De Beste Laptop voor Ieder Doeleinde

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Neem je technologie met je mee!

De Beste Laptop voor Ieder Doeleinde

Een laptop is tegenwoordig bijna onmisbaar. Iedereen kan er wel iets mee: huiswerk maken, films kijken en niet te vergeten je sociale media up-to-date houden. Er is daarentegen zoveel keuze dat je je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom vind je in dit artikel een handige koopgids en een top 5 die je helpen bij het maken van een keuze.

Wat kan ik allemaal met een laptop?

Laptops zijn voor veel mensen de vervanger van een desktop computer die te veel ruimte in beslag neemt. In een gezin wordt de computer door bijna iedereen gebruikt. Bij de aankoop van een laptop is het daarom belangrijk om te weten waar je hem voor gebruikt en wie deze gebruikt.

Wat een laptop precies kan, hangt van de laptop af, maar over het algemeen worden laptops gebruikt voor:

  • tekstverwerking en e-mailen
  • films te kijken/streamen
  • online shoppen en browsen
  • muziek luisteren, als hij goede speakers heeft (of jij een goede headset hebt)
  • in contact blijven met vrienden en familie
  • werkgerelateerde activiteiten
  • gamen, vooral met een goede gaming headset

Het grootste voordeel van een laptop is de flexibiliteit: je neemt hem overal mee naar toe. Je kijkt je favoriete film in de trein of in de bus, en je controleert je email in het café waar je ook snel even wat werk afmaakt.

Je zou daarom kunnen zeggen dat, afhankelijk van de specificaties van de laptop en je desktop, een laptop je dezelfde mogelijkheden biedt als een desktop computer, maar je bent niet gebonden aan een vaste plaats in je huis.

Samsung Chromebook op houten tafel, achterzijde

Chromebook vs. Windows laptop

Een verhitte strijd tussen Chromebooks en Windows-laptops komt misschien nooit écht, maar er zijn nog steeds veel consumenten die het moeilijk vinden om een keuze te maken tussen een traditionele Windows -laptop en een Chromebook. Dat komt deels omdat veel mensen het verschil tussen de twee niet echt kennen – of niet eens weten wat een Chromebook is.

Een Chromebook is een laptop met het Chrome OS-besturingssysteem. Alles wat je kunt doen met de Google Chrome-browser, doe je ook met een Chromebook. Je hebt geen updates of software nodig: je opent je Chromebook en binnen een seconde of tien ga je aan de slag.

Aan de buitenkant zie je dan ook weinig verschil. Binnenin de apparaten zijn er echter enkele belangrijke verschillen. Windows-laptops worden aangedreven door verschillende microprocessors, meestal chips van Intel en AMD, die op verschillende niveaus presteren.

Chromebooks hebben chips met lagere prestaties, die beter passen bij de relatief lage eisen van Chrome OS. Er zijn enkele dure Chromebooks die op Intel Core-chips draaien, maar de meeste Chromebooks uit het lage tot middensegment hebben minder bekende processors.

Traditionele laptops draaien op Windows. Dit besturingssysteem is erg veelzijdig en goed te personaliseren. Applicaties lopen via de bekende .exe-bestanden. Bovendien breid je de meeste Windows-laptops makkelijk zelf uit met extra RAM en extra opslag, en is ook de batterij in veel modellen nog steeds te vervangen.

Chromebooks zijn veel minder complex. Ze draaien op Chrome OS, dat is gebaseerd op de webbrowser Chrome. De nieuwste Chromebooks zijn compatibel met Android-apps, waardoor ze steeds veelzijdiger worden.

Je kunt wel zeggen dat een Chromebook geschikt is voor mensen die veel online werken en geen hoge eisen stellen aan hun computer. Zijn je eisen echter hoger, bewerk je bijvoorbeeld veel foto's of video's, en gebruik je veel software of speel je veel games, dan is een Windows-laptop (of MacBook) een betere keuze voor je.

In de koopgids ga ik dieper in op de verschillende besturingssystemen.

