima voor wanneer je zo af en toe foto's en video's bewerkt en dagelijks je emails checked, tekst verwerkt en niet al te zware taken uitvoert.

De M1 Pro en M1 Max zijn voor een student eigenlijk niet nodig, tenzij je voor je studie veeleisende software gebruikt. Denk hierbij aan videobewerking of andere grafische studies.

Scherm

Het scherm is een belangrijk onderdeel van je laptop. Dit is tenslotte waar je naar kijkt en een goede resolutie en de juiste grootte is dan ook zeker de moeite waard.

Grootte

Het is eigenlijk heel simpel: hoe groter je scherm, hoe beter je ziet. Vooral als je veel Netflix kijkt (na het studeren natuurlijk!), is een groter scherm de moeite waard. Daar staat dan wel tegenover dat de laptop in zijn geheel ook ook zwaarder is. Dat is verre van ideaal als je je laptop overal mee naartoe neemt.

Werk je vooral op een vaste plaats, dan is een laptop met een groter scherm waarschijnlijk beter. Dit geldt ook wanneer je veel met grafische programma's werkt.

Hoewel de schermgrootte een persoonlijke keuze is, vind ik zelf een scherm tussen 15 inch en 18 inch ideaal. Nogmaals: hou er rekening mee dat een groter scherm meer ruimte in beslag neemt en daarmee ook zwaarder is.

Een zware laptop meeslepen is onhandig, kies daarom voor een laptop met een scherm van 15 inch of kleiner wanneer deze op meerdere plaatsen gebruikt.

Resolutie

De resolutie van het scherm is belangrijk. Zo kun je bijvoorbeeld een laptop hebben met een enorm groot scherm, maar een lage resolutie. Dit is niet fijn wanneer je veel bijvoorbeeld veel films kijkt. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld.

De resolutie wordt bepaald door het aantal puntjes, ook wel pixels genaamd. Hoe meer pixels, hoe gedetailleerder en scherper het beeld is. Bij voorkeur heeft je laptop een Full HD-scherm (1920 × 1080 pixels) of meer.

4K wint aan populariteit en is vooral voor grafische ontwerpers en dergelijke erg belangrijk. Bestudeer je echter rechten, toegepaste psychologie of iets anders dat niets met grafisch werk te maken heeft? Dan is Full HD ruim voldoende voor je.

Let alleen op: hoe hoger de resolutie, hoe meer het scherm van je batterij vraagt, en hoe meer behoefte je hebt aan een goede videokaart. Dat geldt al helemaal als je grafisch intensieve taken uitvoert, zoals gamen of 3D-ontwerp.

Wat is een videokaart?

Een videokaart is een soort kortetermijngeheugen bedoeld voor het renderen van verschillende texturen en andere grafische gegevens. Je leest de kracht hiervan af aan:

  • of het een geïntegreerde of een discrete videokaart is, waarbij de laatste sterker is, en de eerste deel uit maakt van de processor;
  • hoeveel VRAM (virtual random access memory) deze heeft, waarbij meer beter is;
  • hoe snel dit VRAM is, wat je afleest aan de generatie van het geheugen (aangeduid met 'GDDR' en een cijfer), en de bijbehorende overdrachtsnelheden.

Specificaties van laptops voor studenten vergelijken

SchermgrootteProcessortypeIntern geheugenTotale opslagcapaciteitType opslagBesturingssysteem
1HP 15s-eq2721nd15.6 inchAMD Ryzen 58 GB256 GBSSDWindows 11 Home
2Apple MacBook Air (November, 2020) MGN63N/A13.3 inchApple M18 GB256 GBSSDMac OS
3HP 15s-eq1777nd15.6 inchAMD Ryzen 516 GB512 GBSSDWindows 10 Home
4HP 15s-fq2411nd15.6 inchIntel Core i58 GB512 GBSSDWindows 10 Home
5ASUS VivoBook Pro 16X N7600PC-KV089T16 inchIntel Core i716 GB512 GBSSDWindows 10 Home

HP 15s-eq2721nd

Schermgrootte: 15.6 inch

Processortype: AMD Ryzen 5

Intern geheugen: 8 GB

Totale opslagcapaciteit: 256 GB

Type opslag: SSD

Besturingssysteem: Windows 11 Home

Apple MacBook Air (November, 2020) MGN63N/A

Schermgrootte: 13.3 inch

Processortype: Apple M1

Intern geheugen: 8 GB

Totale opslagcapaciteit: 256 GB

Type opslag: SSD

Besturingssysteem: Mac OS

HP 15s-eq1777nd

Schermgrootte: 15.6 inch

Processortype: AMD Ryzen 5

Intern geheugen: 16 GB

Totale opslagcapaciteit: 512 GB

Type opslag: SSD

Besturingssysteem: Windows 10 Home

HP 15s-fq2411nd

Schermgrootte: 15.6 inch

Processortype: Intel Core i5

Intern geheugen: 8 GB

Totale opslagcapaciteit: 512 GB

Type opslag: SSD

Besturingssysteem: Windows 10 Home

ASUS VivoBook Pro 16X N7600PC-KV089T

Schermgrootte: 16 inch

Processortype: Intel Core i7

Intern geheugen: 16 GB

Totale opslagcapaciteit: 512 GB

Type opslag: SSD

Besturingssysteem: Windows 10 Home

Opslag

De meeste laptops hebben voldoende opslagcapaciteit om heel wat tekstdocumenten en foto's op te slaan.

Download je veel films, hou er dan rekening mee dat de gemiddelde film al snel 2 tot 3 gb in beslag neemt.

Verslagen en andere documenten nemen erg weinig ruimte in beslag. Foto's en filmpjes nemen soms behoorlijk wat ruimte in beslag: dit is wederom afhankelijk van de resolutie. Ben je een creatieveling die veel foto's en video's bewerkt, kies dan voor een laptop met voldoende opslag.

256 GB is het minimum voor foto's, en dan heb ik het niet over grotere PSD-bestanden die Photoshop produceert. Wil je video's bewerken, ga dan minstens voor 1 TB (1000 GB). Hetzelfde geldt voor gamers. Val je in die categorie, dan heb je ook zeker 1 TB aan opslag nodig als je de recentere games wilt spelen, aangezien die veel ruimte in beslag nemen.

Type opslag

De harde schijf (HDD) is het alom bekende opslagapparaat in een computer of laptop. Deze bevat bewegende delen, waaronder een bewegende lees- en schrijfkop. Hierdoor hebben ze bij het opstarten meer stroom en tijd nodig. Ook gaan ze minder lang mee doordat ze slijtgevoeliger zijn dan hun tegenhanger: de solid state drive (SSD).

Een SSD maakt gebruik van geheugenchips die direct toegankelijk zijn. Ze gebruiken minder stroom en ze zijn enorm betrouwbaar. Hierdoor is een SSD duurzaam en sneller dan een HDD.

Wanneer je de verschillen tussen een SSD en een HDD op een rijtje zet, dan zie je dat een SSD:

  • sneller is dan een HDD;
  • minder luidruchtig is dan een HDD;
  • minder energie verbruikt dan een HDD;
  • duurzamer is dan een HDD;
  • en duurder is dan een HDD.

SSD's zie je tegenwoordig meer dan de HDD's, maar kosten nog steeds meer. De prijsverschillen nemen dan wel af, maar je blijft meer betalen voor snellere schijven.

Wat betekenen 'M.2' en 'NVMe'? 😵‍💫

De meeste laptops bevatten tegenwoordig M.2 SSD's. Dit zijn kleine plaatjes die op het moederbord vastgeschroefd of vastgelast zitten. Dit in tegenstelling tot de veel grotere 2.5" SATA SSD's, die je hieronder op de foto ziet.

Waar M.2 iets zegt over vorm, zegt NVMe iets over het protocol. Kort gezegd staat de afkorting voor een protocol waarmee je pc ultrasnel toegang krijgt tot de informatie die op je M.2 SSD staat.

Daarom is een SSD geschikt om je besturingssysteem en je meest gebruikte programma's op te zetten, terwijl HDD's prima zijn voor bestandsopslag en applicaties die je minder vaak gebruikt.

SSD-card op witte ondergrond, bovenaanzicht

RAM

RAM staat voor random access memory en kun je vergelijken met het kortetermijngeheugen. Hoe meer RAM een laptop heeft, hoe meer verschillende processen hij tegelijkertijd aankan. Je processor slaat de tijdelijke bestanden op in het RAM. Heeft je laptop onvoldoende RAM, dan gaat hij haperen zodra je begint te multi-tasken.