Lenovo ThinkBook 15 20VE00FJMH - Laptop - 15.6 inch

Lenovo ThinkBook 15 20VE00FJMH -  Laptop - 15.6 inch
Schermgrootte: 15.6 inch
Touchscreen: Nee
Processortype: Intel Core i5
Kloksnelheid: 4,2 GHz)
Intern geheugen: 16 GB
Type opslag: SSD
HDMI: 1
Geschatte accuduur: Max.6 uur
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

HP 250 G7 - 14Z75EA 15.6 Full HD | Intel Core i5 | 256GB M.2 NVMe SSD | 8GB

HP 250 G7 - 14Z75EA 15.6 Full HD | Intel Core i5 | 256GB M.2 NVMe SSD | 8GB
Schermgrootte: 15.6 inch
Touchscreen: Nee
Processortype: Intel Core i5
Kloksnelheid: 1 GHz (max. 3,6 GHz)
Intern geheugen: 8 GB
Type opslag: SSD
HDMI: 1
Geschatte accuduur: Max.4 uur
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

HP Probook 450 G8 - 2E9F8EA

HP Probook 450 G8 - 2E9F8EA
Schermgrootte: 15.6 inch
Touchscreen: Nee
Processortype: Intel Core i5
Kloksnelheid: 2,4 GHz (max. 4,2 GHz)
Intern geheugen: 8 GB
Type opslag: SSD
HDMI: 1
Geschatte accuduur: Max.8 uur
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Hoe koop ik de beste laptop?

Er worden al sinds 1981 laptops verkocht en inmiddels is het aanbod enorm. Van goedkope laptops tot laptops die duizenden Euro's kosten. Welke laptop voor jou het beste is, hangt af van waarvoor je de laptop gebruikt. Hieronder heb ik de belangrijkste specificaties voor je op een rijtje gezet.

Besturingssystemen

Niet elke laptop is hetzelfde. De meeste mensen denken aan Windows als ze het woord laptop voorbij horen komen, maar tegenwoordig worden andere besturingssystemen steeds populairder.

Je hebt onder het kopje 'Chromebook vs Windows laptop' al meer gelezen over de verschillen tussen een Windows laptop en Chromebook. Hieronder beschrijf ik de andere besturingssystemen in het kort.

Windows 10

Windows is een enorm flexibel en breed inzetbaar besturingssysteem. Het is het meest gebruikte OS en niet voor niets: bijna alle programma's die we kennen zijn geschikt voor Windows. Computers en laptops zijn helaas wel kwetsbaarder voor virussen dan de andere besturingssystemen.

Wat is een OS?

'OS' staat voor het Engelse 'operating system', wat weer staat voor 'besturingssysteem'.

MacOS

MacOS is alleen beschikbaar voor Apple laptops. Apple laptops worden ook wel MacBooks genoemd. Zo heb je de 'gewone' MacBook, de MacBook Air (een lichter model), en de MacBook Pro (het zwaardere geschut).

Het is een krachtig, robuust en elegant systeem. De meeste software is inmiddels ook geschikt voor MacOS.

Linux

Een besturingssysteem met Linux werkt met commando's, zoals DOS dat vroeger deed. Linux is niet echt gebruiksvriendelijk, maar wel erg flexibel voor iedereen die er mee aan de slag wilt. Helaas zijn er, vergeleken met MacOS en Windows, erg weinig programma's beschikbaar.

Wel is het een ultraflexibel systeem met meerdere besturingssystemen die je via Linux laat lopen. Deze staan bekend als distro's. Daarnaast is Linux in veel gevallen veel privacybewuster.

Chrome OS

Zoals je in de vergelijking misschien al hebt gelezen, wordt een laptop die op Chrome OS draait, een Chromebook genoemd. Een Chromebook is beperkter dan een Windows-laptop of MacBook, maar werk je voornamelijk online en gebruik je geen zware software? Dan is een Chromebook de ideale keuze voor je.

Laptoptype

Er komen tegenwoordig steeds meer laptops op de markt die je ook gebruikt als tablet. Dit zijn zogenaamde 2-in-1 laptops. Je vouwt het scherm naar achteren, waardoor je een tablet in je handen hebt. Bij andere modellen koppel je het toetsenbord los. Soms krijg je ook een stylus bij een 2-in-1.

Zo'n beetje alle laptops die je gebruikt als tablet, hebben ook een touchscreen. Heb je geen behoefte aan een tablet, dan kun je natuurlijk altijd kiezen voor een standaard clamshell laptop. Zo'n laptop heeft soms ook een touchscreen, maar hier betaal je wel extra voor.

Schermgrootte

Waar je je laptop ook voor gebruikt, een scherm van minimaal 12,5 tot 14-inch is wenselijk. Deze schermen hebben de beste balans tussen bruikbaarheid en draagbaarheid. Is je scherm veel groter dan 16 inch, dan is het minder gemakkelijk om deze mee te nemen.

Een laptop met een groter scherm is natuurlijk prima, maar deze zijn meer geschikt voor thuisgebruik of voor op een vaste werkplek. Gebruik je je laptop vooral om te gamen, dan is een groot scherm juist wel fijn.