Eenvoudige processen zoals bijvoorbeeld tekst verwerken of e-mails lezen gebruikt niet veel geheugen. Heb je daarentegen Photoshop openstaan, terwijl je je email checkt en op de achtergrond ook YouTube open hebt staan, dan kan je computer tegensputteren wanneer je niet voldoende RAM hebt.

Hoeveel je nodig hebt? Dat is afhankelijk van waarvoor je je laptop het meeste gebruikt. 4 GB is voldoende wanneer je alleen je mail checkt en een beetje surft op het internet. Dat is voor de meeste studenten echter niet het geval, dus je wilt meer dan dat.

Je zit waarschijnlijk ook vaak filmpjes te kijken, misschien soms foto's te bewerken en je e-mails checken. In dat geval ben je het beste af met 8 GB.

Serieuze gamers, of mensen die vaak video's en foto's bewerken, kiezen bij voorkeur 16 GB of zelfs meer.

Daarnaast doet de snelheid van het werkgeheugen ertoe. Dat lees je af aan de generatie van het geheugen ('DDR' + een cijfer), waarbij DDR5 de laatste generatie is die ook daadwerkelijk beschikbaar is.

Besturingssysteem

Een besturingssysteem is de belangrijkste software die op een computer draait. Het beheert het geheugen en de processen van de computer, maar ook de software en hardware. Het stelt je ook in staat met de computer te communiceren zonder te weten hoe je de taal van de computer spreekt. Zonder een besturingssysteem is een computer nutteloos.

Microsoft Windows

Microsoft creëerde het besturingssysteem Windows in de jaren 1980. Er zijn veel verschillende versies van Windows geweest, maar de meest recente zijn Windows 10 (uitgebracht in 2015), gevolgd door de recentere Windows 11.

Windows wordt op de meeste nieuwe laptops en laptops voorgeïnstalleerd, wat er mede voor zorgt dat het het populairste besturingssysteem ter wereld is. Windows is veelzijdig, eenvoudig en een goede allrounder, en geniet de voorkeur van de meeste pc-gamers.

macOS

macOS (vroeger OS X genoemd) is een lijn van besturingssystemen gemaakt door Apple. Het komt voorgeïnstalleerd op alle Macintosh-computers, of Macs/MacBooks. Enkele van de specifieke versies zijn Big Sur (2019) Mojave (2018) en High Sierra (2017).

Volgens StatCounter Global Stats maken macOS gebruikers minder dan 10% uit van de wereldwijde besturingssystemen. Dit is veel lager dan het percentage Windows-gebruikers (meer dan 80%).

Een van de redenen hiervoor is dat Macs en MacBooks over het algemeen duurder zijn. Een goede budgetlaptop van Apple zul je daarom niet snel vinden zonder veel in te leveren op hardware. Veel mensen verkiezen echter wel het uiterlijk en het ecosysteem van Apple boven dat van Windows.

MacBooks zijn vooral populair bij de creatievelingen onder ons. Ze zijn snel, eenvoudig in gebruik en draaien probleemloos veeleisende software.

Heb je al meerdere apparaten van Mac, dan is een MacBook ook erg handig om te hebben. Wanneer je bijvoorbeeld een iPhone of iPad hebt, gebruik je constant hetzelfde gebruikersprofiel en hetzelfde systeem. Je iPhone en iPad worden op die manier een verlengstuk van je MacBook.

Linux

Linux is een familie van open-source besturingssystemen, wat betekent dat ze door iedereen over de hele wereld gewijzigd en verspreid kunnen worden. Dit is anders dan bijvoorbeeld Windows, dat alleen Windows kan wijzigen.

De voordelen van Linux zijn dat het gratis is, en dat er veel verschillende versies zijn waaruit je kunt kiezen. Maar nadelen zijn er ook, waaronder het feit dat je lang niet alle applicaties er vlekkenloos op kunt laten lopen, en ook de installatie van het besturingssysteem en de nodige drivers niet altijd even makkelijk is.

Linux is vooral ideaal voor studenten die graag experimenteren met open-source besturingssystemen.

Chromebook in tas, vooraanzicht

Chrome OS

Chrome OS is ontworpen om al je taken via het internet uit te voeren en in de cloud op te slaan. Je hoeft geen veeleisende software meer te installeren, want je gebruikt de web-apps van Google.