Resolutie

Hoe meer pixels het scherm heeft, hoe scherper je beeld is. Als je het juiste budget hebt, kies dan voor een beeldscherm met een resolutie van minimaal 1920 x 1080. Deze resolutie staat bekend als Full HD of 1080p.

Hoger dan dit kan ook. 1440p, oftewel 2K of 2560 x 1440, wordt steeds meer gezien als de gouden middenweg. 4K, oftewel UHD of 3840 × 2160, is voor de meeste laptops een totale overkill en zonde van je geld.

Verschillende 4K-resoluties

De bovengenoemde 3840 x 2160 is de standaard 4K-resolutie voor consumenten. In de wereld der cinematografie, is 4096 x 2160 de norm. Deze noemt men ook wel DCI 4K.

Schermtype

De meeste laptopschermen vallen onder de lcd-schermen. Oled wordt steeds populairder, maar is in verhouding nog erg duur en de kosten niet waard voor de productie van een laptop. Als je niet al een monitor voor thuiswerk gebruikt, is het goed om hierbij stil te staan.

De verschillen tussen lcd en oled zijn voornamelijk terug te zien in de kleurweergave en contrastratio's. Oled biedt superieure contrastratio's, waardoor zwart écht zwart is (en wit écht wit), zonder dat licht aan alle kanten de donkere bieden in lekt. Dat komt doordat bij oled-schermen, de pixels individueel oplichten.

Die luxe heb je niet bij lcd-schermen, maar ze zijn wel veel betaalbaarder. Verder zijn ze op te delen in IPS, VA en TN.

IPS (in-plane switching) TN (twisted nematic) VA (vertical alignment)
– Gulden middenweg qua snelheid
– Kijkhoeken zijn erg gunstig
– Kleurweergave is erg nauwkeurig
– Is duurste van de drie
– Heeft de laagste reactiesnelheden, dus is erg snel, en heeft weinig motion blur
– Kijkhoeken en kleurweergave zijn het slechtst van de drie
– Is de goedkoopste optie
– Heeft de hoogste reactiesnelheden, dus is aan de trage kant
– Qua kijkhoeken ligt deze tussen IPS en TN in
– De kleurweergave is goed; het contrast het best
– De prijs ligt tussen IPS en TN in

Videokaart

Als je geen gamer bent of aan zware grafische projecten werkt, volstaat de geïntegreerde grafische chip. Deze maakt gebruik van het systeemgeheugen.

Game je vaak of werk je aan 3D- projecten, dan heb je een dedicated grafische processor van AMD of Nvidia nodig. Deze staan los van de processor en hebben zo hun eigen geheugen om rekenopdrachten mee uit te voeren.

Je hebt voor fotobewerking een minder sterke videokaart nodig dan bijvoorbeeld voor 3D-ontwerp of intense gaming sessies. Lees je daarom goed in over welke videokaart voor jou geschikt is.

Processor

De processor, ook wel CPU (central processing unit) genoemd, is het brein van elke laptop en heeft een enorme invloed op je productiviteit. Een snellere processor betekent dat programma's snel laden, dat je meerdere taken tegelijk kunt uitvoeren en dat de computer niet haperend of traag wordt wanneer je processor intensieve taken uitvoert.

Processorsnelheid wordt gemeten in gigahertz (GHz). Hoe hoger deze meting, hoe sneller de processor. Dit wordt ook wel de kloksnelheid genoemd.

Macbook op houten tafel, vooraanzicht

Daarnaast moet je ook naar het aantal cores of kernen kijken. Net als dat je lichaam meerdere ledematen heeft, heeft je processor meerdere cores. Hoe meer je er hebt, hoe beter deze is in multi-tasken.

Daarnaast is ook de generatie van je processor belangrijk. Hoe recenter de processor is, hoe efficiënter hij werkt. In veel gevallen heb je meer aan een recentere processor met een lagere kloksnelheid, dan een oude processor met een hogere kloksnelheid.

Probeer altijd een laptop met een recente processor van minimaal 4 cores en een kloksnelheid van 2 GHz te kopen. Deze geven de beste prestaties en zorgen voor een laptop met een snel reactievermogen.

Werkgeheugen

Voor de meeste gebruikers is een werkgeheugen van 16 GB genoeg, maar de voorkeur begint langzaamaan naar 32 GB te verschuiven. Gebruik je meer intensieve programma's naast elkaar, dan is een werkgeheugen van 64 GB gewenst.