Chrome OS werkt op laptops die speciaal voor dit systeem ontworpen zijn: Chromebooks. Door de minder veeleisende apps en het online aspect is het Chrome OS-besturingssysteem snel, zonder superkrachtige hardware nodig te hebben.

Daarom vind je hierin doorgaans minder RAM en minder krachtige processors. Bovendien gebruiken ze minder energie, waardoor de accu lang meegaat.

Chromebooks gebruik je in veel gevallen ook als tablet, maar dat geldt niet voor alle modellen. Ben je op zoek naar een 2-in-1 laptop, let dan goed op of je deze eigenschap tegenkomt in de productomschrijving.

Gebruik je echter regelmatig veeleisende software, dan is een Chromebook minder geschikt voor je. Er zijn alternatieven verkrijgbaar voor bijvoorbeeld Photoshop, maar deze hebben vaak niet de volledige functionaliteit die de oorspronkelijke software heeft.

Werk je echter bijna volledig online, dan is een Chromebook ideaal. Ze zijn vriendelijk geprijsd, licht van gewicht en eenvoudig in gebruik.

De 5 beste laptops voor studenten op een rij

1. HP 15s-eq2721nd

1. HP 15s-eq2721nd
Schermgrootte: 15.6 inch
Processortype: AMD Ryzen 5
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 256 GB
Type opslag: SSD
Besturingssysteem: Windows 11 Home

2. Apple MacBook Air (November, 2020) MGN63N/A

2. Apple MacBook Air (November, 2020) MGN63N/A
Schermgrootte: 13.3 inch
Processortype: Apple M1
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 256 GB
Type opslag: SSD
Besturingssysteem: Mac OS

3. HP 15s-eq1777nd

3. HP 15s-eq1777nd
Schermgrootte: 15.6 inch
Processortype: AMD Ryzen 5
Intern geheugen: 16 GB
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Type opslag: SSD
Besturingssysteem: Windows 10 Home

4. HP 15s-fq2411nd

4. HP 15s-fq2411nd
Schermgrootte: 15.6 inch
Processortype: Intel Core i5
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Type opslag: SSD
Besturingssysteem: Windows 10 Home

5. ASUS VivoBook Pro 16X N7600PC-KV089T

5. ASUS VivoBook Pro 16X N7600PC-KV089T
Schermgrootte: 16 inch
Processortype: Intel Core i7
Intern geheugen: 16 GB
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Type opslag: SSD
Besturingssysteem: Windows 10 Home

Veelgestelde vragen over laptops voor studenten

HIeronder beantwoord ik een paar van de meestgestelde vragen over laptops voor studenten.

Welk besturingssysteem kies je als student?

Welk besturingssysteem het beste voor je is, is afhankelijk waarvoor je de laptop het meeste gebruikt. Ben je een grafisch ontwerper, muziekproducer of doe je iets anders creatiefs, dan is een macOS wellicht de beste keuze voor je. Linux is ideaal voor studenten die veel programmeren, terwijl Windows een goede all-rounder is.

Hoe lang gaat een laptop mee?

Een laptop is na drie tot vijf jaar aan vervanging toe. Dit wilt niet zeggen dat de laptop stuk is, maar vaak is de hardware niet modern genoeg meer om de software probleemloos te draaien. Ook zijn sommige onderdelen dan aan vervanging toe.

Wat is het belangrijkste bij een laptop voor studenten?

Wat het belangrijkste is bij een laptop voor studenten, hangt af van op welke manier en waarvoor je de laptop het meeste gebruikt.

Neem je de laptop overal mee naartoe, dan is de grootte en het gewicht niet alleen belangrijk, maar ook de batterijduur speelt een belangrijke rol. Kijk je veel films of werk je veel met creatieve software, dan is ook de schermresolutie belangrijk. Game je veel, dan wil je een sterke processor en een goede videokaart.

Macbook en iPhone op witte achtergrond, vooraanzicht, schuin

Conclusie

Een goede laptop voor jezelf kopen is lastig. Ben je een student met een budget en specifieke eisen, dan wordt het nog lastiger. Hopelijk heeft de bovenstaande koopgids je op weg geholpen bij het maken van deze keuze. Heb je nog een goede tip, laat dan zeker een bericht achter. Bedankt voor het lezen! 💻

Was dit artikel behulpzaam?