Sommige budget-laptops worden geleverd met slechts 4 GB RAM, maar deze zijn eigenlijk alleen geschikt als je je laptop alleen gebruikt om zo af en toe het internet te browsen, het nieuws te lezen en je sociale media te checken. Wil je meer doen, verwacht dan een flinke portie frustratie.

Type opslag

De prestaties van je opslagschijf is misschien wel net zo belangrijk als je processor. Als je het budget hebt, kies dan voor een laptop met een SSD in plaats van een HDD .

SSD staat voor 'solid state drive'. Hier zitten geen bewegende onderdelen, wat hem ten eerste weerbaarder maakt, en ook nog eens meerdere malen sneller dan de gemiddelde SSD.

De precieze snelheidsverschillen zijn afhankelijk van welke precieze schijven je met elkaar vergelijkt, maar vertrouw me: een HDD is tegenwoordig alleen nog geschikt voor de opslag van grote bestanden, en niet om grote programma's of besturingssystemen van te laten lopen.

HDD's zijn tegenwoordig spotgoedkoop en dienen daarom als oerdegelijke extra opslag voor een prikkie. SSD's zijn inmiddels ook behoorlijk in prijs gedaald. De nieuwste, ultrasnelle varianten zijn nog iets aan de dure kant, maar goed ... voor wat, hoort wat.

Specificaties van laptops vergelijken

Schermgrootte
1 Lenovo ThinkBook 15 20VE00FJMH - Laptop - 15.6 inch 15.6 inch
2 HP 250 G7 - 14Z75EA 15.6 Full HD | Intel Core i5 | 256GB M.2 NVMe SSD | 8GB 15.6 inch
3 HP Probook 450 G8 - 2E9F8EA 15.6 inch
4 HP EliteBook 820 G3 -REFURBISHED - 8GB RAM - 256GB SSD - 12" - Windows 10 Pro 12 inch
5 HP 250 G7 - 14Z75EA 15.6 Full HD | Intel Core i5 | 256GB M.2 NVMe SSD | 16GB 15.6 inch

Lenovo ThinkBook 15 20VE00FJMH - Laptop - 15.6 inch

Schermgrootte: 15.6 inch

HP 250 G7 - 14Z75EA 15.6 Full HD | Intel Core i5 | 256GB M.2 NVMe SSD | 8GB

Schermgrootte: 15.6 inch

HP Probook 450 G8 - 2E9F8EA

Schermgrootte: 15.6 inch

HP EliteBook 820 G3 -REFURBISHED - 8GB RAM - 256GB SSD - 12" - Windows 10 Pro

Schermgrootte: 12 inch

HP 250 G7 - 14Z75EA 15.6 Full HD | Intel Core i5 | 256GB M.2 NVMe SSD | 16GB

Schermgrootte: 15.6 inch

Aantal HDMI-poorten en andere in- en uitgangen

Hoewel het aantal HDMI-poorten en andere ingangen meestal geen doorslag geven bij een aankoop, zijn ze wel handig om te hebben. Wil je een monitor voor thuiswerk aansluiten in je thuiskantoor, en daarnaast nog de beste pc-speakers, let dan vooral op die poorten. Om kosten, gewicht en ruimte te besparen hebben laptops steeds minder.

Heb je deze poorten nodig en heeft de laptop niet genoeg poorten en ingangen, dan biedt een goede usb-hub de oplossing. Deze hebben vaak meerdere ingangen: denk aan HDMI, usb, maar soms ook ethernetpoorten.

Accuduur

Ben je van plan je laptop vooral aan je bureau te gebruiken, in de buurt van een stopcontact? Dan maakt de accuduur niet zoveel uit. Neem je hem vooral met je mee of gebruik je de laptop vooral op schoot, dan is een accu die 7 uur meegaat toch wel gewenst. Langer is beter.

Juist omdat het uithoudingsvermogen van een laptop zo belangrijk is, moet je de beschrijving van de fabrikant vaak met een korreltje zout nemen. Lees reviews van andere gebruikers: deze zijn meer betrouwbaar en gaan vaak in op meer detail dan wat je in de beschrijvingen van de fabrikant leest.

Het is een goed idee om op het aantal milliampère-uur (mAh) te letten vanwege de beïnvloedbaarheid van batterijduur. Dit is een objectievere weergave van hoeveel lading een accu vasthoudt.

De 5 beste laptops op een rij

1. Lenovo ThinkBook 15 20VE00FJMH - Laptop - 15.6 inch

1. Lenovo ThinkBook 15 20VE00FJMH -  Laptop - 15.6 inch
Schermgrootte: 15.6 inch
Touchscreen: Nee
Processortype: Intel Core i5
Kloksnelheid: 4,2 GHz)
Intern geheugen: 16 GB
Type opslag: SSD
HDMI: 1
Geschatte accuduur: Max.6 uur

2. HP 250 G7 - 14Z75EA 15.6 Full HD | Intel Core i5 | 256GB M.2 NVMe SSD | 8GB

2. HP 250 G7 - 14Z75EA 15.6 Full HD | Intel Core i5 | 256GB M.2 NVMe SSD | 8GB
Schermgrootte: 15.6 inch
Touchscreen: Nee
Processortype: Intel Core i5
Kloksnelheid: 1 GHz (max. 3,6 GHz)
Intern geheugen: 8 GB
Type opslag: SSD
HDMI: 1
Geschatte accuduur: Max.4 uur

3. HP Probook 450 G8 - 2E9F8EA

3. HP Probook 450 G8 - 2E9F8EA
Schermgrootte: 15.6 inch
Touchscreen: Nee
Processortype: Intel Core i5
Kloksnelheid: 2,4 GHz (max. 4,2 GHz)
Intern geheugen: 8 GB
Type opslag: SSD
HDMI: 1
Geschatte accuduur: Max.8 uur

4. HP EliteBook 820 G3 -REFURBISHED - 8GB RAM - 256GB SSD - 12" - Windows 10 Pro

4. HP EliteBook 820 G3  -REFURBISHED - 8GB RAM - 256GB SSD - 12" - Windows 10 Pro
Schermgrootte: 12 inch
Touchscreen: Nee
Processortype: Intel Core i5
Kloksnelheid: 2,4 GHz (max. 3 GHz)
Intern geheugen: 8 GB
Type opslag: SSD
HDMI: Geen
Geschatte accuduur: Max.8 uur

5. HP 250 G7 - 14Z75EA 15.6 Full HD | Intel Core i5 | 256GB M.2 NVMe SSD | 16GB

5. HP 250 G7 - 14Z75EA 15.6 Full HD | Intel Core i5 | 256GB M.2 NVMe SSD | 16GB
Schermgrootte: 15.6 inch
Touchscreen: Nee
Processortype: Intel Core i5
Kloksnelheid: 1 GHz (max. 3,6 GHz)
Intern geheugen: 16 GB
Type opslag: SSD
HDMI: 1
Geschatte accuduur: Max.4 uur

Veelgestelde vragen over laptops

Wat is het verschil tussen een Chromebook en een laptop?

Een Chromebook is een type laptop met een specifiek besturingssysteem (Chrome OS). Een laptop in zijn algemeenheid duidt meestal naar een Windows-laptop of een MacBook.

Deze zijn meer geschikt voor wanneer je vooral intensieve taken wilt uitvoeren. Denk aan fotobewerking en videobewerking, of zelfs gamen. Een Chromebook is daarentegen ideaal voor wanneer je vooral online werkt en wat lichtere taken uitvoert. Denk aan online shoppen, browsen of zelfs werken.

Hoe maak je een screenshot op een laptop?

Je maakt een screenshot op Windows door op je PrtScn-toets te drukken. Dit is vaak de derde toets in de bovenste rij op je toetsenbord. Werkt dit niet, probeer dan de PrtScn en de Alt toets tegelijkertijd in te drukken.

Op MacOS druk je op cmd + shift + 3. Wil je een screenshot van een specifiek deel van je scherm, druk dan op cmd + shift + 4 en selecteer het schermdeel dat je wilt vastleggen.

Op ChromeOS druk je op ctrl + Show Windows-knop om het hele scherm vast te leggen. Voor een specifiek deel van het scherm, hou je deze knoppen vast en kies je met de muis wat je precies wilt vastleggen.

Wat is het verschil tussen een laptop en een MacBook?

Een MacBook is een specifiek type laptop van Apple. Deze loopt op MacOS en werkt anders dan een Windows-laptop of Chromebook. Een MacBook is erg krachtig en heeft daardoor voor veel mensen de voorkeur als het gaat om taken die veel van de hardware en software eisen. Denk aan fotobewerking en videobewerkingssoftware.

iemand werkt aan dell xps op houten tafel met ijskoffie ernaast

Conclusie

De computerwereld is geen eenvoudige, en technologie is altijd 'on the move', waardoor het nog lastiger is om een keuze te maken wanneer je besluit een nieuwe laptop te kopen. Hopelijk heeft dit artikel je toch op weg geholpen met het maken van een keuze.

Heb je toch nog vragen of tips voor je medelezers? Laat het me dan hieronder weten! Bedankt voor het lezen! 💻

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram